בתשובה לשוטה הכפר הגלובלי, 20/01/23 14:47
fake you! 755697
הדיון הטכנולוגי הזה מחמיץ את מה שאני באמת סבור. הרי המשטרה, עד כמה שידוע לי, לא מסרה באופן רשמי איך היא מבצעת את ההערכה הזאת ומי בדיוק ממונה על כך. החשד שלי הוא שמישהו שם מפרסם מספר שיניח את דעתם של הממונים על הסבירות וגם שלו עצמו. לא תאצות ולא טלפונים ולא נעליים.
fake you! 755700
החשד הזה אינו מבוסס על שום נתון אמפירי, וסביר שהוא סיפור שנועד להקל עליך להתכחש לעובדות לא נעימות.
אגב, הנה צילום אווירי מהפגנה בסופש הקודם:
והנה התמונה שמפיצים הביביסטים בפייסבוק כהוכחה לכך שהמספר 80 אלף מנופח:
תחת הכותרת האירונית "אתם אשכרה חושבים שאנחנו מטומטמים?"
fake you! 755705
ואני יכול להעיד מההפגנה שכרגע חזרתי ממנה בקפלן שהיו בקלות פי שניים לפחות מההפגנה הקודמת, אם לא יותר.
לצילומים שהופצו בתקשורת של צומת עזריאלי, צריך להוסיף שקפלן היה מלא ברציפות משם ועד כ-‏700 מטרים מערבה, בואך אבן גבירול.
תאולוגי-מדיני 755710
א. הפגנות הן כלי המאפשר לאנשים לבטא את דעתם. לפעמים הן יכולות להיות כלי פוליטי. הן יכולות לבסס לגוף פוליטי, תדמית של כוח והשפעה. אבל מה עושים כאשר פוליטיקאים מתרחקים או מורחקים מן ההפגנות? קריימיניסטר או התנועה למען איכות השלטון יחליפו את ביבי בראשות השלטון? דוד גרוסמן דיבר על היום השחור. בעיני הנקודה האפילה ביותר בימים שחורים אלו, היא חולשתן של המפלגות האמורות להוות את האופוזיציה. במקום להוביל את ההפגנה ולככב בה כנואם המרכזי (כפי שעשה ביבי בהפגנות הימין), יאיר לפיד נתן הופעת אורח כדי לצאת ידי חובה. לא כך יוצרים אלטרנטיבה לשלטון. המשך קיומן של שתי המפלגות של המגזר הישראלי-דמוקרטי אינו אלא אנכרוניזם. הוא מייצג סכסוכים ומגבלות אישיות של לפיד וגנץ ולא הבדלים מהותיים. אין עתיד למגזר הזה בקיום של אנוסים בחברה הישראלית והממלכתיות היא עכשיו אצל מישהו אחר. התקווה היחידה של המגזר היא הקמת מפלגה גדולה ויציבה, עם הנהגה כריזמטית ומוסדות וממסדים של פעילים ותומכים. המשך התעלולים והמיצגים של קריימיניסטר וחבורת בלפור הם נחל אכזב. מי שצריך להפגין זו המפלגה וחסידיה ולא חבורת אקסהיביציוניסטים וחמורים קופצים בראש.
ב. בין הבלחות של הסתה, ביזוי ולגלוג, מדי פעם משגרים מן הימין לעבר המגזר הישראלי-דמוקרטי קריאות "אחווה". לקריאות האלו תכנים שונים. אחד מן התכנים האלו הוא "בואו להציל אותנו מעצמנו". אסור להתפתות לקריאות אלו.
ג. מה שקורה היום זה הרבה דברים. מאבק מגזרי, מהפכה חוקתית, פירוק של ממסדים שלטוניים, פירוק חברתי וכלכלי, אבל בעיקר יש כאן קשר פוליטי בין כמה מגזרים-מפלגות להרחיק את המגזר הגדול ביותר מן המעגל השלטוני. חלקו של המגזר במבנה החברתי/כלכלי/תעשייתי/צבאי גדול עוד הרבה יותר מחלקו המספרי. כדי להשלים את המהלך, השלטון מפרק את מנופי הכוח המגנים על המגזר הישראלי-דמוקרטי גם כאשר הגה השלטון הפוליטי אינו בידיו. אינספק שמדובר במהלך מסוכן מאוד. הוצאתו של המגזר המרכזי מחוץ למעגל ההשפעה בודאי לא תעשה טוב למדינת ישראל ואף עשויה להעמיד בסכנה את בטחונה ועצם קיומה. אין הרבה תכלית בדיון בנקוד זו. שלומה ובטחונה של ישראל מופקדים היום בידי מישהו אחר.
ד. המהות של המהפך היא שנציגי המגזר הישראלי-דמוקרטי לא יהיו ליד השולחן שם מחליטים על החוקים והמהלכים הביצועיים. זו המשמעות של אופוזיציה. אופוזיציה מוחה, מפגינה, מתנגדת, אבל החוקים עוברים על אפה ועל חמתה. אפאחד לא מתכוון להתחשב ברצונות ובאינטרסים של האופוזיציה מתוך שיקולים של "כל ישראל חברים". השת"פ המוצע הוא שת"פ של סוס ורוכבו. שיהיה מישהו להאשים אותו אם משהו ישתבש. גם אם מישהו חושב להשתמש בחוץ כדי להמנע מכמה מן היזמות היותר מטורפות של הפנים, זה לא יעבוד. הפנים פשוט לא יאפשר זאת.
ה. אחת המיסקונספציות הפחות מועילות שרווחות במגזר שלנו היא כאילו הגה השלטון הוא בהישג יד. למעשה, הברית השלטונית נהנית מרוב די יציב של 60-70%. עם כל ההבנה למצבם, הערבים כמגזר אינם חלק מישראל. הם אירדנטה קבועה. למעלה מחציים כלל אינם מצביעים. אם רוצים להסביר בקליפת אגוז מדוע אי אפשר לבנות ברית שלטונית עם המגזר, אפשר לומר שרוב משמעותי של ערביי ישראל יתמכו בכל יזמה שתהיה רעה לישראל.
גם בפנים הברית השלטונית החדשה יציבה. זהו בית ארבעת הפינות (האריסטוקרטית, המזרחית, הלאומית והדתית). חוזקו של המבנה, נעוץ בכך שכל פינה אינה מתנגשת עם הפינות האחרות. זה מתבטא גם בכך שתומכים רבים של הברית משתייכים ליותר מפינה אחת וגם בכך שהאלקטורט של כל פינה מחשק אותה בתוך הבית. מי שמקווה שסמוטריץ כשר אוצר יתנגד להכפלת דמי החסות לאברכים מרובי הילדים, טועה. עניין קצבאות הילדים אינו בנפשו של סמוטריץ. יש לו הרבה אלטרנטיבות. אפשר לוותר על גדוד טנקים או טייסת, אפשר לקצץ במשטרה או ברשויות המקומיות ואפשר לצמצם ולהלחיץ עוד יותר את השירותים הניתנים לאזרח. גם סמוטריץ וגם נתנ' יודעים שהמשך צמיחתה של הפטריה הפרזיטית הזו בחברה הישראלית הוא מיסודות קיומה של הברית השלטונית. כל פגיעה בפטריה משמעותו אבדן השלטון. חילופי שלטון אינם מעבר לאופק וניסיונות לבסס אותם על אופורטוניזם פוליטי ושיחוד פוליטיקאים כסילים ומנהיגיהם הנרקיסיסטים ומוכי שגעון הגדלות לא יוביל לשומדבר מלבד פיאסקו פוליטי נוסף.
ו. יש בודאי מחלוקות וקווי שבר סמויים בתוך הברית השלטונית. אחרי הכל מדובר בחבורה הזוייה של רדיקלים וקנאים נבערים המאמינים שהמפתח לעתיד טוב יותר נמצא בספרים עתיקים ובאגדות של תיאוקרטים. הם בודאי יצליחו למצוא עניינים מטורפים לריב עליהם. אבל לדעתי החולשה העיקרית של הברית נמצאת דוקא באיזור של המנהיג שלה. נכון שנתנ' הוא אדם מושחת, חלש ומהוסס החי בסביבה של מקורבים (בכל המשמעויות) ביזנטיים. הוא כנראה מנוהל ע"י פאראנוייה ורדיפה פוליטית. אבל לא צריך לשכוח שמדובר גם באדם אינטלגנטי ובעל הבנה היסטורית ולאומית. אינספק שהוא תחת לחץ כבד מאד של סביבתו ובני בריתו להאמין בהבלים ובשקרים שהוא מוכר למצביעיו השוטים. מצד שני, הוא כנראה אינטלגנטי ורחב דעת מספיק כדי להיות רדוף ע"י ספקות. אני מניח שבין סיגר לסיגר הוא קורא ספר כמו הביוגרפיה של אוגוסטוס קיסר שכתב Anthony Everitt. (מי שמעוניין יכול למצוא תמצית גישתו כאן Augustus [Wikipedia]). ביבי בודאי מודע לקונוטציה ההיסטורית. אוגוסטוס העביר את רומא מן הרפובליקה האזרחית אל האימפריה הקיסרית הרודנית. היסטוריונים נחלקו בין אלו שתיארו את גאיוס אוקטביאוס אוגוסטוס קיסר כעריץ רדוף תאוות כוח ושלטון לבין אלו שתיארוהו כשליט חרוץ ומצליח שהצליח לייצב רומא מסוכסכת ורעועה והפך אותו לאימפריום חזק ומצליח (אבריט כתב ששני הגישות לא בהכרח סותרות). אני עצמי חושב על נתניהו בתבניות פסיכולוגיות של קויזלינג. אדם הבוגד במעמדו ובסביבתו לטובת אוייבים זרים. אני בטוח שברגעי שפיות נתנ' בודאי מודע לכך שקשה לתאר את הממשל שלו כיעיל ומצליח. נתניהו בודאי יודע שאוגוסטוס קיבל את הרפובליקה הרומית במצב של שכיב מרע, כאשר אי אפשר היה להמשיך לחיות במלחמת האזרחים המתמדת שבה היתה נתונה. הפרינקיפיאט האוגוסטיאני שאוקטביאנוס הוריש ליורשו היה חברה הרבה יותר שלווה ומבוססת מן הכאוס שהוא קיבל. אני מניח שנתנ' יודע שקשה לתאר את ממשלו במונחים האלו. הוא קבל את ישראל במצב הטוב בתולדותיה ויווריש אותה מסוכסכת מבפנים כאשר המגזר המקיים אותה מנוכר ומודר מחוגי השלטון. ספק רב אם נתנ' על ערש מותו יבקש כמו אוגוסטוס ממקורביו למחוא לו כפיים. מצבו הנפשי של נתניהו לא נראה טוב. זה נראה תוצאה מתבקשת של המתח בין סביבתו לבין האינטלקט שלו. לנתנ' יש נטייה להופעות בהן הוא מתרברב בהישגים דימיוניים העומדים על הסף. באחרונה נראה שיש הרבה פחות רהב ושמחה בנתנ' ה"אופטימי" והרבה יותר ארס וציניות כלפי יריביו ומתנגדיו הפוליטיים. קשה לתאר את נתנ' כמישהו העומד טוב בלחצים. לצרף לזה מעין מלנכוליה פנימית הנובעת מן המתח בין מה שהוא רוצה להיות חבין מה שהוא בפועל, עשוייה לדחוף אותו לצעדים שגויים שעשויים לערער את הברית השלטונית שלו.
ז. נראה לי שהשגיאה הבאה של נתנ' כבר כאן: פיטוריו של המכלוף. נראה שנתנ' הולך לעשות את מה שהוא היה צריך לעשות דוקא ברגע ובאופן שיזיק לשלטונו במקסימום. נתנ' יכול להודיע שאינו יכול לפטר את דרעי מפני שהדבר יפגע בקואליציה שלו. מה יעשו שופטי הבג"ץ? יתפטרו? פיטוריו של דרעי, לא יפטרו אותו מעולו של זה. הם בעיקר יציירו אותו כמנהיג חלש שנכנע ליריביו. ואם יש משהו שלמדנו מאז 1995 זה ש"עמישראל" לא אוהב מנהיגים חלשים.
תאולוגי-מדיני 755711
"(כפי שעשה ביבי בהפגנות הימין)" - אתה צוחק עלי?
הוא לא הגיע לאף אחת מהפגנות הימין, והוא ידע למה - הן היו קטנות ודלילות מאד, למרות "ממשלת השינוי הנוראה".

כל המתפלפלים ומחשבי החישובים מתצ"אות ומפוזיציות לגבי ההפגנות הנוכחיות לא יכולים להביא קישור לשום הפגנה מהשנים האחרונות מהימין שהתקרבה אפילו לרבע מאלה שאנחנו רורים החום.
תאולוגי-מדיני 755712
''שאנחנו רואים היום'' בסייפא.
תאולוגי-מדיני 755713
אז זה לא היה נתנ' שם על המרפסת באותה הפגנה ידועה בכיכר ציון עם רבין במדים הנאציים?
ענייני התא"צות והפוזיציות לא נוגעים לי בשום אופן.
אני חוזר וטוען שאת ההפגנות צריכה לערוך מפלגת האופוזיציה הישראלית-דמוקרטית ולא ארגונים וולונטריים וקיקיוניים.
אני משער שדי הרגזתי אותך בהסתייגותי מן ההפגנות. אין בכוונתי להוריד מכוונותיהם הטובות של המשתתפים ולהפגנות יש תפקיד פוליטי. העניין הוא שבמצב הנוכחי נדרשים מהלכים הרבה יותר מורכבים ומשמעותיים, מאשר התייצבות של כמה עשרות אלפי אשכנזים אפורי שיער בגשם עם שלטי מחאה. אם הכוונה היא לומר שבישראל יש הרבה מאד אזרחים שמתנגדים לממשלת ישראל, אזי יש להבהיר שהדבר ידוע והפגנות אינן מעלות או מורידות הרבה. האם הן מועילות כדי הטורח לתושבי ת"א והשוטרים? ספק רב.
מה כן? גיבוש מפלגת אופוזיציה גדולה ויציבה וגיבוש עמדותיה והאלקטורט שלה, באופן שאחרי ההפגנה הבאה בקלפיות ההצבעה יהיה קשה להתעלם ממנה. הפגנות המדגישות יותר מכל דבר אחר, שהאופוזיציה היא צאן ללא רועה, אין בהן די. המגזר שלנו כולל המוני מורים, רופאים, מהנדסים ואנשי ביטחון. צריך לארגן אותם ולא לצורך הפגנות בלבד. אחרת נמצא עצמנו, די מהר, מבודדים, פאסיביים וחסרי השפעה כמו מקבילנו בטורקיה או נואשים ונרדפים כמו באיראן. הפגנות ורצון טוב אינן תחליף לכוח בעולם הפוליטי.
יחד עם זאת, ברצוני לומר שאני תומך במפגינים בכל מעשיהם. העובדה שאחרים אינם מצליחים למלא את חלקם, אינה גורעת מכוונותיהם ורצונם של המפגינים.
אין שיוויון אין גיוס Ceterum censeo
תאולוגי-מדיני 755714
הגיע הזמן לא ללכת למילניום הקודם בשביל דוגמאות רלבנטיות אלא אם ממש צריך.
תאולוגי-מדיני 755715
הגיע הזמן להגיע להפגנות‏1!

1 בשבועיים הבאים אני לא מגיע משיקולים גאוגרפיים.
תאולוגי-מדיני 755716
"צריך לארגן אותם" זה באמת רעיון טוב. מובן שעד שיתרחש הנס הזה אפשר לשבת בשקט ולא לעשות כלום בלי להרגיש שום רגשי אשמה, וזה הרי העיקר.

ההפגנות אינן רק מראות "שבישראל יש הרבה מאד אזרחים שמתנגדים לממשלת ישראל" אלא שאותם אזרחים מתנגדים למדיניות במידה שמצליחה לגרום להם לצאת מהבית, לפעמים אפילו בקור ובגשם. אתה חושב שהממשלה נהנית מהסיקור בארץ ובעולם של ההפגנות?
___________
גילוי נאות: לא הפגנתי.
תאולוגי-מדיני 755718
אז זהו שאין קשר. אפשר להפגין ואפשר גם להביע תקווה שתקום מפלגת אופוזיציה חזקה מספיק שתוכל להחליף את השלטון בתהליך דמוקרטי. אם אתה חושב שהדבר הזה הוא בבחינת נס, אולי מוטב לא להפגין, אלא לרדת למחתרת יותר עמוקה, מפני הימים הרעים העומדים לבוא.
ברשותך, אמשיך להביע את תמיכתי במפגינים ובמטרותיהם, אך אמנע מלהגיע בעצמי, בעיקר מפני שאין בכוונתי ליהפך לפיון בצבאותיהם של אנשים שאיני מכיר אותם ואת מטרותיהם, בעיקר מן הסיבה הפשוטה שהם לא טרחו להציג עצמם לבחירה.
אבקשך לזכור כי בימים אלו גם הבעת דעה היא סוג של הפגנה, גם אם היא לא מרשימה גורמים רשמיים בחו''ל.
תאולוגי-מדיני 755721
נכחתי בהפגנה אמש. רבים מהדוברים הביעו דעה הפוכה לשלך בעניין המפלגתיות. הדמוקרטיה היא לא נושא ששייך למפלגה או לשבט מסויים בעם.

כן, יש פוליטקאים צינים שזה האינטרס שלהם להציג את פני הדברים כאשכנזים נגד מזרחיים או להציג את בג"ץ בתור אויב העם.

אבי חימי (ואני משחזר מהזכרון) קרא לפוליטקאים השפויים בליכוד לעצור ולחשוב: האם באמת צריך את פסקת ההתגברות או ביטול עילת הסבירות. את מי זה משרת?

ודוד גרוסמן נאם:

"""
יותר ויותר אני פוגש אנשים, בעיקר צעירים, שאינם רוצים להמשיך לחיות כאן. שמה שקורה פה זר להם, והופך אותם בעל כורחם לזרים בארצם. ישראל, כפי שהיא היום, חדלה להיות להם בית, וכדי לא לסבול מתחושת הזרות הם מכניסים את עצמם למין 'גלות פנימית'. זו תחושה שמובנת לי, אבל גם מכאיבה. כי הרי מדינת ישראל הוקמה כדי שיהיה מקום אחד בעולם שבו האדם היהודי והעם היהודי ירגישו בבית. ואם ישראלים רבים כל כך מרגישים 'גולים בתוך ארצם', ברור שמשהו הולך ומשתבש.
נדמה לי שרבים מאוד מרגישים כך. אנשי מרכז, אנשי שמאל וגם אנשי ימין. יהודים וערבים, אלה שהובסו בבחירות ואפילו אלו שניצחו. אלו שצהלות הניצחון שלהם לא מצליחות להסתיר איזה חלחול דק של בהלה, כשהם רואים את מחירו האמיתי של הניצחון שלהם. ובעיקר, כשהם מתחילים לראות נכוחה את פניהם של השותפים לניצחונם.
"""
תאולוגי-מדיני 755722
אני לא יודע איך להגדיר במה אנו חלוקים. אני מסכים שזה לא באמת עניין של אשכנזים מול מזרחים, אבל מה לעשות שכל הפרצופים שנבטו אלינו דרך המסך מן ההפגנה נראו אשכנזיים מאד. אני לא בדקתי להם את ארץ המוצא.
נכון שמארגני ההפגנה רוצים להציג אותה כהפגנה של אזרחים מכל המפלגות המתנגדים למהלכי הממשלה. אבל אני מפלל להפגנה חד-מפלגתית שתגביר את תדמית הכוח של מפלגת האופוזיציה ותמשוך אליה מצביעים חדשים.
נניח שבדרך נס, הממשלה תחליט לוותר על דריסת הרשות המשפטית כדי לחלץ כמה עבריינים מן הדין ותבחר בדרך הסבלנית של החלפת השופטים ושינוי החוקים בתהליך הדרגתי ומתמשך, עד שיווצר מצב בו המגזר הישראלי-דמוקרטי ימצא עצמו באופוזיציה קבועה דוגמת הרשימה המשותפת. האם תראה בכך הישג מספק?
לדעתי המטרה היום היא לא רק הגנה על הדמוקרטיה הישראלית, אלא גם מניעת המצב בו המגזר הישראלי-דמוקרטי שהוא אולי המיעוט הגדול ביותר כאן ובודאי המגזר הכי תורם by far, יודר ממעגל השלטון.
לשם כך דרוש כוח פוליטי ומהלכים פוליטיים שנעשים ע"י מפלגות פוליטיות. מאחר וברור עתה שהמאבק כבר אינו נגד נתנ' אלא נגד ברית מפלגות השלטון, כל עוד המפגינים לא ימצאו מישהו להפגין בעדו, ההפגנות עם השטיקים הקבועים מבלפור יהפכו מהר מאד להפגנות נגד המצביעים של ברית הדלטון.
עם כל הכבוד הרב מאד שאני רוחש לעו"ד אבי חימי ולדוד גרוסמן, לא הם יחליפו את נתניהו.
אין שיוויון אין גיוס Ceterum censeo
תאולוגי-מדיני 755725
==> לדעתי המטרה היום היא לא רק הגנה על הדמוקרטיה הישראלית, אלא גם מניעת המצב בו המגזר הישראלי-דמוקרטי...

אני ממליץ לקרוא את הנאום המלא של גרוסמן, כי הוא מתייחס גם לזה. המטרה של הגנה על הדמוקרטיה קודמת להרבה מטרות אחרות. אני מסכים איתו.
תאולוגי-מדיני 755727
דרעי פוטר (לא האח של הארי).

יש לביבי בעיות להחזיק ממשלה. אם הממשלה שלו תיפול, אולי פתאום כל מיני אנשים יבינו שממשלת ימין על מלא זה לא רעיון מוצלח במיוחד ואז בבחירות הבאות התוצאה זהיה שונה.
תאולוגי-מדיני 755754
בא לי לצעוק לכל החילוניים שהצביעו לבן גביר וסמוטריץ': "פראיירים!"

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים