בתשובה ללודביג, 07/06/04 17:00
השיחרור מהתודעה הכובלת אצל דיק 226351
לפי סרטר ב"יש והאין" מ-‏1944 , שקדם לו סיפורו הקצר "הבחילה" 1936 הנותן את הרוח המהותית esprit של הגישה שהירחיב, האדם אמנם אינו נקבע על ידי מהות כלשהי, רגשית, נסיבתית ואחרת. האדם הוא חופש, בכוח הכרתו - אותה מהות שקופה, שברגע שהישלכת וניסית ללכוד אותה בכבלי מהות כלשהי, הרי באותו שבריר שנייה היא חומקת ממנה.

מאידך, שבירת המתח בין החופש וההקבעות מוצגת להפליא בספריו של דיק, ובראשם הספר המופלא Time out of Joint .

בספר זה קודמת היקבעות הכובלת בכותונת כפייה למהדרין: אדם אנונימי, בעיירה אמריקנית קטנה ורדומה בשנות ה-‏50 מגלה, כי כל פעם שהוא מנסה לצאת משגרת חייו המשמימה ולנסוע משם, הרי שדבר כלשהו מונע זאת ממנו, באופן הנראה מקרי לחלוטין, כגון תור שאינו זז בתחנת הרכבת הקטנה וכיוצא בזה.

המקום סוגר עליו.

זוהי סיטואצייה פרנואידית קלאסית (מחשבות יחס) הממוסכת בפרטים הקטנים והמשמימים של היום יום העלוב. סיטואציה פרנואידית מינורית, ניתן לאמר, מעין ניסיון מבוזר וחסר קשר בין ארוע לארוע למנוע ממנו את היציאה משם, באופן שאינו ניראה אקראי.

רגעי שיחרור התודעה והנסיקה למהות החופש, מתממשים כאשר מתרחשים שני שלבים:

1) התודעה הפארנואידית המינורית הופכת למגלומניה, תופעה שכיחה במצב פארנואידי -
והשלב המדהים
2) כאשר מתברר לאדם זה שלא רק שהוא מרכז הפלנטה, אלא גם מרכז היקום, כלאמר הפארנוייה הופכת למציאות ועוד כזו שעולה על המגלומניה בכמה סדרי גודל:

הוא מגלה שהעיירה בשנות ה-‏50 היתה סיטואציה מלאכותית ומבויימת אליה ניזרק במתכוון, והוא נמצא למעשה שנים רבות קדימה, בעת שניטשת מלחמת איתנים בין-גלקטית.

היה לו כשרון יחודי בכל הגלקסיה לפתור שאלות אסטרטגיות סבוכות במלחמת איתנים זאת, ולכן, ניתנו לו כבידורו היחיד בחייו המשמימים בשנות ה-‏50 שבויימו עבורו, תשבצים לפתירה, שפיתרונם נערך מראש במבנה כזה שהפתרון היה מענה סמוי לשאלות טקטיות ואסטרטגיות סבוכות.

זיהוי מהותה החבוייה של הסיטואציה הכובלת הוא הדרך לחופש התודעה מכבליה בספר מכושף זה.

סארטר, אגב, בשנות ה-‏50 ואילך כשהפך מרקסיסט, שינה את גישתו מן הקצה ועסק בשאלת הכבלים ללא מוצא שהסיטואציה הכלכלית-חברתית כובלת בהם את האדם, דהיינו Le force de circumstances. בכך פתח צוהר לעיסוק מאוחר יותר של הסטרוקטורליסטים (כגון מישל פוקו) והסופר- סטרוקטורליסטים הצרפתים בשאלת הכוח המצמית מצד שדרות האליטה החברתיות, המשתלט ומדביר את התודעה בכוח נאראטיבים דומיננטיים.

הכותב הרבה לעסוק מאז 1970 בשאלת הכוח והחופש, ואחד הפירות הוא ספרו הפסיכולוגי החדש והמהפכני (באנגלית) אודות מנגנונים רגשיים העשויים, תחת נסיבות ותהליכים פתולוגיים מסויימים, לחולל היפוכים רגשיים הקונים שליטה אוכפת ודטרמיניסטית, כמו אוטומטית, על ההתנהגות. כאן מוצגות הפסיכונירוזות העיקריות והמקורות הרגשיים להתנהגות לא יעילה באופן שיטתי SIB -Systematically inefficient behavior .

ספרו המהפכני של הכותב אודות המערכת הרגשית ומקורות הפסיכוינירוזות (אנגלית)

אתר הבית של הכותב: http://www.michael-sharon.com

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים