בתשובה לאלמינדרד, 19/10/01 19:06
כמעט שכחתי - מחלות מדבקות 39585
"קוך בידד אותו אצל עכברים. כאשר פאסטר ניסה לחסן כבשים בעזרת צורה מוחלשת של הבקטריה בהצלחה, זה בהחלט הציע על יעילותן של האקסיומות של קוך."

תודה. לא ידעתי זאת. כלומר - ניתוחי עכברים הביאו להצלחה בחיסון כבשים? האם ניתן בכלל להפיק נתונים על מין אחד של בעלי חיים בעזרת ניסויים על מין אחר? בהתחשב בהארה הזו, אולי תוכל לנטוש עוד כמה מאמונותיך המוצקות.

בהמשך אתה מביא דוגמאות של מחלות שקשה מאד להדביק בהן בעלי חיים, כמו שחפת וצרעת. חבל מאד שלא ניתן להדביק בהן בעלי חיים בקלות. בכל אופן - אין לנו חיסון טוב לאף אחת מהן עד היום. יתכן שהיעדר מצע ניסוי נוח, כמו חיה רגישה, גורם לכך.

יש חיידק המשמש, במידת מה, לחיסון נגד שחפת. הוא מעורר את המערכת החיסונית, אך יכול לגרום למחלה בעצמו. כיום ממעטים להשתמש בו, אך דומני שעד שנות השמונים הוא היה בשימוש נרחב גם בארץ. עד היום יש היגיון להשתמש בו במקומות שבהם השחפת היא נפוצה. החיידק נקרא BCG. בתקופות שהשחפת היתה נפוצה, הוא הציל חיים רבים. הוא פותח באמצעות ניסויים בבעלי חיים, כמובן.

מדובר בחיידק הגורם לשחפת הבקר. גם חזירי ים הם מאד רגישים אליו. קאלמט וגוארין גידלו אותו על קרקע מזון מיוחדת, ובכל פעם שהעבירו אותו לצלחת עם קרקע מזון חדשה, הוא היה חלש יותר. לבסוף, כשהוא לא הצליח לגרום לשחפת אפילו בחזירי ים, הם החלו לנסותו בהצלחה בבני אדם. ככל הידוע לי - הזן ה"פראי" שלו לא נוסה מעולם על בני אדם, ואני מוותר על התענוג, תודה. http://www.lung.ca/tb/tbhistory/prevention/vaccine.h...

מעניין אותי לדעת באם קראת את המקורות שאתה מביא. הם אינם זמינים ברשת וגליונות של ה-BMJ מהמאה ה-‏19 הם נדירים. יש לי תחושה שאתה מביא מראי מקורות שמצאת בספרות מבלי שבדקת אותם. אשמח להתנצל אם יתברר שלא כך הדבר.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים