בתשובה לעוזי ו., 12/10/04 18:39
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252799
אתה בטוח שניתן להצביע אי אמון בראש הממשלה בלבד ללא פיזור הכנסת?
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252827
אם איני טועה, הצבעת אי אמון אינה יכול לפזר את הכנסת או להפיל את ראש הממשלה אם האופוזיציה לא הביאה מועמד משלה להחליפו, על פי שיטת הבחירות הנוכחית.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252834
אפשר לפזר את הכנסת ללא מועמד חלופי, ואפשר לפטר את ראש הממשלה בהצעת אי-אמון אם יש מועמד חלופי.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252836
פיזור הכנסת נעשה על ידי הצעת אי אמון, או על ידי הצבעה מיוחדת על פיזור הכנסת?
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 268153
פיזור הכנסת בטרם זמנה נעשה אך ורק בחוק לפיזור הכנסת.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252840
נדמה לי שהצבעות אי האמון מתיחסות בשיטה הנכחית לממשלה אן-בלוק ולא באופן פרטני לעומד בראשה (שהוא, לפחות בתאוריה, עניין פנים מפלגתי). עד כמה שזכור לי, בשיטה הישנה (שאיני יודע אם הושבה על כנה במלואה) הנוהל היה שהנושא מגולגל לפתחו של הנשיא, והוא רשאי להחליט אם לפזר את הכנסת או לתת צ'אנס למישהו אחר.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 268160
בשיטה החדשה הכנסת, בהצבעת אי האמון, צריכה להחליט גם על האדם שימונה להרכיב את הממשלה הבאה. כלומר, תפקידו הזה של הנשיא נלקח ממנו.
העומד בראש הממשלה אינו עניין פנימי של אף אחד. הוא נקבע ע"י הנשיא (בהמלצת המפלגות) לאחר הבחירות, ובשיטה החדשה, נקבע על-ידי הכנסת לאחר הצבעת אי אמון בראש ממשלה מכהן. מפלגה, או ממשלה, לא יכולה להחליט יום בהיר אחד להחליף את ראש הממשלה, אלא באמצעות התפטרות של ראש הממשלה, הוא הצבעת אי אמון בממשלה. והיה והתפטר ראש הממשלה, ימונה אדם חדש לנסות ולהרכיב מחדש את הממשלה ע"י הנשיא, שוב - בהמלצת המפלגות בכנסת. כך, למשל, תחת הסכמי הרוטציה של ממשלת שמיר-פרס (84-88), הממשלה התפטרה ב-‏86', ועל פרס הוטל "להרכיב מחדש" את אותה הממשלה.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252837
אם כך, ברורה הסיבה מדוע חברי הכנסת אינם ששים להצביע אי אימון - מתוך חשש לכסאם.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 252841
לא, זה בדיוק הפוך ממה שאמרתי (אם אין מועמד חלופי, אפשר להצביע אי אמון עד מחר ולדפוק את יוקרתו של ראש הממשלה עד שירוץ לבכות בפינה, זאת מבלי לפזר את הכנסת) אבל כאמור, ייתכן שאני טועה.
וגם (כמעט) בוועדת הכספים 268161
המועמד החלופי הוא חלק מהצבעת אי האמון. כאשר ח"כ מצביע עבור הצבעת אי אמון, למעשה הוא מצביע עבור הצעה שאומרת, פחות או יותר "אנחנו רוצים להדיח את ראש הממשלה המכהן, ולהעמיד תחתיו את חבר הכנסת דוד זוזיאשווילי". אם אינך מעוניין שמר זוזיאשווילי יכהן כראש ממשלה, מומלץ שלא תצביע בעד אי האמון.
המטרה של זה היא שלא יווצר מצב שאופוזיציה מפוצלת - שחלקה בימין וחלקה בשמאל, והיא אינה יכולה להפוך לקואליציה - מצליחה להפיל את ראש הממשלה. לשם כך, הם צריכים להצביע באופן ספציפי על חוק לפיזור הכנסת. זה אמור לעודד יציבות.

אבל אפשר להצביע כמה שרוצים בעד אי אמון כל עוד כולם יודעים שיהיו פחות מ-‏61 ח"כים שיצביעו נגד הממשלה. דרוש רוב מוחלט כדי להפיל את הממשלה באי אמון.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים