בתשובה לרון בן-יעקב, 26/04/07 6:36
40 שנה אחרי 440459
לא, ממש לא כמו 68'. הסטודנטים מתבלבלים. המאבק שלהם צודק אבל הם לא יצאו כדי לעשות מהפיכה אלא כדי לעשות רפורמה. כדאי לשים לב למינוחים. אי אפשר להשתמש באמצעים ובססמאות מהפכניות כביכול לצורך רפורמה. הסטודנטים עושים בדיוק את מה שהם צריכים ואת מה שהם מאמינים בו: 1. נלחמים להורדת השכ"ל.
2. דורשים ממשלת ישראל לכבד הסכמים עליהם היא חתומה. 3. דואגים לעתיד ההשכלה הגבוהה.

אף אחד לא בא לשנות סדרי עולם או לעשות מהפיכה בישראל. הסטודנמטים בישראל, כגוף, מודאגים בראש ובראשונה מגובה שכר הלימוד ומעתיד ההשכלה הגבוהה בכלל. נכון, המאבק הזה עוסק גם בהפרטה הפרועה של מדינת ישראל אבל זה רק בשוליים ומי שיגיד שזה העיקר צבוע בעיני ומחטיא את המטרה.
לצערי לא הייתי אתמול בהפגנה בתל אביב. נראה לי שהיה שם שמח, הסטודנטים זכו להד תקשורתי רציני יחסית. קל מאוד להדליק את השוטרים, אין צורך ממש להתאמץ בשביל זה.
40 שנה אחרי 440466
אני נכחתי במחאת הסטודנטים הזו, ולדעתי יש להפריד בין שני דברים:
א. הססמאות והאידיאולוגיה של המארגנים, שהן ריאקציונריות במובהק. חוץ ממה שאמרת, שכחת להזכיר את הפניות הפרסונליות לאולמרט ולתמיר, שיוצאות מנקודת הנחה שאין בעיה אמיתית עם המערכת, רק צריך להחליף את השחקנים הפעילים.
ב. היו אלפי סטודנטים בהפגנה, אלפים שצעדו ברחבי ת"א וחסמו כבישים במהלך המחאה, ולקראת סופה היו כמה מאות שלמרות הוראות המשטרה, ולמרות הוראות כמה ממנהיגי הסטודנטים, המשיכו לצעוד עד איילון וחסמו אותו למספר דקות. יש כאן פוטנציאל מהפכני שהוא מעבר לקופונים שיגזרו מנהיגי השביתה כשימכרו אותה, בסופו של דבר.

זו הייתה חוויה מאד חינוכית, שהראתה שכשמספיק אנשים עובדים יחד, בניגוד להוראות המנהיגים המתונים, הם יכולים להביס את הממסד, אפילו לזמן קצר.

אני אישית יצאתי אופטימי.
40 שנה אחרי 440494
מאות סטודנטים? עברתי, במקרה, בסביבות תשע בערב ליד הקרייה, וכל מה שראיתי היה בין 50 ל-‏100 סטודנטים עייפים, ואיזה אחד שדיבר לתוך מגאפון בקול של מי שכרגע התעורר מהשינה, אבל עוד לגמרי. זה היה אחרי שחסמו את איילון? היו כמה הפגנות?
40 שנה אחרי 440516
כן, זה היה זמן מה אחרי שעלו מאיילון בשלום, כשכולם כבר היו בדרך להתפזר הביתה. בטח שמעת מישהו קורא לסטודנטים של הטכניון, מישהו אחר לאלה של אוניברסיטת חיפה, מישהו אחר לאלה של בר-אילן, וכן הלאה.
40 שנה אחרי 440636
כאן רואים הרבה יותר מ100 סטודנטים (ובטח שלא עייפים).

האלימות המשטרתית בעיקר בסוף הסרט.
40 שנה אחרי 440637
זה מתעד רק את ההתרחשויות באיזור צומת אבן גבירול ושאול המלך (ליד הלונדון מיניסטור), איזור שרוב ההפגנה (ואני איתה) התקדם מעבר לו די בהתחלה.

מכל העדויות שאני קורא עכשיו (ראו גם את עדותו של מתן קמינר בגדה השמאלית, http://www.hagada.org.il/hagada/html/modules.php?nam...) אני מתחיל להבין שהפעולה הזו הייתה אפילו יותר מרשימה מכפי שחשבתי.
40 שנה אחרי 440684
אני רק מקווה שאם, חלילה, תפזר המשטרה שוב מפגינים ערבים באש חיה, הסטודנטים האלה לא ישתקו.
40 שנה אחרי 440804
ואני מקווה, שהסטודנטים השובתים (שרוב-רובם רוצים רק לרכוש מקצוע ולהשתלב בסדר הבורגני) קוראים את ההודעות שלכם ומבינים שטיפוסים מסוכנים עלולים לתפוס טרמפ על ההפגנות הבלתי-חוקיות שלהם.
40 שנה אחרי 440557
מה מביס את הממסד בחסימת נתיבי איילון? לי זה נראה כמו הבסת כמה נהגים מסכנים שרוצים לחזור הביתה.
40 שנה אחרי 440580
לעשות משהו בניגוד לדעתם ולהוראותיהם של נציגי הממסד, קרי, המשטרה, זה להביס את הממסד. לא מעט נהגים דווקא תמכו במפגינים החוסמים.
40 שנה אחרי 440584
איך אפשר לקרוא לפעולה שמטרתה המוצהרת הגדלת כוחו של הממסד "אנטי ממסדית"?
40 שנה אחרי 440614
אין במטרתה המוצהרת של ההפגנה שום תוכן שיכול לחזק או להחליש את כוחו של הממסד (ובכך חולשתה). פעולה שבה יש עימות עם נציגים של הממסד, הפועלים לפי הוראותיו, היא פעולה כנגד הממסד.
40 שנה אחרי 440616
שכחתי שהמדינה איננה הממסד. סליחה
40 שנה אחרי 440620
הבה נעזוב לרגע את המונח "ממסד".

כיצד בדיוק מחזקות דרישות הסטודנטים את כוחה של המדינה?
40 שנה אחרי 440669
הסטודנטים דורשים שחלק גדול יותר מתקציב האוניברסיטאות יבוא מכספי המדינה ובאופן כללי מעוניינים בהגדלת מעורבות המדינה (או לפחות במניעת ההקטנה) בחינוך.
40 שנה אחרי 440670
כל הויכוחים בעד ונגד ההפרטה או כפי שאתה קורא לזה- מעורבות המדינה- אינם למעשה על הקטנת או הגדלת מעורבות המדינה- המדינה מעורבת בכל מיקרה. הויכוח הוא על הקטנה או הגדלה של אחריות המדינה.
40 שנה אחרי 440671
"כל הויכוחים בעד ונגד ההפרטה או כפי שאתה קורא לזה- מעורבות המדינה"

אני לא קורא להפרטה "מעורבות המדינה".

"המדינה מעורבת בכל מיקרה."

א. לא נכון - אפשר לדמיין מצב בו המדינה לא מעורבת
ב. זה לא סותר את האפשרות שמידת המעורבות תהיה גדולה יותר או קטנה יותר.

"הויכוח הוא על הקטנה או הגדלה של אחריות המדינה."

אז אנחנו משתמשים במילה אחרת כדי לציין את אותה משמעות. איך זה עוזר לנו?

לא כל כך ברור לי מה אתה מנסה להגיד, אני מאוד מקווה שלפחות לך זה ברור.
40 שנה אחרי 440673
אני חושב שאתה צריך להגדיר למה אתה מתכוון ב''מעורבות בחינוך'', ואיך מידת המעורבות הזו משנה את כוחה של המדינה. אחרת לא ברור מה אתה מנסה להגיד.
40 שנה אחרי 440674
הגברת המעורבות היא, כפי שכבר ציינתי, הגדלת חלקה של המדינה בתקצוב האוניברסיטאות.
הקשר להגדלות כוחה של המדינה ברור. ראשית יש את ההגדלה הישירה - יותר תקציבים* בשליטת המדינה, יותר שליטה של המדינה בחלוקת המשאבים.
שנית, וזה כמובן בהקשר ישיר לסעיף הראשון, לתמיכת המדינה יש מחיר והוא שירי ההלל למדינה והגדלת כוחה ששרים באוניברסיטאות. הפרטת החינוך, כזכור, איננה מאיימת על ההיבטים המעשיים והפרודוקטיביים של החינוך והמחקר באוניברסטיאות** אלא בעיקר על הפקולטות בהם שולטת הדוגמה האטטיסטית-מרקסיסטית - סוציולוגיה, כלכלה וכו.

* או, מניעת הקטנתם של התקציבים
** הנדסה, ביולוגיה, רפואה וכו.
40 שנה אחרי 440675
אני מבין מה הבעיה העיקרית שלך. אתה חושב שהמדינה שולטת בתקציבים שיוצאים מתוך האוצר, ורק בהם.

החלק הראשון אינו נכון: חלק מהכסף באוצר, למשל, שייך לכספי סיוע אמריקנים, שחובה על המדינה להשקיע בחברות אמריקניות, ולכן השליטה של המדינה בהן מוגבלת. בנוסף, יש לה גם הלוואות מהבנק העולמי, שגם אותם היא צריכה להשקיע באופנים מוגבלים, אחרת יוטלו עליה סנקציות כלכליות. וכל זאת מבלי להכנס לאופן שבו בעלי ההון המקומיים והבינ"ל הם ששולטים במדינה, ולו רק דרך העובדה שהאופק התעסוקתי של פקידות המדינה, זו שמבצעת את ההחלטות וכותבת את רוב הצעות התקציב והפעולה, הוא בשוק הפרטי שנמצא בבעלותם של אותם בעלי הון (ואני כולל בזאת גם את הקצונה הגבוהה בצה"ל).

החלק השני גם הוא אינו נכון: כל תקצוב של אוניברסיטה, ציבורית או פרטית, חייב לעבור דרך חוזה תקצוב, ולעמוד בקריטריונים שונים ומשונים, שכולם נשלטים על ידי החוק של המדינה, גם אם הכסף לא מגיע מקופת המדינה עצמה.

כלומר, המדינה היא גם חלשה יותר וגם חזקה יותר מכפי שאתה מציין. פרדוקס? לא. פשוט אינדיקציה לכך שהמדינה היא לא יותר מכלי ניהול של בעלי ההון את המשאבים שהם גוזלים מהמנוצלים, בין אם זה דרך מסים ובין אם זה דרך העבדתם בשכר.

אם נחזור למחאת הסטודנטים, מה היו הדרישות העיקריות שלה? ביצוע החלטותיה של ועדה אחת של המדינה ולא של אחרת; פיטורין של שר זה או אחר; הפחתת שכר הלימוד; איזה אחד מהדברים האלה, כשלעצמו משנה את כוחה של המדינה לכאן או לכאן?
40 שנה אחרי 440682
"אני מבין מה הבעיה העיקרית שלך. אתה חושב שהמדינה שולטת בתקציבים שיוצאים מתוך האוצר, ורק בהם"

הבעיה המרכזית שלי היא שאני לא מאמין בקונספירציות. אין חיה כזאת.

"פשוט אינדיקציה לכך שהמדינה היא לא יותר מכלי ניהול של בעלי ההון את המשאבים שהם גוזלים מהמנוצלים, בין אם זה דרך מסים ובין אם זה דרך העבדתם בשכר"

המדינה היא אכן כלי ניצול ואין ספק שמטרתו העיקרית היא גזילת משאבים מקבוצות מסוימות והעברתם לקבוצות אחרות אבל התווית "בעלי ההון" לא עוזרת לנו להבין במי מדובר יותר מהתווית "יהדות הממון הבינלאומית" או "האשכנזים" או "האליטות" זו תווית סתמית.

"אם נחזור למחאת הסטודנטים, מה היו הדרישות העיקריות שלה? ביצוע החלטותיה של ועדה אחת של המדינה ולא של אחרת; פיטורין של שר זה או אחר; הפחתת שכר הלימוד; איזה אחד מהדברים האלה, כשלעצמו משנה את כוחה של המדינה לכאן או לכאן?"

לי נדמה שהסברתי את הנקודה כבר אבל כנראה שהקונספציה שלך - על פיה בעלי ההון שולטים במגזר הפרטי וגם שולטים בממשלה ולפיכך פעולות הממשלה זהות במהותן לפעולות וולנטריות בשוק החופשי - קצת מפריעה לך לראות את ההבדל.
40 שנה אחרי 441189
"הבעיה המרכזית שלי היא שאני לא מאמין בקונספירציות. אין חיה כזאת."

איזו קונספירציה? אנשים לא צריכים לשבת ביחד בחדר סודי בשביל לשתף פעולה למען האינטרסים המשותפים שלהם. למרות שהם עושים זאת לפחות פעם בשנה (ע"ע "ועידת ישראל לעסקים), זה מיותר לחלוטין.

"המדינה היא אכן כלי ניצול ואין ספק שמטרתו העיקרית היא גזילת משאבים מקבוצות מסוימות והעברתם לקבוצות אחרות אבל התווית "בעלי ההון" לא עוזרת לנו להבין במי מדובר יותר מהתווית "יהדות הממון הבינלאומית" או "האשכנזים" או "האליטות" זו תווית סתמית."

יש מספר מוגבל של משפחות ששולטות במשק, זה ידוע כבר שנים, אז די להתמם.

"לי נדמה שהסברתי את הנקודה כבר אבל כנראה שהקונספציה שלך - על פיה בעלי ההון שולטים במגזר הפרטי וגם שולטים בממשלה ולפיכך פעולות הממשלה זהות במהותן לפעולות וולנטריות בשוק החופשי - קצת מפריעה לך לראות את ההבדל."

אתה זה שיש לו קונספציה, כאילו יש דבר כזה "פעולות וולנטריות בשוק החופשי". החלום הזה של שוק חופשי זה מה שבעלי ההון הגדול מוכרים לדגי רקק כמוך כדי שתחשבו שאתם חיים בעולם הוגן, ושהסבל שנגרם לרוב ככל האוכלוסיה הוא רק פרט מקרי, מין אסון טבע שאין דרך לשנותו.
40 שנה אחרי 441190
לא, אתה זה שיש לו קונספציה.
40 שנה אחרי 441198
לא נראה לי שרוב האנשים (בארץ) ''סובלים''. רובם דווקא די מרוצים מהחיים, אם כי מקנאים במי שיש לו יותר. ואל תאמר לי שזו תודעה כוזבת.
40 שנה אחרי 441211
אל תגיד לי מה לומר. מנין לך שרוב האנשים בארץ מרוצים מהחיים? ומי אתה כולל בתוך "רוב האנשים?" האם אתה כולל מהגרי עבודה ופלסטינים מהשטחים, או שאתה כולל רק אזרחים בתוך "האנשים" שלך?
40 שנה אחרי 441224
הוא כולל רק אזרחים יהודים ממרכז המפה הפוליטית.
40 שנה אחרי 446775
צודק, חשבתי על אזרחי המדינה. זו קבוצת ההתייחסות שלי.

סתם רציתי להזכיר שרובנו מרוצים מהמצב הקיים, ולא מעוניינים במהפכות. אנא, כליל, התחשב גם בדעתנו.
40 שנה אחרי 446779
מרקסיסטים יענו שרובנו נמצאים בתודעה כוזבת, כך שברור ש''אנחנו מרוצים מהמצב הקיים''. לשמחתי, אני לא מרקסיסט.
40 שנה אחרי 446783
איזה יופי שאתה יודע מה מרקסיסטים יענו. אני מכיר שני חוקרים מרקסיסטים שמרוצים ומאושרים בחייהם.
we are all individuals 446804
אתה כן מרקסיסט, רק שאתה בתודעה כוזבת.
we are all individuals 446853
התודעה של כולנו בסדר גמור. זאת המציאות שכוזבת.
we are all individuals 446858
איך המציאות יכולה להיות כוזבת? הרי היא לא קיימת בכלל!
we are all individuals 446959
הייתי צורח עליך "סוליפסיסט ארור!", אבל אתה בטח תפרש את זה כעוד קפריזה של התודעה שלך.
we are all individuals 446975
לא לא, אני לא מפרשת, אני קובעת.
40 שנה אחרי 442224
זו תודעה כוזבת.
40 שנה אחרי 442309
זו הודעה כואבת.
40 שנה אחרי 441290
"איזו קונספירציה? אנשים לא צריכים לשבת ביחד בחדר סודי בשביל לשתף פעולה למען האינטרסים המשותפים שלהם"

מה שאתה מתקשה להבין, לדעתי, הוא שהעובדה שאנשים מסויימים משתייכים לקטגוריה מסויימת עדיין לא גורמת (או מאפשרת) להם לפעול באופן מתואם או להיות בעלי אינטרס משותף. זה בדיוק הכשל של תיאוריות הקונספירציה נוסח הפרוטוקולים של זקני ציון. העובדה ש80 אחוז מבעלי האולפנים בהוליווד, למשל, הם יהודים או מקריחים או בעלי חוטם מגודל עדיין לא הופכת את פעולתם למנגנון מתואם אשר מסוגל להשיג מטרות בנות הגדרה. זאת עובדה סטטיסטית, לא יותר.

"יש מספר מוגבל של משפחות ששולטות במשק, זה ידוע כבר שנים, אז די להתמם"

באיזה מובן שולטות במשק? 32 אחוזים מחמש מאות החברות הגדולות במשק (על פי מה שמובא כאן, למשל: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3215359,00.h...) למשל, זה עדיין 68 אחוזים שנשלטים על ידי גורמים אחרים ואנחנו מדברים, כזכור רק על חמש מאות החברות הגדולות במשק. (לך תדע, אולי יום אחד נגלה שמשפחה אחת שולטת על מאה אחוזים מהחברה הגדולה ביותר במשק)

חלילה לי מלטעון שישראל איננה סובלת מריכוזיות יתר פרי הבולשביזם ששלט (ועדיין שולט במקרים מסויימים) במשק אבל יש בישראל אלפי עסקים שאינם בבעלות או בשליטת אותן משפחות ולמיטב ידיעתי, רוב המועסקים במשק לא מועסקים על ידן. ושוב, גם אם היה מסתבר שזה רק 8 משפחות השולטות על 40 אחוז מארבע מאות החברות הגדולות במשק זה לא היה משפר את מצבה של תיאוריית הקונספירציה שלך משום שאין בכך כדי להסביר כיצד הן פועלות במשותף. זאת עובדה סטטיסטית.

"אתה זה שיש לו קונספציה, כאילו יש דבר כזה "פעולות וולנטריות בשוק החופשי". החלום הזה של שוק חופשי זה מה שבעלי ההון הגדול מוכרים לדגי רקק כמוך כדי שתחשבו שאתם חיים בעולם הוגן, ושהסבל שנגרם לרוב ככל האוכלוסיה הוא רק פרט מקרי, מין אסון טבע שאין דרך לשנותו."

כמו טוב שיש לוויתנים גדולים כמוך שמחוסנים מפני שטיפת המוח בה נתונים דגי רקק כמותי וקורעים את המסיכה מעל הפרצוף היפה של הקפיטליזם. אכן, מחנות הריכוז, הטבח ההמוני, הרעב בסין, ברה"מ, צפון קוריאה וקובה הם כאין וכאפס מול הסבל החמור של דור המותגים המנוכר הגדל במערב השבע.

קצת פרופורציה לא תזיק, אני רואה בעולם סבל אמיתי והוא נחלתם של האנשים החיים במקומות בהם אין חופש כלכלי. במקומות בהם נהוג חופש כלכלי אני רואה בעיקר אנשים כמוך שמנסים לשכנע אותי שבעצם רע לי וששפע כלכלי הוא דבר רע.

אנחנו לא חיים בעולם הוגן ואת זה לא יתקן שום דבר אבל את הסבל האנושי, לפחות ברמה החומרית, אפשר לצמצם והדרך היחידה לעשות זאת היא באמצעות זכויות רכוש וחופש כלכלי.
40 שנה אחרי 441418
אין שום קשר לבולשביזם ולמשפחות העשירות. ברפובליקות הבננות יש ריכוזיות עצומה ואי אפשר למצוא שם את השורש הבולשביקי.
זה שהמישפחות העשירות שולטות "רק" על 38% מהמשק איננו אומר שהן אינן שולטות על רוב המשק. המשפחות שולטות בבנקים, במדיה, באופק העסקתם של כלכלני ומנהלי המיגזר הציבורי בעתיד, בתיקשורת וכו'. שליטה אינה צריכה להיות ישירה.
לגבי חופש כלכלי: הבנק העולמי הצליח ל"שכנע" הרבה מדינות בעולם השלישי לבחור בחופש הכלכלי; ארגנטינה וכד'. דבריך לגבי רמת חיי האנשים במדינות שהשתכנעו להנהיג חופש כלכלי, אינם עומדים במבחן המציאות.
40 שנה אחרי 440592
לא. זה להמרות את פי הממסד. אני לא רואה כאן ''תבוסה'' של הממסד, יותר מאשר חייל בודד שרץ אל עבר סוללת תותחים, מוציא אחד מהם מכלל שימוש ואז נקרע לגזרים ''מביס'' את הסוללה.
40 שנה אחרי 440613
זה יותר מלהמרות את פי הממסד. כי הממסד הפעיל כוח כדי לאכוף את עמדתו, ובכל זאת לא צלחה בידו המשימה, אפילו לזמן קצר. לפעמים כל מה שצריך זה עוד כמה דקות בשביל שהמומנטום המהפכני יוכל להמשיך הלאה. כמה דקות היו מספיקות בשביל לשכנע את הנהגים באיילון לא רק לצפור לטובתם, אלא אף לעצור ולחסום בעצמם את הציר, אם כי זה לא קרה.

הממסד רצה שלא ייחסמו צירים, ונחסמו צירים. הממסד רצה שהמצעד יעצור בנקודה אחת, והוא המשיך מעבר לשם. אפילו נציגי הממסד עצמם נאלצים להודות שהובסו, אם כי הם קוראים לזה ''כשל מודיעיני''.
40 שנה אחרי 440624
כאמור, כל הכבוד, הצלחתם להוציא תותח אחד מכלל שימוש. הסוללה עדיין כאן ולא הובסה, אפילו לא ''לזמן קצר''.

נחכה ונראה איך השביתה הזו תיגמר.
40 שנה אחרי 440625
קודם כל, אני זמן מה כבר לא סטודנט, אז אני לא בטוח אם ה"אתם" הוא במקום.

שנית כל, מה שקרה היה תבוסה לזמן קצר: לפרק זמן כלשהו לא הצליח הממסד לגרום לסטודנטים לעשות כרצונו, לשמור על הכללים, להתנהג באחריות.

אני יכול לנחש איך השביתה תיגמר: מנהיגות הסטודנטים "תיקח אחריות" ותכנס למשא-ומתן, ולבסוף תציג הצלחות מפוקפקות כהוכחה לכך שהם הצליחו, שהם מנהיגים אדירים, ושאנחנו צריכים לבחור אותם לכנסת עוד כמה שנים, או, לחילופין, שהם מנהלים מוצלחים, ולכן כדאי לתת להם תפקידים בכירים בחברות שונות. היינו הך, מבחינתי.

מה שיותר חשוב הוא החוויה של סטודנטים מהשורה, לא המהלכים של מנהיגים ומפלגות. חלק מהסטודנטים טעמו את טעם נצחון המאבק המשותף כנגד הממסד. אין לזלזל בזה. זה יכול להשאר אצלם גם אחרי ימיהם הסטודנטיאליים, ולהתבטא במאבקים בהקשרים אחרים. זה גם יכול להתבטא בהמשך המאבק הזה, בהנחה שהם ימשיכו לצאת משליטת המנהיגים שלהם.
40 שנה אחרי 440626
ה''אתם'' מיועד לאלו שהשתתפו בהפגנה, וקיבלתי את הרושם שאתה אחד מהם.

אני חושב שהפרשנות שלך למושגים ''תבוסה'' ו''נצחון'' שונה משלי בצורה קיצונית, ולכן אין ממש טעם בהמשך הדיון. אני לא מתפלא על כך שאתה רוצה לראות את מה שקרה בהפגנה בתור ניצחון של המפגינים.
40 שנה אחרי 440627
אה. ובכן, התרשמותך הייתה נכונה.

אני לא חושב שהמפגינים ניצחו, אני חושב שהממסד הובס. אלה שני דברים שונים. זה לא משחק סכום-אפס.

למפגינים לא הייתה מטרה מוגדרת ומפורשת בפעולה הזו, ולכן לא משנה מה היה קורה, הם לא היו נוחלים תבוסה ולא נצחון. לממסד הייתה מטרה מוגדרת ומפורשת בתגובתם לפעולה הזו, מטרה שלפחות לזמן מה פוספסה, ולכן הם הובסו.

איזה אינטרס יש לי בדיוק להציג את מה שקרה בפעולה הזו כנצחון?
40 שנה אחרי 440701
גדי,

אולי דברי הגנרל הדגול זאפ בראניגן, יעזרו לך להבין את האסטרטגיה של המפגינים:

"Now, like all great plans my strategy is so simple an idiot could've devised it. On my command all ships will line up and fly directly into the alien death canons, clogging them with wreckage."

בברכה.
40 שנה אחרי 440631
יש לנו נסיון מחסימות הכבישים בתקופת ההתנתקות.

ברור שיהיו כמה שיצפרו. אולם הרוב יהיו מאוד מעוצבנים. זה לא יתרום לתחושת הזדהות של הציבור. אל תצפה שהנהגים יחסמו את הכביש מיוזמתם.

אם השימוש בחסימות כבישים הופך להיות יותר נפוץ, המשטרה לומדת להערך אליו.

אגב, האם אתה גם בעד ניפוץ שמשות למכוניות חולפות כדי להמרות את פי הממסד?
40 שנה אחרי 440632
העובדה היא שחלק ניכר מהנהגים דווקא צפרו בתמיכה (בקצב של טט טט טט-טט-טט, טט-טט-טט-טט, -, טט-טט). התבוננתי בפרצופים שלהם. הרוב היו אדישים, לדעתי.

לשאלתך, לא. אני גם לא בעד לטוס דרך צומת באור אדום. הנקודה היא לא המרת פי הממסד, אלא מאבק בו, מאבק משותף ועממי.
40 שנה אחרי 440727
אני עד למתרחש מרחוק ולכן לא יכול להתייחס לנקודה ספציפית זו או אחרת אבל אני מבטיח לך שהמציאות קצת יותר צינית מזווית הראיה הרומנטית שלך.
לממסד ובמיוחד למשטרה *יש* עניין ורצון שצירים ייחסמו ויהיה קצת 'בלגאן'. כל עוד ההתנגשות היא מבוקרת ולא מביאה לנזקים תדמיתיים חריגים, ומהסרטון שראיתי אני מבין שכך היה, הרווח הוא כולו של המשטרה והמדינה. רוב הסטודנטים הוציאו ויוציאו קצת קיטור, דבר שחוזר כל כמה שנים, חלקם יתעייף, חלקם ימצאו דברים יותר מעניינים לעשות וחלקם יגלו ששתיית קפה באבן גבירול פחות כואבת מגרירה על האספלט. החיים יימשכו כסדרם והיס"מ יקבל עוד תקן וחצי.
אל תתפס להודעות דוברות או ראיונות בכלי התקשורת של נציגי משטרה כמשהו להתלות בו, אני מבטיח לך שבמהלך הפגנות ובתדריכים לפני נשמעות זמירות אחרות.
40 שנה אחרי 440806
השוטר הרכוב שהמתין לסטודנטים בצומת ארלוזורוב על נמיר, ושהצליף ואף ניסה לדרוס את אלה שעמדו מולו, נשמע די בטוח שהמטרה שלו היא למנוע מהם להגיע לאיילון.

לגבי הסרטון שראית, הוא תיעד רק את פאתי הטור, באיזור הלונדון מיניסטור, שם באמת הייתה דינמיקה רגילה של עימות מבוקר של המשטרה, שכבר יצא לי לראות לא פעם ולא פעמיים.

אבל אולי אני סתם תמים.
40 שנה אחרי 440811
עכשיו אני באמת מבולבל. מי הובס? ה"ממסד", או השוטר הרכוב שהמתין לסטודנטים? או שזה אותו הדבר?
40 שנה אחרי 440821
בעלי ההון כמובן. איך ההון עובר ממקום למקום, אם לא דרך הכביש?
40 שנה אחרי 440829
אני לא חושב שאתה תמים.
אני לא מפקפק בתיאור של השוטר על הסוס, מרכיב חיוני של המשחק הם שוטרים זוטרים המאמינים שהם לא פחות מכח צביקה.
40 שנה אחרי 441372
אחרי ההבסה הנוספת היום (חסימה נוספת של נתיבי איילון), אני צופה התפטרות של אולמרט בעתיד הנראה לעין.
40 שנה אחרי 441435
זו לא חכמה לצפות את הנראה לעין :)
40 שנה אחרי 441457
כל בלבניסט יכול לצפות את זה.
40 שנה אחרי 441482
אני עדיין תוהה אם בלבן הוא בלבניסט.
40 שנה אחרי 441508
הניחוש שלי הוא שבלבן בלבניסט בערך כמו שישו נוצרי.
40 שנה אחרי 441539
זה עושה היגיון. (אנגריש מכוונת!).
מגוחך 441577
"זו הייתה חוויה מאד חינוכית, שהראתה שכשמספיק אנשים עובדים יחד, בניגוד להוראות המנהיגים המתונים, הם יכולים להביס את הממסד, אפילו לזמן קצר." - פשוט מגוחך. נצחון לזמן קצר הוא לא נצחון, ואפילו זה לא מה שקורה כאן. יש כאן חלשלוש שמכה בהפתעה בבריון. הבריון מרגיש את המכה רק בקושי, אבל מרים את האגרוף בכוונה להשיב. בשניה לפני שהחלשלוש מסיים את חייו, אתה מכריז עליו כעל "המנצח לזמן קצר". חה-חה כבר אמרתי?
מגוחך 441674
מעניין, יש פרק של סימפסונס עם התרחיש הזה בדיוק (טוב, חוץ מה''מסיים את חייו'', אבל משהו שקול).
בטווח הרחוק כולנו מתים 441701
בטווח הרחוק כולנו מתים 441723
אתה מוזמן לחשוב על המאבק בין השניים מההודעה כעל מירוץ שמנצח בו מי שמגיע אחרון לקו הסיום.
בטווח הרחוק כולנו מתים 441725
יש דברים גרועים ממוות.
40 שנה אחרי 444951
נו, אז יש מחאה חברתית או אין מחאה חברתית?
40 שנה אחרי 444954
לזמן קצר.
40 שנה אחרי 445004
חשבתי וחשבתי, והאמת, אני לא מצליח להבין את השאלה שלך; או שמא חסר לי ההקשר? אשמח אם תוכל להסביר למה אתה מתכוון.
40 שנה אחרי 445018
בתגובה 440447 המקורית ציטטתי דברים של אחד מדוברי הסטודנטים שדיבר בהתלהבות על מהפיכה, ונדמה לי שראיתי במקומות אחרים דוברים אחרים שטענו שהם יוצאים למאבק חברתי רחב יותר וכיוב'. השאלה שלי היא עם זה לא הסתיים בקול נפיחה דקה שמשאיר טעם של יומרה פרובינציונלית ללא כיסוי ממשי של מחויבות חברתית ואידאולוגית. מין התפנקות נעימה משולבת כנראה באינטרסים ואספירציות פוליטיות אישיות.
שונה מכל מה שהכרתם עד היום! אל תחמיצו!!! 445021
נפיחה שמשאירה טעם? הממ... זהו פתח לרעיונות שיווקיים חדשים ומקוריים שיש בהם, ללא ספק, מין התפנקות חמימה ונעימה המשולבת באיכות חיים ובאויר הרים צלול כיין :)
40 שנה אחרי 445029
לא כל-כך ברור לי מדוע אתה תוקף אותי דווקא, הרי אינני סטודנט בעצמי, והשתתפתי רק בפעולה אחת של הסטודנטים.

מעבר לכך, מלכתחילה הייתה לי לכל היותר התלהבות מאד מסוייגת מאספקטים מסויימים של הפעולה שנכחתי בה, ושל הפעילויות שדווחו בתקשורת, כמו גם ראיה מאד צינית של מטרות המאבק מכיוון מארגניו העיקריים, כפי שניתן לראות בתגובה זו למאמר בגדה השמאלית, שנכתבה כמעט לפני חודש: "...הכוח של אגודות הסטודנטים נובע מיכולתם להבטיח שקט תעשייתי, אחרת לאוניברסיטאות לא יהיה שימוש בהם."
(ראו http://www.hagada.org.il/hagada/html/modules.php?nam...)
ובזו, שנכתבה לפני שלושה שבועות לערך: "ההנהגה הרשמית תביא למפלתם עוד בשבועות הקרובים, אם לא ישכילו להשתחרר ממנה"
(ראו http://www.hagada.org.il/hagada/html/modules.php?nam...)
לכן, למשל, לא הופתעתי מהמרדפים הליליים שעשו ראשי האגודות על מנת לחתום על הסכם למרות התנגדות הסטודנטים.

אילו אספירציות פוליטיות אישיות היו לרוב-ככל הסטודנטים שחסמו את איילון, ששמם ישאר לוט בערפל לנצח נצחים? לעומת זאת, לאיתי שונשיין ולאיתי ברדה, שני ה"מנצחים" של השביתה הזו, היו גם היו, אבל, שוב, אני לא מבין מדוע אתה מפנה אלי חיצים כאילו דווקא אני הייתי רומנטיקן, כאילו דווקא אני קראתי לזה מחאה חברתית.

היה כאן פוטנציאל למחאה רחבה יותר, הפוטנציאל לא בא לידי ביטוי, למרות שיכול היה, למשל, על ידי כך שהיו מחדדים את המאבק ופועלים על מנת להרחיב אותו; לא כך קרה, ואני אישית לא מקיז דם על כך, אז אין לך על מה לרקוד. מבקרים, מסיקים מסקנות, וממשיכים הלאה.
40 שנה אחרי 445030
לא צריך לקחת דברים בצורה כ''כ אישית, סתם שאלתי.
40 שנה אחרי 440471
''דואגים לעתיד ההשכלה הגבוהה'' כן, בטח

קבוצה של מפונקים שרוצים קצת אקשין והמנהיגים שלהם כבר חולמים על הג'וב הבא במפלגה.

אין באמור לעיל מכדי להביע דעה בקשר לתביעות נטו על שכר הלימוד, אבל מכאן הדרך עוד א-ר-ו-כ-ה לסיסמאות נבובות על שינויים חברתיים. יש פה רק חיקוי עלוב והתפרעות לשמה עם טפיחה עצמית על השכם

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים