בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 07/12/10 23:11
בית חם 558440
לגבי הרס הבית - גם אני לא מהנדס בנין, אבל אם אתה חושף את המבנה לאש חזקה במשך זמן מה אז הברזל בעמודים מתחיל להתרכך וגם מנסה להתפשט (ואולי גם בכושר הנשיאה של הבטון עצמו יש שינויים) - אלה דברים שלא ממש עוזרים ליציבות המבנית. לגבי חדירת האש פנימה - אש יכולה לשרוף דלת, לנפץ חלון או להינשא פנימה דרך פתח כלשהו על ידי גיצים. היא עשויה אפילו לעבור דרך תעלות של חוטי חשמל וטלפון.
The roof , the roof , the roof is on fire! 558444
גגות הם שלד של עץ עם כיסוי רעפים

וכל מי שהיה צריך לעלות לגג ביום קיץ יגיד לך שהרעפים לא מגינים מחום אלא אפילו להפך הופכים את פנים הגג לכיבשן
בית חם 558447
לגבי החדירה פנימה - למה אתם מניחים שהאש זקוקה לסוג כלשהו של "פתח" על מנת לחדור אל תוך הבית? אש זה לא חפץ מוצק. לא מספיק שמתקיימת הולכה מספיקה של חום, על מנת שהאש מבחוץ תחדור אל תוך הבניין? אם הייתי חייב להמר, הייתי מהמר שיש סיכוי גדול יותר שהאש תחדור אל בניין דרך מוליכי חום ולא דרך חלון פתוח או דלת פתוחה (אבל זה רק ניחוש בלתי מלומד).
בית חם 558458
אתה צודק, סוג של. כדי להצית אש כל מה שאתה צריך זה חום, והחום ממש לא חייב להגיע ממקור של ''להבה'' אחרת. תחשוב למשל על איך מדליקים אש בעזרת חיכוך של חתיכות עץ, הרי אין שם שום אש מלכתחילה. באותו אופן, אם הטמפרטורה מחוץ לבית עולה מספיק, עולה גם הטמפרטורה בפנים, וחומרים דליקים בפנים מתחילים לעשן, ואחר-כך להדלק.
בית חם 558501
אז אני סוג של צודק. אני גם רוצה ללמוד משהו ולכן - למה אני גם סוג של טועה?
בית חם 558641
הולכה של חום יכולה לעשות את זה, כמובן, אבל בטון אינו מוליך חום טוב במיוחד (ובלוקים אפילו יותר גרועים), וצריך לחמם צד אחד של הקיר במשך די הרבה זמן כדי להגיע לטמפרטורת בעירה בצד השני (מה גם ששם לא די בכך שהקיר יגיע לטמפרטורת בעירה אלא הוא צריך לחמם את האויר לטמפרטורה כזו). קשה לי להאמין שזה היה המצב בשריפה הזו. כפי שכתבתי, לא צריך שהאש תחדור דרך חלון או דלת פתוחים; היא יכולה לפתוח אותם בעצמה.
בית חם 558669
''אם לא איטונג, לא קונה'' נאמרת מפי תושב עין-הוד על הריסות ביתו השרוף יכולה להיות הפצצה הפרסומית של השנה.

(שכ''ג, מנסה שוב להתקבל לענף הפרסום בסיסמה ''זיוני שכל הם המומחיות שלי'')
הנה פתחתי חלון 558868
תודה לך וליתר העונים. ערעור היציבות באמצעות חימום הפלדה היה אחת המחשבות הראשונות שלי, בעקבות מגדלי התאומים, אבל בעין הוד וכו' רואים בתים שנשארו בגדול על עומדם ורק תוכנם נשרף. דלתות - איפה בישראל היום יש דלת חיצונית שאינה דלת פלדה? ניפוץ חלון היה באמת הניחוש שלי, אבל איך - האם האש עושה גלי הדף חזקים? או שמתקרבת לטמפ' ההתכה של הזכוכית כך שגלי הדף מתונים מספיקים כדי לפתוח מעדנות את החלון?

ווראיציה אחרת על אותה שאלה: בסיפוריהם של מבצרי צלבנים וערים מבוצרות באירופה תמיד יש שלב שבו החומות התמוטטו בעקבות שריפה. למה? בין האבנים היה שלד עץ שהחזיק אותן?
הנה פתחתי חלון 558876
בישובים קטנים עוד אפשר למצוא דלתות חיצוניות שאינן דלתות פלדה. לגבי חלונות - אש לא צריכה להביא את הזכוכית לטמפ' התכה שלה. למעשה, שריפה תתקשה להגיע לנקודת ההתכה של זכוכית, אבל אין צורך בכך. קרה לך פעם שכוס תה התנפצה כשמזגת אליה את המים? היום זה כבר כמעט לא קורה כי הכוסות היום הן מזכוכית עמידה יותר (בסגנון "דורלקס"), אבל את הזכוכית של החלונות אף אחד לא עדכן והיא לא עמידה להתפשטות מהירה ולא אחידה. מעבר לכך, לחלונות יש גם מסגרת - אם המסגרת היא מעץ אז היא עלולה להשרף בעצמה. יש להם גם תריסים - תריסים נגללים כלפי מעלה בסגנון המקובל בישראל הם הזדמנות נאה לאש להכנס. היא מתיכה או שורפת את הפלסטיק ואז יכולה לחדור אל תיבת העץ.
הנה פתחתי חלון 558882
ואללה. תודה. (לא קרה לי עם הכוס, אבל גדלתי על ''פלאי יום יום'' - האח הקטן והפחות מוכר של ''נסה ודע, שעשועי מדע'', מאת אותו מחבר, ועד היום כשאני מוזג נוזל רותח לכלי מטבח שאינו כוס חלק בי מוכן נפשית להתנפצות.
הנה פתחתי חלון 558877
נדמה לי שחלון יכול להתנפץ כתוצאה מהתרחבות (או התרחבות לא אחידה) של הזכוכית כתוצאה מהחום.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים