בתשובה להתש''חניק האלמוני, 30/07/09 18:56
בוטל נוהל "חדרה – גדרה" 518832
זאת טענה מוזרה, אתה טוען למעשה שאני עובד ומשלם נניח 5000 שקל מס הכנסה וביטוח לאומי, X עובד ומשלם 1000 שקל, שנינו צורכים את אותם שירותים מהמדינה ועדיין שנינו משלמים את ערך השירותים שאנחנו מקבלים? זה נס כלכלי!

כמו שטענתי בתגובות אחרות, אין עבודה שישראלי מובטל לא יעשה תמורת הסכום המתאים. הם באו לכאן מלכתחילה בדיוק מהסיבה שהם מוכנים לעשות את אותה עבודה בפחות שכר מאשר העובדים הישראלים, אם מחר יביאו לפה ילדים צפון קוריאנים בני 12 הם יעבדו גם בפחות. תמיד יהיה מישהו מסכן יותר בעולם, ובעל רמת חיים ירודה יותר שיסכים לעשות את העבודה הזאת בפחות. זה עדיין לא גורם לישראלי שששכרו יורד או שאינו מוצא עבודה למאושר יותר.

נניח שהם לא גוזלים חלק מעוגת העושר הכללי‏2, ונניח שעוגת העושר הכללי אפילו גדלה, השאלה האם העושר החציוני והעושר הממוצע לאדם גדל או יורד.

1 בהנחה שמדובר בעבודה שדורשת הכשרה ארוכת שנים.
2 למרות שכסף שהיה מושקע בארץ על ידי עובדים מקומיים נשלח לחו"ל.
בוטל נוהל "חדרה – גדרה" 518843
לא כל כך הבנתי מה אתה מנסה להגיד בפסקה הראשונה, אולי תנסה להסביר את עצמך שוב.

לגבי הפסקה השנייה, אני מתאר לעצמי שכמעט כולם יסכימו לעסוק כמעט בכל דבר אם רק יציעו להם מספיק. אבל ה''מספיק'' הזה הוא סובייקטיבי. כל אחד והסטנדרטים שלו, לפי נטיות לבו והאלטרנטיבות שעומדות לפניו. אתה מציע שנמנע מהמעסיקים לשכור צפון קוריאנים בזול כדי לחייב אותם לשכור ישראלים ביוקר. אבל זה לא כל כך פשוט - קודם כול, יהיו מעסיקים שלא יוכלו לעמוד ברמות השכר החדשות ויפשטו את הרגל. ומעבר לזה, גם אלה שכן יוכלו לעמוד ברמות השכר החדשות יעשו זאת ביעילות פחותה - הם ימשיכו לייצר אותם מוצרים, אבל בהשקעה רבה יותר. נכון שעבור אנשים מסוימים זה כדאי (למשל, הפוליטיקאים שייבחרו בזכות ההבטחות לדאגה לעובד הישראלי), אבל לציבור ככלל זה לא כדאי, כי זה אומר שהמשאבים המוגבלים מושקעים בצורה פחות יעילה משאפשר.

השאלה שלך לגבי העושר החציוני והממוצע רומזת שאתה מודאג בעיקר מהשאלה לאיזו קבוצה - המרוויחים או המפסידים - ישתייכו אותם ישראלים שמתחרים לכאורה עם הזרים על אותן משרות. בניגוד לדעה הרווחת, לדעתי גם הם צפויים להימצא בצד המפסיד. בטווח הארוך, בגלל שהמשק כולו פחות יעיל, הרווחה הכללית תצטמצם (או לא תגדל כפי שהייתה יכולה לגדול), ובתור מי ששייכים לשכבות החלשות, הם יהיו הראשונים להיפגע מכך. בל נשכח שעוני הוא דבר יחסי, ושהעניים של היום נהנים הרבה פעמים מרמת חיים הרבה יותר גבוהה מהעשירים של דורות קודמים.

לגבי הטווח הקצר, נכון שאולי חלקם ימצאו עבודה זמנית בזכות האיסור, אבל אפילו בטווח הקצר איננו יכולים להיות בטוחים שהאיסור יועיל. יש דוגמאות היסטוריות למכביר למקרים שבהם פיקוח על מחירים (כמו שכר עבודה, אבל לא רק - גם שכר דירה, מחירי מזון וכו') השיג גם בטווח הקצר בדיוק את התוצאה ההפוכה מזאת שהתכוונו לה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים