בתשובה לeasy, 16/02/21 20:08
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733112
מעניין. קשה לי להאמין שלא שתו חלב. בתנ"ך החלב מופיע הרבה יותר מהגבינה. "ארץ זבת חלב ודבש"; "מים שאל - חלב נתנה".

ומה לגבי הדוגמה השניה שהבאתי?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733114
אני מניח שלא שתו חלב גם בישראל. “מים שאל חלב נתנה, בספל אדירים הקריבה חמאה”. מהתקבולת אפשר לנחש שלא היה מדובר בחלב במשמעות שאנחנו משתמשים אלא במוצר של חלב, מן הסתם מותסס. לפני המצאת המקרר חלב גולמי היה כמעט חסר תועלת כמזון.
על הדוגמה השנייה שלך אין לי משהו מעניין להגיד.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733819
בכל מקרה, אבותינו אכלו בשר, דגים וירקות עלים (כרוב) מיליון שנה, עמילנים (באזורים מסוימים) מאתיים אלף שנה (מאז השימוש באש לבישול), קטניות לפחות 50 אלף שנה, דגנים רק עשרת אלפים שנה, מוצרי חלב רק שמונת אלפים שנה, סוכר מזוקק רק 200 שנה, ושומנים מוקשים, מונוסודיום גלוטמט וכו' פחות מ 100 שנה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733820
שומנים צמחיים מוקשים (וכמובן שומנים רוויים מהחי) ומונוסודיום גלוטומט נמצאים בטבע ואבותינו מן הסתם גם אכלו מהם. סוכר לבן הוא אכן בעיה קשה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733823
איפה נמצאים בטבע שומנים צמחיים מוקשים?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733824
אבוקדו, למשל.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733825
בטבע הם לא ''מוקשים''. הם נולדו ככה.
אני לא חושב שיש תהליך הידרוגנציה של חומצות שומן בטבע.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733828
הם מוקשים - תהליך היצור (הטבעי) שלהם הפך אותם למוצקים בטמפרטורת החדר.
איך נוצרים שומנים רוויים בצמחים (למשל חומצה פלמיטית [ויקיפדיה])?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733826
האם זה אומר שאבוקדו מזיק לבריאות כמו מרגרינה?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733827
סביר שפחות כי אבוקדו (בכמות שאדם נורמלי מורח על פרוסת לחם) מכיל פחות שומן ממרגרינה (בהנחה שהיא ללא שומן טרנס, שאז היא ודאי מזיקה הרבה יותר).
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733829
אז למה באתר כללית דוקא ממליצים על השומנים שבו?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733830
אני לא יודע. למיטב ידיעתי כמחצית מהשומן שבאבוקדו הוא רווי (שזה עוד טוב לעומת שומן קוקוס או שומן דקלים).
אישית, אני לא חושב ששומן רווי הוא כזה נורא לבריאות, אבל מה אני כבר מבין.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733843
בכלל לא. שמני הפירות (זית, אבוקדו, אגוזים) נחשבים טובים לבריאות.
העניין הוא שהבדלים מינוריים במבנה המולקולות גורמים להבדלים עצומים בתהליך העיכול, ובהשפעה על הבריאות. הרי כל ההבדל בין שומני הטראנס, שהם ממש רעל, לבין שומני הציס המקבילים להם הוא הסידור המרחבי מסביב לקשר הכפול- האם אטומי המימן נמצאים שניהם מאותו צד או לא. בחומצות שומן טראנס הם לא באותו צד, ולכן המולקולות פחות מעוקלות מרחבית. כל ההבדל בין חומצות שומן אומגה 3 הטובות לאומגה 6 הרעות הוא מיקום הקשר הכפול בשרשרת הפחמנים במולקולה.
כן צריך להתייחס למכלול- כל השמנים מהטבע מכילים המון דברים ביחד ואלוהים יודע איך בדיוק הגוף שלנו מתייחס לקשרי הגומלין ביניהם.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733844
לא, הוא לא (סטודנט לשעבר, ידע אישי).
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733851
קצ'ורטו וזנאיה
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733854
אני חושב שאריק צודק. יש שומן רווי "טוב". בדם שלנו יש 3 סוגי שומנים (ששניים מהם ידועים ככולסטרול "טוב" ו"רע") והשאלה היא לאיזה מהם תורמת אכילת סוגי השומן השונים במזון.
מעבר לכך, לכל שומן יש צד רע והוא ערכו הקלורי הגבוה. השומן הרווי של אבוקדו הוא לא בריא כמו הסוכר בפרי הדר או אננס.
למיטב ידיעתי, השומן של אבוקדו אינו מומלץ למי שיש בעיות כולסטרול רע, אבל האבוקדו עצמו מכיל גם סיבים, מינרלים וויטמינים שמאזנים את הנזק ביחס למשל לתוספים הכימיים השונים שאתה יכול למצוא במרגרינה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733855
כולסטרול הוא לא שומן, אין בדם שומן אלא חומצות שומן ויש הרבה יותר משלושה סוגים שלהן.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733864
התכוונתי ל-כולסטרול LDL, כולסטרול HDL וטריגליצרידים.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733865
אפשר לקרוא לטריגליצרידים “סוג של שומן” (למעשה שומן מורכב בעיקר מטריגליצרידים, אבל לא רק), אבל כולסטרול (משני הסוגים) הוא לא שומן אלא ליפיד (למעשה גם טריגליצרידים הם סוג של ליפיד). בדם יש עוד הרבה ליפידים אחרים, אבל בבדיקת דם שכוללת פרופיל ליפידי, אלה באמת שלושת המדדים שנבדקים.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733858
אחרי שנפטרנו משומן טראנס, מה שדופק את הכימיה של הדם (טריגליצרידים, כולסטרול וכו') הכי הרבה זה צריכת סוכר דווקא, ודוק- פרוקטוזה‏1. החלק הבעייתי ביותר בצריכת הפרוקטוזה הוא המשקאות הממותקים, שגם מכילים כמויות אדירות של פרוקטוזה‏2, וגם בגלל שזה בשתיה הגוף שלנו לא כל כך מבין ועוד פחות מסתדר עם זה מאשר עם סוכר מוסף באוכל.
לצורך צריכת הפרוקטוזה, ככל שראיתי, לא נמצא הבדל אם שתית קולה או מיץ תפוזים סחוט טרי.
אכילת תפוזים זה משהו שונה לגמרי כי
א. מי אוכל 7 תפוזים בארוחה אחת?
ב. אתה מקבל את כל החבילה, כולל הסיבים התזונתיים שכנראה עוזרים לגוף להתמודד עם הפרוקטוזה.
ג. תאכל בננות, יש בהן פחות פרוקטוזה.

___________________
1 החצי השני- הגלוקוזה- היא מקור האנרגיה הראשי של התאים של כל בעל חיים. אנחנו מייצרים גלוקוזה באופן מיידי מכל הפחמימות שאנחנו אוכלים (תלעס לחם מספיק זמן והוא יהפוך למתוק).
2 סוכר לבן הוא חצי חצי גלוקוזה ופרוקטוזה (במולקולה אחת שהיא דו-סוכר, ומתפרקת מיידית בגוף). סירופ התירס שממתיק את כל המשקאות המוגזים מוטה ביחס יותר מסוכר לטובת הפרוקטוזה, משהו כמו 60-40. כך ש 5 כפיות HFCS שוות 6 כפיות סוכר מבחינת צריכת הפרוקטוזה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733860
מי שותה מיץ מ-‏7 תפוזים בארוחה אחת? התפוזים שאני קונה בסופר מייצרים בין שליש לחצי כוס מיץ גדולה (250 סמ”ק) ליחידה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733861
הקטנים שארוזים ברשת?
בדוכני מיצים הכוס הקטנה היא בסביבות 250 סמ"ק. הגדולה יותר דומה ל 400 סמ"ק.
יאללה נתפשר- מי אוכל 5 תפוזים בארוחה אחת?
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733863
לא, בתפזורת ולא מאוד קטנים. בדרך כלל 2 כאלה מספקים לי כוס מיץ כמעט מלאה.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733872
איך אתה סוחט? בסחיטה ידנית אני מפיק הרבה פחות.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733873
מסחטה ידנית פשוטה מפלסטיק.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733866
מעניין שבחרת דווקא מיץ תפוזים.

אני רגישה לסוכר פירות (או פרוקטוז - לא ברור לי למה היא צריכה את סיומת קמץ+ה). כמעוטת האנזים הרלוונטי, השאלה החשובה ביותר עבורי היא היחס של סוכר הענבים (גלוקוז) לעומת סוכר הפירות במאכל המדובר, שכן הראשון מנטרל את האחרון. בתפוח יש מעט סוכר פירות אבל אין מספיק סוכר ענבים שיאזן אותו. בתפוז לעומת זאת יש יותר סוכר פירות, אבל הוא מנוטרל לחלוטין. לכן, מיצי פירות הדר (טריים, לא משומרים) הם בין מיצי הפירות היחידים שאני יכולה לשתות בלי חשש.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733871
אני רגיש במקצת לפרוקטוזה לכן קשה לי דבש שיש בו המון פרוקטוזה, יש לי הרגשת בחילה ומחנק מאכילת דבש.

מאותה סיבה יש לי בחילה קלה משתיית מיץ תפוזים טבעי ואפילו מאכילת תפוזים. לעומת זאת נוח לי ונעים מיץ אשכוליות. הטעם המריר של אשכולות כנראה מנטרל את המתיקות המוגזמת של תפוזים.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733831
אבותינו (לפחות האבות של של רוב הכוסתבים באתר) לא אכלו אבוקדו.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733833
יש שומן רווי גם בקוקוס, לצורך העניין (וכמובן שיש בשומן מהחי).
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733835
עד כמה שאני מבין, השומן, גם מהחי, הפסיק כבר מזמן להיות האויב המרושע שעשו ממנו פעם. בכמויות סבירות הוא יותר מועיל ממזיק, ועדיף לאין ערוך על תזונה עשירת פחמימות וסוכרים.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733836
מעולם לא טענתי אחרת. רק טענתי ששומן רווי יש גם ממקור צמחי, כך שהרעיון של שומנים צמחיים מוקשים הוא לא כל כך רדיקלי וחדשני.
מה למדת מיובל נח הררי היום? 733845
אני לא בטוח כמה קוקוס היה זמין לרוב אבות אבותינו (בטח יותר מאבוקדו)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים