בתשובה לעופר, 20/07/04 11:14
לא על הכלכלה לבדה 234635
"נחזור לרגע לדוגמאת החלב, נניח שבמהל קניות קניתי חלב חזרתי עשיר יותר בחלב ומאושר יותר בחלקי לביתי גיליתי במקרר שיש עוד חלב נהדר שנשאר מהקניה הקודמת, אבל לשיטתכם אני עדיין מרוויח עשיר יותר ומאושר יותר נכון?"

מה זה בדיוק מדגים? שניתן לעשות טעויות? האם לא תגדיר את הדבר הזה כטעות? האם סביר להניח שתחזור על המעשה הזה שוב ושוב או שאולי תבדוק, בפעם הבאה, מה מצב החלב במקרר?

"ולעניין זה, מסחר חופשי הוא נהדר בספרות. אבל במציאות הוא לא ממש חופשי"

יפה. אם מסחר חופשי הוא אכן דבר נהדר בעיניך, מדוע אתה מתנגד לו? העובדה שארה"ב, האיחוד האירופי או ארגון הסחר העולמי נוקטים הרבה מאוד צעדים שמנוגדים למסחר חופשי כמו סובסידיות ומכסי מגן איננה מעידה דבר על הסחר החופשי אלא על הגופים הנ"ל.
העובדות הם מאוד פשוטות. יש מתאם ברור בין מידת החופש הכלכלי (קרי - פתיחות לסחר חופשי) ובין רמת החיים החומרית. עוד לא מצאתי נתונים שסותרים את העקרון הזה.

" "אין תרבות אנושית שאיננה רודפת אחרי האושר" - כן אבל לא אצל כל תרבות זהו הערך הראשון במעלה, כמו שמיל הציב ואתם קיבלתם. יש גם ערכים אחרים למשל פופר מעדיף להציב במקום הראשון את מניעת הסבל, הדת מדגישה את ביצוע רצון האלוהים."

פרשנות שטחית. מדוע יש לבצע את רצון האלוהים? מדוע המציאו את גן עדן? פופר, נוחו עדן, מדבר על "מניעת הסבל" משום שהוא איננו חושב שאנו יכולים להגיע לאוטופיה (והשיטות האוטופיות, כמו הסוציאליזם, מסוכנות ביותר). זאת גישה ליברלית, כפי שבולט מהניסוח השלילי. המטרה היא עדיין אושר רק שפופר מודע לכך שיותר קל להגיד מהו סבל (ולמנוע אותו) מלהגדיר מהו אושר (וכיצד ניתן להשיג אותו). זה רעיון הפוך לרעיונות שאתה דוגל בהם.

"רעיונות טובים יביסו, בסופו של דבר, רעיונות גרועים"

כפי שאמרתי, בסופו של דבר. אתה יכול לייחס את זה לאופטימיות מופרזת אבל לדעתי, מצב האנושות היום, טוב יותר מבעבר. זה לא אומר שאין כוחות ריאקציה (כמו למשל הרעיונות שאתה מאמין בהם, מן הסתם).

"מכונית משפחתית"
א. אני יכול להבטיח לך שאותן שכבות שקונות מכוניות "בכל העולם" מקיימות משפחות בגדלים דומים לסטנדרטים מערביים. בכל מקרה, ייצרניות המכוניות נענות לצרכים של הצרכנים - ראה ההתאמות שעושים יצרנים אירופיים למכוניות הנקנות בארץ (נפחי מנוע, מזגנים וכו).
ב. הטענה שלך היא מגוחכת. גודל המשפחה הממוצע בארץ X איננו נקבע על פי העובדה שלמכונית בת Y מושבים קוראים "מכונית משפחתית" (וראה הדוסים והערבים בישראל שמצליחים להתגבר יופי על שטיפת המוח של טויוטה).

" "המשטר היה מחורבן גם לפני בוא הסוציאליזם - שהוא, מן הסתם, ההשפעה המערבית המזיקה ביותר שהיתה על הודו" - הסוציאליזם אשם, בוודאי, לא יכול להיות שההסתגרות והנסיון לנהל משק סגור, אז איך זה שההשפעה המערבית המזיקה הזאת, בתמהיל שונה, כ"ך מצליחה במדינות צפון אירופה. הרעיון הסוציאליסטי ביסודו, שנקרא מדינת הרווחה, או הדרך השלישית, שכאן מנסים לזרוק אותו לפח, נראה לי הרבה יותר טוב מאשר הקפטילזם הדורסני של השיטה האמריקנית."

זה די מדהים שאני נזקק להפריך את הקשקוש הזה שוב ושוב כאן ב"אייל".
למיטב ידיעתי, אין מדינה אחת בצפון אירופה שלא נעה בשנים האחרונות, מהר או לאט, לכיוון של כלכלת שוק. שוודיה, הדוגמה האולטימטיבית של ה"משק המעורב", עברה מהפך פולטי בתחילת שנות התשעים, מהפך שהוביל לרפורמות קפיטליסטיות (יחסית). המהפך ההפוך שקרה כעבור מספר שנים לא הוביל לשינוי בגישה - הרפורמות ממשיכות (בדומה למה שקרה באנגליה, הסוציאליסטים מגורשים מהשלטון וחוזרים אליו בדמות ה"דרך השלישית").
ראה "מדד החופש הכלכלי"
שוודיה נמצאת בקטגוריה של "חופשי" (הכי גבוה) ביחד עם פינלנד. נורווגיה מצויה בקטגוריה של "בעיקר חופשית". כולן, אגב, מעל ישראל...
השוודים, כמו הישראלים, זורקים את "מדינת הרווחה" לפח האשפה משום שזה המקום הראוי לשיטות כושלות.
לא על הכלכלה לבדה 234646
מעניין שאתה מציג את מדד החופש הכלכלי כחיזוק לשיטה הקפיטליסטית, היות שמדד זה מציג גם כיצד מדינות בעלות מדיניות סוציאליסטית (מדינות סקנדינוויה) עולות במידת החופש שלהן על פני מדינות אחרות.

בנוגע לדוגמה האנגלית, אתה טועה ומטעה: האנגליה מנסים לתקן חלק מהנזקים שחולל התאצ'ריזם, למשל ע"י נסיונות להלאים מחדש את הרכבת (שלפני ההפרטה היא נחשבה לטובה ביותר באירופה, ולאחר ההפרטה היא הפכה לבין הגרועות ביותר). צריך לציין גם את ניו זילנד, שלאחרונה שר הכלכלה לשעבר שלה ניסה לתרץ כאן את מעשיו וחילק שבחים לביבי. כשבודקים מה באמת היה המצב לפני הרפורמות השמרניות ולאחריהן, מתקבלת תמונה שונה. למשל מתוך אתר העוקץ:
וגם:
לא על הכלכלה לבדה 234773
"מעניין שאתה מציג את מדד החופש הכלכלי כחיזוק לשיטה הקפיטליסטית, היות שמדד זה מציג גם כיצד מדינות בעלות מדיניות סוציאליסטית (מדינות סקנדינוויה) עולות במידת החופש שלהן על פני מדינות אחרות."

מאחר ומדד החופש הכלכלי מודד את *החופש הכלכלי* ומאחר וסוציאליזם מנוגד, מעצם טבעו, לחופש כלכלי ניתן להסיק שמיקומן הגבוה של מדינות סקדינביה מעיד על כך שהם אינן סציאליסטיות יותר...

"בנוגע לדוגמה האנגלית, אתה טועה ומטעה: האנגליה מנסים לתקן חלק מהנזקים שחולל התאצ'ריזם, למשל ע"י נסיונות להלאים מחדש את הרכבת (שלפני ההפרטה היא נחשבה לטובה ביותר באירופה, ולאחר ההפרטה היא הפכה לבין הגרועות ביותר)."

התאצ'ריזם הנוראי הציל את אנגליה. בזמן שתאצ'ר עלתה לשלטון אנגליה הייתה נתונה במשבר כלכלי חמור ביותר והיתה על סף פניה ל"בנק העולמי" לקבלת תמיכה.
הפרטה היא תהליך שנועד לתקן את ההלאמה שקדמה לה. בהחלט יתכן שתהליך כזה (שהוא מיותר אם מלכתכילה לא מלאימים) יכול להתנהל בצורה משובשת מאחר והוא גם ממילא מתנהל על ידי המדינה.
בוא נניח לדוגמה שממשלת ארה"ב הייתה מלאימה את תעשיית המוליכים למחצה בארה"ב בשנת 1960. ונניח שבשנת 1998 היא הייתה מחליטה להפריט אותה. האם אפשרי שתהליך ההפרטה (המפוקח על ידי הממשלה) היה יוצר שוק בריא ודינמי כמו השוק שנוצר באופן טבעי ללא הלאמה. ברור שלא. אינך יכול, בתהליך מלאכותי, ליצור מצב של שוק חופשי ותחרות בריאה יש מאיין אבל זה בוודאי לא טיעון נגד ההפרטה כשלעצמה.
לא על הכלכלה לבדה 234900
בניגוד למקובל לחשוב, התאצ'ריזם לא שיפר את מצב כלכלה הבריטית (היא המשיכה להדרדר בתקופת התאצ'ריזם), ובנוסף לכך הוא יצר בעיות חדשות והחריף קיימות (הקיטוביות בחברה הבריטית, הפער בין עשירים לעניים ועוד בעיות חברתיות שכבר דנו עליהם בדיון אחר).
אתה יכול בבקשה לבדוק את מיקומה של בריטניה יחסית לשאר המדינות המפותחות בהקשר התמ"ג לנפש לאורך השנים?
לא על הכלכלה לבדה 234671
"סחר חופשי" כולל גם סחר בעובדים? משום שאם כך הדבר, אני חושב שישנן כמה דוגמאות פה ושם לישראלים שלא רוו נחת מהפתיחות והחופש של המשק הישראלי בתחום זה (בפרט, אני מדבר כמובן על העובדים הישראלים אשר נפגעו כתוצאה מהצפת המשק הישראלי בכוח עבודה זול), ואף ניתן לנחש שרמת החיים החומרית שלהם נפגעה.
לא על הכלכלה לבדה 234687
תגיד, זה איזשהו חוק שכשנגמרים הטיעונים הענייניים עוברים לדמגוגיה?

העובדים שהגיעו לישראל לא הגיעו בכפיה. מצבם המחפיר הוא בעיה של העדר אכיפת רשויות, וכנראה עדיין יותר טוב מזה שבארץ מוצאם (כי הם עדיין מגיעים).

הם אינם גוזלים עבודות של ישראלים, מאחר וישראלים מעולם לא עסקו בעבודות אלה (לכל היותר הם מחליפים את תושבי השטחים שאי אפשר להסתמך עליהם ככוח עבודה קבוע בשל המצב).
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234690
ישראלים עבדו בעבודות האלו, עד שנפתח שוק העבודה לפלסטינים מהשטחים לאחר מלחמת ששת הימים.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234692
פרט טריוויה מרתק, אך אינו קשור לטיעון של גיל.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234700
אני חושש שדווקא ערן העמיק ממך בהבנת שאלתי, וטיעונו מבהיר זאת.
לא דיברתי כלל על תנאי מהגרי העבודה בישראל, אלא ספציפית על השפעתם של מהגרי עבודה (אם אנו מקבלים את קיומה של התופעה באופן נירחב כחלק אינטגרלי מהמושג "סחר חופשי") על תנאי התעסוקה בקרב הישראלים, כולל רמת אבטלה, רמת השכר, ביטחון בעבודה וכולי. אתה אולי רגיל לזהות אוטומאטית "כוח עבודה זול" (כהגדרתי) עם מי שמכונים כיום בישראל "עובדים זרים", אולם כאשר אני מדבר על מהגרי עבודה, אני מתייחס גם לפלסתינים כמובן (והערתו של ערן היא בדיוק במקום). הטענה לגבי "אין מי שיעבוד" היא איננה הגיונית, בוודאי שלא מנקודת מבט של "כלכלת שוק". ישראלים עבדו בעבר בכל המקצועות אותם תפסו מהגרי העבודה, ואם ישלמו להם מספיק, הם יחזרו לעבוד שם. איך מושכים את הטובים והמוכשרים ביותר למקצוע הרפואה, עריכת הדין, או ייעוץ עסקי? פשוט, מבטיחים שכר גבוה למשרות בתחום (ולא מביאים מתחרים מהודו). תאמין לי שאחרי השבוע הראשון שבעלי המסעדות בתל-אביב מסיימים עם כלים מלוכלכים, יוקרתו המקצועית ושכרו הממוצע של תפקיד "שוטף הכלים" יעלו באופן מרשים. בשלב מסוים, הם יעלו עד כדי כך שאיזה ישראלי יסכים לעסוק בתחום. זה אלף בית של כלכלת שוק חופשי, לא?
אולם למזלם הטוב של בעלי המסעדות, הם אינם נאלצים לעמוד בדילמה האכזרית שבין להעלות את שכר שוטפי הכלים ובין מעבר לשימוש בכוסות חד-פעמיות. יש המוני עובדים שהגיעו מסין ויסכימו לעבוד בשטיפת כלים.
לא רק במניעת עבודה מישראלים מתבטאת פגיעתה של העבודה הזרה, אלא גם בהורדת שכרם של הישראלים אשר עובדים באותם תחומים ועוד לא איבדו את עבודתם. גם בלי תואר בכלכלה אפשר להבין את השפעתו של ההיצע העצום של עובדים זולים על המשכורת הממוצעת בתחום.

עכשיו, התופעות הללו הן בלתי נמנעות כאשר מאפשרים את הגעתם של מהגרי עבודה למדינה כמו ישראל. ביקשו דוגמאות לכיצד "סחר חופשי" עלול לפגוע ברווחתם החומרית של אנשים, ואם מקבלים סחר בעובדים כחלק מאותו סחר חופשי, אז ניראה לי שלא מעט אנשים בארצנו שלנו מהווים דוגמא שכזו.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234748
אני חושש שערן נתן לך קש להיצמד אליו, ואתה עושה זאת בצורה מאולצת ביותר.
הפסקת עבודת הפועלים מהשטחים והגעת העובדים הזרים לא קרתה ביום בהיר אחד. זה היה תהליך מתמשך וכואב, ולכל אורכו אפילו בני נוער ישראלים וסטודנטים (שעובדים במשכורת הכי נמוכה האפשרית חוקית במדינה) לא ממש נהרו בהמוניהם למלא את הפער. זו גם האינדיקציה בשבילך לגבי כמה מהם באמת עסקו בזה לפני 67.
יש לציין כי התקופה לפני 67 היתה שונה מזו שאחריה בהיבט השפע - שהביא לפתיחה של מסעדות ושירותים נוספים, שדרשו כוח אדם זול, שהמגזר היהודי/ישראלי פשוט לא היה מוכן לספק.
ישראלים המוכנים לעבוד בעבודה זו באותם תנאים עדיין יכולים, ואפילו היו עושים זאת, לולא דמי האבטלה ויתר מנגנוני יצירת האבטלה הנדיבים במדינה.
וכן, תודות למשכורות הנמוכות של הפועלים האלה, שהגעתם מתאפשרת ע"י חופש העסקה, יותר קבלנים ובעלי עסקים מסוגלים לשרוד בתקופה הקשה (ולהעסיק מישהו, כולל ישראלים כמנהלי משמרות וכו'), לשלם מיסים חונקים לתפלצת הסוציאליסטית הישראלית, וגם לתת לך שירותים במחיר שאתה יכול להרשות לעצמך.
אז תמצא לך קש אחר להיתפס בו.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234779
ישנם אנשים מעטים הרואים בשטיפת כלים או ערבוב טיח יעוד מקצועי. מאחר ושתי העבודות דורשות מיומנות נמוכה למדי ואיננה כרוכה באי נעימות גדולה (כמו פינוי זבל למשל), השכר בהתאם.
רמת החיים של הישראלים העובדים (בניגוד לאלו שאינם עובדים) עלתה והנכונות של הישראלים לעבוד בעבודות אלו ירדה בהתאם. במצב כזה יש שני פתרונות

א. שיפור טכנולוגי שיאפשר למכונות לעשות את העבודה השחורה במקום אנשים.
ב. גיוס עובדים זולים יותר ממקום אחר.

בישראל בחרו בעיקר באופציה א' ואיננו רואה בכך כל רע. העובדים הזרים (או הפלשתינאים) נהנו מרמת הכנסה גבוהה יותר ואנחנו נהנינו מהאפשרות לפנות כוח עבודה למשימות יותר פרודוקטיביות ומכניסות.
הגורם העיקרי למצוקתם של העובדים הזרים היה ונשאר חוקי המדינה, אילו נתנו את רשיונות העבודה בידי העובדים, במקום בידי המעסיקים ומאפשרים שוק עבודה חופשי (על ידי ביטול שכר המינימום) המצב היה נראה טוב בהרבה. (ולראיה, נכונותם הגבוהה של העובדים הזרים להפוך להיות "בלתי חוקיים", למרות רדיפות המשטרה. הכבילה למעסיק היא העוול האמיתי)

אין לקביעה הגורפת שלך שרמת השכר של הישראלים ירדה כתוצאה מבואם של העובדים הזרים על מה להתבסס. אותם אזרחים שאכן *עובדים* דווקא נהנו מעליה ברמת החיים והשכר.
אותם אלו שאינם עובדים פסקו מלעבוד בעיקר משום שהמדינה מציעה להם אפשרות מחיה ללא עבודה. מי שגירש את הישראלים מהעבודות הפשוטות היו לא הפלשתינאים ולא הסינים אלה הגיל לדרמנים שחושבים שניתן למגר את העוני על ידי לקיחה מה"עשירים" ונתינה לעניים.
אותם אזרחים ישראלים שאינם עובדים (כמחצית מכוח העבודה) נענים לכלל הפשוט ש"אם נותנים לך כסף בלי לעבוד, עדיף לא לעבוד"...
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234842
סליחה? אם אני זוכר נכון את המילטון פרידמן שלי, הדברים קורים בערך כך (ואתה מוזמן לתקן):
ראשית יש דרישה למשהו. למשל, לעפרונות עבור ילדי בית הספר בסין. על מנת לייצר עפרונות נזקק מערך הייצור לעץ, ועבור עץ יש צורך בחוטבי עצים. כך מעביר השוק החופשי (שהוא מנגנון אבסטרקטי למדי) את הצורך ב"חוטבי עצים" לבני האדם. כעת, אני מסכים שאולי באופן טבעי אף אדם לא היה חוטב עצים להנאתו, אבל גם על עריכת פטנטים אפשר להגיד את אותו הדבר בדיוק. ה"נכונות" של ישראלים (או כל אדם אחר) לעבוד בעבודה כלשהיא היא איננה ערך כלכלי שאני מכיר מאיזו תאוריה. אין כזה דבר "רמת נכונות". יש היצע של כוח עבודה, יש ביקוש, שכר, והם כולם תלויים וכמו כל דבר בכלכלה מגיעים לבסוף לשיווי משקל קדוש והרמוני. קח לעצמך דוגמה פשוטה: מה היה קורא אילו בישראל היה עולה צורך דחוף ומיידי במהנדסי תוכנה (משום שקפיטליסטים מסוגלים להרוויח הרבה מייצור מוצרי תוכנה) אולם הישראלים, מפונקים שכמותם, אינם מוכנים להשקיע שנים רבות בלימודים ואז לשבת ולתכנת כל היום (חוויה אשר רבים מגדירים כלא נעימה)? באופן טבעי, כתוצאה מהביקוש הגואה וההיצע הדל, מהנדסי התוכנה יהפכו להיות נדירים, ושכרם יעלה ויפרח ויספק חיים נוחים וסטטוס חברתי נחשק למי שבכל זאת יסכים לעשות את המאמץ. זה לא אמור להפריע לאף אחד, שהרי השכר הוא בעצם המדד לעד כמה מעריכה הסביבה את התרומה של העובד (ולא כמובן לעד כמה העבודה הינה פיזית, "שחורה", או טכנולוגית). לאף אחד לא מפריע שעורכי דין המתעסקים בחוזים בין פירמות מרוויחים הון עתק, ואף אחד לא מזדעק שמנהלי בנקים מרוויחים סכומים דימיוניים. מנהלי בנקים מוצלחים הם כנראה נדירים למדי, ולכן ה"שוק החופשי" גורם לכך שמשכורתם תהיה גבוהה. אף אחד לא דואג שמה ענף עריכת חוזים בין פירמות יתמוטט כתוצאה ממשכורות גבוהות מדי לעובדים, משום שגם כאן נכנס לפעולה השוק החופשי. בצדק יטענו עורכי הדין - מי שבוחר לחתום חוזה בין פירמות בשוק, מביא בחשבון גם את עלות העבודה. לא רוצה, לא צריך. אף אחד לא הכריח בעלי מניות לחתום חוזים. זה המחיר של העבודה המוצלחת והנדירה שאנחנו מבצעים.
עכשיו, איפה בדיוק העסק הזה נופל כשמדובר על עירבוב טיח? הרי ערבוב טיח זו פעולה נחוצה אשר החברה הישראלית נזקקת לה. ככל פעולה אחרת, רמת הביקוש מול רמת ההיצע תקבע (באופן חופשי לחלוטין כמובן, כחלק מהמנגנון המופלא והמשוכלל של השוק) גם את רמת השכר, אשר ייגלם בדיוק את הערך אותו מקנה החברה הישראלית לחשיבות ערבוב הטיח. אין ישראלים שמוכנים לעשות את זה בעבור שכר מינימום (מכל סיבה שהיא. חוסר נעימות, קושי פיזי, בעיה פסיכולוגית עם חומרי גלם לבניין, או סתם מקרה מחוסר מזל)? כלכלת ההיצע והביקוש מסבירה לנו שרמת השכר תעלה עד שכן יסכימו, או שהחברה הישראלית תאלץ להסתדר בלי טיח מעורבב. כמו שרמת השכר במקצוע "עריכת חוזים בין פירמות" או "ניהול בנקים" עולה עד שמישהו מוכן לבצע את העבודה. אם במשך מספיק זמן לא יהיה טיח ומספיק ישראלים יביעו עניין בבניינים מבטון, בסופו של דבר מישהו יטריח את עצמו ללמוד לערבב טיח, כי זה ישתלם לו. עבור חמישים אלף שקל לחודש היית מערבב טיח? אני כן.
אבל מה, מדינת ישראל לא מניחה למקצוע ערבוב הטיח לקבל את ערכו הנכון בעיני החברה הישראלית באופן חופשי, אלא "שוברת" את יכולת התחרות של מערבבי הטיח הישראלים (אכן, הפוטנציאליים) ע"י אספקה שוטפת של כוח עבודה זול. מה שלא קורה, דרך אגב, בתחום הנדסת התוכנה.

משעה שהבנו שהדיבורים על "חוסר הנכונות לעבוד" לא סתם אינם נכונים אלא אף חסרי כל משמעות, אני חוזר על שאלתי. הרי אתה אינך מדייק כשאתה אומר ש"אנחנו" התפנינו לעסוק בעיסוקים פרודוקטיביים ומכניסים יותר בזכות העבודה הזרה. זהו חוסק דיוק משווע. ישראלים רבים "התפנו" לעסוק בלהיות מובטלים או בלעבוד את אותה העבודה עבור שכר נמוך יותר (אני אתעלם מהרמיזות על כך שלטענותי על ירידת שכר אין על מה להתבסס. בשנה ראשונה בלימודי הכלכלה נלמדים הגרפים המתאימים של ביקוש והיצע, והשפעת שינוי ההיצע על השכר). האם לא היית מסכים שהם נפגעו במקצת מהתרת העבודה הזרה, ולו "לטווח הקצר" (עשרים-שלושים שנה, נאמר)?
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234876
אשתדל לא להאריך מאחר וכבר יצא לי לכתוב תגובות רציניות לדבריך בלי לקבל תשובות.

ראשית, אנא הבהר לי מה טענתך באשר ל"שוק העבודה". אם רצונך להגיד שהשכר הוא פונקציה של עצה וביקוש הרי שאתה מתפרץ לדלת פתוחה. אם יש כאן איזה "הוכחה" שהדבר לא כך תצטרך להסביר.

"אבל מה, מדינת ישראל לא מניחה למקצוע ערבוב הטיח לקבל את ערכו הנכון בעיני החברה הישראלית באופן חופשי, אלא "שוברת" את יכולת התחרות של מערבבי הטיח הישראלים"

אתה יכול להסתכל על זה מהזווית הזו (ואני לא בטוח אם אתה רציני או לא). הטענה שלי היא שהאפשרות להשתכר ללא עבודה (קיצבאות ילדים וכו...) היא אלמנט הרבה יותר משמעותי ב"שבירת השוק" שגורמת הממשלה, מה גם שאלו מסופקות על ידי לקיחתן מאותם אלו ש*כן* עובדים... אינני רואה פגם בכך שהממשלה תתיר לאזרחי מדינות אחרות להגיע לישראל ולעבוד בה בדיוק כפי שאינני רואה בעיה בכך שמותר יהיה להביא סחורות זולות ממדינות בהם שכר העבודה נמוך יותר. שני הצדדים מרוויחים.

"הרי אתה אינך מדייק כשאתה אומר ש"אנחנו" התפנינו לעסוק בעיסוקים פרודוקטיביים ומכניסים יותר בזכות העבודה הזרה."

אני דווקא חושב שאני כן מדייק. רמת החיים ממשיכה לעלות בישראל. אותם מגזרים בהם היא קפואה או נסוגה הם אותם מגזרים שאינם עובדים ומתקיימים על קצבאות.

"האם לא היית מסכים שהם נפגעו במקצת מהתרת העבודה הזרה, ולו "לטווח הקצר" (עשרים-שלושים שנה, נאמר)?"

לא. אתה מסתכל על הנושא מזווית צרה מדי. ברור שאם היית מקפיא את המצב בכל חלקי השוק (כולל ההשפעות העקיפות) היית רואה ירידה ברמת השכר ואיתה ירידה ברמת החיים. אבל המצב בשאר חלקי המשק איננו קפוא.
א. רמת הביקוש גם היא עולה (כמות שוטפי הכלים במסעדות עולה עם פתיחתן של יותר מסעדות)
ב. העבודה הזולה מתגלמת בסחורות ושירותים זולים יותר - קרי - עלייה ברמת החיים.
ג. העובדים הזרים בעצמם צורכים אי אלו דברים שוליים כמו אוכל, שרותי בריאות, בוטקאות של שיחות לחו"ל. מה שמגביר את הביקושים בתחומים אחרים.

הטיעון שלך הוא, בסופו של דבר, חזרה אל העיקרון השגוי של "משחק סכום אפס". אם זה היה נכון אזי מדינה מבוססת הגירה כמו ארה"ב הייתה צריכה לסבול ממשבר עמוק מאוד לנוכח שטף האנשים הזרים שמוכנים לעבוד בכל עבודה בזול.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235146
טענתי בקשר לשוק העבודה היא (ואני חוזר בדיוק על דברי מההודעה לה השבת): דיבוריך על ה"נכונות" או "חוסר הנכונות" של ישראלים לעבוד הינם לא בלתי נכונים, אלא חסרי משמעות מבחינה כלכלית (בדומה לכל הסיפורים של שר האוצר שלנו). אם מהנדסי תוכנה היו מרוויחים אלפיים שקל לחודש (תוצאה אפשרית בהחלט של פתיחת שוק העבודה בתחום התוכנה לעשרות אלפי עובדים זולים מהודו או סין), אני חושש ששר האוצר היה נאלץ להוציא שעות יקרות ופרודוקטיביות מזמנו להסביר לנו מדוע כמה מנכבדי הכותבים ב'אייל' הינם נעדרי כל נכונות לעבוד.

"רמת החיים ממשיכה לעלות בישראל" זו אמירה ללא משמעות כל עוד לא מפרטים. כיצד מודדים רמת חיים, ומתי בדיוק היא עולה? ב 2002 למשל, הכנסות כל העשירונים מלבד העשירון העליון ירדו, בעוד הכנסות העשירון העליון עלו ב 5.6%. האם לכך נקרא "המשך העלייה ברמת החיים"? ומה באשר למדד הנכון? אם נבחן את מספר היוצאים לחו"ל יסתבר לנו שבעשרות השנים האחרונות עלתה רמת החיים בישראל לאין שיעור. אם נבחן את מספר שנות העבודה הדרושות לקניית דירה, יסתבר לנו שרמת החיים הצטמקה באופן מבהיל (חוסר מזל משווע לאור העובדה שאנו טורחים לספק לקבלני הבניין עבודה זולה כל כך..) משנות החמישים.
כמו כן, אפילו רמת חייו הכוללת בכל מדד כלשהוא של כל אדם בישראל עלתה בעקביות, אני מסרב להתפעל כל כך מהעובדה הפשוטה הזו, ועדיין מתעקש לקלקל את המסיבה. במפעלי ים המלח שבבעלות האחים עופר עובדים רבים מתושבי דימונה (ובכן, לא ממש במפעלים. מפעלי ים המלח כמעט ואינם מעסיקים עובדים, אלא לכל היותר שוכרים שרותים מחברות קבלן) מזה שנים רבות. כאשר לוקחים בחשבון שבמשך עשרות שנים שניים ואף שלושה דורות של מתיישבים בדימונה השקיעו את זיעתם ועמלם בניצול ופיתוח משאביה הטבעיים של ארצנו, אין כל תימה בכך ש"רמת החיים הכוללת" עולה. אם ננקה מעבודתם המועילה את האוכל שהם אוכלים, את המים שהם שותים ואת האוויר שהם נושמים (ללא כל ספק בערך פחות מהתוצר אותו הם מייצרים, בהתחשב בעלות ייצור המזון ואספקת המים בטכנולוגיה של היום), הרי שדימונה לבדה על עובדיה המוכשרים והמנוסים תרמה רבות להתפתחות של מדינת ישראל, ליצירת "יש מאין". תאמר אולי שהם קיבלו בתים ממדינת ישראל, או קצבאות ילדים או כל דבר אחר, אבל זהו כמובן מעגל סגור. הבתים או הצעצועים לילדים הם חלק מאותה "עלייה ברמת החיים" שאתה מדבר עליה. אותי מעניין ב-כמה- בדיוק עלתה רמת חייו של עובד קבלן דור שלישי במפעלי ים המלח מול העלייה ברמת חייו של סמי עופר, או של מהנדס תוכנה מוכשר ממרכז הארץ. מעניין אותי איך מתחלק מדי יום ביומו התוצר האדיר אשר מייצרת מדינת ישראל, בהכירי בכך שאת חלקו העצום מייצרים אנשים כגון אותם עובדי קבלן, סוורים בנמל, מערבבי טיח, וכל אותם בעלי מקצועות אותם לא היית רואה אולי כ"ייעוד מקצועי".
בקיצור, אפילו אם רמת חייהם של עובדי הקבלן בדימונה היתה נשארת במקום במשך עשרים שנה או נהנית מעלייה זניחה, עדיין אין זה אמור להרשים אף אחד אלא לכל היותר להעלות תהיות. כאשר במקרים רבים רמת החיים אף יורדת אבסולוטית, זה אומר דרשני. בהתחשב בעובדה שישראל מייצרת הרבה יותר מהאוכל הדרוש להאכיל את אזרחיה והמלט לתיקון בתיהם עם השנים, משהו כאן משובש.

אני חושש שעדיין אינני מבין מהסברך כיצד -בדיוק- מרוויח אזרח ישראלי מכך שעובד סיני שוטף כלים במסעדה, בשעה שהוא היה יכול לעשות זאת בשכר מכובד. המחיר במסעדות היוקרה אכן ירד מעט (או שאולי בעל המסעדה ירוויח יותר. כאמור, גם בתחום הבנייה סופקה עבודה זולה בשפע, ולאורך זמן לא עושה רושם שזה הוזיל את מחירי הדירות), אולם הישראלי שלנו הוא מובטל כעת. הוא לא אוכל במסעדות, הוא בקושי מסוגל לקנות אוכל בסופר, וכמעט וחוטף התקף לב אם מתקלקל המקרר, משום שהוא איננו מסוגל לעמוד בהוצאה כזו. מהנדסי תוכנה או סמי עופר אכן יהנו מההוזלה במסעדה (המהנדסים מעט יותר מסמי, שממילא איננו מתעניין במחיר ארוחותיו), אבל אני בספק אם זה עוזר למובטל שלנו. אדם נהנה ממחירים זולים בהתאם לכמות הדברים אותם הוא צורך, וסובל מהם באשר הוא עובד על מנת לייצר אותם. ככל שאנשים עובדים הופכים עניים יותר, פחות ופחות מעניינת אותם ההוזלה במחירים, ויותר הצטמקות ההכנסה שלהם. מתמטיקה בסיסית.

טענה ג' בדבר הביקוש של העובדים הזרים הינה כמעט משוללת כל יסוד. אני אומר כמעט ולא לגמרי משום שאכן הגדלת האוכלוסיה מייצרת ביקושים ובאופן היסטורי היא מהווה את המדד האמין ביותר על מנת לחזות צמיחה כוללת של משק (אם כי שר האוצר שלנו לא רואה את זה כך כשמדובר על הולדת ילדים למשל). אולם מעבר לעובדה ששני אנשים אוכלים יותר מאדם אחד, דבריך הם חסרי כל הגיון. בהתחשב בעובדה שבישראל יושב אזרח מובטל אשר היה יכול לשטוף כלים במסעדה בשכר מכובד, ברור שכל הוצאה אשר מוציא העובד הזר במשק הישראלי (ויש לזכור שחלק נכבד ממשכורתו הוא מוציא מן המדינה) מתקזזת עם הסכום אותו האזרח הישראלי המובטל איננו מוציא (ואם הייתי רוצה לנקוט כמוך בגישה "מערכתית", הייתי מוסיף את עלות האשפוז שלו בגיל צעיר יחסית משום תזונה לקויה, קצבאות אשר יבטיחו שהוא לא יתפגר לך מתחת לבית, ועוד ועוד).
טיעון א' באשר ל"רמת הביקוש" בתחום עצמו גם הוא פגום ובלתי הגיוני. אתה מנסה להכניס בדלת האחורית את הטענה ש"לטווח הארוך" וב"ראיה מערכתית" הצפת מדינת ישראל בשוטפי כלים אשר מוכנים לעבוד בשכר רעב (בקנה מידה ישראלי) תגרום באופן פלאי דווקא ל-העלאת- רמת השכר בתחום שטיפת הכלים, משום שייפתחו עוד מסעדות אשר ידרשו עוד שוטפי כלים. זהו אבסורד, משום ששוטפי הכלים הללו גם הם יהיו סינים, ואצלם חוקי הביקוש וההיצע אינם פועלים, משום שכמות העובדים הסינים יחסית למשק הישראלי היא אינסופית. הרי אתה אינך מרמז לכך שבישראל ייפתחו כל כך הרבה מסעדות חדשות עד ששוטפי הכלים הסינים לא יספיקו, נכון? או שאולי אתה סומך על כך שבשלב כלשהוא "בום המסעדות הגדול" בישראל יעלה על גדותיו עד כדי כך שישפיע על השכר הממוצע הכולל בסין וישראל גם יחד ובא לציון ולסין העממית גואל?
טענה ב' הינה נכונה בגדול (אם כי יש יוצאי דופן בדמות מחיר דירה למשל), אולם עליה כבר הגבתי. לפועלי הקבלן של סמי עופר לא איכפת מה המחיר של פוספטים לייצוא. הם לא אוכלים את זה, לא לובשים את זה, ולא מחנכים בעזרת זה את הילדים שלהם. גרוע מכך - דברים שחשובים להם מאוד כמו מזון למשל, תלויים פעמים רבות בייבוא, ובמחירים של חומרי גלם בשוק החופשי העולמי. מחירם לא יוזל משום שסמי עופר או לקוחותיו מרוויחים מעט יותר בשל העובדה שהם מרוויחים שכר מינימום עבור עבודתם הקשה והמסוכנת.

בוודאי שאני אינני מאמין ב"משחק סכום אפס". הראתי בתחילת דברי שאני חושב שאפילו עיר קטנה אשר נחשבת בישראל כענייה ובעלת תושבים חסרי השכלה וכישורים (יחסית) תורמת לא מעט להגדלת הפריון של החברה הישראלית בכללותה. אומנם יש לפעמים תחומים בהם מתקיים מצב קרוב למשחק סכום אפס (נוטים לייחס את זה לפעמים למשאבים מוגבלים, נושאי זיהום הסביבה וכדומה), אבל בגדול, מרגע שרתם האדם את הטכנולוגיה לצרכיו, הוא מסוגל לייצר הרבה יותר מכפי הדרוש לו לקיום, ועוד נשאר עודף עצום.
הייתי יכול להמשיך ולכתוב רבות על ההבדלים בין הגירה לתוך מדינה רחבת ידיים ואדירת אוכלוסין כמו ארצות הברית לבין הצפה של מדינה קטנה כמו ישראל בידיים עובדות מסין (בכמויות שהן למעשה אינסופיות מבחינה פרקטית אם אתה אינך מאמין בהגבלה או במכסות) אשר נשארות כאן לזמן מוגבל ואז חוזרות עם כספן לסין, ולהסביר מדוע הראשונה דומה יותר לעליה המבורכת מרוסיה מאשר לשניה. אבל זה נראה לי מיותר, משום שאני לא מבקש ממך השוואות והפניות למדדים של חופש כלכלי שמוכיחים דבר זה או אחר. אני מבקש דבר פשוט - הסבר לי כיצד מובטל ישראלי נהנה כל כך מהצפת המשק הישראלי בעבודה זרה וזולה. לא באלגוריות, לא במשלים וב"ראייה מערכתית" מעורפלת, אלא בחיי היום-יום של המציאות הישראלית האכזרית.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235262
כפי שאמרתי, אין לי וויכוח איתך על העובדה ששכר הוא פונקציה של היצע וביקוש. הישראלים "לא מוכנים" לעבוד בעבודות ששכרן נמוך מדי. שכרן של עבודות דוגמת ערבוב טיח או שטיפת כלים לא יהיה גבוה *לעולם* באופן טבעי משום שאלו דורשות מיומנות נמוכה וההבדלים בין עובד זה או אחר הם חסרי משמעות (בניגוד לפיתוח תוכנה למשל).
שנת אלפיים ושתיים התאפיינה בעיקר במיתון שקשור הרבה יותר לאינתיפדה מאשר בכל אירוע אחר (למיטב זכרוני, לא קרה שום דבר מיוחד באגף העובדים הזרים באותו זמן או זמן קרוב לפניו - נקודות המוצא הן שישים ושבע (הפלשתינאים) או 93 (עובדים זרים בממשלת רבין).
מחירי הדירות נקבעים בעיקר על ידי גחמות הממשלה. למיטב ידיעתי, המרכיבים העיקריים ביוקר היחסי של דירות הם:
א. מיסים ישירים
ב. מיסים על חומרי הגלם
ג. מונופול באספקת מלט וברזל לבניין

מספר היוצאים לחו"ל הוא בהחלט אינדיקציה אפשרית לעליה ברמת החיים. גם בעלות על טלפון נייד, יציאה לאכול בחוץ, מזגן, טלוויזיה וכן, אפילו דיווידי.

"מעניין אותי איך מתחלק מדי יום ביומו התוצר האדיר אשר מייצרת מדינת ישראל, בהכירי בכך שאת חלקו העצום מייצרים אנשים כגון אותם עובדי קבלן, סוורים בנמל, מערבבי טיח, וכל אותם בעלי מקצועות אותם לא היית רואה אולי כ"ייעוד מקצועי"."

על פי השקפתי, אם השכר נקבע על פי היצע וביקוש אזי סימן שמי ששכרו גבוה יותר מביא יותר תועלת, לאלו המשלמים לו, מבעל השכר הנמוך יותר. לערבב טיח או לשבות בנמל (זו ממש בדיחה, עובדי נמל...) יכול כל אחד, ואין זה משנה מי יעשה את העבודה. השאיפה שלי היא להגיע למצב בו נצטרך פחות ופחות אנשים שעושים את העבודה ה"שחורה" הזאת. אם היינו מדינת עולם שלישי, תשעים אחוז מהאוכלוסיה היו עובדים בשדה, כל היום, ומתים בגיל 50. במדינות "עולם ראשון" עובדים רק 2 אחוז (לא זוכר את המספרים, מן הסתם הרבה פחות) מהאוכלוסיה בשדה ואלו נהנים מ (נגיד) טרקטור ממוזג. האם זה רע?
אתה רוצה להלין על כך שאיש עסקים X קיבל את מפעל Y מהמדינה במחירי סוף העונה בגלל שהוא אכל עם אריק או ביבי או אולמרט מאותו מסטינג. אני אחריך בהפגנות. אבל מה הקשר לכלכלה חופשית? אין. הפתרון לבעיה הוא ניתוק חיי הכלכלה מניהול הפוליטיקאים.
אין לי שום בעיה What so ever עם מפעל *עסקי* (כלומר לא חברה ממשלתית) המשלם למנהל שלו או למתכנתים העובדים או למנקים או למי שאתה רוצה, כמה שהוא רוצה.

"ברור שכל הוצאה אשר מוציא העובד הזר במשק הישראלי (ויש לזכור שחלק נכבד ממשכורתו הוא מוציא מן המדינה) מתקזזת עם הסכום אותו האזרח הישראלי המובטל איננו מוציא"

אינני מסכים.
א. ההנחה לגבי אבדן העבודה של הישראלי היא הנחת "משחק סכום אפס". גם ההנחה לגבי משכורותו היוצאת מהמדינה (והעבודה שלו? גם יוצאת מהמדינה? הרי שכרו הוא תמורה לדבר כלשהו, או שמא אתה טוען שאין בעבודתם ערך?).
ב. הקיזוז גם הוא איננו קיים. המובטל הישראלי מקבל קצבת אבטלה ואיתה הוא ממשיך לצרוך (גם אם פחות). להתקזז זה בוודאי לא מתקזז. לכל היותר ניתן לטעון שעובד זר + מובטל צורכים פחות מפעמיים "מועסק ישראלי".

"טיעון א' באשר ל"רמת הביקוש" בתחום עצמו גם הוא פגום ובלתי הגיוני ... הטענה ש"לטווח הארוך" וב"ראיה מערכתית" הצפת מדינת ישראל בשוטפי כלים אשר מוכנים לעבוד בשכר רעב (בקנה מידה ישראלי) תגרום באופן פלאי דווקא ל-העלאת- רמת השכר בתחום שטיפת הכלים, משום שייפתחו עוד מסעדות אשר ידרשו עוד שוטפי כלים."

אתה כנראה לקחת אותי יותר מידי מילולית. הטיעון הוא, בפשטות, שאותם עובדים המתפנים ממשרה א' יכולים לעסוק במשרה ב' (ראה בהמשך).
בניגוד לגישתך המניחה שמקום העבודה הוא המשאב, אני מתייחס לעובד כאל המשאב.

" בוודאי שאני אינני מאמין ב"משחק סכום אפס""

האם כך? לא השתכנעתי. הנה למשל:

"...אשר נשארות כאן לזמן מוגבל ואז חוזרות עם כספן לסין"

והעבודה שהם עשו? נוסעת גם היא לסין בחזרה? קצת פשטני, לא? לשיטתך לישראל יש X כסף ואם Y ניתן לסינים אזי לישראל יש X פחות Y כסף. אתה מתעלם מהעובדה שעצם ביצוע העסקה (העובד עבד וקיבל את שכרו בתמורה) מייצר תועלת גדולה יותר לשני הצדדים. זו בהחלט חשיבה של "משחק סכום אפס".

"אני מבקש דבר פשוט - הסבר לי כיצד מובטל ישראלי נהנה כל כך מהצפת המשק הישראלי בעבודה זרה וזולה. לא באלגוריות, לא במשלים וב"ראייה מערכתית" מעורפלת, אלא בחיי היום-יום של המציאות הישראלית האכזרית.""

המובטל הישראלי איננו נהנה יותר או פחות מכל אזרח אחר מהתועלת שמפיק המשק הישראלי מהעובדים הזרים. העובדים הזרים פשוט אינם הגורם לאבטלה. מה שהם כן, זה בעיקר אחד הסימפטומים למחלות המשק הישראלי.
לפי התיאור שלך התרחש התהליך הזה:
א. עובדים זרים, זולים באופן משמעותי מהעובדים הישראלים נכנסו לשוק העבודה.
ב. אלו תפסו את מקומם של העובדים הישראלים שהפכו למובטלים.

עכשיו נותר רק לברר שני דברים.
א. מדוע העובדים הזרים זולים באופן כל כך משמעותי מהעובדים הישראלים?
ב. האם אלו באמת "תפסו את מקומם" של הישראלים או שאולי עברו הישראלים למשהו אחר?

הסיבה העיקרית בשלה הפכו העובדים הזרים לכל כך אטרקטיביים היא עלות ההעסקה הנמוכה שלהם. אין צורך בתשלום ביטוח לאומי, אין מס הכנסה (לעובד בלתי חוקי) ואין שכר מינימום‏1.
מצד שני, מבחינת העובד הזר, עלות מחייתו איננה שונה באופן מהותי מעלות המחייה של עובד ישראלי. הוא עדיין צריך קורת גג, אוכל, שירותי בריאות וכו. וזאת *בנוסף* על הכסף שהוא שולח למשפחתו.
כל זה מוליך למסקנה הברורה שעלותם של העובדים הזרים איננה נמוכה יותר, עלותם של העובדים הישראלים גבוהה יותר (או מידי, לטענתי). כל זה איננו משנה כמובן את העובדה הפשוטה שבכל הנוגע לשכר, עדיף להעסיק עובד זר.‏2
אבל מה קרה לישראלים? הטענה שלי היא שהישראלים עברו לעבודות אחרות. ובתוך העבודות האלו אני כולל גם (ואולי אפילו בעיקר) את ה"עבודה באבטלה". לכל צורך מעשי, אותם אלו שאינם עובדים בישראל (המובטלים, ה"בלתי ניתנים להשמה" ומקבלי הקצבאות‏3) מקבלים "משכורת" (עלובה, אבל בהחלט מאפשרת קיום) תמורת זה שהם לא עובדים. "אין ארוחות חינם"? מסתבר שיש, וברגע שתציע אותם, יהיו כאלו הקופצים על המציאה.

אתה יכול *לנסות* לטעון שזה בדיוק ההיפך (לקיחת העבודה על ידי הזרים דוחקת את הישראלים לאבטלה) אבל הטיעון הזה מתבסס על ההנחה שיש בעובדים הזרים משהו *אינהרנטי* שהופך אותם לאטרקטיביים יותר. ברור שהשליטה בעברית איננה אותו "משהו". יותר סביר להניח שהגורם המרכזי הוא עלות העסקתם הנמוכה יותר. זאת, בתורה, נמוכה יותר משום שעלות העסקת הישראלים *הוגבהה* באופן *מלאכותי* על ידי שוחרי טובות כמותך שחושבים שניתן לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. וזה אולי חוקי, אבל לא עובד: לא תוכל להעלות את השכר במשק על ידי קביעה שרירותית של השכר משום שזאת בהכרח תוביל אנשים או לאבטלה או למציאת פתרונות אחרים, כמו עובדים זרים.

1 אני מתייחס אך ורק לעובדים ה*בלתי* חוקיים משום שהעובדים החוקיים הם, הלכה למעשה, עבדים בחסות המדינה.
2 אני די משוכנע שנהיה חלוקים לגבי הפתרון לבעיה. אני לא חושב שהפתרון יהיה על ידי הפיכת עלות ההעסקה של העובדים הזרים לגבוהה יותר.
3 ואני לא מדבר על קצבאות נכות... אוקי?
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235292
אני חושש שאנחנו לא באמת מסכימים על כך שהשכר הוא פונקציה של היצע וביקוש. כלומר, אתה עושה קולות כאילו אתה באמת מאמין בכך (אני מניח שזה בעיקר משום שזה נשמע מאוד "כלכלי"), אולם פעם אחר פעם אתה מציג עמדות אשר סותרות לחלוטין את הגישה הזו, אשר התאור הטוב ביותר שניתן לתת להן לדעתי הוא פופוליזם נאו-ליברלי. עמדות ש"נשמעות טוב" באקלים החברתי-כלכלי הפסוודו-מדעי שבו אנו חיים. ואני אפרט:

שכר, כמוסכם עלינו לכאורה, נקבע עפ"י חוקי היצע וביקוש. לכן, ובניגוד מוחלט לדבריך, אין משמעות לטענה בדבר שכר "גבוה מדי" או "נמוך מדי". נחזור על כך שוב. שכר לא נקבע לפי דרגת ה"פיזיות" של העבודה, לא על פי כמה היא "שחורה", "מגוונת", "עתירת ידע", או כל דבר אחר. בוודאי שלא על פי המיומנויות הנדרשות או על פי ההבדלים הפנימיים באותו תחום בין רמות העובדים (לכל היותר הבדלים שכאלו יכולים לעזור לנו להסביר הפרשי שכר ניכרים -בתוך- התחום, לא את רמת הסף או המקסימום). אני חוזר ומדגיש זאת משום שבכל פעם אתה מביא טיעון אחר אשר עומד בניגוד גמור לחוקי ההיצע והביקוש, ולדעתי המשותף לכל הטיעונים האלה היא נקודת המוצא הניסתרת שלך. עירבוב טיח זו עבודה נחותה מהנדסת תוכנה, ולכן "מגיע" למערבבי טיח פחות. זה אולי נכון ואולי לא, אבל לחלוטין לא רלוונטי לצרכי שכר. חוקרי ספרות השוואתית (סתם דוגמא) נאלצים אולי לעבור שנים של הכשרה, לימודים ארוכים והינם מחוננים בנפש רגישה ובכישורים סוציאליים מרשימים, ויש מי שיאמר שעבודתם נעלה בהרבה על עירבוב טיח. כנ"ל, בהשאלה מדיון שמתקיים במקביל ב'אייל', לגבי רבי-אמנים בשחמט. אין ספק שזו מלאכה שיש שיחשיבו אותה כנעלה בתבל כולה. אולם זה לא מלמד אותנו דבר וחצי דבר על יכולת ההשתכרות של חוקרי ספרות השוואתית או אמני שחמט. מאומה. על פי התאוריה הנאו-קלאסית, מה שמשפיע על הסטטוס החברתי והשכר של מקצוע הוא התועלת שהחברה הקרובה מפיקה ממנו. מה שלומד כל סטודנט בקורס במיקרו הוא שהשכר בתנאי תחרות חופשית שווה -בדיוק- לתפוקה השולית של הפירמה מעובד. (למען האמת אלו שטויות שהופרכו כבר, אבל לצורך הדיון נניח שאנחנו מקבלים את זה). נחזור על הדוגמא מקודם: נניח שיום בהיר אחד נעלמים כל שוטפי הכלים. מה היא התפוקה השולית של שוטף הכלים הראשון? ההבדל בין הכנסתה של מסעדה שמגישה את האוכל עם כלים מלוכלכים או חד-פעמיים, לבין הכנסתה של מסעדה שלה כלים נקיים בכמות של יום עבודה של שוטף כלים בודד. בהנחה שלסועדים יש משיכה מסויימת לכלים נקיים, התפוקה השולית הזו עצומה. התאוריה הנאו-קלאסית חוזה שהשכר שיוצע לשוטף כלים יהיה בשמיים. השכר ירד כמובן ככל שיגדל ההיצע של שוטפי הכלים (משום שההבדל בהכנסות בין שוטף הכלים החמישי לשישי הוא כבר אפסי, והתפוקה השולית מוגדרת כתרומתו של העובד האחרון), אולם איפושהוא באמצע חוזה התאוריה שיווצר אותו ארטיפקט מושלם של הכלכלה - שיווי משקל.
עכשיו, אתה יכול לטעון ש"שטיפת כלים זו עבודה קלה שאיננה דורשת כישורים וכל אחד יכול לעשותה", ואני אשיב שאכן אם יהיה היצע בלתי מוגבל של שוטפי כלים ישראליים השכר לא יהיה גבוה. אבל אתה ידידי, אתה טוען (אתה לא לבד יש לציין להגנתך, שר האוצר שלנו טוען אותו הדבר בדיוק) שישראלים "אינם מוכנים" לעבוד בשטיפת כלים. אם כך התאוריה אותה מלמדים באוניברסיטאות מרצים לכלכלה שהם בעלי משכורת נכבדה ומכאן בעלי תפוקה שולית משובחת, התאוריה הזו מחייבת אותנו להסכים שבמצב כזה שכר שוטפי הכלים יהיה גבוה. אם אתה רוצה להצביע על פגם ספציפי בתאור הזה, אתה יותר ממוזמן. אבל אנא, נסה להקפיד שלא להסביר במשפט אחד שאתה מסכים לכך שהשכר נקבע על פי היצע וביקוש, ופסקה אחת אחר כך להסביר לנו שהשכר "גבוה מדי" או "נמוך מדי", או "לעולם לא יהיה גבוה" בגלל שהמשרה איננה דורשת מיומנות, או שאין הבדל בין העובדים.

את ההסבר באשר לתוצר הבאתי רק כראיה לכך שאין זה מפליא כלל וכלל ש"רמת החיים הכוללת" עולה, ועל מנת להסביר מדוע אינני חושב שניתן להסתפק בכך. ברור לי שכל מי שמקבל את התאוריה הנאו-קלאסית כלל אינו מוטרד מ"צדק חלוקתי", משום שעל פי הגדרה אין לכזה ביטוי משמעות. פונקצית הפריון השולית מוכיחה לנו מתמטית שכל "גורם ייצור" מקבל בדיוק את חלקו המתאים על פי תרומתו היחסית. אני חושב כמובן שהתאוריה הזו היא שטות מוחלטת, אבל ברור לי מה נובע מכך שאתה מקבל אותה, ואינני מעוניין להיכנס לדיון על תקפותה של התאוריה. אני אינני מדבר לכן על -הצדק- שבחלוקת ההכנסות, אלא בסך הכל מתאר את אותה חלוקה, ומנסה ביחד איתך להבין מה ההשפעה על אותה חלוקה של הצפת מדינת ישראל בעובדים זרים וזולים. אתה טוען שהצפת המשק בעבודה זולה משפרת את מצבו החומרי של אזרח ישראלי שהינו מובטל וחי על דמי אבטלה במקום לשטוף כלים במשכורת מכובדת, ואני טוען שהיא פוגעת. אני לא מנסה כרגע לטעון שהיא פוגעת שלא בצדק או כן בצדק, משום שטענה שכזו אכן חורגת מכללי המשחק שאני מקבל עלי כרגע - קבלת הנחות היסוד של הכלכלה הנאו-קלאסית.

נמשיך אם כך, באשר להפסד או הרווח לכאורה שנגרמים לישראל ישראלי, מובטל שנמנעת ממנו האפשרות לשטוף כלים בשכר מכובד משום שיש סיני שיעשה את זה בשכר רעב:

לגבי א', כנראה שבאמת לא הסברת את עצמך די צרכך. כזכור, טענה א' שלך היתה: "א. רמת הביקוש גם היא עולה (כמות שוטפי הכלים במסעדות עולה עם פתיחתן של יותר מסעדות)", ואני לקחתי אותה (כנראה באופן "מילולי מדי") כפשוטה, קרי עלייה בביקוש למסעדות. כעת אתה מפרש ומסביר שבעצם הכוונה היא לכך שהישראלים אשר איבדו את משרתם בנקיון או בסיעוד "שוחררו" בעצם מהעבודות הללו על מנת שיוכלו לממש את עצמם במשרה אחרת (באופן מוזר אתה מחשיב את האבטלה כ"עבודה". גישה שגויה לחלוטין בהקשר הדיון שלנו, משום שעבודה זו איננה תורמת לתוצר מאומה). אולם אנו דנים בהשפעה שיש לעבודה הזרה על ישראל ישראלי, לא על התוצר של מדינת ישראל. ישראל ישראלי לא ימצא עבודה טובה ומכניסה יותר, מסיבה פשוטה. אם היתה כזו, הוא כבר מזמן היה עובר לעבוד בה, כסוכן כלכלי ממקסם-רווחים בשוק החופשי. הוא ישאר מובטל, או ייאלץ להסתפק בעבודה מכניסה פחות או קשה יותר (שהרי השכר הממוצע בתחום שבו הוא עוסק ירד, עקב ההיצע הבלתי מוגבל).
דרך אגב, גם הטענה שהעובדים הזרים מגדילים את התוצר הישראלי בכללותו (אותה אתה מציין פעמיים כמדומני, בדמות "אבל העבודה שהם עושים נשארת כאן") איננה מבוססת. מכיוון שיש יותר בלתי מועסקים מאשר עובדים זרים, הרי גם לו ייעלמו מחר כל העובדים הזרים כוחות הפריון של החברה הישראלית ויכולת הייצור שלה לא היו נפגעים במאומה. התוצר של עובד זר מתקזז כנגד התוצר האבוד של ישראל ישראלי. כעת, אם היו יותר עובדים זרים ממובטלים, טענתך באשר לתוצר הכללי היתה הגיונית יותר. מליון רוסים אכן תורמים לתוצר הישראלי, ואין סיבה שמליון סינים או פלסתינים לא יעשו זאת (ועדיין, הפגיעה בישראל ישראלי בעינה עומדת. עם התל"ג של מדינת ישראל הוא לא הולך למכולת).

הלאה. מדוע זולים העובדים הסינים? התשובה היא פשוטה מאוד, ולכן גם הלולינות שלך בנסיון להתחמק ממנה מרשימה ביותר. עובד סיני -איננו- חי כמו ישראלי. העבודה הסינית זולה משום הבדלי יוקר המחיה האדירים בין סין לישראל. עובד ישראלי שירוויח שכר של עובד סיני יחיה בארגז מטונף (כמו רבים מהעובדים הזרים) וילדיו יגדלו חסרי השכלה וקורת גג. רובם של העובדים הזרים בישראל -אינם- מעבירים את מרכז חייהם לישראל (ודרך אגב, אלו שכן בוחרים לעשות זאת, מבחינתי ברוך הבא. אין לי בעיה עם הגירה, אלא עם ייבוא ידיים עובדות זולות). הם מרוויחים בישראל שכר אשר יכול להפוך אותם ואת משפחתם לאנשים אמידים בסין, או מחזיק בחיים משפחה מורחבת שלמה בארצם, והם מוכנים לשם כך לעבוד עבודה קשה בתנאים מחפירים לזמן מסוים. לו היה ישראל ישראלי חושב לעבור בעוד שנתיים עם משפחתו לגאנה, גם הוא היה יכול לעבוד בשכר שכזה. לו היה חוסך עבור טיול של שנה בהודו, גם ישראל ישראלי היה עובד כשוטף כלים (למען האמת יש לי חבר אחד שעושה בדיוק את זה). על מנת לקיים משפחה בישראל בכבוד, זה פשוט לא מספיק. כל השאר (מס הכנסה, ביטוח לאומי, שכר מינימום וכולי) הם שוליים. הם מסבירים מהו המנגנון החוקי המאפשר לשלם מעט כל כך לעובד הזר, לא מדוע מבחינה כלכלית מחיר העבודה זול יותר (למה דומה הטיעון שלך? כאילו חברות מארה"ב עושות out-sourcing להודו בגלל המיסים הנמוכים או העדר בירוקרטיה. זו שטות. הן עושות זאת משום שהן יכולות לשלם בהודו שכר שהופך את העובד ההודי לאמיד, בעוד שכר דומה היה הופך את העובד האמריקאי לחסר בית).

על סיום דבריך אין לי אלא להלין ששוב הינם מוכיחים שקבלתך את חוקי ההיצע והביקוש איננה אלא מן השפה לחוץ. שכר הוא איננו "גבוה מדי" או "נמוך מדי". הוא נקבע על פי היצע וביקוש, ואין משמעות לדיבורים על "העלאה מלאכותית" (אלא אם כן מדובר על כספי שוחד או שחיתות מתחת לשולחן או משהו כזה). ההיתר להביא מערבבי טיח מוריד את שכר מערבבי הטיח, והאיסור להביא מהנדסי תוכנה תורם לעליית השכר של מהנדסי תוכנה. אף אחד מהשניים איננו "מלאכותי". המשכורת של איש תוכנה בהודו הינה בין שליש לעשירית מהמשכורת של המקביל לו בישראל (תלוי בתחום הספציפי, נסיון, השכלה, וכולי). האם מכאן אתה מסיק שהמשכורות בתחום התוכנה הישראל הינן "מנופחות באופן מלאכותי"?
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235363
כאשר אני מדבר על "היצע וביקוש" בניגוד לאותן תיאוריות נאות אשר מלמדים באוניברסיטה אני כולל בתוך זה גם את הבנתי את האופי של אנשים ואת אופי העבודות.

"נקודת המוצא הניסתרת שלך. עירבוב טיח זו עבודה נחותה מהנדסת תוכנה, ולכן "מגיע" למערבבי טיח פחות"

ערבוב טיח איננו דורש מוטיבציה, כשרון או הכשרה. הנדסת תוכנה כן. כמעט כל מהנדס תוכנה יכול לערבב טיח אבל מעטים מבין מערבבי הטיח יכולים להיות מהנדסי תוכנה.
מה זה בעצם אומר? זה אומר שההיצע של של מערבבי הטיח הוא, לכל צורך מעשי, אינסופי. ההיצע של מהנדסי התוכנה ובוודאי הטובים שבהם הוא קשיח למדי (כאחוז מהאוכלוסיה).
מכאן ששכרם של מערבבי הטיח יהיה *תמיד* נמוך משום שההיצע תמיד יוכל להדביק את הגידולים בביקוש (וגם ההיפך - הקיטון בביקוש יקטין את ההיצע - כאשר העובדים פשוט עוברים לעבודה אחרת). שכרם של מהנדסי התוכנה או כל עבודה בעלת דרישות כשרון מובהקות יהיה תמיד גבוה יותר משום שהיכולת של ההיצע להדביק את הביקוש מוגבלת הרבה יותר. (וגם אם זה היה עניין של הכשרה, וזה לא, זאת דורשת הרבה מאוד זמן)

"אבל אתה ידידי, אתה טוען (אתה לא לבד יש לציין להגנתך, שר האוצר שלנו טוען אותו הדבר בדיוק) שישראלים "אינם מוכנים" לעבוד בשטיפת כלים."

האמירה הזאת (לפחות מבחינתי) מכוונת להגיד שלאור העובדה שניתן להשתכר בצורה דומה (ואפילו אם פחות) גם בלי לעבוד, אף אחד לא מוכן לעבוד בעבודה מעין זאת.
ועכשיו לסתירה כביכול. הביקוש למערבבי הטיח עדיין קיים, ואם אף אחד לא מוכן לעבוד בשכר הנמוך, זה יעלה ואיתו ההיצע. (אני מקווה שהצלחתי לאתר את כוונתך פה). דבר זה *עשוי* לקרות אבל ישנן עוד אפשרויות. אם יש מחסור במערבבי טיח, יתכן שעדיף, כלכלית, לבנות פחות בתים או לא לטייח אותם או לבנות אותם לאט יותר וכו. אם יש מחסור בקוטפי חסה, אולי עדיף לנסות להתפרנס ממשהו אחר ולא מחקלאות.

"... ברור לי שכל מי שמקבל את התאוריה הנאו-קלאסית כלל אינו מוטרד מ"צדק חלוקתי", משום שעל פי הגדרה אין לכזה ביטוי משמעות. פונקצית הפריון השולית מוכיחה לנו מתמטית ... אבל ברור לי מה נובע מכך שאתה מקבל אותה, ואינני מעוניין להיכנס לדיון על תקפותה של התאוריה."

בוודאי תשמח לשמוע שאינני מבין כלל על מה אתה מדבר. לא זכור לי שהמושג "פריון שולי" הופיע אי פעם בדברי ואתה יכול להיות סמוך ובטוח שהוא גם לא יופיע בעתיד. אינני דוגל (או לא דוגל בעקרון) ב"תיאוריות" מעין אלו משום שכלכלה איננה מדע והגישה שלי היא, בראש ובראשונה, מוסרית ו"הגיון פשוט". הנוסחאות מעין אלו מעניינות אותי כשלג כאשתקד...
אנא, במטותה, אל תחליט בשבילי במה אני מאמין.

"אתה טוען שהצפת המשק בעבודה זולה משפרת את מצבו החומרי של אזרח ישראלי שהינו מובטל וחי על דמי אבטלה במקום לשטוף כלים במשכורת מכובדת, ואני טוען שהיא פוגעת."

אני טוען משהו אחר: המובטל הישראלי היה מובטל גם אם לא היו עובדים זרים משום שהוא, מעשית, "עובד באבטלה".
ללא עובדים זרים התוצאה הייתה האטת מהלך הפיתוח של הכלכלה. היו מיצרים פחות, בונים פחות וקוטפים הרבה פחות חסה. עם העובדים הזרים, יותר עבודה נעשית ו"עובדי האבטלה" נהנים מפירותיה.

"באופן מוזר אתה מחשיב את האבטלה כ"עבודה". גישה שגויה לחלוטין בהקשר הדיון שלנו, משום שעבודה זו איננה תורמת לתוצר מאומה"

המונח "עובדים באבטלה" מכוון להגיד שפרנסתם של אותם "עובדים" היא דמי אבטלה או קצבה. מנקודת מבטו של האזרח המצוי, עבודה היא אמצעי להשגת פרנסה. ואם ניתן להשיג פרנסה ללא עבודה אזי ברור שיהיו לא מעט קופצים על המציאה. זה כמובן לא תהליך מודע. אבל זה המסר הברור שהשוק המעוות משדר לו.

"אולם אנו דנים בהשפעה שיש לעבודה הזרה על ישראל ישראלי, לא על התוצר של מדינת ישראל. ישראל ישראלי לא ימצא עבודה טובה ומכניסה יותר, מסיבה פשוטה. אם היתה כזו, הוא כבר מזמן היה עובר לעבוד בה"

כפי שהסברתי, ישראל ישראלי לא עבד גם לפני שבאו העובדים הזרים. כל התיאוריה שלך בנויה על ההנחה השגויה שקודם באו העובדים הזרים ורק אח"כ איבדו הישראלים את עבודתם. וזה בדיוק ההיפך.

"הרי גם לו ייעלמו מחר כל העובדים הזרים כוחות הפריון של החברה הישראלית ויכולת הייצור שלה לא היו נפגעים במאומה. התוצר של עובד זר מתקזז כנגד התוצר האבוד של ישראל ישראלי."

זה היה נכון אילו בואם של העובדים הזרים אכן היה גורם לסילוקם של הישראלים מן העבודות הללו.

"העבודה הסינית זולה משום הבדלי יוקר המחיה האדירים בין סין לישראל"

אבל העובד הסיני הזר חי בישראל בתקופת עבודתו. הוא בהחלט חי בתנאים צנועים בהרבה מהתנאים של הישראלים אבל הוא גם שולח כסף הבייתה. זה גם ההבדל בין זה לבין אאוטסורסינג או פתיחת מפעלים בארצות בהם עלות העבודה זולה. לעלות המחיה בסין אין קשר עם עלות המחיה הממשית של העובד, בארץ.

"שכר הוא איננו "גבוה מדי" או "נמוך מדי". הוא נקבע על פי היצע וביקוש, ואין משמעות לדיבורים על "העלאה מלאכותית""

ומה בדבר "שכר מינימום"? האם זה לא נסיון להעלות באופן מלאכותי את השכר? אתה צודק לחלוטין בדבר הייתכנות של הדבר, שכר המינימום איננו קונספט אפשרי, הוא מתקזז על ידי האבטלה שהוא גורם והירידה בפרודוקטיביות. אבל זהו בהחלט נסיון להעלאה מלאכותית של השכר.

"ההיתר להביא מערבבי טיח מוריד את שכר מערבבי הטיח, והאיסור להביא מהנדסי תוכנה תורם לעליית השכר של מהנדסי תוכנה."

שוב. ההנחה שלך היא שיש בעובדים הזרים משהו אינהרנטי שהופך אותם לזולים יותר. הסר את עניין המסים (שרחוק מאוד מלהיות שולי), שכר המינימום, ואת הטענה המגוחכת שיש לעלות המחיה בארץ מוצאם משמעות כאשר הם גרים בארץ אחרת ותשאר עם עובדים שעלות העסקתם דומה מאוד.
חוקי ההיצע וההיצע 235429
"ערבוב טיח איננו דורש מוטיבציה, כשרון או הכשרה. הנדסת תוכנה כן. כמעט כל מהנדס תוכנה יכול לערבב טיח אבל מעטים מבין מערבבי הטיח יכולים להיות מהנדסי תוכנה. ... מכאן ששכרם של מערבבי הטיח יהיה *תמיד* נמוך משום שההיצע תמיד יוכל להדביק את הגידולים בביקוש."

ועכשיו נציב "עובד סוציאלי" במקום "מהנדס תוכנה", ונראה מה יקרה.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235431
הויכוח בין ד"ר בר ביצוע לבין גיל לדרמן הוא מקרה טיפוסי כאשר בני פלוגתה אומרים דברי טעם אבל נוטים להתעלם מטענות נכונות של זולתם.
צודק ד"ר בר ביצוע שחלוקת קיצבאות לאנשים בגיל העבודה ובכושר עבודה מונעים את הנכונות לעבוד תמורת שכר הדומה לגובה הקיצבה. (בחור ישיבה שלו הרבה ילדים נהנה מקצבאות ומהטבות כלכליות המסתכמות בסכום העולה במידה משמעותית על שכר המינימום). בנסיבות אלה, אנשים חסרי השכלה המתאימה לשוק העבודה, לא יציעו עצמם לעבודות פשוטות ששכרן נמוך. אבל כל זה נכון בתנאים הקיימים בשוק העבודה בישראל כאשר יש יבוא של כח עבודה זר. הצע של עובדים זרים ממדינות העולם השלישי, ששם שכר העבודה הוא עשרות דולרים בחודש, מוריד במידה ניכרת את מחיר העבודה (שכר עבודה). העובדים הזרים אינם מגיעים, בד"כ, עם משפחותיהם. הם חיים פה בגפם ברמת הוצאה לדיור מזון ובריאות נמוכה במידה ניכרת מעמיתיהם הישראלים. את מרבית שכרם הם שולחים לבני משפחותיהם, שם לכסף זה יש כח קניה גבוה כמה מונים ממה שיש לו בארץ. אין בזה כל חידוש, כך נוהגים עובדים זרים גם בארצות מפותחות אחרות כשלא מתירים להם להביא את משפחותיהם. הצרוף הקטלני של היצע גדול של עבודה זרה פשוטה עם מתן קצבאות הקובעות רף גבוה לכניסתם של ישראלים לשוק העבודה, הוא המייצר שעור השתתפות נמוך בכח העבודה עם שעור אבטלה גבוה בישראל.
אולם זהו רק חלקו של הסיפור. יש הבדל תהומי בין ליברליזציה (סחר חופשי) בשוק הסחורות והשרותים (פרט לעבודה) לבין זרימה חופשית של עובדים זרים. אציין תחילה את הדומה ביניהם. בשני המקרים יש יבוא של עבודה פשוטה, במקרה האחד היא מגולמת במוצרי יבוא עתירי עבודה פשוטה ובמקרה השני העבודה מתבצעת כאן (במקרה זה היא חלק של התוצר המקומי). אבל ישנם הבדלים, כלכליים וחברתיים, רבי חשיבות. מהשיקולים שהזכרתי קודם, ההיצע הבין לאומי מארצות עולם שלישי של עובדים פשוטים לישראל הוא אין סופי. אם נתיר זרימה חופשית ישתנה באורח קיצוני, תוך זמן קצר, המבנה הדמוגרפי של המדינה. מי שסבור שכששעור העובדים הזרים באוכלוסיה יגיע לעשרות אחוזים הם לא יתארגנו ויתבעו תביעות אזרחיות, אינו רואה את הנולד ואת הנעשה במדינות אחרות. ייתכן שעל רקע הסכסוך הישראלי פלשתינאי והאיום הדמוגרפי הקיים יש שיקבלו אפשרות כזו בברכה. אבל צריך לזכור שאז לא תתקיים כאן מדינה יהודית (אחת היא איך נגדיר מדינה יהודית, על פי דת או לאום או תרבות). כללו של דבר - נחשול של עובדים זרים אינו דומה בתוצאותיו החברתיות לנחשול של מוצרים ולפחות צריך להרהר בכך. יש גם הבדל כלכלי משמעותי בין השניים (יבוא מוצרים ויבוא עובדים). בארץ ישנם ענפים לא סחירים בין לאומית (שתוצרתם כמעט ואינה נסחרת בין לאומית בשל הוצאות הובלה מאד גבוהות, למעשה פרוהיביטיביות), החשוב ביניהם, שגם מעסיק עבודה פשוטה הוא ענף הבניה. ענף הבניה העסיק בעבר בעיקר פלשתינאים מן השטחים וערבים ישראלים. אם לא יהיה יבוא של עובדים (סינים ופלשתינים), יעלה קודם כל השכר בענף הבניה בשעור ניכר מאד. שינוי זה ברמת השכר יוליד שתי תוצאות: שינויים טכנולוגיים בענף חוסכי עבודה והעסקה של עובדים ישראלים בשכר גבוה בהרבה מן הקיצבאות. בשלבים הראשונים (הטווח הקצר), היו הדירות והמבנים מתייקרים. אולם במרוצת הזמן, עם הנהגת השיפורים הטכנולוגיים, מחירי הדירות היו יורדים שוב. צריך לזכור שבהתקדמות טכנולוגית אין שום קדושה, היא קודם כל תוצאה של מחיר האלטרנטיבה.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235457
''אבל כל זה נכון בתנאים הקיימים בשוק העבודה בישראל כאשר יש יבוא של כח עבודה זר. הצע של עובדים זרים ממדינות העולם השלישי, ששם שכר העבודה הוא עשרות דולרים בחודש, מוריד במידה ניכרת את מחיר העבודה''

קרא שוב. התייחסתי לכך. עלות המחיה בארץ המוצא איננה משנה משום שהעובד גר בארץ. ההבדל המהותי הוא שעל עובדים זרים לא משלמים מיסים ואפשר לשלם גם פחות משכר מינימום. הסר את ההבדל הזה ועלות ההעסקה תהיה דומה.

''הצרוף הקטלני של היצע גדול של עבודה זרה פשוטה עם מתן קצבאות הקובעות רף גבוה לכניסתם של ישראלים לשוק העבודה, הוא המייצר שעור השתתפות נמוך בכח העבודה עם שעור אבטלה גבוה בישראל.''

הטענה שלי הייתה שהאבטלה הגבוהה קדמה להבאת הזרים. הקצבאות הם מחסום גבוה מספיק בשביל למנוע מהישראלים לעבוד, העובדים הזרים הובאו לכן משום שלא ניתן היה למצוא עובדים ישראלים.

באשר להבדל בין עובדים זרים ובין יבוא סחורות. אין לי שום וויכוח איתך, ברור שיש הבדל בין הבאת קופסאות באוניה לבני אדם. זה לא ממש קשור להיבטים של אבטלה.
באשר לטכנולוגיה. גם כאן יש הסכמה באופן כללי. טכנולוגיית הבניין בישראל מפגרת למדי, העבודה הזולה (הפלשתינאים ואחריהם הרומנים) בהחלט תורמת לכך אבל אני מאמין שיש עוד סיבות.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235475
"עלות המחיה בארץ המוצא אינה משנה משום שהעובד גר בארץ".
לענין זה התייחסתי בתגובתי אבל אנסה לומר זאת ביתר בהירות. מנקודת ראות העובד נמדד השכר על פי כח הקניה שלו. מרביתם הגדול של העובדים הזרים הינם בעלי משפחות הנמצאים כאן בגפם כשהמשפחה נשארה במולדת, או רווקים הרוצים לחסוך לקראת הקמת משפחה או לתמוך בהורים ואחים שאינם גרים כאן. עובדים אלה חיים כאן בצמצום רב בסטנדרטים של דיור בריאות ותזונה הנחשבים בישראל לעוני משווע. את מרבית שכרם הם שולחים הביתה, לחו"ל. איך נעריך, אם כן, את כח הקניה של שכרם? כממוצע של כח הקניה של החלק הנצרך בישראל וכח הקניה של חלק השכר הנצרך בחו"ל. הואיל והחלק הנצרך בחו"ל גבוה יותר, יש משקל מכריע לנתח השכר הנצרך שם בחישוב הממוצע. אין צורך לומר שכח הקניה של דולר הנשלח למדינה בעולם השלישי, גבוה הרבה יותר מכח הקניה של דולר בארץ (בעיקר במונחים של מזון דיור ושרותים מקומיים) . צא וחשב עתה את ממוצע כח הקניה של שכרו של אותו עובד זר ותמצא שהוא גבוה בהרבה מזה של עובד פשוט בארץ. מה ניתו ללמוד מכאן? שגם אם תשווה את תנאי העלות למעסיק של עובד זר ועובד ישראלי (למשל ע"י ביטול שכר המינימום), יהיה כדאי לעובד הזר להציע עצמו בשכר יותר נמוך מזה שמקבל הישראלי. כך יוכל לגבור עליו בתחרות על מקום העבודה. ועדיין לא אמרנו כלום על כך שלא ניתן למעשה לכפות הענקת תנאים סוציאליים שווים לעובדים זרים בדרך אדמיניסטרטיבית, בוודאי שלא ניתן יהיה לכפות על מעסיקיהם להעניק להם שכר מינמום כי העובדים הזרים לא ישתפו פעולה עם השלטונות. קיצורו של דבר, יבוא בהיקף נרחב של עובדים זרים פרושו דחיקת ישראלים מעבודות פשוטות.
"הטענה שלי היתה שהאבטלה קדמה להבאת העובדים הזרים".
אין חשיבות לשאלה מה קדם למה: האבטלה או יבוא העובדים הזרים. העובדה שאחד קדם לשני, למשל שהקיצבאות קדמו לאבטלה, אינה מלמדת בהכרח על קשר סיבתי. אסתפק רק בהערה היסטורית קצרה. האבטלה הגדולה והקשה של שנות הששים (1965, 1966 וחלק משנת 1967), קדמה לעובדים הזרים הראשונים - הפלשתינאים מן השטחים, וקדמה בהרבה למדיניות הקיצבאות חסרת הרסן. ללמדנו שלאבטלה יש גם סיבות אחרות. הערה נוספת, חלק נכבד מן הקצבאות משפיעות יותר על שעור ההשתתפות בכח העבודה ופחות על שעור האבטלה.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235585
"איך נעריך, אם כן, את כח הקניה של שכרם? כממוצע של כח הקניה של החלק הנצרך בישראל וכח הקניה של חלק השכר הנצרך בחו"ל. הואיל והחלק הנצרך בחו"ל גבוה יותר, יש משקל מכריע לנתח השכר הנצרך שם בחישוב הממוצע."

ממש לא. העובד הזר חי כאן בצמצום רב ביחס לישראלים אבל יוקר המחייה הרלוונטי הוא עדיין ישראלי משום שהוא עדיין צריך מגורים אוכל ושירותים אחרים הנקנים בישראל וזה ממש לא משנה כמה אלו עולים בארץ מוצאו. הסיבה בשלה הוא חי בצמצום רב איננה קשורה לכך שהוא מרוויח הרבה פחות אלא לכך שהוא לוקח נתח נכבד ביותר משכרו ושולח אותו הביתה.

"ועדיין לא אמרנו כלום על כך שלא ניתן למעשה לכפות הענקת תנאים סוציאליים שווים לעובדים זרים בדרך אדמיניסטרטיבית, בוודאי שלא ניתן יהיה לכפות על מעסיקיהם להעניק להם שכר מינמום כי העובדים הזרים לא ישתפו פעולה עם השלטונות."

אתה כנראה לא קראת את מה שכתבתי מכיוון שאני חושב שיש צורך בביטול ה"תנאים הסוציאלים" ושכר המינימום, לא באכיפתן (הבלתי אפשרית) על מעסיקי הזרים.

"קיצורו של דבר, יבוא בהיקף נרחב של עובדים זרים פרושו דחיקת ישראלים מעבודות פשוטות"

המסקנה הזאת נותרת לא נכונה משום שהביסוס שלה (השכר הנמוך לעובדים הזרים) נותר שגוי כשהיה.

"אין חשיבות לשאלה מה קדם למה: האבטלה או יבוא העובדים הזרים."

יש לזה חשיבות רבה אם הטענה שאתה דן בה היא "העובדים הזרים הם הגורם לאבטלה".

"העובדה שאחד קדם לשני, למשל שהקיצבאות קדמו לאבטלה, אינה מלמדת בהכרח על קשר"

לא *בהכרח* אבל בוודאי שאיננה שוללת קשר סיבתי. היא בוודאי שוללת את הטענה ההפוכה.

"חלק נכבד מן הקצבאות משפיעות יותר על שעור ההשתתפות בכח העבודה ופחות על שעור האבטלה."

וזה לא אבטלה? הייתי אומר שזה הרבה יותר גרוע. המובטלים ה"אמיתיים", קרויים "דורשי עבודה" ונתן להניח שרבים מהם אכן מחפשים ולא מוצאים עבודה. ה"בלתי נתנים להשמה" ושאר מקבלי הקצבאות ה"מקצועיים" הם בעיה הרבה יותר חמורה. הם כבר *לא* מחפשים עבודה. אתה יכול להחליף כל התיחסות ל"מובטלים" ב"שאינם עובדים", המינוחים השונים בהם משתמשים שירותי הרווחה באמת לא משנים הרבה.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235657
אתרכז בעיקר ולא בענינים משניים וטכניים, היינו רק בטענתי אותה אתה דוחה שהעובדים הזרים אמנם דוחקים את הישראלים משוק העבודה הפשוטה. המענין בדבריך הוא שאתה מאמץ את טענתי העובדתית שמרבית שכרם של העובדים הזרים נשלח לבני משפחותיהם בארצות המוצא, עם זאת אתה מתעלם מן המסקנה המתבקשת מעובדה זו. אומר זאת כך: הורים (בעלי משפחות), עמלים בדרך כלל לא למענם בלבד ואפילו לא למענם בעיקר, אלא למען בני זוגם וילדיהם. לכן, כשהם מחשבים את כח הקניה של השכר כשהם שוקלים להציע בשוק את עבודתם, הם מביאים בחשבון במדה מכרעת איזו רווחה כלכלית יביא השכר לבני משפחתם שלמענם הרחיקו לנסוע ולמענם הם מוכנים לחיות בתנאים קשים ביותר. המסקנה ממצב עובדתי זה היא, איפוא, שכח הקניה של שכר העובדים הזרים הוא צרוף של כח הקניה על פי רמת המחירים בישראל של אותו חלק מן השכר אותו מוציא העובד כאן למחייתו, ושל כח הקניה של חלקו הנותר של השכר הנשלח למשפחה להוצאות מחייתם שם, ועל פי רמת המחירים שם.
כח קניה מיצרפי (או ממוצע) זה גבוה בהרבה מכח הקניה של שכר זהה שיקבל העובד הישראלי, המוציא את כל שכרו בישראל למחייתו ולמחיית משפחתו, על פי רמת מחירים ישראלית. מי שכח הקניה של שכרו יותר גבוה יכול בהצלחה להתחרות בשוק העבודה ע"י הנכונות לעבוד בשכר נמוך משכרו של הישראלי (אפילו אם נשווה את התנאים הסוציאליים).
להדגמה ניתן לחשוב על עובד זר שמשתכר כאן 1500 דולר לחודש. נניח שהוא מוציא כאן לצרכיו 500 דולר ו 1000 דולר הוא שולח למשפחתו בסין. עבור משפחה סינית סכום של 1000 דולר לחודש הוא סכום עתק. נניח שהעובד הסיני מוכן יהיה לרדת עד שכר של 800 דולר לחודש כדי לשמור על מקום עבודתו או לזכות במקום עבודה של ישראלי (בשכר זה יוכל לשלוח 300 דולר למשפחתו במקום 1000 דולר, עדיין סכום מכובד בסין), עובד ישראלי, שהשתכר גם הוא 1500 דולר לחודש והתחרות תאלץ אותו להסתפק ב 800 דולר, לא ימשיך, כנראה, לעבוד בשכר של 800 דולר לחודש ובמקום עבודתו יזכה עובד זר. הוא יעדיף בתנאים אלה דמי אבטלה. נניח שתצליח לבטל את דמי האבטלה, אז תדון את משפחת העובד הישראלי לעוני ולחרפת רעב. טענתך החוזרת כי רק רמת המחירים בארץ היא הקובעת לצורך חישוב כח הקניה של שכר העובד הזר מתעלמת בעקביות מן השאלה איפה מוצא מרבית שכרו של העובד הזר.
שמא תאמר לי מה שגוי בטיעון שהובא כאן ולא תסתפק באמירה שטענתי נשארה ללא ביסוס.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235686
אין לי וויכוח עם הטענה שהעובדה שיוקר המחיה בסין נמוך בהרבה מאפשר לעובד הסיני בישראל לפרנס יותר נפשות מאשר עובד ישראלי בישראל אבל העובדים הזרים אינם מתחרים בבעלי משפחות.
ההנחה שלי היא שהעובדים הישראלים בעבודות דומות אינם בעלי משפחות. אם וכאשר יהיו עובדים ישראלים בענפי הבניין והחקלאות יהיו אלו רווקים או רווקות צעירים שחוסכים ללימודים, טיול וכו (וגם אם מדובר בזוג צעיר הרי שגם בן/בת זוגם יעבדו).
ואיך בדיוק אני מרשה לעצמי להניח כזאת הנחה? פשוט מאוד: בעל המשפחה הישראלי, גם בלי סינים, צריך להתחרות בכל אותם בחורים או בחורות רווקים ואין לו שום סיכוי ממילא. התחרות של הסינים (ויהיה מצבם המשפחתי אשר יהיה) היא עם אותם צעירים ומכאן שגם השכר יהיה דומה (שלא לדבר על היתרון המסויים שבמגורים בבית המשפחה המאפיין חלק ניכר מאותם צעירים)...
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235927
כדי לעמוד מאחרי הטענה שעובדים זרים אינם דוחקים ישראלים בעבודות פשוטות נאלצת להרחיק לכת בהנחות שאין להן שום ביסוס עובדתי אלא הן בגדר השערות לא מבוססות שמשקלן כקליפת השום. לא הייתי מייעץ לאף איש כלכלה או לקובע מדיניות להשקיע את כספו, ואפילו לא את כספי הציבור, על בסיס ההנחה שבענף הבנייה והחקלאות יעבדו רק (או כמעט רק) רווקים החוסכים ללימודים. הבדקת כמה רווקים כאלה יש לעומת מספר העובדים כיום בבנין וחקלאות? דומני שמרבית הסטודנטים אינם דוחים את לימודיהם עד שיחסכו די ללימודים, אלא עובדים במהלך הלימודים (העלות הכלכלית של דחיית התואר בשנה לפחות היא גבוהה מאד במונחי תוחלת הכנסה). מתי בפעם האחרונה נסית ללמוד לימודים אקדמיים או אחרים, ולעבוד במקביל תשע שעות ביום בבנין או בשדה? ומה עם הצעירים שהחליטו למרות מה שאמרתי להקדים עבודה ללימודים אבל על פי כישוריהם (ידיעת השפה והשכלה) יעדיפו עיסוק יותר קל ומענין מעבודת בנין כשהשכר בבנין או חקלאות הוא 800 דולר לחודש (על פי הדוגמא שהבאתי בתגובתי הקודמת) וכאשר בעיסוקים אלטרנטיביים ניתן להשתכר יותר מסכום זה?
לפעמים, כשהנימוקים אוזלים, כדאי להרפות, אין זה מפחית מערכם של דברי טעם רבים שאמרת בזכותה של הכלכלה החופשית.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235940
"לא הייתי מייעץ לאף איש כלכלה או לקובע מדיניות להשקיע את כספו, ואפילו לא את כספי הציבור, על בסיס ההנחה שבענף הבנייה והחקלאות יעבדו רק (או כמעט רק) רווקים החוסכים ללימודים."

מדוע נדבקת דווקא לעניין החיסכון ללימודים? זאת רק דוגמה. צא ובדוק כמה בעלי משפחות הופכים המבורגרים במקדונלדס. כמה עובדים במלצרות? וכמה בתור שליחים? לא נראה לי שתמצא הרבה, למרות שאין עובדים זרים בענפים הללו.
עבודות כאלו, בדומה לערבוב הטיח אינן דורשות הכשרה או נסיון ומכאן שמתאימות לאנשים צעירים שאינם, בדר"כ בעלי נסיון או הכשרה, גרים אצל ההורים או עם שותפים ומכאן שמוכנים להסתפק בשכר נמוך.

העובדים הזרים מתחרים בראש ובראשונה עם המגזרים הנמוכים (מבחינת דרישות השכר) יותר של שוק העבודה. העובדה שחלקם (הקטן לדעתי) נשואים איננה מעלה או מורידה דבר.

"ומה עם הצעירים שהחליטו למרות מה שאמרתי להקדים עבודה ללימודים אבל על פי כישוריהם (ידיעת השפה והשכלה) יעדיפו עיסוק יותר קל ומענין מעבודת בנין כשהשכר בבנין או חקלאות הוא 800 דולר לחודש (על פי הדוגמא שהבאתי בתגובתי הקודמת) וכאשר בעיסוקים אלטרנטיביים ניתן להשתכר יותר מסכום זה?"

ומה עם בעלי המשפחות? להם לא מגיע עיסוק אלטרנטיבי קל יותר? האם גם שם לא יוכלו הרווקים והזוגות הצעירים להביס אותם בקלות בתחרות על המשרות?
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236021
אני חושב שעלית פה על הבעיה שמונעת מהישראלי להכנס מלכתחילה לענפים הללו.

רווק ישראלי צעיר שמוצא עבודה בענף הבניה לא יוכל להבטיח לעצמו שום עתיד כלכלי סביר.
מצד אחד השכר נמוך מכדי לאפשר לו לחסוך לעתיד (מה ששונה במקרה של הסיני. הסיני יעבוד 5 שנים בבניה בישראל, יחיה במכולה ויאכל זבל אבל אחרי הזמן הזה יהיה לו הון במושגים סיניים), לא מאפשר התקדמות מקצועית (כיון שאין התמקצעות של ממש, אחרי שבועיים של עבודה בערבוב טיח, תדע לערבב אותו באותה רמה כמו אחרי שנתיים), העבודה קשה מכדי לאפשר לעובד ללמוד ולהעין לעצמו אפיק תעסוקתי עתידי, כיוון שמדובר בעבודה פיזית העובד הופך ללא משתלם אחרי כמה שנים עם השחקות הגוף והירידה בתפוקה.

התוצאה היא שעובד ישראלי צעיר שאין לו גב כלכלי (הורים לגור אצלם עד אחרי הלימודים, או עד שיחסוך מספיק כסף להתקדם הלאה) שנכנס לעיסוק בבניין ימצא את עצמו אחרי 10 שנים בלי שום תשתית כלכלית שתאפשר לו להמשיך להתקיים בכבוד (ובנוסף, צ'ופר בדמות בעיות גב/מפרקים).

במצב של חופש אמיתי היה יכול אולי להתקיים איזה אירגון גג של פועלי הבניין שהיה מבטיח לעובדים שהתמידו מעל פרק זמן מסויים בעבודה, תנאים סוציאליים שיאפשרו להם לחיות בכבוד, אלא שהקמת אירגון עובדים כזה לא אפשרי בימנו (במקרים של עבודות שדורשות רמת מיומנות נמוכה אבל העובדים בהן מאוגדים וזוכים לתנאים טובים ולבטחון כלכלי לאורך זמן, לא קשה למצוא עובדים, למשל כוחות עזר בבתי חולים, סבלים בנמלי הים, או עובדי תברואה בחלק מהרשויות המקומיות).
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236204
אין שום ייתרון בכך שנצליח למצוא איזה ''פטנט'' בכדי שאפשר יהיה לישראלים לעסוק בערבוב טיח או קטיף עגבניות. עדיף שנמצא פטנט שיאפשר לנו לעשות את העבודה הזאת ללא עובדים (או לפחות עם פחות עובדים) ולאפשר לכל אלו לעסוק במלאכות מעט יותר מעניינות ופרודוקטיביות.
דומה שאתה מניח בטעות שהמשאב המוגבל כאן הוא המשרה ולא העובד...
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236233
אחד הפטנטים האפשריים היה להביא את הקבלנים למכן את שיטות העבודה כך שהצורך בעבודות פשוטות שאינן דורשות כישורים יקטן למינימום ומקצועות הבניה יהיו מקצועות שדורשים התמחות ומיומנויות משמעותיות, בצורה כזו השחיקה הגופנית לא תגרום לכך שפועל יפלט מהעבודה בגיל 30 כי הגב שלו כבר הרוס והוא לא יכול להמשיך לעבוד וגם תיתן ערך מוסף לאדם שעובד במקצוע כבר 20 שנה על פני אדם שהתחיל בשבוע שעבר.

בדרך לעשות את זה היא לגרום לכך שלקבלנים ישתלם יותר להשקיע בציוד היקר מאשר להמשיך ולהסתמך על עובדים זולים. יבוא עבדים נותן את התוצאה ההפוכה.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236262
אני לא מחפש פטנטים, אני רק דואג שהישראלי שלא יכול לעשות שום דבר חוץ מזה מסיבות של חוסר יכולת או חוסר מוטיבציה, לא ימות מרעב ולא יחיה במכולה באתר בניה עד גיל שלושים שבו הוא יפלט מהעבודה ויעבור לגור ברחוב.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236217
אני אשתדל לסכם ולאו דווקא לענות נקודה אחר נקודה, משום שכמו כל הדיונים בנושא הזה, גם הדיון הנוכחי הופך להיות מעגלי ולא מעניין במיוחד.

כמו שתארתי לעצמי, אתה לא באמת מייצג כאן דעות של מה שמקובל לכנות "כלכלת שוק חופשי", אלא דעות של מעמד חברתי מסוים. למרבה האירוניה, חוסר ההסכמה שלך עם התאוריות של השוק החופשי (דעותיך על היצע וביקוש בשוק העבודה היו גורמות למילטון פרידמן התקף לב מינורי) איננו נוטה לכיוון הביקורת המודרנית המתבססת על הכרות עם הקפיטליזם "המבוגר", אלא דווקא לכיוון התאוריות הנאיביות של המאה ה-‏19, וספציפית תאוריית הערך של ריקרדו.
למה הכוונה? אפשר להבין את זה אפילו מהמשפט הראשון שלך: אתה לא מקבל את חוקי ההיצע והביקוש כפשוטם (כמו ש"מלמדים באוניברסיטה"), אלא משתמש בהבנתך את אופיים של האנשים, ואופי העבודות. שים לב, -הבנתך-. לו מילטון פרידמן היה משתתף בדיון שלנו, הוא היה מרעים בקולו (או לפחות מנסה לכתוב את זה בצורה דרמטית) - ומאיפה לך הבנה טובה כל כך של כל שלל המקצועות והאומנויות של בני האדם? הכיצד אתה מתיימר לדעת יותר טוב מהאנשים עצמם מה הוא ה"אופי" של השרותים להם הם נזקקים?
התאוריה הנאו-קלאסית (אשר ההיצע והביקוש בשוק העבודה הינם חלק ממנה) לא החלה עם פרידמן, אלא עם "המהפכה השולית" של סוף המאה ה 19 וראשית המאה העשרים. היא החלה עם זניחת הנסיונות של הכלכלנים הקלאסיים (ובראשם ריקרדו) למצוא את הערך "האמיתי" של דברים. בראשית המאה העשרים הבינו הכלכלנים ש"מחיר" זו איננה יישות פיזיקלית, ולא ניתן למצוא אותה במעבדה. אין שום ערך "אמיתי" או "פנימי" לשום דבר, לא לסחורה ולא לעבודה (באופן מסורתי זה היה הפוך - דווקא את מחירן "האמיתי" של סחורות ניסו לקבוע לפי עלותה ה"אמיתית" של העבודה).

"מחיר" זו לא תכונה כימית. זה לא משקל או מספר אטומים, זה לא משהו שחייזר מעולם אחר יוכל לנתח במעבדה ולהבין את משמעותו במנותק מכלל החברה האנושית. לענייננו (שהרי אנחנו עוסקים בעבודה אנושית), עבודה שווה בדיוק כמה שאנשים מוכנים לשלם בשבילה. לטעון שאנשים לא ישלמו בשבילה משום שהיא פשוטה או איננה דורשת כישורים זה אבסורדי לאור מה שאנחנו יודעים על השוק החופשי. מעטים ביותר האנשים שיכולים לגרד לעצמם את הגב עם כפות הרגליים, אבל אני בספק אם יכולת ההשתכרות שלהם גבוהה. כל אפס שגדל ברחוב יכול למכור כליה, אפילו אם הוא לא יודע לקרוא. ועדיין ישלמו לו על זה עשרות אלפי דולרים. מדוע? לחזור אחרי - משום שקיים -ביקוש- לכליות להשתלה, ו-ההיצע- הינו קטן. ההיצע קטן לא בגלל שצריך כישורים יוצאי דופן על מנת לתרום כליה, אלא משום שה"נכונות לעבודה" במקצוע הזה היא אפסית. אנשים יכולים, אבל הם לא רוצים. התאוריה של השוק החופשי לא מתייחסת ל"כישורים", "רצונות", "שאיפות מקצועיות" או "שורשים מוסריים". לשוק לא איכפת -מדוע- ההיצע נמוך. השוק זה לא פסיכולוג. מבחינת השוק, יכול להיות שאין מערבבי טיח בגלל שצריך ללמוד תשעים שנה על מנת לעשות את זה, משום שצריך להיות יפה כמו דוגמן על, משום שחייבים ללבוש אחת משתי חליפות של וורסאצ'ה בעת העבודה ולכן ההיצע מוגבל לשני אנשים, משום שתשעים ותשעה אחוזים מהאוכלוסיה חולים במחלה נפוצה אשר גורמת להם להפוך לדלעת אם הם נוגעים בטיח, או, האל ישמור, משום שאנשים לא רוצים לעבוד בתור מערבבי טיח. בגלל שיש דמי אבטלה, בגלל הריח, בגלל הקושי הפיזי, הבושה מהחותנת, הפחד מגבהים, בטלנות, או אפילו סתם. פשוט סתם, סתם כך ללא סיבה. מקרה. לשוק לא איכפת. מה שהשוק רואה זה את פונקצית ההיצע של מערבבי טיח מול פונקצית הביקוש. אם אנשים לא רוצים לערבב טיח ואנשים אחרים רוצים את התוצרת של פעולת עירבוב הטיח, אז שכר מערבבי הטיח יהיה גבוה. נקודה. בלי "אבל", בלי "כביכול", ולא משנה לחלוטין עד כמה אתה חושב שמערבבי טיח הם בזויים יותר מאנשים אחרים. הדעות הפרטיות שלך לגבי מה ערכו של שרות מסוים לחברה הישראלית פשוט לא משנות כלום. בשביל להעריך את זה יש לנו את השוק החופשי, אשר מסכם את דעתם של האנשים כולם (יותר נכון את אלו של הצרכנים, אבל בסיפור הזה כבר היינו) על חשיבותו של עירבוב הטיח.
אני מסכים שהגישה הזו נראית חשודה במקצת. הרי "ברור" שמהנדס תוכנה "צריך" להרוויח יותר ממערבב טיח. הבעיה היא שהנסיון שלך לדרג עבודות לפי הערך שאתה מקנה להן על פי הבנתך את אופיין ואת האופי האנושי הוא לא דבר של מה בכך. למה להיצמד לכישורים בלבד? מה לגבי הקרבה, למשל? כל אדיוט שמדבר רוסית יכול להחזיק ביד מכשיר שעושה ביפ ולבדוק מהנדסי תוכנה מוכשרים כשהם באים עם בנות זוגם לאכול במסעדה על חשבון התוצרת של כשרונם הנדיר. אם חס וחלילה מחבל מתאבד ינסה לפגוע ביושבי המסעדה, המאבטח הזה יגן בגופו חסר הכישורים על עשרות מיושבי המסעדה. הוא יקריב את חייו בשביל שאני או אתה או איזה מהנדס תוכנה מוכשר נחיה. סתם ככה, במקרה זה יצא הוא, היה יכול להיות כל אחד אחר - שהרי לא צריך שום כישורים מיוחדים בשביל להתפוצץ. כמה זה היה שווה לך באותו רגע? כמה נראה לך שהחברה חייבת לאדם שמסכן את החיים שלו יום יום על מנת לשמור על מאות אנשים אחרים, למרות שכל אחד יכול לעשות את זה?

מרגע שאנו מקבלים את חוקי ההיצע והביקוש ואיננו סומכים על הבנתך הפרטית באשר לאופיים של בני אדם ושל כל העבודות והאומנויות אשר נדרשות להם, הכל נעשה פשוט יותר. עירבוב טיח מבחינת השוק החופשי לא שונה מהנדסת תוכנה. אולי החברה הישראלית יכולה להסתדר ללא טיח, ואולי היא יכולה להסתדר ללא משחקי ג'אווה לדור השלישי של הסלולר. את האמת, אין לי מושג. והמושג שלך יש טוב בדיוק כמו זה שלי, וחשוב בדיוק כמותו. כלכלת השוק החופשי קובעת שאם אחרי ככלות הכל החברה הישראלית כן זקוקה לטיח, שכר מערבבי הטיח יעלה. שכר מינימום לא קשור לעניין בכלל, בדיוק כשם שהוא לא קשור לכמות מהנדסי התוכנה שיכול המשק הישראלי לייצר. למה יש לנו מהנדסים למרות שיש דמי אבטלה? כי כנראה שהחברה הישראלית צריכה אותם מספיק. אם החברה הישראלית צריכה מספיק גם מערבבי טיח ופועלי נקיון וקופאיות בסופרמרקט ומאבטחים וסוורים ופועלי מתכת ומורים ואחים סיעודיים, גם כאלו יהיו. או שהחברה הישראלית תחליט להסתדר בלעדיהם.
כעת, אין ספק שדמי אבטלה או שכר מינימום משפיעים גם הם על היצע העבודה. כל מי שמקבל את חוקי ההיצע והביקוש מבין זאת. אולם אתה חוזר ומבלבל שני גורמים שלחלוטין אינם קשורים:
היצע אינסופי של עובדים בתחום מסוים מוריד את השכר. אם היו בארץ עשרות אלפי מהנדסים הודים שהיו עובדים עבור אלף דולר לחודש, השכר בתחום התוכנה היה יורד לממוצע הזה. ואז, כן, אפשר בהחלט היה לדון בהשפעת דמי האבטלה או שכר המינימום על תחום התוכנה בישראל. אולם שים לב שאין קשר בין הדברים. היצע גדול של עובדים אשר יעבדו בשכר נמוך תמיד מקטין את השכר הממוצע, אלא אם כן מלכתחילה השכר הממוצע היה נמוך יותר. אולם לטענתך, ישראל "נאלצה" לייבא עובדים בתחומים כמו עירבוב טיח משום שהיא איננה מסוגלת לספק את צרכיה בתחום הטיח לבדה. מכאן בהכרח נסיק שההיצע בתחום זה איננו מאיים להציף את השוק לעומת הביקוש. אתה פשוט כושל כאן בהגיון מעגלי. אתה מתפתל (באופן מעורר הערכה אני חייב לציין) על מנת להסביר לעצמך ולנו מדוע למרות שהביקוש קיים וההיצע אפסי ("ישראלים לא מוכנים לעבוד בעבודות הללו"), השכר "צריך" להיות נמוך (וכאן אתה מייד ממשיך לבלבל את העניינים עם השפעת שכר המינימום ודמי האבטלה, אשר באופן טבעי משפיעים יותר על בעלי הכנסות נמוכות), ומכאן כמובן שעובדים זרים אינם יכולים להשפיע במאומה - שהרי השכר ממילא נמוך. כל הסיפורים על סטודנטים או חיילים שחוסכים לטיול הם אבסורדיים. הם מתבססים על אקסיומה מהמאה ה 19. הביקוש יכול להיות בשמיים וההיצע יכול להיות של ארבעה אנשים וחצי, אבל מבחינתך השכר עדיין "צריך" להיות נמוך, ולכן רק תיכוניסטים או סטודנטים יכולים בכלל לשקול לעבוד בו.
הגישה של כלכלת שוק מפשטת מאוד את כל העניין. לא צריך להניח הנחות מוזרות על ה"אופי" האמיתי של עבודות, לא להפוך תחומי עיסוק שלמים לכאלו המתאימים באופן אינהרנטי לחיילים משוחררים, ולא להסתבך בהנחות על תרומת העובדים הזרים לתל"ג הישראלי. השכר נקבע עפ"י מפגש עקומת ההיצע עם עקומת הביקוש. היצע אינסופי של עובדים זולים מוריד אותו. זה לא מסובך.

מעבר לכך יש כמה דברים מעניינים במה שאתה אומר (או לפחות כשלים מעניינים אם שואלים אותי, בניגוד לכשל המשעמם למדי בקשר לחוקי ההיצע והביקוש). גם בהודעה אלי וגם בהודעות אחרות אתה שופט את הכלכלה לפי "כוחות הייצור" שלה בעוד שבקפיטליזם מבוגר זה כבר שנים ארוכות לא האלמנט העיקרי. קפיטליזם מונע ע"י רווח, לא ע"י הנסיון לייצר בצורה יעילה מבחינה תעשייתית. ההערה כבדרך אגב על הקשר הישיר בין שכר מינימום והאבטלה, כמו רבות מההערות באשר ל"הוכחות בשטח" לכלכלת שוק חופשי' היא שנויה במחלוקת במקרה הטוב (חפש למשל מידע על מחקרם של קארד וקרוגר מהפקולטה לכלכלה בפרינסטון), ועל יוקר המחיה ומשמעותו כבר ענו לך אחרים באופן טוב בהרבה ממה שאני יכול אף לקוות לו.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 236494
"כמו שתארתי לעצמי, אתה לא באמת מייצג כאן דעות של מה שמקובל לכנות "כלכלת שוק חופשי", אלא דעות של מעמד חברתי מסוים."

אתה מתכוון שאני לא מתאים בצורה נוחה לסטראוטיפ המוטעה שיש לך לגבי תיאוריות "כלכלת שוק חופשי" ומרשה לעצמך לפטור את העניין בנימוק המרקסיסטי ש"ההויה קובעת את התודעה".
עדיף בהרבה אילו היית מתמודד עם מה שיש *לי* להגיד ומתמודד עם הסתירות (אם ישנן) בין זה לבין המציאות במקום להטפל לסתירות שאתה מוצא בין מה שנדמה לך שהם דעותי ובין מה שאני אומר.
לעצם העניין - אתה מבלבל (בצורה אופיינית) בין מה שלומדים באוניברסיטה בתור "כלכלה" ובין הפילוסופיה של ליברליזם/קפיטליזם. זה רחוק מלהיות אותו דבר.
היומרה להבין את אופי האדם או את הגורמים השונים להתנהגותו היא הבסיס לכל פילוסופיה כלכלית - גם רעיון פשוט כמו "היצע וביקוש" מניח הנחות מסויימות לגבי בני אדם וכיצד הם נוהגים.

"לטעון שאנשים לא ישלמו בשבילה משום שהיא פשוטה או איננה דורשת כישורים זה( אבסורדי לאור מה שאנחנו יודעים על השוק החופשי."

הטיעון שלי היה הפוך. העובדה שהיא פשוטה ואיננה דורשת כישורים תאפשר, תמיד, היצע גדול יותר של עובדים.

"אם אנשים לא רוצים לערבב טיח ואנשים אחרים רוצים את התוצרת של פעולת עירבוב הטיח, אז שכר מערבבי הטיח יהיה גבוה. נקודה. בלי "אבל", בלי "כביכול""

שטויות במיץ. הביקוש לתוצרת של פעולת ערבוב הטיח יכול לגרום, באותה מידה, גם לפיתוחים טכנולוגיים שיאפשרו לעשות זאת על ידי מכונות. היצע נמוך של מערבבי טיח יכול לגרום ללחץ בכיוון כזה (טכנולוגי) ויכול גם לגרום להאטה בקצב הבניה. הוא יכול גם, בהחלט, לגרום להעלאה בשכרם של מערבבי הטיח אבל זו בוודאי לא האפשרות היחידה.

אתה עדיין תקוע במחשבה שאני מדבר על התוצאות של "היצע וביקוש" בעוד שאני מדבר על הגורמים המגבילים את ההיצע (או הביקוש). אם למדינת ישראל היה צורך דחוף בקורבנות אדם (רצוי בתולות צעירות) שיקשרו לסלע בים ליד יפו סביר להניח שהשכר המוצע עבור עבודה זאת היה עולה אבל לא סביר להניח שהיו רבים במיוחד קופצים על המציאה. מה קרה פה? כשל שוק?

לא רוצה דוגמה קיצונית? קח למשל מוסיקאים: מדוע כל כך הרבה אנשים טורחים לשלם הרבה כסף למורים פרטיים או בתי ספר (ואני מדבר על אנשים מבוגרים, לא ילדים), להתאמן אינסוף שעות, לקנות ציוד יקר בשביל עבודה שהביקוש לה שואף לאפס? מדוע חוקי ההיצע והביקוש לא דוחפים את כל אלו למקצוע מעט יותר מכניס? מדוע כל כך הרבה מחברי המוסיקאים מוכנים לחיות כמו כלבים רק כדי להמשיך ולנגן?

"ולא משנה לחלוטין עד כמה אתה חושב שמערבבי טיח הם בזויים יותר מאנשים אחרים."

איך אני אוהב את זה שאתה כל כך מוסרי וצודק ואני כל כך גזעני ורשע. אז אמנם לא אמרתי שום דבר באשר ל*אנשים* אבל מה זה משנה...
השכר הנמוך אותו יקבלו לדעתי, בכל מקרה, מערבבי הטיח קשור באופן הדוק למדת פיזור הכשרון בתחום על פני האוכלוסיה. באותה מידה היינו יכולים להחליף את הנדסת התוכנה בהשמעת קולות שירה מהתחת (כשרון נדיר ביותר). אם היה ביקוש לזה, השכר היה עולה.

"אתה מתפתל (באופן מעורר הערכה אני חייב לציין) על מנת להסביר לעצמך ולנו מדוע למרות שהביקוש קיים וההיצע אפסי ("ישראלים לא מוכנים לעבוד בעבודות הללו"), השכר "צריך" להיות נמוך (וכאן אתה מייד ממשיך לבלבל את העניינים עם השפעת שכר המינימום ודמי האבטלה, אשר באופן טבעי משפיעים יותר על בעלי הכנסות נמוכות), ומכאן כמובן שעובדים זרים אינם יכולים להשפיע במאומה - שהרי השכר ממילא נמוך. "

שוב פעם, כנראה שלא קראת. הטענה שלי דיברה על סדר הדברים. קודם כל הייתה אבטלה ומחסור בעובדי בניין וחקלאות ואחר"כ באו העובדים הזרים - לא להיפך. זה מבטל לחלוטין את הטענה הבסיסית שלך לגבי העובדים הזרים כגורם לאבטלה.

"הגישה של כלכלת שוק מפשטת מאוד את כל העניין. ... היצע אינסופי של עובדים זולים מוריד אותו. זה לא מסובך."

זאת לא הגישה של כלכלת שוק אלו הם אותם דברים שלומדים באוניברסיטה תחת ההגדרה "כלכלה". הגישה של מרבית חסידי השוק החופשי שאני קראתי ושמעתי עליהם מדברת על "מעבר חופשי של סחורות ואנשים". אתה כמובן מתחמק באלגנטיות מהטיעונים שהבאתי בדבר זולותם של העובדים הזרים. העובדים הזרים אינם זולים יותר, באופן אינהרנטי, מהעובדים הישראלים, עלות העסקתם של העובדים הישראלים מוגבהת באופן מלאכותי על ידי הקצבאות ושכר המינימום.
יש לך פה עניין עם פועלי נמל 237543
גיל - לא ממש קשור, אבל הזכרת סוורים, אז אני מרשה לעצמי לשאול: מה דעתך על שביתת עובדי הנמלים? איך לדעתך כדאי/צריך/ראוי/אפשר לפתור את הבעיה?
יש לך פה עניין עם פועלי נמל 237611
1. לתת להם את הערבויות שהם דורשים לאי פגיעה בשכרם.

קצת לא ריאלי כשמדובר בשר אוצר שהגדיר את אחת ממטרותיו כריסוק הועדים הגדול ואת עובדי הנמלים ראשון.

2. לפטר את כולם, לגייס פועלים חדשים (מבין המפוטרים והמובטלים) בתנאים ראויים וסבירים (כלומר דרך חברת כח אדם ובשכר מינימום) ולהפעיל את הנמלים (בהגנה משטרתית).

זה מה ששר האוצר שלנו היה מת לעשות אבל לא מעז.

3. לשבת איתם למו"מ של 48 שעות רצופות עד שיגיעו להסכם. אחרי 24 שעות של חוסר שינה הפערים לא ניראים כל כך גדולים ואפשר למצוא נוסחת פשרה שתאפשר לכל אחד מהצדדים להכריז על נצחון.

זה כנראה מה שיקרה אבל רק בעוד חודש. כשנזקי השביתה יגיעו ל 400% ממה שהמשק והממשלה ביחד אמורים להרויח מהרפורמה בעשר השנים הקרובות שעד הרפורמה הבאה.
יש לך פה עניין עם פועלי נמל 238198
בזמן שלקח לי להגיב עושה רושם שהבעיה כבר נפתרה...
השביתה עצמה היא כמובן מצערת - היא גרמה נזקים לא מחויבי המציאות (למרות שדבריו של טירה למשל על "נזק של 4.8 מליארד שקלים ומניעת יצירה של 25,000 מקומות עבודה" הם סתם דיבורים. ניחושי הנזקים הללו טובים בערך כמו הפרסומים של האוצר על 5000 השקלים שתחסוך כל משפחה בישראל בעקבות הרפורמה), ואולי ניתן היה למנוע אותה ע"י התנהלות חכמה יותר. אולם הדיון המעניין הוא לא באשר לדרכי ניהול המשא ומתן של הממשלה וההסתדרות, אלא על הסוגיה המקורית עצמה - הרפורמה.

אני אינני יודע פרטים מדויקים על עבודת הנמלים כיום, ועל הרפורמות המתוכננות - אני רק יודע לדבר על הערכות שקראתי ושמעתי. למרבה הפלא לא הצלחתי להבין מה היא בדיוק פגיעתו הנוראה של מונופול הנמלים. לפי מה שקראתי גם נציגי התעשיינים מודים שמבחינה טכנית, נמלי ישראל אינם גרועים כלל וכלל. הם נותנים תפוקה שאיננה נופלת מתפוקתם של נמלים אחרים באירופה, העבודה מקצועית ויעילה, וגם המחירים אינם נוראים כל כך. מונופולים לא תמיד נותנים שרות גרוע, ותחרות לא תמיד מוזילה מחירים ומשפרת את השרות. אלו תוצאות שמתבססות על מודלים נאו-קלאסיים, שמתבססים בעצמם על הנחות יסוד רעועות. במציאות הדברים נוטים לפעמים להראות אחרת. בהרצאה שנתן גדעון עשת (כתב כלכלי ב'ידיעות') לפני מספר חודשים בתל-אביב, הוא נתן למשל דוגמא מפליאה ביותר בקשר לחשמל. מסתבר שאזרחי ישראל מקבלים שרות מצוין מהמונופול של חברת החשמל. התפוקה טובה, והמחירים זולים יחסית. עד כדי כך זולים, שעשת ידע לספר את הדבר הבא. כאשר החליטו האחים עופר לקחת על עצמם להקים את תחנת הכוח ברמת חובב, הם ערכו חישובים, וגילו שלמעשה הם אינם מסוגלים לייצר חשמל במחיר שיתחרה במונופול של חברת החשמל. הם כיתתו רגליהם אל שר התשתיות (נדמה לי שבאותו זמן היה זה פריצקי?), והפעילו עליו לחץ על מנת שיכריח את חברת החשמל -להעלות- את מחירי החשמל, על מנת "לפתוח את שוק החשמל לתחרות". מדהים, לא? לפי מה שעשת מספר, שוק החשמל היום פתוח לחלוטין לתחרות. מי שרוצה לפתוח תחנת כוח יכול לעשות זאת, וחברת החשמל מחויבת על פי חוק להוליך את החשמל שלו בתשתית שלה. זה פשוט לא משתלם לאף אחד.
היו טענות של נתניהו על "אליפות העולם בשביתות", אולם אלו שקרים. בשנה שעברה היו שביתות ארוכות בנמלים של מדינות רבות באירופה (מה גם שלשביתה יש תמיד שני צדדים).

הטענות העיקריות כנגד מונופולים כגון חברת החשמל או הנמלים הינן אם כך המשכורות המנופחות והתנאים המפליגים. אלו טענות נכונות רק בחלקן - בחברת החשמל יותר מבנמלים, ולעובדים אחדים יותר מלאחרים. עובדים רבים בנמלים משתכרים מעט יותר מהשכר הממוצע במשק, ואם לומר את האמת זה לא מפריע לי כהוא זה. אין לי שום בעיה שמפעיל ציוד כבד ומקצועי עם וותק של שנים, אשר עושה עבודה קשה, מקצועית, ובעיקר -מסוכנת- (מסתבר שהעבודה בנמלים הינה עבודה עם שעור פציעות מטורף), ירוויח גם חמש עשרה אלף שקל לחודש. עיני אינה צרה בו, ולא המשכורת שלו תמוטט את המשק הישראלי. מן הסתם ראוי לפקח יותר על מינויים פוליטיים, לפרסם משכורות חריגות, וכל אותם דברים שמוסכמים על כולנו. אני אינני תמים מספיק על מנת להאמין שתופעות מעין אלו יעלמו, אולם אני חושב שהן מחיר נסבל למדי.
נשאר אם כך לבחון את האלטרנטיבה. מוסכם על רוב מי שבוחן את הנושא שהרפורמות המבניות בנמלים מטרתם להביא להפרטתם. ההפרטה תיצור קרטל של שתי חברות בידיים פרטיות. האם באופן כללי אני "בעד הפרטה"? אין לי לזה תשובה חד-משמעית. לגבי מונופולים יעילים למדי, אני חושב שלא. אני מעדיף מונופול ממשלתי בפיקוח על פני מונופול פרטי. בראשון, נהנים מהתוצרת לא רק מספר משפחות ספורות אלא אלפי משפחות של עובדים. כמו כן, הממשלה מקבלת את הרווחים - כחצי מליארד שקל במקרה של הנמלים. יאמרו שחלק מזה הולך על שחיתות, בירוקרטיה, חוקי פרקינסון וכל זה, ומן הסתם הם צודקים. אבל עד שלא נמצא תחליף מושלם לבירוקרטיה, זה עדיין עדיף לדעתי על כך שהכסף ימצא את דרכו ישירות לכיסי העופרים והדנקנרים.
אם מדובר במונופול שנותן שרות גרוע ופוגע, אולי אכן כדאי להפריט אותו. כאמור, זה תלוי בנסיבות. כיום, עם אנשים באוצר כמו ירון זליכה שמסבירים לי ש"לא משנה המחיר, העיקר שנפריט", אני נוטה להתנגד לרוב ההפרטות. זה הרכוש שאבא שלי וסבא שלי ובני דורם עמלו קשה על מנת לבנות, ואני לא מתלהב ממכירה שלו במחירי סוף העונה למספר מצומצם של בעלי עניין.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 235153
וכדי שלא ייצא שאני מתעלם מחלק מתשובתך (אליו שכחתי להתייחס):

בוודאי שדמי אבטלה או קצבאות ילדים משפיעים גם הם על ה"נכונות לעבוד", וחסר משמעות הדבר לדבר על "יותר" במובן הזה.אני מניח שאתה יכול לחשב את הנגזרת (השינוי בהיצע העבודה יחסית לתוספת שקל למשכורת או הורדת שקל מקיצבת אבטלה), אבל זה משתנה מעבודה לעבודה, ואני לא יודע על מישהו שבדק את זה "מדעית". מהמעט שאני יודע על טבע האדם, נשמע לי מוזר שאנשים מוכנים לחיות בעוני תוך השפלה תמידית רק משום שזה נוח כל כך. אם תקרא קצת פורומים של מובטלים באינטרנט תגלה שרובם המכריע של הכותבים אינם חשים כך. הם מדברים על תחושת חוסר הערך העצמי, על הימים הריקים חסרי המעש, על הבושה מהמשפחה, הגברים שבהם מדברים על תחושה של פגיעה בגבריות, על ראיונות עבודה משפילים וחסרי טעם, וכולם כולם מדברים על ההשתוקקות העזה לחזור לעבוד. כמובן, יכול להיות שזה לא מייצג. אולי שאר המובטלים פשוט נהנים כל כך מחיי הבטלה עד שהם יצאו ליום כיף עם הילדים בכינרת על חשבון משלם המיסים בדיוק בימים שאני קראתי את הפורום.
אתה מציע (ולמה לכבס את הדברים) שכל מי שלא עובד ירעב הוא וילדיו. אין ספק שזה יגדיל את היצע העבודה (וגם יוריד את השכר הממוצע במשק כדרך אגב), ואם נניח שמקומות העבודה הנוספים הללו אכן קיימים, גם את מספר העובדים בפועל. אולם העבודה עצמה, כך ראינו, לא מצילה מעוני בישראל של ימינו. עובדי הקבלן במפעלי ים המלח עובדים בעבודה שהיא כנראה קשה לא פחות מזו שלי או שלך, וקרוב לוודאי שהינה מסוכנת בהרבה. והם עניים, כולם עד האחרון שבהם. אם יש לבחור בין הרעבת אנשים עד שייאלצו להציע את עצמם לכל עבודה בכל מחיר ובין הפסקת היצע העבודה הזולה מבחוץ, אני בוחר בשני ללא היסוס.
תתעורר ותריח את הקפה 235174
לאורך כמה פתילים פה אתה מעלה על נס את יתרונות התחרות החופשית בשוק משוכלל.
אבל השוק כאן רחוק מלהיות משוכלל. גורמי הכח והמשאבים מחולקים באופן לא שווה, יש בעלויות צולבות ואינטרסים מעורבים. יש קשרים עמוקים בין בעלי הון לבין הגוף המחוקק והמבצע. בקיצור, יש כל כך הרבה נתונים *מבניים* שיפריעו לשוק החופשי האידיאלי הזה שאתה מתאר, שכל מהלך בכיוונו, גורר נזקים לגורמים חלשים בחברה.

הפרטה זה יופי, נכון? תראה מה קרה למערכת הבריאות מאז שהופרטה. יש כאן מערכת בריאות, וחינוך, ואבטחה - פרטיות, לעשירים. חוסר השיוויון הכלכלי בחברה מרקיע שחקים ורק הולך ומתגבר עוד ועוד (לא בגלל הבדלים ביכולות, אלא בגלל הבדלים בנקודות המוצא הכלכליות והחינוכיות). מעמד הביניים נשחק והולך וקטן.

כל התיאוריות הניאו-ליברליות היפות מתעלמות לחלוטין מסבך הבעיות והעוולות *המבניות* בשוק שאנחנו חיים בו. על שוק גדול ומשוכלל אפשר אולי לנהל דיונים בעלי ערך, בשוק שאנו חיים בו - זה לא מציאותי.
תתעורר ותריח את הקפה 235267
"לאורך כמה פתילים פה אתה מעלה על נס את יתרונות התחרות החופשית בשוק משוכלל."

אכן.

"אבל השוק כאן רחוק מלהיות משוכלל."

צודק.

"גורמי הכח והמשאבים מחולקים באופן לא שווה, יש בעלויות צולבות ואינטרסים מעורבים. יש קשרים עמוקים בין בעלי הון לבין הגוף המחוקק והמבצע."

אז בוא נפריד ביניהם. בוא נוציא את השליטה בכלכלה מיידי הפוליטיקאים. ברגע שזה יקרה ילכו בעלי ההון לפעול בשוק החופשי במקום לתרום בפריימריז...

"בקיצור, יש כל כך הרבה נתונים *מבניים* שיפריעו לשוק החופשי האידיאלי הזה שאתה מתאר, שכל מהלך בכיוונו, גורר נזקים לגורמים חלשים בחברה."

א. כלכלה חופשית היא דבר מצויין בעיקר לשכבות החלשות (החזקים, כמו שידוע לך בוודאי, מסתדרים מצויין גם במדינות קומוניסטיות) נדמה כאילו אתה מנסה לרמוז שהדבר אחרת.
ב. הטיפול בגורמים ה*מבניים* הוא עיקר מטרתי משום שזו בדיוק עיקר הבעיה. הקשר הון -שלטון נובע מהעובדה שבכדי להשיג ולשמר את ההון הינך זקוק לקשר עם השלטון. עובדה זאת נובעת בעיקר מתוך כך שהשלטון העניק לעצמו סמכויות נרחבות בתחומים הכלכליים (כמו מכסים, קביעת שכר העבודה, רשיונות לעבוד במקצועות שונים וכמובן גם ההחזקה הממשית במפעלים ונכסים שונים). התרופה..

"הפרטה זה יופי, נכון? תראה מה קרה למערכת הבריאות מאז שהופרטה. יש כאן מערכת בריאות, וחינוך, ואבטחה - פרטיות, לעשירים."

א. אני בעד מערכת בריאות וחינוך פרטיות לכולם.
ב. מערכת הבריאות לא הופרטה (הלכה למעשה המדינה קובעת אילו שרותים ינתנו ובאיזה מחיר ושולטת באופן מלא בכל המשאבים)
ב. בתחומים רבים דווקא יש שיפור. אתה כנראה לא זוכר איך נראו סניפים של "קופת חולים" בשנות השמונים. אני זוכר היטב.
ג. מערכת החינוך בוודאי שלא הופרטה ובכל זאת מצבה עגום ביותר. מדוע? בגלל ש"הפריטו" את קופת חולים?
ד. הפרטה זה יופי, באופן כללי. אפשר לנהל וויכוח על הנכונות של כלל זה במקרה של בריאות וחינוך (למרות שאני חושב שהוא תקף גם כאן) אבל ישנם תחומים רבים בהם ההפרטה, למרות חלקיותה, בהחלט הניבה תוצאות נהדרות. אף אחד היום לא מחכה לטלפון שבע שנים.

"כל התיאוריות הניאו-ליברליות היפות מתעלמות לחלוטין מסבך..."

עובדתית, זהו קשקוש מוחלט. תוכל לטעון שהפתרונות המוצעים על ידי התיאוריות ה"ניאו ליברליות" אינם מציאותיים או מוצלחים (וזו שגיאה) אבל התעלמות? האם טרחת לקרוא ולהבין את (למשל) מילטון פרידמן או האייק? על מה אתה חושב שהם מדברים? על הגדל התל"ג כאיזה מונח אבסטרקטי? העשרת העשירים?
אתה עושה לעצמך עבודה קלה מדי. לדידך הוויכוח הוא בין אלו שמעוניינים בטובת החלשים (המחנה "שלך") ואלו המעוניינים ב"יתרונות השוק החופשי" (המחנה "שלי") כאילו לא מדובר באותו הדבר בדיוק.
מנקודת המבט שלי, ושל כל ליברל (שאני מכיר לפחות) "יתרונות השוק החופשי" הם עוד חירות ועוד רווחה לכל המין האנושי והם הסיבה ה*בלעדית* לכך שאני קפיטליסט.

עובדתית. החשיבה הליברלית מכוונת למציאת דרכים ולהבנת התהליכים המובילים להגדלת החירות והרווחה של כולם. אתה חושב שכלכלה חופשית איננה הדרך? אולי. אבל תעשה לי ולכל ליברל אחר שתתווכח איתו, טובה קטנה אחת: התמקד בעובדות ובהגיון הדברים ולא במניעים.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234798
למה אתה קורא לזה "סחר בעובדים"?
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234843
המינוח המדויק הוא ''ניידות עבודה'', אני מניח, במקביל לניידות של הון. הרבה פעמים מחשיבים את תופעת מהגרי העבודה כחלק מ''סחר חופשי'' משום שהמושג הזה בימינו כולל אג'נדה נרחבת למדי של הסדרים כלכליים וחברתיים, כאשר ''הגמשת שוק העבודה'' הוא חלק מההסדרים הללו.

אם לכך התכוונת, הרי שכמובן אינני טוען שיש קשר ל''סחר'' במובן של סחר בבני אדם, כמו למשל נשים הנסחרות לצרכי זנות.
יש לך פה עניין עם פועלי בניין 234869
תודה. חששתי שמא גלשת לדמגוגיה, ואני שמח שהתבדיתי.
המקרה ההודי 235388
למרות שלא מצאתי את התגובה המדוייקת עליה רציתי להגיב, אתעלק על תגובתך כדי להדגים דברים שציינת (או שזה היה אורי?). מתוך מוסף "הארץ" האחרון:http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?... . מומלץ להתעלם מן הקשקשת האנטי-אמריקנית המקדימה את הדברים ולהתרכז בעובדות.
כמה ציטוטים:
השלב הראשון, עבודות דחק (במקום חיטוט בזבל או גרוע יותר):
..."בימים הטובים יצאו אמריקאים לג'וגינג בפארק עם נעלי ריצה של נייקי
שיוצרו במפעלי "וולקו" בסין - 84-77 שעות עבודה בשבוע במשמרות
של 12-11 שעות, תמורת 16 סנט לשעה - וקנו תיקי יד של קתי לי
ב"וול מארט" שיוצרו במפעלי "ליאנג שי" בסין - 70-60 שעות עבודה
בשבוע במשמרות של 10 שעות תמורת פחות מ-‏20 סנט לשעה."...

וההמשך - עליית רמת העבודות והשכר:
"...אלפי אמריקאים התעוררו בוקר אחד וגילו לחרדתם שהם איבדו את
מקום העבודה שלהם לטובת סינים או הודים חרוצים מהם, שמוכנים לעבוד
קשה יותר תמורת הרבה פחות כסף. על פי הערכות שונות כבר מתקרב
מספר המשרות שאבדו למשק האמריקאי למיליון, שיעור שעוד עשוי לצמוח
בקצב של 30% בשנה. לשוק הגלובלי החופשי, מתברר, יש שני צדדים..."
...
"חברת אנימציה מייצרת סרטים מצויירים שילדים אמריקאים צופים בהם
בשבת בבוקר, רדיולוגים קוראים צילומי MRI של אמריקאים, פקידים
פוסקים בטענות של לקוחות אמריקאים נגד חברת הביטוח שלהם, מתכנתים
מעבירים את כל שירותי הביטוח הרפואי של מדינה במערב התיכון למערך
אוטומטי, רואי חשבון מוסמכים ממלאים טופסי החזרי מס אמריקאיים
ומאשרים משכנתאות אמריקאיות. ובתוך הבניין הסגול של 'אופיס טייגר'
מנתחים כלכלנים שאפתנים חברות אמריקאיות הבשלות להשתלטות של
תאגידים במקום שהם קוראים לו מזרח וול סטריט".

והווה והעתיד: (מתוך http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?...):
"מאליק שוטט משתאה במחוזות ילדותו ומתאר בכתבתו את צמיחתו של
מעמד בינוני חדש המכונה בהודו "זיפיס" (על משקל יאפיס), שעולה
במספרו על כל אוכלוסיית ארצות הברית. "הזיפיס הם לא איום", כותב
מאליק, "אלא סיכוי חסר תקדים לעסקים האמריקאים. הודו עוברת בום
כלכלי שכמוהו רואה העולם אולי פעמיים ב-‏100 שנים... קניונים צצו
בבנגאלור, כלכותה, מומביי ואינספור ערים קטנות. בזכות שערי ריבית
נמוכים, הסרת הפיקוח הממשלתי וזרימה של 785 אלף משרות למוקדים
טלפוניים ולבתי תוכנה, קונים הצרכנים ההודים כל דבר, ממחשבים
ותוכנות ועד לטלפונים סלולרים ובגדים. על פי הערכות שונות, יוציאו
487 מיליון הודים מהמעמד הבינוני 420 מיליארד דולר בארבע השנים הקרובות"."
סוף ציטוט.

בעצם, לפחות על פי ההיגיון - בעלי העסקים הגדולים במערב מרוויחים עתה יותר, משום שהם משתמשים בעבודה זולה יותר ואילו הפועלים ולאט לאט גם מעמד הביניים מאבדים את מקומות עבודתם לטובת המזרח, ככה שהגלובליזציה פוגעת קודם כל במערב - היא מגדילה שם פערים, לטובת צמיחתו של מעמד ביניים וצימצום "העוני המוחלט" בעולם השלישי‏1, לא?
1 לפחות זה שלא נעתר להסתה לאומנית, דתית ואינטקלטואלית-מערבית-אנטיאמריקנית ופותח עצמו ליתרונות הגלובליזציה.
המקרה ההודי 235410
המאמר שהבאת הוא דוגמה נאה לדמגוגיה.
ראשית הניגוד שהוא מציג: "אחרי שנים של צריכה חסרת מעצורים בחסות האידיאלים של השוק החופשי." מול הפריחה בהודו. הוא מגוחך:
כזכור, נזקיה של תאוות הצריכה חסרת המעצורים של המערב היו *אמורים* להיות רישוש העולם השלישי. עכשיו זה בעצם משהו אחר. אחרי שנים של "ניצול" בעצם השתפר מצבם של המנוצלים.
ההנחה עליה מתבסס הטיעון "המקורי" נגד הגלובליזציה היא כך:
אם לנו יהיה טוב (עם סחורות זולות או רווחים מוגברים) אזי חייב להיות רע למישהו אחר. זה כמובן הרעיון הישן של "משחק סכום אפס".
אבל מה קרה כאן? בדיוק ההיפך ובדיוק כפי שנחזה על ידי "תומכי" הגלובליזציה. גם לנו טוב יותר וגם להם טוב יותר. מה עושים? מכים על חטא? לא בבית ספרנו. עכשיו יש סכנה חדשה.

אילו נתונים מובאים במאמר?
המאמר מתמקד בעיקר בהצגת השיפור הניכר בהודו. זה כשלעצמו לא יכול להיות רע (אלא אם אתה שונא הודים או משהו) אבל הנחת היסוד היא שאנשים יבצעו את הקישור הבא: "אם להודים טוב יותר, אזי חייב להיות לאמריקאים רע יותר". האם זה נשמע מוכר?
הנתון היחידי באשר להרעת המצב, כביכול, מדבר על "מספר המשרות שאבדו למשק האמריקאי מתקרב למיליון" וחוזה שהמספר יעלה ב30 אחוז בשנה.
מאחר והמקור, תקופת הזמן, או כל מידע אחר נוסף לא מובאים נותר לי רק לנחש שהנתון הזה (אם הוא בכלל נכון) מדבר על כמות ההודים שמועסקים על ידי חברות אמריקאיות. זהו נתון חסר משמעות מאחר והוא איננו מועמד מול הכמות של משרות חדשות שנוצרות בארה"ב. (על פי נתונים שאני מכיר נוצרו בארה"ב 17 מיליון מקומות עבודה חדשים בעשור בין 93 ל 2003.)

ועכשיו תגובתי לדבריך:

"בעצם, לפחות על פי ההיגיון - בעלי העסקים הגדולים במערב מרוויחים עתה יותר משום שהם משתמשים בעבודה זולה יותר"

העבודה הזולה יותר שבהם משתמשים בעלי העסקים מייצרת גם סחורות זולות יותר אותן קונים, לעת עתה, בעיקר האנשים במערב. סביר להניח שלא היינו מנהלים פה דיון אילו הייתה מתעקשת ארה"ב לשמור בתחומה את "כל העבודה" בתעשיית המוליכים למחצה, דיסקים מגנטיים ושאר חלקי המחשב.

"ואילו הפועלים ולאט לאט גם מעמד הביניים מאבדים את מקומות עבודתם לטובת המזרח"

זו יכולה להראות כמו תחזית "הגיונית" אבל:
א. היא לא נתמכת על ידי העובדות (למשל, אחוזי האבטלה בארה"ב שנעים בין 10 אחוזים (ב1983 ל5.5 כיום)
ב. היא לא נתמכת על ידי הנסיון ההיסטורי. זה מראה לנו שחלק מתהליך ההתפתחות כולל הרס תעשיות ישנות ובניית חדשות - האם כניסת המיכון החקלאי (ש"חיסל" כ99 אחוזים מכמות המועסקים בחקלאות) גרם לירידה ברמת החיים ולאבטלה?

כפי שניתן לראות גם בדוגמה של תעשיית ההי טק האמריקאית. האם העובדה שחלק עצום מהייצור עבר למזרח אסיה גרמה לאובדן מסיבי של מקומות עבודה? ברור שלא... (האם אמרתי כבר "משחק סכום אפס"?)

"ככה שהגלובליזציה פוגעת קודם כל במערב - היא מגדילה שם פערים, לטובת צמיחתו של מעמד ביניים וצימצום "העוני המוחלט" בעולם השלישי. לא?"

לא. היא בהחלט לא פוגעת במערב.
מוזר... הטענה הראשונית של מתנגדי הגלובליזציה הייתה שהמערב "אונס" את העולם השלישי ומרוויח על חשבונו. עכשיו, כשטעמה של זאת נעשה מעט תפל לאור התוצאות ההפוכות הופך הטיעון לטיעון הפוך המערב נדפק והעולם השלישי מרוויח. האלמנט הקונסיסטנטי פה הוא כמובן אנשי העסקים... טוב שיש את מי להאשים. המאמר הזה הוא דוגמה לטרנד החדש... עכשיו הוא הגיע לארץ אני מניח...
המקרה ההודי 235441
אתה קראת את המאמר הזה עד הסוף?
אני הבנתי מהמאמר, שבשורה התחתונה, העברת העבודות להודו (על חשבון פועלי ארה"ב) גורמת לחיזוק של המעמד הבינוני של הודו ומי שידע לנצל זאת (למשל חברות אמריקאיות) יוכל להרוויח מכך.
המקרה ההודי 235459
"אתה קראת את המאמר הזה עד הסוף?"

התייחסתי רק למאמר הראשון.

"אני הבנתי מהמאמר, שבשורה התחתונה, העברת העבודות להודו (על חשבון פועלי ארה"ב) גורמת לחיזוק של המעמד הבינוני של הודו ומי שידע לנצל זאת (למשל חברות אמריקאיות) יוכל להרוויח מכך."

אם רק היית מוריד את ה"על חשבון פועלי ארה"ב" הייתי גם יכול להסכים איתך.
המקרה ההודי 235493
תוסיף את המילה ''כביכול'' ל''על חשבון פועלי ארה''ב''.
המקרה ההודי 235466
באתי לברך ויצאתי מקולל (:
אם היית שם לב למשפט "מומלץ להתעלם מן הקשקשת האנטי-אמריקנית המקדימה את הדברים ולהתרכז בעובדות", היית מבין שמה שחשוב לי בשני המאמרים ההם היה הדוגמא שהוא הביא - שדווקא תומכת בגישה אותה הצגת בדיון זה ומנוגדת (במידת מה) לאנטיגלובליזציה של הכותב.

שאלתי בסוף הציטוטים היא כבר עניין אחר. זו לא תלונה או דעה אלה סתם תהיה בפני אלו שיש להם ידע נרחב משלי - רצוי עם מינימום אידאולוגיה לכיוון זה או אחר. למשל עוד לא החלטי אם אני בעד יותר אבטלה במערב ע"ח פחות רעבים ללחם בהודו.
לגופו של עניין:
האין העברת מקצועות צווארון לבן למזרח תופעה חדשה?
הסטטיסטיקות מ83' אינן נראות לי רלוונטיות לעניין.
באופן כללי, אני נוטה לחשוב שאנו נכנסים לאט לאט, עם עליות ומורדות אבל במגמה שתלך ותתברר, לתקופה חדשה. כדי למצוא עבודה, צריך יהיה יותר ויותר כישרון מולד ויותר שנות השכלה נרכשת (ולא לכולם יש תחת ושכל ל20 שנות לימוד), עם ספי כניסה שעולים במהירות גדולה מידי. אם זה בגלל עליית בעלי-היכולת-הכללית-החשמליים (מחשבים) ואם זה, לפחות בשלב זה במערב, בגלל הגלובליזציה והשתפרות כל תהליכים הייצור והשיווק שלהם דרושים אתה פחות אנשים מאי פעם. זו אינה המהפכה התעשייתית (שחשבו שהיא תגרום ל... ובסוף היא דווקא...). זה נראה לי משהו לגמרי אחר.
ואולם, אין לי די מידע בנושא, אחרת הייתי כותב על זה מאמר - או נמנע ממנו לאחר לימוד הנושא.
המקרה ההודי 235595
"באתי לברך ויצאתי מקולל (:"

דווקא שמתי לב להתחלה וזה הפך את המסר שלך לעוד יותר מבלבל במיוחד לאור השאלה בסוף... והמסר ממשיך להיות מבלבל - למשל:

"למשל עוד לא החלטי אם אני בעד יותר אבטלה במערב ע"ח פחות רעבים ללחם בהודו."

אם אתה חושב שזאת הבחירה אזי בעצם קיבלת את הטענה השגויה המרכזית - יותר משרות בהודו משמען פחות משרות בארה"ב.

"האין העברת מקצועות צווארון לבן למזרח תופעה חדשה?"

לא ממש. מידת הלובן של הצווארון גוברת עם העלייה ברמת הפיתוח של אותה ארץ "מזרחית". תופעות כגון רואי חשבון הודים שעוברים על דוחות אמריקאים היא אכן חדשה אבל החידוש פה איננו העקרון אלא התנאים המיוחדים החדשים:
א. טכנולוגיה שעושה את הדבר אפשרי.
ב. הפתיחות החדשה יחסית של הודו - ההודים, בניגוד לטיוואנים למשל, שולטים באנגלית מה שמאפשר להם לעשות עבודה באנגלית (כמו גם תמיכה טלפונית וכו...).

"הסטטיסטיקות מ83 אינן נראות לי רלוונטיות לעניין."

הסטטיסטיקות הן מתשעים ושלוש עד אלפיים ושלוש. תקופה שבהחלט מייצגת את עידן הגלובליזציה.

"באופן כללי, אני נוטה לחשוב שאנו נכנסים לאט לאט, עם עליות ומורדות אבל במגמה שתלך ותתברר, לתקופה חדשה. כדי למצוא עבודה, צריך יהיה יותר ויותר כישרון מולד ויותר שנות השכלה נרכשת"

אני לא מסכים עם התחזית הזאת. כדאי לזכור שהאנשים נשארים אותם אנשים. פיזור הכישרון הנחוץ לעבודות אלו ואחרות נשאר אותו פיזור והטכנולוגיה דווקא מקטינה את הצורך במיומניות טכניות (ואפילו אינטלקטואליות) בהרבה מאוד תחומים. תחשוב נגיד על מפעל מכוניות בשנות השישים לעומת מפעל מכוניות בשנות האלפיים. רוב העבודות שדורשות מיומנות כמו צביעה או ריתוך נעשות כיום ממילא על ידי מכונות. כלומר, העבודות ה"פשוטות" נעשות יותר קלות.
מצד שני הגיוון גדל ואיתו גדל הביקוש לעבודות יותר "אינטלקטואליות". בוגר מדעי המחשב היוצא מן האוניברסיטה היום נהנה היום מהיצע גדול בהרבה של עבודות מאותו בוגר בשנת 1965. זה בטח לא רע...

"זו אינה המהפכה התעשייתית (שחשבו שהיא תגרום ל... ובסוף היא דווקא...). זה נראה לי משהו לגמרי אחר."

נחיה ונראה? התחזית שלי היא שבעוד עשרים שנה ינהלו בדיוק את אותם הוויכוחים על דברים אחרים ויגידו "זו לא המהפכה הטכנולוגית של שנות האלפיים, זה משהו אחר" (והלוואי וידעתי מה יהיה אותו דבר אחר... הייתי רץ להשקיע במניות)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים