צו איסור פרסום – בעד ונגד 3335
רשת האינטרנט הישראלית סוערת לאחרונה בשל חקירה פלילית נגד חשוד בעבירת מין הנתונה תחת צו איסור פרסום. הבלוגרית חנה בית הלחמי היתה בין הראשונים שדיווחו על הפרשה, וכתבה: "צו איסור פרסום הוא שיטה מצויינת להגן על בעלי שררה או אנשי תקשורת, משפט, הון, הון־שלטון, פוליטיקה וחברה (בעלי הון ו'ידוענים') מהתמודדות עם תוצאות מעשיהם ... כשלמשטרה אין מושג ירוק איך להתחיל ואיך להמשיך את החקירה, או שאבדו מוצגים מהזירה, או שהפושע הוא 'אחד משלנו', או שמישהו (הציבור, המדיה, העיתונות, השר, ח"כ כזה או אחר/ת, בעלי עניין, קורבנות, קבוצות לובי) יושב להם על הזנב והם פשוט רוצים לעבוד בשקט – הם מוציאים צו איסור פרסום... אני מאמינה באמונה שלמה לאלמונית שהתלוננה ולא זכתה בשל צו איסור הפרסום אפילו לחסד הקל של היותה אות בא"ב ודמות מפוקסלת, שלא לדבר על בעלת שם, פנים וקול."

עורכת הדין רוני אלוני סדובניק ציינה כי צו איסור הפרסום נועד להגן על קורבן העבירה, ואילו במקרה זה, "באי־כוחה של הנפגעת ניסו בכל צורה לעניין את כלי התיקשורת בישראל לפנות בבקשה לבית המשפט להסיר את צו איסור הפרסום", אך לא נענו. דוקטור נעמה כרמי כתבה כי יתכן והפרשה לא זכתה להד בתקשורת הממוסדת משום שהחשוד בפרשה הוא עיתונאי. לדבריה, "ייתכן שהקולגיאליות במקרים כאלה גוברת על התחרות בענף, המביאה לא פעם להכפשות הדדיות. אם יקרה לי פעם משהו דומה, חושב העיתונאי, אומר לעצמו העורך, לא ארצה שהקולגות יחגגו עלי. ומה על העניין הציבורי? וחופש המידע מה איתו? שואלת הקוראת הביקורתית התמהה. לא כשמדובר בנו, משיבים העיתונאים בשתיקתם."

בתגובה למאמריהם של בית הלחמי ואחרים, כתב הבלוגר יובל דרור: "העובדה שבית־הלחמי מאמינה למתלוננת, שאותה היא לא מכירה, ולא לנאשם, שגם אותו אינה מכירה, חסרת רלבנטיות לחלוטין. מה שרלבנטי הוא שבית־הלחמי, ולא בפעם הראשונה, מבקשת להנהיג כנופיה מקוונת שמבקשת לעשות לינץ' תודעתי באדם, שעל־פי הדין הישראלי, מחזיק בחזקת החפות. אגב, גם אחרי שאדם הורשע, החוק הפלילי, כך הסתבר לי לאחר שביררתי את הנושא עם מומחים, אינו מתיר לבצע לינץ'... בחברה מתורבתת הקימו גוף שנקרא 'בית־המשפט' שיבחן את הגרסאות בכובד ראש ואז יפסוק." לדעת דרור, "סוגיית צו איסור הפרסום במקרה הזה מעוררת שתי שאלות לגיטימיות לחלוטין: האם צו איסור הפרסום הוצא רק כיוון שמושא התלונה הוא איש תקשורת מוכר? זו אפשרות שלא ניתן לפסול על הסף, והיא שווה בדיקה ואף ביקורת. האם אמצעי התקשורת אינם מערערים על צו איסור הפרסום, לא תוקפים אותו, כיוון שמדובר ב'אחד משלהם'? גם זו אופציה, אפילו אופציה מרתיחה." על מאמרו זה של דרור ענתה בית הלחמי במאמר שלם נוסף, בו כתבה: "לא מצאתי בדבריו חשיבות של ממש לזכותי כאדם להעדיף להאמין למתלוננת, גם אם יובל דרור או החשוד וחבריו חושבים שזה לגיטימי להאמין לצד אחד, היינו לחשוד. על־פי האופן שבו הציג את הדברים, אמונתי היא שפיכת התינוק עם המים, ואילו אמונתם היא צדק."
קישורים
הקוד: צו איסור פרסום - מאמרה הראשון של חנה בית הלחמי
על אונס, השתקה, חופש ביטוי וגברים עם לב של אבן - עו"ד רוני אלוני סדובניק
אחד משלהם - נעמה כרמי
היה כתוב באינטרנט - יובל דרור
הפאזל המושלם - מאמרה השני של חנה בית הלחמי
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "תקשורת"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  ללא כותרת • העלמה עפרונית • 2 תגובות בפתיל
  בעד • Delver
  בעד • צפריר כהן • 17 תגובות בפתיל
  בעד • אייל אחד • 6 תגובות בפתיל
  בעד • רון בן-יעקב
בעד 569517
התגובה שלך הזכירה לי מאמר מרתק במיוחד שקראתי ב"ניו יורקר" לפני שנה-שנתיים, על המקרה של טוד וילינגהם בטקסס. בקצרה: וילינגהם הורשע ברצח שלוש בנותיו הפעוטות לאחר ש"הוכח" בבית המשפט שהוא היה זה שהצית את השרפה שממנה הן מתו, ונידון למוות. בגלל שהוא היה חסר כל, הוא זכה לייצוג משפטי מחפיר. פעילה באחד הארגונים נגד עונש המוות שאיכשהו יצרה אתו קשר התחילה בהדרגה לפקפק בהרשעה, והכניסה לתמונה מדען נשק שלעת זקנה מצפונו התחיל לייסר אותו, והתחיל לייצג פרו בונו נאשמים במשפטי הצתה. המדען הנ"ל גילה שכל הראיות המדעיות-לכאורה שהרשיעו את וילינגהם היו קישקוש גמור, ושמומחי השרפות מצד התביעה הסתמכו פחות או יותר על תחושות בטן בלתי מבוססות ואמונות תפלות (למשל, ניסוי פשוט מראה שבניגוד לקביעת המומחים, לא צריך שמישהו יפזר נוזל דליק כדי שטמפרטורת האש תהיה מספיק גבוהה כדי להתיך אלומיניום). דו"ח מפורט שהוא כתב בנושא הגיע לידי ועדת החנינה של טקסס כמה ימים לפני ביצוע גזר הדין, אבל אף אחד מחבריה לא התייחס אליו, ווילינגהם הוצא להורג תוך שהוא טוען עד הרגע האחרון שהוא חף מפשע.

בתקציר הזה אולי קילקלתי את חוויית הקריאה של המאמר, כי הוא כתוב (בכוונה) כך שבהתחלה הקורא משתכנע שאכן וילינגהם אשם, ורק בהמשך מסתבר שה"מומחים" הם פשוט חבורת אידיוטים חסרי השכלה מדעית וחשיבה מסודרת. המניפולציה הזו טילטלה אותי בזמנו כי היא גרמה לי ממש להרגיש שותף לעיוות הדין - איך קרה שהסמכות עיוורה אותי, והאמנתי לכהני הוודו האלה? למי שיש זמן לקרוא 16,000 מילים (בכל זאת, ה"ניו יורקר"), מאד מומלץ.
  בעד • רון בן-יעקב
בעד 784042
עוד מאמר "מתהפך" מהניו יורקר, שקראתי היום: Did a Celebrated Researcher Obscure a Baby’s Poisoning?.

ספוילר -

.
.
.
.
.
.
.
.

"גיבור" המאמר הוא גידי קורן, רופא ילדים (ופעם מוזיקאי) ישראלי במקור, שיוצא מהכתוב מאד מאד מאד לא טוב.
  בעד • סתם יהודי • 3 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • ג'וד
  מה זה חשוב? • easy • 7 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • טווידלדי
  הזכות לשם טוב • האייל החשאי • 20 תגובות בפתיל
  שאלה למשפטנים שבקהל • גדי אלכסנדרוביץ' • 5 תגובות בפתיל
  אלן דרשוביץ - כן לפרסם שם הנאנסת • רון בן-יעקב • 6 תגובות בפתיל

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים