חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642558
מונסנטו (חברה ידועה להנדסה חקלאית מקווה שאייתתי נכון את שמה).

להלן לינק למאמר מעתון הארץ בעניין זה.

לפי מה שהבנתי החתימה היא על שיתוף פעולה מחקרי בין מונסנטו לבין גופים מדעיים ו-או מסחריים בישראל. לפי הערכתי הכוונה היא להחדיר לישראל יותר את שטחי הפעולה של חברת מונסטו, למרות שכרגע כוונה זו מוסתרת מאחורי התיאור המיתמם "שיתוף פעולה במחקר ופיתוח".

אין לי דעה מיוחדת בעניין שטחי הפעולה של חברת מונסנטו. אולי טובים אולי רעים. אבל דעו לכם שהמאמר באייל אינו כרגע עניין תיאורטי, אלא קרוב לוודאי שהוא יגיע למזון שאתם תאכלו מחר ולמשקה ה"טבעי" שתשתו מחר.

הדבר הענייני היחיד שיש לי כרגע לאמר (לא באופן ספציפי למונסטו אלא למזון תעשייתי בכלל) הוא הסיפור שלי עם עגבניות. לפני כשנתיים מכרו לי עגבניות יפות במחיר נמוך מאוד. כאשר חתכתי אותן בבית הסתבר לי שהעגבניות לגמרי בוסר, אדומות בחוץ לבנות-ירוקות בפנים. ניסיתי להבין מה קורה והגעתי לפרסום באינטרנט שאמר את הדבר הבא: אפשר לקחת עגבניות בוסר ולהקרין אותן בקרניים אולטרא סגולות (או משהו כזה) ואז הקליפה מאדימה בעוד העגבניות נשארו בוסר. מאז הפסקתי לקנות בכלל כל סוג של עגבניות, לא סובל רמאים.

תאמרו, לא נורא עבדו עליך. טעות בידכם. לפני שבועיים נכנעתי להמנעות שלי מעגבניות. חשבתי אולי הקניה שלי היתה סתם מעידה. קניתי עגבניות אדומות יפות במחיר 8 שקל, שזה מחיר מכובד. חתכתי את העגבניות האדומות היפות ומה אני מגלה ? שוב עגבניות זבל בוסריות (אדום בחוץ לבן-ירוק) בפנים.

מסקנה: אינני מתכוון לקנות עוד שום עגבניות בשנים הקרובות, שיחנקו כל הרמאים שמאכילים אותנו עגבניות בוסר אדומות בחוץ ולבנות-ירוקות בפנים.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642559
אתה מפסיד, יש עכשיו אחלה עגבניות.
אולי תחליף את הירקן שלך?
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642567
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642568
אני אשקול את הצעתך, כנראה עד שהרעב יכריע בשבילי.
למעשה רק לאחרונה נתקלתי בכסף ישראלי מזויף - מטבע של עשרה שקלים. כנראה שקיבלתי אותו כעודף, ולא שמתי לב עד שמוכר בחנות זיהה אותו ככזה. הנחתי שזה די נדיר, אבל המוכר הנ"ל טען שזה די נפוץ לאחרונה (ובגלל זה כנראה הוא גם בודק בעיון כל מטבע כזה).
אז, שתדעו.

טוב, כרגע המדינה מתמודדת בעוז עם התופעה על ידי הנפקת שטרות חדשים ו-NP קשים לזיוף‏1. מצד שני, אין לי ספק שעקב הדמיון מעורר התמיהה בין צבעיהם של שטרות ה-‏50 ש"ח החדשים לשטרות ה-‏20 ש"ח הישנים, אלפי אנשים ישלמו את מחיר הטעות (הלא זניח) של שלושים שקל פר מקרה.
ולמי שמניח שהטעויות יתקזזו בממוצע לטובת שני הצדדים (מוכרים וקונים), אזכיר שהמוכר הוא האיש המיומן יותר שיבדוק בתשומת לב רבה יותר כל מקרה כזה‏2, ויקזז את הטעיות שלא לכיוונו.

1 לא באמת. קשים.
2 זה כנראה גם יותר כדאי לו, מאחר והוא ייחשף להרבה יותר מקרים כאלה כל יום.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642577
מישהו אמר שזיופי 10 שקלים היום הגיעו לרמה גבוה שאפילו בבנקים לא מאתרים זיוף. אז המוכר ההוא שזיהה, כנראה זיהה את הזיופים הגרועים בלבד.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642579
אתה יודע, מטבע שלא ניתן להבחים שהוא מזויף, הוא מטבע תקין דה-פקטו. ז"א שכל עוד כל הצדדים שמעבירים אותו מיד ליד מסכימים על כך שהוא מטבע תקין, הוא אכן מטבע תקין‏1.

1 כמובן שחוק שימור הכסף כן הופר, אבל רק בתנאי ההתחלה - מי שהדפיס אותו הרוויח עליו עשרה שקל, במקום המדינה שאמורה להרוויח ממטבע רשמי. אבל מכאן ולכל אורכה של שרשרת המזון שעובר המטבע, בהנחה כמו שאמרת שאף אחד לא מבחין שהוא מזויף - הוא מתפקד בדיוק כמו מטבע רגיל. בעצם הוא אכן כזה, מבחינה פונקציונלית.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642585
מה אתה יודע, עם ההצעה שלך להחליף ירקן. יש עגבניות שמוקרנות בקרניים על-סגוליות כאלה, שאפילו התוך נראה אדום, הטעם הוא מתוק ונפלא, והפרי עשיר בויטמינים מתמיד. אין לך דרך לדעת שהירקן החצוף מרמה אותך!
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642610
ונתת דוגמה מצוינת להבדל בין עגבנייה לכסף. לעגבניה יש ערך ממשי משל עצמה - ערכים תזונתיים, ויטמינים, וכדומה. לכסף, וודאי לשטר או מטבע - אין ערך ממשי משל עצמם. הערך שלהם נגזר לחלוטין מהמוסכמה בין המוכר לקונה, והאמונה ההדדית שלהם בקיום הערך הזה. ומרגע ששניהם, ושאר הקונים והמוכרים, מסכימים, המטבע הזה שווה בדיוק כמו מטבע אמיתי. בעצם הוא אכן מטבע אמיתי. עגבנייה מפלסטיק, בצבע ובטעם הנכונים, איננה עגבנייה, והנוגס ממנה לא מקבל את מה שהוא מקבל מעגבניה.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642611
וכמובן שאם השתמשת בקרני אברקדברא כלשהן וקיבלת עגבנייה שזהה לאמיתית, לא רימו אותך.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642621
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642680
זה לא המקרה. אין לי בעיה עם עגבניות בשלות שההבשלה שלהן זורזה על ידי הקרנה. יש לי בעיה עם עגבניות שבהן אין שום הבשלה והדבר היחיד ששונה על ידי ההקרנה הוא הצבע של הקליפה (בעוד בפנים העגבניה נותרה בוסר). המקרה האחרון הוא רמאות וגניבה.

הערה.
בינתיים , קראתי אתמול שוב על העניין ונאמר במספר מקומות שהקרנה אולטרא סגולה למטרת השלמת הבשלה של הרבה פירות וירקות היא פרקטיקה חקלאית מקובלת. אם אינני טועה - הקרנה כזו נהוגה למשל לגבי עגבניות חממה (משום שהניילונים של החממה חוסמים את הקרניים האולטרא סגולות שאמורות לפגוע בעגבניות בקרינת שמש ישירה).
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642814
לאחי היו חממות בחבל לכיש ומעולם לא הוקרנו עגבניותיו שהיו אדומות ומתוקות. תוכל להביא קישור לטכניקה הזו?
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642822
מקריאה חפוזה המאמר מתייחס לגידול עגבניות באנגליה . הוא אומר בראשית דבריו שהבעיה של העדר (או צימצום) קרניים אולטרא סגולות, עלתה רק כאשר עברו מחממות עם כיסוי זכוכית לחממות עם כיסוי אתילן (?) או חומר פלסטי דומה בשם.

קיימת אפשרות שעניין ההקרנה הנוספת של uv בעזרת מנורות הוא עניין כמותי:
יש חדירה קרניים חלקית גם דרך ניילונים, אבל היא לא כמות מספקת באנגליה (בגלל עננות, ערפל , אובך) בעוד שהיא מספקת בחבל לכיש (שבו כנראה השמש קורנת חזק כמעט כל ימות השנה, כי אוויר צלול ואנו גם בקוו רוחב דרומי יוצר מאשר באנגליה ). מעבר לכך, אם אחיך משתמש בכיסוי זכוכית אז כמעט אין חסימה של קרינת שמש ולכן אין צורך בהקרנת מנורות משלימת הבשלה.

ניתקלתי בעוד מאמרים עם טענות דומות לגבי הקרנת uv משלימה לצורכי הבשלה. רק שכמעט לא קראתי אותם אם משום שהם היו טכניים מדי, או שפורסמו רק אבסטרקטים שלהם בעוד גוף המאמר חסוי למי שאינו מנוי. ישנו גם הפרסום שקראתי לפני כשנתיים שבו נאמר בפירוש על כך שיש עגבניות לא בשלות שניצבעו על ידי הקרנה ב- uv, בעוד הפנים שלהן נותר בוסר. בגלל הזמן שעבר קשה לי לאתר את הפרסום ההוא, אפילו בעזרת גוגל.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642829
תודה (החממות היו מסוג של נילון עבה).
הרושם (גם ממיעוט המקורות כפי שאתה מציין) שמתקבל הוא שהטכניקה הזו נדירה ורוב עגבניות ארצנו אינן מטופלות בה. התיתכן סיבה אחרת להמצאותן של עגבניות כפי שאתה מתאר?
ככלל, אמנם אין טעם העגבניות כיום כטעמן כשהיו "בלאדי" אבל גם לא קרוב לתיאורך ולרוב הן עסיסיות דיין. זו שאלה של טעם אבל נדמה שאתה במיעוט ולא כי רוב הנוכחים כאן לא יודעים לזהות סחורה נחותה.
אני הפסקתי להשתמש בכסף מאז שקיבלתי פעם שטר מזוייף 642880
אלו בוודאי עגבניות מיובאות מאנגליה. אנו בתמורה מספקים להם פחם ממכרותינו.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642574
אני קונה בשוק בדרך כלל. אני יודע לזהות את עגבניות הרמאות לפי המראה החיצוני שלהם, נראות אדום בגוון מסויים עם בהירויות פה ושם (כנראה ההקרנות לא מושלמות), גם טווח הגדלים קטן ודי קבוע. עגבניות מסוג אחר עולות כל כך הרבה שעדיף עליהן פירות. מה עוד שאני מעדיף טעם ''מתוק'' על ''חמוץ-מלוח'' שהוא טעם אופייני של עגבניות מרוב הסוגים , פרט אולי לעגבניות הלא נפוצות חסרות מיץ ומאורכות (אצלהן הטעם יותר סביר אבל אין כמעט כאילו בשוק ואם יש המחיר גבוה מדי).
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642578
טיפ קטן - במקרה שאתה משתמש בעגבניות לרוטב, הוצא קודם את המיץ והגרעינים, והחמיצות תעלם כלא היתה. זה גם מוריד את הצורך‏1 להוסיף סוכר לרוטבי עגבניות לפסטה למיניהן. ללא הגרעינים הרוטב מתוק כעגבניה - הרבה יותר טוב מכל מיני תוספות מיותרות.

1 שנפוץ בגרסאות מסוימות, שאני נמנע מהן.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642569
אתה באמת מאמין שיש קונספירציה שלמה במסגרתה מוכרים עגבניות בוסר במסווה של עגבניות בשלות, ואם כן, האם רק אתה מרגיש בכך? ולכן כל הציבור ממשיך לקנות עגבניות ואילו רק אתה הגאון נמנע מהן?

איזה אחוז מהעגבניות בשוק לדעתך בשל מבחוץ אך הוא בוסר מבפנים?
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642572
אני לא עושה חשבונות באחוזים כדי לקבוע אם אני צודק. כאשר אני נתקל בסיטואציה אני שוקל לגופו של עניין. אם יש רמאים כאילו בשוק העגבניות ואף אחד לא מתלונן זה נראה לי אפיון נפוץ למדי.

בעניין העגבניות בהן ניתקלתי לא מדובר בקונספירציה. מדובר בתופעה שניתן לה הסבר הגיוני לדעתי: לקחו עגבניות בוסר וצבעו את קליפתן באדום על ידי הקרנה אולטרא סגולה (העסק פועל כנראה כמו שיזוף של בני אדם בעקבות חשיפה לקרני שמש אולטרא סגולות).

גם המידע שמזונות שונים , כגון בשר אדום, ניצבעים על ידי הזרקת צבעי מאכל כנראה אינו קונספירציה. קראתי על זה יותר מפעם אחת במקומות מכובדים.

כרגע אני לא אוכל בשר אדום כי אם דגי (פרוסות פילה) שלא ניתן לצבוע, אבל יש לי רושם שמזריקים לתוכם מים לצורך העלאת משקל. תאמר אולי שוב "קונספירציה", אז תאמר; אבל - ההצטמקות הענקית של הפרוסות בזמן האפיה של 3 דקות נראית לי כהתאיידות של מים.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642575
כשביקרתי בסופרמרקטים בארה"ב, שמתי לב כמה נתחי הבקר נראים אדומים ועסיסיים כשהם מונחים במדפי התצוגה המקוררים שליד הקצב. אלא שברגע שמוציאים אותם משם והם עוברים לעגלה שלך, מיד נופלים פניהם והם מאפירים ומאבדים מחיוניותם.
חקירה קצרה מצאה את המקור לתופעה המוזרה - התאורה מעל מדפי הקירור (שמוסתרת כיאות מעיני הלקוחות) היא של נורות בגוון אדום, בעוד התאורה הכללית היא כמובן תאורת ניאון רגילה.
אי לכך, הנתחים נראים הרבה יותר אדמדמים תחת תאורה נכונה‏1.

יותר פשוט, זול ומהיר מהזרקת חומרי צבע, שיזוף, ושאר ירקות(הה הה).

1 ואני בטוח שמישהו כבר אמר על תחומים אחרים של תעשיית הפרסום שתאורה נכונה היא 90% מהאפקט.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642576
הצבע של הסלמון הוא, כידוע, צבע מאכל:
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642681
אכלתי סלומון לבן שקניתי בשוק לפני כשנה. היה טעים מאוד (בלי קשר לצבע) אבל יקר בטירוף מפני ששני שליש ממנו היה מים. אפיה של 3- 4 דקות הותירה מקסימום רבע מהנפח המקורי.

השבוע קניתי פלחי פילה דג נטול שם (או אולי, קראו לו פילה נורווגי, לא זוכר). היה לו טעם מצויין לא פחות מהסלומון למרות המחיר הזול, 32 שקל לקילו.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642703
והצבע הורוד ''המגרה'' של חזה עוף הוא בזכות הארסן.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642773
למה ארסן ? חסרים צבעי מאכל פחות מזיקים ?
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642852
זה לא צבע מאכל, ארסן נמצא בתכשירים המכונים בשם המסתורי ''זרזי גדילה'', כולל אנטיביוטיקה ואנטי פרזיטים ודברים שאני לא יודעת מה הם. לארסן יש בונוס נוסף שבגללו הוא אהוב על מגדלי התרנגלות והחזירים, הוא מעניק לגוויה גון ורדרד שמושך את מי שמבשל דברים כאלה.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642699
עגבניות זה משהו שכולנו צורכים, אני מעולם לא נתקלתי, וגם לא שמעתי על התופעה עליה אתה מספר, ולכן, ייתכן שהיא נכונה, אך אני משער שתפוצתה בקרב העגבניות היא נמוכה למדי, כך שאין מניעה להמשיך לקנות עגבניות ול"הידפק" בכמה שקלים‏1 לעיתים נדירות. אם אתה קונה דגים קפואים בסופר הרי שלחלקם מוזרקים מים, וחומרים נוספים, ובדר"כ זה אפילו כתוב על האריזה.

הנה דוגמה:
1 ובהתחשב בכך שעגבניות עולות בדר"כ פחות מ-‏5 שקלים לקילו והן אחד הדברים הזולים בתפריט מוזר להתקמצן עליהן מחשש לרמאות נדירה
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642772
עגבניות היום עולות הרבה יותר מ 5 שקלים, מחיר בסופר 8 שקל ומעלה, מחיר בשוק 10 אחוז פחות. לפעמים יש בשוק מחירי עגבניות יותר זולות אבל הן במצב איכות מפופק מבחינות אחרות. בפעם הנוכחית שילמתי 8 שקל לקילו בתקווה שהסיפור הישן של עגבניות בוסר צבועות אדום היא תקלה מקרית, התאכזבתי קשות. היום הייתי בסופר של אותה רשת מהם קניתי לפני שבועיים עגבניות שקר ואותן עגבניות שקר נימכרות היום ב- 10 שקלים. למדתי לזהות את העגבניות מהסתכלות חיצונית (יש להן צבע אופייני כתום בהיר, כולל קטעי חיוורון, גודל קטן מהרגיל, עגבניות בוסר לפי כל פרמטר חיצוני סביר).

לא חושב שיש מעידה של הספקים. בונים על כך שהצרכנים מטומטמים ומוכנים לקנות זבל כי "זה מה יש". במקום לקנות עגבניות אני קונה פירות/ירקות חילופיים שבהם לא ניתקלתי ברמאות. אני לא אמור לשחק בנידמה לי עם המוכרים בתקווה שהפעם לא ירמו אותי; לא קוראים לזה קמצנות קוראים לזה צרכנות נבונה. העובדה שבארץ מוכרים מוצרי מזון במחירים שערורייתיים היא בין השאר מכיוון שלא מענישים מוכרים רמאים על ידי הימנעות מקניה של מוצרי זבל.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642881
אם אתה יודע לזהות את הרמאות, אזי הימנעות מקניית עגבניות באופן גורף תמוהה שבעתיים.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642902
שמתי לב לתופעה שישנה עונה קצרה בסביבות ראש השנה שבה איכות העגבניות מדרדרת, ההצע קטן והמחיר מאמיר.
להערכתי התקופה הבעייתית אינה עולה על חודש בשנה. טבעי שבתקופת המחסור יהיו כל מיני פתרונות עקומים שימכרו מסקינג טייפ במאה שקל.

המלצתי: המנע בכלל מעגבניות שמחירן עולה על ששה ש"ח לקילו, וקנה ללא חשש כאשר שב המחיר ויורד. כאשר ההצע משתפר גם המחיר יורד וזו האינדיקציה הטובה ביותר שתם המשבר העונתי.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642987
בתוכנית "שבת עולמית" דובר על הקרנה שנעשית לזרעים ועקב כך נוצרות מוטציות וכאשר הן לטובת האדם, ממשיכים ומפתחים אותן. (קצת מוזר: אם מדובר במוטציות אקראיות איך ניתן לייצרן שוב?).
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 642989
מן הסתם לא מייצרים אותן שוב, הן כבר נוצרו ונותנים להן להמשיך לדורות הבאים.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643005
ר' גם מאמר שמקושר מתגובה 641346.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643061
תודה.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643419
נסה עגבניות שרי תמר (קטנות ומוארכות). אני לא נופל איתן.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643429
לאחרונה נתקלתי, למרבה מפח הנפש, בעגבניות "תמר" חפות מכל טעם. הן היו מהסוג המוארך שנראה קצת כמו בלון מוארך בשלבי הניפוח הראשונים (הכי מודגש בעגבניה עם העלה הקטן, מצד שמאל בתמונה
<קישור https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9G... הזאת>. ראה הוזהרת.

(משהו ב"קישור" מבלבל את העורך אבל הקישור לכשלעצמו עובד).
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643438
מצד שני אני שמח לדווח שבשוק כבר חזרו השבוע לעגבניות נורמליות במחירים נורמליים (5.5-6 ש"ח לקילו לסוג הטוב).

והמלצה נוספת: בקיץ הופתעתי לטובה מטעמן המתוק והעז של עגבניות השרי הצהובות (עגולות וקטנות כמו גולות) שהופיעו בסוף יולי ונעלמו כעבור חודש.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643503
זה לא שרי תמר.
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643530
אלא?
חברת מונסטו חתמה הסכמים עם מדינת ישראל 643545
לא יודע איך קוראים לזה. אולי קוראים גם לזה שרי תמר, אבל אלו שאני מדבר עליהן הן קטנות ומוארכות כמו אלו שבתמונה, רק סימטריות לאורך. צריך אולי לסייג ולומר שפעם בעשרים קניות הן קצת - רק קצת - פחות טעימות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים