מסעדות ישראל ברגרסיה לילדות 3300
שגיא כהן, מבקר המסעדות של "הארץ", מסכם את 2010 בציון כמה מגמות מצערות.
ברשימתו "אוכל קטן, רעש גדול" מתלונן שגיא כהן על ארבע אופנות במסעדות ישראל. אחת היא ריבוי גימיקים שאינם קשורים ישירות לאוכל: "אוכל? עזוב אותך משטויות: מטבחים פתוחים, מנות שהסועד מסיים להכין בעצמו, מוסיקה רועשת, אכילה בידיים, ברגליים, ... הכל כדי שהסועד ירגיש מבודר". שנייה היא הקטנת המנות, כשהדבר נובע מהתייקרות הבשר והדגים אך מוגש באצטלה של דרך אופנתית יותר לאכול. "שף מודיע על פתיחת מסעדה ומציין שיהיו בה מנות ב"גדלים משתנים", ואז מוסיף ומסביר שללקוחות נמאס ממנות גדולות, שהסדר המקובל של מנה ראשונה־עיקרית־אחרונה הוא ארכאי." וזה, לדברי כהן, קשקוש.

מגמה השלישית היא שימוש יתר בבשר טחון (קבבונים, נקניקיות), שוב מטעמי חיסכון. ולבסוף, שימוש יתר בתיבול מתוק, ואף מתוק־חריף. "אם צריך לבחור את תבלין השנה, אין בכלל ספק שהזוכה המאושר יהיה הסילאן, סירופ התמרים הסמיך והמתוק. יש היום בארץ מסעדות שסילאן מככב אצלן מהמנה הראשונה (ממולאים על טחינה וסילאן) ועד המנה האחרונה (גלידת וניל עם שערות חלבה וסילאן)". חלק מהמגמות הללו מציג כהן כאי־יכולת של שפים לעמוד על שלהם מול בעלי המסעדה.
קישורים
אוכל קטן, רעש גדול - הארץ
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "אוכל ותיירות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

השאיר לי טעם רע 561086
לא הייתי במספיק מסעדות בזמן האחרון כדי לשפוט אם הביקורת שלו נכונה אבל ההתעקשות להוסיף בסוף את הפסקה הסטנדרטית על כך שישראל זה חרא של מדינה קילקלה מאמר ביקורת מעניין.
השאיר לי טעם טוב 561090
העובדה שמדובר בפסקה אחרונה ולא במוטו עזרה להנאה אבל טוב שאדם גם יגיד את דעתו בסופו של דבר, דעתנות זו לא מילה גסה.
מעבר לזה ישראל אכן בתהליך של התיילדות ורואים את זה בהרבה תחומים.

מעבר לזה חשוב להבין שיש אלטרנטיבה, לדוגמא slow food [Wikipedia] תנועה ששמה את ההנאה המתמשכת כדגל.
תהליך של התיילדות 561091
יש לנו עוד הרבה לאן להתקדם/לסגת - קאוואיי [ויקיפדיה].
בחיפוש אחר המושלם 561233
הסידרה של הסטון בלומנטל יכולה להיות תחליף למי שיכול להרשות לעצמו רק להביט באוכל שלו.
תהליך של התיילדות 561301
ישנם הרבה מדינות יותר ילדותיות מאיתנו, מבחינת השפעה ארה"ב היא המשפיעה הראשית אבל אין ספק שיפן זה ליגה בפני עצמה. כשאני רואה סרטים אמריקאים זה נראה מפתה לעומת זאת סרטים יפנים כל כך מופרעים שחוץ מתמהון אין לי כל יחס אליהים.

עוד מושג שנובע מהתרבות המופרעת שלהם זה היקיקומורי [ויקיפדיה] שנובע בדיוק מהסיטואציה של חברה נוקשה שמעריצה השגים ומזלזלת ברגשות.
אטיות, יפן, חומד 561740
את העצות לחיים אטיים שקיבלה יושיוקה יכולים לתת רק העצלנאים.
הנה סרטון מן המקלט לעצלנים.
סילאן זה ''שלשול'' בערב ית 565210
האם בגלל זה חשבת שלדעת הכותב ישראל היא חרא של מדינה?
שגיא כהן לא 561123
מבין דבר וחצי דבר באוכל. להערכתי בטעימה עיוורת יש סיכוי סביר שלא יוכל להבחין בין בשר, דג, או עוגה.

אבל, בלי קשר לכך, ראוי שישא מבטו מעבר לים ויגלה שאופנת המנות הקטנות ו/או הלא מוגדרות, כמו גם הטעמים המתוקים-חריפים-אסייתיים היא (כמו כל דבר) יבוא מניו-יורק של לפני שנתיים. לא ברור גם הבסיס לדבריו לגבי עליית מחירי הדגים והבשר - הלא מסעדות מהשורה הראשונה (ומחניהודה ביניהן) לא משתמשות בבשר דרום אמריקאי קפוא מוכשר מפורק ומודבק. מחירי הדגים המקומיים גם הם לא ממש עלו, לא יודע לגבי היבוא מהמזרח.
שגיא כהן כן 561138
'
עקב פערי הביקוש המתרחב וההיצע המצומצם עלו מחירי דגה ופירות ים בצורה תלולה.

צודק שגיא כהן שטרנד המתוק פשה כענף ההסעדה.

מזכיר לי, עכשיו כשגשם בחוץ, מנה חורפית עשירה משנה שעברה במסעדת ננוצ'קה. נזיד בקר ותפו''ד (ושאר ירקות). קוביות גדולות חריפריפיות ונימוחות לאחר שהות ארוכה בתנור. מהשאריות שלקחתי הביתה נזונתי עוד יומיים.
שגיא כהן כן 561158
אהלן שגיא.
שגיא כהן כן 561306
'
וואללה, עלית עליי!
אממה, כדי להדמות למר כהן נדרש קיצוץ כואב בגובהי, לסתת את פניי לצורת ירח מלא ועגול, ואף להצמיח כרס תואמת. מוותר על הכבוד.
שגיא כהן לא 561288
אינני יכולה להיכנס לוויכוח ביניכם, אבל ייכן שהמסעדות האמריקניות הושפעו גם הן מן הצורך בחסכון, לא?
לאחרונה ישבתי במסעדה עם ידיד שהזמין פסטה. הוא קיבל צלחת ענקית עם דוגמית זערורית של אוכל, ברמה של טעימה בלבד. גם מי שאיננו אוהב מנות גדולות לא מתכוון לזה, דומתני.
דברים נוספים שמרגיזים אותי עכשיו במסעדות: את החומוס מגישים עם לחם, לא פיתות. לפחות, נראה לי, אפשר היה לתת אחד מהם על פי דרישת הלקוח.
ואין יותר מיץ אשכוליות "רגיל" (מאשכוליות צהובות). שני הדברים לא היו מעצבנים כל כך לולא שטפו את כל המסעדות בבת אחת.
שגיא כהן לא 561326
למיטב ידיעתי מרכיב עלות המוצרים (food cost) במרבית המסעדות בניו יורק לא השתנה משמעותית. אם כבר, חלק ממה שהתרחש הוא מעבר למוצרים באיכות גבוהה יותר ועם כל מיני סממנים סוציו-אקונומיים ("אורגני", "מקומי", sustainable) ואולי זה מה שמצריך הקטנה של המנות - איו ספק שקל יותר להכין המבורגר מבשר טחון קפוא ממקורות עלומים מאשר לטחון את הבשר מנתחים איכותיים של פרה שרעתה באחו בקרבת מנהטן.
שגיא כהן לא 561329
לא יודעת לגבי ניו יורק ספציפית, אבל בזמן המשבר האחרון ולאחריו היתה מגמה ברורה של הקטנת המנות בגלל עליית מחירים של חומרי הגלם.
חוזרים למקור 561521
דווקא ישנה מגמה של שפים עילית בניו יורק, וגם פאריז ושיקאגו, חוזרים לפשטות בסיסית, ואפילו עוד פחות מזה כדי להיתרכז רק באוכל. השפים נוטשים את כוכבי המישלן ופותיחם מסעדות קטנות עד כדי זערוריות, עם מינימום קישוטים, כיסאות שניקנו ב ebay, וחיסכון במלצרים, למשל סכו"ם שהסועדים מוציאים בעצמם ממגירה בשולחן האכילה. הם מוותרים על משקיעים כבדים ופונים למאות משקיעים שתרמו בין $5 ל- $2500. האילתור מאפשר לחתוך עלויות והסחות דעת וכך הם שמים את הבישול עצמו במרכז, עם תפריטים צנועים במחירים נמוכים יותר.
חוזרים למקור 561597
גם בקופנהגן:
12 שולחנות בתוך מחסן ישן, הכל עשוי עץ, כלי האוכל פשוטים והקירות טבעיים. הוא מעולם לא רצה "מפות מהודרות, כלי כסף, פמוטים ומלצרים בחליפות טוקסידו, כל הדברים האלה שיכולים לתת הרגשה מזויפת"
בליל כל הקדושים הוא הזמין חברים לארוחת ערב..."זה מזכיר לי למה אני עושה את זה. אם יש לי ספק, אני מזמין חברים ונזכר בתחושה הזאת של נתינה".
הוא לא רוצה להרוויח הרבה כסף (וטוב שכך, כי הוא לא מרוויח הרבה). "אחד הדברים שאני שונא בלהיות בעלים של מסעדה זה לקחת כסף מאנשים"
- עכבר העיר

"נומה" נחשבת לאחת מעשר המסעדות הטובות בעולם.
חוזרים למקור 561600
וזה, אפילו שיש לה שם של מחלה זוועתית.
חוזרים למקור 561601
יש שיאמרו שניתן היה לנחש מראש שבעל צוותות המוכנס לפה בעודו חי עשוי להשפיע על מבנה הפנים באופנים מפתיעים.
חוזרים למקור 561609
מצד שני, אם יש לך בעלי צוותות לאכילה, סיכוייך ללקות במחלה קטנים, לא?

__________
למרות, שמבחינת הצדק, דווקא מי שאוכלים יצורים בעודם חיים מגיע להם ללקות בזה, ולא ילדים קטנים שאינם זוכים למספיק אוכל.
חוזרים למקור 561611
כנראה...
חוזרים למקור 561612
צוותות ראש?
חוזרים למקור 561613
תוכל להסביר?
חוזרים למקור 561615
התכוונת ל''צבתות''. אבל אם כבר, אז ''ראשי צוותים''.
חוזרים למקור 561616
אכן. כנראה שבגלל המילה ''צוותים'', ''צוותות'' לא צרם לי.
אם כבר, צבטנים 561643
כך נידמה לי לפחות. צבתות יש בדרך כלל רק מברזל.

''לצבוט'' נידמה לי נכתב באות ט. מתעצל לחפש במילון.

הכוונה כמובן לזרועות הקדמיות של סרטנים שתכליתן תפיסת עצמים.
כנראה צבתות בכל זאת נכון (לפחות לפי גוגל) 561655
קצת נשמע מוזר, אבל אם הרוב בגוגל החליט שהמילה צבתות מועדפת לא אתווכח.
בכל זאת צבתות 561657
''צבטנים'' בלשון העם הם סרטנונים זעירים השוכנים בחול בשפת הים, הם צובטים ומכאן כנויים.
זרועותיו של הלובסטר הן צבתות ואכן, זה כואב כמו צבת מברזל (אבל חד יותר).
צוות בצוות עשוי 561622
תזכיר לי אף פעם לא לעבוד בצוות אתך.
מידור 561644
אל תדאג, אתה לא תדע שזה אני.
561217
''ללקוחות נמאס ממנות גדולות'' שקול בעיני ל''ללקוחות נמאס מאוכל טעים''.
561286
:-) טאגליין!
561310
התאוריה שלי היא שהם רוצים להפוך את הבישול שלהם ליצירת אמנות. סיכמנו כבר שיצירת אמנות לא יכולה להיות משהו שנוצר למטרה שימושית.
הקוטן קובע 561383
אני אישית, לא הייתי מגדיר זאת כ"נמאס" אבל יותר שמח כשהמנות קטנות, אלא אם מדובר בבית קפה קרוב לבית שאני חוזר אליו שוב ושוב. עד שאני כבר מגיע למסעדה, הייתי רוצה לטעום כמה שיותר. בתור הייטקיסט או חזיר קפיטליסט מה שמגביל אותי יותר מהמחיר הוא השובע. תאמרי, אף אחד לא מכריח אותי לגמור את כל המנה; אבל פה נכנס פגם אישיותי מטריד, אוחז אותי בחוזקה במוחי וכן מכריח אותי לגמור מהצלחת (הוא מרשה לי לפעמים לא לגמור כדי להשאיר מקום לקינוח, אבל לא יעלה על דעתו שאזמין מנה נוספת מאותה קטגוריה).
יכול להיות שזה שילוב סטיות פרטי שלי. אבל נכנסתי לאחרונה לרשומה באתר "מפה" על מסעדת "קדירת המכשפה והחלבן", וראיתי שמנויים רבים התלוננו על כך שמנות הקדרה גדולות וכבדות מדי, כשחלקם כתבו גם, לשלילה, שזה לא משאיר מקום למשהו אחר בארוחה. (אני דווקא אהבתי מאוד את שתי המנות הכבדות (שתי ארוחות ערב)).
הקוטן קובע 561480
אבל אף אחד לא מונע ממך לארוז את המנה ולקחת הביתה. למעשה, זה אפילו עדיף. ככה לא תכריח את עצמך לאכול, ותוכל להתענג על שארית האוכל אח"כ, כשתהיה ערוך לקליטתו. אתה גם יכול להתחלק במנה עם היושב/ת מולך. או אפילו יותר טוב - שכל אחד מכם יזמין מנה ותחלוקו, וכך תגוונו.

__________________
כמי ששבעה מארוחה מהר מאוד, ומפצלת כל ארוחה ל-‏2, כשאני מסיימת מנה, סימן שמשהו כאן לא בסדר. וכשאני מסיימת מנה ועוד לא בטוחה שאני שבעה, משהו כאן מאוד לא בסדר. משום מה, זה קורה לי לא מעט בתקופה האחרונה, במסעדות שעד לא מזמן הייתי אורזת מחצית המנה ומסיימת אותה בבית. אגב, אף אחת מהמסעדות הללו שהקטינו מנות, לא שכללו אותן - אלה אותן המנות עצמן, רק יותר קטנות. המחיר נשאר כשהיה.
מסעדה זה לא רק אוכל 561487
יש הבדל בין מסעדה של שניצל ופירה (משם אני לוקחת הביתה לא מעט), לבין מסעדת יוקרה שבה את באה לאכול מה שהשף הגה ורקח, בטמפ' שתכנן, בצורת ההגשה שלו וכולי. וזה בלי לדבר על חוויית המסעדה שקיימת בכל מקום - ההגשה לשולחן, עיצוב המקום, האינטראקציה עם המלצר, הסעודה כפעילות חברתית וכולי.

אפשר כמובן לקחת את שארית המנה הביתה ולאכול למחרת בתנאים שלך, אבל זה כמו להיות נוכחת בחצי הרצאה של איש רוח מפורסם, ואת השאר לשמוע בבית על טייפ קסטות קטן.
מסעדה זה לא רק אוכל 561489
טרם היה סיפק בידי לפקוד מסעדות יוקרה. יש לי בעיה כשהשניצל‏1 והפירה מצטמקים.

1 אני צמחונית אבל נניח. כופתאות הדלעת בקארי ובחלב קוקוס על מצע אורז.

_______________
בפעם האחרונה שנכחתי בהרצאות של נשות רוח, הן כולן עמדו על הבמה והקריאו מדף. ממש הצטערתי שהן לא העלו את זה לרשת כך שאני אוכל לקרוא את זה מהר, בלוויית התמונות, במקום לבזבז את זמנן ואת זמני.
אמרו לי, ידידי בוגרי האוניברסיטאות: זה נפוץ? יכול להיות מרצה, שכבר שנים על גבי שנים זה מה שהוא עושה בשיעורים? מקריא מדף? כל מרצי בבצלאל, גם העיוניים שבהם, ידעו לעמוד מול קהל ולדבר.
מסעדה זה לא רק אוכל 561490
טוב, אנחנו פשוט לא מדברות על אותו סוג של מסעדות, ועל אותו סוג של חוויה (חוויה היא בעצם המצרך שמי שהולך למסעדת יוקרה מבקש לקנות).
מסעדה זה לא רק אוכל 561493
כלומר: לא ללכת לשם עם בטן ריקה?
מסעדה זה לא רק אוכל 561497
''חוויה'' לא סותרת שובע (ואפשר לשבוע גם בלי לקחת הביתה שאריות ליומיים).
מסעדה זה לא רק אוכל 561500
דן בן אמוץ הבשלן (''בחסד'', היו שאמרו) היה מבקש מראש מאלה שהיה מזמין לארוחות פרי הגותו, שיאכלו קודם ושלא יגיעו לביתו רעבים. זאת ע''מ שהארוחה תהווה בשבילם רק מקור הנאה לחושים - בניגוד להשבעת רעב פשוטה, שבשבילה המבשל יכול לעבוד הרבה פחות ועם מצרכים יותר בסיסיים.
מסעדה זה לא רק אוכל 561507
אותי לימדו כילד לא לבוא לארוחות אצל מארחים רעב, ''שלא תהיה חזיר'' הסבירה לי אמא.
מסעדה זה לא רק אוכל 561508
אם אני לא רעבה, אני לא אוכלת.

אם אתה אוכל כשאתה שבע, אתה מהר מאוד מגיע למצב של אילוץ עצמי לאכול, כי האוכל כל כך טעים. ואז אתה מגיע למצב של יתר-שובע, ומתחרט.
מסעדה זה לא רק אוכל 561546
בדיוק. ההדוניזם שלו דווקאי וקצת מעצבן אותי אם כי אני מתקשה לנסח מדוע.
מסעדה זה לא רק אוכל 561545
נראה לי ש"בחסד" של שנות הששים-שבעים בארץ = גרוע של ימינו.
מסעדה זה לא רק אוכל 561556
"בחסד" הוא קיצור של "בחסד עליון" ו/או "בחסד אל": טוב, מוכשר - במובן חיובי, לא במובן גרוע. בניגוד לשינויים שקורים לפעמים בשימוש בביטויים מסויימים, השימוש בביטוי הזה היה בשנות הששים-שבעים כמו כיום. בתיה אפולו, אלמנתו של דב"א, בראיון מ-‏2008: "מה שאני הכרתי בדן היה טוב. כל השנים שהיינו ביחד הוא היה מפנק... והוא היה בשלן בחסד...".

מסעדה זה לא רק אוכל 561559
אה, היא התכוונה לרמת הבישול ולא לפירוש המלה. נדמה לי.
מסעדה זה לא רק אוכל 561576
אה, חששתי שאולי לא הבנתי את הכוונה, וכרגע נראה לי שאולי אתה באמת צודק.

זה היה מזמן, אבל שנות השבעים המאוחרות ושנות השמונים המוקדמות, שבהן כתב דב"א את ספריו "זיונים זה לא הכל" ו"זיוניוני הדרך", הן רחוקות מאוד-מאוד מתקופות הצנע, המיתון וכו'.

זכור לי, למשל, שהנ"ל הסביר איך להכין בויאבז ‏1 עפ"י האסכולה של טבחית צרפתיה כלשהי, כחלק מאיזשהו סיפור ארוטי-גסטרונומי מן הסוג שאפיין אז את כתיבתו. נראה לי שהבשלנים של היום יכולים רק לקנא, ובהחלט לא לטעון שבמונחים של היום זהו בישול "גרוע". מיושן אולי כן, את זה תמיד נוח לטעון. גרוע - בפירוש לא. להיפך.

בניגוד לרושם שאולי יצרתי, כוונתי היא לא שדב"א המנוח הוא העניין המרכזי כאן. העניין המרכזי הוא כעין "ירידת דורות", המתרחשת לאורך הזמן בכל מיני תחומים, מוסיקליים, אמנותיים, חינוכיים, אתיים (בפוליטיקה וכו') ואחרים, ככל שמתגברת שליטתה של ראיית העולם השו"חית-טכנולוגית. ובכלל זאת, הרושם שלי (לא מתוך עיסוק בנושא, בעיקר מתוך קריאה) הוא שמתרחשת ירידה כנ"ל גם בבישול, בשפיזם (מילה שלי, כרגע, לעיסוקו של השף) וכיו"ב - ירידה, ריקנות, אחיזת עיניים - דווקא ככל שמתחבבת אופנת הדיבורים על האוכל כ"אמנות".

1 לא ברור לי גם למה התכוונה ברקת בהערה על "הדוניזים", באחת התגובות, אבל נימת דבריו בסיפור זה לא היתה הדוניסטית אלא קשורה יותר בהנאת המסעות למקומות עממיים, פשוטים ולא תיירותיים.
מסעדה זה לא רק אוכל 561585
גם בשנות השבעים המאוחרות היה קשה מאוד או בלתי אפשרי להשיג בארץ חומרי גלם טובים וטריים. אמנם הפירות והירקות תמיד היו טובים, אבל גם מהם יש סוגים שפשוט לא היו בארץ. ורמת המוצרים המעובדים היתה בסיסית עד מחפירה. אבל אני התייחסתי גם *לדעה* על רמת הבישול שלו ולא רק לרמת הבישול עצמה -סועד ממוצע שהיה רגיל ללחם אחיד עם מרגרינה וריבת פובידל קנויה, וטעם פתאום משהו שונה ברמה גבוהה יותר, מן הסתם נתן לו קומפלימנטים מפליגים כמו "בחסד". זאת לעומת החיך שלנו כיום, שהוא אנין יותר ומורגל בקפיצות והפתעות.
כמובן שגם בשנים ההן היו אכלני גורמה לא מעטים בקרב הבוהמה בארץ, שהיו מספקים את הצורך בעיקר בנסיעות לחו"ל (צרפת למשל) ו/או בייבוא אישי של חומרי גלם משם.

דב"א היה הדוניסט ידוע, לא? (בתחום האוכל / מין / בילויים / שתייה ועישון). זה השתלב עם האנטי-אלטרואיזם שלו (השפעת איין ראנד) ועם ההתרסה נגד הממסד השמרני. בעשרים-שלושים השנים האחרונות לא התעמקתי בכתביו, אבל זה הרושם שקיבלתי מדפדוף בהם אז.
מסעדה זה לא רק אוכל 561589
והיו גם מאו''ל (מנחם תלמי), לוקולוס (עמוס קינן), ו-ר. איסטניסט הנהדר (לא יודע מה שמו האמיתי) שבכל ביקורת מסעדות לא התעצל לבדוק מה קורה בשירותים.
מסעדה זה לא רק אוכל 561598
מעבר לבישול ביתי, ההתמצאות שלי באוכל, אופנות ומסעדנות היא לא רחבה, כך שלא אתווכח עם העניינים ה"מחפירים". כללית, זה נשמע לי כהכללה הרחוקה מן הדיוק.

הדיו של דימוי שנוצר לדב"א בעיקר לאחר מותו עולים חזק מדברייך, ונדמה לי שהם-הם שנותנים את הטון, יותר מהדפדופים של אז. אם כי עלי להודות שאת העניין המוזר של הסועד-הממוצע-לחם-מרגרינה-ריבה לא הצלחתי לשייך לשום דבר שהוא כתב או שכתבו או אמרו עליו, לא לשום דבר מן הסיפור האמיתי וגם לא לשום חלקים מהדימוי. כמה אוכלי לחם-מרגרינה-ריבה היו, לדעתך, בין משתתפי הארוחות ומשבחי בישוליו, שהיו בד"כ ידידיו הקרובים? זה נשמע מצחיק.

כן, הוא היה הדוניסט, אם כי מדוייק יותר יהיה לומר שכישראלי הוא הקדים את זמנו, ואלמנטים מחייו שהיו אז יוצאי דופן, הם חלק טבעי בחייהם של רבים כיום. בסך הכל, הוא היה בנאדם שקם בבוקר והיה עובד שעות ארוכות ביום, וזאת רק מתוך משמעת עצמית - הוא לא היה פקיד או פועל של איזה בוס. לא הכרתי אותו אישית אבל הכרתי-אנשים-שהכירו, ונראה לי שיותר משהיה הדוניסט, רצה להיות כזה, ואולי אפילו יותר משרצה להיות - קיננה בו תשוקה לטפח תדמית כזו - ורק בנקודה הזאת יש השקה מסויימת בין מה שיצר הוא עצמו למה שיצרו לו לאחר מותו. ונדמה לי שאת אומרת "הדוניסט" לא משום שהיה ולא משום שרצה להיות, אלא משום שהיה ידוע ככזה. מוזר - הרי את, העיתונאית, יודעת יותר טוב מרבים אחרים שאין הרבה בין האדם עצמו לבין הדימוי הפומבי - בודאי לא כזה שנוצר במידה רבה ע"י ידיים מכוונות לאחר מותו.

חוץ מאוכל-שתיה-גבר-אישה, הוא אהב גם מוסיקה קלאסית בהשפעת אחד המורים בבן-שמן, והעריץ את קתלין פרייר.

השפעת ראנד לא היתה ישירה אלא נבעה מהערצתו לקרוי, וזו נמשכה בפועל אולי שלוש-ארבע שנים, אם כי הכיתוב "ספריות ההשאלה שודדות..." הודפס עוד זמן רב על הספרים.

מוזר לי, מוזר ומפתיע, תפקיד הסנגוריה הזה על דב"א, ואסיים בזאת.
מסעדה זה לא רק אוכל 561604
זהו שהוא עבד לא אומר שלא היה הדוניסט. אם הוא דגל באוכל טוב, מין מרובה, מוזיקה ט ושאר תענוגות חושים, בדרגה שהופכת אותם לאידיאולוגיה שחיים לפיה, ואמנם כך עשה, אז במילון שלי הוא הדוניסט.
מעבר לזאת, מדוע את מניחה שאני קטגורית שלו? האם הדוניסט זו קללה בעיניך?

נכון, לא בטוח שחוג ידידיו הקרוב חי על מרגרינה וריבה תוצרת הארץ. אבל אלה היו הסטנדרטים של אוכל אז בארץ. ומכל מקום, גם הבוהמיינים האנינים ביותר אכלו לחם אחיד, כי זה מה שהיה פה אז.
מסעדה זה לא 561617
במכולת של דלין היה גם פומפרניקל.
מסעדה זה לא רק אוכל 561618
היה גם לחם שחור, ולחם חי.

לחם חי כמו פעם שיווקו עד לפני שנה-שנתיים, שאז החליטו להחליף את הנוסחא או משהו, כי הטעם השתנה.
מסעדה זה לא רק אוכל 561640
יופי, אני יודעת (נתתי דוגמא רטורית), אבל כ-ל שלושת הסוגים היו באותה רמה בינונית. לא היו פוקצ'ות, באגטים, לחמי שאור, לחמי דגנים מעורבים או בכלל דגנים מלאים (השחור האחיד לא מלא), לחמניות אישיות כנ"ל ועוד עשרות תת-סוגים שיש היום בכל סופר או במאפיות גורמה (או לצורך העניין, שאנשים מכירים ויודעים להכין בבית).

היתה גם פיצה בשנות השבעים - את באמת רוצה להשוות בין רימיני לטוני וספה?
מסעדה זה לא רק אוכל 561815
אכן השפע הזה לא היה.
אם כי - פיתות היו, לחמניות גם (שוקו ולחמניה בקייטנה, זוכרת?), בגטים אני זוכרת מילדותי, והלחם החי, היה עשוי מחיטה מלאה.
מסעדה זה לא רק אוכל 561835
"מילדותך" = 10 שנים אחרי ילדותי. זו לא אותה תקופה. אני לא זוכרת בגטים בשנות השבעים המוקדמות. זוכרת חצי לחם במכולת בהקפה, ושוקו בבקבוקי זכוכית אישיים (רק אח"כ נכנסו השקיות האישיות מפלסטיק).
מסעדה זה לא רק אוכל 561875
הממ.
כן. אני מקפידה לשכוח שיש לך איזה עשור עלי.
מסעדה זה לא רק אוכל 561619
צריך לתקן כאן איזו תקנה איילית חדשה, שמי שאומר "אסיים בזאת" - לא מושכים אותו בכוונה להמשיך הלאה.

לא, לא הבנתי שמדובר בהדוניסט מהמילון הרגיל שלך. לפי תגובה 561546 חשבתי שמדובר באיזשהו זן מיוחד של הדוניסטים שהטקסונומיה עוד לא הספיקה לקטלג.

מסכנים, אגב, כל הבוהמיינים ההם. בזמן שהם נאלצו להתענות עם לחם אחיד ומים לחץ, אני, בילדותי שבבית שניצל-פירה יקי-סטנדרטי, אכלתי ביפו, באבולעפיה, כמה דברים טובים. ופה ושם נהניתי מלחם צרפתי של אופים יהודים (סליחה) שהיה בכלל לא רע, ופיתות דרוזיות דקיקות ענקיות ונפלאות במקומות שאפילו אין לי מושג מהם אבל הם היו בסביבות חיפה, ליתר דיוק בדליה, ונדמה לי שאפילו הבר-מינן כתב עליהם משהו טוב או שניים. אגב, בעיני גם לחם אחיד הוא טעים כשהוא טרי או קלוי (בעיקר בשני המצבים האלה, לא במצבי ביניים), למרות שבזמן האחרון מישהו כבר הספיק להעליב אותו לפנייך, תגובה 559905.

יאללה, עכשיו היאבקות בבוץ או שאפשר ללכת לנמנם קמעא? פייסטה או סייסטה?
מסעדה זה לא רק אוכל 561620
כשאחת האפשרויות היא סייסטה, האפשרות הנכונה היא סייסטה.

_____________
העלמה העפרונית, מקנאה
מסעדה זה לא רק אוכל 561621
התקבלת!
מסעדה זה לא רק אוכל 561641
הדיון הזה לצנימים בעיניי.
מסעדה זה לא רק אוכל 561746
ניכר שאינו מבין דבר, היה צריך לדגול באוכל מרובה ומין טוב.
מסעדה זה לא רק אוכל 561699
"אוכל שתיה גבר אישה?" בוא נדייק: אוכל שתיה וילדות קטנות.
מסעדה זה לא רק אוכל 561583
אכן.
מסעדה זה לא רק אוכל 561510
גמני טרם הספיקותי לפקוד מסעדת יוקרה. פיסגת הקולינריה שלי היא מסעדת עדנה ברמת השרון, שנמצאת ליד מקום שעבדתי בו פעם. מסעדה עם אינטגריטי - אוכל טעים מאד, מחירים הוגנים, מקום נעים, ושירות זריז ולא מעיק. היתה לי חוויה רוחנית מהאינטגריטי הגסטרומי.
מסעדה זה לא רק אוכל 561498
'
זו בדיוק אחת מהטענות שהועלו במאמר מול הרבה מסעדות בישראל. שהן משווקות חוויה, גימיקים, כלים, עיצוב, אווירה - במקום להקפיד על אוכל משובח.

ולאחר שנים של אכילה בחוץ המסביב פחות חשוב. את באה כדי להנות ממנות שלא תרצי להתאמץ, או אין ביכולתך, להכין בבית.
מסעדה זה לא רק אוכל 561517
שלא לדבר על שׁוֹר אָבוּס וַאֲרֻחַת יָרָק.
סטייק אנטריקוט 561285
התעשיה
סטייק אנטריקוט 561287
מישהו רוצה לעשות סרט מקביל של תעשיית הסויה והסלטים?
מי אתה שגיא כהן? 561295
1. מי אתה מר שגיא כהן ומה קירבתך לנושא המסעדנות?
2. הכתבה אינה ראויה היתה להתפרסם מהטעם הפשוט שהינה שיטחית ומתאימה לעיתון רכילותי
ולא לעיתון המתימר להיות "עיתון לאנשים חושבים".
לא נמסר לקורא ההדיוט בכמה מסעדות ביקר המבקר? באלו סוגי מסעדות?
אלו תפריטים בדק? עם כמה בעלי מסעדות דיבר? עם כמה שפים שוחח?
בקיצור לא נעשה כאן אפילו שבב של תחקיר.
נ.ב.
למען הגילוי הנאות הרני להצהיר כי אין לי שום קשר למסעדנות כל שהיא מלבד
ביקורי הלא קבועים במסעדות שונות כאדם פרטי המשלם מכיסו עבור ההנאה שבביקור.
מי אתה שגיא כהן? 561298
מי אתה מר גלובי?
אבל כמו שלמדנו בהגדה: שאינו יודע לחפש, את פתח לו:

שגיא כהן [ויקיפדיה]
מי אתה שגיא כהן? 561305
חן חן על הקישורים
כאחד שאינו נמנה על קוראי "עיתון לאנשים חושבים" איני מכיר את שגיא כהן.
לאחר דיפדוף בקישורים דעתי לא השתנתה. הכתבה שיטחית ביותר.
האם שגיא כהן וצפריר כהן חד המה?
ולשאלה מי אתה mr.globy הרני להשיב מעט בהרחבה.
אזרח מהשורה אשר כאשר חשקה נפשו לסעוד במסעדה עם בני ביתו או מי מחבריו
עושה זאת בנפש חפצה ובטן ריקה.
ולשאלה שלא נשאלה.
לא, איני קורא בדרך כלל ביקורת מסעדות. מהטעם הפשוט שאין טעמי חיך אחד דומים לשני.
אני עדיף לבדוק מסעדות באשר הן על פי טעם חיכי בלבד.
כן אני קורא בנפש חפצה אודות אופן הכנת מצרכים שונים מהן מיוצר מזון וכיצד מכינים מאכלים שונים.

בתאבון

mr.globy
מי אתה שגיא כהן? 561307
לא ידוע לי על קרבת משפחה ביני לבין שגיא כהן, טל כהן (אף אחד מהחמישה. מצטער, לא מוצא את התגובה) או כל כהן אחר שזכור לי מהאתר. אני מניח שקוראי האתר יוכלו להאשים אותי בהרבה דברים. אבל לא בהיותי מבקר מסעדות.

בכל מקרה, מה דעתך על טענתו שהמסעדות בשנים האחרונות הן לא מה שהיו פעם?
מי אתה שגיא כהן? 561319
ראשית לא האשמתי את כבודו בשום דבר מלבד תהיה אם יש קשר כל שהוא בינך לבין שגיא עקב שם משפחה זהה.
ולשאלתך האם אני מסכים לטענתו שיש שינוי במסעדות.
כן יש שינוי ואילו לא היה שינו אזאי היה הדבר מצער.
שינוי לטובה או לרעה? זאת שאלת מיליון הדולר.
בהיותי צעיר לימים סעדתי ליבי במסעדות מסוג אחד.
בבגרותי שונה טעמי כך שאין בידי להשיב תשובה מנומקת.
השורה התחתונה הקובעת בסופו של דבר הינה הקהל שבא לסעוד.
חושבני כי הקהל שבא לסעוד יודע לעמוד על שלו.
קהל שלא ימצא את מבוקשו ידיר חיכו מהמסעדה.
חושבני כי אדם הבא לסעוד בלבד ימצא את המסעדה המתאימה לו.
אדם המחפס בידור עם האוכל ימצא גם הוא את מבוקשו.
אסור לשכוח עובדה בסיסית אחת. מסעדה הינה עסק.
עסק המופעל על ידי בעלים החפצים להוציא את פרנסתם ממנו.
אם חפץ שף זה או אחר להעמיד את כישוריו לדין הסועד.
יואיל וימצא את המשקיע או שיממן את עצמו.

ובשולי הדברים
בימים אלו רצה באחת הערוצים השונים של הטלביזיה סדרה על איך מכינים אוכל.
הסידרה מתמקדת באים מכינים את המצרכים השונים מהם מורכבים ארוחות שונות.
לטעמי הסידרה מרתקת, מומלץ.

בתאבון

mr.globy

מי אתה שגיא כהן? 561309
למה אתה הולך סחור סחור, שים את הדברים על השולחן:
צריך לבדוק מי מממן את שגיא כהן ובכלל את ענף ביקורת המסעדות ויפה שעה קודם.
ברור לחלוטין שמדובר בגורמים אנטי/פוסט קולינאריים שכל רצונם הוא להכפיש ולהשפיל את ענף המסעדנות הציוני בכלל ואת הרושפלדיה בפרט.
''כמה קטן, ככה יקר'' 561398
גם צבי גילת כותב על מסעדה עם מנות קטנות בתמחור גבוה.
''כמה קטן, ככה יקר'' 561400
טוב, זה ננו-טכנולוגיה.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים