בתשובה לאריק, 08/05/25 15:20
שגשוג אנושי 778581
(מן הסתם, אנשים עשירים יכולים להרשות לעצמם אוכל בריא יותר ומינוי לחדר כושר, אני מניח שלגבי ישראל זה הרבה יותר רלוונטי מאשר שירותי הרפואה)
שגשוג אנושי 778595
אם כך האנומליה החרדית (טוב, זאת עליה אנחנו מדברים עכשיו) מתגברת, כי ידוע שבלי משקאות ממותקים קשה לעבוד את השם באמונה שלמה.
שגשוג אנושי 778596
מצד אחד משקאות ממותקים ומצד שני, בלי בייקון, צ׳יזבורגר ועישון בשבת אולי גם החילוניים היו בריאים יותר.
שגשוג אנושי 778597
רגע, האם נתון שאומר שהם חיים שנה וחצי (או שלוש) יותר בממוצע, זה בהכרח אומר שהם ״בריאים יותר״ באופן כללי? ״להיות בריא״ זה מושג קצת מעורפל/רב משמעי מידי.
אני מבין שהאינטואיציה אומרת שכן, אבל נראה לי שלאו דווקא. אני יכול לדמיין מצב מורכב יותר בו החילוני הממוצע בגיל 50-70 יהיה בריא, חסון, יותר בכושר, מקפיד יותר על הליכות, Well being ויוגה, אבל ימות (הסתברותית) קצת קודם בהשוואה לחרדי בגלל סיכוי גבוה יותר לסרטן מסוג מסוים בגלל נטיה לצרוך מזון מסוג מסוים. לא הייתי אומר שאנשים עם סיכוי יותר גבוה לחלות בסוג מסוים של סרטן בגיל מאוד מתקדם הם בהכרח אנשים בריאים פחות לאורך רוב החיים שלהם. יכול להיות שהם פשוט משחקים בקזינו שהוא קטלני יותר בגיל הזהב.
שגשוג אנושי 778598
ויכול להיות גם הפוך, זה שתוחלת החיים שלהם גבוה משל חילוניים "רק" ב-‏2%, לא אומר שהם בריאים יותר "רק" ב-‏2% מהחילוניים, יכול להיות שהם בריאים פי שלוש אבל הבריאות הזאת לא מתבטאת בגיל המוות.
שגשוג אנושי 778599
גם נכון.
שגשוג אנושי 778601
נכון כאפשרות לוגית, אבל...

מהמעט שקראתי בנושא, אני חושב שהייתי מסכם (עם המון נפנופי ידיים ופישוט דברים שהם כנראה יותר מורכבים) את הנתונים שמתוארים במחקרים (כמו זה של מכון טאוב ודומים לו‏1) כך:

על פי המחקרים בהם רפרפתי, החרדים בריאים יותר כאשר מתיחסים למדדים של דיווח סובייקטיבי‏2. חרדים מדווחים על רמות גבוהות יותר של שביעות רצון מהחיים ופחות דיכאון וחרדה, גם כשהם עניים יותר או עם פחות נגישות לרפואה.
במדדים יותר אובייקטיביים של בריאות המדדים מאוד מעורבים. חרדים לפעמים נמצאים בבריאות פיזית ירודה יותר (למשל פחות פעילות גופנית, השמנה נפוצה יותר, תזונה מפוקפקת הנפוצה בקרב קבוצות ממעמד סוציו אקונומי נמוך), אך נוטים פחות להתנהגות של harmful health behaviors (פחות התמכרויות לסיגריות/סמים/אלכוהול, למשל).

אז למרות שאני לא יודע ואין משמעות סטטיסטית לניחוש שלי, אבל אני הייתי שם את הכסף על ההסבר בו החרדים סובייקטיבית יותר ״בריאים״ ואובייקטיבית בריאים באופן שקשה לקבוע אם יותר או פחות כי זה תלוי השאלה באיזה מובן (וההסברים להבדלים בכל תחום הם ההבדלים ההתנהגותיים הרגילים והידועים שמדע הרפואה מכיר באופן אוניברסלי כמו נטיה לעישון, אוכל, פעילות גופנית וכו׳).

_________________
1 וכמובן שלא עשיתי בדיקה אמיתית של אמינות המחקרים. קטונתי. אז כל מה שאני כותב פה זה כמובן עם כוכבית-אין-לי-באמת-מושג.
2
- Self-rated health: שאלה כמו "איך אתה מדרג את מצב הבריאות הכללי שלך?" (נפוץ בסקרים של הלמ"ס).
- שביעות רצון מהחיים: כמה אתה מרוצה מהחיים בכלל?
- מדדי דיכאון וחרדה: שימוש בשאלונים סטנדרטיים כמו PHQ-9, GAD-7.
- תחושת בדידות: מדד חשוב שמקושר חזק לבריאות.

3
- שכיחות מחלות כרוניות (סוכרת, יתר לחץ דם, השמנת יתר וכו’).
- שימוש בשירותי בריאות – כמה פונים לרופאים, כמה אשפוזים וכו’.
- תרופות מרשם – לדוגמה, שימוש בתרופות נוגדות דיכאון.
- אינדיקטורים ביולוגיים – במדגמים קליניים נבדקות רמות כולסטרול, BMI, לחץ דם, ועוד.
שגשוג אנושי 778615
הנקודה החשובה לדעתי היא שהם היו אמורים לכאורה להיות בריאים *פחות* לאור הרגלי הכושר והתזונה שלהם.
אז או שיש משהו שפספסנו בקריסטל הירוק, או שהדברים האחרים (קשרי קהילה, משמעות, התנדבות) הרבה יותר מאשר מחפים על כך.
שגשוג אנושי 778621
במדדים מסוימים הם אכן בריאים פחות (השמנה). במדדים אחרים הם אכן בריאים יותר (עישון/סמים/אלכוהול).

- אורך חיים זה לא מדד זהה לבריאות. בריאות בגיל צעיר זה לאו דווקא בריאות בגיל זיקנה. כמו כן, לא תמיד מה שנראה כמו בריאות, הוא באמת בריאות במובן של אורך חיים. ספורט (למשל) זה טוב, אבל תלוי איך. פעילויות מסוימות יכולות להוסיף לאנשים המון בריאות בגילים 20-40, אבל להחביא פגיעות אחרות שרואים אותן בצורה ברורה רק בשלב מאוחר יותר של החיים (פגיעה בלב, במפרקים, במערכת ההורמונלית, ואולי גם במערכת החיסון). לא ראיתי התיחסות במחקרים שקישרו אליהם (או בחיפושים שלי) בהשוואות בין החרדים לאוכלוסיות אחרות, שמתיחסים גם להתנהגויות מזיקות לאורך חיים בקרב חילונים בכל התרבות הזאת של חדרי הכושר, ריצות המרתון, דיאטות מזיקות והרצון להיראות כמו האנשים מהוליווד/אינסטגרם. יכול להיות שזה עוד הבדל שיכול להסביר למה החילוני החסון מת לפני החרדי השמנמן.
- הדברים האחרים הם אכן סברות פופולריות. לדעתך זה משכנע. יכול להיות שזה נכון. לדעתי זה לא מאוד משכנע (וניסיתי לנמק מדוע ע״י דוגמה נגדית של חברה שיש בה קשרי קהילה, משמעות, התנדבות ובכל זאת פחות מאריכת חיים וגם הוספתי תהיה לגבי מנגנונים אחרים שיכולים להסביר את הנתונים‏1).

________
1 שהם גם ככה קצת Dodgy בפני עצמם, אפילו בלי קשר לסברה זו או אחרת.
שגשוג אנושי 778623
אני מתפלא שאתם עדיין מנסים למצוא מתחת לשטיח סיבות עלומות כשההיפותיזה הגנטית מסבירה את זה בקלות.
כי אם אתם כבר מתפלפלים על הבדל של שנה וקצת, אתם אמורים להסביר הבדל משמעותי יותר של 6 שנים בין יהודים (בישראל או באמריקה) ואמריקאים.
זה גם מקשה על כל הסברי ה"קהילתיות". האמריקאי הממוצע דתי לא פחות מהיהודי הממוצע, עם הרגלי תזונה מן הסתם לא כאלה שונים ממנו. ועדיין - 6 שנים? זה המון.

ואגב - למי שהיה לו קשה עם מחקר על בני 70 ומעלה: כשיש לך התפלגות גאוסיאנית, הקצוות מאפיינים אותה לא פחות מהאמצע.
לפעמים אפילו יותר קל למדוד רחוק מהאמצע את השערוך, כי שם הגראדינט של ההתפלגות גדול יותר.
שגשוג אנושי 778600
מזכיר לי את הבדיחה על הפולניה:
חולה
חולה מאוד
חולה אנושה
אלמנה
שגשוג אנושי 778602
:-)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים