בתשובה לדב אנשלוביץ, 07/09/19 8:16
חוק המצלמות בקלפי 708962
למי שרוצה לטרוח לבדוק:
בוועדת הבחירות המרכזית מייחסים חשיבות רבה לנושא. באתר שלהם יש (לפחות כרגע) קישור בולט לדף על שימוע הצבת המצלמות. הדף מפרט את החלטת הוועדה (מלצר, בפועל) וכן את כל עמדות הצדדים שהוגשו לדיון.

ההכרעה עצמה מתחילה בפסקה 44 בעמ’ 16. בפסקה הזו הוא מציין את קוצר הזמן וממליץ שהכנסת הבאה תתייחס לנושא. כבר מקריאת הדיון אפשר להבין שמדובר על נושא סבוך ולו מהבחינה החוקית, אפילו לפני שנכנסים לסוגיות הציבוריות. מבחינת מלצר זה די מובן מאליו שכנסת שכבר פוזרה לא מקדמת חקיקה בנושא כזה רגיש ללא תמיכה של כל (או לפחות: רוב גדול) של החברים.

בג״צ דחה על הסף את העתירות כנגד החוק כי אין חוק. „בפסק הדין קבע בג"צ כי העתירות הוגשו מוקדם מידי ובטרם הושלם הליך החקיקה שכאן אין מקום לבית המשפט להתערב אולם, לאחר השלמת ההליך יוכלו העותרים לפנות שוב לבית המשפט ולהעלות טענותיהם.״
חוק המצלמות בקלפי 708964
מלצר שלח את אנשי הליכוד לחוקק חוק טרם הבחירות שכבר היו. הדיונים אליהם אתה מפנה הם כבר שייכים ל''למה אתה בלי כובע''. אין כאן סתירה לטענתי. אשר לעתירות שנדחו בבג''ץ ברור שהעתירות נגעו ליזמת החקיקה ולא לחוק שעדיין לא היה קיים. העותרים סברו שבג''ץ הוא לא רק מומחה לביטול חוקים אלא גם מומחה לביטול יזמות חקיקה, ו(למען האמת די במפתיע) החליט בגץ שוזמות חקיקה אינן ''שפיטות''. הרי כל הביקורת היא על ההליך החפוז ועל כך גם היו העתירות.
חוק המצלמות בקלפי 708965
ומנושא לנושא באותו הנושא:
על פי הפרטים מחקירת המשטרה לחשד לזיופים נקודתיים בבחירות האחרונות, יש ראיות לזיופים נקודתיים שבוצעו על ידי נציגי הליכוד וש״ס. זאת ב - 24 קלפיות שבהן נבדק חשד להצבעה כפולה מכל הארץ בכל המגזרים. הדו״ח שהוגש מטעם הליכוד למשטרה הוביל לחשדות לזיופים בקלפי אחת בלבד. בטח ליכודניקים יתרצו את העובדות הללו, כמו חברים בכת, בכך שמשטרת ישראל היא שמאלנית או נשלטת על ידי האילומינטי של סורוס או שקר כלשהו בסגנון.

אם מישהו ניסה לגנוב בחירות, אלו היו (כמה) אנשי גוש הימין. אבל האמת הפשוטה היא שמדובר במהומה רבה על לא דבר. הפרות שהיו היו נקודתיות ובלתי משמעותיות לתוצאות האמת.
לא מדובר בתופעה משמעותית מספיק כדי להכנס לפניקה ולחוקק חוקי בזק חסרי אחריות ובניגוד לדעת היועץ המשפטי וועדת הבחירות שמתנגדים למהלך.
לתת לליכודניקים ולראש ממשלה חשוד בפלילים לקבוע את חוקי הבחירות, שבוע לפני הבחירות, על דעת עצמם ובניגוד לדעת היועץ המשפטי ובלי דיון ציבורי ופומבי שיתקוף את הסוגיה הסבוכה הזאת על כל הבטיה, זה לתת לחתול לשמור על השמנת. עוד צעד בניסיון שלכם (שדי מצליח לכם בשיטת הסלמי) לפרק את הדמוקרטיה הישראלית.

אתם מנסים לגנוב בחירות ולערער על הלגיטימיות של תוצאות הבחירות כי נכנסתם לפניקה מכמה סקרים שפורסמו בימים האחרונים. אין הסבר אחר (לא נתת כזה) לזה שהתעוררתם פתאום ככה, דווקא עכשיו, שבוע לפני יום הבחירות.
חוק המצלמות בקלפי 708967
קודם כל בתשובה לטענתך שאני מנסה לגנוב בחירות ולערער את הלגיטימיות של תוצאות הבחירות, וכיוון שאם מישהו יודע מה אני מנסה לעשות ומה אני לא מנסה לעשות, אז זה אני, אשיב, ברוח גן הילדים, שאתה ולא אני מנסה לעשות זאת.
ולטענה שהליכוד מנסה לעשות זאת, אומר שהטענה חסרת היגיון לחלוטין. הרי אם תסכימו על הצבת מצלמות לא תהיה לליכוד שום עילה לערער על הלגיטימיות שלהם. אדרבה. זה האינטרס שלכם לתמוך בהצבת מצלמות. לטענתך גם כל הזיופים היו לטובת הליכוד. תמכו בהצבת המצלמות. כך אולי יקל עליכם לתפוש את המנוולים.
חוק המצלמות בקלפי 708988
גרשון, צר לי לבשר לך- הפסדת.

עצם העובדה שמה שאתה (אתה כללי, כולם) מתעסק בו ערב הבחירות זו השטות הזאת, כמו בעוד עשרות שטויות אחרות שמופרחות לחלל העולם רק כדי להסיט את הדעת מהדברים החשובים באמת, אומרת שהפסדת.

בריאות, חינוך, משטרה, תחבורה, דיור, גרעון תקציבי, יוקר המחיה, הכשרה מקצועית, תשתיות, כל אלה מקבלים אפס תשומת לב.
לאנשלוביץ לא אכפת, כנראה גם לך לא אכפת. שלא יתפלא הציבור אם כל הנושאים האלה ימשיכו לקבל אפס תשומת לב מהממשלה הבאה שתוקם.
אבל מה עם ה-איזם. 708989
גם אתה הפסדת. הינה גם אתה מתיחס לנושא עם העמדה הנחרצת שצריך להתעלם ממנו :-).

בריאות, חינוך, משטרה, תחבורה, דיור, גרעון תקציבי, יוקר המחיה, הכשרה מקצועית, תשתיות, כל אלה מקבלים תשומת לב מהמתמודדים ובכל אמצעי התקשורת + הרשתות החברתיות (כחול לבן בהחלט מנצחים בנקודות בהתיחסות הקונקרטית לכל הנ״ל - הם היחידים שמדברים ממש על רשימה של הצעות חוק ומידיניות בכל אחד מהנושאים הנ״ל).

כולם מדברים רק על עניין המצלמות? זה לא מה שאני רואה.
מותר וצריך לדבר גם על ספין הבחירות הזה של נתניהו. אני חושב שזה חשוב ושאנשים יהיו מוכנים מראש למה שצפוי לנו ביום שלישי הבא. אם אתה חושב שה-Disruption שהוא מתכנן עם החיילים שלו ביום הבחירות יתחיל ויסתיים בהצעת החוק הזאת, אתה תמים. ביבי במצב של ״שברו את הכלים״ ויש לי יותר מחשש סביר שהמאפיונר מתכנן לעורר בלאגנים באמצעות חייליו בניסיון לפסול לכל הפחות כמה קלפיות (או לכל הפחות לעורר רעש ואירועים אלימים שיעזור לערער על תוצאות הבחירות לאחר פרסום תוצאות האמת).

__
1 מתי הסטנדרטים של העם היהודי ירדו לשפל כזה שהוא מתלהב מראש ממשלה בגלל עובדה כל כך משמימה כמו זה שאנשים יכולים לטוס במטוס נוסעים במאה ה-‏21? מה הצעד הבא? נתלהב מפלא קיומו של האוטובוס? ניתן לביבי קרדיט על מחיר מסכי הטלויזיה של סמסונג? המצאת הגלגל? שימוש באש?
אבל מה עם ה-איזם. 708992
לדעתי כולנו מפסידים.
אנשים הולכים להצביע בבחירות כשרובם בכלל לא יודעים מה הם רוצים מהממשלה הבאה בכל הנושאים האזרחיים. נושאים שהם העיקר במדינות נורמליות.
העיקר "שמאלנים" ו"הרס הדמוקרטיה".

גנץ ומפלגתו אמרו משהו על על המחסור באחיות (מחצית מממוצע OECD) ואיך הם מתכננים לפתור אותו?
על רכבת לאילת?
על הגדלת הפריון?
על הגירעון הממשלתי שהם מעוניינים לקיים?
על מדיניות המסים שלהם?
על ציוני המיצ"ב?
אשמח לקישורים.
אבל מה עם ה-איזם. 709002
מצע כחול לבן
אבל מה עם ה-איזם. 709204
יש הנחה המונחת סמויה בבסיס דבריך שאני חושב שהיא שגויה. ההנחה היא שאנשים צריכים להצביע על מנת שיהיו יותר אחיות, פחות מסים וכן הלאה. לדעתי האזרחים הולכים להצביע כדי לבחור מי ראוי להנהיג אותם.
מצד אחד, מערכת הבחירות הישראלית נסבה על אופיים ותכונותיהם האישיות של המועמדים ולדעתי הדבר ראוי בהחלט לשבח.
מצד שני, כל הנושאים שהעלית מדגימים עד כמה ה"דבר הנכון" הוא בלתי ידוע. האוצר מכשיל שנה אחר שנה את המשך מסילת הרכבת לאילת. הוא לא עושה זאת כדי להכעיס מישהו. מן הסתם באוצר יש ספקות לגבי הכדאיות של ההשקעה הזאת או לפחות סדר העדיפות שלה. האם אתה למשל יכול לספק תשובה חד משמעית לגבי הקדימות של המסילה לאילת, נניח ביחס להעתקת בסיסי צבא ממרכז הארץ לאזור ב"ש?
האזרח הולך לקלפי, כדי לבחור מי נראה בעיניו יותר נבון, שקול, אחראי ובעל ניסיון, כדי שהנבחר יוכל לכנס מומחים שיגידו לו מה העלות/תועלת של האופציות השונות ולא כדי שהדבר יוכרע ע"י השיקול של מר נהג מונית וגב' מוכרת דגים.
לדעתי אין צורך בדיון מקצועי ומלומד על המחסור באחיות או בהבטחות על הקרח של מצעים שאיש אינו קורא, כדי שהנושאים שהעלית ישחקו את תפקידם במערכת הבחירות. אני רוצה להאמין, שנתניהו איבד לא מעט קולות כאשר אמר לתושבת ק"ש שבעיות חדר המיון הקדמי שלה משעממות אותו.
דבר אחרון, בתכנית של ג'ון סטיוארט שעסקה בברקזיט, הודה יבואן בריטי של פרחים מבלגיה, שהוא לא ידע איזה נזק יגרם לעסקיו בגלל הברקזיט. בהמשך הוא הוסיף וציין שגם אם היה יודע, עדיין היה מצביע בעד הברקזיט. רוצה לומר, נכון שמערכות בחירות אינן עוסקות ברצינות בנושאי המדיניות. אני לא חושב שזה דבר רע כל כך. אני חושש שדיון כזה, אילו התקיים, היה עקר וחסר מסקנות ברורות.
אבל מה עם ה-איזם. 709205
>> בתכנית של ג'ון סטיוארט שעסקה בברקזיט, הודה יבואן בריטי של פרחים מבלגיה, שהוא לא ידע איזה נזק יגרם לעסקיו בגלל הברקזיט. בהמשך הוא הוסיף וציין שגם אם היה יודע, עדיין היה מצביע בעד הברקזיט.

זה לא היה בתכנית של ג'ון אוליבר?
אבל מה עם ה-איזם. 709207
בצפייה חוזרת אני רואה שהיבואן דווקא אמר שאילו היה יודע איזה נזק הברקזיט יגרום לעסקים שלו, לא בטוח שהוא היה מצביע בעד.
אבל מה עם ה-איזם. 709218
נכון, ג'ון אוליבר (טל"ח).
ואני בזכרוני כנראה עשיתי ממוצע בין מה שהפלוריסט אמר (שיש לו מחשבות שניות בנושא) לבין תגובתו העוקצנית והנכונה של אוליבר לדבריו. מה שהייתי צריך לכתוב זה שגם אחרי שהוא יודע, הוא עדיין לא יודע אם היה מצביע נגד.
בכ"ז אקח את הסיכון לטעות שוב ואומר שאני לא חושב שסביר כי איזה כלכלן מומחה או עיתונאי כלכלי אמור לדעת יותר טוב מן הפלוריסט את הנזקים הצפויים. זה הרי העסק שלו. לא כן?
אבל מה עם ה-איזם. 709209
העלית נקודה חשובה ומעניינת, שדורשת ממני כמה פרקים של התייחסות.
אענה רק על אחד עכשיו, וגם זה בראשי פרקים:

>> האזרח הולך לקלפי, כדי לבחור מי נראה בעיניו יותר נבון, שקול, אחראי ובעל ניסיון

בסך הכל ראשי הממשלה שלנו היו רובם ככולם נבונים, שקולים, אחראים ובעלי נסיון. אפילו גולדה, שעשתה טעויות רבות וקשות והיתה אולי ראש הממשלה הגרוע ביותר שהיה לנו.
האם גנץ חסר באחת מן התכונות האלה? האם עמיר פרץ? אני לא חושב שזה מה שיגרום לבוחר
שכחת שהאזרח הולך לקלפי ובוחר מפלגה, לא ראש ממשלה. וכשהוא בוחר מפלגה הוא אמור לבחור דרך מסוימת. דרך סוציאליסטית או קפיטליסטית, דרך יונית או נצית, דרך ליברלית או שמרנית. אחר כך המפלגות מרכיבות קואליציה.
הבוחר לא אמור להחליט במקום ראש הממשלה, הוא רק אמור להחליט (החלטה מקובצת) מתוך איזה סט ערכים תתקוף הממשלה את האתגרים.
לא מעט בוחרים באופן סקטוריאלי (מצביעי אגודת ישראל, לדוגמה). יש להם מספר ערכים ספציפיים שחשובים להם, וכל השאר לא מעניינים אותם.
בסופו של דבר מפלגת השלטון מקבלת בבחירות של 25 השנה האחרונות רק רבע מקולות המצביעים וחייבת להתחשב בערכים של השותפות שלה.
אבל פתאום הבחירות הן "ביבי או לא ביבי". זאת סטיה. נתניהו הצליח לשנות את השיח לגמרי. הקמפיין של הליכוד אומר- רק ביבי. הקמפיין של ש"ס אומר- אנחנו ביבי. הקמפיין של כחול לבן אומר- אנחנו לא ביבי, רק לא ביבי.
רק מפלגות השוליים מנסות להציג לבוחרים סולם ערכים כלשהו, וזה רע בעיני.
אבל מה עם ה-איזם. 709216
אם גולדה היתה מתמודדת במערכת בחירות כלשהי ב-‏30 השנים האחרונות, הייתי מצביע לה.
(למעט, אולי, 92)
אבל מה עם ה-איזם. 709220
א. אני יכול לחתום על רוב דבריך (אני לא חושב שגולדה היתה רוה"מ גרועה יותר מבגין, מאולמרט או מברק).
ב. אני יכול אפילו להסכים שצריך לשאול את המועמדים שאלות מסוג השאלות שהצגת, בפרט שיש לנו את המדיה החברתית. לצערי, אני יכול להעיד, כמי שניסה לאורך השנים לפנות למועמדים בעניינים כאלו ואחרים, שבד"כ הם לא טורחים להתיחס. במקרים אחרים התשובה לא באמת רצינית. אני מייחס זאת לכך שהם יודעים שבסופו של דבר תוצאות הבחירות אינן תלויות בתשובותיהם לשאלות אלו. שים לב, שעל לחיצות יד וטפיחות על השכם בבר-מצווה או חתונה אקראית, נראה לי שהם יותר מקפידים.
ג. הטענה שלי שהדיון במצע הפוליטי במובן הרחב בעת בחירות, הוא באופן בלתי נמנע שטחי. האלקטורט מצביע ממניעים שבטיים, סקטוריאליים וגם ע"פ נטיות סוציאליסטיות/ליברליות/קפיטליסטיות, דת/חילוניות אבל לא לפי תוכניות חומש כלכליות-חברתיות-מדיניות.
ד. בינתיים הבנתי משהו שאולי מקרב אותי לעמדתך. נראה לי שהכוונה היא פחות לתשובות ספציפיות לשאלות שהצגת (בעובדה, בהאי עידנא, יש מצב שתקבל מכל המפלגות המועמדות תשובות זהות). נראה לי שלב העניין הוא שיש שחיקה גדולה מאד במחוייבות של מפלגות לתפיסת עולם ואידיאולוגיה שמהן צריך לגזור את התשובות לשאלות הפרטניות. במקום עמדות ואידאולוגיות, כפי שציינת, הכל התכנס לכן/לא ביבי.
ה. אגב, לדעתי כחול לבן טעו כאשר התחייבו לא לשבת עם ביבי. אפשר לסמוך על ביבי שיעשה כל מאמץ כדי להקים ממשלה ללא כחול לבן. המירב שביבי יכול לקבל מכחול לבן זה חנינה תמורת פרישה, כך שגם במקרה זה לא יהיה ביבי בממשלה. מדוע היה צריך לעשות את העבודה עבורו? כחול לבן לא נגררו לקרב ההשמצות המלוכלכות וההיסטריות של הימין וכך שמרו על תדמית סולידית ביחס לתדמית הפראית של נתניהו. לדעתי קבוצת ה"רק לא ביבי" היא מצומצמת וממילא מצביעה למפלגות אחרות. כך שהמפלגה לא הרוויחה דבר והפסידה את האופציה להשמיט את הרצפה מתחת לרגלי טענות הקוזק הנגזל של הימין (על פסילת נתניהו כביכול).
אבל מה עם ה-איזם. 709223
אני מסכים בהחלט שזה מה שיש לנו כרגע. רק שחררתי קיטור על כך שנתניהו מצליח שוב להשליט את סדר היום הנוח לו על תעמולת הבחירות, ושאף אחד לא מאתגר אותו.

למפלגת המרכז הנוכחית, כמו לשתים שקדמו לה, אין ולא יכולה להיות משנה אידאולוגית. היא עשויה טלאים טלאים מיונים ונצים, מליברלים ושמרנים, מסוציאליסטים וקפיטליסטים.

הליכוד היא היום המפלגה השמרנית-קפיטליסטית המרכזית. זה מסביר מדוע היא הקיאה מתוכה את החירותניקים הליברלים מרידור ובגין הבנים‏1, ואפילו מיקי איתן כבר לא יכול להצביע עבורה.
אבל כחול לבן לא מסוגלת לתפוס את הצד הנגדי הליברלי-סוציאליסטי. יש עתיד היתה אמורה לתפוס את המשבצת הזאת, אבל זה היה קורה רק אם יעל גרמן היתה מובילה אותה. לפיד הוא שמרן בן שמרן. האצטלה הליברלית שעטה בבחירות הראשונות בהן התמודד הביאה לו את מספר השיא של המנדטים, אבל המסכה נקרעה מהר.
מפלגת העבודה, שמילאה היסטורית את התפקיד הזה, קברה את עצמה, ומי שנמצא שם היום זה המחנה הדמוקרטי, שאינה מפלגת מרכז. ליברמן זיהה את הואקום הזה ותפס את המשבצת הליברלית במרכז. זה מסביר את הגידול שחל בכוחו האלקטורלי.

דפוסי ההצבעה מראים שהציבור הישראלי נטה יותר לשמרנות בשלושים השנה האחרונות.
- מפלגות שמרניות נוסדו וזכו להצלחה גדולה: הסיסמה החזקה של ש"ס היא "להחזיר עטרה ליושנה"- מה זה אם לא סמל לשמרנות?
- מפלגות שמרניות קיימות הפכו לשמרניות יותר - הליכוד , המפד"ל שהפכה לבית היהודי, והבית היהודי הפכה לביתם של אולטרה שמרנים, והקיאה מתוכה את בנט ושקד המתונים. בבחירות האחרונות איחוד מפלגות הימין זכתה ליותר קולות מאשר הימין החדש של בנט ושקד.
- יהדות התורה האולטרה שמרנית בהגדרה מגדילה את כוחה בעקביות ובבחירות האחרונות הגיעה לשיא כוחה אי פעם, 8 מנדטים.

_______
1 וגם את פייגלין שהוא, כמה מוזר, ליברל דתי
אבל מה עם ה-איזם. 709224
זה מאוד מצחיק (בעיניי לפחות) שאנחנו מכנים בישראל את האנשים שרוצים (ועשו כבר עבודה בנושא) לפרק את מוסדות השלטון הקיימים ולהקים פה משהו אחר לגמרי - שמרנים.
אם האנטי ממלכתיות של הליכוד+מפלגות הדתיות זה לא שמאל רדיקאלי, אני לא ממש מבין למה אנשים מתכוונים כשהם אומרים שמאל רדיקאלי.
אבל מה עם ה-איזם. 709231
כן, יש פה בעיה סמנטית שלא הצלחתי לפתור.
ראה תגובה 700803 והפתיל המשתרשר ממנה
אבל מה עם ה-איזם. 709239
אבל מה עם ה-איזם. 709243
לייק.
אוסיף גם - את ביבי ההיסטוריה תשפוט שלא הצליח להעמיד בימין אישיות כמוהו. מה שגורם שגם השמאל לא הצליח להעמיד אישיות כמוהו, כי הוא ממוקד מטרה להפיל אותו ואחרי המבול.

לא ולא - גנץ לא ברמה שלו חרף ה-‏1.90. לפיד לא ברמתו ולא רק בגלל ה-‏1.70. יעלון ואשכנזי 2 טיפשים פוליטיים. פרץ ואורלי מוחקים את העבודה כי לא השכילו להבין שאשכנזים לעולם לא יסכימו שמרוקאים ישלטו בהם. הורביץ פישל עם ברק והצווחנית.

לאור האמור לעיל המסקנה המתבקשת היא - רק ביבי וחבל שרק ביבי.
אבל מה עם ה-איזם. 709245
זה שאין אף אחד בקליבר של נתניהו זה נכון, אבל זה לא אמור להפריע.
גם אולמרט לא היה בקליבר של שרון, מונה בהפתעה והיה ראש ממשלה לא רע בכלל.
גם אשכול לא היה בקליבר של בן גוריון והוא היה מהמוצלחים בראשי הממשלה שלנו.
אבל מה עם ה-איזם. 709246
אז מה אתה אומר בעצם? בוא וניתן לגבוה והנמוך / המרוקאים הצוציאלים / הגאה וחבר הפדופיל/ לנהל את המדינה רק כי אין ברירה?
אבל יש ברירה! ביבי.
אבל מה עם ה-איזם. 709247
כבר עניתי לך על זה בתגובה 708250
אבל מה עם ה-איזם. 709253
בהקשר של הקליבר הזה, ראוי לצטט את הביטוי של ג'ו אן ליי ביחס למהפכה הצרפתית - ''עדיין לא עבר מספיק זמן כדי לדון בכך''.
אבל מה עם ה-איזם. 709214
לכתוב אחרי הבחירות האחרונות ש''אני רוצה להאמין, שנתניהו איבד לא מעט קולות כאשר אמר לתושבת קרית שמונה שהיא משעממת אותו'' זה כמו לרצות להאמין שכיפה אדומה תאכל את הזאב, שהשמש תזרח במערב ושבן גביר יאהב ערבים.
מאחר שהוא זכה בשיא מספר המנדטים, אז ההנחה היותר מסבירה היא שאו שזה הוסיף לו קולות, או שלמצער זה לא גרע אותם.
כל אמונה אחרת מצדיקה בדיקת מציאות.
אבל מה עם ה-איזם. 709219
תרשה לי לחלוק עליך וב-(חבל שאתה די נסחף והיית די קרוב לומר שאני כסיל גמור. גם אם אתה סבור כך, הנימוס מחייב שתתאמץ יותר להסתיר זאת. יכול להיות שמה שהתבטא כאן היה התסכול על התמיכה הרחבה והעקבית בביבי על אף הרקורד האסוני שלו בשנים האחרונות. בעניין זה כמוני כמוך, אבל מה אני אשם בכך?).
א. בכנסת ה-‏20 היו 53 מתנגדי ביבי ואילו בכנסת ה-‏21 הם עלו ל-‏55. נכון, שינוי לא מרשים. מצד שני, בכל יום מצטרפים לרשימת הבוחרים יותר מצביעי ביבי - חרדים, מסורתיים, מזרחיים ופחות מצביעי אנטי ביבי - חילוניים, ליברלים, ערבים ואשכנזים.
ב. הסקרים אומרים שמגמת השינוי המזערי נמשכת. ומה אתה אומר על 2-3 המנדטים של רוסים ואנטי-דתיים שערקו ממחנה הביבי יחד עם ליברמן? גם חצי מנדט זה הרבה קולות.
ג. רבים (לא אתה) סבורים שגמגום פה ושם של גנץ, סותם עליו את הגולל. לחשוב במקביל שפליטת הפה המחרידה של נתניהו בעידנא דרתחא תעבור מבלי שאיש ישים לב, זה ראיה מציאותית?
ד. שינויים אלקטורליים אינם מתרחשים בקצב מהדורות החדשות של התקשורת. מלחמת יוה"כ היתה ב-‏1973 והמהפך ב-‏1977. הבוחרים ובני אדם בכלל, לא אוהבים שינויים ולאירועים לוקח זמן לשקוע.
ה. אומר משהו יותר כללי: אודה ואתוודה שאיני עוקב בקפדנות אחר הסקרים ותוצאות הבחירות. למנהיגים הפוליטיים נוח לצייר את הבחירות כארוע מהפכני וקובע גורלות. לגביהם זה אולי נכון מפני שהתוצאות יקבעו אם יתחברו לכמה שנים לעטיני הקופה הציבורית או יאלצו לחפש מהיכן יגרדו את פרנסתם כאחד האדם. לגבי האחרים, הבחירות הן יותר בבחינת צילום של מפת הדעות ויותר מכך של המפה הדמוגרפית. דברים אלו משתנים לאט ולכן הם אולי מאכזבים אותנו מבחינת ההיענות וההתאמה לשכר ועונש פוליטי.
ו. מבחינת המתמודדים אם ביבי יקבל מנדט פחות וגנץ שניים יותר זה יהיה מהפך קוסמי. אני מציע לעצמנו לזכור, כי גם אם ביבי יצליח לקושש מנדט שניים מעבר ל-‏60, עדיין ישארו 50 וכמה מנדטים שייצגו ציבור שקצה נפשו במופע העיוואים של מפלגת הביבי. ממשלתו ובעיקר החסינות של נתניהו יהיו עדיין תלויים באיזו צ'יצ'ולינה או גולדפרב-כלנתר. נכון, שהמנדט שניים האלו, עשויים לקבוע את ההרכב הפרסונלי של השלטון. אם ההנהגה הזו אכן תשכיל או תסכיל לפעול, עשויים להתרחש ארועים שיגרמו לשינויים ממשים בדפוסי ההדפסה של האלקטורט. ועדיין אני מציע לעצמנו, לא לאבד עשתונות ולהסחף למערבולת רגשית בגלל כל סקר ותנודה של מנדט לכאן או לכאן.
אבל מה עם ה-איזם. 709248
"האזרח הולך לקלפי, כדי לבחור מי נראה בעיניו יותר נבון, שקול, אחראי ובעל ניסיון..."

אני לא בטון, ז"א אני די בטוח שזה לא נכון.

האזרח, או הבוחר המצוי, הולך לקלפי כדי לספק צרכים פסיכולוגיים אישיים של חיזוק דעות קדומות, ביטוי לזהות (אמיתית או מדומיינת), הסתפחות לכוח (או כוחניות), הזדמנות להרגיש טוב יותר/חזק יותר/נעלה יותר מאחרים וכו'.

שיקולים רציונליים, לוגים, עלות/תועלת וכיוב' כמעט ולא באים, לדעתי, בביטוי ברגע שבו הבוחר/ת מרים את הפתק מאחורי הפרגוד.
אבל מה עם ה-איזם. 709251
אנו מדברים בשני מישורים שונים.
אתה מדבר על המניעים והסיבות של הבוחר. הדברים שהעלית מחזקים את הסברה שלא צריך לצפות מהבוחר לבחירות קונסטרוקטיביות במגוון הדילמות המדיניות בהן עוסק השלטון. בנוסף למה שאמרת לבוחר הממוצע אין את המידע, הזמן, כלי הניתוח, הייעוץ וגם לא את הרצון לעסוק בכך.

בכ"ז אנו רואים ששלטון ע"י נבחרים ובפרט דמוקרטיות מגלות חיוניות וקיימות די מרשימה. אני טוען שיש לכך קשר ליכולת של הבוחר לבחור את מנהיגיו להבדיל מן היכולת שלו לבחור נכון את דרכי הפעולה של המדינה.

צריך להודות שלעיתים קצת קשה להפריד בין הדברים. בוחרי ביבי רבים מדברים על נאומיו, האנגלית ועל ה"דלת הפתוחה" בזירה הבינלאומית. אלו דברים הקשורים לתדמית המנהיג שלו. תומכיו מן הסתם יטענו שהיכולות הללו הביאו לישראל הישגים של ממש בזירה הבינלאומית. אני נוטה לחשוב כי במקרה זה ההישגים (השגרירות בירושליים, ביטול ההסכם עם איראן) התגלו כהישגים תעמולתיים במדיה ללא מהות ותועלת של ממש. ומשום מה אנשים במקום להביע אכזבה מן התועלת הממשית ממשיכים להתלהב מן האישיות שהביאה אותם.

איני רוצה לייאש את המקווים לקץ שלטון המגף-ון המקומי (וגם אני עדיין מקווה להפתעה של כחול לבן לשם שינוי), אבל בעוד גיבוש 30 המנדטים מוכיחה שיש לרביעיה יכולות פוליטיות, הרי עצם העובדה שהם לא הצליחו לארגן מערכת בחירות ש"סתמה לביבי את הפה" מבחינה תקשורתית (בלי קשר לתוצאות הבחירות) מרמזת על מגבלות הכריזמה המנהיגותית שלהם.
אבל מה עם ה-איזם. 709255
ראש הממשלה הוא מי שהצליח להרכיב קואליציה. קואליציה שמורכבת ממפלגות שונות ולעתים משונות שקבלו את קולות הבוחרים.
הציבור לא אמור לבחור ראש ממשלה. פעם אחת ניסו אצלנו בחירות פרסונליות ומיד נבהלו וחזרו לשיטה הקודמת.

נכון שבעידן הנוכחי יש חשיבות לעומד בראש המפלגה- היום על פתקי ההצבעה רשום שם המפלגה וגם שם העומד בראשה. פעם היו מצביעים אמת או מחל והיום מצביעים גנץ או ביבי. אבל זו שוב לדעתי שליטה בשיח מבית היוצר של נתניהו. עוד ב 96' הוא עשה את זה פרסונלי עם "פרס יחלק את ירושלים". והיום "המפלגה זה אני" זה הלך רוח של דיקטטורים, שנתניהו הצליח להשליט על האווירה הציבורית.
ושוב- הוא כשרוני ברמה לא רגילה. ברור שמי שמצביע ליכוד מתוך פוליטיקת זהויות וכל מה שמעניין אותו זה נצחון על הקבוצה השניה יעדיף את נתניהו על פני כל מועמד אחר. אבל עצם המחנאות הזאת היא סטיה שנתניהו טיפח. "אנחנו" ו"הם". הרעיון שראש הממשלה לא צריך להיות ראש הממשלה של כווולם לא מתאים למדינה שלנו, והוא הרסני. הדבר הטבעי ביותר אחרי תוצאות הבחירות האחרונות היה קואליציה בין הליכוד וכחול לבן, ומה שמנע את זה היה הענין הפרסונלי- כן ביבי, לא ביבי.

אנקדוטה מעניינת-
פעם ב 15 שנה חלק מהציבור סוטה להצביע לפי סדר יום אזרחי ומייצר מהפך. ב 77 ד"ש (15 מנדטים), ב 92' מרץ (12 מנדטים), ב 2003 שינוי של טומי לפיד (15 מנדטים). בעצם שלשה גלגולים של אותה אג'נדה חילונית/ליברלית. מי שהצביע למפלגות האלה לא הצביע לראש ממשלה אלא לאג'נדה. הנציג של האג'נדה הזו היום הוא ליברמן. אם יגיע ל 12 מנדטים הוא יכול לגרום שוב למהפך.
אבל מה עם ה-איזם. 709258
א. אני בכלל לא מתיחס לבחירת רוה"מ. אני מדבר על בחירת 120 חברי הכנסת שהרכבם קובע מן הסתם מי הוא יהיה. אל תזלזל בחה"כ הבודד. יש הרבה חוקים ותהליכים פוליטיים המונעים ע"י סתם חברי כנסת ולא דוקא ראשי ממשלות.
ב.חוששני שאתה מעמיס יותר מדי על כתפיו הדי מוגבלות של נתניהו. אשאלך כך: נניח שבדרך נס ליברמן יזכה ב +10 וכחול לבן יזכו ב +2 מנדטים יותר מהליכוד. 3 המפלגות יחברו לממשלת איחוד. נתניהו יקבל חנינה ויפרוש וגנץ יהיה רוה"מ. האם חצי הציבור החרדי, הדתי, הלאומני והגזעני מבית מדרשו של בן גביר ייעלם? כדי למשול באמת הממשלה תצטרך למצוא דרכים מתוחכמות ויעילות איך לפייס ולדכא את הציבור הזה. זוכר את ימי רבין האחרונים? אתה חושב שהממשלה הזו תוכל לגייס את החרדים ולסגור את החינוך החרדי?
לביבי בודאי יש שורשים אידיאולוגיים, אבל בשלב זה העדר מוביל את הרועה. אתה באמת חושב שביבי חושב שהפטור מגיוס והחינוך החרד"לי מחזקים את מדינת ישראל?
אבל מה עם ה-איזם. 709294
ולראייה (נגדית לתזה שלך), אפילו הממשלה נטולת החרדים עם לפיד ובנט הצליחה לעשות רבות בתחום החינוך החרדי והיציאה לשוק העבודה בשנתיים בלבד - מה שהממשלה שאחריה חירבה ביסודיות.
אבל מה עם ה-איזם. 709260
"אבל עצם המחנאות הזאת היא סטיה שנתניהו טיפח"

לענ"ד זה לא דבר חדש. גם פעם היו אנשים שלא יכלו להצביע "לצבע הלא נכון". ביבי/הליכוד הצליחו להעמיק את זה על רקע אתני/דתי.

"הציבור סוטה להצביע לפי סדר יום אזרחי ומייצר מהפך. ב 77 ד"ש"

לא נראה לי. 77 היתה תגובת נגד להלם של מלחמת יום כיפור‏1. בראש ד"ש עמד רמטכ"ל לשעבר, ארכיאולוגי "שהמציא" את מצדה.

1 וכנראה גם האצה של תהליך ארוך טווח של שחיקת העבודה ומתן לגיטימציה פוליטית לגח"ל.
אבל מה עם ה-איזם. 709263
הערך התנועה הדמוקרטית לשינוי [ויקיפדיה] מסכים אתי (הדגשות שלי)

המפלגה הציגה פן מדיני מתון המסכים ל"פשרה טריטוריאלית" וכי אין לשלוט על מיליון וחצי ערבים בשטחים בדומה לתוכנית אלון, אך עיקר מצעה יוחד לענייני פנים. ידין, שהודיע על הקמת המפלגה במשדר "מוקד" בטלוויזיה (במה ציבורית ראשונה במעלה בישראל באותן השנים), העמיד את מצעו על שלושה עיקרים אלו:
- שינוי שיטת הבחירות, תמיכה בהנהגת בחירות אזוריות שיצמצמו את מספר המפלגות המיוצגות בכנסת.
- מלחמה בשחיתות ובהון השחור ודאגה ל"משטר חיים צודק" ו"חלוקה שווה של הנטלים על הציבור".
- הנהגת מדינה יהודית ודמוקרטית, קביעת חוקה והפרדת דת ומדינה.
אבל מה עם ה-איזם. 709369
הערך כבודו במקומו מונח‏1. אני מדווח לפחות כמי שהיה שם.

1 אפילו לך יש ספקות בקשר לאמינות של ויקיפדיה.
אבל מה עם ה-איזם. 709370
אני מסכים שמי שב 77' מאס בשלטון מפא"י אבל עדיין לא היה מוכן נפשית להצביע לנמסיס, קיבל מוצא בדמות רמטכ"ל לשעבר, נקי כפיים, עם אג'נדה אזרחית.
ה"מושחתים נמאסתם" מביא פעם בכמה מערכות בחירות להצלחה של מפלגות מרכז כאלה. האם הדגש הוא על האג'נדה האזרחית או לא זה כנראה באמת עניין של השקפה ולא משהו בר הוכחה.
אבל מה עם ה-איזם. 709268
אנקדוטה יותר מעניינת -

אחת לכמה שנים בא מועמד מטעם השמאל-מרכז ומציג את עצמו כאילו הוא ימין וזאת על רקע עברו הביטחוני והכוחני , מה שקורץ לאנשים המזוהים עם הימין, שותה את קולות הימין ואז עובד עליהם ומייבא פושעים ורוצחים מטוניס או בוגד בחיילים או מחזיר שטחי מולדת -

רבין עשה את זה ב 92' - זה שאמר שאני אשבור לערבים את העצמות ובסוף מכר אותנו ב 1.5 ש"ח לרוצחי תינוקות מטוניס.
ברק תלמידו המשיך את זה 01' - זה המעוטר במדליות רימה את כולם ואת עצמו בעיקר וכמעט מכר את הכל ב 1.6 ש"ח .
שרון ממשיכו - גדול הנוכלים בכל הזמנים - נתן ב 05' לימין סטירה מצלצלת שעד היום שומעים אותה בניצן ומכר אותנו ב- 0 שח ותמורת סגירת תיק פלילי .

יש משהו מעליב שעובדים עליך יותר מפעם אחת. כאילו : זה שאנחנו אנשי הימין - המשולים כעדר - עובדים עלינו פעם אחר פעם גורם לנו להיות חסרי אמון בצורה קיצונית , ולכן אנחנו לא רוצים להאמין למשה גרסת 2019 ואחיו יאיר / אהרון .

אם נתניהו יעבוד עלינו - מה שמן הסתם יקרה - הרי שזהו המחיר שמקריבים בכל משפחה.

In God and Benjamin Netanyahu we trust
אבל מה עם ה-איזם. 709275
נתניהו כבר עבד עליך בעסקת שליט. בעסקה שממשלת אולמרט לא היתה מוכנה לקבל ונתניהו כן, הוחלפו חייו של חייל אחד בחייהם של לפחות עשרה אזרחים שרצחו המשוחררים בעסקה. זה "מר טרור" שכתב בספרו "מלחמה בטרור" משנת 2004 : "נקודת המוצא למאבק נגד הטרור היא הסירוב הגמור להיכנע לתביעותיו, בצד החלטה אמיצה להילחם בו עד חורמה".
אבל מה עם ה-איזם. 709276
מכל הגנרלים בפוליטיקה נראה לי שרק גנדי ורפול נשארו עקביים. ומוטה, שלא האמין לסאדאת. כל השאר, פלוס מרבית ראשי השב''כ, נחשפו די מהר כחננות שמאלניות.

אני חושב שזה עקבי עם זה שבנצי גופשטיין ונעם פדרמן לא שירתו כלל בצה''ל, וברוך מרזל ויגאל עמיר היו חפ''שים. זה צבא של סמולנים. אני חושב שבין קציני צנחנים תמצא שיעור גבוה יותר של מצביעי מרץ מאשר באוכלוסיה הכללית.
אבל מה עם ה-איזם. 709278
זה די פשוט.

עד גיל 26 הם מחפשים את האקשן ומנקודה זאת הם מבינים את הכללים, בונים את הקריירה, מפנימים את המשחק.

בגיל 40 שהכל דופק כמו שעון - בית. פנסיה וכו' - על חשבון הציבור היצרני כמובן - הם מחפשים את הכבוד האבוד וממשיכים במשחק.

הפעם הם מכוונים גבוה - לשחקים - לעליונים, לאנשי המפתח, האקדמיה, הליברליזם וההמשך ידוע בהשוואות לגרמניה הנאצית וגאווה בהקרבת חיילי גולני,בדמיונות, נשים נשואות וסידור עבודה, מכירת מניות, הטעיית בעלי מניות והרשימה ארוכה עד כאב בטן.

לא עושה עלי רושם דרגות של קציני צה"ל. מעדיף את החובש המוסלמי במדא על הפרצוף העקום והכעור שלהם.
אבל מה עם ה-איזם. 709282
אוי ואבוי. הם שאפתנים!

גם אני לא משתגע על גנרלים בפוליטיקה. במיוחד יוצאי סיירות מובחרות, שזה כמעט כולם. המוטו שלהם הוא בינארי- למות או לכבוש את ההר. בפוליטיקה צריך לדעת לשתף פעולה עם היריב.
בגלל זה הגנרלים הם לא חברי כנסת פעילים בהצעות חוק.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים