בתשובה להאייל האלמוני, 08/06/14 20:59
אוף טופיק? 633838
כן, כי אני בטוח שההיסטוריונים באקדמיה הם הכי אובייקטיביים שיש (וחציים גם מצביע לרפובליקאים‏1).
גם אז, אובמה מקבל הרבה פחות מהנשיא הדמוקרטי הקודם, וכמו כן נאמר שם שהוא קיבל דרוג גבוה עבור "imagination, communication ability and intelligence". שעל זה כבר הסכמתי בתגובתי הקודמת.
חלק מהסקר שם הוא מ-‏2010, שזה בערך שנה אחרי שנכנס לתפקיד, מה שלא אומר כלום. אני שמח שלא הבאת את הזכייה הגרוטסקית שלו בפרס נובל לשלום כ'הוכחה' להצלחתו במדיניות חוץ והשכנת שלום באזורים רבי סכסוכים ברחבי העולם.

ומעבר לכל זה, התגובה שלי לעיל היא כמובן 'לדעתי'. לדעתי הכשלון הכלכלי של תקופת כהונתו יהדהד באמריקה ובכל העולם‏2 עוד עשרות שנים. והאכזבה עוד יותר גדולה בגלל שהיתה לו הזדמנות לתקן, והוא יצא מקלקל.

1 מה שמסביר את הדירוגים שלהם לבוש, כאילו הוא הדבר הכי נורא שקרה לאמריקה במאתיים ומשהו שנות קיומה. אפשר לחשוב.
2 למשל, אם אתה תוהה למה מחירי הדירות כאן כל כך גבוהים, המילה 'אובמה‏3' צריכה להיות מתמודדת ראויה על תואר הסיבה העיקרית, אולי ראש בראש עם מתחרה אחת נוספת.
3 בהקשר כאן של 'המדיניות הפיסקלית והפיננסית של אובמה והבנק המרכזי שלו'.
אוף טופיק? 633842
היום גם דוברים שמרנים מובהקים נוטים למקם את בוש, בוודאי את הכהונה השניה שלו, כאחת הכהונות הכושלות בהיסטוריה האמריקאית. שילוב של שתי מלחמות מטופשות (אחת מהן גובלת בפלילי) ויקרות, אסון כלכלי שדרדר את העולם כולו למשבר ממנו עוד לא יצאנו ןזניחה מוחלטת של העקרונות והערכים שעמדו בבסיסה של המדיניות האמריקאית במאות השנים שקדמו לו, גורם לי לשאול איך אפשר לפקפק בזה בלי למצמץ. שים לב שאפילו הממסד הרפובליקאי (ועל אחת כמה וכמה המצביעים הרפובליקאים) מנסה להתנער מהכשלון.

לגבי אובאמה, נחכה ונראה. להבדיל מאחרים אני לא נביא ולא בן נביא, אבל כשהכשלון של קודמו עדיין מהדהד באמריקה ובעולם, אני לא מבין איך אפשר לדבר על הכשלון העתידי של ממשיכו כדוגמא (מבלי להיות דוגמטי). אם וכשהוא יהדהד אז התגובה שלך תשמע הגיונית, כרגע היא נשמעת כמו חנופה מיותרת (עם כי יעילה) למגיב מסויים.
אוף טופיק? 633846
גם בוש (ג׳ונייר) היה יכול להיות נשיא מצוין (במובן הישראלי) - אדם לבבי שפיתח קשרים אישיים עם מנהיגי העולם והיה אהוד גם על ה״עמך״ האמריקאי. אם התפקיד שלו באסון קתרינה (למשל) היה להסתובב ולחבק את האומללים שאיבדו את ביתם במקום להיות אחראי לטיפול אופרטיבי באסון, הוא היה יכול להיות מוצלח בהרבה. אולי זה אומר משהו על איך האמריקאים בוחרים נשיא.

שאלה: למה אתה מתכוון ב- ״זניחה מוחלטת של העקרונות והערכים שעמדו בבסיסה של המדיניות האמריקאית במאות השנים שקדמו לו״? המדיניות האמריקאית השתנתה באופן דרסטי במאות (ואפילו מאה) השנים האחרונות.
אוף טופיק? 633849
אני לא חושב ששניהם (בוש ואובאמה) היו יכולים להיות נשיאים טובים במשטר פרלמנטרי (כמו זה שיש בישראל, גרמניה או אירלנד). למיטב הבנתי, התפקידה העיקרי של נשיא או מלך במשטר כזה הוא להיות ניגוד ממלכתי לפוליטיקה היומיומית ה''מלוכלכת'' והמקטבת של הפרלמנט-ממשלה. גם בוש וגם אובאמה הם דמויות מאד מקטבות ומאד לא ממלכתיות, שמעוררות הרבה יצרים בקרב האוכלוסיה. קשה למצוא בפוליטיקה האמריקאית הכל כך מקוטבת דמות ממלכתית, אולי מישהו כמו ליברמן (ג'ו, לא אביגדור) או מקיין... אני חושב שזה נובע מצורת המשטר הנשיאותית והמבנה הפוליטי הדו-מפלגתי שמונע מאנשים ממלכתיים להגיע לקמת הבמה.

היו כמה ערכים ועקרונות שעמדו בבסיס של אותה מדיניות (שאמנם השתנתה באופן דרסטי), ערכים ועקרונות שהוגדרו בהכרזת העצמאות ובחוקה ונשמרו (מלבד כל מיני חריגים כמו כושים, אינדיאנים, נשים או יפנים) לאורך מרבית שנות קיומה, ושלטון בוש לקח את הערכים והעקרונות האלה ועשה מהם מטוס מנייר.
אוף טופיק? 633852
אני לא רוצה להשוות את אובמה לבוש.
בקשר למשבר, מי שניהל את היציאה מהמשבר זה אובמה‏2, ולא בוש, ולדעתי הצורה שבה הוא ניהל את זה מזיקה (ותזיק) עוד יותר מהמשבר עצמו.

מדיניות החוץ הכושלת של אובמה מהדהדת כבר היום. העולם נראה לך היום יותר יציב מאשר לפני שבע שנים? המזרח התיכון? רוסיה וסביבותיה?

ואגב, במה מדיניות בוש זנחה בצורה מוחלטת את העקרונות והערכים שעמדו בבסיסה של המדיניות האמריקאית במאות השנים שקדמו לו?

2 אי אפשר כמובן שלא להטיל על הנשיא (בוש) ולו אחריות מיניסטריאלית למשבר הסאב-פריים. לעומת זה על הנשיא שניהל את היציאה מהמשבר, כולל תגמול (במקום הענישה) של מי שהיו אחראים ישירים למשבר‏3 - מנהלי הקרנות והבנקים שיצרו במו ידיהם את משבר הסב-פריים - ניתן להטיל אחריות ישירה ומיידית, לא מינסטריאלית ולא בטיח. ומה שיגרום למאות מיליוני אמריקים לשלם עשרות שנים על המשבר הזה זה הטיפול הקלוקל, לא המשבר עצמו.
3 מה שכמובן רק יביא למשבר הבא, מאותן סיבות בדיוק של המשבר הקודם.
אוף טופיק? 633855
לא ברור לי על מה אתה מדבר. משבר הסאב פריים התחיל ב-‏2007, אובאמה הושבע לנשיאות כמה שבועות אחר כך. הנשיא שהיה אחראי, למשבר הוא ללא ספק בוש. לא ברור לי למה אתה קורה "אחריות מיניסטריאלית" הוא הרי נשיא, ויש לו אחריות ישירה ומלאה להוצאות ממשלה מנופחות שהממשלה שלו מוציאה, יש לו אחריות מלאה לשתי מלחמות יקרות בטירוף שהוא הוציא את הצבא שלו, יש לו אחריות מלאה לכשלון הרגולטורי עליו הוא פיקח. גם הנשיא שכשל ביציאה מהמשבר הוא, ללא ספק, בוש. הנשיא שנתן תגמול לבנקים ולקרנות הוא, שוב, בוש. אגב, בזמן קבלת החוק הזה היו לאובאמה, אז מועמד לנשיאות (ולא נשיא), טען אז שהחוק עלול לגרום למשבר הבא. זיכרון קצר הוא לא תחליף לנימוק.

אתה טוען שאין קשר בין המצב היום ברוסיה ובמזרח התיכון לשלטון בוש?! זה שבוש רוקן את האוצר האמריקאי, שלח את אמריקה לשתי מלחמות חסרות טעם ויקרות, העלה את פוטין לדרגה של מנהיג מעצמה, ערער את היחסים בין ארה"ב לאיחוד האירופי, כל זה לא השפיע על העולם?! העולם היום באמת לא יציב, וצריך ממש להתאמץ בעצימת עיניים למרחקים בשביל לא לראות את ההשפעה הישירה והברורה של ממשל בוש על העולם.
אוף טופיק? 633864
"משבר הסאב פריים התחיל ב-‏2007, אובאמה הושבע לנשיאות" כשנתיים "אחר כך"
אוף טופיק? 633870
התנפצות המשבר היתה בספטמבר 2008 (נהוג לסמן את קריסת ליהמן בראדרס כתאריך עוגן), וארבעה חודשים אחר כך אובמה כבר היה נשיא.
מה שאומר שבכמעט שש השנים מאז הקריסה, רוב-רובו של הזמן, ורוב רובו של הטיפול במשבר - וביציאה ממנו - היה תחת אחריותו הישירה, ולא תחת אחריותו של אף אחד אחר.
מה שאומר שכבר יותר ממחצית עשור אנחנו קוצרים את פירות המדיניות שלו.
אוף טופיק? 633873
המשבר החל בקיץ 2007.הזרמת הכספים המסיבית stimulus היתה ב 2008 ותחילת 2009 (קונגרס רפובליקני, אובמה נשיא כשבועיים).
אוף טופיק? 633875
אין לי וויכוח איתך, המשבר התחיל כמו שאתה אומר, אבל הקריסה הגדולה היתה בספטמבר 2008, והטיפול הרציני במשבר (או באיך יוצאים ממנו) התחיל אז, כמו שאמרת.
אוף טופיק? 633866
קצת לא נעים להודות, אבל התוכנית הממשלתית שהובילה למשבר התחילה בתקופתו של קלינטון (והתנפחה למימדים לא סבירים בתקופתו של בוש).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים