על יזמות ויזמים 3155
למה להיות יזם? למה להקים חברת סטארט־אפ? ובכלל - למה להקים עסק? האם אדם קם בבוקר ומחליט שהוא סטרטאפיסט? ולמה לא כולנו יזמים?
(צילום: burienundressedblog)
בחירות, אימפולסיביות והרגלים

איך הופך אדם ליזם? הספרות המחקרית כמעט תמיד מציגה את השאלה הזו כשאלה של בחירה - אדם בוחר להקים עסק בעקבות בחירה מושכלת. פלוני קם בבוקר, מפעיל מערכת שיקולים כזו או אחרת, ומגיע להחלטה להקים עסק או להקים סטארט־אפ. אבל האם אכן מדובר בבחירה? הפילוסוף ג'ון דיואי (John Dewey) חילק את הגורמים המשפיעים על התנהגות האדם לשלוש קטגוריות: אימפולס, הרגל, ואינטליגנציה. כשהוא אומר אינטליגנציה הוא מתכוון למה שאנחנו היום קוראים קוגניציה פחות או יותר, אימפולס בשבילו זה הצד הרגשי, וכוחו של הרגל הוא כוחו של הרגל. החשיבות של החלוקה הזו היא בכך שהיא שוברת את הדיכוטומיה בין שכל לרגש על ידי הוספת גורם שלישי למשוואה. לענייננו, דיואי מציג את האפשרות שלאו דווקא השכל הופך אנשים ליזמים, אלא אולי דווקא הרגש. אנשים שהם יזמים פשוט קמים ועושים דברים כי זה נראה להם. ההסבר הזה נתמך גם בעובדה שאין הבדל מהותי באחוזי ההצלחה בין יזמים שתכננו את העסק שלהם ובנו תוכנית עסקית מפורטת ובין כאלה שלא עשו כן. ובכלל, רק חלק קטן מאד מהיזמים המצליחים בארה”ב באמת תכננו את העסקים שלהם מלכתחילה. רובם פשוט קמו ועשו. דיואי היה אומר על זה - כוחה של אימפולסיביות. האמנם?

אימפולסיביות יכולה אולי להסביר למה ילד בן 16 העונה לשם ריצ’רד ברנסון עוזב את בית הספר ומקים עיתון שנקרא Student ואחר כך הולך ומתחיל למכור תקליטים שקנה בזיל הזול (ומכר קצת יותר ביוקר, אבל עדיין בזול). אבל כשהיוזמה הקטנה הזו הופכת לחברת וירג’ין, וכשאותו ברנסון חולש על עסקים בתחום המוסיקה, התעופה, ועוד מיליון דברים אחרים חשובים יותר או פחות - אז כבר קשה להגיד שמדובר באימפולסיביות. הרבה יותר סביר שבשלב כזה או אחר מדובר בכוחו של הרגל. נסיוני מראה לי שיזמים נוטים להיות סדרתיים. ואולי חוץ מאותו נסיון ראשון בודד, בין אם מוצלח ובין אם כושל, אנשים לא הופכים להיות יזמים, אלא אם יש להם את ההרגל המגונה הזה ליזום, לעשות, לבנות, ליצור יש מאין. כלומר - המסקנה היא שיזמות היא הרגל. לא בחירה.

למה להיות יזם?

גם אם להיות יזם זו בחירה, הרמה הבאה של הדיון היא על בסיס מה מתקבלת ההחלטה. מהם המדד או הערכים על פיהם נמדדת הכדאיות. התשובה האינסטינקטיבית היא שיזמים בוחרים את דרכם כי הם חושבים שככה אפשר להרוויח הרבה כסף. לצאת לגמלאות בגיל צעיר עם חשבון בנק מרופד ונוח. הם מוכנים לקחת הרבה סיכונים, לחיות באי ודאות מתמדת, רק כדי להרוויח יותר מאשר לו היו עובדים משמונה עד חמש במשרד ממשלתי. אבל האם זה באמת ככה? לא אצל היזמים שאני מכיר. אני מכיר רוח אחרת, אנשים שהיה להם חזון טכנולוגי. שחשבו שאפשר לשנות את פני התחום בו הם עוסקים. אם אפשר לעשות כמה גרושים מהצד, אז מה טוב, אבל כסף? מה זה חשוב, אני הרי הולך לשנות את העולם.

על אף שרוב המחקרים מתבססים על הנחת הרווח, ישנו מחקר שבדק יזמים במערב קנדה והגיע למסקנה שתאוות בצע היא לא המניע העיקרי של יזמים בהחלטתם להיות יזמים. יותר מכך, השאיפה לרווחים מבדלת בין אנשים ששקלו פעילות יזמית ובחרו בה, לבין אנשים ששקלו פעילות כזו ודחו אותה. אלה שלא הפכו יזמים מחשיבים כסף ורווחים כגורמים חשובים בהחלטתם, ואילו יזמים חושבים פחות על כסף.

אז למה לא כולנו יזמים?

נניח שהחלטנו שכסף זו הסיבה העיקרית ליזמות, ויזמים הם כאלה כי הם החליטו שמבחינה כלכלית עדיף להם לפתוח סטארט־אפ על פני לעבוד כפקידים בקופ”ח. למה לא כולם עושים את זה? מה מבדיל אותי, עבד הייטק ממוצע (לשעבר), חסיד גדול של משכורת גדולה, קבועה וחסרת סיכון (לשעבר) מהמנהל שלי (לשעבר) שפתח לפחות שלושה סטרטאפים (חלקם לשעבר וחלקם לא). ההבדלים יכולים להיות בשלושה מישורים: הבדלים באישיות: למשל אני יותר חושש מלקיחת סיכונים מאשר מישהו אחר. כמו שאתם יכולים לנחש רוב המחקר מראה שיזמים הם אנשים שנמנעים פחות מסיכונים ואי ודאויות. ההבדלים יכולים להיות בחברה הסובבת. למשל במזרח אסיה התרבות היא כזו שדי “מסוכן” מבחינה חברתית להיכשל. אם ניסית להקים עסק ונכשלת, כנראה שלא תמצא עבודה בשארית חייך בגלל סטיגמת הכשלון. בארצנו הקטנטונת זה פחות קיצוני. ההבדלים יכולים להיות גם בסביבה העסקית ובסוג הפעילות. בתחומים דינמיים ועתירי שינויים יותר קל ליזום ולהצליח מאשר בתחומים בהם הכל יציב וסטנדרטי ידוע וברור לכל, וקשה לבדל בין מוצר אחד לשני באותו תחום. כמובן, שצריך לבחון את השילובים בין שלושת המישורים, ולזכור שלכל כלל יש יוצא מן הכלל.

לסיכום, השאלה מדוע יש יזמים היא שאלה מורכבת. לא ברור שמדובר בבחירה מודעת. וגם אם מדובר בבחירה, לא בטוח שהכסף מדבר, וגם אם הכסף מדבר, מה שמשפיע על הבחירה יכול להיות תכונת אישיות כזו או אחרת שתגרום לנו לקבל החלטות שונות לחלוטין. ויש לזכור שיש אי שם הרבה יזמים מסוגים שונים, שהגיעו לשורה התחתונה שלהם (של “להקים עסק”) במסלולים שונים לאורך הדיאגרמה הרעיונית שהצגתי כאן.
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חברה וכלכלה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

השאלה מדוע יש יזמים היא שאלה מורכבת. 529803
איפה שאר המאמר?
השאלה מדוע יש יזמים היא שאלה מורכבת. 529804
הקדמת אותי ב 12 דקות.
הציבור מעריך את מי שלא מאריך. 530124
כוחו של הרגל 529861
לא הבנתי. האם אתה טוען שהרגל עומד כנגד קוגניציה? האם אתה גם טוען שהחלטה מתוך רגש נעשית ללא אלמנט קוגנטיבי, מה עוד שמדובר בפעולה בהקשר חברתי?

(אגב, הקישור לאתר הבית של הכותב לא עובד)
כוחו של הרגל 529899
החלוקה המקובלת, תבונה לעומת רגש, לא אומרת שכל פעולה נעשית מתוך זו או מתוך זה, אלא שאלו שני קטבים שמשפיעים על הפעולות; לפחות רובן נעשות מתוך תערובת. הוספת גורם ההרגל מעמידה אותו, עד כמה שאני מבין (לא נתקלתי בהבחנה הזו של דיואי עד עכשיו, אבל היא נשמעת לי משכנעת, ואני משלים אותה מהרהורי ליבי), מול הסקאלה תבונה-רגש. הסקאלה הזו טובה יותר כדי לתאר *החלטות*, אולם התנהגותו של אדם מורכבת רובה בכלל לא מהחלטות (של ממש), אלא מאינרציה, שבה לא מושקעת הרבה תבונה ולא הרבה רגש. גם כאן, אני מניח שאלו שני קטבים, שמעשים רבים נובעים מתערובת של הרגל והחלטה.
כוחו של הרגל 529902
כן, את זה הבנתי, ואחרי ההסבר שלך הבנתי יותר טוב. אלא שהטרמינולוגיה נראית לי לא מתאימה. אולי הסקאלה מודע לא-מודע מתאימה יותר כשמודע= awareness. השימוש במונח קוגניציה לא מתאים, לפחות לא כפי שהפסיכולוגיה נוטה להשתמש בו.
כוחו של הרגל 529925
ירדן נתן הסבר טוב לשאלה הראשונה שלך, אם כי דיואי התכווןלמשהו מעט שונה. אצל דיואי רגש, שכל והרגל הם שלושה גורמים שווי משקל (וכמובן, כל דבר שעושים נובע משילוב מסויים של כולם אשר לפעמים צד אחד דומיננטי יותר או פחות מאחרים). ההסבר של ירדן נתן משהו ''דו שלבי'' או דו ממדי, בו ההרגל עומד מול כל השאר, ובתוך ''כל השאר'' השכל עומד מול הרגש.

ההפרדה בין מודע ללא מודע אינה ממצה את העניין לדעתי, שכן כל שלושת הגורמים פועלים (או יכולים לפעול) הן ברמה מודעת והן ברמה לא מודעת.

מעבר לכך, הרגלים בהחלט קשורים למערכות קוגניטיביות. למעשה, מתוך מעט המחקר שאני מכיר על הרגלים, יש קצת מחקר שמציע שהרגלים נוצרים על מנת לחסוך במשאבים קוגניטיביים ''יקרים''. אבל אני חייב להודות שנראה לי שהאמת מורכבת קצת יותר מזה.
כוחו של הרגל 529929
עם ההרחבה הזו אני יכול להסכים.
למה רק גורם אחד? 529864
יכול להיות שיש יותר מגורם אחד שדוחף אדם ליזמות. יכול להיות שזה צרוף של אופי ונסיבות.
למה רק גורם אחד? 530907
אתה גם יזם, לא?
אפשר לשאול איך זה אצלך?

המאמר זה הבהיר לי כמה העניין לא ברור לי ואשמח לשמוע על התחושות של אחרים.
ממליץ על ספר 529887
Founders at work: stories of startups' early days
By Jessica Livingston
http://books.google.com/books?id=oFTYD9IHX5YC&pr...
ממליץ על ספר 529981
תודה. לא הכרתי את הספר.
למה דווקא יזם? 529931
אני תוהה למה מדובר דווקא ביזמים. איך אדם מחליט להיות רופא, עו"ד, זמר רוק, מורה או חשמלאי? בכל ההחלטות הללו מעורבים השכל, הרגש, ההרגל, פוטנציאל הרווח, ההשפעה הסביבתית וגם הרבה מאוד צרוף מקרים - הזדמנות וכו'.

בשנים האחרונות "יזמות" נעשה נושא חם כי כמה מהם הרוויחו במה שנראה כמכה אחת. אבל גם עכשיו רוב מוחלט של היוזמות העסקיות נכשלות. ובכל זאת, כבר עשרות שנים, יש אחוז מסוים (מי יודע כמה?) של אנשים באוכלוסיה שמנסים לפחות פעם אחת, וחלק מהם כמה פעמים וחלק מהם מצליחים ברמה כזו (בד"כ נמוכה) או אחרת.
למה דווקא יזם? 529950
ראשית, כמעט על כל דבר שאנשים עושים אפשר להגיד שמעורבים בו הגורמים שמנית. ובכל זאת יש בעיני הבדל מהותי בין יזמות לבחירת מקצוע או עיסוק. ראשית, בחירת מקצוע בד"כ כרוכה במידה רבה בכניסה למסלול מסויים וברור - לימודים/הכשרה מקצועית, מסלול של קידום כזה או אחר, סוג מסויים וידוע מראש של עבודה ותפקידים.
יזמות אין לה מסלול ברור שכזה, נהפוך הוא. כל כולה היא יצירת יש מאין, הליכה בטריטוריה שבה מרכיב אי הוודאות הוא גדול. שנית, לפחות לכאורה בחירת מקצוע נעשית פעם אחת (או פעמים מועטות) לאורך החיים ויש לה השלכה ארוכת טווח לעומת ההחלטה ליזום עסק שיכולה לצוץ כל פעם מחדש.
אני גם חושב שמערכת השיקולים לבחירת מקצוע שונה באופן מהותי ממערכת השיקולים בהקמת עסק חדש או פעילות יזמית אחרת.

גם עם מסתכלים על מנקודת מבט חברתית כוללת, ליזמים יש תפקיד אחר מאשר בעלי מקצוע. בעוד בעלי מקצוע רגילים "חיים" את המבנים החברתיים הקיימים ומשתלבים בתוכם ויצקים בהם תוכן, היזמים שוברים מבנים כאלה ויוצרים מבנים חדשים ויכולים להוביל שינוי חברתי. יש גם תפיסות כלכליות (האסכולה האוסטרית בכלכלה) אשר מעלות טיעונים דומים.

מצד שני יכול להיות שבאמת יזמות היא סוג של מקצוע? מעניין לחשוב על זה כך.

לגבי השאלה מדוע יזמות הפכה להיות נושא חם בשנים האחרונות. אני מסכים לחלוטין שחלק מהעניין הוא בכך שמספר יזמים תפסו כותרות ומשכו תשומת לב. אבל השאלות שהועלו בעקבות תשומת הלב הזו הן מעניינות ופוריות למחקר, וכלל לא טריוויאליות. העובדה שיזמות מצליחה רק לעתים רחוקות, ובכל זאת מושכת על עך הרבה תשומת לב רק מגבירה את העניין בתחום.
למה דווקא יזם? 529951
נדמה לי ש"מרכיב אי הודאות" שהזכרת הוא בעל משמעות מרכזית בנושא זה. מה שמבדיל, בסופו של דבר, את היוזמות העסקיות ממקצועות נלמדים וגם מעבודות שאינן דורשות הכשרה, הוא הצורך, לעיתים קרובות, בהשקעה כספית גדולה (יחסית לאפשרויות הכספיות של אותו יזם מסויים) ובנכונות גבוהה יותר לקחת סיכונים. עלה בדעתי משהו: מישהו צריך לחקור האם ספורט אתגרי הוא נפוץ יותר בקרב יזמים ובאיזה גיל הם החלו לעסוק בו (יש הגבלות גיל?). ובמילים פשוטות - האם יש אנשים ש"זה אצלם בדם", ו"זה" פושט צורה ולובש צורה - בין אם כפרנסה ודרך חיים ובין אם כעיסוק לשעות הפנאי.

אה, וחשבתי שמוסכם, פחות-או-יותר, שמה שהפך את היזמות לנושא חם, חוץ מן המצליחנים הספורים שמשכו כותרות - הוא, באופן כללי, הנגישות החברתית המתפשטת והולכת של נושא המחשבים וההתפתחויות הטכנולוגיות. הרי אנחנו לא מדברים על עוד פיצוציה? (או שאנחנו לא רק מדברים על עוד פיצוציה אלא גם טוענים, כהנחת יסוד, שפיצוציה ו-Virgin atlantic הן היינו-הך, לצורך הבנת הפסיכולוגיה של היזמות?)
למה דווקא יזם? 529979
דווקא אין כוונתי רק לאנשי מחשבים וטכנולוגיה. והקמת פיצוציה היא אקט יזמי להפליא. לא בהכרח צריך להשוות הקמת פיצוציה להקמת וירג'ין אטלנטיק - אבל שתיהן פעולות יזמיות שנעשו בהקשרים שונים, בסדרי גודל שונים ויש להם מאפיינים שונים.
בהחלט לגיטימי בעיניי להגיד משהו בסגנון: יזמים שעושים פעילות מסוג X יש להם מאפיינים מסוג K, ואילו יזמים שעושים פעילות מסוג Y יש להם מאפיינים מסוג L.
אבל טענה כזו חייבת להתייחס גם לדמיון ולשוני בין X ל Y
למה דווקא יזם? 530065
אם הקמת פיצוציה גם היא "אקט יזמי להפליא" אז אתה צריך לרסן קצת את התאורים של היזמים ככאלה ששוברים מבנים חברתיים קיימים ומקימים חדשים וכיוצא בזה. על כל אחד שמקים גוגל או ICQ או פייסבוק או אפל יש מיליוני יזמים שמקימים פיצוציות, מספרות, פאבים, משרד לעריכת דין או אפילו קבוצת רכישה לפרויקט נדל"ן - וכל האנשים האלה לא חורגים משום מבנה חברתי קיים ולא יוצרים שום דבר שמחדש משהו לאנושות; הם בסך הכל מחליפים את השוכר הקודם של המספרה (או הפאב או המשרד) ומתישבים שם במקומו. אלה שבאמת פורצים גבולות ויוצרים דברים חדשים הם מיעוט זניח. כמובן, המיעוט הזה הוא בעל השפעה אדירה; ההבדל בינו לבין הרוב הוא כמו ההבדל בין אוסיין בולט לבין האיש בן החמישים ושתיים מהכניסה ממול שלובש טרנינג ויוצא לג'וגינג של בין ערביים בשכונה. אבל אם תנסה לדון בשאלה "מה מביא אדם להיות רץ", לא בטוח שבולט יוכל להיות מקור לתובנות משמעותיות לגבי מיליוני הג'וגרים השכונתיים - כשם שהם לא יוכלו לספק יותר מדי תובנות על מה שמניע אותו.
למה דווקא יזם? 530081
אני חושב שיש רבים (אלפים אם לא מליונים) שמקימים משהו כמו שגוגל פייסבוק או ICQ היו בהתחלה, ורק בדיעבד מסתבר שרק אלו עשו את זה יותר נכון או יותר בזמן או יותר בכישרון ויצירתיות ומקוריות וכו'.

ויש משהו דומה בין אלו שמקימים פיצוציה וכאלו שמקימים מיזם הייטק (אם כי לא הכול דומה) כמו שיש משהו דומה בין מהנדס הייטק שמעדיף לעבוד בחברה מצליחה לבין ספר מקצועי שמעדיף לעבוד במספרה מצליחה (אם כי לא בכל דומה).

אבל צריך להיזהר, כי כמו שאמרו פה יש גם יזמות בתוך אירגונים גדולים ובפוליטיקה ומגזר האזרחי. אז מעניין לבדוק אם אפשר למצוא "דמיון משפחתי" בין כל היזמים ולזכור שגם בין אחים ממשפחה אחת יש לכל היותר דמיון ולאו דווקא זהות.
למה דווקא יזם? 530729
ראשית, אני מתנצל על האיחור בתגובה. ביליתי את השבועות האחרונים בשרות צבא ההגנה באחת מפינותיה הנידחות-יותר של המדינה - כל כך נידחת שמודם סלולרי לא מצליח לתפקד בה.

אין ספק שיש רבים מאד מוכשרים לא פחות ממייסדי גוגל, אפל או מיקרוסופט שהיו יכולים להצליח באותה מידה וצרוף של נסיבות מנע זאת מהם (או יותר נכון: צרופים של נסיבות הביאו את ה"ה שמידט וברין, ג'ובס ו-ווזניאק, וגייטס לאן שהביאו). כאשר אנו מנסים לבחון מה מביא אדם להיות יזם מה שצריך לעניין אותנו הוא היזמות שהוא מפגין, לא התוצאה העסקית הסופית. עדיין, על כל יזם אמיתי יש רבים מאד שהם חקיינים חסרי יחוד.

אם כבר קבעתי שהתוצאות העסקיות אינן הקריטריון לסיווגו של אדם כיזם, הייתי רוצה ללכת צעד אחד הלאה ולצאת בכלל מהתחום העסקי. אנו רגילים לחשוב על יזמות כמשהו עסקי, אבל יזמות קיימת כמעט בכל תחום בחיים ונדמה לי שהמאפיינים של היזם ככזה עשויים להיות רלבנטיים בכל אחד מהתחומים. כך, למשל, לינוס תורוולדס הוא דוגמה ליזם טכנולוגי (אני מביא אותו כדוגמה דווקא משום שהוא פיתח את המערכת ללא ציפיה לרווח, כך שהיזמות כאן היא טכנולוגית טהורה). קבוצה של חבר'ה צעירים שהקימו את פרויקט "התו החברתי" הם דוגמה ליזמות חברתית, ואילו חיים רמון הוא דוגמה ליזם פוליטי - אדם שמנסה כל הזמן לבחון מחדש את המערכת הפוליטית, לפרק אותה ולהרכיב מחדש. אף שאני רחוק מלחבב אותו אישית והתרומה הכוללת של פעילותו היא בעיני שלילית, אני מעריך את העובדה שבניגוד לרוב חבריו הוא לא מקבל את מה שיש כנתון אלא מעלה בדעתו אפשרויות אחרות - ופועל למימושן.

וזה מביא אותי אל האפיון של היזם בעיני (וכאשר אני מדבר כאן על יזם אני לא מדבר על חקיין או על מישהו שהחליט שעסק חדש זו הדרך להשיג מקסימום תשואה על הכסף שלו אלא על מי שבאמת רוצה ליזום דברים חדשים). בעיני הוא מורכב משני הדברים האלה: הראש שבו מתרוצצים בלי הרף אינספור רעיונות חדשים על איך כדאי לעשות דברים, או שמזהה הזדמנויות במקום שבו מישהו אחר רואה רק מצב נתון - והתעוזה ללכת על הדברים האלה ולשים את הכסף, הזמן והמאמץ על הרעיונות. אם יש לך את השניים האלה יש לך יזם (מוצלח או כושל - זו שאלה אחרת).

הכרתי בחיי כמה דוגמאות לאנשים כאלה. הדוגמה הבולטת בעיני היא קרוב משפחה שלי, שהשכלתו היא במשפטים אבל את פרנסתו הוא מוצא דווקא בכתיבת תוכנה עבור התעשיה הבטחונית (כבית תוכנה של אדם אחד). בראש של הבחור הזה מתרוצצים תמיד שלל רעיונות, וכל ארוע אקראי מביא לו הזדמנויות חדשות: אדם שהוא שכר לעזרה בניקוי הבית הביא אותו להשיג הסכם עם בית חולים גדול שעל פיו הוא מביא כעת (כעיסוק צדדי) תיירות רפואית - חולים מחו"ל המקבלים כאן טפולים. בביקור בחו"ל הוא ואשתו קנו בחנות של חברה בינלאומית יוקרתית בתחום ההלבשה והטקסטיל לבית, והצטערו שהמוצרים האלה לא נמכרים בארץ. אצלי זה היה מסתכם בזה, אותו זה הביא לפגישה עם מנהלת השיווק של אותה חברה שבה הוא הציע (במפגן מרהיב של חוצפה ישראלית) להפוך לסוכן שלהם בארץ - בלי שיש לו נסיון או הכרות מעמיקה עם שוק הטקסטיל בארץ (או בכלל יבוא ושיווק של מוצרי צריכה). זה לא הסתדר - הם לא היו מוכנים לקבל אותו כמשווק לרשתות בארץ אלא אם כן הוא יפתח קודם כמה חנויות-מותג של הרשת, ענין פעוט של כמה מיליוני דולרים. הוא עדיין מנסה לגייס משקיעים. אה, דרך אגב, שכחתי לציין שהבחור עיוור.
למה דווקא יזם? 530737
להערת הסיום שלך: אני לא בטוח שזה כל כך דרך אגב.
אמנם, יתכן שזאת סתם אנקדוטה המעצימה את שונותו של האיש, אבל בהחלט יתכן שמדובר בסיבה עיקרית להיותו של האיש שונה: הוא פשוט לא רואה את העולם כמו שכולם רואים אותו.
למה דווקא יזם? 530738
יכול להיות, אם כי הוא לא עיוור מלידה.
למה דווקא יזם? 530749
אני מסכים עם רוב הדברים שאתה אומר. עם זאת...

שני המאפיינים שאתה מציע:
1. "הראש שבו מתרוצצים בלי הרף אינספור רעיונות חדשים..."
2. "והתעוזה ללכת על הדברים האלה ולשים את הכסף, הזמן והמאמץ על הרעיונות".

יש יזמים רבים של רעיון אחד - שהקדישו חיים שלמים לקידומו של רעיון אחד או לבניתו של עסק אחד. קרוב המשפחה שלך בהחלט מפגין רוח יזמית אבל נראה לי שחסרה לו ההתמקדות וההתמדה שאנחנו מוצאים אצל יזמים רבים. זה ש"ידו בכול" עומד בניגוד מסוים ל-(2) - זה יכול להעיד על תעוזה מוגבלת ועל "פיזור סיכונים". לי נראה שהדימוי של יזם כולל את הרעיון שיש לו תעוזה ללכת על כל הקופה.
למה דווקא יזם? 530776
אני לא חושב שאצלו זה ענין של פיזור סיכונים כמו שפשוט המון דברים מענינים אותו. גם את זה אפשר למצוא אצל יזמים רבים - אתה רק פחות שומע עליהם כי בדרך כלל אנשים כאלה לא מגיעים לעמוד בראש חברת ענק גלובלית. אני מסכים שתעוזה חיונית ליזם, אבל התעוזה לא חייבת להתבטא בפעילות בתחום יחיד.
למה דווקא יזם? 531092
שוב, אני מתייחס למקרה שלי.
אני לא הרגשתי נועז באמת בעת הקמת מיזם.
למעשה היו אנשים שלקחו סיכונים קטנים משלי במקביל ואני חשבתי שהם נועזים בלי שום תחושה כזו לגבי עצמי.
נכון, היה שם סיכון אבל תעוזה נראת לי תואר גדול במיוחד על זה.

אני חושב שמה שמאפיין יזמים היא הנכונות ללכת על רעיון מסויים.
"כתיבה למגרה שלעולם לא תפתח שקולה לזריקה לפח".
אם תרצו הם מדי פעם מוכנים ל -
Put Your Money Where Your Mouth Is
למה דווקא יזם? 529992
חרמפפפפ על המחשבים.

ואגב, היכרתי בחיי רק שלושה יזמים ''מהדור החדש'' (ואחד שכבר הלך, שבע ימים, לעולמו) - ושלושתם עוסקים גם בספורט אתגרי. ייתכן שעלית על משהו.
למה דווקא יזם? 529967
===>"ראשית, כמעט על כל דבר שאנשים עושים אפשר להגיד שמעורבים בו הגורמים שמנית"

נכון. לכן נראה לי שהגורמים שאתה מנית (לפי דיואי: שכל, רגש, הרגל) אינם מסבירים דווקא את ההתנהגות היזמית אלא כמעט כל התנהגות. ולכן אולי כדאי לחפש גורמים אחרים.

אני חושב שמעט מאוד אנשים בוחרים מקצוע (נגר או מורה או מתכנת) מתוך שיקול דעת ותיכנון לטווח רחוק, כשהם שוקלים "מסלול מסויים וברור - לימודים/הכשרה מקצועית, מסלול של קידום כזה או אחר, סוג מסויים וידוע מראש של עבודה ותפקידים". הם, על פי רוב, נכנסים למסלול באופן אימפולסיבי, בתגובה להזדמנות (שתלויה ברקע החברתי) ולצורך. אחר-כך, הם מתגלגלים בתוכו לפי תכונותיהם - שכל ורגש - ובד"כ נשארים בו בגלל ההרגל.

אחרים שחקרו תכונות של יזמים הזכירו:
- מטרות ברורות - אלו אנשים שיודעים בדיוק מה הם רוצים (בניגוד לרוב).
- יכולת לשתף פעולה ולהפעיל אחרים - אמרו כאן כריזמה.
- אמונה בצדקת הדרך - בטחון עצמי. (אמרו כאן שגעון גדלות. זה גם האמונה שאני יודע את הדרך)
- נכונות לעשות יותר מהמתבקש או מהמתחייב.
- חשיבה חיובית - "יהיה טוב"
- התלהבות במקום אדישות
- משמעת עצמית
- יצירתיות, אי השלמה עם מגרעות המצב הקיים.
למה דווקא יזם? 529977
אשמח אם תפנה למחקרים כאלה. למיטב ידיעתי והכרתי את הספרות המחקרית בנושא, נמצאו מעט מאד תכונות אישיות שמבדילות יזמים בפוטנציה מלא יזמים, או שמשותפות ליזמים באשר הם.
למה דווקא יזם? 529986
אני לא מכיר מחקרים אקדמיים עכשווים בנושא (אם תוכל להפנות לאחד כזה אשמח לעיין). נפוליון היל טען שחקר את הנושא במשך 20 שנה וראין 500 מצליחנים אמריקנים בתחילת המאה הקודמת.

As part of his research, Hill interviewed many of the most famous people of the time, including Thomas Edison, Alexander Graham Bell, George Eastman, Henry Ford, Elmer Gates, John D. Rockefeller, Sr., Charles M. Schwab, F.W. Woolworth, William Wrigley Jr., John Wanamaker, William Jennings Bryan, Joseph Stalin, Theodore Roosevelt, William H. Taft, Woodrow Wilson, Charles Allen Ward and Jennings Randolph. The project lasted over twenty years, during which Hill became an advisor to Carnegie
http://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Hill

למה דווקא יזם? 530506
הרשימה נראת משכנעת, אבל היא יכולה להתאים גם למנהל טוב שעובד כשכיר.

נראה לי שאם מוסיפים לרשימה הנ''ל 'קושי לקבל מרות' מקבלים יזם.
למה דווקא יזם? 530508
נכונות ליטול סיכונים - שנובעת בחלקה מהאופטימיזם אבל לא רק ממנו - היא הקו המפריד.
למה דווקא יזם? 530519
נכון,
כבר אמרו פה שיש גם יזמות פנים ארגונית ו/או פוליטית ו/או חברתית וכו'. לכל אלו יש לפחות חלק מהתכונות האלו.
למה דווקא יזם? 530576
אני מכיר בעיקר יזמי הי טק סטארט אפיסטים ולא יזמי פיצוציות (שהם כנראה הרוב).
לאור הכרותי עם כאלה ומבחינה עצמית אני מסכים שהרשימה של התכונות לא רעה:

מטרות ברורות -
ממש לא. למעשה יזמים עם מעט נסיון יודעים שהמטרה שלהם בהתחלה ממש לא קרובה למה שיהיה בסוף.יזמים יותר מנוסים יודעים שהמטרות תשתננה בעוד חודשיים. היזמים יודעים מה הם רוצים ברמת הכותרת. בשביל תוכן מוצק וברור יותר עדיף ללכת לחברות יציבות.

יכולת לשתף פעולה ולהפעיל אחרים -
מאד תלוי למה מצפים. כמו שקרנות תמיד טענו, גיליתי שיזמים הם בדרך כלל מנהלים גרועים. למרבה המזל ניהול סטראט אפ הוא יותר כמו ניהול כנופיית גרילה (ולא, לא כמו סיירת מטכ"ל) מאשר להיות אוגדונר בשריון כך שהניהול הרע מזיק אבל אל יותר מדי.
אין ספק שיכולת לשתף פעולה ולהניע אחרים תורמות מאד ומאפיינות יזמים טובים.
אם אין לך מימון אתה חייב למצוא דרכים להניע אנשים.
זה פשוט לא תכונה שכיחה.
ביטחון עצמי ושיגעון גדלות -
בינגו!
מאפיין מאד חזק בקבוצה ובולט עוד יותר מול כלל האוכלוסייה.
לא נתקלתי ביזם ללא ביטחון עצמי, לרוב ביטחון עצמי מופרז.
בלי זה לא יוצאים מהבית בשביל יזמות.
נקודה חשובה לא פחות היא שלביטחון העצמי יש סיבות מאד טובות.
רוב היזמים מוכשרים ומגיעים עם הצלחות בתחומים שונים.
האירוניה היא שרוב ההצלחות שלהם לא רלוונטיות מעבר לנקודת בניית הביטחון העצמי.
להיות מתכנת מעולה זה יופי אבל לא יהפוך אותך ליזם טוב.
יזם צריך להיות מאד טוב בהרבה מאד תחומים, ברובם אין לו נסיון או מיומנות.
ביטחון עצמי הוא הדרך הטובה להעז ולהצליח להתמודד עם זה.

נכונות לעשות יותר -
לא הכי ברור לי למה הכוונה ואיך זה קשור ליזמות.
כמובן שאם אדם רגיל רוצה לקנות ספר באינטנרט אזל להקים את אמזון זה לעשות יותר ממה שצריך.

חשיבה חיובית -
מאד מאפיין. פן כאוב נוסף הוא שהיזם חייב להיות בשני כובעים.
הראשון הוא להיות מאוהב רעיון, בטוח בצדקתו ולמצוא כל דרך להגשמתו.
רובם מאד כאלו.
הפן האחר זה להיות המבקר הכי אכזר ולחפש בפרנויה את הסיבות האפשריות לכשלון ופה רוב היזמים מועלים בתפקידם.

יצירתיות -
לא נפוץ או חשוב כמו שמקובל לחשוב.

אי השלמה עם המצב הקיים
אני אישית נוטה להשלים עם המצב הקיים ברוב המחולט של המקרים. הנקודה היא שלעיתים יש את הנקודות איתן אתה לא משלים וכנראה שיזם הוא מי שאכן קם ועושה משהו במקרה זה.

אי יכולת לקבל מרות (הופיע בהמשך)-
לא יודע מה לגבי יכולת אבל לרוב ממש לא רוצים.
בניגוד לי שמקובל לחשוב יזם או עצמאי צריך לקבל את מרות הלקוחות, המשקיעים, גחמות השוק וכדומה.
כבר יותר פשוט להתעסק עם בוס יחיד.

התלהבות
מאד נפוץ. אחרי ההתחלה כבר צריך יותר מהתלהבות כדי להמשיך.

משמעת עצמית
מאד נדרש. לרוב היזמים וליזמים הטובים באמת יש אותה.
למה דווקא יזם? 530600
צריך לקחת בחשבון כמה דברים:

1. ליזמים יש תמהיל של התכונות האלו. לחלק יש כאלו ולחלק יש יותר מאחרות. לא נראה לי שיש מישהו שחזק בכולן.

2.בתקופות מסוימות אנשים נכנסים ליזמות גם כשאין להם כמעט אף אחת מהתכונות האלו. לא בגלל שזה מתאים להם אלא בגלל שזה IN. להגיד לבנות בחברה' "אני יזם" נשמע יותר טוב מלהגיד "אני תוכניתן". היום להרים עסק אינטרנטי זה די קל - להרוויח זה כבר סיפור אחר. אבל בשביל לקבל הילה של יזם לא צריך להרוויח.

3. יש - במיוחד ברמת הפיצוציות וכדומה - הרבה יזמים בעל כורחם. לבחור אין מקצוע, הוא יכול להיות מאבטח או מלצר או לפתוח פיצוציה. אם יש לו רק מעט מהתכונות האלו עדיף שיפתח פיצוציה. העניין הוא שרבים לא יודעים איזה תכונות יש להם ואיזה תכונות צריכים, אז הם פותחים פיצוציה או משהו כזה. הרוב סוגרים.

4. לכן, אם עושים סקר כזה כדאי להתמקד ביזמים שהעסק שלהם כבר יציב וריווחי כבר יותר משנה. אם הוא יציב כבר 10 שנים, אז אפשר להיות בטוח שגם אם לא היו לו תכונות כאלו בהתחלה, עכשיו כבר יש לו.

5. לגבי מטרות ברורות, אני חושב שאם תשאל אנשים "מה באמת אתם רוצים", רוב האנשים יספקו תשובות עמומות ובנאליות: להיות עשיר, לעשות חיים לגדל ילדים. ליזמים (של עסקים יציבים וריוחיים) יש בד"כ תשובות יותר ברורות (למשל "להגיע למכירות של מיליון בשנה"). אחרי שהם לומדים לחשוב ביעדים בעסק (אחרת הוא לא היה ריווחי ויציב), הם מאמצים את השיטה גם בחייהם הפרטיים.

6. בקשר ל"נכונות לעשות יותר", אני מתכוון לנכונות לעשות יותר ממה שמשלמים לך בשבילו. אצל המון שכירים אפשר לזהות את הגישה של "ב-‏5 נופל לי העט מהיד, אחרי זה לא משלמים לי ואני לא פרייר". יזם (של עסק יציב וריווחי) בד"כ דואג יותר שלקוחותיו יהיו מרוצים מאשר שישלמו לו.

כל אלו הם כמובן הכללות. בטח יש דוגמאות נגדיות.
למה דווקא יזם? 530681
כל מה שכתבתי מבוסס על התרשותי האישית ולא מעבר לכך.
אני מודע היטב לזה שצפרדעים לא תמיד טובות במחקר ביולוגי.

יש הילה ביזמות כמו שיש הילה (אחרת) בלהיות סופר. אני מכיר הרבה אנשים שנכנסו לשני אלו גם בגלל זה.
שתי דקות אחר כך הם מתחילים להבין איזו עבודה קשה זו.

יזמות היא לא האופציה הקלה בדרך כלל.
אני חושב שגם למקימי פיצוציה היו אפשרויות הרבה פחות תובעניות.

השאלה מה מאפיין יזמים מצליחים שונה ממה מאפיין יזמים בכלל.
שתיהן מעניינות.

אני חושב שמנהל בדרג בייניים חושב הרבה יותר במונחי מטרות מיזם סטארט אפ ושהעמידה שלו במטרות יותר עקבית.
שוב, זו רק התרשמות שלי.

עכשיו אני מבין למה הכוונה ב''נכונות לעשות יותר''.
ברוב הסטארט אפים אין לקוח קונקרטי כך שזה לרוב לא עולה.
מול לקוח ראשון או שני בוודאי שעושים הרבה יותר מהנדרש.
למה דווקא יזם? 530750
אני חושב שסטארטאפיסט חייב להיות גם מנהל בדרג ביניים (ולחשוב במונחי מטרות) כדי שיהיה למיזם שלו איזשהו סיכוי.

וזה שאין לקוח קונקרטי, זה מעיד על ''נכונות לעשות יותר'' ממה שמשלמים לו עבורו. זה הוויתור על הקשר ההדוק, אצל שכירים, שבין שעת עבודה לסכום הכנסה.
למה דווקא יזם? 530756
אם נבחן את אחוזי הצלחה של סטארט אפים, נראה ששנינו צודקים - יזמים אכן צריכים לחשוב במנוחי מטרות אבל הם לא ממש :-)

לעבוד, להיות מועסק ולהרוויח קשר הם באמת קשורים אבל שונים לחלוטין.
הקשר בניהם כל כך חזק אצל שכירים ולמרות שאני ער לשוני מזה שנים עדיין אני נופל פה ושם.
למה דווקא יזם? 530760
שנינו כנראה צודקים בין כה וכה.

===>"יזמים אכן צריכים לחשוב במנוחי מטרות אבל הם לא ממש :-)"

לטענתי יזם שלא חושב במונחי מטרות הוא לא יזם (טוב) אלא מתחזה ו/או מהמר. כמו שסופר שאין לו כישרון לספר סיפורים איננו סופר (טוב) אלא מתחזה או מקווה (Wannabe). סיכויי ההצלחה של כל יזם הם נמוכים. סיכויי ההצלחה של יזם שלא חושב במונחי מטרות הם אפסיים.

לא הבנתי במה אתה עדיין נופל פב ושם.
למה דווקא יזם? 530761
''שנינו כנראה צודקים בין כה וכה'' הוא משפט שצריך להחקק בדברי ימי האייל.

מטרות הן דבר מאד בעייתי בסביבה דינמית ולא וודאית כמו סטארטאפים.
ברוב החברות יש מטרות מסוג ''אנחנו נוציא את הגרסה הראשונה בתאריך זה וזה.''
בדרך כלל הגרסה הראשונה תצא בתאריך מאוחר יותר והתוכן שלה יהיה שונה למדי מהמתוכנן.
הדבר אופייני לפרוייקטי תוכנה בכלל אבל כנראה מוקצן בחברות סטארט אפ.

אי העמידה במטרות המקוריות היא גם לא תמיד לגנאי.
כבר קרה לי שנפגשתי עם לקוח שרצה פונקציה שהייתה ממש לא קשורה למוצר.
מכיוון שהוא היה הלקוח ואני רציתי את העסקה הוספתי את הפונקציה למוצר ואחרי זה התברר שהפונקציה היא להיט.

בדרך כלל יזמים או בכלל בעלי מקצוע שלא פועלים לפי הפרקטיקה הנכונה הם לא מתחזים או מהמרים, לפחות לא במודע.
לפעמים הם טועים, לפעמים הם לא מודעים לטעות ולרוב הם גם תחת אילוצים אחרים.

אני נופל פה ושם בלחשוב על עצמי ש''בתקופה ההיא לא עבדתי'' למרות שאני זוכר היטב כמה קשה עבדתי באותה התקופה.
אם זה היה מצליח הרווח שלי לשעה היה אדיר.
זה לא הצליח.
למה דווקא יזם? 530766
כדאי לא להתבלבל בין הצבת מטרות ועמידה בהן או עדכונן לאור הנסיבות המשתנות. מטרות זה לא נבואה.
אז שהתוכנה לא יוצאת לשוק בתאריך שנקבע כיעד ולא בדיוק עם הפונקציות שנרשמו בתכנון המקורי, זה צפוי ובטח לא ראוי לגנאי.

אבל תאר לך יזם בתחום התוכנה שלא הציב תאריך יעד לגרסה הראשונה. כששואלים אותו מתי אתה מתכוון לצאת לשוק? הוא מושך בכתפיו ואומר "כשנגיע לזמן המתאים, בעזרת השם, אולי השנה ואולי בעוד שנתיים". זה נשמע אבסורד, לא? כמה משקיעים נראה לך שהוא יגייס?

- טעויות כאלו, אינן התחזות בזדון אלא אשלייה עצמית - מהסוג של מי שקורא לעצמו סופר בגלל שהוא קיבל 90 על חיבור שכתב בתיכון.

- בתקופה ההיא, זה לא שלא עבדת אלא שלא הלכת לעבודה. הרבה אנשים מתבלבלים. הם קוראים "לעבוד" לשהיה של 8 שעות, תמורת תשלום קצוב, במקום שהם היו מעדיפים לא להיות בו. זה שימוש קלוקל (אם כי רווח) במילה.

וגם אם זה לא הצליח, זה לא אומר כלום - כל עוד מנסים שוב.
למה דווקא יזם? 530787
אין ספק שמטרות כאלו הן חיוניות.

מה שמוזר לי זה שאני עצמי מתבלבל בין ''לעבוד'' ו''ללכת לעבודה''.

התחלתי לחשוב על עצמי כיזם רק אחרי שסטארט אפ של אחר שעבדתי בו נסגר ואז ישר התחלתי לעבוד על רעיון שלי, עד שאמצעעבודה.
לפני זה היו לי מיזמים אחרים אבל לא ראיתי את עצמי כיזם ממש.

אחד היתרונות הגדולים של להיות יזם או עצמאי שנראה שאחרי ההתנסות הזו אתה כבר לעולם לא תהיה מובטל.
כמו שאמרנו יש סיכוי שתהיה בלי שכר או עבודה אבל מובטל זה מצב תודעתי שונה לחלוטין.
למה דווקא יזם? 530795
זה גם חיסרון גדול שעצמאים לא זכאים לקבל דמי אבטלה.
למה דווקא יזם? 530804
שני מינוסים שמתקזזים, לא? :-)

כן, זה גם ממש מרגיז.
גם התפיסה הזו שעדיף לא לשלם לעצמאים דמי אבטלה כי הם יוכלו איך שהוא לרמות.
כאילו שכל עצמאיים היו מנסים לרמות וכל השכירים לא.
למה דווקא יזם? 530805
מתי בדיוק פיטרת אותך?
למה דווקא יזם? 530813
אני מניח שרוב העצמאים שסגרו את העסק שלהם עשו את זה באופן כשר ובלי לפטר את עצמם.
בחינה של כל מקרה לגופו תוכל לעלות על זה די בקלות.

שכיר שיודע שהוא רוצה דמי אבטלה יכול לסכם עם הבוס שלו על הורדת משכורת לשלושה חודשים ואז העלתה באותו הסכום לשלושה חודשים כך שלאחר הפיטורים יקבל דמי אבטלה יותר גבוהים.
אני בטוח שגם אפשר (ושמלא אנשים עשו זאת) למצוא דרכים יותר טובות לרמות את ביטוח לאומי.

והכי מרגיז, הסכומים לא כאלו ענקיים שיצדיקו רמאות.
למה דווקא יזם? 529991
לגבי השאלה האחרונה, התחושה שלי היא שההתחממות בתחום היזמות נובעת גם מהמחשב, שמאפשר הרבה יותר לימוד עצמאי, פעולה עצמאית ויצירת קשרים מתאימים; וגם מהתרבות העיסוקים הבין-תחומיים, שהגיוון והגמישות המחשבתית שהם מלבים יכולים לעזור מאוד לענייני היזמות.
היזם - חיה חברתית? 529943
אולי מעניין להפריד את מאפייני היזמות לשני חלקים: גורמים שתלויים באופי האינדיווידואלי של היזם, ואלו שמקורם באקלים החברתי של הסביבה בה הוא פועל.

למשל, האם יזמות היא תופעה אוניברסלית? האם בכל התרבויות ובכל התקופות היו יזמים?
שיגעון גדלות, כריזמה והמון מזל. 529958
אני מציע להבחין בין יזמים שמקימים עסק עצמאי לצורך פרנסה ובין יזמי-על. יזמי-על יהיו לצורך הענין יזמים שהתחילו מאפס והצליחו להקים חברת ענק טכנולוגית.

החזון ושגעון הגדלות. יזמי-על מזהים הזדמנות טכנולוגית, או שיש להם חזון טכנולוגי. הם בטוחים שהחזון נכון. הם בטוחים שדווקא הם יוכלו לנצל או להגשים את החזון יותר טוב מאחרים. הבטחון אינו רציונלי מפני שאינו מבוסס על רקורד של הצלחות קודמות, על השכלה עדיפה, או משאבים אחרים שעומדים לרשות היזם.

יזם-העל הוא אדם כריזמטי. אנשים מאמינים בו. אנשים מוכנים לתת לו כסף, לעבוד בשבילו, לרכוש ממנו מוצרי בוסר. המנהיגות היא כנראה טבעית לאנשים אלה, ויזמות היא מימוש טבעי של תכונה זו.

יזמי על הם אנשים ממוזלים. יזמי-על נמצאים במקום הנכון בזמן הנכון והאנשים הנכונים פוגשים אותם. ההצלחה, במקרים רבים, היא תוצאה הכרחית של זימון נסיבות שאינן תלויות ביזם עצמו. יש מקרים שהיזם לעתיד עוסק בתחביב אישי או פרויקט לשימוש אישי. הכניסה ליזמות היא לפעמים החלטה שהיזם מתחבט בה, והצלחה בלתי צפויה שואבת אותו למחויבות מלאה לפרויקט.

אפשר אולי להשוות יזמי-על לפוליטיקאים כוכבים. כאשר אני מתבונן בקריירות הפוליטיות ומבנה האישיות של מר נתניהו והגברת ליבני, אני מוצא בהם תכונות של יזמי-על.
529980
אתה נוגע בשאלה מרתקת - הקשר בין מנהיגות ליזמות. האם יזם חייב להיות מנהיג? חייב להיות מנהל טוב? חייב להיות כריזמטי? ובכיוון השני, האם מנהיג טוב בהכרח יהיה יזם טוב?
למיטב ידיעתי אין תשובות ברורות לשאלה הזו והנושא הזה פתוח למחקר - וזהו מחקר לא פשוט בכלל שכן מעבר לשימושים היומיומיים שלנו במונחים כמו מנהיגות, כריזמה, ואפילו היבטים שונים של יזמות (כפי שאתה הגדרת, למשל, יזמי-על) - אלה מושגים שקשה להגדיר אותם באופן מספיק מדוייק כך שאפשר לבדוק אותם לעומק, באופן השוואתי ובמגוון הקשרים.

אתה גם מציע רעיון שהוא נכון בעיני, שיזמות היא לא רק בעסקים אלא גם בתחומי עשייה אחרים. בתור דוקטורנט, אמרו לי לא פעם שכתיבת דוקטורט כמוה כהקמת עסק עצמאי. בתגובה אחרת מישהו הזכיר זמרי רוק, ואני חושב שבמובנים רבים אמנים גם הם סוג של יזמים. וכמובן שאני מסכים שיש פוליטיקאים שהעשייה שלהם יזמית.
530243
נראה לי שיש עוד גורם שמשפיע על החלטתו של מישהו אם להיות יזם, והוא אולי המשמעותי ביותר - רעיונות טובים.
למה לעזאזל אני עושה את זה? 530522
אני יזם והמאמר הזה הבהיר לי שאין לי בעצם תשובה טובה למה הם המניעים שלי.
בוודאי שאצלי לא מדובר ברק החלטה שכלתנית.
אני יודע טוב מאד שרוב הסטארט אפים נכשלים.
אני יודע שכולם כרוכים במאמץ עצום.
אני יודע שגם כאשר הם מצליחים היום זה לא יביא אותך לעושר אגדי.
אני יודע שאפילו התוחלת של הקרנות - המשקיעים המתוחכמים, סלקטיביים ומבוזרים היטב היא שלילית.

הרגל נראה לי כיוון מוזר עד שהתחלתי לבחון את עצמי.
שמתי לב שלאחרונה יצא לי לארגן את התור בקופת החולים.
בכלל יצא לי ליזום די הרבה דברים, רובם בכלל לא קשורים לעסקים או כסף.

הקטע האמוציונאלי הוא משמעותי.
לכאורה הוא לא אמור להיות רלוונטי כי כולנו אנשי ההי טק רציונאלי.
מצד שני, ברור שזה לא רק זה.
הפן החיובי הוא שסטארט אפ ויזמות הוא חוויה ויש לזה השפעה רגשית.
הפן השלילי הוא שמתחילים לקבל החלטות טיפשיות כי אתה מתאהב במוצר או במיזם שלך.
למה לעזאזל אני עושה את זה? 530903
התשובה שלי: מאותה סיבה שעושים ילדים.
ההבדל המרכזי בין לעשות סטארט-אפ ללעשות ילד (בחוויה שלי, ועשיתי שלושה מכל סוג) הוא שבסטארט-אפ מעורבים יותר אנשים, ושכמעט כולם גברים.
למה לעזאזל אני עושה את זה? 530906
עם ההבדל שלך אני מסכים, למרות שמספר שאנשים עשוי להיות לא גדול בהרבה.

הקשר שלך בין השניים לא מקדם אותי בהרבה.
אפילו שגם אני אבא, אין לי סיבה ממש מוגדרת וברורה ללמה עושים ילדים :-)
כך נהפכה ישראל לאומה של סטארט אפים 531130
סינגר אומר כי צריך להבדיל בין חדשנות ויזמות. "אלו שני תחומים שונים. כששואלים אנשים למה יש כל כך הרבה היי-טק בישראל, הם אומרים שזה בגלל 'הראש היהודי'. כאילו אנחנו חכמים לעומת מקומות אחרים, אבל אנחנו לא מאמינים בכך. יש הרבה אנשים חכמים במקומות אחרים בעולם. אם למשל מסתכלים על רישום פטנטים לנפש במדינות כמו פינלנד, קוריאה וסינגפור, רואים גם שם רמה גבוהה. הם חדשניים, אבל לא בעלי יזמות. אם אתה אדם יצירתי בפינלנד אתה יוצא מהאוניברסיטה והולך לעבוד בנוקיה ולא מקים סטארט-אפ. אם אתה אדם מוכשר בקוריאה אתה נכנס לעבוד בסמסונג. בישראל, מי שיצירתי ומוכשר הולך להקים סטארט-אפ. מצד שני יש מדינות אחרות שהן מאוד יזמיות, אבל הן לא מספיק חדשניות.

"יש מדד בשם GEM (Global Entrepreneurship Monitor), שבודק את מידת היזמות במקומות שונים בעולם. נמצא שמדינות כמו קולומביה, בוליביה ותאילנד הן יזמיות באופיין, אבל אין להן את החלק של החדשנות. במדינות אלה פותחים באסטה או מסעדה - הם לא יודעים לעשות היי-טק. ישראל וארה"ב הן בין המדינות הבודדות שיודעות לשלב בין חדשנות ויזמות".
קצת לא נעים לצננן את ההתלהבות 531138
אבל הנה כתבה מהזמן האחרון שמתארת איך חצי מילירד התאדו בחברות סטרט אפ ישראליות ועוד טוענת שזה רק קצה הקרחון.
ההרגשה היא שחלק מהרווחים של הסטרטאפים נבעו גם מהשקעות שלא הניבו פרי.
קצת לא נעים לצננן את ההתלהבות 531140
תמיד מאכזב אותי לראות את המשקיעים מסתכלים על חברה בתור משהו שחי בין הקמה לרכישה ע''י חברה גדולה יותר ולא כעל יצור שאמור להרוויח בכוחות עצמו.
סתם לשם העניין: 531279
איפה היית מסווג, למשל, את היוזמה ל"חומה ומגדל"?
סתם לשם העניין: 531281
אני חושב שהיו מעורבים שם לא מעט stake holders.
סתם לשם העניין: 531317
לא ביוזמה. היוזם היה אדם אחד, ישראל גור.
לא ישראל, שלמה. 531511
שלמה גור (גרזובסקי) היה המוח שמאחורי חומה ומגדל. ישראל גור הוא עו''ד ידוע (וחי לגמרי) בירושלים.
ואולי היזמים המצליחים הם דווקא אלה שלא מוכנים להסתכן? 533637
נקודת מבט מעניינת בניו-יורקר מהיום:
ואם כבר נכנסתם לאתר הזה, אז גם שווה להציץ ב:
תמ"א 38 547245
יזם זריז פרסם כאן תגובה בנושא תמ"א 38, אשר משום מה מקשרת אל אתר של חברה שיש לה אפשרות להרוויח מן הנושא גרוש השניים.

כידוע, תמ"א 38 היא "תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה" ש"נועדה לאפשר חיזוק מבנים שאינם עומדים בדרישות התקן לעמידות מבנים ברעידת אדמה. התוכנית מאפשרת לקבל היתרי בנייה לחיזוק מבנים וגם לתוספות בנייה, תוך קבלת הקלות מס ופטורים משמעותיים".

הנה כמה אתרים אחרים בנושא, שנראים לי תמימים:

בתור התחלה: תמ"א 38 [ויקיפדיה]. נראה שהדף צריך קצת שיפור.

נראה כאתר שנועד לקדם קלות את הבלוג שלו, אבל די תמים. ליתר דיוק - לא הצלחתי למצוא שום קידום מסחרי, למעט אולי קצת בבלוג.

זו תרומתי הצנועה לקדם אותם.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים