איה הרגולטור? 633400
לדעתי צריך כאן התערבות ויוזמה של המחוקק.
האם ניתן, למשל, לנסח "הסכם פתיחת חשבון עו"ש סטנדרטי", "הסכם משכנתא סטנדרטי" "הסכם התקשרות עם ספק תקשורת סלולרי" סטנדרטי?
בהינתן הסכם כזה, הספקים יחויבו להתקשר עם הלקוחות לפי הסכם זה (בהוספת מעט פרטים על מחירים, תנאים וכו' - בעיקר מספרים).
הסכם כזה יאפשר:
1. שקיפות. ההסכם שתחתום עליו יהיה "הלקוח XX מתקשר עם חברה YY לפי הסכם התקשרות תקני עם ספק חברות סלולר, בתנאים של 5 גיגה לחודש במחיר של 10 שקלים לחודש, בקנסות כאלו וכאלו על חריגה."
2. יאפשר רגולציה על הספקים לקבלת תנאים הוגנים.
הרעיון הוא לסמוך ל המחוקק שייתן תנאים הוגנים, כך שבעצם לא צריך לקרוא כלום. מי שמתעקש, החוזה גלוי.

כנ"ל בהתקנת תוכנה. "תוכנה זו מותקנת לפי תנאי שימוש סטנדרטי, והתנאים כוללים פרטיות ברמה 3, פרסום ברמה 2 ואפשרות שימוש מסחרי ברמה 5".
איה הרגולטור? 633401
מהו צריך להיות בחוזה שימוש סטנדרטי בתוכנה?

שמת לב שהרישיונות הללו משתנים מדי פעם? זה לא רק בגלל שיש שם אנשים רעים שרוצים לסבך אותנוץ זה גם בגלל שמבחינים בבעיות ברישיון הקיים וצריכים לתקן אותו.

אבל בינתיים, אחד הקירובים לכך הוא משפחת רישיונות Creative Commons:
הגרסה הנוכחית היא הגרסה החמישית (1.0, 2.0, 2.5, 3.0 והנוכחית: 4.0).
איה הרגולטור? 633427
קודם כל, אני שמח שיש דבר דומה. זה מחזק את הרגשתי שזה יעבוד גם מחוץ לעולם התוכנה.
חוצמזה, גם הרשיון הסטנדרטי הוא בר עדכון. מעבר לזה, אני חושב שחלק מהעדכונים צריכים להיות בדיעבד - כלומר, אני חותם על הסכם המצהיר שהוא נאמן להסכם הסטנדרטי, כפי שהוא עכשיו וכפי שייראה בעתיד, במידה ויתוקן. הרעיון הוא לסמוך על המחוקק שיפעל לאיזון בין שני הצדדים כשהצדק נר לרגליו. טוב, זה אולי קצת מוגזם.
איה הרגולטור? 633431
אני חושב שזה רעיון נהדר. גם אם התאגידים ישפיעו חזק על הנוסח הרגולטורי עדיין זה יהיה עדיף על המצב הנוכחי. לצערי מנסיוני עם רגולטורים הם לא ירצו לקחת על עצמם את התפקיד והאחריות. הרגולטור רוצה להיות בצד שמעביר ביקורת, ולא בצד שעלול לספוג ביקורת.
איה הרגולטור? 633479
עוד הערה לגבי הסיפא של דבריך: מי שרואה את רישיונות Creative Commons יכול לחשוב שאין בעיה ליצור רישיונות מודולריים: רישיון בסיסי עם כמה מודולי פרטיות שונים. בפועל המשימה הזו מאוד מסיבכת. משפחת רישיונות קריאטיב קומונז עצמם לא מנוסחת (בניסוח המשפטי) בצורה כזו: יש שם שבעה (כיום) רישיונות שונים שכל אחד מהם עומד בפני עצמו ומנוסח בנפרד. אם לא תצליח ליצור מודולריזציה, תצטרך לתחזק (עבור חמש רמות שימוש מסחרי, שתי רמות פרסום ושלוש רמות פרטיות) שלושים רישיונות שונים כדי לממש את מה שהוצע.

באופן כללי אין בעיה להוסיף סעיף קטן ב"מודול הפרטיות" שיפגע בשימוש המסחרי. דוגמה למשהו דומה אפשר למצוא בהיסטוריה של רישיונות קריאטיב קומונז עצמם: המגבלות שהם הוסיפו לרישיון למניעת DRM על התוכן שתחת הרישיון הפכו את התוכן ללא חופשי (לפי הגדרות שונות, לדוגמה: זו של דביאן) בגלל שהם יצרו בעיה לשים תוכן כזה על מערכת קבצים מוצפנת. נדרשו כמה סבבי ניסוח כדי לתקן את הבעיה.
איה הרגולטור? 633500
תראה, אני יודע שקל להתלונן וקשה לעשות, אבל:
1. עבור מספר מוצרים סטנדרטיים הנגועים בהסכמי ענק ואותיות קטנות ומסריחות (חשבונות עו"ש, משכנתא, ספק סלולר, ספק אינטרנט, תשתית אינטרנט, כבלים, ביטוח, ועוד היד נטויה), ניתן בקלות רבה יותר לייצר הסכם כזה. אני חושב שבגלל ההתפרעות בתחומים הנ"ל המחוקק יכול וצריך להתערב, ובדרך זו גם לכפות במידת מה שוק הוגן יותר.
2. אני מחזיק אצבעות לקריאטיב קומונז, ומאמין שבסופו של דבר כן תתאפשר מודולריות. חורים ברגולציה תמיד ייווצרו ותפקיד הרגולטור לסתום אותם (בתיאוריה, לפחות).
איה הרגולטור? 634370
אתה עלול לכרות את מטה לחמם של ארגונים כגון אמדוקס, שבנו אימפריה של מיליארדים על בסיס יכולתם לסבך עלויות של חשבון טלפון.

ויותר ברצינות: לצערי הרב, חלק גדול מהתחרות בענף הסלולר היא בהפקת תוכניות מתוחכמות. אתה מציע, למעשה, לאסור תוכנית של 10 דקות אחרונות חינם בשיחות לבת דודה של חברה שלך, בתנאי שאת צעירה מ25 ומתקשרת מפתח תקוה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים