האם תיירות המרפא פוגעת בחולים ישראלים? 3408
בתי חולים בישראל מטפלים באזרחי מדינות זרות ובפלסטינים, תמורת עשרות מיליוני שקלים בשנה. האם הם מצליחים שלא לפגוע במטופלים ישראלים?
לרמתם הרפואית הגבוהה של בתי החולים בישראל יש ביקוש ער מצד אזרחי מדינות זרות ותושבי הרשות הפלסטינית. הדבר מהווה מקור הכנסה חשוב עבור בתי החולים, אך מאידך מעלה חששות שאותם "תיירים" צורכים מהמשאבים המוגבלים של בתי החולים, על חשבון הישראלים. כתבה של רוני לינדר גנץ ב-TheMarker, ותחקיר של רביב דרוקר לערוץ 10, חושפים את הדילמות הכרוכות בתופעה.

התחקיר של דרוקר חושף מקרה של פגה מהרשות הפלסטינית שהתקבלה לבית החולים לילדים "שניידר", בניגוד לבקשות קודמות של אנשי צוות להימנע מקבלת ילדים מהרשות, שלדבריהם מועדים להיות חולים יותר בחידקים עמידים לאנטיביוטיקה. אכן שלושה ילדים ישראלים נדבקו בחיידק מאותה פגה, אם כי לא חלו.

עוד חשף דרוקר בכתבתו פניות של אנשי צוות ב"שניידר" להגביל קבלת ילדים "זרים", שנומקו לרוב בחוסר משאבים, בפרט חוסר באחיות. אך מנהל בית החולים, פרופ' יוסף פרס, מבקש להמשיך בנוהג זה: "אני רואה ברפואה בינלאומית וטיפול בפלסטינים את אחד היעדים של שירותי בריאות כללית [בעלת בית החולים] ובית החולים שלנו. לאור זאת, יידחו מקרים חריגים בלבד לאחר שיקול דעת". לצד השיקול ההומניטרי, תגובות בתי החולים רומזות לכך שהרווחים מתיירות המרפא מושקעים בשיפור יכולותיהם הרפואיות של בתי החולים, וכך בעצם תורמות גם לחולים הישראלים.

ועדה שהקים משרד הבריאות המליצה על כמה כללים למניעת קונפליקט ותחרות על משאבים בין מטופלים ישראלים וזרים. המלצותיה אמורות להיות מועברות בימים אלה כהנחיה מחייבת לבית החולים. ביניהן, שהטיפול ייעשה רק בשעות אחר־הצהריים במתכונת של "עבודה נוספת", או בשעות הבוקר בתשתיות שבית החולים יוסיף במיוחד לשם כך.
קישורים
כתבה של רוני לינדר גנץ
תחקיר של רביב דרוקר
מקרה מפורסם של תינוק עזתי שטופל בישראל
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חברה וכלכלה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  בואי לאילת, לאילת • תשע נשמות • 85 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • טווידלדי
  עוד סוג של תיירות מרפא • אא • 2 תגובות בפתיל
  הויכוח נמשך • ירדן ניר-בוכבינדר
  הויכוח נמשך • טווידלדי
  הויכוח נמשך • יהונתן בר
  הויכוח נמשך • אריק
  הויכוח נמשך • שוקי שמאל
  הויכוח נמשך • כבשה • 3 תגובות בפתיל
  הויכוח נמשך • יהונתן בר
  הויכוח נמשך • שוקי שמאל
  הויכוח נמשך • איציק ש.
  הויכוח נמשך • כבשה
  הויכוח נמשך • שוקי שמאל
  הויכוח נמשך • יהונתן בר
  הויכוח נמשך • שוקי שמאל
הויכוח נמשך 604479
אני לא כ"כ יודע למה הכוונה שלך ב"להצדיק". זה המצב, מדובר בחוזה אישי שנתחם עם הרופא במקום עבודה ש- 99% מהעובדים שלו מועסקים בחוזה קיבוצי, אז אני מניח שיש סיבה לכך מעבר ל"קשרים".

אני לא מכיר את הרמה המקצועית של הרופאים הספציפיים האלו, אבל אם נסתכל על שניים מהם:
* גבריאל סנדרו, מנהל יחידת ניתוחי כלי-דם, מרוויח 90,000 ש"ח בחודש - 1,080,000 ש"ח או 280,000$ בשנה. זהו בערך השכר החציוני למנתחי כל"ד בארה"ב.
* מספר 68, מנהל מחלקת הרדמה - מרוויח 63,000 ש"ח בחודש - 756,000 ש"ח או 200,000$ בשנה. זהו השכר אותו מרוויחים שלושה רבעים+ ממנהלי ההרדמה בארה"ב.
אנחנו רואים שיש מקומות בעולם בהם השכר הזה הגיוני ונפוץ.

הם (כנראה) מצטיינים בתחום הרפואי והניהולי. אנחנו מצפים ממנהלי יחידות ומחלקות שיהיו מאוד מקצועיים בעבודתם. לכן אי אפשר להצניח "בוגרי ניהול" לתפקיד; גם בחברות הייטק אנחנו מצפים שהמנהלים יהיו בעלי אוריינטציה טכנית.

ב. ברפואה פרטית אין מחלקות ממש. רופא בקליבר המדובר מבלה את זמנו במסגרת הרפואה הפרטית בביצוע פרוצדורות.
ג. אני מניח שאין ברירה. אם לא תשלם לפרופ' גדעון סהר 100,000 ש"ח לנהל את מחלקת ניתוחי החזה בסורוקה, מי יתקע לידנו שיהיה לו מחליף זול יותר וטוב לא-פחות?
  הויכוח נמשך • שוקי שמאל • 4 תגובות בפתיל
רופאות שוות יותר 751886
'רופאות נשים, בדגש על רופאות - משתכרות בכ-‏1,500 שקלים לשעת עבודה ו-‏12,000 שקלים ליום עבודה אחד בלבד: זאת לאור הביקוש לרופאות, בעיקר בקרב ריכוזי אוכלוסיות של חרדים. רופאת נשים שתעבוד במשרה מלאה בקופת חולים תוכל להרוויח שכר של כ-‏240 אלף שקלים בחודש.'
----
רופאות שוות יותר 751888
כן, אם כי סביר למדי שממשלות ישראל לדורותיהן סובלות מאותה קצרות ראייה בתחום הבריאות כפי שסובלות בתחום התחבורה והנדל"ן: חוסר יכולת בתכנון וחשיבה ארוכת טווח.
מתסכל לראות ש-‏10 שנים חלפו מההודעה הקודמת, ונראה שלא הרבה השתנה.

בכל מקרה - הכשרה של רופא לוקחת הרבה זמן, וגם היא מעוותת כיוון שרוב מוחלט של ההכשרה (קרי: התמחות)‏1 מתבצע בבתי-חולים במסגרות דחופות ודחופות-למחצה; 'צוואר הבקבוק' שנגזר מהצורך של בתי-החולים משפיע בעקיפין על כמות הרופאים שיגיעו בסוף לקהילה.
מכאן קצרה הדרך למחסור של רופאות נשים, שמוביל לאנומליות כמעין אלו - גם ללא צורך בחוזה אישי מיוחד כמו אותם רופאים-כוכבים שתוארו אז.

מהיכרות עם המספרים אני מעריך שבפועל מדובר במספר ספור של רופאות, שעובדות בסכום כזה; כמו כן, להערכתי גם הן לא עובדות במשרה מלאה בסכומים אלו, ואיני יודע האם באמת מי שמרוויחה 1500 לשעה אכן מרוויחה 240K לחודש.

1 למעט רופאי משפחה
רופאות שוות יותר 751890
1. האם המחסור ברופאות נשים, נובע לא רק מהדרישה הקשיחה לרופאות מהמגזר החרדי/הערבי/שמרני אלא גם מהמגזר הכללי/חילוני ? נדמה לי שגם המודעות בנושא ההטרדות המיניות של רופאים גברים תרמו להגדלת ביקוש הרופאות.

2. זה לא סוד הרי שיש בישראל מגזרים ‏1 שמבקשים טיפול של רופאות ומכאן שוב הכשל בתכנון לטווח הארוך. ישנה אפשרות לתעדף קבלת סטודנטיות על סטונדטים בלימודי רפואת נשים?
-------
1 בסדרת הטלויזיה - רמזור (ע3פ1), דמותו של מילר מגלה שרופא הנשים של אשתו 'ד'ר שדמה', הוא חברו החנון שקיבל ממנו מכות בבית הספר. מעבר לתובנות 'נקמת החנונים', הפחד הקמאי מהרופא - הזכר - מופגן באי נוחות.
רופאות שוות יותר 751891
1. כן, אבל הדרישה לרופאה בקרב הציבור החילוני היא הרבה יותר גמישה, ויש אפילו המעדיפות רופא גבר.

2. כדי לדייק את השאלה שלך, אני אתאר בקצרה את מסלול ההכשרה של רופא - 4/6 שנים בי"ס לרפואה כסטודנט, עוד שנה סטאז'ר (שזה 'כמו רופא רק בפיקוח'), ואז מקבלים תואר דוקטור לרפואה (MD). לאחר מכן, ממשיכים להתמחות 4-6 שנים ועובדים כרופא מתמחה. מכאן, אין כזה דבר "סטודנט בלימודי רפואת נשים" שכן סטודנט הוא תמיד סטודנט ללימודי רפואה כלליים; בהמשך ללימודים, עם קבלת התואר 'רופא' (או 'רופאה'), הופך מתמחה ומתחיל התמחות ברפואת נשים במחלקה בבית חולים שבסיומה מגיע התואר "רופא מומחה". לכן, אני אנסח מחדש את ההצעה שלך כהצעה לקבלת עוד מתמחות להתמחות ברפואת נשים.
מעבר לחריגה מעקרון השוויון שלא בטוח שתעמוד במבחן משפטי, יש פה בעיה יותר עמוקה לטעמי - ההכשרה מתבצעת בבית חולים, במסגרת דחופה/סמי-דחופה. הדרישה למצבת כח אדם מסויימת, התנאים של המתמחים, הקושי, התקנים, העומס, התורנויות - כולם נגזרים מהצרכים והתנאים בבתי החולים. למרות שכיום התמחות ברפואת נשים הופכת להיות יותר נגישה וקוסמת גם לנשים שמעוניינות לשלב קריירה ומשפחה, עדיין מדובר במקצוע תובעני, כירורגי, ועתיר בתורנויות תובעניות ומתישות, ומסיבה זו נמשכות אליו פחות נשים מאשר מקצועות כגון רפואת עור או רפואת משפחה. דהיינו, כדי שיצאו יותר נשים מומחיות לקהילה, צריך שיותר נשים תרצנה להתמחות במקצוע הזה מלכתחילה.
התמחות ברפואת נשים לוקחת 6 שנים, וכדי להשפיע על כמות המומחיות צריך תכנון מראש, חשיבה אסטרטגית וראייה ארוכת טווח שנדיר למצוא במחוזותינו - שלא לדבר על הפחד הקמאי משינוי אצל קברניטי המערכת.
רופאות שוות יותר 751893
'מעבר לחריגה מעקרון השוויון שלא בטוח שתעמוד במבחן משפטי' -

העדפה/אפלייה מתקנת לטובת הנשים יכולה לבוא בחשבון בנסיבות העניין. אם כי כפי שציינת, זה אמור לבוא מבפנים ואולי זאת מטרת הכתבה.

'עדיין מדובר במקצוע תובעני, כירורגי, ועתיר בתורנויות תובעניות ומתישות'-

מהביקורים 'שלי' אצל רופאי הנשים במרפאות - לא בתי חולים - לא התרשמתי שהם עובדים קשה או שאני מתאר 'עובדים קשה' בצורה אחרת.

ואני באמת לא מבין למה במדינה נורמלית וסבירה אין 'תכנון מראש, חשיבה אסטרטגית וראייה ארוכת טווח', בנושאים שאינן שנויים במחלוקת.
רופאות שוות יותר 751895
>> ואני באמת לא מבין למה במדינה נורמלית וסבירה אין 'תכנון מראש, חשיבה אסטרטגית וראייה ארוכת טווח', בנושאים שאינן שנויים במחלוקת.

דנמרק?
רופאות שוות יותר 751907
"העדפה/אפלייה מתקנת לטובת הנשים יכולה לבוא בחשבון בנסיבות העניין"
א. כן, אבל זה יהיה קשה, בגלל המרחק בין קבלת הנשים להתמחות ועד שיש לנו יותר מומחיות בקהילה. מי יתקע שאותן נשים בכלל תרצנה לעבוד באותה קהילה 6 שנים מאוחר יותר? ואולי תעדפנה לעבוד בתחום ממילדות (כמו גינקולוגיה או פוריות)? ואולי תעדפנה לעבוד במקום אחר?
המבחן המשפטי אולי מאפשר אפליה מתקנת כדי לתקן משהו כעת, לא משהו שאולי ישפיע שנים רבות בעתיד ואולי לא. זה כמו להגיד שיש מספיק נשים בפקולטה במדעי המחשב, אבל אין מספיק פרופסוריות למדעי המחשב, ולכן נקבל עוד נשים לפקולטה היום בתקווה שתהיינה פרופסוריות בעתיד.

ב. 'מהביקורים 'שלי' אצל רופאי הנשים במרפאות - לא בתי חולים'
כן, זו הפואנטה שלי. בגלל שקשה להיות מתמחה לרפואת נשים, פחות נשים הולכות לתחום הזה. הקושי בהתמחות הוא הקושי בבית-החולים, ואם תבקר במיון נשים/מיילדותי תבין במה מדובר.
זה חבל, שכן בגלל "שיקולי בתי-חולים" מי שמושפע היא הקהילה.

ג. 'ואני באמת לא מבין למה במדינה נורמלית וסבירה אין 'תכנון מראש, חשיבה אסטרטגית וראייה ארוכת טווח', בנושאים שאינן שנויים במחלוקת.'
תמיד כשרוצים לשנות, זה מזיז למישהו את הגבינה... לא כולם אוהבים שינויים.
רופאות שוות יותר 751908
ב. כן,תארתי לעצמי שיש הבדל בין מרפאות ממוזגות ונעימות לבין הטירוף בבתי החולים.
רופאות שוות יותר 751896
תחזית: המחסור הבא יהיה בכירורגים לשינוי מין, בגלל שגניקולוגים רבים ירצו להיות מיליונרים.
רופאות שוות יותר 751900
כמדומני שלא חייבת להתבצע פעילות כירורגית כדי שרופא נשים יהפוך לרופאת נשים. זה הליך יותר פורמלי.
  הויכוח נמשך • ירדן ניר-בוכבינדר • 5 תגובות בפתיל
  הויכוח נמשך • איציק ש.
  הויכוח נמשך • ברקת • 109 תגובות בפתיל
  הויכוח נמשך • כבשה
  ללא כותרת • ירדן ניר-בוכבינדר • 14 תגובות בפתיל

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים