בתשובה לאח של אייל, 08/08/25 11:02
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 780861
תגובות בעולם להחלטת הקבינט

"""
שעות ספורות לאחר ההכרעה בקבינט על כיבוש עזה, המשמעויות המדיניות כבר נראות היטב: גרמניה, אולי המדינה החשובה ביותר באירופה וגם אחת הידידות הגדולות ביותר של ישראל ביבשת, הודיעה כי תפסיק להעביר לישראל נשק שניתן לעשות בו שימוש במלחמה בעזה.

בהצהרה דרמטית שמסר הקנצלר פרידריך מרץ לאחר אישור הקבינט את תוכנית נתניהו, הוא אמר כי "ממשלת גרמניה לא תאשר עד הודעה חדשה כל ייצוא ציוד צבאי לישראל, שבו ניתן לעשות שימוש ברצועת עזה". מרץ אמנם אמר שלישראל "זכות להגן על עצמה מול הטרור של חמאס", והבהיר כי "אסור שלחמאס יהיה כל תפקיד בעתיד עזה", אבל לצד זאת אמר כי הוא "מודאג מאוד ממצב האוכלוסייה האזרחית בעזה".

לדבריו, החלטת הקבינט לכבוש את עזה מקשה גם לראות כיצד ניתן יהיה לעמוד במטרות של שחרור החטופים ופירוק חמאס מנשקו, ולפיכך הוא נאלץ להכריז על אמברגו הנשק. הקנצלר הגרמני הדגיש כי "המגעים להפסקת אש ולשחרור החטופים נמצאים בראש סדר העדיפויות שלנו", וציין עוד כי הוא "מפציר בישראל לא לקחת צעדים נוספים לעבר סיפוח הגדה המערבית".
...

החלטת הקבינט מהלילה עוררה שלל גינויים בעולם, ומעט אחרי הקנצלר הגרמני גינה אותה גם שר החוץ של הולנד קספר ודלקאמפ, שאמר כי מדובר ב"צעד שגוי". לדבריו, "המצב ההומניטרי בעזה קטסטרופלי ודורש שיפור מיידי. ההחלטה הזו לא תתרום לכך ולא תסייע בהחזרת החטופים לביתם". משרד החוץ של בלגיה הודיע מיד אחר כך כי זימן את שגריר ישראל על מנת להביע בפניו את "ההתנגדות המוחלטת להחלטה הזו" - וגם למה שתיאר כ"המשך הקולוניזציה" וההצהרה הישראלית שאימצה הכנסת על כוונה לספח את יהודה ושומרון. גם דנמרק קראה אחר הצהריים לישראל "לחזור בה מיד" מההחלטה.

אוסטרליה הייתה המדינה הראשונה שהגיבה הבוקר להצהרה על כוונה לכיבוש עזה. "אנחנו מפצירים בישראל לא לבחור בנתיב הזה", אמרה שרת החוץ פני וונג. "זה רק יחריף את המצב ההומניטרי בעזה". ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, שאיים כי ללא הפסקת אש ארצו תכיר במדינה פלסטינית כבר בחודש הבא, אמר הבוקר דברים לא פחות חריפים: "החלטת ממשלת ישראל להסלים עוד את המתקפה על עזה שגויה. אנחנו מפצירים בישראל לשקול אותה מחדש מיידית. הפעולה הזו לא תועיל בדבר לסיום המלחמה או להבטחת שחרור החטופים. היא רק תוביל לעוד שפיכות דמים".

"""
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 780863
ואף מילה על מיקרונזיה? תקשורת שמאלנית.
רון ישי על השר כץ 780935
על העימות בין שר הבטחון לרמטכ"ל. כתבה ארוכה של רון בן ישי

מצרף רק את הפתיח.

"""
תדע כל אם עברייה שעסקן פוליטי יקבע מי יוביל את בניה ובנותיה לקרב.

שר הביטחון יזם עימות עם הרמטכ"ל במטרה להשפיל אותו, לכרסם בסמכותו ולהראות מי הבוס. למרות שהרמטכ"ל ביקש להיפגש איתו לפני דיון השיבוצים, כ"ץ דחה אותו ואחר כך טען שגם לא תיאם אותו. זמיר, שמודאג משחיקת מפקדי השדה הבכירים שנלחמו ללא הפסקה מאז 7/10 ומשפחותיהם נפגעו קשה - רצה לרענן את שורות הפיקוד הבכיר, גם לפני המערכה הנוספת הצפויה בעזה.

העימות הפומבי שיזם שר הביטחון ישראל כ"ץ הלילה (שבין שני לשלישי) עם הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר אינו מקרי. מדובר בחלק מהמאמץ המתמשך והשיטתי של הממשלה הנוכחית להפוך את בכירי השירות הציבורי הכפופים לה לנאמנים פוליטיים, שיפעלו לפי רצון הפוליטיקאים בלי ערעור או ויכוח. מה שקרה הלילה הוא המשך לתהליך השפלה וערעור מעמד שיטתי של הרמטכ"ל, מפני שזמיר מעז להציג עמדה שונה ביחס לסוגיות צבאיות מקצועיות שעומדות על הפרק ובראשן המערכה בעזה.
"""
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 780996
התוכנית לכיבוש עזה:
כ 100000 צווי 8 על השולחן
"""
אחרי שהרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר אישר אתמול (רביעי) את "הרעיון המרכזי" לכיבוש העיר עזה שבצפון הרצועה, זאת בהמשך להחלטת הקבינט המדיני-ביטחוני, בימים הקרובים צפויים להתקיים דיונים נוספים בנושא, שיימשכו גם בשבוע הבא. לפי המסגרת הראשונית שקבע זמיר, ההערכה היא שלטובת הפעולה הנרחבת יידרש גיוס של בין 80 ל-‏100 אלף אנשי מילואים בצווי 8.
מעבר למסגרת הראשונית שנקבעה, בדיונים הבאים יירדו בכירי צה"ל לרזולוציות של אופי הפעולה ולשיטות התמרון, עד לאישור התוכניות, הצגתן לקבינט וכניסה לתהליך של נוהל קרב באוגדות ובחטיבות שיתמרנו. ואולם, המספרים הסופיים ייקבעו בהמשך, שכן התמרון הנוסף בעיר עזה ובצפון הרצועה, על רבי הקומות שבמערב העיר ומול חוליות הגרילה שמכין חמאס, צפוי להימשך עמוק לתוך שנת 2026.

האישור של הרמטכ"ל התבצע יומיים לפני המועד המתוכנן, בתום דיון עם פורום מטכ"ל, נציגי שב"כ ומפקדים נוספים. בצבא אמרו כי במסגרת הדיון הוצגו פעולות צה"ל עד כה - כולל התקפה במרחב שכונת זייתון שכבר החלה שלשום. "הרמטכ"ל הדגיש את חשיבות העלאת כשירות הכוחות ומוכנות לגיוס מילואים, תוך ביצוע רענון ומתן מרווח נשימה לקראת המשימות הבאות", נמסר.

בתחילת השבוע, עוד בטרם אישר זמיר את המסגרת הראשונית, הבהירו בצה"ל כי לא ניתן יהיה לבצע את המהלך ללא גיוס מילואים: "חד-משמעית נגייס מילואים, והשאלה לא תהיה אם - אלא כמה. ההסתכלות היא לא רק על עזה לאור תקופת המסיק ביו"ש בסתיו. ניקח בחשבון את תקופת החגים. נציג מספר חלופות בהתאם לשיטות שייבחרו, ואלו יגובשו בהמשך", אמרו בצבא.
בדיון בקבינט בשבוע שעבר הרמטכ"ל הזהיר מפני מהלך של כיבוש הרצועה, אך הצעתו נדחתה. הוא הבהיר שיבצע מה שהדרג המדיני יחליט, אך הביע את התנגדותו לאפשרות הכיבוש. זמיר הזהיר מהמשמעויות: פגיעה בחטופים ושחיקה של הכוחות; והציע תוכנית פעולה אחרת - כיתור. שר הביטחון ישראל כ"ץ הבהיר אז כי מאחר שחמאס "פוצץ" את המגעים ומסרב לשחרר את החטופים, יש "לפעול בעוצמה" בעזה.
"""
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 780999
לדעתי הכל ישראבלוף.
מי שבאמת היה רוצה לכבוש (בפעם השנייה בשנתיים-כבר היינו שם בסוף 2023) עיר בגודל בינוני היה עושה את זה בשבוע-שבועיים, לא מצהיר שזה ייקח שנה.
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 781184
נכון, ולכן אני מנחש (לא ניחוש מקורי במיוחד) שההצהרות על תוכנית כיבוש היא משחק ''תחזיקו אותי'' - שתקוותו של ביבי היא שתמורת ויתור על התוכנית הוא יקבל משהו מחמאס או ממדינות אחרות. דא עקא, זה משחק צ'יקן שלגמרי אפשר להפסיד בו. אם הוא לא יקבל כלום, הוא בהחלט עלול לממש את התוכנית כדי לשמור על אמינות.
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 781185
"לשמור על אמינות"?

אני לא יודע אם לצחוק או לבכות.
ברגמן על החלטת הקבינט אמש 781186
שים לב שהתוכנית, כפי שהיא מפורסמת בפרטים בעיתון‏1, יש לה יותר נקודות יציאה ממשכנתא לשלושים שנה‏2.
רק מהזכרון:
- יאשרו את התוכניות
- יתחילו לגייס את המילואים (עוד שבועות קדימה)
- יתחילו להניע את האוכלוסיה
- יתחילו לצבור כוחות סביב עזה
- יתחילו להפגיז מהאוויר
- ייכנסו - כמה ? חצי? רבע? שליש וחצי? אכילס והנגמ"ש?

אחד התרגילים שביב הכי טוב בהם זה להיות בסופרפוזיציה - הוא גם "אישר לכבוש את עזה", גם בעד עסקה מלאה, גם לא פוסל עסקה חלקית, וככה הוא יכול לכל צד להראות שהוא עושה מה שהצד הזה רוצה. ובסוף להשיג את המטרה האמיתי היחידה שלו - זמן. ועוד זמן. בשלטון.

1 ממתי לעזאזל מפרטים מהלכים מלחמתיים חצי שנה קדימה בציבור? אנחנו רוצים שכל המרגלים ייצאו לפנסיה כי לקחנו להם את העבודה? לו זו היתה מלחמה אמיתית, הייתי אומר שזו פגיעה בבטחון המדינה. טוב, סליחה, זו אכן פגיעה בבטחון המדינה גם עכשיו.
2 ואם שאלתם מי משלם את הריבית - נו, אתם יודעים, הפראיירים שגם מתים וגם מתחלפים.
100 לוחמים הרוגים 781161
כתבה במעריב

"""
כאשר נדרש צה״ל להעריך את היקף הנפגעים שלו בכניסה לעיר עזה, הוא הציג את מספר הנפגעים בכניסה הקודמת לעיר עזה: 100 לוחמים הרוגים. הערב (יום ג - א.ש.א) יציג הרמטכ״ל רא״ל אייל זמיר יחד עם ראש אגף המבצעים במטכ״ל האלוף איציק כהן ואלוף פיקוד הדרום האלוף יניב עשור את התוכנית הצבאית להשתלטות על העיר עזה, כפי שדרש הדרג המדיני. ההנחה כי שר הביטחון ישראל כ"ץ יאשר הערב את התוכנית הצבאית כבר ביום חמישי היא תובא לדיון ואישור הקבינט.

בצה״ל מעריכים כי כבר לאחר האישור של שר הביטחון הוא יחל בהליך גיוס נרחב של אנשי מילואים. ההערכה במערכת הביטחון כי בסך הכל יגויסו כ-‏130 אלף חיילי מילואים. ראשית, חיילי מילואים שנמצאים כעת בפעילות יקבלו ביממות הקרובות צווים חדשים אשר מאריכים את תקופת המילואים מ-‏70 ימים למאה ימים והם יאלצו להיות במילואים בכל מהלך תקופת החגים הקרובה.

שנית, מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו ביומיים הקרובים צווי מילואים, לבין-‏70 למאה ימים כאשר תחילת המילואים היא לעוד כשבועיים. בצה״ל אומרים כי פעולות הלחימה שמתבצעות כעת בשכונת סברה ובשכונת זיתון הם חלק ממהלך הכתר על העיר עזה. בצה״ל, באמצעות המנהל האזרחי כבר החלו בפעולות להכשרת המערך ההומניטרי בעזה כמו בניית בית החולים האירופאי בחאן יונס, אליו יועברו חולים מבתי החולים בעיר עזה, וכן הכנה של מרחבי הקליטה של האוכלוסיה.

המטרה כרגע, היא לצמצם את לוחות הזמנים ולאפשר את ההתקפה על העיר מרגע שהדרג המדיני יאשר את התוכניות. בצה״ל מתכוונים להפעיל בתמרון את מרבית החטיבות הסדירות ובימים האחרונים מבצעים בצה״ל את הריענונים לכוחות הסדיר וכן השמשה של כלים והציוד של הכוחות.

בצה״ל אומרים כי במהלך כיתור העיר עזה, צה״ל יפעיל אש כבדה לריכוך כדי למנוע מהמחבלים להערך לפגוע בכוחות המתמרנים אל תוך העיר. גורם ביטחוני העריך כי כרגע הדרג המדיני נמצא בצומת דרכים אמיתית. ״חמאס בהחלט מעוניין בעסקה במטרה לעצור את התמרון״, אומר גורם ביטחוני אשר הוסיף: ״חמאס היום מסכים להצעה שהיתה מונחת כאן לפני שלושה שבועות. עכשיו ישראל צריכה להחליט האם הולכים על עסקה שבה משחררים חטופים וממשיכים במשא ומתן שבו חמאס מתפרק מהנשק ויוצא מעזה".

"או שאנחנו נכנסים ומשמידים את הרוצחים הללו. ישראל בכל מצב לא יכולה לגמור את המלחמה שהחמאס עם כח אש נמצא בעזה, אנחנו לא יכולים לחיות עם אפשרות תאורטית שחמאס יגיע במנהרה או בדרך אחרת לקיבוץ ניר עוז או לבארי. זה לא יקרה״, הדגיש לסיום.

תנועת "אמא ערה", אמהות ללוחמים, בתגובה: "תכנית צבאית שלא תורמת למטרות המלחמה, לא תחזיר חטופים – ובכל זאת 'מתומחרת' ב־100 חיילים הרוגים – היא טירוף מוחלט. רק עצם הטרמינולוגיה הצינית והאכזרית של 'תג מחיר' לחיי לוחמים מזעזעת אותנו כאימהות, ומזעזעת גם את הלוחמים עצמם, שנדרשים להיכנס לקרב בידיעה שאין תוחלת למהלך הזה. הלוחמים ממשיכים להישלח למות בקרב, בזמן שהממשלה לא עושה דבר כדי לפרק את שלטון חמאס. זהו מהלך חסר תוחלת, מסוכן, ומנותק מהמציאות. זה הרגע לגלות אומץ לב ציבורי ואזרחי, ולעצור את הממשלה ששולחת את ילדינו למות לחינם".
100 לוחמים הרוגים 781165
האם האימהות הערות (שליבי, כמובן, איתן) רוצות שצה"ל לא יעריך את הסיכון בפעולות שהוא מתכנן? במקרה כזה אני מנחש שהתלונה תהיה על כך שצה"ל אפילו לא מנסה להעריך כמה הרוגים צפויים; "אף אחד אפילו לא שואל בכמה חיילים מתים זה עלול לעלות?!" נשמעת לאזני תלונה הרבה יותר מוצדקת מאשר הקשקוש עם "תג מחיר".

ובאשר למטרות המלחמה, שמתי לב שהניסוח מדבר על החזרת החטופים בלי להוסיף את המילה "בחיים" כך שגם אם כולם ייהרגו אבל גוויותיהם תימצאנה הרי שהמטרה תושג (אאל"ט אלון שמריז, סאמר אל-טלאלקה ויותם חיים שנרצחו ע"י צה"ל נספרים בערוצי תקשורת מסויימים כחטופים ש"חזרו". אכן, הצלחה מסחררת של מנהיגנו הדגול).
100 לוחמים הרוגים 781169
זה ניסוח קלוקל. הנקודה החשובה היא שאסור לנרמל את המחיר הזה. המחיר "100 לוחמים הרוגים" לא צריך לעבור לסדר היום כאילו מדובר באייטם על מחירו של F-35. ומיד אחרי הפרסומות - נעבור לרוקדים עם כוכבים!
100 לוחמים הרוגים 781170
ועוד לוחמים שהולכים לחזור לשטח שכבר כבשנו וטיהרנו באותה מלחמה לפני שנה וחצי.
100 לוחמים הרוגים 781183
עוד מחיר

"""
חברת הקבינט המדיני-ביטחוני השרה אורית סטרוק אמרה היום (רביעי) בריאיון ליעקב גרודקה בקול ברמה שתצביע בעד המשך המלחמה, גם במחיר רצח החטופים. "בוודאי, ולא רק אני", ציינה.

לטענתה, "הרוב העצום של הציבור בישראל אומר להמשיך את הלחימה, כי כמו שראש הממשלה אמר בעצמו לפני ימים ספורים, הדרך היחידה לשחרר את חטופינו היא בהכרעת חמאס".

ממטה המשפחות להחזרת החטופים נמסר בתגובה על דברי השרה: "ממשלת ישראל בכלל והשרה סטרוק בפרט ממשיכים בהונאה ובהטעיית הציבור. 80% מהציבור רוצה לראות את אחרון החטופים בבית - גם במחיר הפסקת המלחמה. למיליוני ישראלים ברחובות אי אפשר להתכחש".

"""
אחרי החגים 781191
נתניהו בראיון לסקיי ניוז

"""
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי גם אם חמאס יסכים לעסקה - צה"ל ישתלט על עזה. בריאיון לרשת "סקיי ניוז" הוא אמר "אנחנו הולכים לעשות את זה בכל מקרה, אין שאלה - חמאס לא הולך להישאר בעזה". בנוסף, אמר כי המלחמה תסתיים בקרוב: "אנחנו לקראת סיום המלחמה, מלחמה של שבע חזיתות שכולל את איראן ושלוחותיה".

"""

למען השלמות, במקור באנגלית הוא:

“I think we're on the verge of completing this war, a seven front war that includes Iran and its proxies,” he said.
אחרי החגים 781193
"כפסע" טייק 17.
והפעם באנגלית.
אחרי החגים 781212
אלא שבאנגלית הוא מוסיף את כרית הביטחון "I think" שמא מישהו שם יזכור לו את זה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים