בתשובה לאפופידס, 28/10/05 9:12
המלצה על קיגן 343796
אני רוצה להמליץ על ספר של ג'ון קיגן בהוצאת PIMLICO:
The Iraq war, The 21-day conflict and its aftermath.
הכותב סופר והיסטוריון צבאי ידוע, מחוגי האקדמיה הצבאית בריטית ועורך בטחוני של הדיילי טלגרף (כלומר כללית משתייך לימין הבריטי). הספר לא טוב. הוא מסתמך כנראה בבלעדיות מסויימת על חוגי הצבא האמריקני ומכיל לדעתי מספר לא קטן של עובדות לא נכונות. גם תמונת הזירה סכמטית משהו ותיאור דמויות המשנה בעלילה מינימלי או חסר. הסיבה שאני ממליץ על הספר היא דוקא הפרקים המתארים את הרקע והשתלשלות המאורעות שהוליכה לקונפליקט. קיגן הוא מנתח חריף וחד עין, היודע להתמקד על הנקודות העיקריות ולתאר אותן באופן בהיר ופשוט. הוא אינו שייך לנוקדנים ולפאנאטים הסבורים שכל ההיסטוריה המודרנית נובעת מן הפדופיליות של הנביא מוחמד.
לשם דוגמה אביא רק עניין אחד, שנוגע לנקודה שאפופידס מרבה להעלות ב"אייל".
קיגן מזכיר את קבוצת הניאו-שמרנים (חוג הימין החדש שצמח בצל ממשל ריגן. הוא מזכיר את וולפוביץ, ליבי ופרל). האידיאולוגיה שלהם ממורכזת סביב תפקידה של ארה"ב כמגינה ומפיצה של ערכי הדמוקרטיה הליברלית והשוק החופשי ברחבי העולם. מעקרונות אלו הם מסיקים את המדיניות המעשית שלהם: הצורך במדיניות כוחנית של מניעה והצורך בחילופי משטר (דמוקרטיזציה) של המשטרים בעולם השלישי.
הוא מציין שרוב חברי החבורה היו יהודים ורוב גדול עוד יותר ציונים ופרו-ישראלים. יתר על כן,במה מרכזית להגותם הוא הבטאון קומנטרי, שהוא מכשיר מרכזי של הגות יהודית מודרנית.
הבעיה מכאן למדינת ישראל היא זאת: קיגן נמנע מלציין או אינו מודע לכך, שעויינות השמאל האירופאי לישראל וליהודים קדמה לקיומה של קבוצת הניאו-שמרנים והיא חלק של תפיסה גדולה ממנה והיא הזדהות אוטומטית עם העולם השלישי והאיסלמי. יחד עם זאת קיגן מראה כאן שלעויינות הזאת יש גם בסיס רציונלי ולא כולה נובעת מאנטישמיות אירציונלית. לא צריך להיות שמאלן קיצוני כדי להבחין בסתירה הפנימית ובדו-ערכיות שיצרה ה"ציונות" של הניאו-שמרנים. מצד אחד תביעה אולי בלתי אפשרית לדמוקרטיזציה וליברליזם של העולם הערבי ובמקביל תמיכה ללא תנאי בישראל ההולכת ומתרחקת מן הערכים האלו בתוקף מצבה.
המסקנה הקטנה שלי מעניין זה היא חיזוק הרגשתי שנתניהו וחוג תומכיו הקטנטן (אך המשמעותי לפחות ב"אייל") הם מבחינה מסויימת ה"שטן הקטן" של ישראל. חיזוק הזיהוי בין ישראל לבין קבוצת הניאו-שמרנים (אשר התוצאה העיקרית של פעולתם היא הסתבכות ארה"ב בתמיכה במשטרים דמוקרטיים חלשים בעירק ואפגניסטן. הסתבכות שאת תוצאותיה הסופיות לא ניתן לנחש בנקודת הזמן הנוכחית) היא בבחינת הטלת עול על צווארה של מדינת ישראל, שספק אם היא יכולה לשאת בו במצבה הרגיש (חיוניות הקשרים עם אירופה). אבחנה זו גם מחזקת את התמיכה שלי ב"מדיניות האתרוג" של השמאל כלפי שרון. בעוד התועלת הביטחונית של מהלך ההתנתקות היתה מלכתחילה לטווח ארוך ואף גובלת בהימור, הרי שהיא קצת הסתירה את המטרה העיקרית, המדינית. המדיניות הזו הניעה את ישראל חזרה לכיוון של דמוקרטיה וליברליזם (ע"י התרחקות משליטה עריצה על מיעוטים לאומיים עויינים) והרחק מכיוון של התערבות ומחוייבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב, תוך העלאת האינטרסים החיצוניים והפנימיים של מדינת ישראל קורבן לאידיאולוגיות של קבוצות תיאוקרטיות וסאלאפיסטיות (http://en.wikipedia.org/wiki/Salafi). התועלת שבהצבתה של מדינת ישראל במחנה המרכז העולמי (נניח ציר בלייר-קלינטון-פאואל) והרחקתה מחוסר האחריות של הקבוצה האידיאולוגית מבית מדרשו של נתניהו (אבא שלו?), היא לעין ערוך חשובה יותר מכל חיסכון שיהיה או לא יהיה בהוצאות הבטחון ברצועה.

נקודה משנית זו היא רק דוגמה לאבחנות רבות, חדות ולמרכז העניין, שעושה המחבר לגבי האירידנטה המוסלמית הפונדמנטליסטית. צריך לקרוא את הספר כמאמר פובליציסטי רחב יריעה של אדם רב ידע וחריף אבחנה.
-------------
וסליחה על הארכנות.
המלצה על קיגן 343799
המלצה על קיגן 343807
ראשית, תודה על ההסבר המפורט וההצעה המעניינת.
נדמה לי שחזרנו בגדול לפיזור שהיה ליהודים במאה ה-‏19 שאיפשר לכל אדם בעל נטיות וצרכים לשנאה, למצוא את האובייקט המתאים בעם היהודי.
נעם חומסקי, פול וולפוביץ, מיליארדרים שונים- ברונפמן, אוליגרכים רוסיים, תשובה, מדינת ישראל וזהו רק איזכור מאד חלקי -מה שנזכרתי בשניה הזו.
המלצה על קיגן 343812
אבחנתך כמובן מדוייקת. הבעיה האקוטית כאן היא האינטימיות שיש לוולפוביץ וחבורתו עם מסדרונות השלטון בקפיטול ובבית הלבן (בניגוד נניח להשפעה של חומסקי על אל-קאעידה). דבר זה מקנה לתנועה האידיאולוגית שלהם עוצמה וייחודיות. בפעם הבאה שאשמע איסלמיסט קיצוני הטוען שהיהודים-ישראל הם העומדים מאחורי המדיניות האמריקנית, אהסס שנייה נוספת לפני שאפטור את דבריו כהשתלחות של קנאי-אויל.
המלצה על קיגן 343851
"הספר לא טוב" זה לא משפט שהייתי כולל בהמלצה על ספר. :-)
המלצה על קיגן 343975
קיגן כותב בספרו שטילי הפטריוט הפילו 37 טילי סקאד (במלחמת המפרץ הראשונה). לנו, שקצת "קרובים" לארוע, הדבר נשמע יותר קרוב להודעת דובר צבא ארה"ב מאשר לאמת ההיסטורית.
מדוע זה מעניין? קיגן הוא כותב ספרי הסטוריה צבאית ידוע ולא שנוי במחלוקת. העובדה שהבאתי היא אות אזהרה לדרך שבה עלינו להתיחס לנכתב בספרי ההיסטוריה על מאורעות שארעו רחוק מאוד בזמן ובמקום.
ההמלצה היא להתיחס לספר לא כספר אלא כמאמר עיתונאי נרחב. ככזה הוא מאלף.
המלצה על קיגן 343979
אף טיל פטריוט לא פגע בטיל סקאד במהלך מלחמת המפרץ הראשונה. האמריקאים דיווחו על כל טיל סקאד שלא פגע ביעדו כ''הצלחה'', ומכאן האופטימיות הפזיזה.
המלצה על קיגן 343985
אני מניח שקיגן פשוט מצטט מקורות אמריקניים והללו מתעקשים או התעקשו (כנראה מסיבות מסחריות) על "הפלות". איכשהו, ההפלות תמיד קרו במדבריות סעודיה, במקומות בהם קשה לאתר את שרידי הפגיעה.
ובהזדמנות זו, עוד תובנה מפתיעה מן הספר. קיגן מתיחס למלחמת המפרץ השנייה כ"מסתורית". כיצד ניתן להסביר שצבא גדול הוכרע על אדמתו כמעט ללא נפגעים ותוך 5 ימים? במלחמה הראשונה היה אפשר לדבר על עליונות טכנולוגית (בעיקר אוירית) ועל תמרון לפיתה מוצלח כהפתעות אסטרטגיות. בשנייה, העירקים נלחמו בבית ממש והיה להם זמן להתכונן לעליונות הטכנולוגית האמריקנית. התשובה של קיגן? באופן כוללני אפשר להגיד שהצבא העירקי בכלל לא נלחם. צריך לתאר את המלחמה כמערכה של טיהור מראשיתה ועד סופה.
המלצה על קיגן 344425
טילי הפטריוט נורו והסקאדים נפלו, אף אחד לא יכול להכחיש עובדות אילו.
אין פטריוט כמו ניוטון 344466
השכן שלי קרא תהילים והסקאדים נפלו, אף אחד לא יכול להכחיש עובדות אלו.
אין פטריוט כמו ניוטון 344472
מצויין. עכשיו רק תכניס אותו לאריזה קומפקטית, תכתוב מדריך למשתמש באנגלית ויש לנו יצוא ביטחוני חדש, אחד שאפילו יהיה אהוד על השלטון האמריקאי.
המלצה על קיגן 344698
אני מסכים עם חלק מן הניתוח.
אני חולק, או איני מבין את:
1) הטענה שישנה סתירה ("ישראל ההולכת ומתרחקת מן הערכים האלו") אינה ברורה לי.
2) הנושא של "זיהוי ישראל" ו"הטלת העול על צווארה של מדינת ישראל". במצב הנוכחי (לפחות עד עתה, מאז מתקפת אוקטובר 2000) אירופה עוינת את ישראל ואוהדת את הערבים עם או ללא בוש. כמו-כן, קלינטון אהד את ישראל לא פחות מבוש, גם ללא הנאו-שמרנים היהודים.
3) לאיזה שמאל כוונתך? ישראלי? הם פשוט רואים בשלטון הישראלי בשטחים כאם כל הבעיות וכל מה שגורע משלטון זה, מבורך בעינם.
4) לא הבנתי את נושא "העלאת האינטרסים החיצוניים והפנימיים...". לאיזו התערבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב אתה מתכוון?
5) בכל מקרה, בוש הוא דווקא בדלן במקורו וביסודו ולא ממש עיניין אותו העולם שמחוץ לארה"ב. הוא רצה להחזיר את החיילים הביתה ושהעולם ידאג לעצמו. אלו פיגועי ה11/9 שגרמו לו ולממשלו ללכת בכיוון ההפוך.

ותודה על הארכנות. זה מעניין.
המלצה על קיגן 344706
1) ישראל ההולכת ומתרחקת מן הערכים האלו - ישראל מחזיקה באותו שטח, בני אדם בעלי זכויות אזרח (יהודים) ובני אדם נטולי זכויות (ערבים). השטח הוא גם "כבוש" וגם משוחרר"). בתוקף הריבוי הטבעי העוול הולך ומחריף. בתוקף התגברות האלימות הפלשתינאית נעשים יותר ויותר הפרות של זכויות אדם (רצח אזרחים, הפרדת כבישים, הפרדת אוטבוסים, מעצרים מנהליים, נזק והשמדת רכוש ומה עוד) גם בישראל הישנה. חלק מן המהלכים מוצדקים יותר וחלק פחות. אבל אם אתה מכחיש אותם, אתה מיתמם.
3) לאיזה שמאל כוונתך? ישראלי? אני מדבר על השמאל הקיצוני באירופה.
4) "לא הבנתי את נושא העלאת האינטרסים החיצוניים והפנימיים... לאיזו התערבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב אתה מתכוון?" לישראל אין אינטרסים קשיחים בדמוקרטיזציה של מדינות ערב. משטר הסמכותי בירדן ובמצריים עדיף לנו מאשר הדמוקרטיה של לבנון ופלשתין. האם ישראל מוכנה לשלם כל מחיר שהוא כדי שגורמים חמושים (חיזבאללה, חמאס) לא ישתתפו בבחירות במדינות ערב? האם ישראל מוכנה לשלם כל מחיר שהוא כדי שהמצב הכלכלי-חברתי בפלשתין ישתפר? האם זה עיניינה של ישראל לשחרר את האישה הערבית?
5) "בוש הוא דווקא בדלן במקורו ... פיגועי ה11/9 שגרמו לו ולממשלו ללכת בכיוון ההפוך" - דוקטרינת מונרו והבדלנות הטהורה איבדו את אחיזתם במציאות של ימינו. ארה"ב היא המעצמה העולמית היום והיא מעורבת אם היא רוצה או לא. הויכוח עם הניאו-שמרנים הוא על המטרות של ומידת המעורבות. שים לב שמתארים את בוש גם כבדלן וגם כמעורב עד צואר בעסקי הנפט. גם אם אתה בדלן שכל מה שמעניין הוא מחיר הגלון לנהג האמריקאי, אתה בהכרח מתעניין במשטר של איראן, עיראק וונצואלה.
2) "הנושא של זיהוי ישראל והטלת העול על צווארה של מדינת ישראל ... אירופה עוינת את ישראל ... קלינטון אהד את ישראל לא פחות מבוש...". יש כאן כמה עניינים.
2א. "אירופה עוינת את ישראל" - "העולם כולו נגדנו" זה לא רציני. תבדיל בין מדינות הפועלות בד"כ ע"פ האינטרסים שלהן ולכן עויינת/לא עויינת לא לעניין, לבין עויינות של קבוצות אידיאולוגיות (שמאל קיצוני, אולימפיאנים). בהקשר של עויינות של קבוצות אידיאולוגיות אני חושב שיש הבדל גדול אם ישראל מתעלמת ממוסדות בילאומיים, מפרה את החוק הבינלאומי ומפעילה כוחנות כדי להגן על עצמה או שהיא עושה זאת כדי לכפות כלכלת שוק חופשי על הערבים ולהביא לדמוקרטיזציה וליברליזציה של העולם המוסלמי. הסכנה באסכולת נתניהו היא שהיא נותנת חיזוק לטענה השנייה.
2ב. "עם או ללא בוש...קלינטון אהד את ישראל לא פחות מבוש..." - זה בעיני מוכיח רק שישראל יכולה לשמור על קשרים טובים עם ארה"ב גם בלי להזדהות עם האידיאולוגיה של הניאו-שמרנים.
המלצה על קיגן 344945
1. האם יש דרישה ממדינה כלשהי בעולם להעניק זכויות אזרח למי שאינו אזרח שלה?!
2 ב. קלינטון כל כך אהב את ישראל עד שהמיט עליה את אוסלו...
המלצה על קיגן 344958
1. כל מדינה חייבת להעניק אזרחות לתושבים החיים בשטח שכבשה.
2. גם רבין ופרס אהבו מאוד את ישראל. ופרס אוהב אותה עד היום.
המלצה על קיגן 345332
או לגרש אותם כמו שהסודאנים עושים כל כך טוב בדארפור
המלצה על קיגן 345334
סודאנים הם אכן מודל נאה ללמוד ממנו.
המלצה על קיגן 345580
1. היכן מצאת את החובה הנ"ל?
2. פרס אוהב בעיקר את עצמו.
המלצה על קיגן 345584
1. ישראל 1948
2. אם פרס אוהב את עצמו אז עידן שונא את כולם
המלצה על קיגן 345788
לא עידן אלא י. דן
המלצה על קיגן 345797
צדיקים מלאכתם נעשית בידי אחרים...
המלצה על קיגן 345585
1. הראה לי מדינה מתוקנת שמחזיקה תושבים לאורך עשרות שנים בלי אזרחות.
2. הוא אוהב מאוד את עצמו. אבל יש לו מקום פנוי גם לישראל.
המלצה על קיגן 345605
ארה"ב החזיקה בפוארטו ריקו 20 שנה בלי לתת לתושבים אזרחות.
המלצה על קיגן 345611
עד 1917. יש לך דוגמא קצת יותר מאוחרת?
המלצה על קיגן 345615
יש דוגמאות למכביר, אבל נראה לי שבמקום לענות ישירות לשאלה שלי, אתה עונה בשאלה (ואח"כ גם תפסול כל דוגמה שאני אתן). אני חוזר: האם יש חוק בינלאומי הדורש ממדינה שתפסה שטח במלמת מגן לתת אזרחות לכל תושבי אותו שטח?
המלצה על קיגן 345630
למעשה עד היום הם לא אזרחים שווי זכויות אלא מדינת חסות של ארה"ב, בעוד שהנשיא האמריקאי עומד בראש המדינה, הם עצמם אינם זכאים לבחור או להיבחר לממשל הפדרלי אלא רק למקומי (מצד שני הם לא משלמים מיסים פדרליים, נראה לי עסק משתלם).
המלצה על קיגן 345645
תושבי פורטו ריקו בחרו שלא להצטרף לאיחוד (נדמה לי שהמשאל האחרון היה בשנה שעברה).
המלצה על קיגן 345731
נכון, אבל זה לא הופך אותם לאזרחים שווי זכויות.
המלצה על קיגן 344965
שלום idan. בהתחלה האמריקאים (קלינטון) לא בדיוק התלהבו מאוסלו. את אוסלו הפיקו יוסי ביילין ושני אקדמאים: הירשפלד ועוד אחרד שאת שמו שכחתי.
המלצה על קיגן 344974
א. פונדק, רון פונדק.
ב. וקמפ דיויד עז?
המלצה על קיגן 345022
אתה מדבר על אוסלו או על ראש ממשלה שהיה אנטי אוסלו-אהוד ברק.
המלצה על קיגן 345162
אני מדבר על קלינטון

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים