בתשובה לאלון עמית, 01/10/03 23:13
מי? מה? 173530
מי? מה? 173534
Rube Goldberg. קצת יצא מהאופנה היום, אבל פעם היה שימושי כשם-תואר למכונה מסובכת שעושה מעט מאוד, ע"ש הקריקטוריסט שהיה מצייר מכונות כאלה.

עכשיו שחיפשתי, מצאתי עליו אתר שלם! הנה, לדוגמה, מחדד:

מי? מה? 173535
...וציטוט מהאתר:

Hardly a day goes by without The New York Times, National Public Radio, The Wall Street Journal or some other major media invoking the name Rube Goldberg to describe a wildly complex program, system or set of rules such as our "Rube Goldberg-like tax system". The annual National Rube Goldberg Machine Contest at Purdue University, which is covered widely by the national media, brings Rube's comic inventions to life for millions of fans.

נכון שהתואר הוא Rube-Goldberg-like ולא סתם Rube Goldberg. וסליחה שאני עונה לעצמי, בפעם השלישית אולי היום.
מי? מה? 173561
צב"ר. התכוונתי, בכל אופן, ל-Jerrymeandered. ג'רי מינדר היה מושל של איזו מדינה בארה"ב, שניצל את סמכותו לקבוע גבולות של אזורי בחירה לקונגרס בתוך מדינתו. הוא קבע גבולות מפותלים וחסרי כל הגיון "גאומטרי" כדי לשים יחד את הערים הנכונות, כך שתושג בבחירות התוצאה הרצויה לו. שם התואר מתייחס לקו גבול מפותל שנועד להשיג תוצאה מלאכותית. שימוש שנון בו נעשה במאמר של קוואיין (Quine) "שתי דוגמות של אמפיריציזם", שמוזכר במאמר של פאטנם מהדיון ההוא (וגם כמעט בכל מאמר אחר בפילוסופיה בחמישים השנים האחרונות). קוואיין יוצא במאמר נגד הדיכוטומיה בין משפטים אנליטיים לסינתטיים (לא חשוב מה זה), ואומר, אאל"ט, משהו כמו "גם אם ניתן לשרטט קו Jerrymeandered בין שני הסוגים..."
איך איבדתי תהילת עולם. 173583
אני יודע שאין טעם להתבכיין, אבל [גם] גרימאנדר עלה בראשי, רק לא זכרתי אם זה אכן שם פרטי ושם משפחה, או שמא שם פרטי + סאלאמנדרה (רמז למסלול הזחילה המפותל).
איך זכיתי בבושת עולם‏1 173681
זה עתה קראתי דואל מאסתי, שתיקנה אותי לאפשרות השניה. אסתי, את מוזמנת להוסיף פרטים, אם בא לך. אני, לא רק שבלבלתי את הסיפור, גם טעיתי באיות המלה. אני הולך רגע לצד להתבייש.

1 טוב, אולי רק חצי עולם.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695739
אנקדוטה: מכל הפתיל הזה מה שנשאר בזכרוני הוא ה"עובדה" ש Jerrymandering נקרא על שמו של אחד, Jerry Mander. מזל שטרחתי לבדוק זאת לפני שהצטרפתי לירדן בפינת הקלון.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695774
ב-"20 שאלות" של מוסף הארץ הלפני אחרון, הופיעה השאלה: "מה משותף לצ'רלס לינץ', אלברידג' גרי וחיים גמזו?" מיד זיהיתי ש"לינץ"' ו"גמיזה" הן פעולות שקרויות על שם הראשון והאחרון, אבל השם האמצעי לא הסתדר לי - דווקא חשבתי על ג'רימנדרינג (מושג שהכרתי לראשונה דרך הפתיל הזה באייל), אבל פסלתי אותו כי "זכרתי", כמוך, שקראו לבחור ג'רי מנדר.

אפשר להוסיף לרשימה את צ'רלס בויקוט, אבל לא הצלחתי לחשוב על עוד.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695777
אני זיהיתי את לינץ' וגמזו והימרתי על הכלל.

אם כבר: תומס קראפר, כתשובה שגויה. וכמובן שיש עוד: לואי פסטר ולואיג'י גלוויני (שלא קשור ישירות לשיטה).
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695782
יפה, בזכותך למדתי עכשיו על Thomas Crapper [Wikipedia]. תודה.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695785
"מסמרייז" ע"ש פרנץ מסמר שהתיימר לרפא מחלות בעזרת מגנט, והוזכר בקשר לאופרה של מצארט קוזי פאן טוטי.

יש גם "בודלרייז", למחוק טקסט מיני או פוגעני (למשל, טוויטים שלא ראויים למאכל אדם, או הגבלה רק למגיבים רשומים :) בדקתי ב-OED וזה ע"ש אחד שצינזר את כתבי שייקספיר.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695789
די לאחרונה - ''לגרבז''.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695814
כולם מכירים את הפועל "גמז" ויודעים שקישון המציא אותו, אבל מישהו חוץ מקישון השתמש בו? אני תוהה אם אפשר באמת לומר שהוא נכנס לשפה.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695818
שאלה מעניינת. ממה שאני רואה עכשיו, אין בגוגל הרבה מופעים של "לגמוז" שהם לא תוך איזכור של קישון, או שהם לא שגיאת כתיב. במופעים הבודדים שכן מצאתי, הפירוש לא היה "לקטול בביקורת", אלא משהו כמו "לחסל" או "להרוס", למשל "היה באפשרותה לגמוז את הברקזיט באופן דמוקרטי", או "ברוב להיטותה לגמוז את ההפגנה".

אז לתהייתך - אני לא חושב שאפשר לומר ש"לגמוז" נכנס לשפה.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695827
יש לציין, עם זאת, שקישון פרסם את המונח לפני אי אלו עשורים - שנות השישים המוקדמות, אולי? אם היה בו שימוש עצמאי אך זה דעך לפני, נניח, שנות השמונים, אז יכול להיות שזה לא הגיע לידיעתו של גוגל.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 695829
חיפשתי עכשיו את המלה "לגמוז" ב-jpress. כצפוי, הרבה מהאזכורים הם של קישון עצמו (המוקדם ביניהם, אגב, הוא מ-‏1959). הופתעתי לראות שגם קישון עצמו השתמש במלה לא רק במובן של "לקטול בביקורת", למשל "אנחנו לא מוכנים לגמוז את חיינו המשפחתיים". כותבים אחרים השתמשו במלה גם במובן הקטילה וגם במובנים אחרים כבר בשנות השישים, ואני אכן חושב שהיא היתה יותר פופולרית אז.

במאמר מוסגר: כל כך חבל שה-OCR של jpress כזה גרוע. אם כבר עשו את המאמץ לסרוק ולהנגיש את כל החומר, לא יכלו לעשות את זה כמו שצריך? אני חושב שהשימושיות של האתר נפגמת בערך ב-‏50% בגלל הטעויות הסיטונאיות ב-OCR.
איך זכיתי בבושת עולם‏1 697839
תגובה 697837 של טל הזכירה לי שהביטוי "באחד האמשים", שלמיטב ידיעתי טבע קישון, חי לא רע.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים