בתשובה לרנני, 28/08/13 0:40
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620493
התגובה של ברקת נראית לי הגיונית מאוד. אני יודעת שהשאיבות מחזקות אצל טבעוניות‏1 את העניין הטבעוני, אבל בשביל זה צריך להיות כבר טבעונית.
הבעיה במעבר לטבעונות הוא לא ההכרה בסבל של בעלי החיים - כן, כן, אתם צודקים. בעלי החיים סובלים מאוד.
הבעיה היא בקושי.
אנשים מתמידים לאורך זמן בתזונה מסויימת, אם נוח להם להתמיד בה.
בגלל זה דיאטות רצח לא מחזיקות מעמד.

אני פצחתי בצמחונות אחרי שראיתי שבמשך חצי שנה לערך, שבה התנזרתי מבשר לגמרי בדרום אמריקה מטעמי כשרות - לא חסר לי הבשר. בניגוד לכל אותם דתיים שאיך שהם מגיעים ללימה מסתערים על בית חב"ד והחמין שבו כנרקומנים שלא ראו סם. ובפעם האחת שכן אכלתי בשר באותה התקופה (קרובה-רחוקה של חברתי למסע ארחה אותנו בלימה, והיא יהודיה דתיה) - תפוחי האדמה וסלט הכרוב טעמו לחיכי יותר מהעוף (שדווקא היה בסדר, כן? אבל תפוחי אדמה זה פשוט יותר טעים).
יש לי הרבה חברים טבעוניים. אני מכירה את כל השטיקים - קמח חומוס, שמרי בירה, ממרחים מאגוזים - אני משתמשת בהם בעצמי.

אממה מה, יצא לי לטייל באיטליה תקופת מה עם חברה טבעונית. סקרנו (אישי ואני) יחד איתה את כל מדפי הפסטו בסופרים, פעם אחר פעם, כדי לחפש פסטו אחד(!) שאין בו פרמז'ן‏2. וראיתי איך היא סוקרת את התפריטים ביאוש כדי למצוא מנה אחת(!) בלי גבינה או ביצים‏3.
הברנשים שאין להם קושי להתמיד בתזונה טבעונית הם אותם חבר'ה שבשבילם ארוחה מתקבלת על הדעת היא לחם וצנון.

ועכשיו לנתונים:
כמו שהזכרתי כאן תגובה 620473
א. יש תקופות שאני לא סובלת טחינה.
ב. בקיץ בד"ך אני מבשלת פחות, גם בימים כתיקונם.
ג. במקום מגורי הנוכחי המטבח נמצא בחוץ, במרפסת. המרפסת מקורה בסגירת מסעדות. בגלל אתר הבניה הסמוך, לא פתחנו את סגירת המסעדות, כי יש המון אבק. התוצאה - חם אימים ולא כיף להיות במטבח. גם בערב לא כיף. התוצאה - מבשלים כמה שפחות.
ד. כשמבשלים כמה שפחות - אוכלים יותר "לחם-עם-משהו-וירקות-חתוכים". זה גם אומר שאת זמן הבישול המוגבל מקדישים לאוכל מבושל. לא לממרחים ודברים ששמים על לחם.
ה. וזה אומר: בלי חביתות-מקמח-חומוס, כי זה בישול.
ו. ובלי שניצל-קישואים, פורטבלו צלוי, וכיו"ב.
ז. ובלי חומוס-תוצרת-בית.
ח. ובלי ממרח אגוזים.
ט. ובלי ממרח שעועית.
יא. גבינת סויה אני לא קונה. משתדלת לא להרבות בסויה, ומספיק אני שותה חלב סויה.
יב. אבוקדו אין.
יג. חמאת בוטנים אינה נחשבת בעיני לממרח ראוי לשמו שבא לבד. לא. גם לא עם סחוג מעל.
יד. ריבה זה לא אוכל, והיא לא משתלבת עם ירקות חתוכים. ובכלל - אני מעדיפה ממרחים-לא-מתוקים. מה שפוסל גם את הטחינה-בדבש, מה גם שסעיף א.
טו. אני לא אוהבת פסטו לבד, בלי כלמיני דברים עליו. ובשביל דברים עליו - ראי סעיף ה.
טז. כנ"ל ממרח עגבניות מיובשות.
יז. כנ"ל ממרח זיתים, מה גם שבגלל הקטנה התרגלתי לבישול עם מעט מאוד מלח, וממרח זיתים מלוח לי מדי.
יח.. יש גבול כמה אפשר לאכול טוסט-של-טבעונים עם שמרי בירה, מה גם שגם זה התעסקות מטבחית‏4.

וכשראיתי שהשילוב בין כל הנ"ל גורם לי לא לאכול, חזרתי לאכול גבינה...

לא דרכת לי על הטבעונות. בשביל זה אני מגדירה את עצמי צמחונית-עם-נטיה-לטבעונות, ולא טבעונית. ואין לי כוח לטהרנות קהילתית, וגם לא לפורומי הטבעונאצים למיניהם.
רוצה לטהר? תטהרי. לא ככה מנצחים, ולא ככה משכנעים.

___________________
אגב, סתם שאלה: זקנה בת 80 בסופר מבקשת ממך להוריד לה את הטבעול ממקרר הקפואים, כי הוא נמצא נורא גבוה והיא לא מגיעה. בטבעול, כידוע לך, יש ביצים. מה את עושה?

1 טוב. אני יודעת שטבעונית אחת שאני מכירה, אמרה שזה מחזק אצלה.
2 ובסוף, אגב, ראינו חנות של ערבים, ונכנסנו אליה לחפש טחינה, ואכן הם אמרו לנו, בעברית במבטא פלשתיני ומבט נואש של "גם לפה הגעתם?" - "כן, יש לנו טחינה".
3 (ובסוף מבקשת מהשף שיאלתר משהו, או אם השף יכול בבקשה להמנע מלפזר את הגבינה מעל).
4 ועכשיו, להבהרה. אני הטיפוס שבימים כתיקונם, או לפחות - עד ללידה, אהבתי להכין הכל בבית. פסטו תוצרת בית. סחוג תוצרת בית. חומוס תוצרת בית. פיצה מאפס. במשך שנה שלמה אפיתי בבית לחם, בלי אופה לחם. טורטיות. מלאי כופתא.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620530
נאצים זה רק הבריאותנים! :-)
בגלל זה בקבוצת בישול טבעוני *אסור* להעיר על בריאות.
יש לי כל כך הרבה מה לכתוב לך, אני צריכה להתארגן על זה. בסוף זה ייצא שתי פסקאות וחצי, נראה. אני יוצאת ללוויה לצערי, אז בלילה. מה זה סגירת מסעדות?
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620537
הפטנט שמאפשר למסעדות לסגור חלק מהמדרכה בחורף? עם ניילון-ברזנט עבה כזה, שקוף? אז כזה. חם לאללה בקיץ.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620541
לא יפה הכינוי הזה, טבעונאצים. אז מילא כשקרניבורים עושים את זה, אבל כשקבוצות של טבעונים עם דעות שונות קוראות ככה אחת לשניה? בשביל מה?

חוץ מזה נדמה לי שזה גם לא מועיל למטרות שלכם - יש הרבה אנשים שכל מה שהם זוכרים לגבי ליבוביץ זה "יהודונאצים", ויש גם הרבה אנשים שכל מה שהם יודעים על ליבוביץ זה שהוא היה איש גדול ורע ושמשהו מאוד מאוד שטני עם "יהודונאצים" קשור איתו. זה מה שעוד עלול לקרות תוך עשרים שנה עם כל הטבעונים לסוגיהם ולקבוצותיהם - במקום כל חלומות כיבוש הארץ (והעולם?) שאתם מטפחים עכשיו, אנשים יזכרו, או אפילו רק ידעו, שהייתם "נאצים" מאיזשהו סוג, וההבדל בין בריאותיסטים לבין מוסריים לבין כל מיני מערכות פנימיות אחרות של עקרונות, בכלל לא יעניין אף אחד.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620560
אני לא חושבת. בלי קשר לנימוסים והליכות, לדעתי הטרנד הטבעוני/צמחוני של היום ישפיע באופן מסיבי על התודעה התזונתית ועל ההתייחסות לגידול תעשייתי של חיות משק. עם זאת לא נראה לי שהאנושות תוותר לגמרי על בשר.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620997
הבריאותנים מקסימום מטרידים מעט, להערכתי. אבל למעשה, מעולם לא נתקלתי בבריאותיסט/ית בשר-ודם. ספר הבישול של זהורית שייכי וחנה יופה ב"פונטנלה" של מאיר שלו הם המגע‏1 היחיד שהיה לי עם בריאותיסטים.
זו, לעומת זאת, טבעונאצית.

1 לא שזה באמת מגע, כשמדובר בדמות ספרותית ובספר בישול, כן?
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620536
______________
בקשר לשאלה שלך על אותה קשישה(1), זה קל: מסבירים לה בניחותא מה עובר על התרנגולות החביבות עד שהיא מתה בשיבה טובה (הגברת בסופר, לא התרנגולת).

(1) - טפי, את לא יודעת שאין יותר "זקנים" אלא "מבוגרים" ובמקרי קצה פתוליוגיים ממש "קשישים"? על תרנגולות ופרות יש לכם רחמים, אבל את נפשותינו העדינות אתן רומסות במגף קלגסים. בושי והכלמי.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620544
תגובה 566970

אליבא דאורן ציבלין, "צעירים" משמעו זבי חוטם שטרם יבש החלב מעל שפתיהם. "מבוגרים", לדידך זה אנשים שבטלו טוחנותיהם כי מיעטו, וחשכו הרואות בארובותיהם.
אני תוהה מה ההגדרה לאנשים שבין אלה לבין אלה.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620561
''אנחנו''
(או בגוף שלישי - ''אנשים בגילנו'').
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620599
-התגובה של ברקת נראית לי הגיונית מאוד.
-לא קיבלתי ולא חשוב.

-הבעיה במעבר לטבעונות היא בקושי.
-נכון, כרגע עדיין לאוכל כל יותר קל כי יש לו הכל מוכן בכל מקום. אבל זה משתנה במהירות, יש הרבה מסעדות, יש בודהה בורגרס והשווארמה הטבעונית שאפשר לקנות מהם נקניקיות ולהקפיא, יש גלידות וגלידריות טבעוניות בכל מקום. צריך להתארגן על תפריטים בערך קבועים ולהזרים את הטבעונות. אם מה שעומד בינך לבין טבעונות זה גבינה לבנה, זה אבסורד. כן אנחנו דור החלוצים, אכלנו חצץ, אבל כבר רואים את האור.

-פצחתי בצמחונות אחרי שהתנזרתי מבשר לגמרי בדרום אמריקה מטעמי כשרות -
-טבעונית דתית אמרה שנראה לה שיותר קל לה לוותר על מאכלים כי מראש היא חונכה לוותר על מאכלים מסוימים. הוויתור הוא כבר במערכת שלה אז הוא בא עם פחות מלחמות פנימיות. זאת לא טרגדיה קורעת לב לא לאכול עוף.

-יצא לי לטייל באיטליה תקופת מה עם חברה טבעונית
-טיול בחו"ל זאת אפיזודה ולא באמת קשור לקושי של הטבעונות היומיומית.
חוץ מזה, תסעי לברלין.

-אני מגדירה את עצמי צמחונית-עם-נטיה-לטבעונות, ולא טבעונית
-הגדרה מכובדת, אם מתאים לך תקראי לזה צמחונית בשאיפה לטבעונות כדי לבטא את את הדינאמיות.

-אין לי כוח לטהרנות קהילתית, וגם לא לפורומי הטבעונאצים למיניהם.
-צודקת, יש רמות שונות של טהרנות. אני למשל בודקת רכיבים ואם יש חלב או ביצים אני לא קונה, אבל לא בודקת את רשימות ה-E. אני גם נוקטת בשיטת ההימור, ברוב המקומות אני מהמרת שהברק על החלה הוא לא מביצה. זה הימור כמעט ב-‏100 בטוח, אבל יש שכן בודקים ואני לא מתווכחת איתם כי הם צודקים. אני פשוט רוצה להזרים יותר את הטבעונות שלי ושל אחרים, וכל אחד מחליט לאיזה עומק בשרשרת התעשיה להגיע. זאת בעיה לא פשוטה כי רכיבים מן החי יש בכל מקום אבל ממש. טבעונים לא קונים קונדומים שמיוצרים עם קזאין (חלבון חלב), אבל קזאין הוא דבק חזק מאד ועמיד למים ושמן, ומשתמשים בו בנגרות ובמוצרי חשמל, וגם בהדבקת תוויות על בקבוקים. אז מה עושים? כשתעשיית החלב תחוסל גם לא יהיה שווה לייצר את הדבק הזה.

מאד! ממליצה לך להיכנס לקבוצות בישול טבעוניות, תמיכה נהדרת והמון עצות ורעיונות ותמונות מגרות, כל שאלה שתשאלי תקבלי המון תשובות שרובן לא יתאימו לך אבל אחת כן! וכיף אטומי להיות בקבוצה שכולם טבעונים וכולם מבינים בדיוק על מה את מדברת. ממש ממליצה לך לרדת אל העם ולהצטרף.

-בישולים
-פה תוכננה לקום רשימה ארוכה של מתכוני ממרחים.
לא יצא כי הייתי עסוקה ועכשיו עייפה, אני גם חושדת שאת בשלנית יותר טובה ממני. אז חוץ מלהיכנס לפורומי בישול, כמה טיפים שאולי את לא מכירה:
1.
גבינת סויה, ועוד מתכון.
לא ממש בישול אלא חימום, קלה ביותר להכנה, עולה חצי מגבינת טופו קנויה, ואפשר לתבל במיליון טעמים.
לא פחות חשוב – היא זמינה תמיד, כי קרטון חלב סויה יש תמיד והוא נשמר לשנים, ומתי שמתחשק להכין גבינה לא צריך לחשוב פעמיים, ותוך זמן קצר יש.

2. מיונז. מה יש לשיר בשבחי המיונז שעוד לא שרו, על הלחם עם מלפפון ירוק, או מלפפון חמוץ ופרוסת תפוח אדמה. בלי בישול בכלל, זמין תמיד ומוכן ברגע.

3. "פסטרמה" טופו. אני רושמת אותו מהראש ובערך. חצי חבילת טופו קפואה. להפשיר ולסחוט קצת נוזלים, לחתוך לפרוסות בעובי 2 מ"מ.
במחבת לשים כפית שמן, 2 כפות רוטב סויה, כפית חומץ, כפית סוכר, כף פפריקה חריפה או מתוקה, והמרכיב הסודי – 10 טיפות עשן נוזלי היקורי. יהיה טעים גם בלי זה אבל זה נותן ארומה מעושנת.
להוסיף מים עד לכיסוי הפרוסות ולבשל עד שכל הנוזלים מצטמצמים. להנמיך את האש ולהמשיך לייבש את הפרוסות.
לאכול קר, טעים בלחמניה, עם חסה, נבטים, עגבניה דקיקה, חרדל... מתובל ונגיס.

4. טיפ: לבשל תמיד כפול. בכל פעם שאת מכינה לביבות חומוס, או קציצות עדשים, או פריטטה או כל דבר אחר, תמיד לבשל פי שתיים או שלוש ולהכניס למקרר או למקפיא. כי את כבר מבשלת והכלים כבר מתכלכלים, אז באותה עבודה עושים כפול. כי אין לך מאמא עוף ואין לך ביצה לזרוק למחבת ולעשות חביתת בלאי בשתי שניות, אז צריך להכין שיהיה במקרר ופתאום הטבעונות פשוטה.

טבעונים צריכים להצטייד בהרבה קופסאות פלסטיק בכל הגדלים.
גם לחתוך תמיד כפול. אם את חותכת ירקות לאיזה מאכל, מלפפונים, בצל, עגבניות, גזר, קישואים, תמיד לחתוך יותר ולשים במקרר, יהיה לזה שימוש מחר או מחרתיים. תמיד להנביט הרבה, לחלק לקופסאות קטנות ולהקפיא.
אני בטוחה שאת יודעת את כל הדברים האלה, אבל כתבתי.

-גבינת סויה אני לא קונה. משתדלת לא להרבות בסויה, ומספיק אני שותה חלב סויה.
-סויה. 130 מיליון יפנים אוכלים בין מנה ל-‏3 מנות סויה ביום ואין לגברים ציצים. במערב ילדות אוכלות כל 9 מתחילות להתפתח. אין בעיה בסויה, וכוס חלב סויה פלוס ממרח גבינת סויה על הלחם פלוס חתיכת טופו ביום, זה בריא.

עם זאת, מה הבעיה להחליף את החלב סויה במשקה אחר, יש עכשיו מבחר. תשתי חלב אורז ותאכלי גבינת סויה.
תגידי, אם את לא מבשלת, מה אוכלים הילדים שלך?

-זקנה בת 80 בסופר מבקשת ממך להוריד לה את הטבעול ממקרר הקפואים
-זאת באמת בעיה כבדת משקל. מתחתינו מתנהל בשעה זו דיבייט על שאלות הרות וגרל כגון זאת, ואם טבעוני דורך על מדוזה כמה הייל מרי הוא צריך לדקלם. תשאלי שם :-)
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620618
אני אוהב בשר אבל אחת המוזרויות שלי: אחד הדברים שאני הכי אוהב: לחם עם צנון.
חלב זה המשקה היחיד שטעים עבורי 620631
2 הסצינה הזאת מאד מזכירה סצינה אנקדוטלית מהסרט 'מי מפחד מהזאב הרע', והיתה משתלבת שם היטב.
*רק להבהיר שהסרט כולו לא בענייני סכסוך וכדומה. לפחות לא הסכסוך הישראלי-פלסטינאי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים