בתשובה לנמר גושני, 21/01/17 1:44
688975
בנוגע ל"הסתובבו כאן עם 4 תמרים ונאד שהכיל 2 ליטר מים במשך ימים" - לי יש חשד ארוך ימים שפעם האנשים היו זקוקים לפחות שתייה מהיום. זו השערה די עלובה בחוזק הנימוקים לה; היא רק באה ליישב את שתי הטענות שתמיד אומרים היום וטוענים שאף מגובות מחקרית - 1. צריך לשתות X (הרבה), 2. תחושת הצמא האינסטינקטיבית שלנו לא מספיקה; עם התהייה שלא קראתי אף פעם אצל אף אחד, 3. אז מה היה קשה לאבולוציה לכוונן יותר במדויק את תחושת הצמא שלנו?

ואיך יתכן, אני ממשיך ומפליג בסברות כרס, שאבותינו היו זקוקים לפחות שתייה מהיום? פשוט כי הם אכלו סדר גודל פחות של מלח (אתם יודעים, המשכורת של הליגיונרים הרומאים‏1 וזה). אולי גם הסדר גודל פחות של סוכר ושל קמח הצריכו פחות מים.

יש לי ראייה, אנקדוטלית עד כדי חוסר אחריות בכלל להתייחס אליה, בדבר הקשר בין צריכת מלח (ואולי סוכר) לבין צריכת המים הנחוצה בריאותית. אני תוהה עד כמה זה נבדק מחקרית.

1 כשהם היו צריכים לחצות נהרות, המשכורת לא היתה נמסה?
688985
1 כשהם היו צריכים לחצות נהרות, המשכורת לא היתה נמסה?

----

לא, כי המשכורת שלהם לא היתה מלח.. זהו מיתוס. העדות היחידה לכך היא הדימיון בין המילים "מלח" ו"משכורת" בלטינית.
מכיוון שמשכורת במלח זה קצת far fetched, אפשר למצוא (בויקיפדיה למשל) השערה שהקשר בין המילים הוא שלחיילים הרומאים היה הקצאת כסף לקניית מלח (נגיד כמו נקודות מדים בצה"ל).
אבל גם זה רק ניחוש שנועד להסביר את הדימיון במילים.. אין לזה שום עדות.

מקור: http://kiwihellenist.blogspot.co.il/2017/01/salt-and...
688994
אולי המיתוס מבוסס על מקרה יוצא דופן (עובדים יקרים, נגמרו מטבעות הזהב) שמעיד על שוויו בתקופה מסויימת.
689010
ממש לא, תקרא את הקישור.
689020
If you take a global view, of course you're bound to find some times and places where salt could act as a means of storing value and facilitating exchange.
689023
כן, אבל זה לא קשור למקור המיתוס על הליגיון הרומאי.
689046
לא יודע. הכותב לא מצא ביסוס למיתוס אבל זה לא שולל את מקורו והאפשרות סבירה בעיני יותר מהאפשרות שהמיתוס התפתח כך סתם מעצמו.
689048
על כל שאלה תשובה -רדיט.
689051
כן. לא מוצאים זכר...אבל מכאן ועד לשלול המרחק גדול.
מעניין שהביטוי "מלח הארץ" צץ באותה תקופה פחות או יותר וגם ממנו עולה משמעות שמייחסת למליחות ערך גבוה.

מדוע לא בחר היהודי הכריזמטי בביטוי סוכר הארץ או חריפות הארץ?
689055
מלח הארץ.
689071
הייתי לומד על ערכו של המלח מכאן :

רבא ‏1 :'מאה זוז בעסקים — כל יום בשר ויין .מאה זוז באדמה — מלח וירקות' - יבמות ס"ג ע"א

1 רבא חי בין השנים 280-355 לס'
689073
ורמינהו: "מאימתי קורין את שמע בערבין? משהעני נכנס לאכול פיתו במלח, עד שעה שעומד ליפטר מתוך סעודתו". (ברכות א ע"א).

ללמדך שזה הסטנדרט הכי נמוך, של מי שאפילו פת בקטנית לא יכול לממן‏1.
אם כי מן הסתם, אין דין מי שגר לחוף ים ויכול להפיק לעצמו מלח (או שאחרים יכולים להפיק לו ועדיין יש מלא), או מי שגר מרחק 3 ימי הליכה מהחוף, כדין מי שגר מאות קילומטרים לפנים היבשת.

1 ותהרוג אותי איך זה השתמר בתור הסיפתח של הארוחה הכי חגיגית בשבוע.
689075
לא מצאתי ערכים כספים על שווי המלח בהיסטוריה , אם כי אני יכול לשאול את השאלה - מדוע היה בכלל מס מלח ? זה לא מרחיאונה הרי.

ובכן 'מס המלח' הוטל על היהודים עוד בימי שלטון פרס ‏1 .גם דמטריוס הראשון ציוה על מס המלח ‏2. אנטיוכוס השלישי אשר כבש את ירושלים בשנת 200 לפה'ס -דרש את מס המלח מכלל הנתושבים אם כי הוא נתן פטור בירושלים למיוחסים. ‏3

במחקר ישנו דיון בעניין זה ‏4 : האם הנתינים ביהודה הוכרחו לקנות כמות מסוימת של מלח מראש במשך שנה במחיר רשמי שנקבע על ידי המלך ‏5 או שהנתינים היו חייבים לשלם למלך סכום השווה לכמות מסוימת של מלח בשנה או שהמיסוי היה בצורה של מיסוי עקיף (מע"מ) ‏6 על תצרוכת מלח אשר הייתה בבעלות המלך. או גם וגם וגם.

מכל מקום גם אם נמשיך הלאה בזמן נראה שמס המלח היה נפוץ בכל רחבי העולם,כך למשל : בצרפת מס המלח אולץ כל משק בית מדי שנה לקנות מהמחסנים הממשלתיים כמות מינימלית קבועה של מלח במחירים שהבטיחו למלך רווחים אדירים,גם מהפכת 1848 בצרפת נכשלה בגלל מיסים שונים ובהם מס המלח שחשפה את פרצופו של נפוליאון השלישי.

בהודו מהטמה גנדי ליכד את ההודים נגד השלטון הקולוניאלי הבריטי על ידי כך שהלך במשך חודש ימים אל חוף האוקיינוס והפר את החוקים הבריטיים כשהפיק בעצמו מלח ממי המלח המצויים לכול וזאת בניגוד לחוק וסירב לשלם את מס המלח הבריטי ‏7.

נוסע ערבי מראשית ימי הביניים שטייל בסין מספר לקוראיו - "למלך זכות יחיד על ההכנסות ממלח ומעשב שאותו ישתו רתוח במים חמים . בכל עיר ועיר יימכר בכסף מלא ושמו סך . עליו מרובים משל תלתן , ובושמו עז ממנו במקצת , ויש בו קורטוב של מרירות . מרתיחים מים ויוצקים אותם עליו ... כל הכנסות אוצר הציבור באות ממס גולגולת , ממלח ומן העשב הזה" ‏8 .

בשנת 1580 הגוף העליון של הארגון האוטונומי של היהודים בממלכת פולין המכונה 'ועד ארבע ארצות' מתקן תקנה שאוסרת על יהודים בודדים לחכור אחוזות גדולות ובתי מכס , לגבות מס על מלח או בלו על משקאות משכרים,על מנת שלא לעורר התנגדות בקרב האוכלוסייה המקומית ‏9 . וזה ממשיך גם ללבנון במאה האחרונה שם ב ‏1920 הוטל מס מלח ידי המנדט הצרפתי.

לסיכום העניין - נראה לי שלא שווי המלח הוא הקובע,אלא עצם צריכתו. ומכאן אני מבין את הפרכתו של המיתוס שבו נטען שמלח שימש כשכר לחיילים. המיסוי על מוצר חיוני (והשאלה: האם מלח חיוני לגוף האדם -מחזירה אותנו מן הסתם לתגובה 688975) הוא המייצר לשלטון את הכסף הנדרש.

יחד עם זאת - מיסים מוזרים יותר ראינו ברומא. כך למשל את 'המס על השתן' שחוקק גדול צוררי היהודים אספסיאנוס [ויקיפדיה]10 . כשהתלונן מישהו על המס, הוא לקח כמה מטבעות זהב ושאל את השואל האם הוא מריח משהו מהם. אולי מכאן הביטוי ש'אין לכסף ריח',או שבכל מקרה כסף אף פעם לא מסריח. אבל עד כמה שזה נשמע מוזר איך גובים מס על פיפי,אז כל פעם שמישהו נכנס לשירותים ציבוריים הוא משלם. כמדומני שגם היום גובים בשירותים הציבורים כסף על כך. על אותו משקל אפשר להטיל מס על גלי האתר (ואני יודע שהאתר מת) בדמות חוקים או מס על לדוג דגים ששייכים לאלוהים ולים. או להטיל קנס של 1000 ש"ח על מי שמעשן כמה עלים שמכונים בשם 'מריחואנה'

להערתך : זהו מנהג סמלי לזכר הימים שהיינו עושים חינגות וחפלות בבית המקדש והיינו חייבים לשים את המלח על הבשר . כמו שנאמר " וְכָל קָרְבַּן מִנְחָתְךָ בַּמֶּלַח תִּמְלָח וְלֹא תַשְׁבִּית מֶלַח בְּרִית אֱלֹהֶיךָ מֵעַל מִנְחָתֶךָ עַל כָּל קָרְבָּנְךָ תַּקְרִיב מֶלַח: (ויקרא פרק ב פסוק יג) . לדעתי המנהג הזה חל בכל השבוע ובכל פעם שאוכלים לחם ולאוו דווקא בשבת.

הערות/מקורות:
----------

1 דריווש הראשון [ויקיפדיה] העניק לבית המקדש בירושלים כמות מסוימת של מלח - ראה עזרא ו,ט- 'וּמָה חַשְׁחָן וּבְנֵי תוֹרִין וְדִכְרִין וְאִמְּרִין לַעֲלָוָן לֶאֱלָהּ שְׁמַיָּא חִנְטִין מְלַח חֲמַר וּמְשַׁח, כְּמֵאמַר כָּהֲנַיָּא דִי-בִירוּשְׁלֶם לֶהֱוֵא מִתְיְהֵב לְהֹם יוֹם בְּיוֹם--דִּי-לָא שָׁלוּ' ( תרגום: 'וּמַה שֶׁצָּרִיךְ, וּבְנֵי בָקָר וְאֵילִים וּכְבָשִׁים לְעוֹלוֹת לֵאלֹהֵי הַשָּׁמַיִם, חִטִּים, מֶלַח, יַיִן וָשֶׁמֶן, כְּמַאֲמַר הַכֹּהֲנִים אֲשֶׁר בִּירוּשָׁלַיִם, יְהִי נִתָּן לָהֶם יוֹם בְּיוֹם בְּלֹא מִשְׁגֶּה'

2 חשמונאים א י , כט

3 'ולכל בני העם ייקבע משטר בהתאם לחוקי האבות. מועצת הזקנים , הכהנים , סופרי המקדש ומשוררי הקודש פטורים יהיו ממס הגולגולת וממס הבלילה וממס המלחים'- יוסף בן מתיתיהו- קדמניות יב' עמ'142

4 אברהם שליט: הורדוס המלך- האיש ופעלו עמ' 514-515

5 סוג של רכישות כפויות בצורת מס ראינו בחוק "חרסינת היהודים" אשר נחקק בשנת 1769 ע"י פרידריך השני, מלך פרוסיה [ויקיפדיה] אשר חייב את יהודי פרוסיה לרכוש במחיר מלא חרסינה מסוג ז' שלא היה ראוי למכירה מראש גם בלי שיהיו צריכים זאת. עמוס אילון מצטט את החוק הזה בספרו 'רקויאם גרמני' בהקשר ל'עידן מנדלסון'(עמ' 46) שבו אילצו את מנדלסון לרכוש 'חרסינה מלכותית' במחיר של מאות טלרים (10,000$ בערכים של היום ),ואם חשבת ש'טוב נו ,מילא, יהיה חרסינה בווטרינה שאין לי' אז חשבת לא נכון. חייבו את מנדלסון לרכוש כ 20 קופים מכוערים מחרסינה בצבעים מזעזעים. לימים ב 1978 החליט הסנאט של מערב ברלין לקיים תערוכה שכונתה ' פרוסיה -מאזן' ובו הציגו פריטים מתקופתו של פרידריך. בין המוצגים היו גם הקופים מחרסינה שהיהודים חויבו לרכוש, את הקופים של מנדלסון הם סירבו בלאוו מוחלט להניחם בתצוגה מרוב שהיו מכוערים.

6 מעיון באינצלקופדיה המקראית (חלק ד' עמ' 1055) ראיתי כי בתקופה התלמית היה המלח מונופולין של המלכות ו'מס המלח' הוטל על ידי תלמי פילדלפוס הוא תלמי השני [ויקיפדיה] ושם מצוין כי זהו מס עקיף אשר נגבה בשווקים והיה לעול כבד על האוכלוסיה שכולם היו צריכים למלח .נהגו לגבותו כמס שנתי קבוע לגולגולת וכל יהודי ארץ ישראל נתחייבו להעלותו למלכות.

7 ג'ארד דיימונד,העולם עד אתמול : מה נוכל ללמוד מחברות מסורתיות? עמ' 399

8 לואיס ברנרד -המזרח התיכון : אלפיים שנות היסטוריה מעליית הנצרות עד ימינו עמ' 139 [ Akhbar al-Sin wa'l-Hind ]

9 שמואל אטינגר : עיונים בתולדות היהודים בעת החדשה - בין פולין לרוסיה - עמ'146

10 הוא גם הטיל מס מיוחד על היהודים המכונה 'האוצר היהודי' שבו כל יהודי חויב לשלם 2 דינרים במקום הדינרים שנתרמו לבית המקדש שהוחרב אז. כלומר -אם עד היום שילמתם,למה שלא תמשיכו לשלם?
689078
המאמר מביא כמה מקורות טובים.

1. מה מחיר על המלח, ומי הטיל עליו מס (ב 204 לספירה)

(The censors) also imposed a new tax on the annual salt production. Salt cost a sixth of an as in Rome and throughout Italy; they set it to be offered at the same price in Rome, but more in town squares and marketplaces, and at other rates in other places. It was widely believed that just one of the two censors devised this tax ... As a result (the censor) Marcus Livius was given the nickname 'salt-dealer'.
Livy 29.37.3

2. מה המשכורת היומית של חייל רומאי (אתה כבר כתבת את זה).

חישוב פשוט מראה שהמשכורת יומית של חייל רומאי שווה ל 4 ק"ג מלח.. קצת מעבר לתצרוכת היומית המומלצת (6 גר')
689086
חישוב פשוט מראה שהמשכורת יומית של חייל רומאי שווה ל 4 ק"ג מלח.. קצת מעבר לתצרוכת היומית המומלצת (6 גר')
איך הגעת ל4 ק"ג?
689089
פיסקה רביעית ושלישית מהסוף בלינק שהבאתי.
אגב, טעיתי, זה יוצא 6.6 ק"ג, אבל בכל מקרה זה קירוב.
Man trap 689093
בכל מקרה של מישהו עם מלח מיותר, מסע בין כוכבים מצאו פתרון יעיל כבר מזמן.
689079
ממש לא התפתח "סתם", זה נועד להסביר דמיון בין מילים והמיתוס מופיע לראשונה במילון לטינית מ 1771.
זה משהו שקורה כל הזמן.. אנשים חושבים שעיפרון מכיל עופרת, ושאם אני רואה אותך 3 פעמים משום מה אני צריך לקנות לך דווקא גלידה.
מישהו אמר עיפרון? 742469
טרם החלטתי אם זאת הרמה להנחתה או גול עצמי. מה שברור זה שלא שיננת את החומר, ואינני יכול אלא להזכיר שהכל עשוי להופיע בבחינה, ואני לא אקבל שום תירוצים.
מישהו אמר עיפרון? 742470
המממ, עפ"י המשך הפתיל דווקא אני מועמד להיכשל בבחינה. מה עוד חדש?
689022
לטובת העניין והדיון ,קצת מושגים מהכלכלה הרומית :

1. לא הייתה כמעט מדיניות כלכלית באימפריה , למעט נושאי המיסים והתשלומים ומשכורות החיילים. היו חריגות של הגנה על תוצרת מקומית ברומא עצמה אבל בגדול כמעט ולא הייתה התערבות מכל סוג שהיא . החריגה הייתה מצרים ששם הייתה כלכלה ריכוזית במינון גבוה יחסית לשאר חלקי האימפריה .

2. אין הערכות מדוייקות ולו באופן גס על החלוקה של ענפי הכלכלה. ההערכה המקובלת הינה של 95% לחקלאות והיתר לשאר הענפים וזאת ע"ב מידע מהשוואות ממיסים מהמאה השישית. החקלאות הייתה מבוססת על הענפים הבאים : לפי סדר הריווחיות- כרמי ענבים,גן מעובד ומושקה,עצי ערבה,מטעי זיתים,אחו,שדות תבואה ,מטעי עצים לכריתה,עצי פרי,חורשות אלונים.-

3. רכוש ובעלות על הקרקע :

חלוקת המעמדות מבוססת על חלוקה שערך סרוויריוס טולוס וזאת ע"ב שומת רכוש -סוג של הצהרת הון - וכמו היום כולם רצו נדל"ן,כל מי שיכל קנה כל פיסת קרקע בכל מחיר והמדד היה - כמה איגרות ( יחידת מידה לשטח קרקע) יש לך ? או כמו היום : כמה דירות יש לך ?

דרג א' - אזרחים בעלי רכוש של 100,000 איסרים ( 4 איסרים = 1 ססטרציום HS- ראה להלן בסעיף 6 )
דרג ב' -"- 75K
וכו'...

בתקופת אוגוסטוס כניסה לסנאט חייבה רכוש מינמלי של 1M ססטרציום , פרש -400K וכו'

4. תעשיה ומלאכה - המקורות גם כאן דלים והן מבוססים על מידע מאוחר ובכל מקרה אין כמויות או חלוקות כלשהן בצורה ברורה .המלאכות היו מבוססות על הענפים הבאים :
חקלאות- ייצור ין,שמן וכו'
יצור בדים ועורות
מפעלי בניה לבניית מבנים,אמות מים וסלילת דרכים,לבנים אדומות שרופות (לכיסוי גגות הרעפים)
הפקה של חומרי בניין - סיד ,חול,חצץ ,גבס
מחצבות - שיש,גרניט
ניצול היערות להפקת עצים לבנייה,רהיטים,אוניות וכלים שונים
מפעלים להקמת כלי חרס,כדים וכו'
מפעלים לייצור מלח מחופי ים רדודים,ביצות ואגמים מלוחים וממכרות של סלעי מלח.
מפעלים להפקת מתכות יקרות- זהב וכסף (לתכשיטים ומטבעות) , ברזל נחושת ועופרת ( כלי נשק,כלי עבודה וצינורות עופרת לאספקת מים)

חלוקת העבודה התנהלה מהממשל לקבלנים ראשים ומהם לקבלני משנה שהעסיקו עבדים וכו' .

5. כסף ומטבעות :

המטבעות יוצרו מזהב ,כסף נחושת וארד . והטוהר ירד עם השנים -בתקופת אוגוסטוס היה 100% טוהר. נרון 85% - טריינוס 75% -מרקוס אורליוס 60%- סוורוס 50%- גליאנוס 2%
הארד היה מורכב מ80% מחושת ו20% אבץ.

ליברה רומית = 327.25 גרם
אונקיה = 27.27 גרם

זהב - שווי בסיסי של 25 דינרים המהווים 100HS המהווים 400AS
כסף- שווי בסיסי של 1 דינר המהווה 4HS המהווה 16AS
ארד - שווי בסיסי של 1HS המהווה 4As

6.מחירים,משכורות והוצאות מחיה

המקור המפורט על מחירי הסחורות,המשכורות והשירותים הינו מהצו של הקיסר דיוקלטיאנוס משנת 301 לספירה. משה עמית מצביע על הפערים האדירים ( כמו היום) בין השכבות העליונות שהיו מיעוט זעיר מהאוכלוסייה לבין יתר תושבי האימפריה הרומאית.

המחירים המובאים להלן הינם מחירים יציבים ביותר לתקופה של כ 200 שנים מהמאה הראשונה ועד לסוף המאה השנייה ,המחירים כמעט ולא השתנו מה שמעיד על אינפלציה שולית . לאחר תקופה זאת משנת 300 לערך לספירה אי אפשר ללמוד על רמות מחירים ואין בנמצא שום אינדיקציות מוכרות למחירים .

קרקעות : 1 יוגרום =2.5 דונם =2500 מ"ר
1 יוגרום קרקע בתולה : 1000 HS
1 יוגרום קרקע מעובדת - 2500 HS
יחידת המטבע המקובלת והרווחת ביותר הייתה ססטרצים - וסימולה היה HS :

להלן הסימול HS מתייתר והינו חלק מהמספר. 1000=K .

בערך בשנת 65 לספירה הפילוסוף סנקה קנה אחוזה באזור רומא בשטח 200 יוגרה ב2.5M . סנקה עצמו קנה את אותה קרקע בשנת 55 לספירה בסך של 600K - השבחה של 400% בתוך עשור - כמו אצלנו פחות או יותר . ולמען הסר ספק : אני לא גורס שביבי הוא קיסר,כן?
בראשית המאה ה2 נמכרו משקים חקלאיים קטנים במחירים של 85K, אדמות מרעה 350K

משכורות (שנתי) :
פרייפקטוס ( מפקד חיל משמר של הקיסר) - 80-134K
קנטוריון [ויקיפדיה] - 22-33K
לגיונר - 1.2K
מזכיר -1.2K
משרת אישי- 700
מלווה - 600
שליח - 400
כרוז- 300
פועל בן חורין- 900-1000
עבד-‏600-700

מחירי עבדים :
עבד לעניינים משפטים: 2K
עבד זכר מבוגר : 1-4.5K
ילדה : 600-1400
נער :725
מורה ללשון :100K
רופא :50K
זונה :100K
טבח :2.7K
מומחה לכרמים : 6K-8K

מענקי שחרור לחיילים:
20K לחייל ששירת במשמר הפריטוריאני
12K לליגיונר
900 לחייל פשוט בחיל עזר
חיילים משוחררים קיבלו מהקיסרות 10 יוגרה בשווי של 12K

מחירי מצרכים בסיסים :
מודיוס = 8.75 ליטר
אמפורה = 25 ליטר

מודיוס חיטה = 2 ( צריכה שנתית לנפש כ50 מודיוס לשנה)
אמפורה יין = 20
אמפורה שמן =40

הוצאות שנתיות למחיה לזוג נעו בין 1000-1200

מקור :
תולדות הקיסרות הרומית - כלכלת הקיסרות : פרופ'משה עמית - הוצ' ספרים ע"ש י.ל מאגנס - האונ' העברית - עמ' 202-210
689047
חן חן, מוסיף ומעניין.
שבת שלום אלוף.
689057
שבת שלום גם לך אדון נמר.
689049
קוזמו,אתה הסטוריון אקדמאי?
689058
היסטוריון עממי ותו לא.
אוהב את ההיסטריה שבהיסטוריה.
כותב שירה עגומה ומדכדכת.
מומחה לתכנוני מס.
סטלן לשעבר עם געגועים עזים לבאנג הראשון.

שבת שלום.
689074
למה געגועים? הגיע זמן ארדן!
עידן הפוסט-אמת 689008
וואו. עכשיו אתה נותן לי להיות מסמר ארוחת הצהריים. פעם אחת להפיל חצי מהשולחן שעדיין לא שמע שהמשכורת היתה מלח, פעם שנייה להפיל את החצי השני בזה שזה בכלל לא נכון, ולבסוף טעות בויקיפדיה האנגלית.

(ולא שבאמת בדקתי את מה שכותב האיש בבלוג. יום אחד אני אשעשע קלות שליש שולחן באיך מישהו באייל הפיל אותי בפח עם מאמר שנראה משכנע, אבל כולו שקרים, נגד העובדה הנכונה (הוכחה: היא אפילו כתובה בויקי האנגלית) שהמשכורת היתה מלח.)
עידן הפוסט-אמת 689015
זה תלוי איפה בוויקיפדיה.

מתוך Salt [Wikipedia]:
The word salary originates from Latin: salarium which referred to the money paid to the Roman Army's soldiers for the purchase of salt
(מקור: כמה מילונים)

מתוך History of salt [Wikipedia]:
The word "salary" comes from the Latin word for salt. The reason for this is unknown; a persistent modern claim that the Roman Legions were sometimes paid in salt is baseless
(מקורות: כמה מאמרים)
עידן הפוסט-אמת 689016
ג'ארד דיימונד בספרו החדש והטוב 'העולם עד אתמול' ‏1 (אם כי הקודם -רובים וכו'- היה הטוב ביותר ) מזכיר את החיילים הרומאים אשר קיבלו משכורות במלח, ואת ההקשר של המילה "‏salary",שפירושה משכורת אם כי אינה נגזרת מן השורש הלטיני של "כסף" או "מטבעות", אלא מהשורש הלטיני של מלח: ‏sal.

ואגב, לא מצאתי בספרו את המקור המדויק שמלח שימש תחליף לשכר.

1 ג'ארד דיימונד - העולם עד אתמול : מה נוכל ללמוד מחברות מסורתיות? 2015 -עם עובד עמ' 397-399
עידן הפוסט-אמת 689024
המאמר שצפריר קישר אליו התחקה יפה אחרי המקור למיתוס - טעות של מלומדים מהעת החדשה. כנראה דיימונד הוא פשוט בין הנופלים בפח.
לא צפריר, אח של אייל, סליחה. 689025
עידן הפוסט-אמת 689031
התאכזבתי מדיימונד.האמנתי בו מהיום בו הבנתי שלאכול אריה זה בזבוז משווע.
עידן הפוסט-אמת 742461
'במהלך המשבר הכלכלי (המשבר המונטרי) שתקף ב-‏17 באוגוסט 1998 את רוסיה שולמה למורים משכורתם בבקבוקי וודקה'

מקור
689018
גם אני התייאשתי למצוא את המקור ל'מיתוס' הנ"ל. אבל ג'ארד דיימונד לא משחית את מילותיו לשווא כמדומני - ראה תגובה 689016 . עיינתי בספרים רבים ולא מצאתי זאת - כגון תולדות הקיסרות/רפובליקה הרומית ועוד. נשמע לי מוזר שדיימונד לא היה ער לכך.
688993
השערה אולי מיותמת ממחקר אבל קיימים ממצאים.

מלחים שתו המון אלכוהול בגלל שהמים התקלקלו בחביות. לעומת זאת הטיילים, הנוודים והציידים הצטיידו בכמות מים מזערית לעומת ההמלצות העכשוויות.
הילידים של אפריקה, ארה"ב ואוסטרליה לא הסתובבו עם 5 ליטר על הגב. הנפח ידוע ואני משער שביומני מסע (הבריטים באים) תמצא עדויות נוספות.

3. האבולוציה יכולה להנדס תחושה (פחד) אבל האדם עלול להתעלם כי מתחשק לו להסתכן כדי שיראו ביוטיוב כיצד הוא קופץ מגג.
689043
סברה מעניינת.
המלח העודף בתזונה המודרנית הוא הסבר לא רע.
השאלה אם הם גם היו יעילים יותר בניצול מים. האם הבדואים, למשל, שותים פחות בקיץ המדברי מאשר עולים מרוסיה?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים