בתשובה לכליל החורש נאורי (לא טעים!), 16/06/03 13:19
נו, באמת. 152001
ומבצע צבאי יציל את העם מרעב? לפתרון המצוקה יש צורך בעזרה פילנטרופית ולא התערבות פוליטית, באייבי נתן ולא בג'ורג' בוש.
נו, באמת. 152007
כן, רק חבל שכל עזרה פילנטרופית כזו לא תפתור את הבעיה ארוכת-הטווח, דהיינו, התנערות המשטר הצפון-קוריאני (להלן צ''ק) מעמו, אלא ירגיל את העם הצ''ק לעזרה מבחוץ. כל זה בהנחה שהמשטר בכלל ייתן לעזרה הפילנטרופית להגיע לעם, במקום לאסוף אותו לעצמו, כפי שקורה בדיקטטורות גזלניות אחרות.

כן, מבצע צבאי יציל את העם מרעב בטווח הארוך, כי הוא יאפשר הקמת ממשל דמוקרטי שידאג גם ל''עממי'' שב''רפובליקה העממית של צפון קוריאה.'' כמובן שחייב לבוא לצדו מבצע הומניטרי, שימנע רעב בטווח הקצר.
נו, באמת. 152027
אני לא זוכר אף מקרה של התערבות צבאית אמריקאית שהביאה למשטר דמוקרטי מלבד שתי מלחמות העולם. תמיד זה הביא לדיקטטורה אחרת שלא היתה טובה יותר עם העם אלא עם מימשל ארה''ב.
נו, באמת. 152029
שכחת את מלחמת קוריאה.

כמובן, יש שיאמרו שקוריאה הצפונית היא כפי שהיא היום בגלל אותה מלחמה, ולולא הייתה ארה''ב מתערבת, היה המצב טוב יותר.

מצדי יכולים הדרום קוריאנים ליזום את ההתערבות הצבאית הזאת, או היפנים, או כל מי שבא לך, אבל המשטר הצפון-קוריאני הזה חייב ליפול, בדרך זו או אחרת.
נו, באמת. 152058
מלחמת קוריאה לא היתה שינוי משטר אלא שיחרור דרום קוריאה מכיבוש ע''י צפון קוריאה. לאחר שהמלחמה הפכה לתיסבוכת עם סין, דרש מרקארתור להשתמש בפצצות אטום (כמה שזה מזכיר גנרלים של מדינה קטנה במזרח התיכון) וטרומן בתבונתו הדיח אותו. הלוואי שלנו היו מנהיגים נבונים כאלה.
נו, באמת. 152061
לגנרלים של איזו מדינה במזרח התיכון אתה מתכוון?
נו, באמת. 152063
מדינה הנמצאת דרומית מזרחית לקפריסין וגובלת בלבנון, סוריה, ירדן ומצרים.
נו, באמת. 152068
מתי דרשו גנרלים ישראליים להשתמש בפצצות אטום? ומתי בכלל הסתבכנו עם סין? (חוץ מכאשר לא סיפקנו להם את מערכת ה"פאלקון". לזה התכוונת?)
נו, באמת. 152071
תגובה 152065
נו, באמת. 152074
חבל שאתה לא כותב ברור יותר וישר לעניין (למתעצלים: ארז כתב שם "לא התכוונתי לפצצות אטום, אלא לנטיה של גנרלים לחרחר ולהחריף מלחמות"), היית חוסך לנו המון אלקטרונים.

אם כך, נמשיך. האם לגנרלים ישראליים יש נטייה מיוחדת לחירחור והחרפת מלחמות בניגוד לגנרלים במדינות אחרות במאפיינים הדומים לאלו של ישראל לאורך 55 שנות קיומה?
נו, באמת. 152076
כמובן שלא. הבעייה היא שדווקא בגלל המצב שבו אנו נמצאים יש צורך לרסן ולאזן את הגנרלים שלנו, דבר שלא נעשה כמובן. בכל הממשלות יושבים גנרלים בלבוש אזרחי והדרג המדיני בכללותו נגרר ע''י הצבא במקום שיציג אסטרטגיה משלו. (למעט מקרים בודדים כמו יציאת צה''ל מלבנון שנעשתה ע''י גנרל.)
נו, באמת. 152079
גנרלים בלבוש אזרחי אינם גנרלים יותר. הם גנרלים בדימוס, ואזרחים כמוני וכמוך. מדוע אתה קובע שהדרג המדיני נגרר אחר הדרג הצבאי ולא להיפך? מצד שני, אתה מראה בעצמך דוגמה לכך שמדיניות שלשיטתך היא אנטי-חירחורית בוצעה על ידי גנרל (בדימוס) דווקא. עוד כמה נקודות: את מבצע קדש יזמו בן-גוריון ופרס שלא היו גנרלים (וכן, גם דיין שהיה גנרל). לו אשכול היה "נגרר" אחרי הגנרלים שלו אז מלחמת לא הייתה פורצת בתאריך בו פרצה אלא שבועיים קודם וכו'. בקיצור, איבדת אותי, וסתרת את עצמך הלוך וסתור.
נו, באמת. 152085
1. גנרלים בלבוש אזרחי הם בעלי אותה צורת מחשבה ותפיסת עולם שהביאו איתם מהצבא. לכן גם בממשלה יש נוכחות גבוהה לתפיסה הצבאית, דבר שאינו קיים במדינות דמוקרטיות אחרות.

2. המקרה של היציאה מלבנון היה אפשרי לביצוע ככל הנראה בזכות זה שמול צמרת הצבא עמד גנרל שידע לכפות עליהם את רצונו. מנהיג מרקע אזרחי שהיה שואף ליישם מדיניות זו היה מתקשה בכך יותר ממנו.

3. ממשלת אשכול נספחה לתהליך שהביא לתקופת ההמתנה ולמלחמת ששת הימים כתוצאה מהשפעת שרי אחדות העבודה (קצינים לשעבר) על מדיניותו המדינית-ביטחונית של אשכול.

4. מקרה מלחמת סיני הוא יוצא דופן ושייך לימי ראשית המדינה. לאחריו בן-גוריון התמתן ותמך במדיניות מתונה יותר. גם עמדותיו לאחר מלחמת ששת הימים מעידות על כך.
נו, באמת. 152088
1. זו הנחת דטרמיניזם. כמו למשל "ארז לנדוור באופן אוטומטי בעד הפלסטינים".

2. זו השערה ופרשנות שלך, שסותרת את הדטרמיניזם שהנחת אך לפני שניות בודדות.

3. תטל"א (תשובה טובה לשאלה אחרת). לא הסברת מדוע לא יצא הצבא למלחמה שבועיים קודם.

4. אם בן גוריון מתמתן (לשיטתך), מדוע שגנרלים בדימוס לא יתמתנו? בגלל שהם גנרלים?

אתה יכול להמשיך לירות חיצים ולשרטט סביבם מטרות. כמו שאמרתי, הלוך וסתור.
נו, באמת. 152150
אני לא אכנס לשאלה מי משניכם צודק, אבל אני רוצה להזכיר משהו שקראתי בספר של ראובן פדהצור (שכותב בהארץ) המבוסס על עבודת הדוקטורט שלו.

הספר ''נצחון המבוכה'' בודק את תהליכי קבלת ההחלטות בממשלת ישראל אחרי מלחמת ששת הימים. פדהצור כותב (ואני חושב קראתי ניתוחים דומים בשנים האחרונות) שמאז, הדרג המדיני הוריד מעצמו את נטל ההחלטות המדיניות, ואת ניתוח המציאות, והעביר אותה (מרצון) לדרגים הבטחוניים, למעשה, לצבא. הוא מצביע על העובדה שאמ''ן הפך מגוף שאוסף מידע, לגוף שבבעלותו גם המידע הגולמי, גם היכולת והאחריות לניתוחו, וגם הסמכות והאחריות (ללא מתחרים) להצגה של תמונת המצב הלאומית.
:-) יפה 152307
נו, באמת. 152064
לבנון?
נו, באמת. 152066
לבנון גובלת בעצמה?
נו, באמת. 152067
תסתכל בשעת התגובה של מיץ.
נו, באמת. 152062
אני אמנע מהערות סגנון.

אילו גנרלים באיזו מדינה קטנה במזרח התיכון הציעו להפציץ מי עם פצצות אטום?

(אגב, נראה לי כי מקארתור לא סתם דרש פצצות אטום, אלא חמישים עד שישים כאלה. נו, מילא.)
נו, באמת. 152065
לא התכוונתי לפצצות אטום, אלא לנטיה של גנרלים לחרחר ולהחריף מלחמות. למרבה הצער זהו מצב מאוד מוכר.
נו, באמת. 152072
אני לא חושב שהגנרלים הישראלים יותר מחרחרי-מלחמות מגנרלים בכלל. יש לאנשי צבא בכירים ראיית-עולם מסויימת, וזה מקובל. הבעיה היא כאשר המדינאים לא מאזנים את ראיית העולם הזו עם מקורות מידע לא-צבאיים, תוך שימוש במשנה מדינית סדורה.
נו, באמת. 152179
האם לא היה זה אותו טרומן שהוריד שתיים על יפן "בתבונתו כי רבה"?
נו, באמת. 152180
אכן. זה לא מוריד מתבונתו במקרה קוריאה.
נו, באמת. 152045
שוב הערה קצרה. הרעב בצפון קוריאה הוא תוצאה של מספר אסונות טבע, אולם בעיקר של משבר האנרגיה אשר נגרם בשל הסנקציות. אחת מהבעיות העיקריות היא דשן - ב1990 סיפקה צפון קוריאה את כל צרכי החקלאות שלה, כ 600 עד 800 אלף טון בשנה. משנת 1995, היא איננה מייצרת יותר ממאה אלף טון, מטעמים של מחסור חמור באנרגיה ובפחם. חוסר במטבע חוץ מונע ממנה לייבא דשן נוסף. בשל כך, התוצרת החקלאית ירדה לכ 20-30 אחוזים מבעבר.

לא המשטר הדקטטורי הביא לרעב, אלא הסנקציות אשר מאחוריהן עומדת ארה"ב (אם כי ניתן לטעון כי היתה לארה"ב סיבה מוצדקת בשל אופי המשטר הצפון-קוריאני, אשר עליו אינני מתכוון להגן). ארה"ב איננה "נמנעת מלסייע", אלא באופן פעיל תרמה להיווצרות המצב. יש הבדל.
נו, באמת. 152047
הסנקציות לא באו כרעם ביום בהיר, אלא הן תוצאה ישירה של התעשיה הצבאית הצפון-קוריאנית, אותה תעשיה, שלו הייתה צפון קוריאה מקצצת בה, ומשקיעה בהאכלת אזרחיה, לא היו אלה האחרונים גוועים ברעב. צפון קוריאה היא שהכתה באזרחיה שלה, משני הכיוונים. בכיוון אחד, עזרה לה ארה"ב, אך בכיוון השני, היא יכולה להאשים רק את עצמה. (מה גם, שהיו פעולות לקראת הקלת הסנקציות, שהופסקו _כתוצאה_ישירה_ מהתחלת הפעילות המואצת בתחום הגרעיני)
נו, באמת. 152049
כלומר, אפשר לומר שארה"ב (טוב, חלק מהממשל האמריקאי לפחות) משתפת פעולה באופן סביל (ואולי פעיל?), ולו רק בשל התלכדות של אינטרסים, עם גורמים בממשל הצפון-קוריאני?
לא. 152051
אי אפשר לומר זאת. כי האמריקאים הם הטוב העילאי, ולכן לא יכולים מעצם הוויתם לשתף פעולה עם משהו שהוא רע, והרי הרעבת המונים היא רע.

אתה האחרון שהייתי מצפה שיטען דבר שכזה. אני ממליץ כי תקריב לפסל בוש שלך כמה גדיים, על מנת לרצותו.

מה זאת אומרת, "אין לי פסל כזה?" לגרדום!
נו, באמת. 152052
הדיון על הסנקציות, סיבותיהן, והאם הן מוצדקות, הוא כרגיל ארוך ולא פשוט כלל ועיקר. אינני רוצה להיכנס אליו כעת (אין לי את כל הנתונים הרבים הקשורים בכך, ועלי לקרוא מעט חומר נוסף על הנושא לפני שאכתוב עליו). אפשר בהחלט לטעון שסנקציות כנגד מדינה הן מוצדקות, ושבגדול, לו היה המשטר הקוריאני ''טוב'' יותר, הסנקציות היו נמנעות וכמו כן גם הרעב. עם זאת, כאשר מזכירים רעב וקניבליזם, ותנאים אשר ארה''ב מציבה על מנת להגיש עזרה הומניטרית, נראה לי שלהזכיר את תרומתה ליצירת המצב איננו אלא גילוי נאות. בוודאי שכך הדבר כאשר רומזים כי הרעב כולו מקורו בחוסר ההתחשבות של המשטר הצפון-קוריאני בעמו (כאילו יש את האמצעים לייצור מזון, והשלטון אוגר את המזון במחסנים במקום לחלקו לרעבים), ואף קוראים לארה''ב להלחם בכך.
נו, באמת. 152054
מצד שני, אני לא עיתונאי, ולכן אינני מחוייב לגילוי נאות.

נה!

אני מודה לך על הגילוי הנאות הזה, ומקווה כי ניתן יהיה לדון בנושא זה ביתר פירוט ודיוק בעתיד.
הדיון על הסנקציות 152057
איני מכיר היטב את הנושא, כך שיתכן שדבריך מדוייקים ומאוזנים, למרות הנימה האנטי-אמריקאית הברורה הנודפת מהם.
למישהו יש נתונים נוספים על השתלשלות הדברים בצפון קוריאה?
שואה מתחת לאפינו? 215608
אני מצטרף לאפופידס בשאלה עתיקה וגלמודה זו.

מי יכול להוסיף מידע אמין על הנעשה בצפון קוריאה?
אני מצרף את הקישור הבא, שאם דבריו נכונים, צריך להעיק על כל נפש יהודי הומיה (וכל נפש אחרת גם כן):
שואה מתחת לאפינו? 215763
דו"ח ביקור מהמדינה הסגורה בעולם:

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים