בתשובה להאלמוני המקורי (מהדיון ההוא), 12/12/02 5:44
ויש גם את הכיוון ההפוך 112616
בסקר שפורסם היום (יום ה') עולה הליכוד ל41 מנדטים, והעבודה יורדת ל20 וגוש עמש"ע 49 (http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?...).
עזוב את הסקר הזה 112889
פה עוד יש נסיבות מקלות, עשו אותו בכלל ביום ב' לפני הפריימריס בעבודה.
הסקר שאני באמת לא רוצה לדבר עליו הוא זה ששודר ב"בוקר טוב ישראל" בגל"צ, קצת יותר משעה אחרי שסיימתי לכתוב את ההודעה הקודמת. בעצם אני חושב שאני באמת לא אדבר עליו, הוא לא מתאים לי לקונספציות, הוא לא מתאים לכל יותר הסקרים שמתפרסמים בעיתונים, ובכלל האבי דגני הזה לא נראה לי ("יהדות התורה" עם 7 מנדטים? נו באמת).
אני בכלל חושב שהכי טוב זה לאמץ קונספציה אחת טובה, ולהישאר איתה, ולא להחליף כל פעם לפי האופנה או העובדות בשטח, או כל מיני ענינים שוליים אחרים. זה גם הוכח הרבה פעמים בעבר, קח את יום כיפור לדוגמה.

בכל מקרה יהיה מענין לראות את הסקרים של "מעריב" ו"ידיעות" מחר (יום ו'), ואז אפשר יהיה לקבל מושג יותר טוב, האם באמת מתחילה כאן איזושהי מגמה.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 112982
אם כן לפי שני הסקרים הללו אכן הרוויח גוש עמש"ע כשני מנדטים בעקבות ארועי השבוע החולף. ב"ידיעות" הוא עולה מ50 מנדטים (ביום ו' שעבר) ל52.5. ב"מעריב" מ51 ל53.

הבעיה: זה כבר לא גוש עמש"ע בלבד, אלא הוא כולל בתוכו גם את "עלה ירוק", וב"מעריב" גם את "ישראל אחרת". הבעיה האמיתית היא שכרגע לצורך החישוב אפשר להוסיף את המנדט האחד שחוזים הסקרים למפלגות האלה, אל הגוש. בפועל, כידוע, המנדט האחד הזה הוא אפס אחד גדול, שעלול להוריד לטמיון עשרות אלפי קולות, ואת ההתקדמות הקטנה שהתרחשה במהלך השבוע האחרון.
נראה כי ה"קיקיוניות"‏1 פוגעות בעיקר ב"שינוי", שעומדת כרגע ב"מעריב" וב"ידיעות" על 9 ו9.5 מנדטים, בהתאמה. אם כי אולי "שינוי" גם מאבדת קצת מכוחה לטובת העבודה/מר"צ (=תופעה חיובית).

לגבי השפעתם של ביילין ודיין על כוחה של מר"צ, נראה כי לפחות בינתיים היא לא משמעותית, אם כי ב"ידיעות" מר"צ כבר מדגדגת את המנדט העשירי.

ביחד עם "עם אחד" עומד גוש ה"לא-בכיס-של-שרון" כבר על 55 ב"מעריב", ו56 ב"ידיעות", מה שיכול להותיר את הממשלה הצרה שלו (במידה ותהיה כזאת), די צרה. אם כי להערכתי אם שרון יהיה באמת זקוק ל"עם אחד", לא יהיה לו יותר מידי קשה להכניס אותם לקואליציה. (ולצערנו (או לצערי), האמת היא שגם לא יהיה לו קשה מידי להכניס לשם גם את העבודה).

1 לפי "מעריב" מפלגת "חרות" של קליינר עושה בינתיים עבודה דומה (ובמקרה הזה מדובר על עבודת קודש) בגוש הימין, כשכרגע היא עומדת על מנדט אחד. למרות זאת לדעתי אם "חרות" תעשה תעמולה חכמה ותצליח למצב את עצמה כ"הכי קיצונית שיש", ו"הכי שונאת ערבים", היא יכולה לעבור.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 112997
הסכמי עודפים טובים יכולים להפוך את הפח הזה למשהו בעל משמעות. או שזה תקף רק בין מפלגות שעברו את אחוז החסימה?
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113000
רק בין רשימות שעברו את אחוז החסימה.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113090
מה שכן, וזאת עובדה שלמדתי רק היום מראיון שנתן הדובר של ''עלה ירוק'', מפלגה שלא עוברת את אחוז החסימה, אבל עוברת את כמות הקולות הנדרשים כדי להגיע למנדט, זכאית למימון מפלגות.
ב''ידיעות'' 113045
עלה ירוק על סף אחוז החסימה, ומוגדרת כ- 1-2 מנדטים.
ולידיעתך, חלק ממצביעי 'עלה' הם אנשי ימין שנמשכים ע"י המפלגה אל המרכז-שמאל.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113053
הסקרים הללו חסרי ערך, כל עוד לא מציינים את מספר הקולות הצפים שעלו מהסקר. דוגמא למגוחכות של הסקרים:

בסקר מעריב שאלו גם למי תצביע אם דרעי יעמוד בראש ש"ס. בטור הזה, בל"ד קיבלו 5 מנדטים (לעומת 4 מנדטים במצב הרגיל). מה זה אומר? זה אומר שבמצב ההיפוטתי, יותר אנשים (מצביעי ליכוד, יש להניח) יהפכו לקולות צפים, ולכן כתוצאה מסטייה סטטיסטית גרידא, בל"ד "הרוויחה" מנדט. כל עוד אנחנו לא יודעים כמה קולות צפים יש, בין מי למי הם צפים ומה אופי ההצבעה הצפוי שלהם (לפחות מבחינת גושים) - אי אפשר להסיק שום דבר.
עוד יותר חשוב לזכור - תנועה של 2 מנדטים שווה בערך 1.6 אחוז מהקולות, שהם הרבה פחות מטעות הדגימה (3-4 אחוזים), ולכן אין לייחס משמעות לתנועות כאלו אלא אם הן חלק ממגמה לאורך זמן.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113088
א. אאל"ט גם במציאות בל"ד יכולה להרוויח מנדט מתזוזה של מצביעים בין ש"ס לבין הליכוד.

ב. אכן החשיבות היא במגמות ולא במספרים המדויקים. בהשוואה לסקריי השבוע שעבר מתחילה להסתמן כאן מגמה, כשב"ידיעות" כבר מדובר על שני סקרים שנערכו אחרי הבחירות המקדימות בשתי המפלגות הגדולות.
האם מבחינה אמפירית-סטטיסטית מדובר כאן באיזשהו שוס גדול? כנראה שלא, דיברתי בעיקר על תחושותיי הסוביקטיביות שהשבוע הנוכחי היטיב עם השמאל, ומצאתי לכך גם אישוש קל במגמות בשני סקרים שאינם תלוים זה בזה.
סקרי ''מעריב'' ו''ידיעות'' 113168
מסכים בהחלט. לא ניתן להסיק מכך שום דבר. אבל אם התזה שלי נכונה, והרבה מצביעים פוטנציאלים של 'עלה' מהססים להצביע 'בגלל שהם לא מופיעים בסקרים' הרי שעכשיו, אחרי הופעות בכורה מהוססות אלו של 'עלה', נראה אותם נשארים בסקרים לאורך זמן ולא נעלמים כלשעומת שבאו. אם כך יהיה הדבר, זה כבר יהיה בעל משמעות.
אני גם מסכים שפילוח הקולות הצפים חסר, אבל זו מלאכה שקשה מאוד לבצע באופן סטטיסטי.
טעויות דגימה 113260
טעות הדגימה של מפלגות קטנות היא קטנה בהרבה מאותם 3-4% שנוגעים למפלגות הגדולות. באופן כללי טעות הדגימה בהערכה של מפלגה בת k מנדטים היא בערך (0.75sqrt(k מנדטים (אם k קטן).
למשל: טעות הדגימה היא כמנדט אחד למפלגות באזור אחוז החסימה; כשני מנדטים טעות למפלגות באזור ה-‏6 מנדטים; כשלושה מנדטים למפלגות בגודל 15 מנדטים.

הסבר (לדלג): דוגמים מהתפלגות בינומית. אם גודל המדגם הוא n והשכיחות האמיתית באוכלוסיה היא p, אז סטיית התקן היא (sqrt(pq/n כאשר q=1-p. מכפילים ב- 1.645 כדי לקבל את "טעות הדגימה". המכפלה pq חסומה על-ידי 1/4, ומכאן טעות הדגימה הרגילה (גודל המדגם בערך n=600). בהערכת מפלגות קטנות אפשר לקחת p קטן בהרבה (קרוב לערך הנדגם).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים