בתשובה לאיציק ש., 13/09/07 22:54
רשויות 457418
אני בטוחה שפרידמן שמח גם לרצות את ש''ס, אבל בהיותו אולטרה-שמרן לא אתפלא אם הניסוח הזה של החוק נראה יותר גם לו.
רשויות 457421
אני באמת לא מכיר את השקפותיו בתחום הזה; אולי את צודקת. היות שהיתה פסיקה בבית המישפט המחוזי בנצרת שנתנה פרשנות מאד מתקדמת לניסוח הישן של החוק (בגלל עקרון השיוויון). נראה לי שפרידמןדג כאן במים עכורים: הוא רוצה לרצות את החרדים ולשמור על השינאה שלהם למערכת המישפט. מצד שני הוא יודע שהתקדים יפעל לטובת ההומואים ולכן "הם מסודרים". יש לי תחושה מסויימת שפרידמן מבצע כאן מדיניות של אולמרט.
רשויות 457422
לא בטוח אם ההומואים "מסודרים". חוק הירושה הנוכחי הוא משנות השישים (אם אני לא טועה) כך שבית המשפט יכול היה לומר "המחוקק אמר אז 'איש ואישה' אבל מאז תפיסות העולם השתנו ואין סיבה להניח שהמחוקק ירצה לפגוע בעקרון השוויון ללא הצדקה‏1 ולכן הפרשנות הנכונה צריכה להיות 'איש ואיש', 'איש ואישה', 'אישה ואישה"'.
אפשרות אחת היא שהצעת החוק תתקבל והשופטים יגידו "טוב, ככה זה היה פעם, התיבה הזו בחוק לא השתנתה, אין סיבה לשנות את הפרשנות הקיימת"‏2 ואפשרות אחרת היא שהצעת החוק תתקבל והשופטים יגידו "טוב, המחוקק הבהיר את עמדתו לפיה הוא מתכוון אך ורק לזוגות של גבר ואישה ולכן אי אפשר לפרש את זה אחרת".

1LOL
2אני אתעלם לרגע מהעובדה שזו פסיקת מחוזי ולא תקדים מחייב של העליון.
רשויות 457424
את האפשרות הזו רצו למנוע באמצעות דברי ההסבר להצעה.

עמדת משרד המשפטים כפי שהופיעה בדיווח שראיתי ב''הארץ'' בשולי הסערה היא שהשר רוצה
א. את חקיקת הקודיפיקציה החדשה
ב. למנוע פגיעה במעמדם הנוכחי של זוגות של בני אותו המין

ושהוא לא יוותר על ב.
רשויות 457432
זה רק מראה עד כמה צודק אשרי במאמרו על פרידמן כפוליטיקאי.
הדרך היחידה של פרידמן שלא לותר על ב', היא להמנע מקודיפיקציה חדשה. רק חוק משנות ה-‏60 יכול לאפשר לבית המישפט
לתת לו פרשנות מאד מרחיבה; קודיפיקציה משנת 2007 לא תאפשר פרשנות עם נימוק של חקיקה ישנה שאינה רלוונטית למצב.
מה פוליטי בפרידמן? שימוש בשפה אורווליאנית. הוא נאבק לחזיוקו של בית המישפט העליון והדרך היחידה לחיזוקו- היא החלשתו. "למנוע פגיעה במעמדם הנוכחי של זוגות בני אותו המין". איך עובד ההגיון הזה? אם החקיקה על פי גישתו של טירקל גורמת למהומה פוליטית ודרישה לתקן את החוק. מה עושים? מחזירים את החוק הישן וכך מורידים את הלחץ מהמערכת הפוליטית ומעבירים אותו למערכת המישפטית. אז משחרר השר אמירה על שמירה על מעמדם של זוגות ההומואים- בית המישפט ידאג להם והוא הרי אחראי מיניסטריאלית על המערכת המישפטית. מצד שני הוא מתקיף את המערכת המישפטית על פרשנויות מרחיבות מדי.
רשויות 457423
בדיוק מה שאמרה העפרונית - ויש לציין שקדם לה גם אלון הראל במאמר בדה-מרקר (שהגעתי אליו מן התגיות במאמר שקישרת אליו). אם היום בית המשפט יפסוק שהחוק חל גם על זוגות חד-מיניים אז הוא שוב ירגיז את הדתיים ושוב יאורר נגדו את הטענה של אקטיביזם שיפוטי מוגזם.
רשויות 457433
מצטער שעניתי לפני שקראתי את התגובה הזאת. זהו בדיוק העניין של פרידמן.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים