Democracies 135724
Sorry for writing in English. I have no Hebrew configuration here.

I live in Europe and the issue of "how Israel is different then
country X" is very popular in the conversations I have with the
locals here.

For some times already I used the argument that there has never been a
war between two democracies. Israel is a democracy, so it turned
out to be very good argument in those discussions - there are wars in
the middle east because other countries are not democratic. So not
because of Israel. Therefore it is good that Israel can protect
itself. On the other hand it is dangerous that dictators will hold
mass destruction weapons, because they are prone-wars...

Now, my question is if I am right to say that there were no wars
between democracies. I cannot recall any war between two democracies,
but I am no historian, and till today I could not find the answer. Is
it true?
Democracies 135731
טיעון מעניין, אם כי נדמה לי שלא מדוייק. מה עם צפון אירלנד ואנגליה, או מלחמת העצמאות האמריקאית ומלחמת האזרחים האמריקאית?
יש גם כמה מדינות בעלות דמוקרטיות רעועות המעורבות בסיכסוכים - הודו ופקיסטן (פקיסטן היתה דמוקרטיה עד לא מזמן, ויש הטוענים שעודנה), או הסכסוכים במז' אירופה בשנות התשעים.
אני מאוד אוהבת את הטיעון שלך, אבל נדמה לי שהוא בעיקר היה נכון בזמן המלחמה הקרה, כשכל צד בכל סכסוך הזדהה בהכרח או עם המזרח או עם המערב.
Democracies 135737
הטיעון הזה אינו מקורי ונמצא (אולי גם שם לא לראשונה) בספרו של נתניהו: "מקום תחת השמש".
כשלעצמי איני רואה בו איזה הגיון מובהק, כי לא ברור לי מדוע לא אפשר ששתי מדינות דמוקרטיות תילחמנה זו בזו על אינטרסים עצמיים שלהן.
בכל זאת, מבחינה מעשית, לפחות עד כה, הכלל הזה די פעל, ובעצם לא הצלחת להביא דוגמאות נגדיות מובהקות (מלחמת אזרחים אינה מלחמה בין מדינות, צפון אירלנד אינה מדינה אלא חלק מבריטניה ופקיסטאן היא דמוקרטה ? נו. . .)
התכוונת שפקיסטאן היא דמוחרטה? 135738
Democracies 135752
הנכונות החלקית-לפחות של "כלל שתי הדמוקרטיות" נובעת מהעובדה שבשימוש הרווח הביטוי "מדינה דמוקרטית" שקול כמעט לחלוטין לביטוי "מדינה פרו-אמריקאית" (זכור לי במעורפל כלל דומה בשם "חוק המקדונלדס": לא היתה מלחמה בין שתי מדינות שבהן יש סניף של מקדונלדס). העובדה הזו מעקרת קצת את הטיעון שמנסה לקבוע שמלחמה היא בדרך-כלל באשמת הצד הלא-דמוקרטי, כי היא הופכת את "כלל שתי-הדמוקרטיות" לביטוי של שלווה יחסית השוררת בין חלקים שונים של אותה האימפריה, במקום להוכחת עליונות מוסרית.
Democracies 135756
נדמה לי שכלל ה''מקדונלדס'' נשבר במלחמה האחרונה בין פרו ובין אקוודור.
באופן רשמי, שתיהן היו אז דמוקרטיות.
Democracies 135757
אם כך, האם אני יכול לפרש את דבריך כך שההתנגדות העולה במדינות אירופה לארה"ב אינדיקטיבית לתחילת תהליך שסופו מלחמה גלויה בין שתי מדינות דמוקרטיות, פרו-אירופית ופרו-ארה"ב?
Democracies 135762
שאלה טובה. אני נוטה יותר לפרש את ההמולה העכשווית כמין ריב בתוך המשפחה, שגורמיו הם לא כל כך חילוקי דעות עקרוניים או ניגודים מהותיים, אלא בעיקר שילוב של דיפלומטיה חובבנית וניגודי אינטרסים מקומיים. אבל יממות תגדנה.
Democracies 135817
מלחמה גלויה הכיצד? האם האירופאים המתנגדים למלחמה ישלחו צבאות לסייע לעירקים? קשה לי לדמיין מלחמה בין חלק ממדינות אירופה וארה"ב. זה באמת נראה יותר כמו זוג שמתווכח בלי הפסקה, אבל לעולם לא יתגרש.
Democracies 135827
עדי לא טען שהעימות _הזה_ ייגמר במלחמה. הוא רק הציע (או שאל אם אני מציע) שהוא מעיד על תחילתו של תהליך שעשוי להגיע למלחמה ביומנהימים.
Democracies 135828
כן, אבל עומר אורי רמז לאפשרות של מלחמה בין שתי דמוקרטיות מובהקות שלפחות אחת מהן אינה פרו-אמריקאית, וחשבתי שלכך כוונתו (בעתיד התיאורטי, כמובן, לא במלחמה הזו).
Democracies 135841
כיצד מאפיינים מדינות כפרו-ארה"ב/לא-פרו-ארה"ב? אני שואלת ברצינות, גם כיוון שהחודש האחרון בילבל אותי קצת, וגם כי נדמה לי שהדברים משתנים במהירות (בהתאם לצרכים פוליטיים רגעיים של מדינות שונות). הרי טורקיה, למשל, היתה קרובה מאוד לחתימה על ההסכם עם האמריקאים, אך כיוון שבחרה לדחות את ההצעה האמריקאית, הרי היא פתאום לא-פרו-ארה"ב.
Democracies 135843
במקרה הטורקי, הייתי רוצה להכניס גורם נוסף למערכת - הטורקים רוצים להתקבל לאיחוד האירופי (למרות מחאות קולניות יותר וקולניות פחות מצד מדינות אירופיות שונות), אז הם, מן הסתם, בדילמה רצינית - אם יענו לאמריקאים, הם יפסידו נקודות בכניסה לשוק האירופי, ואם יענו לאירופים, אזי הם יפספסו סיוע אמריקאי נדיב.
Democracies 135844
בדיוק לכך רמזתי ב''צרכים פוליטיים רגעיים''. הרי אלמלא הסיפור סביב הצטרפות טורקיה לאיחוד, ייתכן והיא היתה קופצת על ההצעה האמריקאית בלי להסס.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים