בתשובה לצפריר כהן, 16/11/16 13:28
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688673
פשוט הוא כי מלחמת העולם ה-‏1 לא פרצה בגלל ההתנקשות ‏99,וחשוב להדגיש כי גם לא בגלל הכבוד האבוד (לאחר ההתנקשות בשגריר רוסיה בטורקיה היו שטענו שהנה אנו חוזרים ל1914) והסדרה של המשברים שתארת. זה מתחיל הרבה הרבה לפני.

השאלה היא תמיד מהיכן מותחים את ה'קו הלינארי' עד לקו הסיום בשנת 1945 : המהפכה הצרפתית -(1789) > קונגרס וינה (1815) -> ביסמרק (1870) -> מלחמת העולם ה1 (1914)-> היטלר (1939) .

1. הרבה רואים את תחילתו של קו הדמים מביסמרק להיטלר על ידי ההסבר שאיחודה של גרמניה ‏1אשר נזקפת ל'זכותו' של ביסמרק ערערה באופן קשה את האיזונים שהיו באירופה דבר אשר הוליד בסופו של יום את היטלר ואת הריסת גרמניה. והנקודה עליה מצביעים היא ההשפלה של צרפת על ידי סיפוח אלזס-לוריין,הטלת פיצויי מלחמה לא שפויים וההשפלה המיותרת של קיום טקס איחוד גרמניה והכתרתו של מלך פרוסיה באולם המראות בוורסאי ינואר 1871 - זה היה לא פחות מלאנוס את המלכה בארמון בשידור חי לאומה הצרפתית. ומסיבוב לסיבוב הגענו להיטלר שסובב את כולם.

זה הגיוני לתאר כך איך התפתחו התשתיות המרכזיות של האיבה ותאוות הנקם שלא ידעה שובע משנת 1871 ועד תום מלחמת העולם השנייה ,אלו גם הסיבות הבלעדיות למערכת הבריתות האנטי גרמנית - (צרפת/רוסיה/בריטניה) אשר גרמה לגרמניה לחוש מבודדת ומאוימת. ולכן אלו שמותחים קו ליאנרי כגון זה יכולים להסביר היטב את היטלר ‏2 מהנקודה בה ביסמרק בעט בבטנה של אישה ההרה.(ולא כמו ששוקי שמאל בתגובה 688630 מתאר את ביסמרק כחכם ופיקח בעוד שוילהלם השני הוא הטיפש והקפריזי. ואכן מלחמת העולם הראשונה היא לא ההתחלה,היא רק שלב מסוים בסדרה של רעידות אדמה שהתרחשו עוד מאמצע המאה 19 בהתנהגותו הלא מרוסנת של ביסמרק .'זהירים,פיקחים ומנוסים' לא הורסים את הבמה עליה כולם רוקדים.)

הנרי קיסנג'ר מציין בספרו שביסמרק 'שהקדים מאוד את זמנו ,הוא נקט טכניקה שלימים פיתחו מדינאים לכלל אמנות : הוא הדליף את מה שכונה " איגרת אמס" לעיתונות . מן הגרסה הערוכה של מברקו של המלך השתמע שהמלך מזלזל בצרפת . הציבור הצרפתי זעם ותבע מלחמה , ונפוליאון נענה' ‏3 ביסמרק ניתץ לרסיסים את כל שלושת היסודות הגדולים שהוסדרו בקונרגס וינה ב1815 -מאזן הכוחות האירופי , שיווי משקל גרמני בין פרוסיה לאוסטריה, והריסת מערכת הבריתות של הערכים השמרניים.

בנימין דישראלי זיהה את ההרס כשאמר בשנת 1871 על המלחמה בין צרפת לפרוסיה "המלחמה מהווה את המהפכה הגרמנית , מאורע פוליטי גדול יותר מן המהפכה הצרפתית במאה שעברה ... אין שום מסורת דיפלומטית שלא טואטאה . לפניכם עולם חדש ... מאזן הכוחות נהרס לחלוטין. 'במובן זה לא זרע ביסמרק רק את הזרעים של הישגיה של ארצו , אלא גם את הזרעים של האסונות שפקדו אותה במאה העשרים' ‏4

היסטוריונים/ספרים רבים מבהירים את הקו הליאנרי מתקופתו של ביסמרק אשר הייתה מעין מבוא לתקופתו של היטלר והרפובליקה הוויימארית והייתה מעין מסדרון שהוביל לנאציזם ולא תקופה העומדת בזכות עצמה ‏5 "לביסמרק לא היה חוש למשמעות היסודית ולחוקי התמיד של חיי מדינה ... הוא היה דמות מרכזית ושולטת של זמנו ... בכוח עצום ובמרץ רודני ." קטע אחר בספר זה מאשים את ביסמרק שגרם לא רק את מלחמת צרפת-גרמניה , אלא בעקיפין גם את שתי מלחמות העולם ‏6. "יסודות עלייתו של היטלר לשלטון בתחילת שנות השלושים מצויים באופיו של העם הגרמני , יסודות שבאו לידי ביטוי עוד בתקופת שלטונו של ביסמרק "7.

2. יחד עם זאת יש הטוענים שיש לייחס את 1914 ואת 1939 דווקא למהפכה הצרפתית וזאת בניגוד לגישה המקובלת שהמהפכה הצרפתית הביאה רק ועידות שלום,שלווה,אהבה,אמניסיפציה ,באגטים,נשיקות וקראוסונים צרפתים. המהפכה הצרפתית והחיבור למהפכה האמריקאית הוצג כראשית צעדיו של העולם המודרני לקראת ליברליזם ודמוקרטיה אבל המשמעויות היו אחרות לחלוטין.

3. בעניין שכתבת - מעבר לכך, ניצחון גרמני מהיר במלחמה (כמו בשנת 1870) היה הופך אותה לטראומטית הרבה פחות. וגרמניה לא הייתה רחוקה מכך- כאמור המלחמה לא התחילה בגלל כמה יריות ,עוד ב1912 הרמטכ"ל הגרמני מולטקה מודיע לקייזר-וילהלם השני שלדעתו המלחמה אינה נמנעת "ומוטב מוקדם מאשר מאוחר". הוא אף המליץ שהעיתונות תעורר רגשות אנטי-רוסיים כדי לחבב את רעיון המלחמה על דעת הקהל לכשזו תפרוץ.הוא טען שיש לצאת למלחמת מנע כדי "לרסק את האויב כל עוד אנחנו יכולים להצליח במידה זו או אחרת במאבק". ‏8 קרשו מציין כי המלחמה כאשר פרצה לא הייתה פרי צירוף מקרים, תוצר של טעויות טרגיות, או תוצאה של אירוע שאיש לא רצה בו ושאיש לא יכול לחזותו. ההפך הוא הנכון- מנהיגי אירופה התבוננו בתחזיות המלחמה בעיניים פקוחות.‏9

האסטרטגיה של גרמניה היה 'נצחון מהיר' על צרפת ואז פרסה לכיוון רוסיה.הקייזר רצה לבטל את המתקפה על צרפת כדי להבטיח את הנייטלריות של הבריטים ולתקוף את הרוסים בלבד,אבל הצבא התנגד וכפה עליו שתיקה לכל אורך הדרך ‏10. המחשבות על נצחון מהיר גרמני נבעו מכך שהם סברו שלאור הנשק המתקדם ולאור העובדה שמלחמות קודמות הוכרעו בפרקי זמן קצרים כמו ב1870 (שנה) ומלחמת יפן-רוסיה 04-05 - הרי שגם כאן המלחמה תהיה קצרה ביותר. גם הצורך במלחמה מהירה הייתה מבוססת על מורשת הקרב של הרמטכ"ל הקודם -שליפן- שלפיו הסיכויים למלחמה בשתי חזיתות - צרפת במערב ורוסיה במזרח- גבוהים ביותר ובשל כך יש צורך בנצחון מהיר על צרפת,מה גם שהיו לגרמנים קבלות מ1870 למעשה גם רוסיה ואוסטריה חשבו שזה יהיה קצר מהיר וקטלני (קטלני - גז,טנקים,צוללות,ארטילריה מהירה )

שורה תחתונה- זה היה קטלני ואכזרי -אך איטי וארוך. וגרמניה לא הייתה קרובה באף שלב לנצחון מהיר ואני מתכוון לנצחון מהיר במלחמה ולא במערכה אחת. גם אם נקח בחשבון את הקרב על המארן ולחשוב שאם גרמניה הייתה מצליחה לנצח את הארמייה השישית הרי שהיא הייתה מנצחת את המלחמה - זאת טעות. המלחמה הנוכחית הייתה מורכבת באין ספור חזיתות ואפילו השמדתה של ארמייה אחת לא הייתה מצליחה לסתום את הגולל על המלחמה.בפועל זה לא קרה והתיקו היה מובטח מראש לאור הנסיבות הטכנולוגיות,כח האדם הבלתי נדלה של הצדדים ובעיקר מריבוי השחקנים.

4. מדענים ועצומות במלחמת העולם ה-‏1 : מתוך ספרה המצוין של ינינה אלטמן- הוורד הלבן : סטודנטים ואנשי רוח בגרמניה לפני ואחרי עלייתו של היטלר לשלטון.

ריכרד וילשטאטר [ויקיפדיה] חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1915 ופריץ הבר [ויקיפדיה] חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1918 ומפתחו של Zyklon B אימצו את האמרה -"בימי שלום שייך המדען לקהיליה הבינלאומית אבל בעתות מלחמה , ככל אזרח , הוא שייך למולדת " הבר עצמו למרות שהיה חולני אץ-רץ לו ללשכת הגיוס להתגייס ובקשתו נדחתה לאור מצבו הרפואי,הוא התבאס ולקח את זה קשה מאוד.לימים אחותו של האבר -בעלה וילדיה הושמדו בתאי הגזים של אושווייץ שם נעשה שימוש בציקלון B בין יתר מליוני היהודים שהושמדו גם.

93 מדענים גרמנים מהמכון המדעי ע"ש הקיסר וילהלם התגייסו מייד וחתמו על מניפסט מבלי לקרוא אותו -שנודע בשם "מניפסט התשעים ושלושה" - "ללא המיליטריזם הגרמני , היתה התרבות הגרמנית נכחדת מזמן ... ! הצבא הגרמני והעם הגרמני חד הם ... אין אנו יכולים לעקור את נשק השקר של אויבינו " עם החותמים נמנו המדענים הגרמנים: פאול ארליך ,מדען גרמני יהודי חתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנת 1908, פרידריך אוסטוולד , אדולף פון באייר-חתן פרס נובל לשנת 1905, אדולף פון הארנק , וולטר נרנסט-חתן פרס נובל לשנת 1920 , מקס פלנק -חתן פרס נובל לפיזיקה לשנת 1918, אמיל פישר -חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1902 , וילהלם רנטגן -זוכה פרס נובל לפיזיקה לשנת 1901 וכן החברים הבר וריכרד ורבים מקרב אנשי הכמורה , הספרות והאמנות. היה אחד שבלט באי חתימתו - אלברט איינשטיין. הוא היה היחיד שטען שגרמניה זאת שרוצה את המלחמה וזאת בניגוד לשאר המדענים שטענו שגרמניה היא המותקפת.

במרץ 1915 שבה ונוסחה עצומה ששוגרה לראש הממשלה , שחשפה את השאיפה לכיבושים . הפעם לא ניסו מחברי העצומה לטעון כי המלחמה נכפתה על הגרמנים , ושאין להם שום תביעות . במקום זאת , הם ניסחו את תביעותיהם בלשון חד משמעית " יש להשתחרר אחת ולתמיד מן הסכנה הצרפתית , יש לכבוש את רצועת החוף של התעלה הצפונית הצרפתית . יש להעביר לידיים גרמניות את האזורים של אלזס ולותרינגיה , משום שהם מצויים בידיים עוינות . את בלגיה עלינו להחזיק בידינו לתמיד . במזרח , עלינו ליישב את שטחי רוסיה , כדי לשמור על כושר ההרתעה , והאפשרות של גידול האוכלוסייה תשמש לנו פיצוי " על העצומה חתמו 1,341 אישים שכללו 352 פרופסורים. היטלר לא יכל לנסח את זה טוב יותר.

------------------

99 לא חסרו התנקשויות שלא גרמו לשום מלחמות- כך למשל :נשיא צרפת סאדי קארנו נרצח ב-‏1894, אומברטו הראשון מלך איטליה נרצח ב-‏1900,אלכסנדר מלך
סרביה ואשתו נרצחו ב-‏1903,וגאורגיוס הראשון מלך יוון נרצח גם ב1903.

1 האיחוד היה אמור להתרחש גם בלי אירועי 1870 ובצורה פרלמנטרית מהוגנת ומסודרת.

2 מן הראוי לציין שהנאצים דאגו לטפח את הקו הזה ומתחו אותו בקיצוניות עד פרידריך השני, מלך פרוסיה [ויקיפדיה].
,בכרזת תעמולה משנת 1933 שעוצבה על ידי הנס פון נורדן מציגה את היטלר כממשיכם הישיר של -פרידריך הגדול, אוטו פון ביסמרק ,פאול פון הינדבורג - הטקסט הינו " מה שהמלך כבש והנסיך עיצב והפלדמרשל הגן עליו,החייל הציל ואיחד"
ובאנגלית :
What the King [Frederick the Great] conquered,
the Prince [Otto von Bismarck] shaped,
the Field Marshal [Hindenburg] defended,
the Soldier {Adolf Hitler] saved and united.

3 דיפלומטיה -עמ' 104
4 שם - עמ' 122
5 נידרלנד מצוטט אצל אריה קיזל,היסטוריה משועבדת : ניתוח ביקורתי של תכניות לימודים וספרי לימוד בהיסטוריה כללית, 1948 - 2006 עמ' 99
6 שם עמ' 103 -מצוטט מביסמרק - חייו ופועלו מאת א' אייק
7 שם עמ' 100
8 איאן קרשו-לגיהינום ובחזרה : אירופה 1914 - 1949 עמ' 49
9 שם עמ' 42
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688676
מעניין, תודה.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688681
מצטרף. אני מוצא את ההודעות של קוזמו מעניינות ומאלפות.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688808
לתגובך ולתגובה 688685 ותגובה 688676 : נאה ויאה - חן חן.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688685
אין ספק, MVP!
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688704
ביסמארק לעומת וילהלם השני: הדוגמה הידועה ביותר: וילהלם השני לא טרח לחדש את הברית עם רוסיה. הברית פגה. כעבות כמה שנים הוסגה ברית חלופית בין רוסיה לצרפת. מעבר לכך, וילהלם הוא האחראי לכך שבזמן מלחמת העולם הראשונה, לגרמניה לא הייתה הנהגה אזרחית אלא הנהגה צבאית. היה משרד חוץ. אבל הוא היה חסר השפעה ביחס לצבא. וזה היה בשל פועלו של הקיסר. שלא לדבר על התערבותו של הקיסר עצמו בדיפלומטיה, התערבות שלא תרמה כלל.

בימיו של ביסמרק נולד היה גם פרלמנט שלא היה סתם חותמת גומי אלא הצליח להאבק בסוגיות שונות מול הממשלה. זוהי בדיוק אופוזיציה קולגיאלית. וילהלם החליש את הפרלמנט (שהפריע לו למשול). בסופו של דבר אותו הפרלמנט היה הבסיס לדמוקרטיה שבאה לאחר מכן, כאשר הקיסר ברח.

לעניין תשובת הצבא הגרמני בעניין המתקפה מול צרפת: הצבא הגרמני התכונן למלחמה בשתי החזיתות. הוא היה מאורגן לגיוס מהיר. היה ברור שמתקפה דרך בלגיה מסתכנת בהכנסת בריטניה למלחמה (הברית בין בריטניה לצרפת לא הייתה מובנת מאליה בעשור שלפני המלחמה). מצד שני, אם מצליחים להוציא את צרפת מהמלחמה מספיק מהר, התקווה הייתה שהבריטים לא ילחמו. או לפחות: לא ישפיעו. כמוכן יכול להיות שגם זלזלו בצבא היבשה הבריטי (ואולי גם עוד תוצאה של העדפת הצבא על משרד החוץ).

זכור לי שהייתה להם סיבה מהותית יותר להתחיל לתקוף נגד צרפת מאשר „על זה התאמנו״. אבל אני לא זוכר כרגע מהי. בכל מקרה, היה כאן גם שיקול של רצון להלחם מול רוסיה לפני שרוסיה מספיקה להתאושש. יכול להיות שמלחמה שהייתה מתחוללת חמש שנים קודם לכן, כאשר רוסיה עדיין מלקקת את פצעי המלחמה עם יפן והמהפכה, היתה מתנהלת בצורה שונה לחלוטין.

> מנהיגי אירופה התבוננו בתחזיות המלחמה בעיניים פקוחות.‏

כן ולא. מלחמת העולם הראשונה כמעט פרצה כמה וכמה פעמים, החל משנת 1904. כל פעם מאמצים דיפלומטיים של הרגע האחרון הצליחו למנוע מלחמה. היו כוחות רציניים בארצות שונות שפעלו נגד מלחמה. בהחלט אפשרי שעם נסיבות שונות במקצת, גם רצח הארכידוכס היה מוחלק. המלחמה הקרה כמעט והתחממה למלחמת עולם שלישית כמה פעמים. אבל בסוף היא לא פרצה.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688715
כדאי לך לצפות בסדרה המצויינת של ה-BBC:
נדמה לי שיש לך כמה תיאורים שגויים לפחות חלקית:
א. דוקא הצבא הרוסי הפתיע בגיוס מהיר. נכון שהצבא הגרמני התבסס על גיוס ותנועה מהירה ברכבות, אבל המטרה היתה להמנע ממאבק בשתי חזיתות. התכנית היתה להכריע מהר את צרפת ואז להעביר את הכוחות מול רוסיה, כאשר תכנון זה התבסס על הנחה של גיוס ותנועה רוסית איטית מאד (שהתבססה על דלילות קוי הרכבת ברוסיה והמרחקים העצומים). הנחה זו כאמור הופרכה. באופן יחסי הגרמנים היו איטיים מדי והרוסים מהירים מדי.
ב. ההתקפה על בלגיה לא הסתכנה בהכנסת בריטניה למערכה, היא כמעט שהבטיחה אותה. נכון שלא היתה ברית הגנה מחייבת בין בריטניה לצרפת (ואחת הטעויות שהביאו למלחמה היתה ששר החוץ הבריטי חשף זאת בשבועות שלפני המלחמה), אבל ללא שום קשר, בריטניה (כמו כל המעצמות האחרות המעורבות) ערבה לשלמותה הטריטוריאלית של בלגיה (בחוזה לונדון אני חושב). הניסיון של הקייזר ברגע האחרון לבטל את המתקפה במערב ולהפנות את הרכבות מזרחה נבע בדיוק מן השיקול הזה. הקייזר רצה להשאיר את בריטניה מחוץ למלחמה לפחות עד שתוכרע רוסיה.
ג. נכון שצרפת נחשבה למעצמה צבאית חשובה יותר מרוסיה, נכון שרשת הרכבות במערב גרמניה היתה צפופה יותר מאשר במזרח, נכון שהמרחקים במערב היו קצרים בהרבה מאשר המרחקים במזרח (גם תרם להשערה שניתן לסיים בצרפת לפני שהרוסים יתייצבו בחזית) ונכון שהצבא הגרמני העריך בצדק שצבא היבשה הבריטי קטן וישן ביחס למערכה הצפוייה ולכן תכננו שליפן ומולטקה להכות בצרפת תחילה. לכן התכנית היתה לפרוץ לצרפת דרך בלגיה הנייטרלית ולשלם בכניסת הבריטים למערכה. הפריצה לבלגיה נדרשה כדי להוציא את הצבא הצרפתי מעמדותיו הקבועות ולהפתיע אותו מכיוון בלתי צפוי. זה דוקא עבד למרות ההתנגדות הבלתי צפוייה הן בעצם קיומה והן בהתמדתה של הבלגים והאיטיות היחסית של הגרמנים.
ד. אבל ברגע המכריע, דוקא משהו די זהה ל„על זה התאמנו״ הכריע. כאמור, כאשר הקייזר ניסה לבטל את ההתקפה במערב 48 שעות לפני שעת ה-‏0 ולהפנות את הרכבות העמוסות חיילים ותותחים מזרחה, מולטקה הצעיר נתקף היסטריה והטיח בקייזר וביועציו שהדבר בלתי אפשרי. אי אפשר להפוך את כיוון פעולתה של מכונה שעל פעולתה הנוכחית התאמנו במשך שנים מבלי לגרום לאנדרלמוסיה ולתבוסה. הקייזר הקפריזי אבל הסובל מרגשות נחיתות וחוסר ביטחון ביטל את דעתו בפני איומיו של מולטקה להתפטר ואיפשר לרכבות להמשיך בנסיעתן המתוכננת.
ה. חוששני שהתבוסה הרוסית ב-‏1905 לא היתה מקרית. נכון שעל פני השטח רוסיה התאוששה להפליא מן המכה ההיא, אבל לאמיתו של דבר בשום נקודה שבין 1905 ל-‏1915 לא היה הצבא הרוסי מוכן למלחמה מודרנית ביבשת אירופה. באופן מפתיע זכה צבא זה בפיקודו של מרשל ברוסילוב המוכשר להישגים מפתיעים ב-‏1915 מול האוסטרו-הונגרים, צבא מפורר ומפגר בפני עצמו, אבל זה רק לאחר שהאחרונים כבר הוכו והותשו ע"י פילדמרשל פוטניק הסרבי הקשיש.
ו. לגבי הנקודה האחרונה, ה"עיניים הפקוחות" של המנהיגים, אתה צודק לחלוטין. נראה שאף אחד מהם, כולל הקייזר הגרמני לא היה מחוייב לפריצת המלחמה. במלחמה הזו לא היו נאצים ולא פאשיסטים. בסופו של דבר, מה שגרם לפרוץ המלחמה, היתה רשת של התחייבות שנרקמה בין הצדדים המעורבים במהלך כל התקריות וההתגוששויות שלפני 1914 שיצרה מערכת קורי עכביש שהיה קשה מאד להחלץ ממנה. הדוגמה הכי חותכת לעניין זה היא חיל המשלוח הבריטי לצרפת. עד לרגע האחרון, לא היה ברור אם הבריטים ישלחו צבא יבשתי להילחם בתוך צרפת. באופן תיאורטי הם יכלו להגביל את מעורבותם לתחומי בלגיה (אנטוורפן) או למערכה ימית. אבל רשת של תיאומים והסכמים שנעשו בין הצבא הבריטי (גנרל וילסון) לבין הצבא הצרפתי בעשור שלפני 1914, לאו דוקא בידיעתם של הפוליטיקאים הבריטים, יצרה מצב ששום מהלך מלבד פרישתן של 6 דיויזיות בריטיות בצרפת גופא לא הוכן. בבוא שעת הפקודה, אף אחד לא העיז לפצוח במהלכים מאולתרים ומסוכנים שלא הוכנו מראש במשך שנים. ולכן המהלך שנבחר היה דוקא פרישת ה-BED בצרפת, מהלך שאף לא אחד בצבא או בממשלה הבריטית (מלבד וילסון כמובן) רצה בו וזה כולל את צ'רצ'יל שר הצי השש אלי קרב.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688718
עוד נקודה לביסמרק לעומת וילהלם השני הן הנסיבות שהאחרון פיטר את הראשון אחרי שנה ושלושת רבעי חפיפה: ראוי לציין שביסמרק התנגד להצטרפות למרוץ הקולוניאליסטי, ועשה זאת רק לזמן קצר כשחשב שזה יסייע בהרחקת בית המלוכה הבריטי. הקייזר האשים אותו במדיניות חוץ מתגוננת במקום הניציות שאיפיינה לשיטתו את מורשת פרידריך השני. וביסמרק חשב שקייזר חמום מוח חסר בגרות שיסבך את גרמניה במלחמה מבלי שיהיה מודע לכך. אבל הקש ששבר את גב הגמל היה במדיניות הפנים דווקא. ביסמרק עשה איזה תרגיל כדי ליצור משבר קואליציוני והקייזר שדווקא רצה לשמור על שקט בגזרה הזו מנע את זה ממנו, ולבסוף פיטר אותו.

ואם כבר עושים את הקישור לרייך השלישי, צריך לזכור שביסמרק הוא זה שהענית ב1869 את האמנסיפציה ליהודים.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688787
ואת הביטוח הלאומי לגרמנים.
זו נקודה שתמיד עניינה אותי. אפשר באופן מקורב לומר שעוינותו של ביסמארק כלפי הסוציאליסטים, הסלאבים והיהודים היתה מבוססת לא פחות מזו של היטלר. ההבדל ביניהם היה להשערתי בעיקרו של דבר בנסיבות חייהם. ביסמארק, היונקר מלידה, שבא לעולם עם מעמדו בחיים, מתנת אבותיו, לעומת היטלר, איש המעמד הבינוני הנמוך, שהיה צריך כל חייו למצוא את האוייבים האיומים והנוראים שמאבקו בהם, יבנה את מעמדו המוביל בעולם הגרמני. מסיבה זו, ביסמרק הפרגמטי והפראקטי, הרשה לטינות המבוססות שלו, לזקוף ראשן, רק כאשר הן השתלבו עם תוכניותיו האחרות ואילו היטלר כופף את המציאות כולה למלחמותיו ההזויות באויבים ההזויים האלו.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688807
1. ביסמארק אשר יצר את הקיסרות רצה לבטל את החופש או לצמצמו לפחות.הוא עצמו לא הבין איך הוא שיצר את הגולם הזה 'החוקה' - בית נבחרים,בחירות - הם אלו שבעצם מגבילים אותו.והוא הקאנצלר חייב להקשיב להם. כך גם עולה מתוך מכתביו מהשנים 1878 -1882 בהם הוא מדבר על הגרמנים כי אין הם יודעים לשחק ' בכלי המשחק מנירנברג שניתן להם במתנה והם אך מקלקלים אותו' . על החוקה הגרמנית הוא אומר 'שיבוא הרגע שבו צריך יהיה לנהוג בחוקה זו לפי אימרתו של שווארצנבברג באולמיץ '( שהחוקה האוסטרית משנת 1849 היא - מוסד שלא עמד במבחן ) או כי - 'העיקר בגרמניה והיסוד השריר וקיים בתוכה הם הנסיכים הגרמניים ואפשר שיבוא יום והם יהיו מצווים ליישב בעיה זו' .

הוא שאף לבטל את הפרלמנט ולהשאיר רק את איגוד המכם ואיגוד הצבא .אבל אז בשנת 1890 הפרלמנט לא ציית לפי דעתו והוא רצה להחמיר החוק נגד הסוציאליסטים ואם הפרלמנט יסרב הוא יפזר אותו וכך הוא יטול בצו המלך את זכות הבחירה מידי הסוציאליסטים ויבטל את סודיות ההצבעה . ביסמארק רצה שהפוסק האחרון יהיו -הכוח והאלימות והתותחים . אבל וילהלם העדיף למצוא חן בעיני הפרלמנט והעם וככה הוא ירד מהשלטון לאחר 30 שנות ברזל. שום מפלגה לא תמכה בו למרות שהוא זה שהעלה אותם . היטלר למד את ההיסטוריה היטב וכשהוא נבחר - לא פרלמנט ולא שום כח שיכול להגביל אותו. הוא היה הדיקטטור שביסמרק חלם ולא הגשים. ( ראה עוד בעניין ובהרחבה- בנדטו קרוצ'ה-תולדות אירופה במאה התשע-עשרה)

2. ביסמרק והיהודים -

ב1847 אומר ביסמרק לפרלמנט הפרוסי "אני אינני אויב היהודים. אפשר אפילו לומר שאני אוהב אותם.מקובל עלי שיוענקו להם כל הזכויות פרט למשרות הגבוהות במדינה הנוצרית. אני מודה שאני מלא דעות קדומות עליהן התחנכתי .."

ואכן אהבתו ליהודים הייתה ממוקדת יותר בכספם. גרשון בלייכרדר [ויקיפדיה] (גרסון) היה הבנקאי היהודי של ביסמרק וכן 'יועץ סתריו'.‏1 מלבד אספקה שוטפת של שמפניה וסיגרים בשווי העולה מן הסתם על 20,000 ש"ח לחודש שהגיעו מבריסל ישירות לחפ"ק של ביסמרק ולגנרלים הפרוסים בתקופת מלחמת פרוסיה-צרפת ב-‏1870 הוא מימן את מלחמת פרוסיה -אוסטריה ב 1866. ביסמרק בעצמו הודה שהוא היה קרוב יותר לגרדום מאשר לכס המלוכה באותה תקופה. ביסמרק פירגן לו בכך שנתן לו רשות להשתמש באי-מייל הצבאי של אותה תקופה (טלגרף) וזאת עבור מסחר המניות של הבנקאי שעשה הון,ואף נתן את אישורו שגרשון (היהודי הראשון) יקבל את התואר הנכסף "פון" וזאת מבלי שיאלץ להתנצר.ורק לשם השוואה - באנגליה המלכה ויקטוריה העניקה תואר אצולה ליהודי מבלי שיתנצר רק ב1885.

ולא די בכך שגרשון מממן את המלחמה הוא גם מוזמן לוורסאי (שם כאמור אונסים את המלכה בארמון בשידור חי תגובה 688673) כדי לסדר את הפיצויים שהצרפתים ישלמו לפרוסים/גרמנים. וברור ששוב פעם יש לנו יהודי - רוטשילד הצרפתי אמור להיות צינור הכסף דרכו הפיצויים יתממשו . למותר לציין כשהמו"מ-אם אפשר לכנות זאת כך- התחיל אומר אחד מהנציגים הצרפתיים על המספר ההתחלתי שנע בין שישה לשמונה מיליארד פרנק זהב שאפילו אם נתחיל לספור את הפרנקים הללו מהיום שבו ישו הלך על המים לא נספיק ,אזי ביסמרק עונה שהוא כבר דאג לזה. 'איך שואל הצרפתי במבט אומלל ' -עונה לו ביסמרק : ' היהודי גרשון התחיל כבר לספור אותם בזמן בריאת העולם'.היו לו בדיחות לא רעות.

יעקב טלמון מציין 'כי בימיו הראשונים של ה"רייך" הגרמני היו היהודים , שהיו לא יותר משניים שלושה אחוזים מכלל אוכלוסייתה של גרמניה , כמחצית ממספר היזמים בימי קדחת היזמה הגדולה שבאה עם הזרמת כספי פיצויים מצרפת לגרמניה המנצחת .היה אפשר למצוא יהודים בקרב אילי התעשייה הגדולים , שהיו חלוציה של ההתפתחות התעשייתית החדשה , שיוחדה בתחילה לגרמניה : רתנאו בתחום החשמל ; משפחת מונד בתעשייה הכימית ; בלין בבניית ספינות . אנשים אלו גם הפנו יזמות והשקעות גרמניות אל מדינות אירופיות אחרות ואל ארצות מרוחקות יותר . באוסטריה , זימנו פקיעת הזיכיון שהעניקה הממשלה עשרות שנים לפני כן לרוטשילדים על מסילת הברזל הצפונית , והוויכוח הציבורי שהתעורר אם לחדשו להם , לשנרר וליתר התועמלנים האנטישמיים הזדמנות פז להסתער על שלטון היהודים . בדרך זו נזרעו זרעי המיתוס האנטישמי בדבר הדמות הקולקטיבית של יהודה איש קריות ושל שיילוק בעת החדשה'2

באותה תקופה ביסמרק חוטא באנטישמיות מילולית ‏3 .מן הסתם הוא התחיל לחלות בפארנויות אופייניות למעמדו הרם שהתחילה לנסוק למרומים. הוא החל לחשוד שכל חברי הממשלה הצרפתית כי הם יהודים.ולשנאה התלוותה אכזריות - כאשר ה'יהודי האדום' -לודוויג במברגר [ויקיפדיה] יועצו האישי של ביסמרק התחנן בפניו שיפסיק להפציץ את פאריז בקאסמים אכזרים ,ביסמרק התעקש שכך יאה וכך נאה. להזהרתו שהפריזאים ישלחו את הנשים והילדים שהיו מורעבים לברוח מהעיר,משיב לו ביסמרק "אז נירה בהם!" . במברגר משתעל ואומר לו " בחייאת ביסמי,החיילים הפרוסים לא נבלות,הנשים והילדים כולה באים לחפש תפוחי אדמה בפחי הזבל,הם יסרבו'- אז ביסמרק משיב לו 'אם כך- נירה גם בחיילים'. המלחמה מעכה אותו עד לרמות שבהם הוא מצהיר כי ' המלחמה היא המצב הטבעי של האנושות'. היטלר לימים ידבר באותה נימה ואף יוסיף וישווה את המלחמה לפגישה אירוטית של בתול בן 40 עם צ'כית ברונטית ומפוסלת. ‏4

----------------------
3.בעניין : האמניציפציה ליהודים לתגובה 688718

באוקטובר- 1781 כריסטיאן פון דוהם פקיד מדרג נמוך בשירות הציבורי בפרוסיה ומבאי ביתו של משה מנדלסון כתב את 'תיקונם האזרחי של היהודים'. החיבור המליץ לתת ליהודים 'סוג של אמנציפציה מדורגת . נימוקיו היו: 'אחי הנימולים יהיו מאושרים יותר ומועילים יותר למדינתנו'. כמובן שהיהודים לדידו היו 'פליטים אומללים מאסיה' והוא היה מוכן להודות לשם הויכוח ש'היהודים הם אולי מושחתים מבחינה מוסרית מיתר האומות' אבל הוא טען כמאמר המשורר - 'צריך לשקם אותם'. כמובן שגרמניה טרם הייתה בשלה לכך והתגובות היו בהתאם :'יהודי אצילי - זה בלתי אפשרי אפילו מבחינה פואטית' - אפילו הצוענים יהפכו לאנושיים לפני היהודים. והיו גם נימוקים תיאולוגיים - 'הם לא אוכלים איתנו צ'יזבורגר במקדולנד ולא שותים איתנו יין ' - 'עם כזה ישאר לנצח נטע זר'.

ואז ב- 1790 -התחילו הסלונים הספרותיים לפרוח ובנות ישראל החסודות התחילו לפתות את בני העם הגרמני הכמהים לספרות וקצת תשוקה יוקדת. הזימה שנשבה מצרפת נחתה בגרמניה. היסטוריונים יהודים הוקיעו את בנות ישראל המופקרות וצבי גרץ [ויקיפדיה] אף השווה אותן ללא פחות מאשר 'זונות מדיין' - ' אם רצו אויבי היהודים לשבור את חוסנו של עם ישראל ,לא היו יכולים לעשות זאת בדרך טובה יותר מאשר הפצתה של השחתה מוסרית בקרב בנות ישראל' כמובן שלא נחשוב לרגע שהסלונים התרבותיים הללו נהפכו חלילה למועדון הדאנג'ן בתל-אביב, ההצלפות שם היו על רקע פילוסופי וספרותי לחלוטין אולי נשיקה פה ושם רחמנן ליצלן. הסלון של הנרייטה הרץ [ויקיפדיה] שטוענים שהייתה האישה הכי יפה בברלין (וידוי אישי: לא נפלתי מהכיסא) היה הכי מבוקש באותה תקופה. אבל הכל התמוטט במלחמת פרוסיה צרפת ב-‏1806 כולל התקוות לאמנציפציה.

על רקע הכיבוש הצרפתי בעקבות המלחמה נותנים ליהודי פרנקפורט ב -1811 אמנציפציה לא חינמית בסכום של 400,000 גולדן (עמוס אילון מחשב אותו ל28,000,000$ בערכים של היום) כאשר משפחת רוטשילד משלמת חצי מהסכום. ואז ב1812 פרידריך וילהלם השלישי נותן סוף-סוף צו שמבטל את רוב האפליות שהוטלו על היהודים. הצו בוטל ב-‏1815.

ב-‏1848 שוב היה ניסיון להחיל את האמנציפציה אשר הייתה קרובה אבל היא התרסקה שוב בגלל מהפכת 1848 , היסטוריונים רבים מותחים קו בין האירועים ב48 ' אשר מכונים ' תבוסת החירות' למלחמת העולם הראשונה. כאמור בתגובתי לעיל- מלחמת העולם ה1 וה2 שורשם מ:1815- 1848-1870.

ב-‏1871 היהודים זוכים באמנציפציה המיוחלת ,הרייכסטאג מבטל את כל ההגבלות על זכויות אזרחיות ופוליטיות אשר נובעות מהבדלי דת כשלהן. צבי גרץ כותב ' בעולם התרבותי מצא סוף סוף השבט היהודי גם הכרה ולא רק צדק וחירות,עתה יש לו חירות בלתי מוגבלת לפתח את כישוריו ולא בזכות רחמי הגויים אלא כזכות שאותה קנה באמצעות סבלו הממושך והנורא' -הוא לא ידע שסבלו של העם היהודי אפילו לא התחיל . ‏5

4.בעניין ביסמרק והסוציאליזם : לתגובה 688787

ראוי לציין כי לפעמים מדינות -כמו למשל ביסמרק ברייך השני "גונבים את ההצגה" מהתנועות הסוציאליות. כך למשל הטענה היא שיש מדינות ערביות כיום כגון כוויית שנותנת הטבות סוציאליות נכבדות רק כדי שהעם לא יתקומם נגד המשטר הרודן .כך למשל טוענת חנה הרצוג שמפא"י אשר הנהיגה את הביטוח הלאומי בישראל כשהיתה בשלטון עשתה זאת אפילו נגד ההסתדרות ‏6

וחשוב להדגיש כי בגרמניה המבנה החברתי השמרני והיעדר מעמד פועלים מאורגן גרם לסוציאליזם להיות תאורטי יותר מפוליטי. הסוציאליזם הגרמני היה לכוח מהפכני חזק בתוך האינטרנציונל השני אבל התנועה הסוציאליסטית נרדפה קשות בגרמניה של ביסמרק והוא מנע את צמיחתו ‏7 . גם קרשו מציין שבגרמניה מאמציו של ביסמרק לדכא את הסוציאליזם גרם לחיזוקה של הסוציאל-דמוקרטיה ומשנת ‏1890 ואילך צמחה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה בעלת המצע המרקסיסטי, והייתה לתנועה הסוציאליסטית הגדולה ביותר באירופה, וערב המלחמה היו בה יותר ממיליון חברים. בבחירות לרייכסטאג שהתקיימו ב-‏1912 הייתה התמיכה בסוציאל-דמוקרטים גדולה מזו שקיבלה כל מפלגה אחרת. היא קיבלה כמעט שליש מהמושבים והעבירה חלחלה בגוום של המעמדות השליטים בגרמניה.

הנושא הזה יכול להתפתח בדיון מקביל.

הערות/מקורות
-----------------
1 גרשון היה העשיר ביותר בגרמניה אחרי קרופ ( קונצרן הפלדה הגדול בגרמניה)

2 יעקב טלמון : חידת ההווה - עיונים בהיסטוריה היהודית בפרספקטיבה אוניברסלית- עמ' 46

3 כשהוגשה עצומת המונים לבטל את האמניציפציה ליהודים,ביסמרק בעצמו תוקף את היהודים הליברלים כשרמז 'שיש אנשים שאינם רוחשים כל אהבה לעובדי אדמה ,מכיוון שהם עצמם מנותקים מהקרקע ואינם חיים על פרי עמלם אלא מתעשרים ממעשי ספקולציה ואינם מרגישים רגש אחריות לגורל האזרח החי על פרי עמלו' טלמון מציין כי 'כל המאמצים להניע את "קנצלר הברזל" ביסמרק , להוקיע בפומבי את ההסתה האנטישמית נכשלו' . בספרו הגדול על ביסמרק אומר פריץ שטרן 'שאילו היה הדבר נעשה בידי ראשי גרמניה , בעת שיוקרתם היתה בשיאה , היה גינוי האנטישמיות המיליטנטית כאי מוסרית ואנטי לאומית יכול להשפיע הן על השמרנים והן על הליברלים הלאומיים , ולעשות את האנטישמיות לדבר מוקצה מחמת מיאוס בעיני כל אזרח המכבד את עצמו' . ביסמרק העדיף לשתוק - כי זה שירת אותו מהבחינה הפוליטית , כדי לגרום לאחרים לשכוח ממנו. שיטה שכזאת.

4 " המלחמה בשבילי - מה שפגישה היא לגבר עם בחורה " 25.09.1941 - איאן קרשו : היטלר -נמסיס עמ' 359 - Werner Jochmann : Adolf Hitler: Monologe im Führerhauptquartier 1941–1944. Aufgezeichnet von Heinrich Heim. Knaus, Hamburg 1980

5 חלק לא מבוטל מהטקסט בסעיפים 2+3 מבוססים ומעובדים בצורה מופרעת ולא בוגרת על ידי מספרו של : עמוס אילון - רקויאם גרמני - יהודים בגרמניה לפני היטלר 1743-1933 (הספר היחיד שעושה לי סדר מופתי על היהודים בגרמניה באותה תקופה. ספר מעולה ומשובח)

6 דורות, מרחבים, זהויות : מבטים עכשוויים על חברה ותרבות בישראל-עמ' 490

7 דוד אוחנה- התשוקה הפרומתאית. עמ' 125

8 לגיהינום ובחזרה : אירופה 1914 - 1949 .עמ' 34
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 688836
"מלבד אספקה שוטפת של שמפניה וסיגרים בשווי העולה מן הסתם על 20,000 ש"ח לחודש" כבר לביסמארק?
איך זה הפך להיות אמצעי התשלום?
מה קורה להם?
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 690904
ראשונה: המברק ששלח מפקד הס"ס היינריך הימלר אל המופתי חאג' אמין אל-חוסייני
אל המופתי הגדול אמין אל חוסייני

התנועה הנציו-סוציואליסטית של גרמניה הגדולה חרטה על דגלה מראשית דרכה את מאבקה ביהדות העולם.

מסיבה זו היא עוקבת מקרוב אחר מאבקם של הערבים שוחרי החרות – ובמיוחד בפלסטינה – כנגד הפולשים היהודים.

ההכרה המשותפת באויב, והמאבק המשותף נגדו הם שיוצרים את הבסיס האיתן בין גרמניה למוסלמים שוחרי החרות בכל העולם.

ברוח זו, אני שמח לאחל לך ביום השנה להצהרת בלפור, איחולים חמים להמשך מאבקכם עד הניצחון הגדול.

מפקד האס אס בכל הרייך,

היינריך הימלר
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 691125
מעניין מאוד, אבל רק לדייק - בניגוד לכתוב בוויקי העברית, לא היה זה פריץ האבר שפיתח את הציקלון בה. האבר עסק בפיתוח גזים רעילים והיה מעורב בשלביו הראשוניים של המחקר שהוביל לציקלון בה, וכן נמנה עם מקימי החברה שפיתחה אותו, אבל הפיתוח וההמצאה עצמם הם מעשי ידיו של אדם בשם ואלטר הרדט.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 691227
בהמשך להודעת דובר הבית הלבן שון ספייסר - השאלה האם היטלר השתמש בנשק כימי בזמן מלחמת העולם השניה (מלבד השימוש בגז הציקלון שהוא גם כימי במשאיות הגז ובמחנות ההשמדה בהם הוא רצח מליוני יהודים ‏1) היא שאלה נכונה והתשובה עליה היא שהיטלר לא השתמש במלחמה בנשק כימי כנשק. ולא כי היטלר היה חסיד אומות העולם אלא מסיבות אחרות שכן אם הייתה לו היכולת לייצר נשק גרעיני ולהשמיד את כל העולם כולל את עצמו - היה גם היה משתמש בנשק זה.

בעוד שבמלחמת העולם הראשונה הגרמנים היו הראשונים ‏2 להשתמש בנשק הזה שהיה מבוסס על כלור (האבר היה אבי לוחמת הגזים והוא זה שהגה את רעיון הלוחמה הכימית ‏3),ושהופסק לאחר שבעלות הברית השתמשו בנשק יותר קטלני בפוסגן וגז חרדל שהיו יעילים פי כמה מכלור (נעשה בו שימוש ב1917 כנגד הצבא האיטלקי) מה גם שמסכות גז ניטרלו את כוחו של נשק זה - הרי שבמלחמת העולם השנייה לא היה שימוש בנשק זה למעט שימוש של היפנים נגד הסינים (בין השנים 37'-43') ומקרה חריג ולא מתוכנן באיטליה בדצמבר 1943 .אי השימוש בנשק זה נבע בעיקר לנוכח מאזן האימה שהצדדים הזהירו אחד את השני בנושא. ‏4

מצד אחר יש אשר יטענו ששימוש בנשק מכריע מציל חיי אדם כמו השימוש בנשק הגרעיני ביפן ומכאן השאלה מדוע השימוש בנשק הכימי על ידי אסד שהרג כמה מאות והשימוש בו בכלל אשר קטל כמה מאות אלפים ביתר המלחמות מעוררת בחברה מתח ועצבנות מאשר פצצות רגילות שקוטלות עשרות רבות של מיליוני בני אדם.

בעניין ממציא הציקלון B - אמת. Walter Heerdt נרשם כממציא במשרד הפטנטים הגרמני ב 1922 , אם כי כמדומני האבר זה האיש אשר הגה את הרעיון לשמר את החומצה הציאנית (חומצה פרוסית ?) בפחיות על ידי סיליקון . מכל מקום 'זכויותיו' של האבר על הרעל הזה לא נופלות ולו בשל העובדה שהוא היה הראשון בגרמניה להיות גרמני יותר מגרמני כדי לפתח כלי נשק כימיים גם כשהוא כבר זכה בפרס נובל על תרומתו בסינתזה של האמוניה ומשם פיתוח הדשן המלאכותי דבר אשר תרומתו לחיים אין לה שיעור עד עצם היום הזה - עדיין הוא המשיך לפתח דברים שביודעין ידע את הרע שבהן. ואנקדוטה נוספת בעניין - הרמן אמיל פישר [ויקיפדיה] חתן פרס נובל לשנת 1902 לכימיה התאבד על ידי ציאניד לאחר שגילה ששני בניו נהרגו במלחמת העולם ה1. את הטיפ איך מתאבדים בקלות הוא קיבל מהאבר - חתן פרס נובל לכימיה בעצמו - שטען לאחר מכן שהוא לא ידע שפישר מתכוון להתאבד כששאל אותו איך מתאבדים. הוא גם לא ידע שאשתו ( שאותה אילץ להתנצר )תתאבד ולמחרת התאבדותה הוא משאיר ילד בן 14 יתום לבד בבית ואץ רץ לו לעבוד בקווי החזית המזרחית כדי לפתח עוד נשק. וכדבריו - ' אין לי פנאי להביט ימינה או שמאלה , להרהר או לשקוע . מקנן בקרבי חשש איום שמא אכשל בנשיאת משא האחריות העצום , הרובץ על שכמי ..' ‏5 .

ועוד - לאחר המלחמה הוא מוכרז כפושע מלחמה,אך האישום מתבטל לאחר דין ודברים והוא חוזר לגרמניה ותוך כדי שהוא משתף פעולה עם חברי הוועדה המיוחדת לפירוק הנשק הכימי מטעם בנות הברית ובעוד המפקחים תרים אחר מצבורי הנשק הכימי בשטחה של גרמניה ( דז'ה וו לסוריה ואיראן בימינו אנו ) נחתמים הסכמים צבאיים סודיים בין גרמניה לספרד ובין גרמניה לברית המועצות בדבר הקמת מפעלים משותפים.אחד מהפרויקטים עם הספרדים היה ייצור ספרדי של רימונים אשר מכילים גזים רעילים ואשר שימשו אותם לדיכוי המתמרדים הקאבילים במלחמת מרוקו השנייה. הממונה על הפרויקט בספרד היה יוליו קוכרטאלר קרוב משפחתו של האבר ‏6.

-----------------

הערות-מקורות

1 השימוש בציקלון B היה במקורו לצורכי חיטוי חדרים בגדים שמיכות וכו' ולא לקטל בני אדם, בשלב מסויים בראשית 1940 עולה כך לפי עדויות לאחר המלחמה כי אחד העובדים מצא חתול מת בחדר שעבר חיטוי והוא שאל - למה שלא נשתמש בזה להרוג בני אדם ? וכך חזר הרעיון שעלה בתחילת 1939 ונדחה להשמדה המונית - שאול פרידלנדר-שנות ההשמדה -1939-1945 גרמניה הנאצית והיהודים - עמ' 670

2 למען הדיוק - הגרמנים לא היו הראשונים ולא האחרונים להשתמש בנשק כימי :

לפני מלחמת העולם הראשונה : במאה החמישית לפה"ס במלחמת אתונה-ספרטה נעשה השימוש הראשון בנשק כימי באמצעות גופרית מחוממת המעלה אדים . במאה השביעית השתמשו בה הסארצנים במאבקם נגד הצלבנים . במלחמת האזרחים בארצות הברית הוכנו פגזים שהכילו זרחן וגופרית . ב 1845 הרגו הצרפתים במרוקו אלפי קבילים באמצעות אדי גפרית.

לפני מלחמת העולם השנייה :
בין 35' ל36' האיטלקים טובחים באתיופים בפלישת איטליה לאתיופיה. בין 37' ל38' הטורקים טובחים בכורדים - 'טבח דרסים'.

לאחר מלחמת העולם השנייה:
המצרים היו הראשונים לטבוח בתימנים ,העיראקים טובחים שוב בכורדים ובאיראנים במלחמת איראן עיראק. והאחרונים בעידן האנושי : סוריה 2013,2017.

3 על כך הקיסר ויליהם העניק לו את אות צלב הברזל מדרגה שניה
4 ראה עוד בעניין זה - תולדות הלחימה הכימית
5 מצוטט אצל ינינה אלטמן - הוורוד הלבן עמ' 52
6 שם - עמ' 84
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 691229
כמעט רציתי להגן חלקית במקומות שונים על ההצהרה הזו כי ידוע שהיטלר סלד מנשק כימי לאור התנסותו האישית.

אבל הניסוח האומלל בהצהרה הזו דיבר על שימוש בנשק כימי כנגד בני עמו. אף אחד לא עשה את זה במלחמת העולם הראשונה והשנייה. והדבר היחיד שהיה קרוב לזה היה היטלר.
״Jew S A, Jew S A, Jew S A״ 691235
האם הסונים המותקפים בסוריה הם בני עמו של אסד (העלווים) ? מסופקני.

בעניין היטלר - האמת היא שדווקא היטלר היה יותר ' רחום' אם אפשר להשתמש בביטוי הזה מסטאלין או מ-מאו דזה-דונג ששחטו את בני עמם מבלי למצמץ ובמספרים שלא יתוארו. היטלר לעומתם היה מלאך צח ובתול. היטלר לא היה רודן שנכפה על בני עמו ‏1 דבר שלא ניתן ניתן לאמר על סטאלין ומאו - או סדאם חוסין ואסד ויתר מנהיגי מדינות ערב.

אמנם לקראת סוף המלחמה היטלר סבר שיש להקריב את בני עמו כתג מחיר של 'תמות נפשי עם פלישתים' כמו שאמר לשלישו לענייני תעופה בדצמבר 44' 'לא ניכנע,לכולם לא ניכנע,אנחנו יכולים ליפול,אבל נגרור את העולם איתנו' . בסיסמאות היטלר היה נחרץ עד כלות - 'הכל או כלום', 'להחזיק מעמד עד חמש דקות לאחרי חצות' או בכך שאם העם הגרמני מפסיד לנחותים כמו הרוסים או הכושים האמריקאים הרי שהם לא ראויים לחיות וזאת כנגזר מהמחשבה הנאצית אשר טופחה מעל שנות דור. אבל לא רק בסיסמאות אלא גם היה ניסיון מה במעשים בדמות הצו מ 19.03.1945 שכותרתו ' צעדי ההריסה בשטחי הרייך' - אשר לפיו יש להרוס כל מתקן שהאויב יכול לעשות בו שימוש ובכלל זה מתקנים אזרחיים. וזאת בדומה למדיניות 'אדמה החרוכה' של סטאלין בתחילת ההתקפה הגרמנית . בפועל הצו הזה לא בוצע והיטלר ידע זאת ושתק. אלברט שפאר כתב לנוכח צו זה - ' אין לנו שום זכות בשלב הזה של המלחמה להורות על הרס שעלול להשפיע על קיום העם - חובה עלינו להניח לעם את כל האפשרויות להשתקם בעתיד הרחוק' - העם הגרמני השתקם ואפילו יותר מידי.

דוגמא ל'רחמנותו' של היטלר כלפי בני-עמו ביחס לרוסים- בכל מלחמת העולם השנייה נפסקו רק 35,000 פסקי דין שעונשם מוות לחיילי הוורמאכט בגין עריקה כאשר מתוכם יצאו לפועל רק 20,000 ‏2. לשם המחשה בצבא הרוסי הוצאו להורג מעל 160,000 חיילים בגין עריקה וזהו המספר הרשמי, מן הסתם המספרים הנכונים גבוהים יותר ‏3. (רק בקרב בסטלינגרד הוצאו להורג מעל 14,000 חיילים בפרק זמן של חודש) -מספרים זה לא כולל את מספר ההרוגים ב'גדודי העונשין'- סוג של הוצאה להורג בסיכויים של 99% למות - שמספרם נאמד מעל מליון חיילים. ביפן הוצאו להורג כ23,000 חיילים. בצד המערבי של הלחימה - המספרים שפויים : הבריטים הוציאו להורג 40 חיילים , הצרפתים 103 חיילים, האמריקאים קצת יותר - 146 חיילים.

ב12.02.1945 יצאה ההודעה של 'שלשת הגדולים' - רוזוולט הגוסס,סטאלין השועל וצ'רציל העייף וזאת בסיום וועידת יאלטה בחצי האי קרים ולפיה תנאי הכניעה הם : גרמניה תחולק ותפורז , פיקוח על התעשייה,העמדה של פושעי מלחמה לדין והוצאה המפלגה הנאצית מחוץ לחוק והטלת תשלום פיצויים. היטלר בתגובה אומר 'עוד כניעה אינה באה בחשבון - ההיסטוריה לא חוזרת'. ההיסטוריה כן חזרה וגרמניה נכנעה פחות מתשעים יום לאחר מכן. לאחר הפצצת דרזדן [ויקיפדיה] הציע גבלס להוציא שבויי מלחמה בריטים ואמריקאים להורג והיטלר תמך בזה אבל בפועל זה לא קרה -למעט טבח מלמדי [ויקיפדיה] - ברור הוא שאם היטלר היה מתעקש שזה יתבצע זה היה קורה , מה שמלמד שאחרי הכל הוא נשאר רציונלי וזאת בדומה לכך שבתחילת פברואר 45' היטלר טען שאם הבריטים יתקיפו את החיילים הגרמנים בגז הרי שהוא יורה להוציא להורג חיילים שבויים. הרציונל לשיטתו הייתה שיש להשאיר בני ערובה למשא ומתן עתידי. מה שלצערנו לא קרה עם היהודים שהיו בני ערובה ואף אומה לא רצתה לשחק איתו מול הקלף היהודי . ומכאן הבין שאם הם לא שווים - אז נוציא אותם להורג והוא הוציא אותם להורג - שישה מליון מבני עמו נרצחו ואף אומה לא עשתה דבר. היטלר בסוף היה חיה פצועה ומסוממת בסמים קשים שידעה שגורלה נחרץ מהר יותר ממה שהוא תכנן.

לסיכום : אם הסונים הם חלק מבני עמו של אסד, אז דובר הבית הלבן צדק. מאחר והם לא (לדעתי) אז הוא טעה. ומן הראוי שנאומים שמכילים קטעי היסטוריה יעברו עין בוחנת של היסטוריונים או לפחות של סטודנטים לתואר ראשון בהיסטוריה רלוונטית לנאום.

מקורות:
1 איאן קרשו - היטלר : היבריס 1889-1936 - הרהורים על היטלר - עמ' 23
2 שם - עמ' 232
3 ריצ'רד אוברי - מלחמתה של רוסיה - עמ' 179 : וכן , מרידייל קתרין - 'המלחמה של איוואן' עמ' 155

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים