הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558330
בשוק הזה יש בעיה מבנית: יותר מדי הוצאות ספרים, יותר מדי ספרים שיוצאים לאור, ורק שני ערוצים מרכזיים למכור אותם. התוצאה היא שלשתי הרשתות יש כוח עצום כלפי ההוצאות; הן קובעות, למעשה, לאיזה ספר יהיה סכוי להמכר ולאיזה לא. זה מאפשר להן לאלץ את ההוצאות למכור להן עותקים בזיל הזול עבור מבצעי המכירות - רע להוצאות אבל טוב לקונים. בטווח הארוך התוצאה עשויה להיות קונסולידציה שתביא למספר קטן יותר של הוצאות, פחות ספרים שיוצאים לאור ויותר כוח להוצאות מול הרשתות וכך יווצר איזון חדש. כמובן, יתכן שיקרה משהו אחר לגמרי - מעבר למכשירי קריאה דיגיטליים יאפשר להוצאות למכור ישירות לקוראים ולדלג על החנויות. לא ברור מה יהיה המודל העסקי של ההוצאות במצב כזה, אבל אין ספק שאם השוק הדיגיטלי יתרחב אז כוחן של החנויות מול ההוצאות יצטמצם קשות.

כמובן, החקיקה מבית מדרשו של ח"כ הורוביץ לא תועיל. אם הרשתות תמשכנה להציע מבצעי ארבעה במאה על ספרים בני שנתיים אז מעטים יקנו במחיר מלא של 88 או 93 ש"ח כשהם יכולים לקבל ארבעה ספרים במחיר רק טיפה יותר גבוה וכשהם יודעים שאם הם ימתינו קצת אז גם המחירים של החדשים ירדו לאותה רמה. באשר לדו"ח פרשטמן, מי שאומר באותה נשימה "אי-עליה במחירי הספרים" וגם "תגמול הולם לסופרים" עושה צחוק מעצמו.
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558331
אם יש יותר מדי הוצאות ויותר מדי ספרים, ייתכן שצריכים להיות פחות משניהם. זה עצוב, אבל אם השוק המוצף הזה מעיד על עצמו שהוא לא מצליח לפתור את הבעיות שלו בעצמו ושהוא לא רווחי ועדיין מכונות הדפוס מתקתקות בלי הרף, יש פה בעיה, וזו לא בעיה של המחוקק. אני מעריכה ואוהבת ספרים, אבל כמו בכל תחום, יש הרבה יותר אנשים שרוצים לאחוז בעט מאנשים שישבו ויקראו אותם, כנראה. אני לא רואה למה שוק הספרים צריך חקיקה מיוחדת או כל התערבות אחרת. והכי מוזר? שלצד ההוצאות הגדולות (שמקטרות על מר גורלן) יש עוד ועוד הוצאות קטנות. אז איך הן שורדות? איך יכול להיות שעוד ועוד ידיים רוצות להיכנס לשוק הזה אם הוא כל כך קשה ולא משתלם? ואם כולם רוצים נתח מהעוגה, למה הצרכן צריך להיות זה שמשלם הרבה? היצע וביקוש, לא? ובסוף היום, במה שונה הוצאת ספרים כושלת מאלף ואחד עסקים אחרים שניסו ולא הצליחו? הרבה עסקים נפתחים, לא כולם מצליחים ולא כולם שורדים. אלה החיים.

שני הערוצים *הפיזיים* העיקריים (סטימצקי וצומת ספרים, מן הסתם) מוכרים ומקדמים בעיקר "להיטים" (זו הטענה) שברובם אלה ספרי סיפורת (וגם עיון ומדע פופולרי, אם כי רובם מתורגמים). לא ברור לי מה עושות ברשימה הוצאות קטנות כמו חרגול (שלמיטב ידיעתי מוציאה ספרים אקדמיים יותר) או מאגנס, שהיא הוצאה אקדמית לחלוטין (של האוניברסיטה העברית) ואין להן נגיעה ישירה ל"רבי מכר" מעצם מהותן. שיהיה. כך או כך, לדעתי מחיר ספר (רגיל בגודלו, כריכה רכה) בסביבות 90 ש"ח מופרז לחלוטין, והתחושה היא שהוא מנופח מלכתחילה רק כדי שניתן יהיה להוריד אותו בשלל מבצעים. אני לא מוכנה לשלם מחיר כזה, ואני תמיד קונה במבצע כזה או אחר (או מתאפקת לשבוע הספר). זה פי כמה וכמה ממחירי ספרים בחו"ל (ועוד מדובר במדינות שלהן מטבע חזק יותר). אז שם זה שוק גדול יותר, נכון, וגם בישראל מתעקשים על נייר יקר יחסית, אבל אולי הגיע הזמן לשנות את המודל העסקי.

אגב מאגנס, הם לא צריכים את המבצעים של הערוצים הגדולים, הם לא מפסיקים לעשות כאלה בעצמם: אני מנויה ברשימת התפוצה שלהם, והם לא מפסיקים לעשות מבצעים (שמגיעים גם ל-‏50% הנחה לא פעם). אין חודש שהם לא מפוצצים לי את תיבת הדואל בהצעות, רק תקני. וזו הוצאה אקדמית! אז אם הם יכולים להרשות לעצמם מבצעים כאלה מטעם עצמם בלי סוף, לאיזו מסקנה אני אמורה להגיע? מבחינתי רכישת ספרים היא כבר מזמן לא בחנות (אלא אם יש מבצע שווה). בעשור האחרון קניתי יותר ספרים בחנויות מקוונות מבחנות פיזית, ואני לא מדברת רק על ספרים מחו"ל. ברשת השוק פתוח הרבה יותר, ויש חנויות ספרים נוספות מלבד שתי הגדולות (ולא רק למשומשים שהוא שוק בפני עצמו) ולצדן כמעט לכל הוצאה יש אתר משלה שאפשר להזמין בו ישירות דרכה (והנה היתרון הגדול של הוצאות אקדמיות: חלקן נחשבות למלכ"ר, ולכן לא גובות מע"מ אם קונים מהן ישירות. נסעתי פעם במיוחד לבר אילן כדי לקנות מילון בהנחה שהם עשו לשבוע הספר, וחסכתי קרוב ל-‏200 ש"ח).

אני כבר מזמן לא צריכה את הטובות של החנויות הגדולות, שחלקן לא מחזיקות בכלל מלאי מהספרים שמעניינים אותי (לפעמים אפילו לא בסניף המקוון שלהן). מכיוון שהספרים שאני קונה לא נוטים להשתרבב לרשימת רבי המכר, אני עורכת השוואת מחירים מקיפה באינטרנט לפני שאני מגיעה לקניון הקרוב ופוקדת את שני סניפי הענק שיש בהם (במרחק עשרות מטרים זה מזה, כמה נוח) רק כדי לוודא שאני לא מפספסת מבצע שווה (ופעמים גם כדי להתרשם מהספר עצמו). אם המחיר טוב אני אקנה, אם זה ספר שדחוף לי אני אקנה במחיר הזול ביותר שאמצא, ואם זה לא דחוף אתאפק עד שבוע הספר. בשבוע הספר האחרון גיליתי באיחור שאקדמון עשו מבצע של 50%-60% הנחה על רוב ההוצאות (כולל חלק מהאקדמיות) ולמעשה קניתי בדוכנים ספרים במחירים יקרים יותר משיכולתי לקנות אצלם... (ושכחתי ירידי ספרים עם פגמים קלים שהחנויות וההוצאות עורכות מדי פעם, וגם שם אפשר להשיג עשרות אחוזי הנחה על ספרים במצב לא רע בכלל).
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558633
נכון להיום יש באקדמון (לפחות בסניף גבעת רם) מבצע של 60% הנחה מהמחיר הקטלוגי על כמעט כל ספרי הקריאה.
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558643
פעם "עם עובד" היו מוציאים ספרים זולים בכריכה רכה בסגנון "פינגווין"

למה באמת אף אחד לא עושה את זה יותר ? למה מתעקשים על ספרים גדולים ויקרים אפילו לספרות חד פעמית ?
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558696
אולי כי העלויות לספר בכריכה רכה (שהם עדיין מוציאים, אגב) לא נמוכות בהרבה משל ספר רגיל. קח בחשבון שכל הספרים בישראל (פרט לאלבומים וכיו"ב) יוצאים בכריכה רכה. פינגווין מוציאים בד"כ קלאסיקות שלא צריך לתרגם/לערוך ולשלם עליהן לסופרים, והם לא מתחרים מול הספרים החדשים. אגב, עם עובד היתה מפעל תרבותי ולא כלכלי - ההוצאה הוקמה כדי להביא ספרות יפה לפועלים ולא כדי להרויח כסף. גם זה חלק מהענין.
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558728
מצד שני, זה לא שכל כתבי שלום עליכם וביאליק נמכרים במחיר זול יותר, רק משום שאין עליהם תמלוגים.
בזמנו שמעתי את הדיעה, הנכונה מאוד בעיני, שעותקי המהדורה ה-‏24 של "מיכאל שלי" (למשל) יכולה לעלות לצרכן הרבה פחות ממה שהיא עולה.
הוצאות עיצוב, הגהה, עריכה - כבר אין.
נותרו רק הוצאות ההדפסה והתמלוגים למחבר שהם אחוז מהמכירה בכל מקרה.

מצד שלישי, ההוצאות מרוויחות מעט מאוד מכל העניין. את הרווח הגדול עושות חנויות הספרים.
זה שוק חופשי, שיפתרו את הבעיות בעצמם. 558774
כתבי שלום עליכם וביאליק לא כל כך נמכרים, נקודה. אם הם נמכרים אז זה בדרך כלל במהדורות חדשות עם סידור ועימוד חדש, בכריכה קשה וכו', ובמקרה של שלום עליכם גם עם תרגום חדש - שגם עליו יש זכויות יוצרים. בכל מקרה, אין ספק שמחירה של המהדורה ה-‏24 של ספר יכול להיות זול בהרבה; אבל כלל יסוד בתמחור הוא שמחיר נקבע לא לפי העלות למוכר אלא לפי השווי לקונה. אם המהדורה ה-‏24 מביאה לקונה אותה תועלת (או הנאה) שהביאה המהדורה הראשונה אז הוא יהיה מוכן לשלם אותו מחיר - ולמה שההוצאה לא תנצל את זה? כדאי גם לזכור שבעסקי הספרים, "מיכאל שלי" אחד שמצליח מאפשר להוצאה להוציא עוד עשרה ספרים שמתוכם ששה לא יכסו את העלות, שניים יגיעו פחות או יותר לאיזון, אחד יצליח קצת ואחד יצליח יפה. אם ההוצאה תוריד את המחיר של "מיכאל שלי" היא לא תמכור הרבה יותר עותקים בזכות זה, ותפסיד הרבה מהרווחים שיכלו להיות לה. אגב, לגבי התמלוגים - חוזה סטנדרטי של סופר כולל עליית שעור התמלוגים שהוא מקבל ככל שהספר נמכר יותר.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558339
מעבר למכשירי קריאה דיגיטליים יאפשר לסופר למכור ישירות לקוראים, ולדלג גם על ההוצאות.

מה שעתיד, כמובן, להציף את השוק בהמון זבל.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558345
נכון, אבל זבל מהסוג הלא כואב.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558356
גם לזה יהיה צורך בתשתית; אם לא ההוצאות תספקנה אותה מישהו אחר יצטרך לעשות את זה. זה יהיה יותר פשוט ולסופר ישאר נתח גדול יותר, אבל עדיין הסופר לא יוכל למכור ישירות לקוראים. מעבר לכך, ההוצאות נותנות לסופרים גם שרותי עריכה ושיווק. יתכן שבעתיד אנשים כמו מנחם פרי ודומיו יתנו עריכה באופן פרטי ולא במסגרת של הוצאות ספרים, אבל בינתיים (למיטב ידיעתי) זה לא המצב, וכמובן - אף סופר לא יעלה ברדיו או ב-"הארץ ספרים" פרסומות לספר של עצמו.

לגבי הצפת הזבל - יהיו אינספור ספרים, אבל בסופו של דבר סביר שהמכירות בפועל לא תהיינה שונות בהרבה מהיום; מי שהיום מוציא על חשבונו, מחלק עותקים למשפחה ודוחף בכוח לחברים בעבודה תמורת תשלום סמלי יוכל להעלות ספר לרשת הרבה יותר בקלות, אבל, כמו היום, אף אחד לא יטרח להוריד ולקרוא אותו.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558375
אם על כל תשעה זיבלונים יש יצירת מופת אחת אז הצפת השוק בזבל היא הדרך לתור זהב תרבותי
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558378
מה לגבי הפצת גרסאות עדכון?
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558398
סבורתני שלא הבנתי את השאלה ולמה היא מופנית אלי.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558401
הוא חושב שאם קראת ספר ונהנית, תשמחי לקרוא אותו מחדש לאחר שתיקנו בו את שגיאות הכתיב.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558406
אני לא בטוחה.
בדרך כלל כשאני קוראת ספר עתיר שגיאות כתיב (ותרגום) אני מצקצקת.

במיוחד כשאני עולה על שגיאת תרגום תוך כדי קריאת ספר בעברית, מבלי שקראתי את המקור (ואני עדיין מבחינה שזו שגיאה ומאבחנת מה היה צריך להיות המקור).
וזה אינו גורם לי הנאה, אלא רק לנוד להוצאה, שהתקמצנה כל כך על שכר העורך והמתרגם, שהם עשו את עבודתם רמיה.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558410
זה בין השאר מכיוון שאי אפשר לתקן.

האם היית מוכנה לקנות גרסת בטא של הספר במחיר מוזל?
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558417
לא.
הייתי מוכנה להיות בודקת בטא, היינו לקבל ספר, בתמורה לזה שאני אעבור עליו ואתקן שגיאות.
אם עושים את זה עם תוכנות ומשחקי מחשב, אין סיבה שזה לא יעשה עם ספרים אלקטרוניים.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558416
ברור, זאת היתה בדיחה. מי שכבר קרא ספר לא יקרא אותו שוב משום שהמחבר ''הידק את העלילה והוריד כמה דמויות משנה משעממות''. הרי כבר את יודעת בגדול מה הולך לקרות. בתוכנה זה יותר הגיוני, כי התוכנה ''נקראת'' שוב ושוב, יותר כמו ספר לימוד מאשר כמו ספר סיפורת. אבל כמו שצפריר אמר, לפעמים יש מקרים בהם אפשר לשקול לקרוא ''חצי עבודה'' אם הספר מוצע יותר בזול, או זמין במהירות גדולה יותר.
הבעיה המבנית בשוק לא תיעלם בזכות חקיקה. 558418
למעשה, אני קוראת ספרים שוב ושוב. גם כאלה שלא אהבתי.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558422
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558428
אני זוכרת אותם היטב.
זה נורא נחמד לקרוא ספר שוב ושוב.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558430
גם כאלה שלא אהבת? ככה אני עושה עם הילדים שלי עם ברוקולי- אז מה אם בפעם הקודמת לא אהבתם, אולי השתנה משהו‏1.

1 גם זה לקוח מהמדריך "איך להיות הורה גרוע"
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558454
גם. ואני ממשיכה לא לאהוב אותה באותה המידה, בד"ך.

קראתי את "אפיקורוס בעל כרחו" 3 פעמים, ודעתי עליו לא השתנתה.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558459
בדיוק סיימתי לקרוא את הזבל הזה. לא נראה לי שאקרא בו שוב.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558478
חבל שלא שאלת אותי.
הייתי אומרת לך שקראתי אותו 3 פעמים ושהוא גרוע.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558479
חבל. אבל אשאל אותך לפני הפעם הבאה שאקרא אותו.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 559826
אתה יכול לשאול אותי, בעקבות הפתיל הזה קראתי אותו בפעם האחת וחצי.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 559830
נו? השתפר?
מיתרונות הזיכרון הגרוע 559976
לא. לפני עשרים ומשהו שנים קטעי הסקס היו הרבה יותר מרגשים (אני חושב שאז גם לא טרחתי לקרוא את כל השאר).
מיתרונות הזיכרון הגרוע 559979
מזכיר את מערכון השדכן של יוסי בנאי ורבקה מיכאלי, רק שם מדובר בסרט שכרגע אני לא מסוגל להיזכר בשמו.
מיתרונות הזיכרון הגרוע 558595
אבל למה נחמד לך לקרוא שוב ספר שאת חושבת שהוא גרוע?
וגם אם נחמד, לא יותר נחמד לקרוא בפעם הראשונה ספר אחר טוב?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים