בתשובה לרון בן-יעקב, 06/04/06 5:21
תוחלת חיים וילודה 377073
קרנות הפנסיה בארה"ב(לא הביטוח הלאומי) משקיעות את הכספים בשוק ההון. מה שאתה טוען, שבארה"ב, גם אם הכסף לא הושקע בצורה מוצלחת ויש שפל בבורסה ולמעשה כספי הקרן איבדו את ערכם- העמית יקבל 70% מהמשכורת שלו?
תוחלת חיים וילודה 377196
עכש''י, לעובד מוצעות (עפ''י חוק, כמדומני) חבילות שונות של השקעה באפיקים שונים, בד''כ דרך קרנות נאמנות. הוא יכול לבחור קומבינציות שונות באחוזים שונים, החל מאפיק סופר סולידי ועד השקעות אולטרא מסוכנות. אני יודע שיש גם פנסיה תקציבית, אבל אני מניח שזה רק בחברות גדולות ואני לא יודע מהי המגמה הנכחית.
תוחלת חיים וילודה 377225
פנסיה תקציבית יש לעובדי מדינה כשהאוצר מתאמץ להעבירם לפנסיה צוברת.
כל האפיקים הללו הם במסגרת הפרדות המדינה מכל אחריות לענייני הפנסיה, במסגרת הרעיון שהאדם אחראי לגורלו. נכון שהמדינה מימנה חלק מהגרעון האקטוארי, אך במסגרת דאגה להקמת מערכות שיוציאו אותה מכל עניין המערכת הפנסיונית. גם בארה"ב מנסה ג'ורג' בוש לסלק את המדינה מכל אחריות לביטוח הלאומי.
העקרון האירופאי שבו למדינה יש אחריות מסויימת לפנסיה נראה לי יותר. בישראל היו אלה איגרות חוב של המדינה שהיוו את הבסיס הפיננסי. העקרונות הללו לא נולדו יש מאין על סמך סתם גחמות אידאולוגיות של סוציאליסטים. בכלל צריך לזכור, שכל התפיסות של מדינת הרווחה, נולדו בעיקר בגלל הכשלונות הענקיים של הכלכלה הליבראלית במאה ה-‏19 וחצי המאה ה-‏20. בינתיים קמה הכלכלה הניאו ליבראלית שאמורה להציע ליבראליזם עם תיקונים. מדוע לא יתחזקו את מדינת הרווחה גם כן על ידי תיקונים? כי איכשהו הצליחה התעמולה שקשרה את מדינת הרווחה עם סוציאליזם ואת הסוציאליזם עם בריה"מ.
לדעתי המדינה יכולה לדאוג לבקרה יותר טובה על הקרנות הציבוריות ולא לשמוט את החלק בו היא אחראית. הטענה שביציאה לשוק ההון הקרנות יכולות להרוויח הרבה יותר, מאד בעייתית במיוחד כשהמדינה הלכה ואיננה והעולם נתון היום לזרימות הון בלתי מבוקרות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים