הכיס בשירות משרד הבריאות 12630
הדבר היחיד עליו אני חושב הוא מדוע לא עשו זאת לפני כן. אפילו להגביר את המיסוי, למה לא? כך יצומצם היקף העישון באוכלוסיות מעוטות הכנסה עם מינימום קמפיינים ממשלתיים שמועילים לאף אחד.
כשאנשים ישימו לב כמה כסף הם שורפים - וישרפו - על ה"תחביב" הדוחה הזה, אולי יהיו צדיקים שיחליטו שכדאי להפסיק? או שאני אופטימי מדי...
הכיס בשירות משרד הבריאות 12658
מה מפריע לך בכך שאנשים נהנים מעישון?

(כן, אני מעשן. מקטרת, בעיקר.)
כן, אני מעשן מקטרת 12662
פעם ,בימים העליזים שיורם ארידור היה שר
האוצר וגדעון פת היה שר ה(מה?), שניהם מעשני
מקטרת מובהקים .דורון רוזנבלום (כמדומני) פרסם מאמר שבו הוא הישווה ביחס ישר את עובדת עישון המקטרת לרמת השיעמום של האישיות המעשנת.

האם שכאן ועתה אנו חוזים בסתירת התזה הזו?
אין עשן בלי cash - א' 12668
לא מפריע לי שאנשים נהנים בכלל, אפילו לא מעישון. נהפוך הוא, אני חש סימפטיה מוסברת-רק-קצת למעשנים (לפחות לאלו מביניהן שהן גם ידידות שלי). אבל אם אני שם בצד את הרגשות ובוחן על פי השכל: לכאורה שיעשה כל אחד מה שבא לו כל עוד הוא לא מפריע יותר מדי לאחרים (ועישון ברשות הפרט לא מפריע יותר מדי, נדמה לי). גם על עניין ההוצאות הגבוהות יותר לריפוי המחלות הנובעות, עונים הפרו-מעשנים, ובצדק, באכילה לא-בריאה, חוסר פעילות גופנית וכיוצא בזה חטאים של רובנו.

מה שמפריע לי בעישון הוא, שרוב האנשים שמתמכרים לסיגריות עושים זאת כשהם צעירים וטיפשים, ואחר כך מתחרטים כל חייהם (אם כי בממוצע, נשאר להם פחות זמן להתחרט, כידוע). רובם, ככל שאני מבין, לא מוצאים בסיגריות שמץ של תענוג, לפחות לא שהם יודו בו, לפחות לא שיצדיק את המחיר הבריאותי (והכספי), וזאת לפי שיפוטם-הם.
תיכף תבוא תגובה, ובה מסקנתי.
אין עשן בלי cash - א' 12677
חופש ואחריות

המגמה של העולם כיום היא לתת יותר חופש לאנשים. יותר ויותר מדינות מתירות שימוש בסמים קלים או מעלימות עין משימוש בהן ואתה רוצה להוסיף איסורים.
בעולם מושלם כולם היו אוכלים בריא, עושים ספורט, לא מעשנים ומזדעזעים מהמחשבה שניתן להשפיע על מצב הרוח באמצעים כימיים. בעצם אני חושב שזה יהיה עולם די מחורבן. בעולם מושלם כל אחד יוכל לעשות כל מה שבראש שלו כל עוד הוא לא פוגע באנשים אחרים בצורה ישירה ולוקח אחריות על התוצאות האפשריות של הבחירות שלו.

אני לא מסכים אתך בכך שרוב המעשנים לא היו רוצים לעשן משתי סיבות:
1. מי שבאמת לא רוצה לעשן, לא מעשן. אבא שלי למשל הפסיק בבת אחת לעשן אחרי עשרות שנים של עישון כבד מייד אחרי התקף הלב שעבר.
2. עישון הופך הרבה פעולות יומיומית לתענוג (כל מעשן יספר לך שקפה בלי סיגריה זה כמו מים עם חול בטעם קפה ולשבת בפאב שלא מעשנים בו זה כמו ללכת להופעת רוק עם אטמי אוזניים) מי שלא מצליח להתגבר על תחושת הדחייה שלא מעישון לא יוכל להבין את החוויה הזו כמו שמי שלא מסוגל להתגבר על תחושת הגועל שלו מאכילת חסרי חוליות לא יוכל להתענג על מאכלים מסוימים.
ולכן מי שאומר שהעישון לא מצדיק את מחירו הבריאותי/חברתי/כלכלי וממשיך לעשן משקר ומי שמעשן ומספר לך שהוא לא נהנה מזה (לפחות מחלק מהזמן) גם כן משקר לך.
אין עשן בלי cash, א' 12703
תשובות (חלקיות ומהוססות):

אבא שלך הפסיק לעשן בכח הרצון. יפה. אני בטוח שעם מספיק כוח רצון אפשר לעשות הרבה דברים. אם להקצין קצת, נניח שראובן נתבע לשלם פיצויים לשמעון, לאחר שהוא גרם לתאונה בה שמעון איבד את כושר ההליכה. ונניח שראובן שמע על מקרהו של לוי, שנפגע פגיעה זהה אבל בכוח רצון אדיר חולל נס רפואי וחזר ללכת. האם ראובן זכאי לשלם פחות פיצויים, בטענה ששמעון לא גילה מספיק כוח רצון?

הנקודה שלי היא שפשוט לא לכל אחד יש מספיק כוח רצון. התמכרות לניקוטין היא, ככל הידוע לי, עובדה מקובלת, מובהקת וחזקה בהרבה מהתמכרות לשוקולד, למשל. לחילופין, אני מעדיף לא לחכות עד שכל מעשן יקבל את התקף הלב שלו. נניח שהיו ממציאים גלולה שגומלת מניקוטין ללא סבל ובזול, איזה אחוז מהמעשנים היה ממשיך לעשן? אני חושש שזה עניין לניחושים פרועים, וינחש כל אחד לפי רצונו (החופשי). רק כדי למנוע הטיה, הייתי מעדיף שניסוי כזה יבוצע חמש שנים לאחר שיוטל איסור גורף על כל פרסום לסיגריות...
אני כבר רומז לכך שפרט לסוגיה האם זכותו של אדם לעשן, עומדת השאלה האם זכותה של חברת הטבק לדחוף בני אדם לעשן.

אני לא מקבל שבעולם מושלם כולם היו אוכלים בריא, עושים ספורט וכו'. אני רואה בבריאות אמצעי, לא מטרה, ונראה לי מאוד סביר שאנשים יעדיפו (במידה זו או אחרת) אוכל טעים על בריא, או לעשות עם זמנם ומרצם המוגבל דברים פחות בריאים אך יותר מענגים (עבורם) מספורט. ההבדל בין אלה לבין סיגריות הוא בעיקר הבדל של כמות: הנזק בעישון הוא יותר גדול ויותר וודאי, והעונג המופק הוא (או כך חשבתי) קטן הרבה יותר, במיוחד אם מנטרלים את גורם ההתמכרות הפיזית (אם כי לא בטוח שצריך לנטרל אותו - זה עניין לבדיקה יותר מעמיקה ממה שבא לי לעשות כאן). שים לב שאת דוגמת הקפה בלי סיגריה קל מאוד להסביר להתמכרות פיזית פשוטה. שוב, זה מחזיר אותנו לשאלה כמה מהמעשנים באמת *רוצים* (בתנאים שאותם הגדרתי) לעשן. לפי מה שאני מבין מתגובותיך כאן, אתה אחד מהם (לפחות אם לא מנטרלים את ההתמכרות, שוב); אם אכן יש רבים כמוך, ייתכן שעלי לשנות את עמדתי.

אני מהתומכים, אגב, בלגליזציה של חשיש: ככל שאני יכול לשפוט מנסיונם של אחרים, יחס העונג/נזק הוא טוב כנראה יותר מאשר באוכל עתיר כולסטרול, בוודאי יותר מבסיגריות. התנועה ללגליזציה של קנביס צוברת תאוצה, אבל מעניין למה אין תנועה רצינית ללגליזציה של סמים קשים יותר. כנראה שרבים חושבים שבכל זאת יש החלטות שאדם מקבל "מרצונו החופשי" (מושג בעייתי כשלעצמו, אבל לזה אני *ממש* לא רוצה להכנס כאן), ושהוא היה "צריך" לא לקבל. במילים אחרות, ש"אדם סביר", כלשון הבגצים (הבעייתית גם היא) לא היה מחליט. בעוד מילים אחרות, שאחריותו של אדם לעצמו היא לא מוחלטת; יש גם לחברה אחריות מסויימת כלפיו, שבנסיבות מסוימות יכולה לגבור על רצונו. דוגמה אחרת היא המתות חסד: גם התומכים במתן זכות לחולה לסרב להארכת חייו, לרוב מסייגים זאת לחולים במצב אנוש.
אין עשן בלי cash, א' 12711
ההבדל בין גרימת תאונה לעידוד לעישון הוא שהאדם המעשן יודע שהעישון מזיק לבריאות, הוא יודע שטבק ממכר ובכל זאת מחליט לעשן (עם כל הכבוד פרסומות רק מעודדות את הרצון הזה ולא יוצרות אותו) והוא יכול להחליט להפסיק בכל רגע שיבחר זה לא עניין של כוח רצון זה עניין של רצון (כל מעשן שהיה יודע שהסיגריה הבאה תהרוג אותו, ממש, פיזית, היה מפסיק לעשן).
הגמילה הפיזית מניקוטין כמו גמילה מכמעט כל סם לוקחת כמה שעות עד כמה ימים בלבד. ברוב הפסקות העישון עוברים את השלב הזה ונשברים רק אחרי כמה שבועות בגלל שרוצים לחזור לעשן.
אם הייתה גלולה שמאפשרת לבטל את התופעות הפיזיות של גמילה מניקוטין מה שהיה קורה זה שאנשים היו לוקחים אותה בכל פעם שהם מעשנים. הם היו "מפסיקים" לעשן כל שבועיים וחוזרים לעשן שבועיים אחר כך.

גילוי נאות: אני מעשן בממוצע מידי פעם, בממוצע אני מעשן קופסא בחודש, אני יכול להעביר שבועות ללא עישון, מצד שני ההנאה שלי מדברים מסוימים נפגעת בצורה קשה אם היא לא מלווה בעישון (למשל שתיית קפה טוב בלי סיגריה זה כמו לשתות אותו קר מידי או עם יותר מידי סוכר. זה לא נורא, אבל זה הרבה פחות כיף ממה שזה אמור להיות).
אין עשן בלי cash, ב' 12669
אם כבר הזכרת את האוכלוסיות מעוטות ההכנסה, כדאי להזכיר שלזה נוגע הטיעון שאני מכיר בזכות הפיקוח על המחירים. זה לאו דווקא טיעון מוחץ במיוחד, אבל נזכירהו בכל זאת: העניים מעשנים יותר (הי, אני לא זוכר איפה ומתי קראתי את הטענה כולה, אין לי שמץ של מראה מקום לנכונות הטענה הסטטיסטית). אם יתייקרו הסיגריות, מעטים מתוכם יעשנו פחות, אבל הרוב המכריע יעשן כמו קודם, יוציא יותר כסף על סיגריות, ופחות על אוכל וחינוך לילדיו.

מי שחושב שיש בזה אפילו קצת, ולאור דברי הנאצה על סיגריות שכתבתי קצת למעלה ליוסי - אולי במקום לייקר את הסיגריות, הגיע הזמן לאסור בכלל את שיווקן? למכורים אפשר להציע (בסבסוד, לדוגלים במדינת רווחה) תוכניות גמילה או למצער תחנות לחלוקת ניקוטין (על משקל מתאדון). תוך כמה עשורים, אפשר להשליך את הסיגריות למאפרה של ההיסטוריה.
אין עשן בלי cash, ב' 12671
אבל למה, בעצם?

סמים אסורים בחוק כי הם גורמים לאנשים לעבור על החוק (לפחות זו הדעה המקובלת), וכי הם משפיעים על ההתנהגות והמשתמשים בהם עלולים להוות סכנה לציבור. אלכוהול אסור מגיל מסויים ומטה מאותן סיבות בדיוק, אך מגיל מסויים מניחים שאתה בוגר מספיק כדי לשלוט בעצמך גם תחת השפעה.

אז למה לאסור ע"פ חוק את העישון? אם אדם מוכן להרדף כל חייו ע"י התמכרות, ומוכן לקבל את החוק (או לא לקבל אותו ולהקנס, בעולם מושלם) ולא לעשן במקומות בהם העישון אסור, למה זה עניינו של מישהו מלבדו?

אם אוסרים ע"פ חוק על עישון, למה לא לאסור גם על מלח, בשר אדום, אלכוהול, ממתקים ואוכל צבאי?
תיקון קטן 12680
אין איסור כלשהו בחוק על שימוש במוצרי אלכוהול או טבק למיניהם בכל גיל שהוא.

ישנו איסור על מכירת אלכוהול לקטינים במקומות מסוימים (בארים, דיסקוטקים וכו'), אבל אין שום מניעה חוקית למכירת אותם המוצרים בחנות מכולת שכונתית לכל ילד בן 4 שרוצה לקנות אותם.
אין עשן בלי cash, ב' 12673
דוקא העובדה הסטטיסטית שהצגת והתיזה שלאחריה מגבירים את הצורך בייקור הסיגריות. אולי מבחינת אותו דור שכבר מעשן לא תהיה להעלאת המחירים כל השפעה, אבל היא תשפיע על הדור הבא של המעשנים, אלו שעוד לא נחשפו לסיגריה, ובכך תמנע מהם את העישון. יש בזה משום הקרבה, בדיוק מהסיבות שאתה נתת, אבל אם לא נפעל עכשיו לעולם לא נצא מהמעגל הזה.
הכיס בשירות משרד הבריאות 12807
מצד שני, מי שמעשן עשרים שנה, ובמקום לשלם שבע שישים על טיים, הוא ישלם חמש עשרה שקל, תנחש על חשבון מי יבוא הכסף הזה.
רמז: זה קטן וצועק.
גם אני יכול 12808
מצד שלישי מי שמעשן עשרים שנה, חוטף סרטן ריאות ועושה הקרנות במאתיים אלף דולר, נחש על חשבון מי יבוא הכסף הזה.
רמז: זה גדול ודומם.
הכיס בשירות משרד הבריאות 12827
אנשים שיהיו מוכנים להזניח את הילדים שלהם עבור חפיסת סיגריות ראויים להכלל בדיון אחר לגמרי, לא לגבי פיקוח על מיסים, זה בטוח.
זה אוילי להאשים את המערכת באי היכולת השליטה של אדם על עצמו. הגיע הזמן להכניס לתודעה של כולם, מעשנים ולא מעשנים, ילדים ומבוגרים, שסיגריות הן בור ללא תחתית. מי שלא מסוגלים לעמוד בזה, דינם כמכורים לסמים אחרים. הגיע הזמן להגיד די ללגיטימציה לניקוטין. נמאס. אולי דוקא מההזנחה הזו תצמח התועלת התעמולתית הדרושה כדי לצמצם באופן משמעותי את מעגל המעשנים.
במבט קצר אל העתיד, לא מתחשב בחשישניקים של מחזור 79' כשיהיה, ניתן לראות שהדור שעכשיו גדל עם מצית ביד מכתה ה' ינהל את אותו הויכוח, רק עם אחוז מעשנים גדול בהרבה.
לא הגיע הזמן לעצור את זה? לפחות לנסות למצוא פתרונות? אולי רק אחרי שחלק מאיתנו יוכלו לראות מעבר לעשן בקצה הסיגריה שבפיהם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים