בתשובה לדב אנשלוביץ, 25/03/15 23:12
עת הצביעות היגיעה 652758
היו דעות של פרשנים שארצות הברית מנסה להתבדל מהמזרח התיכון (בעקבות עודף דלק פוסילי בעולם בעשורים הקרובים, יש יכולת של ארצות הברית לספק לעצמה דלק פוסילי מפצלי שמן, יכולת לעשרות שנים לפחות).

כמו כן, לא מן הנימנע שחלק ניכר מייצור החשמל בעולם יפסיק להסתמך על דלק פוסילי (חשמל סולרי ממשיך בפיתוח היום).

אם זה המצב, הנשיא הזה מכין לגיטימציה להפקרת ישראל כאשר ייצא מהנזרח התיכון. השמצת ביבי היום היא חלק מהליגיטמציה הזו. מי שחושב שלארצות הברית יש סנטימנט לישראל שגובר על האינטרסים שלה הוא איש תמים: ראינו מה עשו האמריקאים בזמן היטלר לטובת היהודים, עשו כלום. גם ענייני מוסר לא מעניינים את האמריקאים , המוסר לגבי פוליטיקה זה סתם מס שפתיים או אמצעי שליטה; שוב - רק תמימים מאמינים שהפוליטיקה הבינלאומית בנויה על מניעים מוסריים.
עת הצביעות היגיעה 652791
אין שום "עודף" בדלק פוסילי. השיטות לגילוי והפקה של נפט וגז משתכללות, אבל המחיר ליחידה הולך ועולה עם המעבר ההדרגתי לשדות קשים יותר לגילוי והפקה
ארה"ב מפיקה כיום 9.3 מיליון חביות נפט ביום (כ 13 מיליון חביות כולל כל הנוזלים - אתנול, נוזלים פחממנים מעיבוי גז) ועדיין מייבאת קרוב ל 8 מיליון חביות ביום.
עלות הפקת חבית נפט בשדות הוותיקים בערב הסעודית וכווית היא 1-2 דולר, אבל בקידוחי ים עמוק כמו מאגרי הענק שהתגלו בעשורים האחרונים בברזיל העלות הכוללת לחבית מגיעה ל 40 דולר (כולל עלויות החיפוש ופיתוח השדה) ועלויות השאיבה לבדה (מה שנקרא lifting cost) הן כ 10-14 דולר לחבית.
כשמדובר בפצלי הנפט בארה"ב נקודת האיזון היום היא בין 25 דולר ב sweet spot של המאגרים הגדולים איגל פורד ובאקן, לבין 70 דולר בשולי המאגרים האלה ובמאגרים הקטנים יותר. חולות הנפט בקנדה גם מתאזנים בסביבות 40-50 דולר לחבית, עם עלות הפקה של כ 25 דולר לחבית והשאר השקעות הון שכבר בוצעו.

לפיכך ה"עודף" בנפט הוא תלוי מחיר. ב 100 דולר לחבית האמריקאים יפצלו פצלים ככל יכולתם וחברות הנפט הגדולות ישקיעו בפיתוח שדות ענק בים, אבל ב 40 דולר לחבית לא זה ולא זה ימשכו, וגם אם לוב תחזור לקצב הפקה מלא זה לא יכסה את המחסור.
לכן בעודף המקומי כאשר סעודיה מפמפמת ככל יכולתה, ברמת מחיר 45-50 דולר לחבית הסוחרים הגדולים בארה"ב ממלאים את המחסנים
עת הצביעות היגיעה 653251
היכולת לייצר דלק ממחצבים הייתה ידועה תמיד (לפי זכרוני גרמניה ייצרה דלק מפחם במלחמת העולם השניה, כי רצתה להיות עצמאית בהספקת דלק). השאלה היתה תמיד רק המחיר של דלק, הפקה שאינה מנפט/גז נחשבה לא פרקטית בגלל המחיר. היום ברור שפצלי שמן ב- 50 דולר לחבית זה פרקטי לכן אין סיבה שהמחיר של כל הדלקים יהיה גבוה יותר. כמו כן, ברגע שייצור דלק מפצלי שמן הוא פרקטי - ארצות הברית יכולה להסתדר עם יבוא מצומצם של דלק רגיל (כלומר לא זקוקה לדלק מהמזרח התיכון). לפי מה שהבנתי, ארצות הברית ערוכה לייצר את רוב הדלק שלה מפצלי שמן (אלא אם כן מחיר הדלק הרגיל יפול הרבה מתחת למחיר דלק מפצלי שמן).

לפי מה שהבנתי, רק בשנים האחרונות פותחה טכנולוגיה להפקה זולה יחסית מפצלי שמן (אתה אומר 25 דולר לחבית מפצלי שמן ? אני שמעתי על 40 דולר לחבית אבל לא התעמקתי).
עת הצביעות היגיעה 653221
אני מעריך את זה שלא כתבת "דלק מאובן", ומציע "דלק קרקעי": תגובה 486426
עת הצביעות היגיעה 653250
מכיוון שרוב החומר שקראתי בעניין הוא באנגלית - אני רגיל למילה פוסילי; כמו כן נראה לי שזו מילה "בינלאומית" (כמו טלפון או רדיו) שאין סיבה לתרגם אותה.

אגב, בעניין "מאובן", דווקא השימוש המתגבר בפצלי שמן (כמקור לדלק פוסילי) נותן בדיעבד חיזוק לתרגום "דלק מאובן".
עת הצביעות היגיעה 653260
ובאסוציאציה חופשית - פוסילי ג'רי.
עת הצביעות היגיעה 653395
חשבתי ש''דלק מאובן'' הוא שיבוש מאוד דומיננטי, ועכשיו גוגל סיפר לי להפתעתי שלא עד כדי כך, ו''דלק פוסילי'' באמת קצת יותר נפוץ (מי שבודק אותי, נא לחפש גם ברבים).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים