בתשובה להאייל האלמוני, 01/04/12 23:45
גוגל מקולקל היום? 593514
קצת מצחיק ש"אתה יודע" לצטט רק משפטים חלקיים.
כך למשל במקרה של שבדיה "שכחת לצטט" את החלק השני, שהופך לגמרי את משמעות החוק
Gun ownership requires license and is regulated by the weapon law (Vapenlagen 1996:67) further regulations are found in in weapon decree (Vapenförordningen 1996:70). The law doesn't ban any specific firearms or weapons, it merely states the requirements to own one. Everything from pepperspray to full-automatic machine guns are technically legal, and license to civilians can be given in 'special' cases. Like the other Nordic countries Sweden has a high rate of gun ownership, due to the popularity of hunting. The weapons law doesn't apply to air guns and similar with a projectile energy less than 10 joules at the end of barrel. These require no license and may be bought by any person over 18 years. Breech-loading rifles manufactured before 1890 are exempt as well. The gun license is obtained from the Police, and one must be in good standing and at least 18 years old, but exceptions regarding age can be made.
אתה גם מתעלם לחלוטין ממדינות המשכילות לשמור על זכויותיהם החוקתיות של אזרחיהן כמו אוסטריה, צ'כיה, איטליה, מקסיקו ושוייץ, באותו קישור בדיוק
שוייץ: Under Swiss law, all adult males who have received training in the Swiss armed forces are reservists who are required under law to keep their official firearms at home
מקסיקו: Article 10. The inhabitants of the United Mexican States have the right to possess arms within their domicile, for their safety and legitimate defense
צ'כיה: Generally, handguns in the Czech Republic are available to anybody above 21 years of age (18 or 16 years in some cases) with a clean criminal history who passes tests about gun law and weapon knowledge and a medical inspection (which may optionally include psychological test). Gun ownership is also acceptable for self-defense purposes. Unlike most European countries the Czech gun law allow its citizens to carry a concealed weapon without having any specific reason. Sport shooting is the third most widespread sport in the country (after football (soccer) and ice hockey).
איטליה: Gun usage is restricted to people 18 years old and up. The number of guns in their homes is not restricted (apart from handguns)
אוסטריה:Category C - Weapons requiring registration: Break action guns and all repeating rifles (i.e. bolt-, lever- or pump action). All Austrian citizens aged 18 or over can freely buy and own this type of weapon, but ownership has to be registered at a licensed dealer or gunsmith within 6 weeks of purchase (Typically, if bought in a store, the store registers them after doing the required background check).
Category D - Weapons free from registration: Non-repeating shotguns. As with category C, every Austrian citizen at the age of 18 or over can buy and own this type of weapon without further registration or permission, since no background checks are performed also EU/EEA citizens can buy them without problems.

בגדול, יש 2 גישות לאחזקת נשק, אחת הרואה בכך זכות יסוד (כחלק מזכות ההגנה העצמית של כל אזרח), אך משיתה על כך מגבלות מסויימות (סוג הנשק, סוג התחמושת, גיל, היעדר רקע פלילי, רישום הנשק, נשיאה מחוץ לבית וכו') והשניה הרואה בכך פריבילגיה הנתונה רק לאלו היכולים להוכיח שהם אכן זקוקים לנשק מסיבות כאלה ואחרות (מגורים, עיסוק וכו'). ארה"ב ושוייץ שייכות לסוג הראשון, מזרח טימור וישראל שייכות לסוג השני.
גוגל מקולקל היום? 593535
אם משהו הוא "זכות יסוד" אתה לא יכול להגביל אותו ברשיון מטעם המדינה. זה בדיוק ההפך מזכות יסוד. אם, למשל, יש לך את זכות היסוד לכתוב שטויות ברשת, אז המחשבה שתצטרך לבקש רשיון מהמדינה לפני שתתחיל לכתוב שטויות באינטרנט היא מגוחכת. מנגנון רישוי כלשהו מראש הוא מנוגד לקיומה של זכות יסוד. בגדול יש שתי גישות לאחזקת נשק: אחת רואה בכך זכות יסוד (כחלק מהזכות להגנה עצמית, מהזכות לרכוש פרטי, או סתם משנאת אדם) ולא מגבילה שום הגבלות על זכותם של אנשים לשאת נשק, ואחרת רואה בהחזקת נשק דבר מסוכן שהמדינה יכולה (ולעיתים אף צריכה) להתערב בו ולהגביל אותו. ארה"ב, שוויץ, ישראל, צ'כיה, בלגיה, וצ'ילה שייכות (כמו רוב המדינות) לסוג השני.

אתה מדבר על הבדלה אחרת, למרות שברוב המדינות קיימת רגולציה על נשק חם (ולפיכך, קשה למצוא מדינה שמקבל החזקת נשק חם כזכות יסוד), יש מדינות עם רגולציה מתירנית (permissive) ויש מדינות עם רגולציה מגבילה (Restrictive) ואם יש לך כח אתה יכול לבדוק את סוג הרגולציה בכל מדינה כאן מזרח טימור, תתפלא לשמוע, דווקא מחזיקה במדיניות מתירנית, כמו בארה"ב וצ'אד. בישראל המדיניות היא קצת יותר מגבילה, כמו בקנדה, דנמרק וצרפת.
הערות על התיקון השני 593541
התיקון השני לחוקה האמריקאית איננו נובע מעמדה כה פשטנית כפי שעולך מדבריך‏1. פרשנים של החוקה התלבטו על הניסוח המוזר של הנוסח שמכיל שני חלקי משפט שלכל אחד נושא שונה: האם החוקה מבטיחה את זכות המליציה או את זכות העם? (עם שאלת משנה אם "עם" זה "אנשים"?). בחינה מקיפה של טיוטות שונות לנוסח התיקון, של הקשרים שלו לתיקון השלישי, ושל הבנת ההקשר, ראית העולם והשימוש בשפה ובדקדוק של המאה ה-‏18 מצביעה על כך שהתיקון בא לעגן את החזון הרפוקליקני האידיאלי בצורה דו-כיוונית. האזרחים הבוחרים צריכים לשרת במליציה‏2, ואלה שמשרתים במליציה צריכים לבחור‏3. החזון הזה נובע מחוסר האמון הבסיסי שמנסחי החוקה רחשו לתפיסה של צבא קבע היררכי‏4 שעלול להפוך לגוף עם תרבות פנימית שונה שתסכן את התרבות האזרחית הרפובליקנית שמקדשת עת העליונות האזרחית ואת השיוויון לכולם. כך שהרעיון העיקרי שעמד מאחורי התיקון הוא שמירה על הדמוקרטיה‏5. השליט הוא "אנו העם..." שהצבא עושה דברו, לא להיפך, כי הצבא מגלם במהותו את העם שהוא "גוף הבוחרים". הצבא איננו יישות נפרדת שאיננה מייצגת את העם, מעין שכיר חרב מקצועי שיכול לפעול למען מטרותיו שלו או של מי שתופס עליו שליטה. וכך, התיקון מבטיח שהקונגרס לא יוכל להשתמש בסמכותו החוקתית כדי לפרק את המיליציות.

1 ובזה אני חולק על צפריר שטוען שהתיקון הוא לא רלוונטי, אנכרוניסטי ומזיק.
2 מליציה לתפיסתם איננה המשמר הלאומי של ימינו
3 מעין "צבא העם" בן גוריוניסטי
4 פלמ"ח לעומת צה"ל?
5 כפי שכתוב בתיקון "נחוץ לשימור ואבטחתה של מדינה חופשית"
הערות על התיקון השני 593542
התיקון השני לחוקה האמריקאית איננו נובע מעמדה שעולה מדברי משום שהוא לא מכיר בזכות לשאת נשק כזכות יסוד תגובה 592825

הזכות לשאת נשק כזכות יסוד היא ניסוח מחדש של החוקה האמריקאית על מנת שתתאים לפוליטיקה של הימין החדש בארה"ב.
הערות על התיקון השני 593544
טוב, זה בדיוק הוויכוח בין אוהבי הנשק שמפרשים את החוקה כהגנה כללית על זכות אינדיבידואלית להחזקת נשק, לבין מי שתומך בהגבלה שעבורו החוקה רק מטיחה את זכותן של המדינות לקיים מיליציה. שניים מהטענות העיקריות בוויכוח הן על משמעות "לשאת נשק" ואם "העם" מתייחס לקולקטיב או לפרטים. כך שמצד אחד "לא ניתן להפר" את הזכות "לשאת נשק" זה הכרה בזכותו של כל אזרח להחזיק כלי נשק ומצד שני זה "לא תופר" זכות "נושאי נשק" כביטוי שמשמעותו "צבא" כפי שמופיע בטיוטות המפורטות יותר של התיקון. נראה שאתה מצדד בפרשנות הצרה והמגבילה שלא הצליחה לשכנע את בתי המשפט עוד מאמצע המאה ה-‏19.

בנוסף, זה איננו נושא חדש שעלה "בפוליטיקה של הימין החדש בארה"ב". ה nra נוסד ב-‏1871, ובאותה תקופה ביהמ"ש העליון כבר פסק בנושא. למרות זאת, ביה"ש העליון קבע ב- 1880ים שהממשלה הפדרלית לא יכולה להגביל אחזקת נשק, אבל אין הגבלה כזו על ממשלות של מדינות הברית.
הערות על התיקון השני 593571
במהלך הויכוח במאה ה-‏19 וה-‏18 לא עלה הטיעון של החזקת נשק כזכות יסוד. החזקת נשק בוודאי אינו נושא חדש, החזקת נשק כזכות יסוד היא נושא חדש.
הערות על התיקון השני 593546
ואכן הצבא בארה"ב הוא באמת צבא העם הבן־גוריוניסטי. טוב שהחוקה שלהם לא אנכרוניסטית. הקונגרס היום אכן לא יכול לפרק את המיליציות (באופן ריק).
הערות על התיקון השני 594649
נקודה נוספת למחשבה, אם כי לא קשורה ישירות לעניין הזכות לנשיאת נשק. הרנדון נגד לאורי משנת 1937 היתה פסיקה חוקתית משמעותית של ביהמ"ש העליון של ארה"ב. הרנדון היה קומוניסט שחור שנידון בג'ורג'יה למאסר עולם על הסתה נגד המדינה. ביהמ"ש העליון פסל את החוק נגד התקוממות שמדינת ג'ורג'יה העבירה בסביבות 1870, וקבע שהחוק מסוכן משום שהוא משמש להגבלת חופש הביטוי ואפשר להשתמש בו נגד כל מי שמעוניין להביא לשינויים בממשל.

גוגל מקולקל היום? 593640
אתה נטפל כאן למונח ''זכות יסוד'', שאם מפרשים אותו כדבריך אז כנראה שאין אף מדינה (לפחות לא קיקיונית) שבה נשיאת נשק היא זכות יסוד, ולכן זה לא מעניין. בכל זאת נראה שיש שתי גישות שונות מהותית - זכות (אז לא יסוד, סתם זכות) לעומת פריבילגיה. אפשר לקרוא להן ''מתירנית'' ו''מגבילה'', אבל אלו מילים שרומזות על רצף, ומעניין להדגיש דווקא את הדיכוטומיה. נכון שמדיניות מתן הרשיונות ושלילתם בכל מדינה יכולה להיות מגוונת מספיק כדי להפוך את זה מעשית לרצף בין מדינות, ואף לחתור במדינה נתונה תחת המדיניות המוצהרת שלה. ובכל זאת, הצהרתית יש דיכוטומיה.
גוגל מקולקל היום? 593651
קודם כל, למה זה "לא מעניין"? טען אחד מהפריפריה: "בגדול, יש 2 גישות לאחזקת נשק, אחת הרואה בכך זכות יסוד (כחלק מזכות ההגנה העצמית של כל אזרח), אך משיתה על כך מגבלות מסויימות (סוג הנשק, סוג התחמושת, גיל, היעדר רקע פלילי, רישום הנשק, נשיאה מחוץ לבית וכו') והשניה הרואה בכך פריבילגיה הנתונה רק לאלו היכולים להוכיח שהם אכן זקוקים לנשק מסיבות כאלה ואחרות (מגורים, עיסוק וכו'). ארה"ב ושוייץ שייכות לסוג הראשון, מזרח טימור וישראל שייכות לסוג השני." עכשיו מתברר שזה פשוט לא נכון, אז זה לא מעניין?!

ולעניין, יש דיכוטומיה, אבל בניגוד למה שמצטייר בדברי אחד מהפריפריה, זה לא דיכוטומיה אידיאולוגית, בה מצד אחד יש את מולדת בני החירות ומצד שני את מזרח טימור, אלא דיכוטומיה פוליטית, בה מזרח טימור ומולדת בני החירות נמצאות באותו צד של המתרס. כמעט כל המדינות מכירות בזכות המדינה להגביל נשיאת נשק על אזרחים מראש, כמו שכמעט כל המדינות מכירות בזכותה של המדינה להגביל מכירת אלכוהול, מכירת סמים, מכירת תרופות, זנות או פורנוגרפיה. ובכל זאת, יש הבדל בין הולנד (מתירנית בכל מה שנוגע לזנות וסמים מגבילה בכל מה שנוגע לנשק) לבין שוודיה (ההפך), או בין טורקיה המוסלמית (מותר וודקה מגיל 18) לפינלנד מולדת הוודקה (מגיל 20) וכו'. הסיבות להבדלים הן לא אידיאולוגיות אלא טכניות, היסטוריות או תרבותיות.

עכשיו, כשהורדנו את טיעון "זכות היסוד" נשאלת השאלה איזה סיבות גורמות למדינות להיות מתירניות לנשק, וכמה הן רלוונטיות לישראל, ואיזה סיבות גורמות למדינות להיות מגבילות, וכמה הן רלוונטיות לישראל. ישראל היא מדינה קטנה (זה לא שאיזה חוואי יתקע מול עדר דינגואים באמצע הבוש במרחק של שעה טיסה מהאדם הקרוב), בלי תרבות ציד, אם חלק גדול מאד באוכלוסיה שמאומן בנשק באופן סדיר, אם היסטוריה ארוכה של פשעי שנאה שמבוצעים על ידי אנשים ללא עבר פלילי (ואנחנו מדברים על לתת נשק לאנשים עם עבר פלילי), עם ירי בחתונות ועם ארגוני פשע גדלים. אני לא רואה סיבה להשוות את ישראל לשוודיה, ולא סיבה להגדיל את כמות הנשק בידי האזרחים.
גוגל מקולקל היום? 593662
אז זהו, שזה כן נכון. אתה יכול להמשיך ולשקר כאוות נפשך, אבל זו העובדה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים