בתשובה לקונשטוק, 10/12/15 4:25
ההפך בוגי 669466
אח זה מקצוע שונה מרופא‏1, וקלדנית זה מקצוע שונה משופט. אבל קצין צריך להוביל חיילים, והיה כדאי שידע מנסיון אישי מה זה להיות חייל. מהמודל שאתה מציע היה די והותר במלחמת העולם הראשונה, בכל צבאות אירופה.
ואגב, גם במסלולי קצונה יעודית הנהוגים בצה"ל אני לא רואה יתרון גדול. אבל יש פחות נזק בקצין אפסנאות שלא היה אפסנאי מעודו, מאשר במ"פ שלא היה חפ"ש מימיו.

בוגרי הפנימיות הצבאיות בארץ מקבלים דרגת רב"ט עם סיום לימודיהם. וכרב"טים הם מתגייסים לצבא‏2.

1 ואוכל להעיד שבבית החולים, לאחר הלידה, ושאלתי משהו את אחת הרופאות, והיא ענתה "תשאלי את אחת האחיות. זו התמחות שונה - הן מומחיות בזה, ואני לא יודעת".
2 על מה מתערבים שזה שריד עתיק, לימים העליזים שבהם דרגה היתה דרגה בצה"ל, שלא היה קידום על פי פז"ם, ושגם קרביים שזכו לדרגה הנ"ל הסתובבות איתה, שלא להזכיר מעיל וסוודר כשקר?
ההפך בוגי 669467
אם זה לא חושפני מדי יהיה מעניין לדעת מה היתה השאלה (הדבר היחיד שעולה בדעתי זה משהו כמו "מאיפה אפשר לקחת פיג'מה נקיה?").
ההפך בוגי 669502
אז זהו. שאני לא זוכרת. זה היה בתינוקיה, וזה לא היה קשור למגבות, בגדים ושאר ירקות אלא עניין רפואי כלשהו, ככל הנראה של תמר.
ההפך בוגי 669469
בתור קרבי לשעבר שהסתובב הרבה זמן עם דרגות רב"ט (מסיום קורס מ"כים ועד מעבר בחינת סמ"לים), את מוכנה לעדכן אותי מדוע היום "דרגה אינה דרגה וקידום אינו לפי פז"ם"?
ההפך בוגי 669474
''ידום אינו לפי פז''ם'' דומני שנועה אמרה את ההיפך, דהיינו פעם כדי לקבל דרגה היית צריך לעשות משהו טיפה יותר רציני מאשר להזדקן. אין לי מושג על מה היא מדברת, אולי על משהו עתיק מאד.
ההפך בוגי 669507
אכן.

ברשימות הנופלים של מלחמת יום כיפור עוד אפשר למצוא טוראים. כנ"ל ברשימות של מלחמת ששת הימים. והנה רשימת חללי הצנחנים במבצע קדש. לא חסרים טוראים. היום זה לא היה אפשרי.
ההפך בוגי 669602
זה לא אפשרי כי החל מ1998, לפי פקודת מטכ"ל 38.1024 , כל חייל צה"ל הנופל בהיותו בשירות מועלה אוטומטית בדרגה אחת (אלא אם יש סיבה מיוחדת כמו התאבדות או מעשה אחר שיש בו קלון). מה הקשר בין זה לבין דרגות של חיילים חיים?
ההפך בוגי 669637
אם מקבלים דרגת רב"ט בסוף האימון המתקדם, לא יהיו (הרבה) חללים במלחמה שהם טוראים. כי הגם שבמצב נואש ישלחו גם חיילים שעוד לא סיימו את האימון לקרב‏1, הם לא יהיו רבים.
רשימות החללים במלחמות הנ"ל, היו לפני שדרגה ניתנה כמעט-אוטומטית לפי פז"ם, והדרגות איבדו את אופיין הפיקודי (בקרב חוגרים).

1 בהיותי מש"קית חינוך בדימוס אני זוכרת חוברות מור"ק בסגנון "בית הספר לשריון במלחמת X".
ההפך בוגי 669654
לפי התיאוריה שלך, גם לא יהיו (הרבה) חללים שהם רב''טים. אם צה''ל שולח לקרב רק רבט''ים ומעלה, והם אוטומטית מקבלים דרגת סמ''ל עם מותם (לפי פקודת מטכ''ל), הרי שכל החללים יהיו סמ''ל ומעלה.
ההפך בוגי 669693
זה רק מ-‏1998, לדבריך. ומכל מקום, דפדוף ברשימת החללים הצה"לית מעלה שהם לא מקבלים אוטומטית דרגת סמל‏1.

1 אלא אם כל אותם שראיתי מהשנים האחרונות התאבדו או נהרגו בתאונה.
ההפך בוגי 670933
אני לא מוצא סימוכין ברשת, אבל על העלאה בדרגה לנופלים שמעתי לראשונה בגיל 12 לכל המאוחר, כלומר 1984. יכול להיות שפקודת המטכ"ל הנ"ל שינתה או הסדירה נוהל שהיה קיים הרבה קודם?
ההפך בוגי 670996
פעם העלאה בדרגה לאחר המוות היתה כבוד מיוחד שהוענק למי שנפל בקרב תוך גילוי גבורה (כפי שמקובל בצבאות אחרים). גם זה התפשט בהדרגה אל כל הארגון - אבל בצבא שנותן אות מערכה ועשרות רבות של צל"שים על "צוק איתן" יכול להיות שכל חייל שהלך לעולמו בעת שירותו (למשל בתאונת צלילה בחופשה באילת, כמו בנם של השכנים שלי) יכול להחשב אוטומטית כגיבור.

אגב, אתמול פורסם שמספר חללי צה"ל ב-‏2015 היה הנמוך ביותר מאז 1992 - 36 חללים, מתוכם ששה בפעילות מבצעית ו-‏15 מתאבדים.
ההפך בוגי 669504
בן כמה אתה? האם התגייסת לפני או אחרי מלחמת יום כיפור? זה שאתה כותב סמ"ל בראשי תיבות מעיד שכנראה לפני.

______________
כשאני שירתתי בצבא, לפני כ-‏20 שנה, לא היית יכול למצוא קרביים עם רב"ט, גם אם חיפשת בנרות. מ"כים קיבלו דרגת סמל עם תום הקורס. בעצם - כל המ"כים היו סמלים. וזה ככה גם היום.
אם קרביים מקבלים דרגת רב"ט בסוף האימון המתקדם, כשהם עם ותק של 7 חודשים בצה"ל, זה די חסר טעם שמ"כים, שיוצאים לקורס רק לאחר תום האימון המתקדם, וכבר קיבלו רב"ט, יקבלו רב"ט עם תום הקורס.
והואיל ובקידום-עפ"י-פז"ם רב"ט בעיקר מסמן שאתה משרת כבר (או רק) 7-8 חודשים בצה"ל, אין בו טעם. לכן קרביים לא מסתובבים איתו. וגם לא ג'ובניקים שיכולים להמנע מזה.
אם אתה מזדמן למקום בו יש הרבה חיילים, נסה לאתר חייל קרבי עם רב"ט. לא תמצא.
ההפך בוגי 669604
התגייסתי (הרבה) אחרי מלחמת יום כיפור, שירתתי בקרבי במהלך כל השירות שלי, והעברתי מחזור שלם כמ''כ טירונים בדרגת רב''ט (עם דרגות ותגית שם תפורים על מדי הב' המגוהצים), עד שעברתי מבחן סמלים. רק בקו לא הלכנו עם דרגות.
ובסוף האימון המתקדם נשארנו טוראים. רק החניך המצטיין קיבל טר''ש.
ההפך בוגי 669783
הטר"ש בוטל כבר לפני שנים רבות, אחרי תקופה ממושכת שבו היחידות כמעט שענדו אותו היו חיילות חיב"ה. חייל קרבי בסוף שנות השמונים-תחילת התשעים היה מעדיף לשבור שמירה ולהשפט לריתוק של 35 יום מאשר לקבל חניך מצטיין ולצאת הביתה עם טר"ש על הכתף. יש צבאות בעולם שבהם כדי לפקד אתה צריך להיות בכיר בדרגה מחבריך ושבהם חייל לוחם בקבע יכול להשאר טוראי עד סוף ימיו. בצה"ל שלנו אין כל חשש כזה. הוא לא ילמד את השטויות האלה מהגויים. הם מתהדרים בהרבה אותות על החזה ומעט על הכתף, רק חיימק'ה שלי צועד ברגל הנכונה, חובש את הכומתה על הכתף במקום על הראש ומצרף אליה דרגות כסמל של פז"מ ולא של יכולת פיקוד כלשהי. אבל מי יודע, יתכן שיש ניצנים של שינוי: אם צוק איתן הוא כבר מערכה הראויה לאות משלה ולשלל צל"שים ועיטורים, אולי עוד נזכה שהצבא שלנו על השגיו המרהיבים ידביק את הגויים גם במספר האותות על החזה.
ההפך בוגי 669784
מה שאני תוהה, זה מתי בדיוק הפסק-זמן-המינימלי לדרגה הפך להיות לפסק-זמן-מקסימלי-וכמעט-אוטומטי, ולמה.

_
גיגול טרם סייע לגלות את זה, אבל כן גיליתי שהיתה פעם‏1 דרגת רב-טוראי-ראשון, באופן כמעט אקסקלוסיבי לנהגי תובלה, שצה"ל ניסה לשכנע אותם לחתום קבע בלי להעלות אותם לדרגת סמל. זה לא היה פיתוי גדול מספיק ולא עבד.

1 בין סוף 69'-תחילת 70' ל-‏71'.
ההפך בוגי 669856
שאלה מעניינת. ''למה'' כנראה קשור לכך שדרגת סמל העניקה זכויות יתר ודרגת סמ''ר זכויות רבות עוד יותר (שלא לדבר על היוקרה של פז''מניק לפני שחרור) כך שהיה לחץ חזק מאד מלמטה. מתי ואיך - זה היה כנראה תהליך שונה בין יחידות ואפילו בתוך. אצלנו בגדוד, למשל, חיילי מפקדה קיבלו דרגות לפי הפז''מ ואילו לוחמים קיבלו סמל איפה שהוא בין שנתיים לשנתיים וחצי, וסמ''ר רק במילואים - תאורטית זה נועד למנוע מצב שבו מט''ק שהוא סמל מפקד על איש צוות שהוא סמ''ר. בפועל התוצאה היתה שלוחם שהקיא על המ''פ שלו באמצע תרגיל כדי לקבל העברה למפקדה קיבל את הסמל בעוד חבריו שנשארו לוחמים היו עדיין רב''טים, והתגאה בסמ''ר חצי שנה לפני שהם השתחררו כסמלים.
ההפך בוגי 670934
אני אכליל את התשובה של ת"ן: אינפלציה של דרגות / תארים / תוספות שכר היא תופעה רגילה וכמעט בלתי נמנעת בארגונים, בוודאי ארגונים גדולים שמתנהלים לפי תקנונים. זה עובד כך: כשיש חייל/עובד מצטיין רוצים להבליט אותו לטובה, ובצדק, אז נותנים לו דרגה / תואר / תוספת שאין לאחרים. אבל אז, רגע, מה עם ההוא שגם עשה משהו מיוחד? נותנים גם לו. ידה ידה ידה, מכניסים לתקנון, ואחרי קצת זמן כולם מקבלים, ואז ממציאים משהו חדש עבור אלו שבאמת יותר מצטיינים. בכל מקרה, תמיד נוח יותר לתת כיבוד מאשר לשלול כיבוד, לכן התנועה היא חד-כיוונית.
ההפך בוגי 672396
המתי (לא בדיוק אבל בערך) היה באמצע שנות ה70. והוא כלל חלוקת דרגות גם לטוראים במיל. הלמה (הפרשנות היא שלי ועל דעתי, הצבא לא הוציא הודעה רשמית) קשור בדיוק לזה - לאנשי המילואים. ע"פ החוק היתה מכסת ימי מילואים מוגבלת (בגילי אני כבר לא זוכר את מספר הימים) לחיילים, ומכסה גדולה יותר למפקדים בדרגת רב"ט ומעלה. במצוקת המחסור בימי המילואים הגה מישהו את הרעיון הגאוני של הפיכת צבא המילואים לצבא של מפקדים בלבד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים