שאלת תם 701046
כל כך הרבה מינים נכחדו על כדו"א, חלקם אחרי ששיגשגו במשך תקופה ארוכה פי כמה וכמה מבני האדם, כמה מההכחדות ההמוניות נגרמו ממחלות מדבקות?
שאלת תם 701048
אם אני זוכר נכון, בלי לגגל, מקומית אפילו אוכלוסיות אנושיות מסוימות 'נכחדו' כמעט בשלמות עקב מחלות מידבקות - בני האינקה והמאיה שהושמדו על ידי המתיישבים, מתו יותר ממחלות שהביאו הפולשים מאשר מקרבות חרבות למיניהם.
שאלת תם 701050
האמת היא שאין לנו יכולת לדעת כיוון שמחלות מדבקות בדרך כלל לא משאירות סימנים - מאובנים כוללים עצמות, לא וירוסים. אבל אפשר להניח כמעט בוודאות שהכחדה המונית לא נגרמה ממחלות מדבקות כיוון שהיכולת של מחלה אחת לפגוע במגוון גדול של אורגניזמים ובהם זוחלים, יונקים, עופות, דגים, חסרי חוליות למיניהם וכו' עם ביולוגיה שונה, סביבות שונות, וקטורי העברה אפשריים שונים וכן הלאה היא בלתי סבירה לחלוטין.
שאלת תם 701060
ומה אם הווירוס/פטריה/מה-שלא-יהיה העלים את הצמחיה לכמה אלפי שנים?
שאלת תם 701065
הווירוסים והפטריות של ימינו בדרך כלל תוקפים מין מסויים ולא את כלל הצמחיה. נדיר מאוד למצוא מחלה שתוקפת מגוון גדול של צמחים או בעלי חיים. רוב הפתוגנים הם ספציפיים.
רק לאחרונה הייתי באפלצ׳ים ושם יש פטריה שהורגת באופן יסודי את כל העצים מהמין המלוק, אבל רק אותו. התוצאה היא שכל היערות שם מלאים בעצים מתים שבולטים על הרקע של שאר היער הירוק.
שורה תחתונה, זה לא בלתי אפשרי, אבל מאוד לא סביר. לו הייתי צריך לדרג את הסיבות האפשריות להכחדת המין האנושי הייתי מדרג מחלה (של בני אדם או של צורת חיים שבני האדם תלויים בה) כנמוכה יותר מפלישת חייזרים, שינוי אקלים, מלחמת עולם או פגיעת עצם קוסמי.
שאלת תם 701109
נניח, לצורך הדיון, שהיו היה, לפני הרבה שנים, וירוס מדבק שפגע אנושות ביכולת של מין (או אולי אף סוג) ששגשג על כדו"א כלשהוא להעמיד צאצאים פוריים והביא להכחדת המין חסר המזל בתוך תקופה קצרצרה של כמה אלפי שנים.
האם יש בידינו איזושהיא דרך לגלות את הסיבות להכחדה הנ"ל היום‏1?

__
1. או שפשוט נסתפק בנפנופי ידיים מהסוג של "Smilodon could have been too specialized at hunting large prey and may have been unable to adapt"?
שאלת תם 701110
זה תלוי בפרטים - למשל, אם זה וירוס שפוגע בממותות שאנחנו מוצאים אותן משומרות בשלמותן בסיביר זה סיפור אחד, ואם הוא פוגע באיזה מין של טרילוביטים לפני 600 מיליון שנה שנשארו מהם רק שרידי מאובנים זה סיפור לגמרי אחר. סביר שברוב המקרים לא נוכל לזהות את הסיבה.
שאלת תם 701163
(אחרי קצת מחשבה) - הממותות אמנם נכחדו רק עכשיו, אבל האם אתה בטוח שמישהו יוכל לזהות (למשל) וירוס שפוגע בחשק המיני‏1 שלהן בגופה הקפואה?

__
1. אוקי, זאת הרמה להנחתה של הרבה בדיחות מפגרות. אבל נניח שהוירוס פוגע בהפצת הפורמונים בזמן הביוץ ומוריד משמעותית את מספר ההריונות בעדר, ומכאן את ההסתברות להעמדת צאצאים פוריים בפרק זמן נתון.
שאלת תם 701164
אולי לא. גם באדם שמת היום לא בטוח שנוכל לזהות וירוס שאנחנו לא מכירים כלל. השאלה היא האם הווירוס משאיר עקבות באנטומיה - תאים מסוימים שהתנוונו, דלקת או צלקת סביב איזור מסוים וכו'.
שאלת תם 701165
אני לא מבין הרבה בנושא, אך למה שוירוס המשנה את מולקולת הפרומון למשהו שלא מדרבן את הזכרים להזדווג ישאיר עקבות באנטומיה?
ונניח שזה קרה גם לדובי הפנדה, ומזמן כבר כולם נגועים בנגיף. למה שאי פעם נגלה את זה?

___

רק להבהרה - אני לא טוען שזאת הסיבה להיכחדות הממותות או לתנאים הבלתי אפשריים בצורה מגוחכת שנדרשים כדי לעזור לפנדות להתרבות. אני רק מעלה את זה כניסוי מחשבה לבדיקת היתכנות של סיבות טרוויאליות (אך בלתי ניתנות לגילוי) להכחדה מהירה‏1 של מין באמצעות צמצום מתמשך של אחוז הצאצאים הפוריים באוכלוסיה.

___

1. או לפחות מהירה מכדי פיתרון אבולוציוני.
שאלת תם 701167
וירוס לא משנה מולקולה, הוא משנה תאים.
יש לא מעט מדענים שחוקרים את דובי הפנדה ומנסים להבין למה לכל הרוחות לא בא להם להזדווג. אני מניח שהם גם בודקים את רמות ההורמונים, כמות הזרע וכיוצא באלו אינדיקטורים של פוריות. יתכן שיש גורם חיצוני והם לא ימצאו אותו, אבל קשה להאמין שיש גורם חיצוני ואי אפשר למצוא אותו. גורם חיצוני אמור לפעול דרך המנגנונים של הגוף ולעורר תגובות בגוף, ואת המנגנונים האלה אפשר לבדוק.
שאלת תם 701195
חשיפה לפורנו?

(שיט, מישהו הזהיר למעלה מהרמה להנחתת בדיחות מפגרות.)
שאלת תם 701201
פורנו בשחור לבן, מיינד יו.
אולי הן הרגישו שחסר להן גיוון.
שאלת תם 701348
אמנם לא דובים ולא פנדה, אך מסתבר שהמלריה משנה את ריח הגוף של בני אדם ועכברים בצורה מאוד מעניינת.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים