בתשובה לשם(חובה)המקורי, 12/04/14 19:11
כמעט רעיון לסטראטאפ 630634
בשביל מה לזכור? לפי ויקיפדיה התמ"ג הצרפתי נמוך משלושתם. במונאקו הוא כן גבוה.
אבל מה זה קשור? לא נראה לי שהתמ"ג מעיד על תפוקת או רווחת העובד (בגלל הוצאות הממשלה הכללות בו).
כמעט רעיון לסטראטאפ 630639
תמ"ג?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630641
"תוצר מקומי גולמי (תמ"ג) הוא מונח כלכלי המציין מדידה של הערך הכולל‏1 של הסחורות (מוצרים) והשירותים שיוצרו בשטח טריטוריאלי מסוים (לרוב מדובר על מדינה) במהלך תקופה נתונה (לרוב מדובר על שנה), לפני הפחתת הבלאי. נתונים אלו מבוטאים במונחים של כסף. המונח שונה מתוצר לאומי גולמי (תל"ג) בכך שהוא מוציא מכלל החישובים העברות כספים בין מדינות, כך שהחישוב כולל למעשה את התוצר שנוצר בתוך מדינה מסוימת ולא את התוצר שנתקבל בה. התמ"ג מהווה את אחד המדדים המשמשים להערכת חוסנו הכלכלי של האזור הנבדק. על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, סכום התמ"ג של כלל מדינות העולם עמד בשנת 2008 על 70.03 טריליוני דולרים, כאשר עשר המדינות החזקות בעולם ייצרו 62% ממנו."‏1

1 מקור תוצר מקומי גולמי [ויקיפדיה], התוצאה הראשונה שיוצאת שמחפשים בגוגל‏2 תמ"ג
2 גוגל3
3 כנראה שמנוי לגוגל וויקיפדיה שווה את המחיר שלו.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630643
יפה,תודה רבה
כמעט רעיון לסטראטאפ 630642
לא יודע מה יותר גרוע, לזכור לא נכון (כמו שם(חובה)המקורי) או לקרוא לא נכון (כמוך). ויקיפדיה מביאה 7 מקורות לתמ"ג, (שלוש לפי שווי ערך קניה‏1, וארבע נומינלי‏2) בכולם צרפת נמצאת בין ישראל וארה"ב.

כמעט רעיון לסטראטאפ 630644
אוקיי - נמוך משל ארה"ב - טעיתי. גבוה משל ישראל וכמעט זהה לזה של יפן (נמוך מעט בוויקי אבל גבוה משמעותית אחרי העלאת המס וירידת ערך המטבע ביפן).

אם מחלקים בשעות עבודה, התפוקה היא גבוהה בהרבה משל ישראל ויפן, עדיין נמוכה משל ארה"ב במעט (וגבוהה מהממוצע בגוש האירופאי), אבל הסיבות שהמספר של ארה"ב גבוה הן שונות מאד ולא קשורות לחוויה של 95% מכח העבודה.

מה זה קשור? זה בניגוד גמור לדיעה על הצרפתים העצלים שרק רוצים להיות בחופש.

כמעט רעיון לסטראטאפ 630645
הצרפתים לא עצלנים והאירופאים לא עצלנים הם רוצים לחיות בכבוד ולא לחיות בפחד מתמיד כמו בארה''ב שאולי מחר הבוס שמרוויח מיליונים על גבם ומנצל אותם עד כמה שניתן יפטר אותם סתם כך בעוד שלאנשים יש משכנתא לשלם וילדים לגדל. מצב עובד-מעביד באירופה הוא פי מיליון יותר טוב מהמצב בארה''ב. למי אכפת שארה''ב היא ''עשירה'' כשמציאות יש מספר מולטי-מיליארדרים ומנגד מיליוני עניים. מה שגם הרס את הדמוקרטיה האמריקנית.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630646
מצד שני בארה"ב המשכנתא מגובה רק על ידי הנכס ולבנק אין אפשרות לעקל נכסים אחרים, חשבונות בנק וכו' ומצד שלישי אחוזי האבטלה בחלק גדול מאירופה הם פי 5 מבארה"ב לצעירים מתחת לגיל 26 ומצד רביעי אם אתה ממדינה אומללה, בארה"ב די עוזבים אותך במנוחה ונותנים לך לעבוד בלי אשרה ומצד חמישי בספרד, יוון ושאר המדינות הפאשיסטיות לשעבר של דרום אירופה אם אתה חבר בשירות הציבורי, מובטח לך עתיד נוח ללא כל תנאים, גם אם שאר האוכלוסיה טובעת... כל מקום והבעיות שלו.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630651
אני מתנצל שלא אוכל להשתתף במלחמת לינקים איתך ועם האלמוני. (ראיתי רשימה בוויקי שבה ישראל לפני צרפת, מי יודע איזו גרסה של תמ"ג, שנה, מדידה...). זה לא מעניין. ובעיקר לא רלוונטי לתפוקה/עצלנות/רווחה של העובדים. בכווית התמ"ג גבוהה - זה אומר שהם עובדים קשה? ואם התמ"ג גבוה בגלל הוצאות הממשלה על רווחה או על בטחון, איך זה מעיד על תפוקת העובדים?

אני בכלל לא כלכלן, אבל נראה לי מוזר מאוד התרגיל הזה שמחלקים תמג בשעות עבודה - כאילו שכל התמג הוא פרי העבודה. אם מישהו יסביר לי את זה אולי אלמד משהו. אם לוקחים את התמג של כווית ומחלקים למספר השעות שהכוייתים היו בעבודה, מקבלים מספר גבוהה מאוד. זה אומר שיש להם תפוקת עבודה גבוהה או שכוייתים פחות עצלנים מהיפנים?

יש איזה תמה ותיקה עם הקשר בין פרוטסטנטים ורוח הקפיטליזם לעומת קתוליות ופסיביות או עצלנות. התמה הזאת חוזרת ומקבלת אישוש בעשורים האחרונים... גם בצרפת. שיהיו בריאים - כל זמן שהגרמנים ממנים אותם ולא היהודים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630652
אתה מודע לזה שבוואריה קתולית, כן?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630657
האמת, מעולם לא חשדתי בהם.
אגב, גם אמא של השכנה שלי קתולית. אז מה?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630663
אני משערת שאגוסטינר מתכוון לזה שהיותה של בוואריה קתולית מעקר, קצת, את תיאוריית הפרוטסטנטים החרוצים VS הקתולים העצלנים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630665
תמיד אפשר לטעון שהצפון העשיר של גרמניה סוחב על גבו את הדרום העני (אני מניח שזה לא נתמך בעובדות. אז מה?). שווייץ נראית לי דוגמה מוצלחת יותר. סתם בשביל הסטראוטיפ: למיטב זיכרוני מרכזה של תעשיית השעונים השווייצרית הוא בחלק דובר הצרפתית של המדינה.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630718
אתה מניח נכון, שזה לא נתמך בעובדות: נכון ל-‏2008, שתי המדינות הדרומיות הקתוליות הן מספר 4-5 מתוך 16 בתוצר לנפש. השלוש שמעליהן הן שתי ערי נמל ומדינה הכוללת את המרכז הפיננסי, כך שכנראה שתי הקתוליות הן הכי יצרניות, ואולי אפשר לומר חרוצות.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630697
כן, כנראה לזה הוא מתכוון. אבל צריך לזכור שבעניינים כאלו העובדות/טענות הן סטטיסטיות וארוכות טווח, כך שדוגמה נגדית נקודתית (בכמות או בזמן) לא באמת מפריכה/מעקרת את התיאוריה. הרי יש בגרמניה כמה מליוני מוסלמים והיו יהודים. בכלל נדמה לי שהיום מספר הקתולים בגרמניה כמעט זהה למספר הפרוטסטנטים. וגם, לא מדובר רק בגרמניה, אלא בכל הרצועה של צפון אירופה ואנגליה.

התיאוריה אומרת שהרעיונות הפרוטסטנטיים-פוריטניים השפיעה גם על בני דתות אחרות - תחשבי על הסטריוטיפ של יהודי גרמניה (יקים). כלכלה של יקים (מכל דת) תהיה יותר מפותחת מכלכלה של סטלנים. יש גם תיאוריה (של פרגסון) שאומרת שהמערב בימינו מפסיד את ההגמוניה הכלכלית שלו בעולם בגלל תופעת החילון וההתרחקות מהערכים הפורטסטנטיים-פוריטניים ההם בעוד שבדרום מזרח אסיה דווקא מאמצים אותם (הם לא ממירים את דתם אבל מחקים מה שנראה להם מוצלח אצל הפרוטסטנטים).
כמעט רעיון לסטראטאפ 630654
ואכן ציינתי שבארה''ב המצב שונה בגלל ריבוי משאבי הטבע ומעוד סיבות. בהיעדר משאבים טבעיים בכמות חריגה, אפשר לשער שמה שמבדיל בין יפן, ישראל, צרפת, מקדוניה, ניגריה וכו' הוא פריון העבודה.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630656
כן, אפשר לשער מה שרוצים - גם את מה שרוצים לטעון.
אז אם משאבי הטבע הם חלק (שעשוי להיות משמעותי) מהתמ"ג, אז ההוא שהבאת קודם שמחלק את התמ"ג בשעות עבודה הוא סתם להטוטן - כמו זה שמחלק תפוזים בתפוחים. מה שיוצא לו זה מיץ חסר משמעות, לא?

עכשיו שהוצאנו את המשאבים, מה נעשה עם הגרעון הממשלתי? אם בארץ עוץ, התמ"ג גבוה בגלל השקעות ממשלתיות גבוהות, שממונות על ידי חוב לדורות הבאים, האם זה אומר שבני עוץ חרוצים או עצלנים או משהו אחר?
לי נראה שזה לא אומר כלום.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630660
השאלה שצריכה להישאל היא כמה שעות ביום אדם צריך לעבוד כדי שיהיה לו גם זמן לפנאי למשפחה ולחיים ראויים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630661
ואם התשובה היא: גם ללא שעות עבודה אין מספיק זמן?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630698
בשביל מה היא צריכה להישאל? האם אפשר לצפות לתשובה אחידה? אולי השאלה שכל אחד צריך לשאול את עצמו היא מי ממן את "החיים הראויים" שבחר לעצמו. ואם זה לא הוא (יחד עם סביבתו, אוהביו וחבריו) - אז אולי לא בטוח שזה חיים ראויים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630706
אם היא לא תשאל יבואו כל מיני אנשים עם טבלאות על תפוקה.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630719
אפשר לשער ששום נתון לא אומר כלום, כמובן.

חג שמח.
דוגמא לא טובה ניגריה 631656
לפי התיאוריה שלך אפריקה אמורה להיות יבשת שבה אנשים יושבים מתחת לדקל עם פינה קולדה ביד, בעוד שהמחצבים שלה מאפשרים להם סגנון חיים כמו זה שבאמירויות.

גם יפאן זו דוגמא לא טובה בכלל. בכל מה שקשור לפיריון ויצרנות ולחריצות, בכל סקאלה שהיא, יפאן תהיה איפשהו הרחק מחוץ לסקאלה.
שם אנשים מתאבדים אם הילד שלהם לא התקבל לגן ילדים מסוים, ובזה נקבעה כל הקריירה שלו.

יפאן היא גם דוגמא לא מוצלחת גיאוגרפית, שרשרת איים די קטנים ומרוחקים, שיושבת על אזור טקטוני מטורף, הסכנה הכי גדולה שם קשורה לרעידות אדמה שמתרחשות כמה פעמים ביום.

ולמרות כל אלה הם היו בראש חוד החנית הטכנולוגית-כלכלית בשנות התשעים, למה הם נפלו? את זה תשאל את הסינים. ואת הכלכלה הגלובלית. בודאי שאין לזה שום קשר לפיריון או חריצות.

דווקא לישראל, מבחינה תיירותית למשל (הן מבחינת פלאי טבע וגם היסטוריה) יש פוטנציאל כלכלי-תיירותי שיכול היה לעמוד בתחרות די יפה עם המדינות שהזכרת, שכמובן צרפת גדולה מהן לאין שיעור.
והיא לא.

אפשר להיכנס לסטטיסטיקות של פוטנציאל הכנסות מתייירות בתל"ג או בתמ"ג כן או לא גם לפי יחס שטח X אתרי תיירות. ואז מה נלמד מזה? אולי שהישראלים זורקים את הפוטנציאל הפיננסי הגלום בתיירות לפח, כי הם עצלנים / טיפשים / פחות מדי פרוטסטנטים / עסוקים בשטויות...

סתם דוגמא.
סליחה, ניגריה מן הסתם גדולה מצרפת 631657
לא בדקתי, אבל נראה לי שגדולה ממנה לפחות פי ארבע. סתם ניחוש.
המדינות האחרות הן פצפונות.
דוגמא לא טובה ניגריה 631671
ככל שאני יודע, אחת הסיבות העיקריות להצלחה היפנית אז היתה אימוץ שיטות ניהול מתקדמות, שאותן למרבה האירוניה הם למדו ממומחים אמריקאים. ז״א, ניהול יעיל ואפקטיבי הביא ליעילות גבוהה ולעליה באיכות.
דוגמא לא טובה ניגריה 631683
כמעט רעיון לסטראטאפ 630748
לפי ויקיפדיה, התמ"ג הישראלי נמוך מהצרפתי.

לצרפת תמ"ג של 39,617 דולר לנפש, ולישראל תמ"ג של 31,537 דולר לנפש (בשנה).

כמעט רעיון לסטראטאפ 630757
מתישהו יידרש הניטפוק שתמ"ג אינו תמ"ג לנפש (כן, שמתי לב לקישור: List of countries by GDP (nominal) per capita [Wikipedia]). התמ"ג של צרפת גדול בהרבה מזה של ישראל וזה גדול מזה של מונקו.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630758
ושתמ"ג נומינלי איננו תמ"ג לפי כח קניה (ושהקישורים לשניהם הובאו כבר למעלה תגובה 630642)
כמעט רעיון לסטראטאפ 630796
נוכל להסכים על כך שבניכוי הכנסות ממשאבי טבע הגורמות להטייה של הנתונים, בצרפת עובדים הרבה פחות ומרוויחים בערך אותו דבר (במונחים כאלה או אחרים) כמו בישראל או ביפן (כדוגמאות למדינות מפותחות בעלות אוכלוסיה משכילה שעובדים בהן שעות ארוכות)?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630805
אם כבר מנטפקים, אז כדאי לשים לב שלא רק משאבי הטבע גורמים להטייה של הנתונים. אם המדינה מתועשת יותר או משכילה יותר - בגלל השקעות בתשתית וחינוך משנים קודמות - אז היא תפיק יותר בפחות שעות עבודה, אפילו אם תפוקת העובדים עצמם (בשעה) נמוכה יחסית, כלומר אפילו אם הם ''עצלנים''.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630806
יש בטענה משום ביצה ותרנגולת,היא היתה מתועשת או משכילה יותר אם היתה "עצלנית"?!
כמעט רעיון לסטראטאפ 630807
בטח - אם האבא העשיר שלי קנה לי טרקטור אני אפיק יותר מבן העני שעובד עם מעדר, אפילו אם אני יותר עצלן ממנו.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630811
מדברים על תרבות לא אדם ספציפי,בתרבות "עצלנית" גם האבא היה עצלן אז מאין לו הכסף לטרקטור?!
כמעט רעיון לסטראטאפ 630814
נגיד שהאבא אולי היה עצלן, אבל הייתה לו אימפריה שאיפשרה לו לפתח תשתיות מקומיות על חשבון אחרים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630941
יש דווקא טענה פופולרית שתרבויות נוטות לעבור, תוך דור אחד, מחריצות (אם היא מצליחה להביא לשפע) לעצלנות.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630947
איפה זה קרה/נשמעה הטענה שתרבות עבודה השתנתה בדור?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630951
ארצות הברית? אם כי שם מדובר על יותר מדור אחד.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630956
בכמה דורות בוודאי,אני לא מכיר מקרה שעונה על הקריטריונים של ירדן..
כמעט רעיון לסטראטאפ 630952
הנה דוגמה למגזר שעבר תוך דור אחד מחריצות לבטלנות - מ1979 ל-‏2008 ירד שיעור התעסוקה שם מ-‏79% ל-‏35% בהתאמה.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630954
האם מדובר כאן על תרבות שהצליחה להגיע לשפע?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630975
קל וחומר, לא?
אולי לא דייקתי בעניין הזה. אבל מאחר שכנראה שיש קשר הדוק בין זה לבין גידול מאסיבי בקצבאות ושאר הטבות (פטור גורף מגיוס החל משנות השבעים), ייתכן ויש כאן סוג של שפע יחסי.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631072
חשבת שאולי יש איזה קשר בין התנית הפטור מגיוס בבטלה מעבודה ובין זה שהם... לא עובדים?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631080
ברור, לא?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631174
אז ברוח הכותרת, רעיון לסטארטאפ: בוא נפסיק עם השטות של הצבא וניתן להם לעבוד.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630957
זהו? הכרזת מלחמה על החרדים בכל הקשר באשר הוא שם?!
הם לא אגואיסטים ולא עצלנים ברובם.הם דואגים מאוד למשפחותיהם ולחברה היהודית, וללמוד בכמות השעות שהם לומדים דורשת חריצות לא מעטה.
הם טועים בשיקול דעת,זה כן
כמעט רעיון לסטראטאפ 630974
האם אתה טוען שבשנת (או עד שנת) 1979 הם דאגו יותר או פחות למשפחותיהם, והאם אתה טוען שעד אותה שנה הם היו פחות מסורים ללימוד התורה?

לא נראה לך מוזר שתופעה מסוימת משתנה באופן כל כך נחרץ תוך דור אחד?
כמעט רעיון לסטראטאפ 630978
ברגע שהסביבה מאפשרת הם מחוייבים ללמוד תורה,זה לא עיניין של עצלנות.ע''פ תפיסתם הלימוד קודם לכל אבל לאכול צריך,אם המדינה נותנת להם אוכל הם רק ילמדו אם לא הם גם יעבדו.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630979
חבל שנמחזר את עצמנו, כבר כתבתי במקום אחר שכשאלה שטובים בלימודים - נניח עשרה אחוז מהאוכלוסיה - לומדים, זה עוד סביר, כשזו חברה שלמה זו בטלה סמויה מרצון בקנה מידה מופרז.

וכבר אמרו חכמינו שבלי לחם, אין תורה, ומההגדה של פסח - מי שטוען ''מה העבודה הזאת לכם, לכם ולא לו'' הוא רשע.
מדברי חכמים, לא אני ההדיוט הקטן.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630983
נראה לי ש"עבודה" בהקשר של ההגדה היא עבודת קודש. כך גם במקרה של "על שלושה דברים העולם עומד: על התורה, על העבודה ועל גמילות חסדים". האמירה הזו היא מפרקי אבות ונאמרה לפני חורבן בית המקדש - ה"עבודה" היא הקרבת הקורבנות בבית המקדש.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630991
ואני לתומי חשבתי שמדובר בעבודת הפרך של בני ישראל במצרים, להזכירך שבית המקדש לא היה קיים אז.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631661
ויש גם את ''אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות''.

אנשים דתיים ואף חרדים אורתודוקסיים למהדרין מתפרנסים ואף עושים חיל כשהם גרים מחוץ לארץ הקודש.

בשום מקום לא כתוב שמי שיושב על אדמת ארץ ישראל צריך להתרחק מן העבודה, פשוט במשך הרבה מאד שנים הם התרגלו לקונספט של ה''חלוקה''.
והנה אולי הגיע הזמן להפסיק אותו. לפחות במימון ממשלתי. בכתבת טלויזיה על זה אמר אחד הרבנים שמבחינתם הפתרון הוא שיהודי ארצות הברית יממנו אותם. סבבה. אבל לא על חשבון האדם העובד ומשלם המסים שנהרג תחת אוהלה של מדינת ישראל.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631068
לפעמים חריציות מזיקה כשהיא לא העניין הנכון. במעשיהם הם אינם דואגים לחברה היהודית.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631099
החלק הראשון נכון,החלק השני זה עניין של תפיסת עולם
כמעט רעיון לסטראטאפ 631105
נכון.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630959
סליחה, אולי דור אחד זה מעט מדי. אבל אם אתה מקבל את האפשרות לשינוי גדול תוך שלושה דורות, נגיד, אז הנקודה של המסביר בתגובה 630805 עומדת בפני ההתנגדות שלך.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630960
אם נוציא מהמשוואה משאבי טבע מוגזמים,אתה רואה מצב שחברה "עצלנית" (לצורך הדיון חברה שלא מייצרת מספיק כדי צורכה) במשך 3 דורות ממשיכה להיות חברה מתועשת ומשכילה?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631002
שקיעתן של חברות זה תהליך שנמשך מאות שנים,זה לא קורה בדור אחד או שלוש.

זה לא עניין בינארי - מיצרת מעל או מתחת לצרכיה. החברה מתחזקת (ביחס לאחרות) כשהיא שמשקיעה יותר בתשתיות ופחות בצריכה. אם היא מייצרת רק מספיק כדי צרכה אבל לא מספיק לשימור והגדלת תשתיותיה, אז היא בתהליך של שקיעה.

יכול להיות שהצרפתים תמיד היו ''עצלנים'' יחסית, אבל החברה שלהם נעשתה מתועשת ומשכילה למרות זאת, כתוצאה מגורמים אחרים - נגיד משאבים וכוח עבודה שהם בזזו מהקולוניות שלהם. עכשיו, כשאין להם קולוניות והם צריכים לכלכל את עצמם, הם בתהליך של שקיעה.

הרעיון שחברה נעשית ''עצלנית'' ו''מפונקת'' יותר כשיש לה כוח עבודה זול מהקולוניות, נשמע לי מוכר וסביר גם מנסיונינו. אפילו את זה לא נלמד מהצרפתים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631020
אוקי,עם זה אני מסכים. רק תפסיק להשתמש במושג הבזוי הזה ''קולוניות''
כמעט רעיון לסטראטאפ 631070
החברה המשוערת שלנו לא עצלנית במשך שלושה דורות, היא הופכת בהדרגה לעצלנית במשך שלושת הדורות. ובהחלט כן, נראה לי סביר שהיא תשמור על עצמה מתועשת ומשכילה בתקופה זו. (אני שואל ממך את הניסוח "מתועשת ומשכילה", אני לא בטוח שאלו התיאורים הרלוונטיים - תל"ג יכול להיות גבוה גם בזכות מעלות אחרות מתיעוש.)
כמעט רעיון לסטראטאפ 631440
בנים של נובורישים בד''כ עובדים הרבה פחות מהם.
צודק, בדיוק נתקלתי בזה 631660
כאימרה סינית עתיקה שאומרת ששפע לא נשאר במשפחה אחת יותר משלושה דורות.

הדור הראשון חסך פרוטה לפרוטה ובזיעת אפו הגיע להון.
הדור השני מקבל את זה כמובן מאליו, ולא מעביר לדור הבא את הערכים שהניעו את דור הוריו.
הדור השלישי מפונק וחסר כישורים ומאבד את ההון המשפחתי בדרך כזו או אחרת.

זו תיאוריה דווקא מתקבלת על הדעת.

---

יש יוצאים מן הכלל כמובן. על משפחות יהודיות לא בטוח שזה עובד. ע''ע רוטשילדים וכד'
וגם זה קצת אחרת במדינות שיש בהן תארי אצולה או הטבות מעמדיות שהן יותר חזקות מכוח השוק. ואולי זה גם מסביר את משפחת רוטשילד, שהרי זכו לתארים ומעמד בארצות בהן היתה שכבת אצולה.
פיקטי על הון וירושות 631672
לפי הכלכלן תומאס פיקטי, במאה ה19 ותחילת המאה ה20 כ 90% מההון עבר בירושה ולא נצבר כחיסכון מהכנסה. בתקופת מלחה״ע-‏2 ולאחריה חלקן של הירושות מסך העושר ירד לכ 50% אבל כיום זה חזר לכ 70% ונמצא במגמת עליה.
פיקטי על הון וירושות 631712
זה מן הסתם מאד נכון לגבי העולם המערבי.

אבל לא בטוח שזה נכון לגבי סין ומזרח אסיה בכלל.
עד נפילת הקיסרות זה מן הסתם היה נכון גם שם, כי שיטת המעמדות היתה מרובדת ונוקשה ולא ממש היתה אפשרות למוביליות חברתית, כמו בשאר מדינות שהיו בהם מעמדות.

אבל לפחות מאז מלחמת מנצ'וריה וכל זה (לצערי כרגע לא זוכרת במדויק את האירועים ההיסטוריים, אבל השינוי הדרמטי שם קרה הרבה לפני נפילת הקיסר האחרון, הילד), השתנו שם דברים, גם בתוך המבנה החברתי וגם הכלכלי בכלל.
פיקטי על הון וירושות 632194
יש לך מקור נגיש לשיטה שפיקטי השתמש בה כדי לחשב את היחסים האלה?

קראת את סיפרו "Capital in the Twenty-First Century"? כדאי לקרוא? יש בו ערך מוסף מעבר ל-"יש אי שוויון, אי שוויון לא צודק, לכן צריך לקחת מהעשירים ולחלק לעניים"?
תהייה 631658
איך אף אחד עוד לא הזכיר את מדינות סקנדינביה בהקשר הזה, עד כה בדיון?
תהייה 631688
איך באמת?
תהייה 631716
ראיתי את זה, אבל זה איזכור של לאחר יד.

סקנדינביה היא סטדי קייס בהרבה דברים (בעיקר בנושא מדינת רווחה קפיטליסטית). ומאד בולט בתחום של מוסר בכלל ומוסר עבודה בפרט.
עם הרבה דיונים והתייחסות לנושא הדת בהקשר הזה.

מדינות סקנדינביה הן דוגמא חיה להמון דיונים כלכליים-חברתיים-פוליטיים, שמשום מה לאנשים מצדדים מסוימים של המפה הכלכלית נוח להתעלם ממה שקורה שם. כי זה סותר את רוב התיאוריות הכלכליות-חברתיות ששאר העולם המערבי נאבק איתן.

אין לי לצערי איזה לינק מוכן מראש לעניין הזה, אבל אני אחפש. כי הנושא של מוסר עבודה שם הוא בולט במיוחד, השפעתו על הכלכלה ועל החברה.

למותר לציין שאני לא קושרת את כל מדינות סקנדינביה בסרט אחד, כל מדינה והסיפור שלה, ומה שעדיין משתנה וקורה בה. רק ששוכחים אותם ומשום מה לישראל יותר נוח להשוות את עצמה למרכז אירופה או לארצות הברית, כאילו, איך זה בדיוק קשור אלינו?
תהייה 631717
חוזרת בי במידת מה. הטבלאות האלה מעידות בהחלט על שעות עבודה מול פריון עבודה בסקנדינביה.
אבל זה פרמטר צר אחד.

הכוונה שלי היא לדיון היותר מוסרי או פילוסופי או אידאולוגי. כפי שהתנהל פה לגבי ארצות אחרות.
תהייה 631718
תודה.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630810
לא רק משאבי טבע גורמים להבדלים. גם גיאוגרפיה‏1, פוליטיקה‏2, תרבות‏3 גנטיקה‏4 והיסטוריה‏5. למרות שאני נוטה להסכים איתך לא נראה לי שאפשר "להוכיח" שאתה צודק‏10.

1 צרפת נמצאת במרכז אירופה‏6, למכור חולצות שנתפרו בצרפת אפשר לא רק בצרפת‏7 אלא בכל השוק המשותף בעלות הובלה נמוכה יחסית וכמעט ללא מכס. בישראל זה הרבה יותר קשה בגלל שמלבד ישראל, יש לך את ירדן ומצרים (לא שווקים אמיתיים למכירת חולצות תוצרת ישראל) ואז את השוק האירופי בו אתה מתחרה מול אותו היצרן הצרפתי שכבר יש לו את יתרון המכס וההובלה.
2 ישראל לא יכולה למכור או לקנות שום דבר מהשכנות הצפוניות שלה. יפן לא יכולה לסחור עם צפון קוריאה וסחר עם סין הוא די קשה.
3 יין מבעבע שמיוצר בישראל הוא "יין מבעבע" ונמכר בהתאם, יין מבעבע שמיוצר בצרפת‏8 נקרא "שמפניה" ונמכר במחיר כפול.
4 יהודים ויפנים מתים פחות‏9, במדינות מתועשות זה אומר יותר אוכלוסיה זקנה שלא עובדת אבל דורשת טיפולים יקרים.
5 בריטניה, למשל, עדיין נהנית כלכלית מהאימריה עשרות שנים לאחר שהתפרקה.
6 לא "אירופה" היבשת, "אירופה" השוק המשותף, ולא "מרכז" גיאומטרי.
7 שהיא בפני עצמה מדינה גדולה בהרבה מישראל
8 ז"א - בחלק מסיום של צרפת.
9 או חיים יותר, תלוי איך מסתכלים על זה.
10 לפי List of countries by GDP (PPP) per hour worked [Wikipedia] צרפתי ממוצע מייצר בשעת עבודה הרבה יותר מיפני ממוצע, שבעצמו מייצר הרבה יותר מישראלי ממוצע.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630815
אני מסכים שאי אפשר (או קשה מאוד) להוכיח את נכונות טענתי שהתמ"ג לנפש במדינה מסוימת איננו מעיד על עצלנות/חריצות של האזרחים.
ואין לי ויכוח עם הערת שוליים 10 שלך - כאמור, מוסכם שצרפתי מייצר יותר בשעה. כאמור, זה לא אומר שהוא יותר חרוץ או עצלן.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630817
התכוונתי שאני מסכים עם שם(חובה)המקורי (ולא אתך). אני חושב שעצלנות וחריצות הם לא באמת פקטור מעניין. אפשר לחלק את כל העבודות בשוק על ציר שבצד אחד יש את העבודות שהתפוקה שלהן היא לינארית בזמן, ז"א על כל שעת עבודה אתה תפיק את אותו סכום בדיוק (למשל, עובד בפס ייצור), ובצד השני עבודות שהתפוקה שלהן לא לינארית בכלל, ז"א שבשעה אחת אתה יכול להפיק תפוקה חודשית ובאחרת לא תפיק כלום (למשל, מחפש זהב). רוב העבודות נמצאות באמצע, אבל בכל זאת, הטענה, אם אני מבין אותה נכון, היא שהעבודות שנמצאות בקצה המוזהב של הסקאלה תופסות נתח הולך וגדל בשוק העבודה המודרני במדינות המתפתחות (גם באחוזים ועוד יותר במאסה הכלכלית). גם בגלל אוטומציה וגם בגלל יצוא של עבודות "פשוטות" למדינות מתפתחות, ויבוא של עובדים מוכשרים מאותן מדינות. להבדיל מחיפוש זהב, התפוקה של חלק גדול מהעבודות האלה תלוי באופן די ישיר במוחו של העובד, והתפוקה של המוח האנושי תלויה באופן די ישיר בתחושות הסובייקטיביות שלו. במילים אחרות, מהנדס יפיק יותר ביום עבודה של 8 שעות מאשר ביום עבודה של 14 שעות, יותר משבוע עבודה של 5 ימים מאשר משבוע עבודה של ימים, ויותר מחודש עבודה של 22 ימים מאשר מחודש עבודה של 30 ימים.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630820
אנקדוטה על רמת החריצות של עמים-
לפני שלושים שנה הפלגתי באניות סוחר. צפיתי בעובדי הנמל בעשרות מדינות והסטראוטיפים היו ברובם נכונים.
אבל למרות שביפן החריצות והמיומנות היו הגבוהות ביותר, ולא ניתן היה לעבוד יותר מהר מהם, בניו יורק והליפקס הצליחו לעשות יותר פעולות בדקה בסך הכל משום שהעגורן הצליח בחלק מהזמן לפרוק ולטעון את האניה באותו מהלך, כנראה בזכות מערכות מחשוב וניהול מטען מתקדמות יותר.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631662
להלן מי שגילה ראשון את האש.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630833
אופס, התבלבלתי. חשבתי שהוא - שם(חובה)המקורי - כמעט מסכים איתי ושאני עונה לו. אני לא בטוח כמה מעניין פקטור העצלנות/חריצות. מה שניסיתי להבין קשור במונח הטכני תמ"ג. האם התמ"ג של מדינה יכול לשמש מדד (אפילו בקרוב, אפילו בניכוי משאבי טבע והון משנים קודמות) לחריצות/עצלנות של תושביה. כשכל השאר שווה, לחריצות העובדים (כלומר למוטיבציה שלהם להשקיע מאמץ כדי להפיק מעצמם יותר) בטח יש השפעה על התמ"ג. אבל כל השאר לא שווה ולכן אי אפשר לבדודד את החריצות ולכן אני לא חושב שאפשר ללמוד מהתמ"ג משהו על חריצות. (אבל עדיין לא בטוח).

נדמה שקצה הסקלה שאתה מתעניין בו הוא "יצירתיות" (המוח) במקום "חריצות" (כפיים). נכון שבמשק מודרני יותר מהתוצרת הוא פרי של יצירתיות. ואני מעוניין לדעת גם אם התמ"ג יכול להעיד על היצירתיות של התושבים וגם על חריצותם.

אני מאוד מסכים עם האמירה ש"התפוקה של המוח האנושי תלויה באופן די ישיר בתחושות הסובייקטיביות שלו."
ומאוד לא מסכים עם פרשנותה הסותרת "מהנדס יפיק יותר ביום עבודה של 8 שעות מאשר ביום עבודה של 14 שעות". אם זה סובייקטיבי איך אפשר לקבןע מספר שעות אוניברסאלי? מהנדס אחד יעיל ב 5 שעות, אחר אחר ב 8 ועוד אחר ב 14.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630835
כשכתבתי "התפוקה של המוח האנושי תלויה באופן די ישיר בתחושות הסובייקטיביות שלו" הכוונתי לכך שעובד שנח ואכל מרגיש באופן סובייקטיבי נינוח ושבע. זה שתחושה היא סובייקטיבית לא אומר שאי אפשר לדעת אותה מראש. (אבל, לצורך העניין, אי אפשר לקבוע מספר שעות גלובלי, למהנדס אחד המספר האופטימלי יהיה 6 שעות ולאחר 10 שעות, בהחלט אפשר לקבוע רף עליון ותחתון תחתיו נופלים כל בני האדם, ולצורך העניין, גם רף תחתון ועליון תחתיו נופלים 90% מבני האדם יהיה מספיק טוב.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630842
מסכים - שאפשר לקבוע טווח שבו נופלים X% מבני האדם.
לא בטוח שאני מבין בשביל מה זה יהיה "מספיק טוב", אבל זה כבר דיון אחר.
אגב, בשביל לחזור לקונטקסט, לא נראה שזה מה שעשו (או אפילו התכוונו לעשות) בצרפת.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630962
אם נחזור לקונטקסט (תגובה 630597), השאלה היא לא אם מה שעשו (או התבוונו לעשות) בצרפת היא להגדיל את התפוקה, אלא אם מה שעשו (או התכוונו לעשות) בצרפת לא יפגע בתפוקה, ואני מקווה שאחרי הדיון הזה התשובה שלך תהיה קצת פחות פסקנית.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630986
אני לא משוכנע שהבנתי אותך - לגבי השאלה, התשובה והפסקנות.

---- על השאלה "אם מה שעשו בצרפת לא יפגע בתפוקה" של צרפת וברווחת הצרפתים?"

התשובה שלי הייתה ונשארה - כנראה שכן. אני עדיין חושב שהגבלה גורפת של שעות העבודה (ביום ובשבוע) פוגעת בתחרותיות ובתפוקה ובסופו של דבר גם ברווחה. מה שכן, היא תורמת לשוויון ולצמצום הפערים - לכולם יהיה פחות.

--- על השאלה "האם מה שהתכוונו לעשות בצרפת היה להגביל את שעות העבודה לרף שממקסם את תפוקתם של X% מהצרפתים?"

התשובה שלי היא - כנראה שלא. אני מנחש שמספר שעות העבודה בהסכם איננו תוצאה של מחקרים להשאת התפוקה, אלא תוצר של משא ומתן: ארגוני העובדים רוצים להוריד את השעות למינימום, המעסקים רוצים להעלות (את הרף העליון) של השעות למקסימום, כדי לאפשר למי שיכול להעלות את התפוקה.

וכנראה שבגלל שארגוני העובדים יותר חזקים פוליטית, אז בתרבויות יותר "עצלניות"/"קתוליות" מאשר "חרוצות"/פרוטסטנטיות" נוצרת מגמה לאורך שנים של הורדת שעות העבודה.

--- ועל השאלה "האם התמ"ג יכול להעיד על חריצות האזרחים?" (הנובעת מהבנה מוגבלת מדי של המושג הטכני הזה)
התשובה שלי - למיטב הבנתי לא. אבל אני לגמרי לא בטוח.

אני לא חושב שאפשר להיות פסקני בעניינים האלו. אבל לא נראה לי שההשערות שהעליתי כאן (שם דבר כמובן לא המצאה שלי) הופרכו באופן פסקני.
כמעט רעיון לסטראטאפ 630996
לגבי הקורלציה לשיטתך בין (יותר) שעות עבודה לרווחה, להלן טבלה שמפרטת את הפרמטר הראשון במדינות שונות באירופה. אם יש לך טבלה שמראה שהרווחה קורלטיבית לזה, אשמח לראות אותה.
אינטואיטיבית נראה לי שאין שום קורלציה, אולי להפך: דנמרק, שבדיה, הולנד ופינלנד נמצאות כולם בחלק התחתון של הטבלה, יוון צ'כיה ופולין בחלק העליון.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631010
לא. אין לי. וכל הפתיל למעלה מלמד שכנראה לא תהיה לי.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631029
השאלה הראשונה היא המעניינת, די ברור שהגדלת (או הקטנת) התפוקה לא היתה המטרה של הפעולה. די עצוב שהדיון והעובדות שהובאו בו לא גרם לך לשקול מחדש את דעתך (אם כי, ה"כנראה" משמח), או לנסות ולהביא עובדות שיתמכו בה. נכון שאי אפשר להוכיח מתמטית, אבל אני חושב שבדיון הזה הובאו מספיק עובדות והסברים שהיו אמורים לגרום לך לפקפק קצת יותר באינטואיציה של תוצר לינארי ו"חריצות" כגורמים משמעותיים בתפוקה של אומות. נכון שזאת לא המצאה שלך, אבל אני לא חושב שהיא מקובלת על כלכלנים (להבדיל מפוליטיקאים, גנרלים ומהפכנים) אחרי המאה ה-‏19.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631051
צר לי להעיב על שמחתך, אבל גם ה"כנראה" היה ונשאר שם באותה מידה - במיוחד בגלל שלא השתכנעתי שהעובדות שהובאו בדיון מפריכות את ההשעערה שיש מתאם חיובי בין חריצות לתפוקה של אומות. ואפילו נדמה לי שחריצות (או אפילו מספר שעות עבודה) משפיעה גם על מה שאתה קורא תוצר לא ליניארי.
אחד הדברים החשובים שחסרים בעובדות שהובאו כאן, ושבלעדיו הן לא עומדות בנטל של הפרכת ההשערה, הוא שהרף שנקבע בצרפת הוא באמת המקסימום של 90% מהאנשים, אפילו בעבודה יצירתית (של המוח). אני לא השתכנעתי ש-‏35 שעות עבודה בשבוע הוא הרף שמעליו 90% אן 70% או 50% מהמהנדסים או מהסופרים והמשוררים אינם יעילים עוד. ואם הרף הזה נמוך מהקו שמשיא את התפוקה, אז נדמה לי שההשערה שלי לגבי צרפת לא הופרכה - אפילו לא התערערה.

באופן כללי אני חושב שאנשים רבים מדי סבורים שאם יקשטו את דבריהם בעובדות, גם כשהם לא לגמרי מבינים אותן, אז ניתן יהיה להשתמש בכל מתאם מקרי כהוכחה (או אישוש) לסיבתיות. זו כמובן טעות. ולתת או לא לתת לעובדות לבלבל אותך נראה לי גרוע באותה מידה. (אז קצת חבל לי שבדיון הזה לא נמצאו אנשים שחשבו שהבנת העובדות היא שאלה מעניינת).

האמת, וזו דווקא כן פסקנית, טאוטולוגיות שהיו נכונות במאה ה-‏19, והרבה לפניה, יישארו נכונות במאה ה-‏21 וגם אחריה. אחת מהן היא שכשכל שאר התנאים שווים, מתחת לרף כלשהו שמעליו התפוקה השולית פוחתת, יותר שעות עבודה מפיקות יותר תוצרת.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631058
בדיוק בשבילך עוד כתבה חמה מהתנור, על איך לעזאזל ההולנדים חיים כל כך טוב למרות שהם עובדים פחות שעות.
אחת הטענות ה'מוזרות' שם (מוזרות לשיטתך), הן שמה לעשות, העובד ההולנדי מנצל את השעות שלו ביעילות גדולה יותר משל הישראלי.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631094
אחלה! מסתבר שההולנדים באמת יותר יעלים פר-שעה מהישראלים.
האם כתוב שם שהם יותר יעילים בגלל שהם עובדים פחות שעות?

ציטוט שאהבתי: "צריך לזכור את התרבות שממנה הוא מגיע - נוצרים קלוויניסטים הם אנשים חרוצים וממוקדים, צנועים, כמעט סגפנים". זה הרי כתוב בעיתון. זה לא משכנע אותך שהם יעילים כי הם קלוויניסטים?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631096
אני קורא את זה קצת אחרת: ההולנדים יותר יעילים כי הערכים שהתרבות שלהם (ושמות לא משנים כאן) מקדשת הם חריצות, צניעות, ושאר ערכים שמן הסתם אינם מפורטים בכתבה. אבל מסתבר שאותם ערכים בין השאר מקדשים את תרבות הפנאי שלהם, ולא רואים את חזות הכל בהתמכרות חובקת זמן וחלל לעבודה שלך בכל שעות היום והלילה‏1.

בתרבות שמקדשת את העבודה, השעות הנוספות והמעסיק על חשבון כל דבר אחר, התוצאה היא אנשים שמורחים זמן, אומללים כי אין להם חיים - או שיש להם חיים רק שהם מחמיצים אותם כי הם בעבודה - ובהתאם אין להם יכולת או אפילו תמרוץ להיות חרוצים, ממוקדים ויעילים.

1 כי מן הסתם לשיטתך אותם אנשים יעילים היו יכולים גם הם להרוויח יותר אם היו נשארים יותר שעות, הלא כן?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631112
1 לא. ההולנדים היעילים לא היו יכולים להרוויח יותר אם היו נשארים יותר שעות. החוק ההולנדי אוסר עליהם להישאר עוד שעות. זאת אומרת לא ממש, אם השבוע יש לחץ אדיר בעבודה, ותאריך היעד מתקרב במהירות, מותר לך לעבוד שעות נוספות, אלא שלא תקבל עבורן תשלום נוסף. מה שתקבל אלו הן שעות חופשה נוספות. ואת מכסת ימי ושעות החופשה שלך חובה עליך לנצל.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631117
טוב, ברור מאליו שכשכתבתי 'היו יכולים', התכוונתי - 'בהינתן חוקים שונים, הם היו יכולים' וגו'.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631118
גם אז לא בטוח.
אם החשבון היה כל כך פשוט: עובדים יותר‏1 = מרוויחים יותר, אזי לא היתה אבטלה‏2.

____
1 או בהיפוך הסדר - יותר עובדים
2 לפחות לא בקרב הרוצים לעבוד.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631114
נתחיל דווקא מהערת השוליים: זה לא לשיטתי - זו טאוטולוגיה שאיננה תלויה בי, בעובדות, בטבלאות, בתקופות היסטוריות ואפילו לא בערכים. אני חושב שגם אתה מבין שההולנדים יכולים להרוויח יותר (ממה שהם מרוויחים עכשיו) אילו נשארו שעה או שעתיים יותר בעבודה. הניסיון לדלות "עובדות" שסותרות את האמירה הזו, נראה לי מגוחך כמו הניסיון לדוג בים המלח. חבל"ז.

עכשיו, כשברור שההולנדים (כמו הצרפתים וכל האחרים) יכולים להרוויח יותר אם הם יעבדו יותר, אתה מעלה שאלה ערכית חשובה שלא עלתה קודם: האם זה אומר שעליהם לעבוד יותר שעות או שעדיף שהם ישקיעו את השעות הנוספות הללו בדברים חשובים אחרים, כמו משפחה, פנאי או מה שאתה מכנה "חיים"? כלומר, מהו האיזון הראוי בין עבודה יצרנית לבין השקעה בערכים אחרים?

לאור הדיון כאן, נראה לי חשוב להדגיש שגם השאלה הזו איננה תלויה ב"עובדות". טבלאות של תמ"ג משבעה סוגים אינן רלוונטיות לדיון בשאלת האיזון בין ערכים.

אני לא הבעתי דעה בשאלת האיזון הראוי בין הערכים. אבל (אולי לא היה ברור) כן הבעתי את דעתי באשר לאיזון שאיננו ראוי: אני חושב שאם המאזן בין יצרנות שלך ל"חיים" שלך, תלוי ביצרנות של אחרים, אז הוא לא ראוי. למעשה הוא אפילו בזוי בעיני. אם היכולת שלך לקיים את האיזון שבחרת לאורך זמן (דורות במקרה של עמים), נשענת על היצרנות של ההורים שלך, או של השכנים שלך, או שהוא יפגע ביכולת של הילדים שלך לקיים את אותו איזון (לפחות), אז האיזון שבחרת איננו ראוי מבחינה ערכית.

עכשיו, הניסיון מלמד שיש כאלו שלא יקבלו את העמדה הערכית הזו שלי. אני חושב שהם טועים אבל לא יודע איך לעזור להם. אני כן יודע שרשימה של "עובדות" לא תעזור להם.

אבל אלו שמקבלים את העמדה הערכית הזו, יכולים לנסות ולהיעזר בעובדות כדי לשפוט אם אדם מסוים, או עם שלם, מתנהל באופן שתואם אותה. למשל, השאלה שפתחה את הפתיל הזה היא האם הצרפתים מקיימים את עצמם או נשענים על שכניהם הגרמנים (כפי שעולה מהתשובה של דורון). עובדות שמבססות תשובה לשאלה הזו דווקא היו מעניינות אותי. אבל כאלו לא הצגו כאן.

ויש עוד שאלה ערכית שמעוררת בי התנגדות לחוק הצרפתי: אם אנחנו מסכימים שהאיזון בין עבודה ל"חיים" הוא שאלה ערכית, וגם יודעים שלאנשים שונים יש ערכים ואיזונים שונים, אז למה צריך לקבוע את האיזון בחוק אחיד? מדוע לא יתירו לאנשים, אפילו צרפתים, לבחור (ולקיים בעצמם) את אורח החיים שהם בוחרים?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631119
אני מבין, אבל מעבר לשאלה הערכית, יש לי טיעון שמסתתר מאחורי מה שלך 'ברור' - "שההולנדים (כמו הצרפתים וכל האחרים) יכולים להרוויח יותר אם הם יעבדו יותר".

אני טוען שהרווח איננו לינארי בשעות העבודה, ושהרווח השולי משעת עבודה נוספת הולך וקטן, וייתכן שאף הופך לשלילי בערך מסוים.
וגם אם הוא איננו הופך לשלילי, הוא קטן כל כך, עד שהוא עשוי להגיע למצב שמי שעובד 11 שעות ביום, התפוקה שלו תהיה פחות מאחוז יותר ממי שעובד 10 שעות. (או מ-‏11 כפול התפוקה לשעה של מי שעובד שמונה שעות, אם הדוגמה הקידמת נראית לך קיצונית מדי).

ואז, כשאתה בא לשקול את השאלות ה'ערכיות' שלך, חשוב שתדע מול מה הן עומדות: לא מול שעה נוספ שתוספתה לרווח היא כמו שעה רגילה, אלא מול שעה נוספת שתוספתה לרווח היא עשירית משעה רגילה.

כמו שאני מבין את זה, גם כשאתה משקלל משהו 'ערכי', אתה אמור לשקלל את הרווח וההפסד של שני התסריטים שלך:
X שעות חיי משפחה + 10 שעות מול X-10 שעות משפחה + 11 שעות.
אם אתה לא לוקח בחשבון את מה שאמרתי, נראה שבתסריט השני קיבלת 10% רווחיות מעל הראשון, ועכשיו תשקלל את זה מול ההפסד שלך בחיי המשפחה.
אני טוען, שקיבלת 1% רווחיות נוסף בלבד, ועכשיו תשקלל את זה מול חיי המשפחה שלך.

כדי לסבר את האוזן, הטיעון בקיצוניות יאמר שמנקודה מסוימת אתה לא מרוויח שום דבר מול ההפסד שלך בחיי המשפחה (או כל ערך אחר שתשים פה), וזה נראה לי מאד רלוונטי‏1 לשאלות הערכיות שאתה מעלה.

1 רלוונטי, כי מי שמוכן לשלם מצד אחד (משפחה, איזון, כושר, וואטאבר) עבור רווח אפסי מצד שני, הוא פשוט אידיוט, או נאמר זאת ביותר קורקטיות: אידיוט כלכלי.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631189
טוב, זה הרי ברור ומובן מאליו - התפוקה השולית פוחתת אפילו אצל בהמות משא. קל וחומר אצל בני אדם - שאצלם גם התועלת השולית פוחתת.
אז אצלי למשל, אחרי 3 שעות התפוקה יורדת (נגיד ל 80%) ואחרי 8 שעות היא יורדת עוד (נגיד ל 60%) ואחרי 12 שעות היא יורדת שוב ל 30% ואחרי 15 שעות לבערך 10%.

מעסיק שמשלם לי שכר שעה קבוע, צריך להיות אידיוט כדי להעסיק אותי כל יום 12 שעות כי על השעות האחרונות הוא משלם הרבה ומקבל מעט.

בנוסף, מצד שני, אם ה"חיים" שלי זה להסתלבט בחוף הים, אז מספיקים לי 3 שעות עבודה ביום, והתועלת שאני מפיק מכל שעת עבודה נוספת פוחתת (אין לי צורך בכסף). לכן כדאי לי לקחת "חצי משרה" או פחות.

השיקולים הללו - גם של תפוקה פוחתת וגם של תועלת (שנמדדת מול ערכים אחרים) פוחתת - היו תמיד והם שונים מאדם לאדם ואף משתנים במשך חייו של אותו אדם.

אבל זה לא סותר את האמירה הכללית ש"אם תעבוד 10 שעות ביום תייצר יותר מאשר אם תעבוד 8 שעות ביום". (כמובן אפשר שבשעתיים האחרונות תייצר פחות מאשר בראשונות).

אז אין כאן נפקא מינה. לפי העמדה הערכית שהצגתי למעלה, לא משנה כמה התפוקה שלך פוחתת עם שעות העבודה. אתה חייב לעבוד ולייצר מספיק כדי לממן בעצמך את אורח החיים שאתה רוצה לקיים. העיקר שלא תעמיס את העלות של אורח חייך על ההורים שלך, או על הילדים שלך או על השכנים שלך. אז או שתבחר באורח חיים יותר זול, או שתעבוד יותר שעות. וזה תקף גם לגבי יחידים וגם לגבי עמים שלמים.

ואם כך השאלה לגבי הצרפתים בעינה עומדת: האם כאשר הם מורידים את מספר שעות העבודה שלהם, הם מורידים בהתאם גם את הצריכה הפרטית ("הרווחה"), או שהם מעמיסים את עלותם על השכנים והילדים שלהם?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631197
זה תלוי מאד בעבודה עצמה, אבל אני מכיר מקרים רבים בהם, אם אני עובד 10 שעות ביום - אחרי חודש, בכל ה-‏10 שעות אני אעשה פחות עבודה מאשר ביום של 8 שעות.

פשוט כי עבודה של 10 שעות לעומת 8 שעות איננה עומדת בחלל בפני עצמה.

עבודה של הרבה שעות מורידה מהמוטיבציה, משאירה פחות זמן להתאורר/לנקות את הראש, גורמת לשחיקה מוגברת ועוד
כמעט רעיון לסטראטאפ 631204
בדיוק מה שרציתי לומר.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631216
נכון.
אני רק לא בטוח למה נראה לאנשים שזה יותר נכון לגבי 10 שעות מאשר לגבי 8 שעות או 6 שעות.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631236
פרדוקס ערימת החול חל גם עליך. למה 10 שעות ולא 12? למה שבוע של 7 ימים ולא של 10?
כמעט רעיון לסטראטאפ 631238
"שבוע" של 10 ימים ניסו בתקופת המהפכה הצרפתית. לא הלך. המחיר של השינוי יהיה גדול מדי.

ניסוי כזה היה אפשרי אולי בתרבויות שבהן השבוע לא מושרש כל כך (מזרח אסיה?) אבל העולם שלנו גלובלי מדי וזה לא יעבוד.
כמעט רעיון לסטראטאפ 631276
מושרש, לגמרי מושרש. 月火水木金土日
כמעט רעיון לסטראטאפ 631281
מצטער, it's greek to me. אפשר בבקשה לפרש?
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אישגבבה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אישגבבה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • ענת, אלטנוילנד
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • המסביר לצרכן
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • האייל האלמוני
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • ענת, אלטנוילנד
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • המסביר לצרכן
  לא התייחסת לרעיון של נעה לגבי שינה • ענת, אלטנוילנד
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אריק
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אישקש
  אני רק שאלה • יוסי
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • דורון הגלילי
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • יוסי
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • המסביר לצרכן
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • א. דה (בוטון)
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • א. דה (בוטון)
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • הפונז
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • הפונז
  אני רק שאלה • אבו עלא
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • א. דה (בוטון)
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • א. דה (בוטון)
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • דורון הגלילי
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • דורון הגלילי
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • -
  נפלתי במלכודת • ירדן ניר-בוכבינדר
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • אמ
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • ב/מורתה ללוגיקה ולשון
  אני רק שאלה • צפריר כהן
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • אמ
  אני רק מהאו''ם • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • רון בן-יעקב
  אני רק מהאו''ם • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • רון בן-יעקב
  אני רק מהאו''ם • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • שוטה הכפר הגלובלי
  אני רק מהאו''ם • שם(חובה)המקורי
  אני רק מהאו''ם • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק מהאו''ם • אמ
  אני רק מהאו''ם • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק מהאו''ם • האייל האלמוני
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • נועה ו
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • נועה ו
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • צפריר כהן
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • נועה ו
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • האייל האלמוני
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • נועה ו
  אני רק משרשר למקום אקראי • ידידיה
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • האייל האלמוני
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • ידידיהק
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • ידידיה
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • נועה ו
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • אא
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • עומר
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • האלמוני המזוהה
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • הפונז
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק משרשר למקום אקראי • שם(חובה)המקורי
  אני רק משרשר למקום אקראי • המסביר לצרכן
  אני רק מהאו''ם • ידידיה
  אני רק מהאו''ם • נועה ו
  אני רק שאלה • ירדן ניר-בוכבינדר
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • העלמה עפרונית
  אני רק שאלה • רון בן-יעקב
  אני רק שאלה • העלמה עפרונית
  אני רק שאלה • רון בן-יעקב
  אני רק שאלה • העלמה עפרונית
  אני רק שאלה • רון בן-יעקב
  אני רק שאלה • אבו עלא
  אני רק שאלה • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • קולונל
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אריק
  הסבר קצר • אריק
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אריק
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אריק
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • אבו עלא
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • א. דה (בוטון)
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • דורון הגלילי
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • האייל האלמוני
  הסבר קצר • אלמוני לרגע
  הסבר קצר • איציק ש.
  הסבר קצר • ידידיה
  הסבר קצר • רון בן-יעקב
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • רון בן-יעקב
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • רון בן-יעקב
  הסבר קצר • העלמה עפרונית
  הסבר קצר • הפונז
  הסבר קצר • אישקש
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • אלמוני לרגע
  הסבר קצר • נועה ו
  הסבר קצר • נועה ו
  מזווית קצת אחרת? • אנא עראף
  הסבר קצר • אנטילופה
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • האייל האלמוני
  אני רק שאלה • קולונל
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • קולונל
  אני רק שאלה • נועה ו
  אני רק שאלה • קולונל
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • רודי וגנר
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • איציק ש.
  כמעט רעיון לסטראטאפ • רון בן-יעקב
  כמעט רעיון לסטראטאפ • איציק ש.
  כמעט רעיון לסטראטאפ • רון בן-יעקב
  כמעט רעיון לסטראטאפ • איציק ש.
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • עומר
  כמעט רעיון לסטראטאפ • איציק ש.
  כמעט רעיון לסטראטאפ • כ
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  ממילון האוביקטיביזם • ראובן
  ממילון האוביקטיביזם • הפונז
  ממילון האוביקטיביזם • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו ב/ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו ב/ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ירון
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • צפריר כהן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • רון בן-יעקב
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ענת, אלטנוילנד
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ענת, אלטנוילנד
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • קולונל
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אריק
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • מלאכי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • מלאכי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • מלאכי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • -
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • -
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • נועה ו
  כמעט רעיון לסטראטאפ • easy
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • מלאכי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אלמונית לרגע
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  שכר ג(לא)באלי • העלמה עפרונית
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ידידיה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ידידיה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ידידיה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ידידיה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ידידיה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • דורון הגלילי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • הפונז
  כמעט רעיון לסטראטאפ • קולונל
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אבו עלא
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אבו עלא
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אבו עלא
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ענת, אלטנוילנד
  כמעט רעיון לסטראטאפ • המסביר לצרכן
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אבו עלא
  כמעט רעיון לסטראטאפ • יוסי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • ענת, אלטנוילנד
  כמעט רעיון לסטראטאפ • אבו עלא
  כמעט רעיון לסטראטאפ • שם(חובה)המקורי
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האייל האלמוני
  כמעט רעיון לסטראטאפ • האלמוני המזוהה

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים