688064
688072
מהכתבה: "להערכת מומחים בתחום, נישואין בין בני אדם לרובוטים יהפכו לדבר שבשגרה כבר בשנת 2050." באיזה "תחום" מדובר?
688073
בתחום בריאות הנפש...
או שמא מוטב לנסח: בתחום מחלות הנפש.
688084
והשאלה היא כמובן האם הרובוטים יסכימו לעסקה מרצונם החופשי.
688126
ב-‏2050 כבר יהיה איסור מוחלט על יחסי מין בין אדם לרובוט, כי זה ייחשב ניצול יחסי מרות (של הרובוט על האדם).
688127
במקרה הזה לא ברורה לי בכלל המוטיבציה ליחסים שכאלה, זה יהיה יותר מופרך מהמוטיבציה לקיים יחסים עם ניאנדרטל.
688128
האם ברור לך למה אנשים מתגרים מינית מקצת דיו מודפס על נייר?

____

ואם במקרה לא קראת, הרשה לי להמליץ על "גן החיות האנושי" שמתאר יפה את תופעת ה"על גירוי" אצל ציפורים.
688199
חלקית לפחות. מה שלא ברור לי לחלוטין זה הקשר לתגובתי הקודמת.
688228
כנראה שלא הבנתי אותך נכון. פירשתי את ההערה שלך בנוגע ל"מוטיבציה ליחסים כאלה" לשאלה מדוע שמישהו יתגרה מינית מגוש פלסטיק ('פלסטיק' כמטפורה. לא יודע באיזה חומרים ישתמשו לרובוטים). התגובה הלא ברורה שלי ניסתה לטעון שאם אנשים מצליחים להתגרות מינית מתמונות של הדבר האמיתי (קצת דיו על דף), אז על אחת כמה וכמה שזה אפשרי עם דגם תלת ממדי של הדבר האמיתי.
הרפרנס ל"על גירוי" של דסמונד מוריס הוא קצת יותר מסובך. נעזוב אותו בנתיים.

ומה רע בסקס עם ניאנדרטלים?
הפוך גוטה, הפוך 688230
האנלוגיה לניאנדרטלים ניסתה לרמוז שמה שלא ברור זאת המוטיבציה של רובוטים ליחסים עם הגזע הפגום, הנחות, המכוער והפרימיטיבי שקדם להם בהיסטוריה.
הפוך גוטה, הפוך 688231
על סמך מה אתה חושב שהניאנדרטלים הם פגומים, נחותים, ומכוערים לעומתינו?

(לא פלא שלא הבנתי את האנלוגיה...)
הפוך גוטה, הפוך 688233
אם עכשיו הבנת למה התכוונתי, הבה נתמקד בנמשל ולא במשל.
688244
גם לי לא ברורה המוטיבציה, אבל קטונתי מלהבין את רובוטי העתיד.

(פעם מישהו קישר מהאייל לכתבה על סקס עם דולפינים. אמיתי או לא, אני יכול לראות את האטרקטיביות שבזה; גם עם ניאנדרטל(ית) לא נראה לי מופרך לחלוטין.)
688247
אני מבין שכנראה השתמשתי באנלוגיה לא לגמרי מוצלחת, שמשכה אליה את רוב האש.
בהנחה שמדובר על אנדרואידים דמויי אדם, שכמו שאתה רמזת מן הסתם יעלו על בני אנוש בכוחם, תחכומם, חוכמתם ו(אני המשכתי) יופיים, כישורי החיזור ושאר ידה-ידה-ידה יכולות אטרקטיביות, אני לא רואה שום סיבה טובה שיימשכו דוקא ליצורים שמצד אחד קצת דומים להם (ועל כן חסרים את אטרקצית האחר של הדולפין, נניח), ומצד שני נחותים מהם בשלל פרמטרים.
בניגוד לאנשים, שרובם לא דומים לכוכבי קולנוע או דוגמניות על (גם לא הם עצמם, בחיים האמיתיים בדרך כלל), אין שום סיבה טובה שרובוטים לא יהיו בראד פיטים ואנג'לינה ג'וליות ודומיהם. ועם כישורי שיחה, ריקוד ושירה עיליים.
עכשיו, מה אתה היית בוחר במקומם?
(את אישתך כמובן, אבל לא זאת השאלה).
688254
אם אתה כבר עושה את ניסוי המחשבה הזה ברבע רצינות ויותר, צריך להתחיל מהשאלה למה בכלל שלרובוטים יהיו חיי זוגיות ומין.
688262
טוב, זאת היתה הנחת הבסיס בתחילת הפתיל.
(מין - למה שלא יהנו? זוגיות? זה באמת צורך מיותר בהקשר הזה).
Battlestar Galactica 688273
את הדילמה הקשה הזו חוו דר. גאיוס באלטאר ושלי גודפרי, או ג'ינה אינווייר, או... בקיצור, מספר שש. [זהירות! מי שעדיין לא צפה בסידרה ומתכוון לראות אותה].
לפי ניתוח גנטי, הקאווקזים והמונגולים הזדווגו עם ניאנדרטלים 688263
כ- 3 אחוז מהגנים שלהם נחשבים להיות ממקור ניאנדרטלי. יתכן שמיעוט ההזווגות אינו בגלל משיכה אלא מכיוון שהיו הרבה יותר ספיינס ספיינס מאשר ניאנדרטלים, כמו כן החברות היו ניפרדות לכן לא היו הרבה מפגשים.
לנגרואידים אין כמעט גנטים ניאנדרטלים. הניאנדרטלים לפני 70 אלף שנים ניבלמו בארץ ישראל ולא נדדו לאפריקה ).

לגבי משיכה - כמו ניתן ליצור קשר נפשי לחיות מחמד ניתן ליצור קשר נפשי עם ניאנדרטלים שאולי כלל לא היו מטומטמים כפי שחשבו פעם. הכלים שלהם היו קצת פרימיטיבים יותר, נדמה לי שהם לא פיתחו קשתות לכן היו נחותים במאבק כוחני. כל עוד היתה תקופת קרח הניאנדרטלים יכלו להתבצר באירופה, כאשר תקופת הקרח הסתיימה הם לא יכלו לעמוד בפני הפלישה של הספיינס ספיינס (היתה פלישה מוצלחת של ספיינס ספיינס בישראל ובאירופה לפי מימצאים לפני כ- 30 אלף שנה).
688202
האם האנדרואידים חולמים בשנתם על כבשים אלקטרוניות ?

==============

הסרט "בלייד ראנר" שהוזכר הוא באיכות גרפית וקולית טובה (2.1 גיגה). אורך הגירסא 117 דקות בערך. ניתן להוריד כיתוביות בעברית ובעוד שפות בפורמט SRT. יש כיתוביות לאותה גירסה ברזולוציה נמוכה יותר שתואמות לרזולוציה הגבוהה (מכיוון שהכיתוביות מותאמות לגירסת המקור שגם היא באורך 117 דקות). אפשר גם ללא כיתוביות בעברית אבל רצוי לפחות באנגלית כי גם הטקסט חשוב. יש בסרט כמה שטויות טכנולוגיות אבל זה לא חשוב, חשובה ההשקפה הפילוסופית.
============

הרובוטים הבסיסיים (היעודיים) הם בסך הכל אוטומטים למשימות פשוטות. הם לא יהיו הרובוטים האמיתיים שמסוגלים לחשוב כמו בני אדם.

הדרך האפקטיבית היחידה לעשות (בעתיד הנראה לעין) רובוטים שחושבים כמו בני אדם - היא לעשות רובוטים על ידי שיבוט. כאשר זה יקרה, הרובוטים יהיו בעצם עבדים אנושיים שאמורים לפטור אנשים מעבודה - כאן מתחילות הבעיות. העבדות לא נעלמה מן העולם היא תקום עד עכשיו לא היה בה בונוס גדול (חוץ מפינוק) , כאשר יהיה בה צורך (למשל העצמת כוח כלכלי) - היא תקום מחדש.
ממותה שיבוטה 688203
כל עוד שיבוט אנושי לא נוצר במפעל אלא נולד להורים אנושיים בתנאים סבירים, מדובר על אדם לכל דבר.
ממותה שיבוטה 688211
מעניין, ואם הוא נוצר במבחנה הוא לא אדם?
________
ובמסגרת ההמלצות על סרטים רלבנטיים - The Island עם יואן מקגרגור וסקרלט ג'והנסןן.
ממותה שיבוטה 688212
יש היום הפריה במבחנה. אבל עיקר התהליך דורש מעורבות אנושית.

כלומר, להגיד שבגלל שיש אפשרות לשכפל עוברים בשלבים הראשונים ויש הפריית מבחנה, אפשר ליצור צבא של משוכפלים, או משוכפלים לפי הזמנה. זה נכון, בעיקרון. אבל בהינתן האפשרות להחזיק קבוצה גדולה של אמהות בתנאי עבדות. אין שום מניעה טכנית. אבל לא נראה לי שזה מעשי.
ממותה שיבוטה 688213
אבל לא זו היתה השאלה שלי. תניח מבחנה מטאפורית ורחם מלאכותי, ואז נשאלת השאלה לעיל.
ממותה שיבוטה 688216
עדיין חסרים לי נתונים. עוד בעיה היא שתהליך הייצור של אדם מועיל לא מסתיים ברחם [מלאכותי]. אדם לא מספיק מועיל ללא מספר שנות לימוד וצמיחה. ואני מניח שנדרש לימוד, מכיוון שהם לא אמורים סתם לעבוד בעבודות דחק. בשביל זה יהיו רובוטים.
ממותה שיבוטה 688259
ראשית.

יצירת שיבוט ברחם מלאכותי (דהינו אינקובטור) אפשרי בעתיד (יותר פשוט מיצירה יש מאין של רובוט עם כישורים מנטלים אנושיים) - שכן בעיקרון העובר צריך רק אספקת חומרים בצורה סדירה וסביבה מוגנת יציבה (לשם כך יפותחו במהלך הזמן חיישנים מתאימים). בעיקרון: רחם זו צורה משוכללת יותר של ביצת זוחלים: הביצה מכילה את כל החומרים הנידרשים להפיכת העובר לייצור חי. כל ההבדל ברחם של יונקים לעומת זוחלים הוא: הרחם מאריך את זמן הדגירה (ומשפר את ההגנה הסביבתית במהלכה), ההארכה שמאפשרת זמן התפתחות ממושך יותר של הגוף והמוח (המוח מתפתח, לפי זכרוני, בשנתיים הראשונות לאחר הלידה). עובר נפל מלידה מוקדמת יכול להיות מגודל היום באינקובטור אם ההפלה חלה בחודשים האחרונים לזמן ההריון הנורמלי. אמנם אנקובציה זה לא מצב אופטימלי שכן תינוק באינקובטור עלול לסבול ממחלות רבות יותר מאשר עובר רגיל אבל בעיקרון זה אפשרי (במיוחד אם ישתלטו על הבנת אספקת החומרים לעובר בזמן ההריון). יתכן אפילו שהתוצאות של גידול באינקובציה יהיו טובות מהריון טבעי אם יובן עד הסוף תהליך אספקת החומרים לעובר וחומרים יסונטזו .

אני מעריך שבתור צעד ראשון, נניח תוך מאתיים שנה, תפותח טכנולוגיה לאינקובציה בשלבים מוקדמים למדי, נניח לאחר 5 חודשי עיבור. זה יפותח כדי למנוע מצבים של הריון בסיכון שהם מצבים רווחים למדי ומונעים מחלק מהמשפחות כניסה להריון. יש תמריץ כספי חזק לפיתוח הטכנולוגיה, שכן משפחות אומללות ישלמו הרבה כדי שיהיה להן לפחות תינוק אחד (כרגע השיטה היא גידול פונדקאי). לאחר הצעד הראשון אפשר יהיה להקדים יותר ויותר את תהליך האינקובציה המלאכותית ובמקביל לקצר את שלב הפונדקאות, יקח כמה מאות שנים להגיע ליכולת הזו, יתכן אפילו רק 100 שנה, תלוי בתמריצים הכספיים.

שנית.

בעיקרון, יהיה ניתן לפתח (יחסית מהר יותר) שיבוט של אנדרואידיות (נקבות) שתפקידן יהיה לשמש פונדקאיות להריון טבעי. נראה לי שזו אפשרות שניתן להשיג אותה טכנולוגית כבר היום. ובכל מקרה תוך נאמר מאה שנה. החסם העיקרי הוא חברתי (נחשב למעשה לא מוסרי כשם שהעבדות לא מוסרית) אבל גם חסם כזה ישבר אם מבחינה חברתית זה יאפשר גידול אוכלוסיה מואץ לחברות מועטות אוכלוסין. כאשר השגת מזון לאוכלוסיה גדולה לא תהיה חסם רציני - זה יקרה שכן לא מיצינו בכלל את החקלאות (חקלאות ימית יכולה לספק מזון בכמות דמיונית).

שלישית.

אנדרואידים יוכלו להיות מפותחים לא רק לצורך ילודה אלא גם כדי לייצר "חלקי חילוף" כדי להאריך את החיים באמצעות השתלות ריקמה (כדי לתגבר על מחלות שגורמות לשחיקה מוקדמת של רקמות הגוף). לזה יש תמריץ כספי עצום, והמחסום החברתי לא יחזיק מעמד זמן רב. רק כמה מאות שנים. העולם אז לא יהיה הכי מוסרי אבל כולנו רוצים לחיות במצב סביר עד גיל 80 לפחות לכן זה יקרה בין אם נרצה או לא.

בקיצור:

המיגבלה המוסרית של גידול צאצא בגוף אנושי כתנאי להגדרתו כיצור אנושי בעל זכויות אינו מיגבלה שתעמוד למיבחן.
688137
מנסים לשכנע אותם לאכול תפוח...

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים