אתם בצד של Jehovah או של Jesus? 3543
מה הקשר בין ההתנגדות של הרבנות הראשית לציון חג המולד, התמיכה של מטיפים נוצרים־אוונגליסטים בימין הישראלי, הזעזוע הציבורי בארץ מהשחתת הכנסיות לאחרונה, והתנועה האתאיסטית הישראלית? עפרי אילני מותח את הקווים

לפני כמה שבועות סערה הארץ בעקבות סדרת תמונות, שבהן הצטלמה בר רפאלי בתחפושת סנטה קלאוס, במסגרת קמפיין לקראת חג המולד. אינספור מגיבים דרשו מרפאלי "לא לשכוח שאת עדיין יהודייה" וציינו ש"לחגוג כריסמס זה אשכרה לחגוג לכבוד ישו". ביטויים דומים של התנגדות להשפעה נוצרית בתרבות הישראלית התגלו באיום שהפנתה הרבנות בחיפה למלונות בעיר, כי יאבדו את תעודת הכשרות אם יערכו חגיגות סילבסטר. מנגד, נראה שחגים וסמלים נוצריים חודרים לתרבות הישראלית במידה הולכת וגוברת. עם או בלי קשר לבר רפאלי, לא זכורה לי שנה שבה נתקלתי בכל כך הרבה התייחסויות לחג המולד ולסנטה קלאוס בתקשורת הישראלית. למעשה, יתכן שמה שהשתנה הוא דווקא הרגישות המוגברת של "החילונים" לקדושת הסילבסטר: שהרי, המכתב מטעם הרבנות מופץ כנראה בכל דצמבר זה שנים, אך בשנים קודמות לא היה את ניצן הורוביץ שיזדעק בעניין.

חוד החנית של הצלבנות האוונגליסטית

לכאורה, יש כאן מאבק נוסף בין המחנה החילוני־ליברלי־קוסמופוליטי בחברה הישראלית, לבין המחנה הדתי־שמרני־לאומני. אך האבחנה הזאת מעלה כמה סימני שאלה. ראשית – מה כל כך חילוני בלציין את יום ההולדת של בן האלוהים? ושנית – האם האגף הימני של ישראל הוא אכן אנטי־נוצרי? מבחינות מסוימות, הלאומיות הישראלית קרובה לנצרות יותר מאי פעם. שימו לב, למשל, לנאומו של נתניהו לכבוד חג המולד מלפני כשבוע:

"כיום, קהילות נוצריות ברחבי המזרח התיכון הולכות ומצטמצמות, ורבות מהן נמצאות בסכנת הכחדה... כמובן שאין זה נכון לגבי ישראל. הקהילה הנוצרית כאן היא חזקה וגדלה, ומשתתפת בחיי המדינה שלנו באופן מלא... נמשיך להגן על אתרי הפולחן הנוצריים בכל רחבי ארצנו... בזמן שאתם חוגגים את חג המולד והחגים המקודשים לכם, אנו מקווים שתזכרו את המקומות שמהם נבעו היהדות והנצרות, ושתבואו לבקר במדינתנו עתיקת הימים ולחוות אותה בעצמכם. תבקרו בנצרת ובבית לחם, תטבלו במי הירדן, תעמדו על חוף הכינרת, ובשנה הבאה, תבקרו בבירתנו הנצחית, ירושלים."

נניח בצד את השקרים הבוטים בטקסט הזה. נשאלת השאלה: כיצד הציונות הלאומנית־דתית נלחמת ביד אחת בהתבוללות עם הנוצרים, ומציגה את עצמה כשומרת המקומות הקדושים לנצרות בידה השנייה – ממש כאילו אימצה באופן רשמי את תפקידה ההיסטורי כממלכת הצלבנים החדשה. אין לזה קשר לעובדה שנתניהו הוא "חילוני". עצמת הזיקה או ההתנגדות לנצרות אינה קשורה אצלנו למידת הדתיות – מתנחלים דתיים כמו ישראל הראל עומדים בחוד החנית של הצלבנות האוונגליסטית. חוץ מחרדים ומוסלמים, כמעט לאף אחד כאן אין קונפליקט מהותי עם הנצרות, אלא רק שאיפה להתמזגות בנצרות. כיוון התנועה של התנועה הציונית, לגווניה השונים, הוא התקרבות הולכת וגדלה לנצרות. הציונות – מבני אלון, המתנחל האוונגליסט, ועד לשמאל הרדיקלי (שהוא מבחינה זו ציוני) – נטועה כמעט לגמרי בתוך העולם הרעיוני הנוצרי.

מבחינה תרבותית, הישראלים החילונים רק נעשים נוצרים יותר משנה לשנה. ככל שמנטליות ההפרדה מעמיקה, כך שואפים החילונים במידה רבה יותר להיטמע באירופה, להיתלש מהמזרח הערבי ולצוף מערבה. בינתיים, קיצור הדרך לאירופה הוא כנסיות נוצריות בישראל. המנהג התל־אביבי לפקוד את כנסיות יפו בחג המולד משתרש והולך, וכך גם פסטיבלי המוסיקה הכנסייתית ופולחנים דומים. אבל נדמה לי שיותר מבעבר, יהודים אשכנזים מתחילים ממש להתגבר על ההתנגדות ולאהוב את ישו. אני נזכר במדען כלשהו, חבר של דודתי, שבביתו בגליל העליון ביקרתי לפני כמה שנים. הבית שלו היה מלא בספרים נגד האיסלאם – "הצרה עם האיסלאם" של אירשאד מנג'י, "אירוערביה" של בת יאור, ויצירות דומות. ובכל זאת הופתעתי כאשר בשלב מסוים של השיחה, טיפוס רציונלי זה התוודה שהוא מגלה עניין רוחני הולך וגובר בחייו של ישו ובברית החדשה.

אתה כבר מאמין בישו

לפני כמה חודשים, עצרה אותי ליד "טיב טעם" ברחוב דיזנגוף בתל־אביב קבוצה של אנשים מוזרים, וביקשה ממני להשתתף במשאל קצר. הם אמרו שהם שייכים ל-Baptist Convention Israel.

היתה שם אשה מבוגרת, וגבר צעיר בעל חזות די משעשעת, שמן, חיוור עם שיער שטני דליל. בדיוק ראיתי אז סרט אימה על מגרש שדים שנוסע לעיירה קטנה של נוצרים אדוקים במיסיסיפי, והוא נראה ממש כמו האנשים בסרט הזה. הוא ביקש ממני לענות על שאלה אחת שהיתה כתובה על דף: האם אדם שמאמין בישוע יכול להיחשב יהודי?

האפשרויות היו: "strongly disagree", "disagree", "agree", ו-"strongly agree". לא היתה אפשרות להשיב "don't know".

עניתי "agree", אבל לא "strongly agree".

זה גרם לי לחשוב למה בעצם אני לא מאמין בישו. התחלתי להתעניין בנצרות מאז שהייתי ילד, מיד אחרי שקראתי את "שר הטבעות", ואפילו לפני כן. הדת הזאת תמיד הפעילה עליי קסם מסוים. ובכל זאת, אף פעם לא הרגשתי שאני נוצרי, כי אף פעם לא האמנתי בישו. כך, לפחות, חשבתי במשך הרבה זמן, עד שדיברתי עם מישהו שאמר לי: "אתה כבר מאמין בישו". ואכן, בשביל להאמין בישו לא צריך למעשה להאמין שכל מלה בברית החדשה היא נכונה עובדתית. בנצרות אין מצוות, וחלק גדול מהנוצרים הדתיים באירופה או באמריקה חיים וחושבים כמעט בדיוק כמונו. למעשה, מספיק להאמין במוסר של סדרות טלוויזיה אמריקאיות בשביל להיות נוצרי. האהבה שלנו היא נוצרית, האסתטיקה שלנו היא נוצרית והאתיקה שלנו היא נוצרית. המרחק בין הישראלי החילוני־ליברלי לבין הנצרות קטן ממה שאנחנו חושבים. הפסיכולוגיה והאנתרופולוגיה שלנו היא עדיין יהודית מאוד, אבל האידיאולוגיה נוצרית לגמרי.

חופתה של הציונות

העובדה שיאיר נתניהו חוגג את חגי הנוצרים מבטאת את העניין באופן המוחשי ביותר. יש כאן מין מסר כפול: מצד אחד, האידיאולוגיה הרשמית של המדינה מדברת על הייחוד היהודי. מצד שני, היא משדרת לנו בקריצה: נוצרים ויהודים זה אותו דבר, העיקר לא להיות מוסלמים. ובינתיים, הפרוצדורה החדשה של הגיור הליברמני, הלא הוא גיור באמצעות הצבא, מתבססת על השקפה תיאולוגית שמצמצמת מאוד את המרחק בין היהדות לנצרות, ומחתנת אותן תחת חופתה של הציונות.

יאיר נתניהו. צילום מסך מתוך מאקו

יאיר נתניהו. צילום מסך מתוך מאקו



במקביל, אגפים חשובים בנצרות בעולם מתקרבים, כידוע, לציונות. לא רק אוונגליסטים אמריקאים, אלא גם אירים פרוטסטנטים המנופפים בדגלי ישראל, יפנים נוצרים שמעריצים את האוניברסיטה העברית, אוהדי "אייאקס אמסטרדם", כנסיות שונות באפריקה (שאפילו אינן מעניינות אותנו, כישראלים), ועוד מגוון רחב של קבוצות נוצריות אחרות, מגדירות כיום את זהותן באמצעות ישראל.

אפשר לשאול: איפה היהדות בכל זה? כלומר: האם לא קיים בישראל קונפליקט בין יהדות לנצרות? למעשה, התשובה שלילית. בניגוד לדעה הרווחת, ליהדות יש ביטוי פוליטי די מינימלי בפוליטיקה הישראלית. מבחינה פוליטית, כולנו נוצרים. כפי שציין ההיסטוריון אמנון רז־קרקוצקין:

"מגמת מעצבי הרעיון הציוני היתה להעניק לתפיסת הגאולה היהודית משמעות, שמנתקת אותה מהמקום המרכזי של המקדש בתפיסה המשיחית היהודית. אך לשם כך היה צריך לאמץ את נקודת המבט הנוצרית היסודית ביחס להיסטוריה היהודית, ואת תפיסת התרבות העומדת מאחורי תפיסת ההיסטוריה המערבית [כלומר, הנוצרית – ע"א]. הדימויים והערכים ששימשו לשם הגדרת זהות יהודית לאומית הם אותם דימויים שבאמצעותם הוגדר האידיאל התאולוגי הפרוטסטנטי."

(מתוך: "השיבה אל ההיסטוריה של הגאולה").

אולי כשמשה פייגלין יהיה ראש ממשלה, וייסד בישראל ממלכה יהודית שבמרכזה בית המקדש, אפשר יהיה להגיד שהפוליטיקה היהודית הפכה לגורם משמעותי במזרח התיכון. זה בעצם הרעיון הרדיקלי של "מנהיגות יהודית", שמבדל אותה משאר הפוליטיקה הימנית. לא במקרה פייגלין ואנשיו היו הגורם היחיד בימין שהתנגד לחגיגת גלן בק בירושלים ביולי 2011.

אבל כרגע, חסידי בית המקדש הם קבוצה שולית. כתובות "ישו בן זונה" ו"ישו הוא קוף", שרוססו במנזר לטרון ובכנסיית הדורמיציון, מעידות בוודאי על עוינות לישו בקבוצות מסוימות. אבל הזעזוע הציבורי והתקשורתי שהן עוררו – בניגוד בולט לתגובה הפושרת שעוררו פעולות דומות במסגדים מוסלמיים – מדגים את האהדה וההזדהות הרבה עם הנצרות.

Pax Christiana

אם כך, מה קורה כאן? אם כולנו נוצרים, למה בעצם יש מאבק?

אז קודם כול: מי אמר שיש מאבק? במושגים גלובליים, המאבק בתוך החברה היהודית־ציונית הוא בסופו של דבר די מינורי, ולא במקרה הוא כמעט אף פעם לא מגיע לכדי אלימות. אפילו את היריקות שומרים לאחמד טיבי. זהו מאבק מבוקר במסגרת ה-Pax Christiana.

המאבק שקיים בכל זאת הוא לא בין "יהודים" ל"מתבוללים", וגם לא בין "דתיים" ל"חילונים". בהכללה מסוימת, אני טוען שהמאבקים בחברה הישראלית הם למעשה נגזרת של מאבקים נוצריים פנימיים, הדומים אולי למאבקים בין הקתולים לפרוטסטנטים באירלנד. אלא שכאן לא מדובר במאבק בין קתולים לפרוטסטנטים, וגם לא מדובר במאבק בין כנסייה מקומית לבין שאר העולם הנוצרי, כמו למשל במקרה של Lord's Resistance Army של ג'וזף קוני באוגנדה. אין פה קונפליקט בין כוח מקומי לכוח גלובלי, אלא ביטוי למאבק בין שני כוחות גלובליים.

מבחינה תיאולוגית, המאבק הפנים־ציוני במדינת ישראל הוא ביטוי לקונפליקט עולמי בין שני כוחות בעולם הנוצרי, שאליו אנחנו מסופחים: שתי רשתות גלובליות נוצריות, שהן מעבר לעם מסוים או לכנסייה מסוימת. זהו מאבק בין הנצרות של הברית החדשה לבין הנצרות של הברית הישנה, או בניסוח אחר: בין הנצרות של ישו לנצרות של יהוה.

ברור שמבחינה אידיאלית, הנצרות אמורה להכיל את הברית הישנה והברית החדשה גם יחד. בפועל, יש בה קונפליקט תמידי בין שני היסודות האלה. הנאורות, והשמאל שמגלם את ערכיה, הם בעיקרו של דבר נצרות בלי תנ"ך – כלומר ניסיון לנקות את הנצרות מהיסודות ההיסטוריים הארכאיים שמקורם בברית הישנה, ולזקק את היסוד האוניברסלי של החסד והאהבה המגולם בבשורה של ישו. אבל כתגובת נגד, צומחות שוב ושוב צורות של נצרות שמעמידות במרכז דווקא את יהוה צבאות, האל הזועם והלוחם של הברית הישנה. זוהי בטח אינה יהדות – אין שום זיקה בין התיאולוגיה הזאת לבין התלמוד וההלכה. זו גם אינה נצרות "יהודית יותר" – היא עשויה להיות דווקא יותר אנטישמית. זוהי נצרות תנ"כית יותר, או יהווית יותר. זהו אותו שסע שמפלג למשל את החברה האמריקאית – בין הנצרות האוניברסלית שמייצג אובמה, לבין הנצרות של חגורת התנ"ך האוונגליסטית.

לקונפליקט יש ביטויים מפתיעים. התקשורת מדווחת על כתובות נאצה נגד ישו, אבל מתעלמת מהתהליך הנגדי: השנאה הגוברת בקרב "החילונים" אוהבי ישו כלפי יהוה. השנאה הזאת מתגלמת בצורה מוחשית בדף השטנה "יהוה" בפייסבוק, שהוא דף נוצרי־גנוסטי מובהק המוקדש לביזוי אלוהי הברית הישנה.

בכל מקרה, פולחן יהוה אינו שונה מפולחן ישו רק מבחינת המושא, כמו מסדרים של שני קדושים נוצרים. זאת גם צורת התכוונות אחרת לטקסט. כאשר מעריציו של ישו קוראים את התנ"ך, הם מבקשים לחדור מבעד לרובד המילולי אל הרובד הסמלי שעומד מאחוריו – אל עיר האלוהים או ירושלים של מעלה. מעריציו של יהוה, לעומת זאת, מקדשים את המובן המילולי של הטקסט. האל באמת זועם. ישראל היא באמת ישראל. וירושלים היא באמת ירושלים.

לכן, במערך הגלובלי הנוכחי, הציונות ממלאת תפקיד מרכזי בתיאולוגיה הזאת. אפשר לומר שהציונות הצליחה מעל ומעבר למה שאפשר לשער: היא שינתה לא רק את עם ישראל, אלא שינתה את העולם. היא הפכה לכנסייה עולמית. עם זאת צריך לזכור שהציונות היא רק מרכיב במערך הנוצרי־יהווי. לאלוהים יש יחס מיוחד לעם ישראל, אבל הוא שולט בכל העולם.

בסופו של דבר, יתכן שהציונות היא מין גידול פרא של פולחן יהוה הנוצרי. כי יש כאן נוצרים שלא רק אוהבים את אדוני צבאות, אלא ממש שונאים את ישו. ואת זה יש נוצרים שמתקשים קצת להבין.

שמות אלוהים – דיאגרמת קירכר

המאמר פורסם במקור בבלוג "ארץ האמורי"
קישורים
פורסם במקור - בבלוג "ארץ האמורי"
ארץ האמורי
וייחר לאובמה מאוד: ארה"ב, הנצח ואמונת הבחירה - מאמר ב"ארץ האמורי"
חינוכו של המין האנושי - מאמר ב"ארץ האמורי"
הליברל: קווים לדמותו - מאמר ב"ארץ האמורי"
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "דת והעידן החדש"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

מאמר מרתק. 611031
הייתי שמח לפירוט בנוגע למשפטים "האהבה שלנו היא נוצרית, האסתטיקה שלנו היא נוצרית והאתיקה שלנו היא נוצרית. המרחק בין הישראלי החילוני־ליברלי לבין הנצרות קטן ממה שאנחנו חושבים. הפסיכולוגיה והאנתרופולוגיה שלנו היא עדיין יהודית מאוד, אבל האידיאולוגיה נוצרית לגמרי."
מאמר מרתק. 611054
מצד אחד אנחנו יהודים, מצד שני הלוח שנה שלנו לועזי אנחנו סופרים 2013 שנה מהצליבה. אנחנו חוגגים סילבסטר ולנטיין דיי. אנחנו רואים תכניות בשפות זרות, אנחנו לובשים מותגים מערביים, וקונים מזון מפירמות של "גויים" (מקדונלדס, בורגר קינג וכדי להרגיש טוב אנחנו שמים תן תקן של כשרות). אנחנו מבלים בימי שישי ונוסעים עם המשפחות שלנו בימי שבת. העולם המערבי הוא נוצרי, ומצד אחד אנחנו מתיימרים להיות מערביים ומצד שני שומרים על בדלנות שזה נוח לנו?
מאמר מרתק. 611058
"שומרים על בדלנות כשזה נוח לנו"

תסו"ש
מאמר מרתק. 611059
זה הסבר שטחי מאוד. השאלה היא מה הופך אותנו ל''נוצרים'' מעבר לאימוץ סממנים חיצונים.
מאמר מרתק. 611060
ורמה שטוחה מתחת לזה שוכנת השטחיות של הקבלת המערב והנוצריות. כאילו בין ישו למקדונלדס עובר קו מקשר והכרחי.
מאמר מרתק. 611064
זו תרבות המערב. לא הנצרות.
ולנטיינ'ז דיי הוא בסך הכל תירוץ לט"ו באב פעמיים בשנה, ולסילבסטר קוראים סילבסטר במזרח אירופה ובגרמניה, אבל ברוב ארצות העולם זה פשוט ראש השנה (האזרחית).
שפות, מותגים, מזון, פירמות - מה לכל אלה ולנצרות?
מאמר מרתק. 611065
תרבות האהבה הרומנטית במובן שאנחנו מכירים אותה בעולם המודרני זאת למעשה וריאציה של ההתמסרות הנוצרית לישו. נכתב על זה לא מעט, וראה הספר ''האוטופיה הרומנטית'' של אווה אילוז.
זה בינתיים.
מאמר מרתק. 611079
ייתכן שיש איזו נטייה בנפש האדם להתמסר למשהו/מישהו. אהבה רומנטית ומרטיריות דתית הן בסך הכל שתי גרסאות של הנטייה הזו (גם אם הראשונה צמחה מתוך השנייה). האהבה הרומנטית-חצרונית היה מקור נוסף והוא הצורך של האביר (לעשות סובלימציה) לנאמנות המוחלטת לשליט.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 611099
אז בתנ"ך אין אהבה רומנטית אם כך? שבע שנים עבודה קשה + שבע בונוס וזה עוד לא מספיק לכן‏1?

1 בהומור, כן?
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664648
זה אולי מאוד רומנטי, אבל בזמן הזה יעקב עבד בפרך. לא חלם או חיבר לה שירים כמו אביר בחצר הגבירה.
אני יודעת שמאיר שלו מציג את העניין כפסגת האהבה המושלמת, אבל נשמות קטנות ופרקטיות יכולות לראות בשנים הללו עבודה קשה וקבועה הבאה דווקא לתעל, אם לא להשקיט, את ההתלהבות והרצון להתמסרות רומנטית. לא בדיוק סובלימציה - יותר סידור לחיים שלמים, שלא יישרפו כליל.

והא ראיה, שאחרי שהפסיק לעבוד ונעשה בעל בעמיו לקח לו לא פחות מארבע נשים. מילא לאה, אבל אם הוא כל כך אהב את רחל, מה הקטע של השתיים הנוספות? בקיצור, אני תוהה אם לא היה צורך להקציב לפרא האדם הזה עוד 7 שנים, שיתעייף קצת.

(ברקת, פולנייה מאז ולתמיד).
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664660
אני הייתי תוהה מה הקטע של אלוהים, לגרום לעקרות סדרתית אצל כל הנשים החשובות בראשית ישראל.
הנימוק המסורתי - "מתאווה לתפילתם של צדיקים" לא ממש מתקבל על דעתי.

___________________
גם כן, "וירא ה' כי שנואה לאה, ויפתח רחמה". ממש מזל. מה היה קורה לו יעקב היה אוהב אותה? שוב לידות בגיל 80-90?
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664671
אני מהכיוון ההפוך. אתמול בפעם הראשונה תהיתי על רחל אחרת שהמתינה זמן רב: אשת רבי עקיבא. מה קרה שם במתבן שאחרי לילה אחד היא שוב שלחה את בעלה ללמוד הרחק מהבית? מה גילתה עליו או על עצמה, שגרם לה להעדיף להישאר בלעדיו ולתמוך בשותפות שלהם רק מרחוק?

לגבי לידות בגיל 80-90 - למה את פוסלת כל דבר? לפחות במקרה כזה יש חיבור נאות בין "טפשת הריון" לאלצהיימר.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664683
אולי היא נעלבה כשהוא הציע לה קבלה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664705
רגע, רגע.
אם נשקלל יחד את כל הסיפורים, רחל ור' עקיבא היו יחד קצת יותר מאשר לילה במתבן. הם הספיקו להביא לעולם ילדים, ושהילד הגדול יתחיל ללכת למלמד - לפני שעקיבא היקר התיישב ללמוד. וגם אז - בהתחלה הוא למד ליד הבית (היינו, עם בנו, אצל אותו המלמד).
הלשלוח שוב - אחרי 12 שנים של לימודים מחוץ לבית, חזר מר עקיבא עם 12 אלף תלמידים‏1. ושמע איך זקן אחד מדבר‏2 עם אשתו, ואומר לה, "תראי איך עזב אותך זה, כמו אלמנה"‏3. השיבה לו הגברת רחל, "אם היה מקשיב לי, היה לומד עוד 12 שנים".
וככה, בלי להגיד "שלום, חזרתי", סב על עקביו, עם כל 12 אלף התלמידים, וחזר ללמוד.

עכשיו. אני מצפה, שמי שיש לו כבר 12 אלף תלמידים, ומן הסתם הכנסה קלה בצידם‏4, יכתוב לאשתו ויאמר לה "יאללה, בואי". למעשה, הייתי מצפה את זה כבר ב-‏100 התלמידים הראשונים. או ה-‏10. או ה-‏2.
כאילו, מה הפואנטה ב"אם אתקדש לך, תלמד תורה?" אם הוא לא חי אתה?
קל וחומר, שלא יקח דברים שמשיבה אשה למי שמקנטר אותה, כרשות להעדר עוד 12 שנים.
מצד שני, הנה יש לנו תשובה אפשרית למה היה סופו נורא כל כך.

1 בחשאי ובשו-שו.
2 אין איזה עניין שגברים לא אמורים לדבר עם נשים? כנראה שזקנים פטורים מזה.
3 וכמובן, 12 אלף תלמידיו לא הפריעו לו לשמוע. והיא לא שמה לב שיש מאסת תלמידי חכמים בחוץ.
4 עם כל הכבוד ל"מה אני בחינם אף אתם בחינם", מהלל הזקן ידוע לנו שהלימודים לא היו חינם. ע"ע הסיפור על הארובה, תקופת טבת והשלג.

_____
טפשת הריון ואלצהיימר - צחקתי בקול.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664709
תלמידים אין משמעם הכנסה קלה. מי שמתעמק בסיפורו של הלל יודע שהתשלום היה לשומר בית המדרש, לתחזוקת המקום ולעצים להסקה.

כאן מצאתי שלא נכנס לביתו כדי לא להסיח את הדעת. מן הסתם פגישה שלו עם אשתו לאחר 12 שנה לא הייתה לוקחת 5 דקות, ולאחר מכן היו צריכים שניהם למצוא את הכוח להפרד שנית. אולי מאותה הסיבה לא הלכה עמו לחיות ליד הישיבה בה למד תורה.

הפואנטה ב"אם אתקדש לך, תלמד תורה?" היא לקחת חלק ואחריות בשינוי שיתחולל בו ובקניין התורה שלו - כפי שאמר לבסוף: שלי ושלכם, שלה הוא.

אולי תלמידי החכמים הקפידו יותר למעט שיחה עם האישה, אבל אותו זקן גם לא הקפיד שלא לצער ולקנטר את רחל, שזה נראה חשוב יותר.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664748
ולמה בית המדרש צריך שומר?

מה אומר לך, לא מתקבל על דעתי. בא אדם בידיעה שתמו 12 השנים שהוקצו לו להקדיש עצמו ללמידה בלי חברתה המשוקצת של אשה. עם כל 12 אלף תלמידיו. והנה הוכפלה התקופה שהוקצתה לו. חשב שהסתיימה - וכל כולה עומדת לרשותו, מההתחלה.
והוא לא יכול להקצות 5 דקות - חצי שעה - חצי יום - בשביל אשתו שדרבנה אותו ללימוד הזה, "כי זה יסיח את דעתו"? כי "אין לדמות כ"ד שנים מקוטעות של לימוד לבין כ"ד שנים שיש בהם רצף בלי שום הפרעה", אם לצטט את הרב שמואלביץ' באיסרו-חג פסח תשל"א?
האמנם? אין לדמות 24 שנים רצופות (כביכול), ל-‏24 שנים חסר חצי שעה? ובמיוחד לאור העובדה, שעד אותו רגע לא היו אלה 24 שנים, אלא 12?
והאמנם לומד ר' עקיבא ברציפות? וכי אינו ישן? אוכל? נזקק לנקביו? מתרחץ?
ובכן, הוא ישן, אוכל, נזקק לנקביו ומתרחץ. וכמו שהוא מקדיש 1/3 מיומו לצרכיו הפיזיים האלה - מדי יום, יוכל להקדיש חצי שעה חד-פעמית לשיחת נימוסים עם האשה שאלמלי היא עדיין היה רועה צאן.

___________________
מעבר לזה שמלכתחילה לא ברור לי הרעיון של פרישות-מאשתך בשביל ללמוד. נזיר ביהדות מתנזר מסָפָּר ומיין. לא מנשים. קל וחומר תלמיד-חכם שאף אינו נזיר.
יש לו, לר' עקיבא, מזל גדול שהיא לא בכתה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664764
מה שניסיתי לומר הוא שקשה מספיק להפרד מן האישה בפעם הראשונה. אם היה מתעכב שם חצי יום, אולי כבר לא היה רוצה לחזור.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664781
זה הסבר יותר טוב משל הרב שמואלביץ' באיסרו-חג פסח תשל''א.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664789
אם תקראי שוב את הדברים, אולי תגיעי למסקנה שזה מה שהוא מסביר. לא הגעתי להבנה הזו בכוחות עצמי.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665245
זה כמו בסיינפלד כשג'ורג' מתנזר מסקס ונהיה גאון, עד שנקרית לפניו הזדמנות לסקס שהוא מנצל (כי הוא מסיק לוגית ומתמטית שהוא חייב), ומיטפש בחזרה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665303
הדגש כאן הוא הרצון לפרוש מחיי המעש לחיי הרוח.
אין דבר כזה ''חצי שעת שיחה עם האישה'', זמן איכות יומי. הישארות בבית מבחינתו, בפרט בתקופה ההיא היא הישארות בסביבה הדומסטית של חיי מעש - הנשים מבשלות, הילדים מתרוצצים, נכנסים רוכלים ובני משפחה וכולי. במובן זה הוא לא פורש דווקא מאשתו אלא פורש מחיי עולם לטובת האופציה הנזירית. גם מהיבטים אחרים של החיים מתוארת הסגפנות שלו (כמו סיפור העצים שהוא ישן עליהם ומתחמם לאורם).

כמובן שבדרך לזה יש אומללות כלשהי של אשתו וילדיו. מבחינה זו ר' עקיבא אימלל פחות מאשר, נגיד, פאנאט כמו אליעזר בן יהודה שלכאורה היה איש משפחה אבל אמלל את כולם בגזירות הקשות שלו.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665334
נו, לפחות רחל לא נעלה את הילדים בארון...
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665393
בניגוד ל-?
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665409
בן יהודה - למרות שלא זכרתי שנעל בארון, אולי רק במחסן, אבל האפקט דומה.
יהודי משמח 665410
אה, מי היה מאמין שאפילו את הביטוי ''יצא מהארון'' כבר בן יהודה המציא.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665561
דבורה בן-יהודה, ליתר דיוק. לא אליעזר‏1.

1 אם כי האובססיה - שלו.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 665609
כן, בהוראה שלו. מטורף לגמרי (גם בקיצוניות וגם בחוסר ההיגיון).

תהיתי הרבה פעמים איך מתוך התנאים הקשים האלה גדל וצמח איתמר כאיש רוח וכממשיך דרכו של אביו - אני מניחה שלא יכול היה לגנות את אביו לגמרי, הדיסוננס גדול מדי.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664689
מן הסתם עקרות היתה אחת ה"נכויות" היחידות שלפעמים "התרפאו" ע"י נס זה או אחר (כלומר במקרה), כך שהן מקור טבעי לסיפורים על כוחה של ההשגחה העליונה - קצת בדומה למחזות של ה faith healers המודרניים אבל בלי הרמאות ההכרחית. מאחר ולא פעם קשיים בכניסה להריון קשורים גם למצב נפשי‏1, זה באמת תחום בו אמונה יכולה לעזור.
__________
1- לא ראיתי מחקרים, אבל אני מניח שלא מדובר באגדה אורבנית.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664696
זה לא הקטע של אלוהים, זה הקטע של סיפורי עם עם מוטיבים קבועים, שממוחזרים ע''י עורכי הטקסט הסופי. אחד המוטיבים הוא אשה אהובה ועקרה. עוד מוטיב הוא שהבן הצעיר זוכה בבכורה. ועוד מוטיב הוא האשה היפה שנלקחת לחצר המלך ובסוף מוחזרת לבעלה החוקי. לעומת הסיפורים שחוזרים עך עצמם לגבי אנשים שונים יש גם קטע הפוך, של שניים או יותר סיפורים שונים לגבי אותו עניין עצמו. (איך בדיוק נפגשו שאול ודוד לראשונה, למשל).ככה זה כשאוספים סיפורים לטקסט אחד.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664702
זה נשמע סביר. יש לך אולי דוגמאות לסיפורי עם (עתיקים) נוספים עם המוטיב של אשה עקרה, הבן הצעיר שזוכה בבכורה וכדומה?
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664706
האחים גרים, וסתם-אגדות-עם-אירופאיות שהאחים גרים לא אספו, משופעים באח-הצעיר (ובדרך כלל הטמבל והאפס) שבסוף זוכה בידה של בת-המלך.

___________________
והנה הסבר נוסף למה מלוכה זו שיטה גרועה. כשהם לא מתחתנים בינם לבין עצמם, הם מקבלים דם-חדש דווקא ע"י הטמבלים שבביתם שלהם לא נחשבו לראויים לכלום.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664707
אבל כל הענין שהאחים גרים נכתבו אלפיים שנה אחרי התנ"ך, וברור שהם הכירו אותו, כך שזה לא מראה כלום על 'מוטיבים נפוצים' בסיפורים ומיתוסים בתקופת התנ"ך.
____________
אנחנו לא מנהלים דיון כמעט זהה באתר אחר, אני מקווה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664749
______________
לא. רוצה לאמר לי מה האתר האחר ואציץ שמה?
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664750
__________
הפתילון הזה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664714
דווקא לא חשבתי על סיפורי עם במובן האחים גרים, אלא על סיפורים שעברו מדור לדור בעם ישראל, ובעמים השכנים. סיפור נוח והתיבה הוא דוגמה בולטת. הרבה התיחסויות ותארים שניתנים לאל העברי הם מיחזורים של תיאורי האל בעל בשירים אליליים.. תהליך השימוש החוזר באלמנטים סיפוריים קיימים לא נגמר עם כתיבת התנ"ך אלא נמשך:
למשל בברית החדשה מספרים על ישו שבגיל 12 כבר התווכח עם כהנים בבית המקדש על נקודות הלכתיות. וראה זה פלא, גם יוסף בן מתיתיהו/יוספוס פלאביוס מספר סיפור דומה- על עצמו. שירת המגניפיקאט של מריה בברית החדשה היא העתק כמעט מדוייק של שירת חנה.ועוד כהנה וכהנה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664731
נראה לי ש''התווכח עם כהנים בבית המקדש על ענייני הלכה'' הוא ה''התלוצץ עם רופאיו'' של המאה הראשונה לספירה.
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664778
לי זה נשמע כמו גרסה קדומה של "מי גאון של אמא":
-בני רק בן 20 וכבר רופא!
-בני רק בן 12 וכבר מתווכח עם הרבנים במקדש!!
אל תירא עבדי יעקב, זה יעבור כמו חלום. 664788
בני עדיין באינקובטור וכבר מתלוצץ עם רופאיו!
מאמר מרתק. 611114
(תיקון: האהבה הרומנטית-חצרונית = לאהבה הרומנטית-חצרונית).
מאמר מרתק. 611124
היפותזה של הדיוט מתוך קריאה מקרית של יצירות עתיקות: אהבה לגבר מקבילה להתמסרות לאדון או לסמכות. אהבה לאישה מקבילה להתמסרות לאידיאה.
מאמר מרתק. 611128
וככה גם היה החוק בתרבויות המערב: אשה שרצחה את בעלה נחשבה כמשרת שרצח את אדונו, שוליה שרצח את רב-אומנו וכיו"ב.
מאמר מרתק. 611132
לא יודעת לחוות דעה על ההיפותזה שלך כרגע, אבל ב''תולדות היופי'' של אומברטו אקו יש מקבץ מרתק של טקסטים על אהבה חצרונית.
מאמר מרתק. 611086
אם אתה מתחיל להפנות לספרים, ר' דיון בעקבות הספר אלתו על עגנון ומאמרים אחרים מאת אותה מחברת באתר שמדברים על השפעת עכו"ם (חו"ח) על התרבות הנוצרית ו(במקרה המדובר - במפורש) היהודית.
איום 611032
שונאים את "יהוה" (או ליתר דיוק: את הרבנות) בגלל כוחה בארץ. זה לא מפריע לכל מיני ישראלים לאהוב את הנצרות, הבודהיזים, ביטויים מעניינים כלשהם של היהדות או כל מיני דברים אחרים שנתפסים כ"רוחניים".

אם וכאשר "שאנשי ישו" יתחילו לרצוח כאן בארץ, יהיו סיבות רציניות יותר לשנוא אותם.

בינתיים צריך להשוות כל אמונה קיקיונית לאמונה במפלצת הספגטי ושאר אמונות פרודיות. כל מה שלא עובר את הרף הזה, זניח ולא מעניין.
אתה בצד של הישראליות או האמריקאיות 611037
רבים ממכרי המזדהים כיהודיים, כמו רבים מהישראלים לשעבר, נוהגים לציין את חג המולד כחג חילוני/צרכני שמקורותיו הדתיים כלל אינם חשובים. הגישה הישראלית לפיה אם מישהו מציב עץ בביתו הוא מביע עמדה בוויכוח בין הנצרות ליהדות היא סימפטום של חברה הומוגנית בה יש דת אחת, אידאולוגיה אחת, שפה אחת...
אתה בצד של הישראליות או האמריקאיות 611041
זו אינה גישה ישראלית, זו גישה דתית כמובן, שכל חילוני אמור לרחוק ממנה.
611047
כמדומני שכותב המאמר כל-כך מתלהב מהרטוריקה של עצמו, שהוא לא מבדיל בין טיעון לפולמוס לתיאור מציאות.
611067
כמה טוב שאפשר פעם להסכים איתך.לפני שנכנסת לפירוט הפולמוס והמציאות.
מה הם "השקרים הבוטים בטקסט הזה" שהונחו בצד ? 611053
מה הם "השקרים הבוטים בטקסט הזה" שהונחו בצד ? 611134
מה זה משנה? הטקסט הזה הוא פרודיה על השמאל-חילוני-"מערבי" לכותב אין הבנה בסיסית של חצי מהנושאים עליהם הוא כתב
באותה מידה הוא יכל לכתוב -דתיים רעים פאנטיים (או שקר כלשהו אחר ומפחיד..) ונתניהו הרע,האכזר (או שקר כלשהו אחר ומפחיד..)
הצעה לשיפור 611144
המאמר היה משתפר פלאים אם במקום לדבר על הנצרות כותב המאמר היה מדבר על ה''נצרות'', כלומר על התפיסה של הנצרות של קבוצות מסוימות.
611218
מבחינה תיאולוגית המאמר לא מדייק ממש, אבל משום אורכו וסתם חוסר חשק לא אעמוד על הניואנסים ואדבר על הרוח הכלילית הנושבת מתוכו: תופתעו, אבל יש אמת בחלק ניכר מהדברים של הכותב, רק שהדברים לא משפיעים רק על חילונים ואתיאיסטים, אלא גם על רוב הדתיים, לצערי. אם נביט ברוח הנושבת בעולם כולו, זאת המושכת בחוטים, גם היא נוצרית לחלוטין. נכון שבמדבריות ערב ובסין לא כולם נוצרים, אבל אין נקודה בעולם שהנצרות לא פגעה בה בצורה כל שהיא, היא גם זאת שכרגע נותנת את הטון בכל מה שקשור לקדמה תרבותית, רוחנית ופרקטית מעשית. .

היהדות האמיתית, לא זאת של אמנון יצחק על סוגיו וחסידיו, אלו השותפים בהמונם את ההמון עם ציור מעוות וילדותי של הדת היהודית , מדברת על נושאים רוחניים וגשמיים בפרספקטיבה הרבה יותר רחבה, רציונאלית ומעמיקה מזאת שמסוגלים המוני העם לקלוט. יש המון בורות בציבור בקשר לתפיסה של היהדות את המציאות, היחס לדתות אחרות, מדע בראיית הדת ועוד. סתם לסבר את האוזן, רבנים רבים, במיוחד מתחום הקבלה ראו בהתפתחות העולם חלק מאבולוציה עוד הרבה לפני שדרווין צץ. מה זה קשור לנצרות?.

הבריאתנים הנוצרים שלחמו במדע המודרני היו חייבים להציב אלטרנטיבה לעומת המדע, שהסביר הכל באמצעים רציונאליים ואלו תפסו אוטומטית עמדה נגדית לסיפור מעשה בראשית, המספר על בריאת העולם בשישה ימים. אף אחד לא לקח שם בחשבון כי לפני בריאת האדם או מערכת השמש והכוכבים אם תרצו, לא הייתה משמעות לזמן ואפילו לא ליממה. חז"ל, כולם בלי יוצא מין הכלל דיברו על מעשה בראשית כמשל ורק עם התפתחות המדע המודרני אפשר לראות כמה הם צודקים והעולם נבראה בתהליך אבולוציוני ואילו הנצרות שוגה.

אם כן מה המשותף לנו ולצרות בהווה בכל התיאוריה שפרסתי? בהמון העם היהודי, אפילו היהודים נפלו בחלקלקות הגולה לויכוח תיאולוגי, שהוא לא בין היהדות למדע, אלא בין הנצרות למדע ובשם כך הקימו עלינו "רבנים" בורים שמדברים שטויות, גורמים לזילות הדת ולשנאת חינם, על דברים שבין החילוני-אתיאיסט המצוי לבין דתי לא אמור להיות בהם שום חילוקי דעות: הרב קוק זצ"ל אמר שהוא לא בטוח שתהליך האבולוציה נכון(תמיד עדיף להשאיר מבחינה מדעית מקום לביקורת), אך הוא מקווה שהוא נכון, משום שהוא דומה להפליא לתהליך הבריאה כפי שהופיע במסורת הקבלה. כך למשל, על יום אחד בספר בראשית, הרב קוק זצ"ל אמר כי משך הזמן יכול לנוע עד "מליוני מליוני שנים). אם כן ששת ימי הבריאה ציינו שלבים בהתפתחות האבולטיבית ולא שש יממות. שישה שלבים ובעברית עדכנית-אבולוציה והתפתחות העולם ע"י תהליך.

בהרצאה הבאה ישנם מקורות תורניים רבים שקדמו לדרווין המדברים על התפתחות העולם כתהליך אבולוציוני, כולל מקורות: http://www.meirtv.co.il/site/content_idx.asp?idx=205...

הנצרות חדרה כ"כ עמוק לתוך היהדות שאפילו מושגים שמקורם ביהדות מופיעים בדמיונם של אנשים(כולל דתיים) בצורתם הנוצרית. דוגמאות: בשום מקום לא רשום שהאישה פותתה בתפוח, זה הוא ציור של דה וינצ'י ומשם הרעיון, לוחות הברית מתוארים כמרובע בתורה(יותר נכון מעין קובייה), בכל מקום כולל בבתי הכנסת ציור לוחות הברית מופיע עם קשתות למעלה, המלאכים ביהדות כוח רוחני, שמשום חוסר יכולת האדם לתפוס אותם בהבנה גשמית מופיע כאישיות משלית, אך להמון העם אותם מלאכים מופיעים עם כנפיים וטבעת זרחנית ונוצצת מעל הראש, כנ"ל לגבי השטן, זה שביהדות מייצג סך הכול כוח נפשי מסוים ובנצרות הפך לבחור עם שרירים, זנב וקלשון. אני מסכים לחלוטין כי סדרות הטלביזיה הוסיפו עוד שינוי בתודעה, אך זאת החלה כבר הרחק בהרבה שם באירופה הקרה לפני כמה מאות שנים....

התהום עמוקה יותר מסתם סימבולים או סמלים, העניין תופס מהות עמוקה יותר כאשר מדובר על הכוחות הרוחניים העובדים בכל דת. כן, אני יודע שאתם האתיאיסטים מדמיינים שוב פרימיטיביות ושדים, אך לא כך הדבר, זה עניין פשוט בהרבה: תורת "הלחי השנייה" המפורסמת של ישו למעשה מדברת על חסד, חסד ועוד חסד, זה הוא הכוח הרוחני שמושל בנוצרים., לכאורה נשמע יפה ,וזה מהות הנצרות-חסד, אסתטיקה, התקדמות מדעית, אך מה לעשות בעולם פועלים עוד כוחות כמו למשל מידת הדין, אהבה, יראה (יראת כבוד). האסלאם למשל, היא דת המבססת את כל התורה שלה על דין. "דין מוחמד ביל סייף", דין מוחמד בחרב, האסלאם ממצא את הדין עם מאמיניו ולאדם לא נותר, אלא להיות כנוע לדין(אסלאם=כניעה מילולית). להמחיש את הסתירה בן המידות אתן משל: אדם גנב פת לחם ועומד בפני משפט, האדם מואשם כי גנב וחייב לשלם. פה פועלת מידת הדין, יש משפט צדק. התסבוכת בעולמנו: אדם קם ומספר שלא אכל שלושה ימים. אתה מרחם עליו וצריך להפעיל את מידת החסד. החסד נשמע מצוין, אבל אולי גם האדם שהלחם נגנב מימנו רעב? אולי לאותו האדם יש שלושה ילדים שהוא מאכיל עם פת הלחם? בכלל, האם גנבה מעשיר סטייל רובין הוד היא בסדר? היהדות באה לאזן בין המידות המנוגדות. מספרים על דוד המלך, שהיה מחייב אדם במשפט(מידת הדין) ואז אם לאדם לא היה אמצעים לשלם הוא היה מעניק לו את הכסף כתרומה(מידת החסד).

גרמניה הנאצית הייתה אתיאיסטית, לא צריך להיות דתי או להאמין שג'יזס היו כוחות נוסח פיקצ'ו, כדי להאמין ולדגול בהלכי הרוח הנוצרים, בדיוק כמו שכותב בעל המאמר, אלו השתרשו באירופה כבר מתקופת מסעי הצלב, אז הפכו השבטים הפראיים של אירופה לנוצרים. עבודת החריש השתרשה בנפש האירופאים ואז בשיא הרנסנס התרבותי, בדיוק ברגע בו ישבו גבירי אירופה בטרקלינים, דיברו מדע ותרבות, באה מלה"ע הראשונה ואח"כ השנייה ותפחו להלך הרוח הנוצרי על הפנים. בגרמניה הדבר היה מעוות ביותר, משום שדווקא שם ילדים שינקו הנזל וגרטל במקור כילדים, התקשו להפנים את רוח הנצרות.

לויכוח זה השלכות עד ימינו, למשל הקוד האתי של צה"ל הוא נוצרי-אסתטי. מה שמצטלם יפה מוסרי! לא משנה העובדה שמידת הדין נזנחת. דוגמא מהשטח: מחבל יורה על הילדים שלנו מתוך בית עם ילדים, המוסר הנוצרי מגיש את הלחי השנייה ונדפק, המוסר היהודי התקני מוריד את הבית על המחבל ועושה צדק וחסד. אני מגן על הילדים שלי ועל עצמי. אני עושה חסד עם הילדים שלי ועם עצמי. מה עם הילדים של המחבל? הוא הרג אותם, ברגע שהכניסם במזיד לקו האש, הוא קיבל את מידת הדין.

לאור ההיסטוריה המרה והניסיון המדמם של היהדות עם האינטראקציה הנוצרית, אני חי ונושם תרבות נוצרית סביבי, לצערי הרב הלוואי וזאת תעלם או תשכיל ותשתנה, יהדות אירופה ערגה להיות נוצרית בחלקה החינוכי, סופה היה להיות בתאי הגזים. בשם המוסר הנוצרי אירופה ה"נאורה" ללא קץ השמידה חצי עולם, מאז מסעי הצלב ועד ימינו אנו, רק חסד לא אפשרי גם אם מצטלם יפה. אי-אפשר להיות "פראייר", אם אתה לא חושב כך, הילדים שלי רעבים, תן להם את המשכורת שלך!
611571
אתם הדתיים הימניים המעמיקים.
כשזה מתאים לכם, סיפור הבריאה הוא ציור מעוות וילדותי של היהדות.
כשזה מתאים לכם, הנצרות היא בריאתנות והמוסר הנוצרי הוא תאי גזים.
תמשיכו לספר לעצמכם סיפורים שאתם אוהבים לשמוע.

ממליץ לך על עוד כתבה של המחבר המהולל:
611597
אני לא מבין מה הבעיה/סתירה? אני כמו כל הרבנים הגדולים מקבל כל אמת מדעית שתתגלה כנכונה עד שתבוטל ע"י אמת חדשה ועדכנית מימנה. אין קשר בין לימוד תורה ללימודי מדע-כל אחד מהשניים נלמד בפורמט שונה: תורה בבית מדרש ומדע במעבדה. לערוך השוואה בין השניים זה כמו לשאול מה טעמה של קרן האור? מתוק? מלוח? אין קשר בין הנושאים ומי שאומר אחרת לא יודע תורה או לא יודע מדע או שאולי אין לו מושג בשניהם.
611606
אתה מושלם!

הבעיה שאתה מחליט בשביל כולם מה לחשוב. הרבה נוצרים וגם הרבה יהודים לא באמת חושבים את המילים שאתה מכניס להם לגרון. זוהי שטחיות! אתה איש קש! אם תנסה במקום זה להתעמק במה שאחרים אומרים, תראה שגם הם לא חושבים שכדור הארץ מרובע!
611658
מה הטענה שלך?
הוא מביע את דעת רוב גדולי ישראל,מז"א "הרבה נוצרים וגם הרבה יהודים לא באמת חושבים את המילים שאתה מכניס להם לגרון"?
כל החילונים בעלי הבנה עמוקה במכניקת קוונטים? אם לא,זה יהיה רלוונטי לתפיסתם כרציונליים?
611683
הטענה שלי משעממת. אנחנו סתם חולקים על העובדות. אני אומר שהרבה יהודים, אפילו דתיים וגדולי ישראל (ווט-אבר-ד'ט-מינס) לא מסכימים עם האנטי-בריאתנות שלך, וזה לא בגלל שאינם בעלי הבנה (ווט-אבר-ד'ט-מינס). ומצד שני הרבה נוצרים לא מסכימים עם הבריאתנות, ובטח לא עם הקשר שאתה מותח בין מוסר של נצרות לתאי גזים.
גם כותב המאמר מלביש על הנצרות כל מיני רעיונות ציוניים שיש לו בראש, כאשר הרבה נוצרים אולי רובם בכלל לא ידעו שהם כאלה. את גישתו המעמיקה למושא כתיבתו כבר ראינו בכתבה בהארץ.
611234
אינני יודע מה תרמה הנצרות לעולם, כדי שאפשר יהיה לומר שיש דבר מה נוצרי בעולם, שכן לי זה נדמה שכל מה שיש לנצרות לומר, נטלה מן היהדות. החסד, האהבה, מלכות שמיים, משיח, שערי הגאולה- כולם מושגים יהודיים. כמה מעט היה דרוש במעמד חילופי הדברים בין ישו לבין הכהן הגדול, כדי שהאיש יתקבל או יוכר בתור מתקן חברתי, ונדמה שרק מתוך אי הבנה נתגלגל להיות מייסד של דת חדשה. מה הם הנצרות והאסלאם אם לא זרמים ביהדות.

אבל הציונות כנראה באמת "שינתה את העולם" או לפחות זעזעה את אחד היסודות התיאולוגיים של הדת הנוצרית אשר ביסוד הציוויליזציה המערבית, והוא אשר נקבע באותה ועידה מה שמה, שעל היהודי לא להיעלם כליל אבל להישאר תמיד רדוף ומושפל, עונש על הסגרת ישו לרומאים בעבור בצע כסף, וגם כהוכחה לאמיתות הנצרות, שהרי אלמלא נטש האלוהים את עמו, לא היה היהודי מידרדר אל מצבו העלוב.

עתה מששב ישראל לארצו, והריהו משגשג בכל תחום ומעמיד סופרים ומדענים ושלטון ועוצמה צבאית, תחילה במלחמות ישראל המוקדמות מול צבאות ערב, וביתר שאת בשני העשורים האחרונים מידי הדור הזה ממש ומלומדי המחשב, מתבקש לשאול באיזו דרך תת מודעת- האמנם זנח האלוהים את עמו? שמא הנצרות ולא אחרת היא דת שקר, ומה ייעשה מן האלוהים לאותם עמים אשר התנכלו ועוולו לעמו במרוצת הדורות. עתה לפתע נזכרים לציין שישו ככלות הכל היה יהודי, ומחדש מתגלעת אותה מחלוקת אשר ממילא היא קיימת בעולם הנוצרי באותה שאלה אשר בעבורה נוסדה דת מן היהדות- האם ישו היה אלוהי או בשר ודם. מכאן מתבקש הדבר לאמור שאותם חלקים בנצרות אשר התכחשו לדבר אלוהותו של ישו, היו למעשה כל העת- יהודים.

הייתי נמנע, פעם אחת מלהשתמש בשם המפורש, ופעם שנייה מלהגדיר את כל מי שחי בתחום של תרבות המערב בתור נוצרי, שכן להיות נוצרי פירושו, ראשית למקד את האמונה במיסטיקה של קץ הימים, ושנית להאמין בכפל אלוהות כאשר האחת מופיעה בדמות אדם, בניגוד לעיקר יסוד ראש וראשון ליהדות- לא יהיה לך אלוהים אחרים על פניי.

בתוך כך נדמה שאכן הולכת ומתגבשת מעין ברית מדינית דתית בין ישראל לבין מדינות העולם הנוצרי, אשר מבעד לזיקה התרבותית המציינת בעיני שני הצדדים את ישראל בתור שלוחה של העולם ושל התרבות המערבית, יש לה יסודות ריאליסטיים במובן של התנגשות הציוויליזציות, מצד הישראלים המבודדים בדתם ובמרחב הגיאו פוליטי, להשתייך אל חוג מדינות רחב יותר ובכך להגביר את הסיכויים לשרוד, ופעם שנייה מצד המערב שעבורו ישראל היא מוצב קדמי אשר אין בלתו בפני התפשטות האסלאם. מערכת הבריתות הפריפריאלית של ישראל נוטה, כך נדמה לי, אל מדינות נוצריות ומכוונת כנגד מדינות מוסלמיות, ואינני יודע לומר האם יד נעלמה או תבונה מדינית סידרה כך את הדברים. אבל עדיין אותה ברית יהודו- נוצרית אינה הופכת אותנו לנוצרים או את ישראל לכנסייה.

בכך נעלם התמריץ מצד העולם הנוצרי לתקוף את היהדות במישור הפוליטי והחברתי ובמישור התיאולוגי, אם כי הוא מתעורר מן העבר השני, והדברים ניכרים לא רק בתעמולה הפלסטינאצית, אלא גם בחוגי ה"מתבוללים" אשר כדי לנמק את תמיכתם בתהליך השלום הם מרחיקים לכת להכחיש שבכלל קיים עם יהודי, לומר שהיהדות היא רק דת ולא לאום, שהיהודים הם כוזרים, קולוניאליסטים וכן הלאה וכן הלאה גילויי מחשבה נאלחים.
611246
על התפיסה שהנצרות התפתחה מהיהדות יש חולקים (ישראל יעקב יובל). אם מניחים שאברהם היה היהודי הראשון אז כמובן שלא. התזה אומרת שהיהדות כפי שמוכרת לנו, החלה להתפתח למעשה יחד עם הנצרות. היריבות בין השתים החלה אז וזו היתה יריבות תוך השפעה הדדית- למשל הרנסנס של המאה ה-‏12.
611283
אם תוכל להרחיב אשמח להכיר תזה חדשה. על פניו זה לא נשמע לי. אם היהדות התפתחה יחד עם הנצרות, מה חידש עזרא לעם במעמד העצרת, מה תיקן יאשיהו בממלכתו.
611261
דוגמה קטנה לאיש כנסיה שאתה בוודאי מכיר את שמו: תערו של אוקאם [ויקיפדיה] (מטעמים אסתטיים רצוי להשתמש במספר מינימלי של כלים, ולכן עדיף להיות קרח ולהשתמש בתער בלבד - כמו שאתה רואה, לנצרות הייתה השפעה מכריעה על פיתוחו של הכלל הזה)

הנצרות מבוססת על היהדות אך גם על השפעות יווניות ניכרות. גם היהדות הושפעה מהנצרות. דמותה של רחל ודמות השכינה הושפעו מאוד מדמותה של מריה אם המשיח רבת החסד, או של רוח הקודש. סיפור האפוליפסה הנוצרי השפיע רבות גם על זה היהודי.

וחוץ מזה, הנוצרים לא מאמינים בכפל אלוהות, הנוצרים מאמינים בשילוש הקדוש - שלושה שהם אחד. ויש להם כמה דברים קצת יותר חשובים לעשות מלבד הצפיה ל"משיח" (למעט כל מיני חוגים פונדמנטליסטיים. אבל אולי אתה מושפע מהם יותר מדי).
611282
בתור פונדמנטליסט אני לא פוסל את האפשרות שהיהדות הושפעה מן הנצרות מתוך הפולמוס שהתנהל בין השתיים. אני לא חושב שסיפור האפוקליפסה הנוצרי השפיע על היהודי, והרי עצם נטייתה של הנצרות למיסטיקה הוא פועל יוצא לחיים החברתיים בישראל בשלהי בית שני אשר היו רוויים בעיונים בנסתר וברגשות משיחיים. חזון יוחנן מאוחר לספר דניאל אינני יודע בכמה עשרות או מאות שנים. באותה מידה נדמה לי כי התייחסויות לשכינה בספרות האפוקליפטית הישראלית קודמות בהרבה להופעתה של מריה, אבל אינני יודע מספיק כך שאולי תוכל לפרט.

אני לא יודע מה חידשה הנצרות לעולם, אפילו סנטה קלאוס איננו נוצרי. אבל אין זה אלא מתוך בורות שאינני יודע מה תרמה הנצרות לעולם, אבל אולי עוד אלמד.
611285
הנצרות, היהדות ועוד דתות וכתות של אותה תקופה שאבו את הנטיות המיסטיות ואפוקליפטיות מהתרבות הפרסית, זורואסטר ופולחן מיתרה.
611296
למה כוונתך פונדמנטילסט?

לגבי הדמיון בין הנצרות והיהדות, שתיהן התגבשו באותה תקופה ובאותה סביבה. היתה היהדות של תקופת הבית השני, בית המקדש חרב ותמו הקורבנות, והיהדות פנתה למסלול אחר וצמחו שתי דתות, האחת הדת היהודית הפרושית שמתגבשת בתקופת המשנה והתלמוד, והשניה היא הנצרות שגם היא צומחת מתוך היהדות ומן העובדה שאין בית מקדש.

הדברים האלה הם ציטוט חופשי מתוך התוכנית הנהדרת של אפרת רוזנברג שפירא "מבוא ל", בפרק על יחסי יהודים ונוצרים עם ד"ר אורלי מור(?). זה מרתק וקל להאזנה וכדאי לשמוע.

-----
התוכנית של אפרת ש' מורכבת מראיונות עם מומחים בתחומים שונים ומשונים וזו התוכנית הכי טובה בטלוויזיה, אני לא יודעת אם היא עדיין מוקרנת, אבל בזמנו היא שודרה באחת בצהריים ובשלוש לפנות בוקר, שעות שיא הצפייה... נדמה לי שאני היחידה בארץ שראתה אותן. בכל אופן כל הפרקים נמצאים ביוטיוב, והם ממש ממש מומלצים.

יחסי יהודים ונוצרים 1
יחסי יהודים ונוצרים 2
611313
אינני מצליח לשמוע, ישנה בעיה ברמקולים של המחשב. לא הצלחתי לחבר את חלקי המשפט שהבאת מפי גברת מור. אם הטענה היא שהיהדות התגבשה בד בבד עם הנצרות, אז זה דורש הרחבה, העמקה ופירוט. על פניו זה נשמע לי מגוחך. אבל אשמח אם תיכנסי אל עובי הקורה.
611321
אם אין לך רמקולים תשים אוזניות. זה פשוט מעניין לחילוני ודתי כאחד, אם כי יכול להיות שלאדם דתי יש בעיה. הפרופסור מעידה שבעבר היתה לה בעיה עם תלמידים דתיים שלה כי הם לא הסכימו לקרוא בברית החדשה, קל וחומר להחזיק את הספר, והיה צריך לשכפל להם דפים. לי במקרה יש את הברית החדשה במהדורה מאויירת לילדים, שקניתי כשעשיתי פעם קורס נצרות ונזירות בחברה להגנת הטבע.
המראיינת היא דתית אבל דתית מסוג מיוחד, היא גם חכמה בצורה יוצאת דופן ולכן יש תענוג נדיר לשמוע את הראיונות שלה - איפה יש בתקשורת ראיון נינוח ללא לחץ של זמן, שבו המראיין לא מיטפש כדי לא לאבד מאזינים, כביכול.
היא הנכדה של הרב הגורן אבל רחוקה מהדתיות שלו.

לא אכנס לעובי הקורה, תקשיב בעצמך. ההרצאה נפתחת בדמיון בין היהדות לנצרות, אחרי הכל אנחנו מבוססים על אותו ספר ואפשר לראות את ההבדל בינינו כפרשנויות שונות לאותו טקסט. המרצה אומרת שבין היתר זו הסיבה לעוינות העצומה של הדתיות היהודית לנצרות - אנחנו לא עוינים את דת השינטו כי אין חשש שמישהו יחצה את הקווים, אפילו העוינות לאיסלאם היא יותר פוליטית מאשר דתית. העוינות לנצרות נובעת דווקא מהקירבה בין הדתות, כי הסכנה נמצאת במקום שקל לחצות את הקווים.
אפרת מציינת שזו גישה מעניינת, כי בקרב הדתיים הנצרות נחשבת דת של עכו''ם, לעומת איסלאם שאינה נחשבת כזאת ואין בעיה, למשל, לאכול אצל מוסלמי.

אז תאזין.
611330
אינני יכול להאזין, יש אצלי בעיה ברמקולים של המחשב. התוכן נשמע עם הד חזק ובאופן מעורבל. רחש תמידי מעיב על איכות השמע, כאילו המילים נבלעות בתוך הרקע, ומעין סילון מתיז בתוכן. מנעד הצלילים רוטט באופן כללי ולעיתים הוא קורס והופך לשריקה צורמת אשר בוקעת מתוך הרמקול. שקשוק הולך וגובר מחווט את הקולות ומעביר בהם כעין ניצוצות חשמליים של שמע. כך קשה להאזין. אבל ג'וד, זה שהנצרות צומחת מתוך היהדות אנחנו יודעים. למעשה התיימרה הנצרות להיות יהדות מתוקנת. את זכות קיומה שואבת הנצרות מן הטענה שהיהדות מקולקלת. אין זה ששנינו צמחנו מאותו טקסט. הטקסט הזה הוא הטקסט שלנו. זאת וגם, תורה ניתנה לישראל במדבר. היהדות אינה מתקיימת בכוחו של בית מקדש. להפך. היהדות מתקיימת ביחס לדבר שאיננו גשמי. אני לא יודע מה תרמה הנצרות לעולם. מבחינה רעיונית. אינני יודע מה תרם האסלאם. אבל אין זה אלא שמתוך בורות אינני יודע.
611355
הטענה המקובלת היא שמה שאנחנו קוראים לו ''יהדות'' היום שונה לגמרי ממה שהיה קרוי ''יהדות'' בתקופת בית שני, ועוצב למעשה אחרי חורבן הבית השני (בדיוק כמו שמה שהיה קרוי ''נצרות'' בתקופתם של פאולוס ואוגוסטינוס שונה לגמרי ממה שקרוי ''נצרות'' היום ומה שהיה קרוי איסלם בתקופתם של מוחמד ואבו בכר שונה לגמרי ממה שקרוי איסלם היום).
611356
אני מבין את הטענה. תוכל להרחיב על הנימוקים לטענה?
611375
אני יכול, אבל אני חושב שיהיה מועיל יותר אם נעשה את זה הפוך. בו נגיד שאתה אנטרופולוג שנשלח מטעם מלך דנמרק לחקור את את הדתות באיי פולינזיה. שנה אתה מתגורר בהאוואי, חוקר את המנהגים, האמונות, החגים, הסמלים והמבנים החברתיים של תושבי הוואי, ואז אתה הולך לחיות שנה באיי פסחא, וחוקר את המנהגים, האמונות, החגים, הסמלים והמבנים החברתיים של תושבי איי פסחא. בסופו של דבר יש הרבה דברים דומים בין הדת בשני קבוצות האיים, אבל גם הרבה דברים שונים. איך תחליט אם מדובר באותה דת או בשתי דתות שונות? או, במילים אחרות, מה הופך כת מסויימת לחלק מהנצרות/יהדות/איסלם ומה הופך אותה לדת חדשה?
611378
בשביל זה אתה צריך להיות אנטרופולוג מקצועי משכיל ומעמיק ...כותב המאמר הוא לא.הוא לא מבדיל בין אתוסים ורעיונות נוצריים ליהודים(ראה תגובה של ימני דתי) בטח שלא ידע להבדיל בין דת חדשה לזרם.
611381
הטענה שהיהדות היום שונה מהיהדות של תקופת בית שני היא לא טענה מקורית של כותב המאמר.
611384
1.ב"יהדות" יש משמעות לתהליכים הסטורים,מן הסתם היא מתפתחת משתנה ומתקדמת
2.לא אמרתי שהוא היחיד,מי שטוען את זה לא מבין את בסיס התאולגיה היהודית
611385
יש בין מי שטוען את הטענה הזאת שמבין לא פחות (ומן הסתם, יש כאלה שמבינים הרבה יותר) ממני, ממך, מ-dd ומימני דתי. לדעתי ההבדל בינם לבינכם הוא לא ב"הבנה" או ב"השכלה" אלא בנקודת המבט ובהגדרה. בדיוק בגלל זה הלכתי לפולינזיה. תנסה לענות לשאלה ששאלתי.
611387
מצטער,חשבתי שעניתי...
הוא מערבב תאולוגיות נוצריות עם יהודיות ואח"כ השאלה היא מה ההבדל בין זרם לדת חדשה??!!
לשאלתך אם יש הבנה עמוקה של תפיסת הדת הפולינזית ומאבחנים בא עיקרים,-מוסד אחר קם ומערר על (אחד מ או כולם) עיקרים הללו זאת דת חדשה,לא מערר זרם בדת הקיימת
611389
לא ענית (או שלא הבנתי את התשובה) - השאלה היא איך תדע אם הדתות בהוואי ובאיי פסחא הן שני זרמים של אותה דת או שתי דתות נפרדות. איך תגלה מה הם ה"עיקרים" של הדת?
611390
מאוד פשוט,תשאל אותם...
611392
ואם הם נותנים לך תשובות שונות?

(ז"א נגיד שהדת בהוואי מתאפיינת ב-‏6 מאפיינים: א', ב', ג', ד', ה' ו-ו'. אתה שואל כהן דת אחד, שמאמין ומקיים את א'-ו' מהם העיקרים של דתכם והוא עונה לך: א', ב' ו-ג'. אתה שואל כהן דת אחר, גם הוא מאמין ומקיים את כל המאפיינים, מהם העיקרים של דתכם, והוא עונה לך: א', ב' ו-ד'. אתה הולך לאיי פסחא ומגלה שהדת שלהם מתאפיינת ש-‏6 מאפיינים: א', ב', ג', ה', ו' ו-ז'. אתה שואל כהן דת אחד מהם העיקרים של הדת שלכם והוא עונה לך: ב', ג' וה'. וכהן דת רביעי עונה לך: א', ב', וז'. האם מדובר באותה דת, בשתי דתות, או בארבע דתות שונות?)

ואיך אתה יודע אם התשובה שלהם נכונה?

(ז"א, נגיד שאתה שואל את כהן הדת בהוואי: מה הם העיקרים של הדת שלכם, והוא אומר לך: העיקר היחיד של הדת שלנו הוא האמונה שרצח זה רע. אז, עכשיו, גם אתה חבר בדת שלהם, ופתאום הדתם שלהם כוללת את הנצרות, היהדות, האיסלם וכל שאר הדתות בעולם)
611393
נתחיל מזה שאתה מתאר מצב תאורטי ומוזר,זה לא המצב ביהדות אז אני לא מבין מה המטרה שעומדת מאחרי הפלפול...
אני אשאל אותך כך-פיליפיני מיפן מאמין אדוק בקרישנה ולפעמים חוטא (חה חה ) בסגידה לאל הרעם הנורדי טוען שהוא חלק מהאומה המוסלמית.
איך תקבע אם הוא כן או לא?

(יש הבדל בין "מצווה" ל"עיקרי דת",לא לרצוח זה לא עיקר.ביהדות בוודאי)
611397
אני לא חושב שאני מתאר מצב מוזר. והמטרה שעומדת מאחורי הפלפול די פשוטה (תענה על השאלה ותראה. אני מבטיח לך שאין לי כאן שום מטרה להראות שאתה טועה).

(נגיד ובהוואי זה לא רק מצווה אלא עיקר דת, ולא רק עיקר דת אלא עיקר דת יחיד. אני מניח שברור שאני לא מכיר את הדתות בפולינזיה טוב ממך, ושהוואי ואיי פסחא נבחרו רק משום שהם איים רחוקים שאני לא יודע כלום על דתם, ואני מניח שאני לא היחיד בדיון).
611404
אין פה תשובת בית ספר,כל אחד יכול להכריז על עצמו כל מה שהוא רוצה.
במקרה ובהוואי להיות שייך לדת הגגג אומר לקיים מצוות א' ב' וג' .מבחינתם מי שעובר על א' ב' וג' הוא לא חלק מהקולקטיב.
בפולינזה טוענים הם הם הגגג האמיתיים והם מקיימים א' ט' ר' ומב' וג' לא אכפת להם.

כצופה מהצד אתה יכול להיות בטוח בדבר אחד אותה דת הם לא.

קבוצה שלישית בפסחא מקיימת א' ב' וג' ונ' בנוסף (שאינה סותרת את א' ב' ג' )

כצופה מהצד אתה יכול להיות בטוח בדבר אחד שהם חלק מהדת הראשונה
611408
ז"א, תקן אותי אם אני טועה, יש הבדל בין איך שאתה, כאנטרופולוג שצופה מהצד מגדיר דת מסויימת ובין איך למשה, כהן הדת הפולינזי, מגדיר את אותה דת עצמה. כשאנחנו מסתכלים על דת מסויימת מנקודת מבט אנטרופולוגית (ולא תיאולוגית) אנחנו מגדירים אותה לפי המנהגים, הטקסים והאמונות שמאמיני אותה דת נוהגים. זה שהם מגדירים את הדת שלהם אחרת, זה נחמד לשיח הפנימי שלהם, אבל חסר משמעות מבחינתינו. שני כהני דת יכולים לטעון שהם מאותה דת, ואנחנו בכל זאת יכולים להסתכל עליהם ולהגיד שהם מאמינים בדתות שונות רק על סמך האמונות, המנהגים והטקסים שהם מקיימים. אין תשובת בית ספר מתי דת מסויימת נגמרת ומתי מתחילה דת חדשה. האם חב"ד יהודים, האם הדרוזים מוסלמים, האם המורמנים נוצרים, האם הבודהיסטים הינדים וכו'. הטענה היא שמסתכלים מהצד על היהדות היום, רואים דת שמתבססת בחלקה על טקסטים עתיקים, אבל דת שהאמונות שלה, הטקסים שלה, המנהגים שלה ואפילו הטקסטים שלה שונים באופן גדול מספיק מהדת שהיתה קיימת בתקופת בית שני, ולמרות שהמקור ברור, היא כבר דת שונה מספיק על מנת שאפשר יהיה לקרוא לה בשם אחר. ברור שמנקודת מבט תיאולוגית זה לא המצב, והיהדות היום רואה את עצמה כהמשכה של היהדות בתקופת בית שני, וטוענת שהיא מאמינה באותם עיקרים‏1. הכל, כאמור, עניין של נקודת מבט.

1 שלא רק שהיו לאורך קיומה של היהדות כמה גרסאות של אותם עיקרים, אלא שהמקובלים ביותר נכתבו הרבה אחרי חורבן הבית השני.
611419
אני תמיד שמח ללמוד...
אתה יכול לציין 3 מקרים/מצוות/טקסים (מתוך מאות אפשרים..) היו שונים אז?

ואם אפשר דוגמה לעיקר שהיה שונה אז?
611449
בשביל זה אתה צריך לשמוע את ההרצאה עצמה, אני מניח שלא חסרות שם דוגמאות.

במאה הראשונה פילון האלכסנדרוני כתב את חמשת עיקרי האמונה היהודית, יותר מאלף שנים מאוחר יותר ניסח הרמב"ם 13 עיקרים. עכשיו, אני אולי לא גאון גדול, אבל נראה לי ש5 לא שווה ל-‏13 (וקריאה של העיקרים עצמם תגלה שבאמת נוספו שם כמה בדרך).
611456
הנה כי כן מסקנת הדברים היא שהיהדות נוסדה בשלהי המאה ה -12, אלף ומאתיים שנה לאחר ישו.
611460
ונחרבה פחות משלוש-מאות שנה אחר-כך, והא ראיה - רבי יוסף אלבו בספר העיקרים לא רק שאיננו כולל 13 עיקרים, אלא אפילו חמישה איננו - ומסתפק בשלושה. מסקנה - בזמן הרמב"ם הייתה דת קצרת-מועד, שנקראה בשם 'יהדות', והיא הוחלפה (בתהליך שיש להעניק לי פוסט-דוק נדיב כדי לחקור אותו) בדת אחרת שנקראה 'יהדות', שמצידה מן הסתם הוחלפה תוך זמן קצר בדת אחרת שנקראה 'יהדות'.
611469
נראה שאתה כותב את זה באירוניה. מה לא נכון בתיאור שלך, כפשוטו?
611470
מה כן?
שינויים יש תמיד. ההבדל בין שינוי לדת חדשה הוא לא קטן, והעמדת הפנים כאילו רק המפריד קיים בעולם ולא המאחד, וכאילו גם התודעה איננה משנה כלום, היא הכרחית לטענה הזו. הטיעון שאתה (ואחרים פה) מקבלים, מניח שדת (או כל דבר אחר) צריך להישאר סטטי ובלי שום התפתחות - אחרת הוא לא קיים.
611475
המסקנה שלי היא שדת לא מוגדרת לפי ''עיקרים'' שמנסחים כהניה.
אם אין אני לי 611434
האם אנתרופולוג שמכבד את עצמו יכול לקבוע משהו על תרבות השבט שהוא חוקר מבלי לשוחח עם חברי השבט ולהבין את ה"שיח הפנימי" שלהם? אני מניח שהוא לא היה מקבל על זה דוקטוראט. נראה לי שאפילו חוקרי שימפנזים מתקרבים יותר למושא המחקר שלהם ממה שאתה מתאר.
אנלוגיה שעולה בראשי היא כיצד תקבע אם שתי קבוצות מחקר עוסקות באותו מדע: זאת בעיקר משרבטת נוסחאות על דף (וסימולציות מחשב אם אתה רוצה), והאחרת יושבת במעבדה ומאבכת קרני לייזר זו בזו. ועדיין שתיהן יכולות לעסוק בפיסיקה, עם נוסחאות מאוד דומות ועקרונות זהים למעשה. עד שלא תשאל אותם במה הם עוסקים זה יראו לך שונים מאד.

גם כש"אין תשובת בית ספר" והגבולות מטושטשים קמעה, זה רחוק מלומר‏1 שאי אפשר להבדיל בין קבוצות שונות. לדוגמא באשר לשאלות ששאלת:
חב"ד - כן, יהודים.
הדרוזים - כנראה לא מוסלמים, אבל אין לי מספיק ידע בענין (כן התפתחו מהאיסלם).
הבודהיסטים אינם הינדים. למשל, אצל האחרונים יש מאות אם לא אלפי אלים, ואצל הראשונים אין אפילו אל אחד. ואם תרצה יש עוד הבדלים מאד מהותיים.

יש מליון הבדלים תרבותיים בין העולם בתקופת בית שני שבין העולם היום, אז מן הסתם לא פלא שחלק ניכר מהמנהגים הטקסיים השתנה. גם העברית של היום היא לא אותה עברית של התנ"ך. האם גם היא איננה 'עברית' לשיטתך? או שיש דברים שאינם רק ענין של נקודת מבט?‏12

1 אלא אם אתה פוסט-מודרניסט, חשד לא בלתי מבוסס לאור טענותיך.
2 במחשבה שנייה אני חושב שזו אנלוגיה לא רעה‏3, מאחר ששפה היא עניין קצת יותר פורמלי (ולכן אולי קל להגדרות) ועם זאת גם דת היא סוג של שפה. אז אולי הסכמה על כללים במקום אחד תרמוז לנו על הכללים במקום אחר.
3 כן, סליחה על הטפיחה העצמית על השכם.
אם אין אני לי 611447
קראתי שוב את התגובה שלי, ושוב את התגובה שלך, ושוב את התגובה שלי, ושוב את התגובה שלך, ואחד מאיתנו לא הבין את התגובה שלי. אז רק על שנהיה באותו דף:

1. בוודאי שחוקר האנטרופולוגיה משוחח עם תושבי האי, הוא חי בקרבם במשך שנה (כתבתי את זה במפורש) ולא יושב ומשרטט נוסחאות על דף במעבדה.

2. בוודאי שאפשר להבדיל בין קבוצות שונות.

3. חב"ד יהודים? תגיד את זה לרב שך ("הכת הקרובה ביותר ליהדות").

4. אין קשר בין טענותי לפוסט-מודרניזם.

ולעניין
העברית המודרנית שונה מהעברית של ימי הביניים ששונה מהעברית של תקופת בית שני. האם השוני הזה מספיק על מנת שנקבע שמדובר בשתי שפות שונות? אני לא בלשן, אבל בהחלט יש מומחים (ע"ע צוקרמן) שטוענים שכן (ויש מומחים לא פחות שקובעים את ההפך). והנקודה היא בדיוק זאת, גם הגדרה (חיצונית, להבדיל מפנימית) של דת היא משהו פורמלי בדיוק כמו שפה, וככזאת צפוי שאנשים שונים ישתמשו בה באופן שונה בהתצאם לצרכים שלהם, ועל מנת להבין למה הם בחרו להגדיר את היהדות (או הנצרות, או העברית, או האיסלם...) כך ולא כך יש לקרוא את מה שהם כתבו ולא למחוק אותם באופן אוטומטי רק בגלל שהוא לא תואם את התיאולוגיה (הפנימית) איתה באנו.
אם אין אני לי 611482
עם תצליח לנסח יותר בפשטות את הטיעון העיקרי שלך - המשפט האחרון המורכב בתגובתך שמתחיל ב'והנקודה' - אולי אני אצליח להבין אותו ולהגיב יותר לענין.

באשר לעברית הייתי אומר שאם העברית של בית שני היא זו שבה כתובה התורה (ורובו של התנ''ך) - אז היא והמודרנית הן וודאי אותה שפה. לא מכיר מספיק את זו של ימי הביניים, ולא בטוח שמשפט ערך הביניים תקף כאן.
עם אין עני לי 611483
*אם* כמובן היא המילה הראשונה בתגובה הקודמת, ולא ככתוב.
אם אין אני לי 611490
הטענה של צוקרמן היא שהעברית המודרנית ("ישראלית") היא לא העברית שבה כתוב התנ"ך. אתה באמת לא שמעת אף פעם על הספר שלו‏1, או שאתה סתם רוצה להעביר נושא?

ובקשר לטיעון שלי בפשטות אבל באריכות קצת מיותרת לטעמי‏2. אנחנו (=בני האדם) משתמשים ביום יום במושג כמו "נצרות" ומבינים זה את זה בלי בעיה, אבל למעשה, אם נבדוק את הנושא לעומק נגלה שהכוונה היא לא תמיד לאותו הדבר. נוצרי מאמין, מן הסתם, יחשוב על "נצרות" כעל משוהו כמו "הדת הנכונה שמבטאת את רצון באלוהים", ז"א כעל מושג אורגני שיש לו ערך בפני עצמו, ואילו מי שאינו נוצרי מתייחס למושג "נצרות", מן הסתם, כאל משהו כמו: "הדת שמתאפיינת ב-X,Y וZ" ז"א מושג לא אורגני בעל שמוגדרת רק על ידי אוסף של מאפיינים. הנוצרי שירצה לבדוק אם כת מסויימת היא נוצרית יבדוק אם היא מקיימת את אותו רצון אלוהים שהוא מאמין בו, האתיאיסט יבדוק אם יש לה את המאפיינים של הדת הנוצרית. ברוב הפעמים שאני אכלול את המילה נצרות בשיחה עם נוצרי (למשל - "האפיפיור נוצרי") נבין טוב מאד זה את זה. משום שלמרות שההגדרה שלנו שונה, המושגים יצביעו על אותם מושגים, ככה שאנחנו יכולים לקיים דו שיח ולהבין זה את זה. ה"בעיה" מתחילה שמנסים לבדוק את גבולות ההגדרה. מתי אדם מסויים איננו "נוצרי". מבחינתני, מי שהגדיר את הנצרות על ידי מאפייניה, כל מה שנבדוק זה האם אותו אדם עומד במאפיינים שהגדרנו. מבחינת הנוצרי, הוא יצטרך לבדוק אם אותו אם מאמין באונה שהיא ה"אמונה שמבטאת את רצון האל בצורה קרובה מספיק". מן הסתם, הנוצרי יבחר את ההגדרה שלו מסיבות תיאולוגיות, למשל אף נוצרי לא יגדיר נצרות ככה שאוגסטינוס לא יוגדר כנוצרי, מבחינתו, זאת הנצרות האמיתית, מבחינתי, כאחד שלא מאמין שיש "נצרות אמיתית", הגדרת הנצרות באופן שיכלול את אוגסטינוס היא ציור המטרה מסביב לחץ. הדרך שבה מי שאינו נוצרי יגדיר את הנצרות היא הדרך הנוחה ביותר בשבילו. ז"א, אם יש היום קבוצה של אנשים שקוראת לעצמה: "נוצרים" ושכולם קוראים לה: "נוצרים", אז כל מה שצריך לעשות זה לאסוף את המנהגים שלהם, לבדוק איזה מהמנהגים חשובים ואיזה לא, איזה משותפים לכולם ואיזה לא, ולנסות לשרטט את הקו (האפור והלא מדוייק) בין "נצרות" לבין מה שהוא "לא נצרות". אם הייתי צריך לכתוב למלך דנמרק מחקר על דתות פולינזיה, והייתי רואה שיש לאיי פסחא ואיי הוואי מספיק מאפיינים משותפים (ששונים מהמאפיינים בדנמרק) אז הייתי קורא להם דת אחת עם זרמים שונים. לעומת זאת, אם הייתי עושה את אותו הדבר מטעם מלך סמואה, אולי הייתי שם לב יותר לדומה מאשר לשונה. במילים אחרות, אין תשובת בית ספר. חוקרים לא נוצרים שונים יבחרו להגדיר "נצרות" באופן שונה, ועבור כל אחד מההגדרות תהיה סיבות אחרות. בגלל שאין נצרות אמיתי, אין גם הגדרה אחת חדה וברורה, זה מדעי החברה לא מדעי הטבע, וכמה שלא תשחק במעבדה, לא תוכל להתחמק מזה. ואם אין תשובה נכונה, אז השאלה היא לא האם חוקר א' צדק שהגדיר "נצרות" ככה ולא אחרת, אלא האם הנימוקים שהוא השתמש בהם משכנעים מספיק ואם הם עוזרים לנו להבין את מה שהוא מנסה לטעון כשהוא משתמש בהגדרות שלו. אותו הדבר ממש מתקיים לגבי היהדות (והעברית‏3).

1 פרטים נוספים בישראלית שפה יפה [ויקיפדיה], ואם תרצה להעמיק, קנה את הספר וספר לי מה כתוב בו.
2 מצטער, קראתי שוב ושוב... זה נשמע לי כל כך מובן מאליו. מצד שני, על סמך שץי התגובות האחרונות שלך, כנראה שיש לנו קצר רציני בתקשורת.
3 אם כי, נראה לי שלגבי שפה מתבקשת הגדרה די פשוטה של הבנה הדדית‏4.
4 ז"א אם א' מבין את ב' וב' מבין את א' אז א' וב' הם ניבים של אותה שפה, ואם הם לא מבינים זה את זה אז מדובר בשפות שונות.
אם אין אני לי 611514
1. אכן לא שמעתי עליו מעודי. לאור ההפניה שלך אני מצטרף ליוסי שריד, וגם להערה 3 שלך, בכך שמבחן ההבנה - שברור שיצליח הרבה יותר בין ישראלי של היום לעברי מלפני 2500 שנה מאשר בין ישראלי לדובר אידיש - הוא מספיק ברור ומבדיל.
הבעיה העיקרית איתו היא שהוא לא שווה מאמרים אקדמיים, דיונים מתפלספים ובעיקר מחלוקות שמאדירות את שמו של הכותב מעל במות העולם (שוב על פי הויקיפדיה).
אז אני מעריך את דרכו המוצלחת של אותו חוקר לקדם את עצמו, זאת לא סיבה לפורר שפות ולגבשן כרצונך.

ומאחר שנראה ששנינו מסכימים לגבי העברית, יכול להיות שנוכל להסכים גם באשר ליהדות.
וגם למדנו מהדוגמה שאנשים יכולים (בעיקר במדעי הרוח) לפורר מושגים ולערבלם על פי רצונם, זה כנראה נכון עוד יותר באשר לדתות (שאחרי הכל אכן יותר מורכבות מהשפה לבדה).

מה זה אומר שאתה לא מאמין שיש "נצרות אמיתית"? זה נראה לי שורש העניין כאן. לא שבהכרח אתה טועה. מבחינה פילוסופית, או 'מוחלטת' (וואטאבר), קשה למצוא הרבה דברים אמיתיים. דוגמה ידועה מפילוסופיות המזרח היא ערימת האורז. האם יש דבר כזה שהוא במהותו "ערימת אורז"? (אנלוגי לנצרות האמיתי שלך). הרי נוכל להחליף כל גרגר ועדיין הערמה תישאר. נוכל גם להוציא כל גרגר.ולהמשיך להוציא.
לא אלאה אותך עד זרא, אבל בסוף מגיעים למסקנה שלא ניתן למצוא שום דבר שמהווה את מהותה האמיתי והמוצקה של ערימת אורז. מכאן שבעצם, אין דבר כזה (==אתה לא מאמין שיש) ערימת אורז (==נצ. אמ.). יופי לפילוסופים.
עדיין כשאתה רעב, תדע היטב את ההבדל בין קיומה לאי קיומה של ערימה כזו.

כנ"ל באשר ל"נצרות" שלך (או שאר מושגים). מצד אחד ניתן ללעשות להם דה קונסטרוקציה ולפרק להם את הצורה ברמה הפילוסופית, מצד שני, ברוב רובם של המקרים הפרקטיים, די ברור מהי ערימת אורז ומהי ערימת צואה, גם אם לפעמים חלק ממרכיביהם משתרבבים זה בזה‏1.

ונכון, בשוליים של כל קבוצה כזאת יש מקרים גבוליים שקשה לומר עליהם משהו. זה לא עיקר הדיון כאן.

1 ולמי שיש ספק, אומרת הבדיחה הידועה - שיטעם.
אם אין אני לי 611524
אני מציע לך בכל זאת קצת להתעמק בדבריו של צימרמן. נראה לי שאתה ממהר לפסול אותו שלא בצדק (==> המהירות, לאו דווקא הפסילה). לא קראתי את הספר, אבל קראתי כמה מאמרים שלו וראיתי כמה ראיונות איתו, ולמיטב הבנתי הדלה לא מדובר בפרובוקטור אלא באדם קצת שקול, משכיל ואינטליגנטי (מה שאי אפשר להגיד עלי, על מנחם בן או על יוסי שריד).

בקשר לערימת האורז, נראה לי שלא הבנת את הדוגמא. גם אם תיקח ערימת אורז ותחליף את כל הגרגרים שלה בגרגרי אורז אחרים תשאר לך ערימת אורז ואף אחד לא יטיל בכך ספק, השאלה היא אם זאת אותה ערימת אורז (לא יודע על המזרח, אצלנו בים התיכון קוראים לזה ספינת תסאוס‏1). אם נחזור לערימת האורז שלך, אז אם ניקח ערימת אורז ונחליף את כל הגרגרים שלה בגרגרים אחרים היא תשאר ערימת אורז, אבל אם ניקח ערימת אורז ונחליף את הגרגרים שלה (אחד אחד) בבוטנים, אז באיזשהו שלב מישהו יקרא לה "ערימת אורז עם בוטנים" בעוד שמישהו אחר ימשיך לקרוא לה "ערימת אורז" וככל שנמשיך בתהליך ככה יותר ויותר אנשים יקראו לה "ערימה מעורבת" ובאזשהו שלב מישהו יתחיל אפילו לקרוא לה "ערימת בוטנים". לא רק שאין תשובת בית ספר מתי היא הופכת למעורבת (פרומיל? חמישה פרומיל? אחוז? עשרה אחוז?) אלא שהבחירה מתי היא הופכת למעורבת תלויה בהקשר, ז"א עבור מי שאלרגי לבוטנים היא תשנה את שמה ל"מעורבת" הרבה יותר מהר ממי שרוצה לבשל אורז עם בוטנים. אבל, זה לא נגמר פה. אם במקום ערימת אורז היה לך אדם מסויים, נגיד יוסי שריד, והיית מחליף לו תא אחרי תא, מתי היית מפסיק לקרוא לו "יוסי שריד" ומתחיל לקרוא לו בשם אחר ("דדי צוקר")? הרי התאים של כל אחד מאיתנו (כולל יוסי שריד) מתחלפים כל הזמן, ובכל זאת, אנחנו עדיין קוראים ליוסי שריד באותו שם שבו קראנו לו בצעירותו. זה משום ש"יוסי שריד" (כמו כל אדם) הוא מושג שמבחינתינו יש לו קיום אורגני, הוא קיים כמו שהוא, ולא רק כאוסף של תאים, גם כשראינו אותו משתנה, מזדקן, לומד וכו' הוא נשאר יוסי שריד ושום שינוי לא יגרום לנו להפסיק לקרוא לו יוסי שריד (מקסימום נוסיף לו את הסיומת ז"ל). ובהקשר לדיון, אין ספק שגם היהדות בבית שני וגם היהדות היום הן "דת" שנקראה "יהדות" השאלה היא אם הן אותה דת. ז"א לא רק האם היא עברה שינויים, ולא רק אם השינויים שהיא עברה הם מספיק גדולים על מנת שנקרא לה דת אחרת אלא אם היא בכלל יכולה להפוך לדת אחרת. אם נסכים שהיא יכולה להפוך לדת אחרת, אז כל מה שנשאר זה לקבוע את הרף, וכמו שראינו בדומאת הבוטנים, הרף לא נקבע בשמיים אלא בהקשר לדיון, ואין שום סיבה לפסול את מי שטוען שמדובר בדת אחרת כל זמן שיש לו סיבות ונימוקים לטענה הזאת (לעומת מי שהיה טוען שיוסי שריד הוא אדם אחר).

וכן, זה עיקר הדיון.

1 קצת חומר קריאה - ספינת תסאוס [ויקיפדיה].
2 ז"א קודם כל צריך להסכים שהיא עברה שינויים, ונראה לי שגם זה לא מובן מאליו.
אם אין אני לי 611535
סה"כ אנחנו די מסכימים, לפחות על הלוגיקה (וחומר קריאה נוסף: ויקי Continuum_fallacy).

באשר לשאלה של היהדות של בית שני ושל היום, בטרם מישהו מפתח מודל שעונה עליה (שלטעמי יכול להתמצות בפרמטר של מרחק במטריקה כלשהיא שהוא יגדיר), הייתי מצפה ממנו לענות על אותה שאלה באשר לדוגמאות שכולן קיימות בתקופתנו אנו‏1, למשל:
חרדים מול דתיים לאומית - אותה דת? (תקרא לה איך שתקרא) ומה המרחק?
חב"ד מול דת"ל - כנ"ל,
דתיים יוצאי מרוקו מול דתיים אשכנזים - כנ"ל
אורתודוכסים בארה"ב מול דתיים שומרי מסורת בארץ, רפורמים מול אורתו‏3, קונסרבטיביים מול רפורמים, וכו' וכו'.

בעצם ניתן לבנות גרף מקיף שמקשר את כל פלגי היהדות(?) עם פרמטר של מרחק לכל קשת, ואז יבוא המלומד ויגדיר מאיזה מרחק לא ייקרא פלג מסוים כיהודי‏2. נניח שנקבל את הגדרתו. אחלה.

עכשיו יואיל ויישם את אותו מודל לשערוך היהדות של בית שני, לפחות על פי מיטב הבנתו.

הסיבה שבניתי את כל הרשת הזאת היא גם להראות שמה שאתה קורא "היהדות היום" בהשוואתך אותה ל"יהדות בית שני", איננו מהות יחידה אלא אוסף עצום של פלגים, ותרשה לי להמר שיש ביניהם כאלה שרחוקים זה מזה הרבה יותר מאשר המרחק המינימלי של הגרף שלנו ליהדות בית שני (שתצומצם לעצם יחיד עקב מיעוט אוכלוסיה/מידע/שקר כלשהו). ייתכן והפרמטר ראוי לו גם לקבל איזה פקטור משכך זמן כלשהוא, בגלל השוני המובנה בין תקופות שונות, אבל אני לא סגור על זה. לדוגמא באנלוגיה שלך, כשאתה משווה את יוסי שריד היום ליוסי שריד בן ה-‏4, תמצא ביניהם הבדלים עצומים. אולי יותר מאשר בין יוסי שריד בן השבעים לדדי צוקר בן השבעים, או בין שני בני הארבע. (זה בעיקר אם תסתמך על פרמטרים של צורה וגודל). ולכן בשביל לתקף את ההשוואה מי הוא מי, אתה צריך לשקלל פרמטר זמן כלשהוא, שעצם השינוי שלו לא יגרום לך מיד לסיווג לא נכון בתוך מחנה השמאל‏1, משיקולי גיל בלבד.

ההשערה שלי - שאז יתגלה לפתע שההבדלים בין הפלגים היום לא פחות גדולים מההבדל (המדומה במקצת עקב ניסוח ההגדרה של "היהדות היום". בעצם המודל שלי מנסה לתת פרמטר כזה על ידי מציאת המרחק המינימלי לגרף) בין היום לאז, ואז אם החוקר עומד מאחורי הגדרותיו הוא צריך לפסול חלק משמעותי מהפלגים העכשוויים גם כן.
בכל מקרה זה לפחות יעניק איזה תוקף השוואתי לטענה שלו (ומבחינתך כאמור, הכל פה תלוי הקשר)

1 ותמיד יותר קל לעשות קונטקסט תרבותי בתוך אותה תקופה, בטח שיש לך פי אלף יותר נתונים עליה מאשר על לפני 2000 שנה.
2 ומרחק ממי כנקודת רפרנס? זה למחשבה לשיעורי בית.
3 דוקסים, לא דנטים.
4 והרי ידוע ברבים כי במחנה זה במיוחד, רבים הניצים על קוצו של יוד, ולא יניחו זה לזה עד שיפרידו קיבוצים, מושבים, מפלגות גדולות ואף זעירות, לעיתים עד כדי חלוקה המעמידה במבחן את השערת האטומים היוונית העתיקה. נו, אלה היו כופרים.
אם אין אני לי 611540
אני חושב שאתה טועה. נראה לי שמבחינת המטריקות שמגדירות "דת" (טקסים, אמונות, חגים, טקסטים, מנהגים...) הקרבה בין כל הזרמים של היהדות האורטודוקסית היום גבוהה בהרבה מהמרחק בין כל אחד מהזרמים לבין היהדות של בית שני. אבל, מצד שני, אני ממש לא מומחה בתחום. נראה לי שהעובדה שחוקרים אקדמים בתחום מבינים בנושא יותר ממני (ואולי אפילו יותר ממך) כן מגידירים את היהדות היום כדת אחת, והמחלוקת היא באשר להיותה אותה דת כמו היהדות בימי בית שני מלמדת אותנו משהו. או שכל המומחים טועים או שאתה טועה. אישית, אני לא מכיר הרבה מיקרים בהם כל המומחים בתחום אקדמי מסויים טעו והטעות שלהם היתה כל כך פשוטה שאפשר להבין אותה אחרי דו שיח של חמש דקות באייל. אבל, תמיד יש יוצא מהכלל, ובנקודה הזאת אני בהחלט יכול לטעות.

אבל זה, כמובן, לא שייך כלל לדיון ביני לבין dd וחובבני. הם, להבדיל ממך וממני מתייחסים ליהדות כאל מושג אורגני, כזה שיש לו מהות שלא יכולה להשתנות (כמו "יוסי שריד" להבדיל מ"ערימת אורז").
אם אין אני לי 611544
אני מבין שמזה הבנת ש"מתייחסים ליהדות כאל מושג אורגני, כזה שיש לו מהות שלא יכולה להשתנות"...?!
אם אין אני לי 611547
(כמובן שיותר ממני, אין פה שאלה).
מצד שני לא ראיתי פה שום לינק שמאשר שמקובל בקרב החוקרים היום השוני והסיווג שאתה מציע. (מסיבות טכניות ואחרות לא הקשבתי ללינקים לוידיאו, אין לי משאבים של שעה וחצי לשרוף כרגע). גם גיגול קצר-בינוני לא העלה מזור בידי.
מצד שלישי במעלה הפתיל בו עליתי בעקבות תגובתך, ראיתי שהטענה היתה שהנצרות לא התפתחה מהיהדות, כי היהדות כפי שאנחנו מכירים אותה התפתחה מאוחר יותר או באותו זמן. אבל הרי ברור שהיא התפתחה מהיהדות של אז - נקרא לה יהדות א', אז מה זה משנה שהיום היהדות נראית אחרת? טוב, גם אני מתחיל לאבד את כיוון הטיעון כאן.

תת-שאלה: אתה מתייחס ל"יוסי שריד" כמהות שלא יכולה להשתנות? (מאחר וניכסת גם לי את הייחוס הזה, אני לא בטוח שדייקת).

ודבר אחרון - אחת הסיבות לפקפוק האקדמי שיש לי כאן, נובע אולי מחשדנות יתר אבל כתוצאה מנתוני עבר: לא פעם ולא פעמיים, כאשר איש אקדמיה כלשהוא יוצא במחקר מהפכני ופרובוקטיבי המכריז על חוסר המשכיות, זיקה וקשר בין העם/הדת היהודית של ימינו לאלה של בית שני, הדבר מעיד יותר על הפוזיציה הפוליטית שלו מאשר על האובייקטיביות המדעית שלו. הוא מראש מניח שהעם היהודי כיום אין לא שום זכויות וואטסואבר בארץ ישראל, ואנחנו סתם קולוניאליסטים אידישאיים מרושעים שבאו לארץ זרה ורמסו תחת מגפיהם את כפריהם ותרבותם של האינדיאנים הילידים שחיו כאן מקדמת דנא. (סליחה, טעיתי בעם. אולי בעוד משהו?).
ואז הוא יוצא ו"חוקר" כמדען אובייקטיבי, ומגלה שאכן, הוא צודק, אין עם יהודי, אין זיקה, והיהדות היא בעצם יהזות הזויה ומרושעת שקמה לה תוך הכלום רק לאחרונה. אתמול או שלשום. והרי מטרה ששורטטה סביב החץ (אבן, סליחה שוב).

והפוזיציה פה היא כפולה - אחת הפוזיציה ה"פוליטית", אבל השנייה היא הפוזיציה התועלתנית: כל חוקר יודע שזה בדיוק מה שעמיתיו באוניברסיטאות המכובדות בעולם רוצים לשמוע, וזה מה שיגרום לפרסומו החיובי בחוגים הללו, ולכן הוא בעצם דואג לכיסא העור שלו כאחרון הפוליטיקאים שאנחנו כה אוהבים לבזות, ובאותן שיטות בדיוק.
אם אין אני לי 611557
קראתי את התגובה שלך, קראתי את התגובות שלי, קראתי שוב את התגובה שלך, ושוב את התגובות שלי... חשבתי שאולי התחלקתי בלשון או משהו, אבל לא, דווקא לא טעיתי, מה שכתבתי זה מה שהתכוונתי לכתוב, ואם כל הצניעות‏1 אני חושב שגם יצא לי ניסוח מוצלח יחסית. לא כל כך ברור לי איפה קראת את מה שקראת, אבל זה לא בתגובה שלי. ואני אפרט: (1) לא טענתי שהסיווג הזה מקובל, להפך כתבתי במפורש שיש עליו דיון ו(2)לא טענתי שאני מתייחס ל"יוסי שריד" כמהות שלא יכולה להשתנות, להפך, כתבתי במפורש שהוא משתנה כל הזמן. אני מרגיש שאני מתחיל לחזור על עצמי, ושאתה משום מה מתעקש לקרוא תגובות שכתב מישהו אחר רק בשביל לייצר ויכוח יש מאיין, ואני חושב שתגובה 611524 באמת נוסחה בצורה יפה יחסית, ואם כל מה שאתה מחפש זה לרדוף אחרי הפוסט-מה-שלא-יהיה התורן, ואם לא תמצא אותו אז תמציא אותו, אז אני לא חושב שיש לי מה להוסיף ולתרום.

1 ואין הרבה.
אם אין אני לי 611558
למה לרדוף, אני דווקא חשבתי שהגענו לעמק השווה, פלוס מינוס.

זה כמובן לא הפריע לי להשתפך בכיוונים שלא כולם קשורים רק אליך ולתגובותיך. קורה.
אם אין אני לי 611569
בזמנו הבאתי מדברי החוקרים יעקב נוזנר ודויד שפרלינג על השינויים וההבדלים בהתפתחות של "מה שאנו מתיחסים אליו כיהדות".
אם אין אני לי 611576
עליי לומר שהדברים מאד קשים להבנה. מאד מאד. אבל אני מנסה וכך נדמה לי. אתה אמרת שהמסקנה שלך היא שהקביעות של כהני הדת אינן מגדירות את הדת. ונדמה לי שאתה מתכוון לומר שעיקר הדיון נוגע ל x,y,z הן המטריקות, הטקסים האמונות החגים וכיו"ב. אולי נקרא לזה צורה? ולא במה שאתה מכנה מושג אורגני בעל מהות בלתי משתנה. האם נקרא לו מהות? כלומר אני משער שאתה מודד את הצורה, וכי אין לך יומרה למדוד את המהות. מדוע אפוא אתה מחליף את האורז בבוטנים. כאשר היה עליך להחליף את השקית במטפחת, ואת המטפחת בקופסא, והקופסא במיכל. מדוע אתה, או החוקרים אנשי השכל והמחשבה, מודדים צורה וקובעים קביעות לגבי המהות?
אם אין אני לי 611580
לא הבנתי, איזה מהות יש לאורז, ואיך אפשר למדוד את המהות הזאת?
אם אין אני לי 611584
לא ניתן למדוד את המהות. כל שניתן הוא להאמין בה.

"אָנֹכִי ה' אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים, לֹא יִהְיֶה לְךָ אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי. לֹא תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל וְכָל תְּמוּנָה אֲשֶׁר בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וַאֲשֶׁר בָּאָרֶץ מִתָּחַת וַאֲשֶׁר בַּמַּיִם מִתַּחַת לָאָרֶץ. לֹא תִשְׁתַּחֲוֶה לָהֶם וְלֹא תָעָבְדֵם, כִּי אָנֹכִי ה' אֱלֹהֶיךָ אֵל קַנָּא, פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשׂנְאָי, וְעֹשֶׂה חֶסֶד לַאֲלָפִים לְאֹהֲבַי וּלְשֹׁמְרֵי מִצְוֹתָי".

משה שואל מלפני הסנה לזהותו של האל:

הִנֵּה אָנֹכִי בָא אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְאָמַרְתִּי לָהֶם, אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵיכֶם שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם; וְאָמְרוּ-לִי מַה-שְּׁמוֹ, מָה אֹמַר אֲלֵהֶם. יד וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל-מֹשֶׁה, אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה;
אם אין אני לי 611587
ואם הוא יהיה וישנו?
אם אין אני לי 611590
התגובה המתחכמת: התכוונת 'וישנו' בחולם בסוף, כמו 'היה, ישנו, ויהיה לעד'?
התגובה הפוסטמודרנית: הוא עונה לך במסומן ואתה משתעשע במסמן?
התגובה של הלחי השנייה: 'אהיה אשר אהיה, ובעוד 1500 שנה יהיה לי גם בן'
אם אין אני לי 611594
וישנו [ויקיפדיה]. הערך הזה דווקא קיים.
אם אין אני לי 611627
טוב, היה ברור שלזה התכוונת כבר קודם. שאחרת התגובה המתחכמת הופכת לתגובה החוזרת על מה שאתה אמרת.
אם אין אני לי 611595
עדיין לא הבנתי, לערימת האורז של הפונז יש או אין מהות? ואם אין לה, אז אי אפשר לדבר עליה? אי אפשר למדוד את התכונות שלה?

ודת שאתה לא מאמין בה (נצרות, איסלם, בודהיזם, בוקונוניזם...) לא קיימת? אם מלך דנמרק היה שולח אותך לאיי פולינזיה היית כותב לו בדו"ח: "אני לא מאמין במה שמספרים לי כהני הדת הפולינזים, לכן הדת שלהם לא קיימת, לכן אין להם דת"?
אם אין אני לי 611621
בדבריך ככל שהצלחתי לעקוב, הארת את עינינו לבעייתיות ולקושי להגדיר דת. מבט מבחוץ, כך אמרת, מבחין במאפיינים x,y ואולם כביכול מבפנים ישנו דבר נוסף אשר שם לאל את ערך ההגדרה השכלית של הדת. הפולינזי, כך נדמה לי שאמרת, מבין משהו על הדת הפולינזית שאנחנו איננו מבינים.

ואולם משם חזרת וטענת כי על הסמך המדדים המגדירים דת וגו'. ואני הנחתי שאתה מתכוון להגדרה כלשהי חלקית, מכיוון שנקודת המוצא שלך היא שהדת אינה ניתנת להגדרה. לו הייתה ניתנת להגדרה, מן הסתם היא הייתה מפסיקה להיות דת, והופכת להיות פילוסופיה. והחיזוק לדברים הוא במדדים אשר ציינת. חגים, טקסים, טקסטים וכיו"ב. מדדים שנקרא להם- אנתרופולוגיים. סוציולוגיים כפי שמציע בעל המאמר. היסטוריים. וכן הלאה. כדי לציין את הבדלי הגישה בין מה שהיית קורא מבט חיצוני ומבט פנימי, ציינת שעבורי ועבור חובבני היהדות היא דבר אחר, היא בבחינת מושג בעל מהות בלתי משתנה כלשהו. מכאן הסקתי שסייגת את גבולות המחקר של בעלי השכל והמחשבה אל המדדים והם אינם עוסקים באותו מושג בעל מהות בלתי משתנה, אלא במדדים. בטקסים, בחגים, בטקסטים וכן הלאה.

לפנינו שקית ובתוכה גרגרי אורז. באנאלוגיה, לפנינו טקסים, מנהגים, טקסטים וכיו"ב ובתוכם יהדות. או אולי אמונה יהודית. לפי המשל, דברים מתחילים להשתנות, מתחלפים הטקסים והמנהגים ובשלב מסויים זו מפסיקה להיות "יהדות". האנאלוגיה של המשל הייתה שהאורז מתחלף בהדרגה לבוטנים ובשלב מסויים זו הופכת להיות שקית בוטנים. כאשר הרף לכך הוא סובייקטיבי כלשהו. אבל אני סברתי שהמטריקות אינן מודדות את האמונה ואינן מתיימרות למדוד אותה, אלא הן מודדות את הטקסטים ואת המנהגים. המדדים על פי המשל, אינם ואינם יכולים להיות האורז. אם משהו בכל זאת השתנה, הרי שזו צריכה להיות השקית. הייתה לנו שקית אורז. עכשיו יש לנו מטפחת צרור ובתוכה אורז. אחר כך יש בידינו קופסת אורז. לא שזה חייב להיות כך בהכרח. אבל זה כל מה שיכולים למדוד המדדים. אלא אם כן החלטת להציב את חוקרי האקדמיה במדרגה גבוהה יותר מכהני הדת אשר לגביהם אמרת שקביעותיהם אינן מה שמגדיר את דת, והם חוקרי האקדמיה יאמרו לנו מהי יהדות. אני מניח שאת זה לא עשית, כיוון שבעיקרו של דבר, כך טענת או נדמה לי שטענת, דת היא מושג חמקמק ש..בעייתי להגדירו.

ישנו סיפור חסידים כלשהו על אותו ילד שלא ידע קרוא וכתוב והעז לשים את פניו אל בית הכנסת ביום הכיפורים ובזמן שכולם התפללו הוא שרק. וכשגערו בו והכוהו הוא ברח לשדה ושלח הרב להביאו אך לא להכותו. אלא שבזכות שריקתו נפתחו שערי שמיים.

צפריר שואל, ומה אם הקב"ה הוא וישנו. זוהי שאלה של אדם רציונלי אשר מבקש לברר ולדעת. זו שאלה טובה במישור הפילוסופי, אבל זו אינה ואינה יכולה להיות שאלה דתית. וזה מכיוון שהדת אינה מבקשת לברר ולדעת, אלא להאמין.
אם אין אני לי 611622
השאלה שלי הייתה הפוכה: כשהתאמצת להכליל את מהות היהדות על מנת שתכלול גם את הנצרות והאסלאם, כללת בתוכה גם את מספיק מאפיינים של האמונה בוישנו, מאפיינים שנוצרו בצורה עצמאית מהאמונה היהודית.
אם אין אני לי 611624
אינני מתאמץ. הנצרות והאסלאם מאמינות כל אחת בדרכה, באלוהי ישראל אשר נגלה למשה. כאשר אני חושב מדוע הלכה הנצרות אל הצד הזול של הדברים והוסיפה נדבך מיסטי לדוגמה הישראלית, זה כנראה משום שלא היה לה שום דבר מהותי לחדש. אינני שופט את האמונה הנוצרית בישו, אינני מאמין בה. או בו. ומחמד. מה עשה מחמד. הלך ולמד את תורת העברים ומסר אותה לערבים. וזה כל מה שעשה מחמד. אני חושב, ובלי שום מאמץ, לפי אותן קביעות שכליות, ולפי שקראתי את הברית החדשה וגם את הקראן, שאי אפשר לומר על אף אחת מהן שהן יותר מאשר זרם ביהדות. הטיפולוגיה היא תיאולוגית. אבאנה פי אל סמאוואת, ואבי מדוע עזבתני, הוא אבינו אשר במרומים. לא לפי דידי, אלא לפי ישו ולפי מחמד.

אינני יודע מי זה וישנו. הוא לא מרגש אותי. הוא לא מעורר אותי. הוא גם לא נזכר באף אחת מדתות הספר- אהל אלכתאב. האם הקדוש ברוך הוא, הוא וישנו. אולי הוא וישנו. אולי איננו וישנו, אולי הוא אש. אולי הוא ירום הודו. למשה הוא לא אמר, וגם לך הוא לא יאמר. הניסיון לברר את זהותו, הוא מבחינה דתית, ניסיון נואל.
אם אין אני לי 611623
''סיפור חסידים כלשהו'' - הצדיק הכפרי מאת שלום אש.
אם אין אני לי 611641
(לא לפי הסדר, אני מקווה שזה יהיה יותר ברור)

לפני שנעבור לדת, בו נתחיל עם אורז. מישהו נותן לך ערימה של גרגירים לבנים ושואל אותך: "זה אורז?", איך תענה לו. אני הייתי הולך לשוק וקונה חבילת אורז ואז משווה את המאפיינים של הערימה הלבנה ולמאפיינים של האורז. אם הטעם זהה‏1, הצבע זהה, המשקל הסגולי זהה, הריח זהה, המרכם זהה, המבנה הכימי והגנטי זהה, הגודל והצורה הגיאומטרית של כל גרגר זהה, הצמיגות זהה, אז אני הייתי מסתכן וקורא לזה: "אורז". כי לי, וגם לך, אין שום דרך אחרת לבדוק עם ערימה לבנה היא אורז או, כל מה שיש לנו זה רק מה שאתה קורא לו:"הצורה". במילים אחרות, למיטב הבנתי, לאורז אין "תוכן", אבל אפילו אם יש לו, אין לנו שום דרך לבדוק את התוכן. אז או שנחליט שאנחנו לא אומרים שום דבר על העולם המוחשי שבו אנחנו חיים, או שנתפשר שאפשר לקיים שיח גם אם הוא רק על הצורה של הדברים.

אתה אומר שאם החלטתי לשאול את חוקרי הדת ולא את כהניה שאני מציב אותם במדרגה גבוהה יותר. אני לא חושב שזה נכון. אני מכיר את הילדים שלי טוב מאד, אני חי איתם באותו בית מהרגע שהם נולדו, אני יודע מה מצחיק אותם, מה מעליב אותם, במה הם חזקים ובמה הם חלשים. אבל כשאחד מהם הקיא הבוקר את הנשמה שלו לא יכולתי לדעת אם זה דלקת, שפעת, קלקול קיבה או סרטן. הרופא, אחרי חמש דקות של הכרות, ידע לתת את התשובה. בכל מה שנוגע להכרות עם גוף האדם, אין ספק שהרופא נמצא בכמה מדרגות מעלי, אבל אני בספק אם הוא מכיר את הילד שלי טוב ממני בדברים אחרים. אז, לא, זה שאני שואל חוקרים ולא כהנים אני לא מציב אותם במדרגה גבוהה יותר, באופן כללי, אבל בוודאי כן לגבי נושא המחקר שלהם. אף אחד לא חושב לשאול חוקרי זבובים למה הם אוהבים חרא, אנחנו מסתפקים בלשאול את החוקרים שלהם. אולי לזבובים תהיה תשובה מעניינת, אבל אני בספק אם נכונה יותר. אף אחד לא חושב לשאול פוליטיקאים אם הם "מי ינצח בבחירות"‏2, אנחנו מסתפקים בלשאול את החוקרים שלהם.

במילים אחרות, לא אמרתי שהפולינזי מבין משהו על הדת הפולינזית שאנחנו איננו מבינים. אולי הוא <חושב> שהוא מבין, אולי הוא <מאמין> שהוא מבין, אבל זה לא בהכרח נכון. הוא לא חוקר, יש לו אג'נדה, אין ל מבט אובייקטיבי, אין לו מספיק ידע לחקור, אין לו אפילו שאיפה לחקור, וגם אם היתה לו אין לו שום כלי שיתן לו את האמצעים לתת לי תשובה טובה יותר מהחוקר‏3. אולי יש לו כלים לעזור למאמין להגיע קרוב יותר לאל, אולי יש לו את הכלים לעזור לקהילה להגיע לשיתוף פעולה וערכים משותפים, אולי יש לו את הכלים לעזור למאמינים להגיע לשלמות רוחנים ונפשית, אולי לא, אבל זה לא באמת עוזר לנו לענות לשאלה שאנחנו רוצים לשאול.

נקודת המוצא שלי היא שאפשר להגדיר דת. אפשר כמו שמגדירים אורז, ז"א על פי המאפיינים שלה, לא לפי המהות שלה. גם אורז, למרות שאפשר להגדיר אותו, לא הופך לפילוסופיה. דת (גם כמושג כללי, וגם דת ספציפית) ניתנת להגדרה. למעשה לכמה הגדרות שלא תמיד מתיישבות זו עם זו. אבל זה, המשכתי לטעון, נכון גם לאורז או לכל מושג מוחשי אחר. הבעיה עם דת, להבדיל מאורז, המשכתי וטענתי, שאנשים מסויימים חושבית שלדת, להבדיל מאורז, יש מהות ולא רק צורה, ושלאותם אנשים יש בעיה להבין כשאחרים מדברים על הצורה בלבד.

אולי לאורז באמת יש מהות שאני לא יודע ולא מכיר (ואפילו לא מבין), אולי שאני קורא לערימה שקיבלתי "אורז" אני טועה. אבל למי איכפת מהטעות הזאת? הרי אם הצורה זהה, אז גם אתה וגם אני (וגם שאר בני האדם) לא יכולים להבדיל בין האורז האמיתי לאורז המזוייף, והמילה "אורז" היא הרי רק אוסף צלילים שנועד להקל על ההתקשרות בינך לביני (ושאר בני האדם). אם יש איזה אל שיושב למעלה ויודע להבדיל בין אורז אמיתי למזוייף, אז אולי לו זה יציק שאני מדבר איתו על אורז כשאני מתייחס לאורז המזוייף, אבל כל זמן שאני מדבר איתך - למי איכפת?

אני לא יודע אם יש בדת (או באורז) מהות כלשהי מעבר לצורה, אבל גם אם יש כזאת, זה עניינם של כהני הדת והמאמינים. לא של החוקרים ושל הצופים. חוקרים‏4 אמורים להסתכל על הצורה בלבד, כי זה כל מה שיש להם. כשאני מחליף את גרגרי האורז בבוטנים אני מחליף את האורז, לא את העטיפה שלו, שאני משנה את הטקסים, החגים, העיקרים, האמונות, התפילות וכו' אני משנה את הדת עצמה, לא את העטיפה שלה.

1 ולכל "זהה" כאן יש להתייחס כאל "דומה במידה מספקת".
2 תמיד "אנחנו". אף פעם לא תשמע פוליטיקאי לפני בחירות אומר: "אנחנו הולכים להפסיד".
3 כמובן שכהנים-חוקרים שלובשים את כובע החוקר הם חוקרים לכל דבר ועניין.
4 מלבד אולי במתמטיקה ופילוסופיה.
אם אין אני לי 611701
אב ובנו צועדים ומושכים אחריהם חמור. על ראש אחד ההרים מושיב האב את בנו על אבן סלע. הוא משתהה לרגע ומביט בו. אחר הוא שולף מאמתחתו אבן משוננת ומניף אותה לעברו. עוד האבן מונפת, נעצר האב ומסב את מבטו. רחש עובר בין השיחים. הוא מבחין באיל.

איזו מתודה מדעית מאפשרת לך להבין או להגדיר מה ארע שם?
אם אין אני לי 611706
fMRI?
אם אין אני לי 611740
אם תצליח להראות (פענוח של) דבר כזה עם fMRI, מובטח לך פרס נובל.
אם אר אי לי 611800
גם חיסון למלריה בוודאי יזכה, ואף אחד לא מפקפק בכך שאפשר לחקור את המלריה עם מתודות מדעיות.
אם אר אי לי 611821
כן, אבל אתה הצעת מתודה מסוימת.
אם אר אי לי 611861
אולי לא הבנתי את משמעות ההערה שלך, היה נדמה לי שאתה מבקר את המתודה כלא סבירה.
אם אר אי לי 611875
לא סבירה לתת את התוצאות שאתה כיוונת אליהן.
אם אר אי לי 611905
עוד לא סבירה (וראה מקרה של הדג המת שקישרתי אליו בתגובה 611626) אבל אני לא רואה הבדל עקרוני בין זה לבין חיסון למלריה.
אם אר אי לי 611906
טוב, אולי אני צריך להבהיר (גם לעצמי) - נראה לי שבאמצעות מתודות מדעיות שונות נוכל להבין על מה חשב אותו זקן עם המאכלת. אולי לא נוכל להבחין בין פנטזיה לבין התגלות אישית של ישות על טבעית, אבל לפחות נבין את המניעים של אברהם בלי לחכות לסופר המקראי.
אם אר אי לי 611908
אומר זאת כך: מאחר וחיסון הוא טכנולוגיה שעקרונית כבר פסטר הכיר, אז ההבדל בין מה שאתה תיארת - שעוסק בערך בפעילות קוגניטיבית ברמה הגבוהה ביותר של המוח - לבין חיסון למלריה, הוא גדול שווה להבדל בין (הטכנולוגיה הדרושה/הסיבוכיות הנדרשת עבור)חיסון לכלבת לבין מאיץ החלקיקים בצרן.
אם אתה לא רואה הבדל עקרוני, כנראה שגם לזה צריכים מכשירים חדישים יותר (או שאתה מדבר ברמה של פילוסופיה ולא של טכנולוגיה/מדע)
אם אר אי לי 611920
באמת לא הייתי מנסה למצוא חיסון נגד כלבת עם מאיץ חלקיקים.
אם אר אי לי 611961
התכוונת למאיץ חלקיקים עם כלבת?
אם אר אי לי 612058
ונגיעות קינמון.
אם אין אני לי 611710
ביולוגיה, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה, היסטוריה, סוציולוגיה, כלכלה, רפואה, זואולוגיה, חקר המוח... באמת חסר?
אם אין אני לי 611739
חלק ניכר מהתחומים הנ''ל אינם עונים בעצמם להגדרה של מתודולוגיה מדעית.
611391
ניטפוק: אנטרופולוגיה יכולה להיות ענף של הפיזיקה (או של מדעי המחשב). התכוונת לכתוב "אנתרופולוג".
611394
כן,סליחה
611403
אינני יודע לקיים טיפולוגיה כזו. אני חושב על דרך הבחנה בין מה שנראה לי עיקר וטפל, שעיקר האמונה המונותיאיסטית המתארת אל אחד עליון שאין להגשימו, הוא העיקר. והיתר הוא בגדר מנהגים, אמונות, חגים, סמלים, מבנים חברתיים וכן הלאה.
611405
יש עיקרי אמונה של הרמב''ם
611407
כן. וישנה החסידות וישנה השבתאות וישנו הפנתאיזם וישנה הקראות וישנה היהדות הרפורמית וישנה היהדות הישועית הקרויה נצרות, וישנה היהדות המחמדית הקרויה אסלאם. וכל אלה משתחווים מלפני אלוהי העברים אשר אמר- ''אנוכי אדוני אלוהיך.''
611412
לרגע ניסיתי להיזכר האם מוכר לי השם חסידות וישנה [ויקיפדיה].
611413
חסיד אחד לפחות יש להם.
611509
זה לא חסיד, זה האדמו''ר.
611579
יש וישניץ. עכשיו כשצפריר אומר, גם לי זה מוכר. אבל נדמה לי שקראתי כאן מתישהו מאמר של וישנה. טלי וישנה.
611416
שוב,כל אחד יכול לטעון שהוא כל דבר,מבחינת תפיסת היהדות המקובלת על רוב האנשים הסבירים -האסלאם הוא לא יהדות הנצרות אינה יהדות והשבתאות הוציאה עצמה מהיהדות.
611443
לפחות הנצרות טענה שהם הממשיכים של העברים. אנחנו מדברים על יהדות ויהודים שלמרות כל הנסיונות שהציונות עשתה, הם אינם העברים.היהדות כפי שנכתב קודם התפתחה במקביל לנצרות לנצרות למרות שיסודות שלה אפשר למצוא כבר בתחילת הבית השני-עזרא ונחמיה.
611409
למה אתה חושב שדווקא "אל אחד עליון שאין להגשימו" הוא העיקר? כל דת שמקבל את העיקר הזה היא יהודית וכל דת שדוחה אותו היא לא יהודית?
611415
אינני חושב שזה העיקר אלא מאמין בו. אני חושב שכל דת שמקבלת על עצמה את האמונה ומאמינה בכך היא בעיקרה יהודית. ולא בבחינת אל אחד שהוא אל אחר או אל כלשהו. אלא אל אחד שאין אלוהים אחרים מלבדו.
611417
ומי שאין לו בעיה לאכול חזיר? מי שלא שומר על השבת?
611420
אני חושב שזה לא ביני לבינו. אלא בינו לבין האלוהים.
611421
הם לא עיקר אמונה,הם מצוות
611476
אם אנחנו לא מסכימים על לוח השנה, אנחנו לא יכולים לחיות ביחד. המעבר של הנוצרים ליום ראשון כיום קדוש היה צעד מתריס שנועד להצהיר על בידול מהיהדות.
611418
אני מקווה שהפתיל למעלה הצליח להבהיר את הבעיתיות עבור המשקיף החיצוני בהגדרה עצמית של דתות.
611422
אתה עצמך הבחנת בין טיפולוגיה תיאולוגית לבין טיפולוגיה שקראת- אנתרופולוגית. אני לא יודע במה השתנתה היהדות- היא האמונה הישראלית, מאז שחרב בית המקדש. אבל אשמח לשמוע.
611360
אני לא יכולה לפתור לך את הבעיות הטכניות, אבל נגד הבורות ראשית תשמע את ההרצאה כי אתה אומר כמה דברים טיפה מוזרים, למשל שאין הבדל בין היהדות בימי המקדש ליהדות שלאחר חורבן בית המקדש. תבדוק שהמיקרופון שלך במיוט.
611365
לא אשמע את ההרצאה גם אם אתקן את הבעיות הטכניות. וכי אני צריך את גברת מור כדי ללמוד על היהדות. אני לא אמרתי שאין הבדל בין היהדות אשר בטרם חורבן בית המקדש לבין היהדות שלאחר חורבן המקדש, אלא שאין היהדות תלויה בבניינו של בית המקדש, וזה מה שכתב בעל הטור, שאלא אם ייסד משה פייגלין ממלכה יהודית שבמרכזה בית המקדש, אפשר יהיה לדבר על פוליטיקה יהודית, משל מה קיומה של היהדות בארץ ישראל תלוי לא רק בבית המקדש אלא גם במשה פייגלין. אבל מכיוון שכבר שמת את המשפט בפי, ואנוכי בור אבל גם פונדמנטליסט, אורה לך שאכן אין הבדל בין היהדות אשר לפני בית המקדש לבין היהדות אשר לאחר בית המקדש, שהרי גם אם נדדה סנהדרין ליבנה וגם אם נפתח פרק חדש בחיי חכמנו, תורת ישראל בעינה עומדת.
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 611370
"לא אשמע את ההרצאה גם אם אתקן את הבעיות הטכניות. וכי אני צריך את גברת מור כדי ללמוד על היהדות." - בראבו. מאחר וככל הנראה לא תלמד על היהדות גם מההדיוטות והתינוקות השבוזים שמסביב, מה הטעם בכלל בכל הקריקטורה שאתה עושה מהמושג "דיאלוג"?
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 611371
הנה משהו מעניין. פרופ' לימור התפטרה מהמל"ג במחאה על ההכרה באוניברסיטה באריאל. בעלה, מסתבר, היה ראש בית הספר לתקשורת שם.

אורה לימור [ויקיפדיה]
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 612620
ליבסקינד טוען כי לימור התפטר מביה''ס לתקשורת לאחר שהסתכסך עם הנהלת המוסד.
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 612621
הנה משהו עוד יותר מעניין (ומעקצץ ומטריד): http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4345926,00.h... רון נחמן זוכה לאחר מותו בפרס ישראל, תוך ציון ההקמה של מכללת אריאל כאחת הסיבות.
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 611372
:-) חשדתי שהתקלה הטכנית היא לא ברמקולים, DD לא רוצה לשמוע. אני לא מבינה את זה, למה את אפרת שפירא רוזנברג זה מעניין, ודתי אחר לא מוכן אפילו לשמוע.
תגלית: 611374
הדתיים אינם תאומים זהים.
וואלה? 611376
תודה, עד כדי כך הבנתי בעצמי. ובכל זאת?
אזניים להם ולא ישמעו עיניים 611401
כשאתה שם את זה במילים האלה, באמת נראה לי פתאום שיש בג'וד משהו מן התינוקת.
611362
תיקון: שם המרצה הוא פרופ' אורה לימור ולא כפי שכתבתי.
611638
גוספל לא? ומאחוריו הקביעה שאלוהים הוא אהבה, חזוס לב יו מן. ברור שכל הכנסיות סותרות, כל אחת בדרכה, את העקרון הזה אבל אנחנו דנים בעקרונות יסוד ובחידושים. האלוהים היהודי לא מזוהה כמונע מכח האהבה. אתה מחשיב, אולי, את הזיהוי הזה בין מר ה' לכח אנושי מסוים כפוגם בשלמות הרעיון המקורי, מה שהוא פגם בעינך - הוא החידוש.

תרשה לי לברר דבר מה בנושא הרגיש של אמונה אישית? אלוהים קיים, הגענו לכך כמסקנה אישית מתוך הגיון הקודם להגיונות אחרים, וכתוצעה של גילוי אישי וחוויה דתית. יותר מזה - האלוהים היהודי בכבודו ובעצמו קיים, הסתבר לנו מול שיח בוער, והוא אכן דורש חלק מהותי מהדרישות שמיוחסות לו, או נותן לנו, באופן אישי, את רשימת הדרישות במתנה - לקבל או להשליך כרצוננו.
מדוע אתה מקבל עליך ולו חלק מהדרישות שלו? האם אתה ירא את חרון אפו? קיום מצוות כהשקעה מבטיחה? הן במקרה עולות בקנה אחד עם עקרונות המוסר האישיים שלך ואתה מכבד את זכויות היוצרים? הוא שכנע אותך ברום הודו ואתה מוכן ללכת אחריו בחרבה ובצונאמי? משהו אחר?

--
השאלות נשאלות גם בגלל שנתקלתי בפתיל מקביל בנושא האמונה של המגיב אריק.
--
בשנים האחרונות יצא לי להכיר מקרוב למדי אדם משכיל רופא ורגיש שאינו משתתף בפעילות כנסיתית לרוב, אך הוא נוצרי מאמין עמוק בקרבו (בחנתי). האמונה שלו אינה דומה בעיניי לזו שיצא לי להכיר אצל יהודי או שניים, (כלומר - לא מעבר לדמיון בין אנשים מאמינים בכלל), הרושם הוא של אמונה הרבה יותר אישית, כנראה התוצעה של הדבקה מחדש של פנים על אלוהים.
611644
היכן קיימת הקביעה שאלוהים הוא אהבה, או הקביעה שאלוהים מונע, אם בכלל אפשר לומר על האלוהים שהוא מונע, מכוח האהבה? לדעתי זו מיסטיקה הקשורה בדתות המזרח.

אני לא יודע מה חידשה הנצרות אבל אני חושב שבאמת אינני יודע. את מושג האלוהות לקחה מישראל בבשר, את המשיח לקחה מבן דוד, את אחרית הימים מישעיה, את תחיית המתים מיחזקאל, את האפוקליפסה מדניאל, את יום הדין מצפניה, את המוסר מעמוס, את הטבילה מיוחנן, את הפסחא מן הפסח, ואת השילוש הקדוש נטלה מאיזו תפיסה אלילית כלשהי שאינה מבחינה באחדות האל, ומן הבחינה הזו הנצרות היא עבודה זרה. מה הוסיפה, אינני יודע. אבל באמת מתוך שאינני יודע.

אהבה ויראת הרוממות הם הגילויים היסודיים של החוויה הדתית. בראש כל הדברים אשר מסר משה לישראל בתורתו נאמר - "ואהבת את ה' אלוהיך, בכל לבבך, ובכל נפשך, ובכל מאודך." ובהמשך הדברים נאמר : " מאהבת ה' אתכם ומשמרו את השבועה אשר נשבע לאבותיכם.."

מאהבה אדם מקבל על עצמו את תורת אלוהים. מאהבה לשמה שאינה תלויה בדבר שאינה מצפה לגמול ושאינה מצפה לעונש.

דבר נוסף. מן הנימה המעט מזלזלת שמשתמעת מדבריך, כמו למשל הביטויים שאתה משתמש בהם- שיח בוער, מר ה' וכן הלאה.. נראה שאתה מבקש להוכיח לי משהו או לטעון דבר מה לגביך אשר אמור לתפוס גם לגביי. כמו כן זה נשמע שאתה מחפש את "האמונה האישית" אצל אחרים. וכאן ברצוני לומר לך- האמונה האישית שלי, או של כל אדם אחר, אינה קשורה אליך בשום צורה. כשם שלי או לכל אחד אחר, אין עמידה במה שמצוי בינך לבין האלוהים או אין אלוהים שלך. אדם לא נעשה טוב יותר או טוב פחות ביחס לחברו לפי דתיותו. כי הדת לעולם, היא אינה בין אדם לאדם, אלא בין אדם לאלוהים.
611647
אני מנסה בכל כוחי, ללא הצלחה כנראה, שיהיה ברור בתגובות שלי שה"ביטויים המזלזלים" אינם באמת מזלזלים, אלו מעין דיסכלימרים.
אני אכן מתענין בדעתו של מי שאני מגיב לו, ואכן מתענין בנושא שבו אני מגיב. אני לא רואה את האמונה שלך כעומדת ביני לבין האלוהים שלי למעשה, אני לא רואה מה עשוי להעכיר את היחסים ביני לבינו יותר.
נושא האמונה עולה מידי פעם לדיון, אני לא מנסה לשנות את אמונתו של האחר, כל עוד היא לא פוגעת ביקר לי, אני סבור שמציאת ההבדלים בין אמונות אישיות של מאמין אינטיליגנטי יהודי לדוגמא ומאמין אינטיליגנטי נוצרי לדוגמא - היא צורת דיון שעשויה להביא עוד כיוון התבוננות בשאלה של הנצרות כמחדשת משהו או כרגרסיה אלילית ביהדות.

מתיאורי האהבה אל האל ומאת האל שהבאת מן המקורות, מתחזקת בי בינתיים האבחנה שאני עושה בין עיקרי האמונה (האישית) בשתי הדתות הללו. ביהדות הקלאסית (ואני לא מהמתעקשים על ההבחנות ההיסטוריו-תיאולוגיות בין מונותאיזם חלש או חזק) לאהוב את האל זו מצווה, אולי המצווה, ואילו אהבת האל אותך מתווכת ע"י האבות - העם. עם זו מילה שמופיעה ביהדות בלי סוף (הנה- לא נסיון להעליב, רשמי קריאה), חלק ניכר מהציווים שציווה נידמים כעוסקים בחיזוק הזיקה העמית-קהילתית הזו, והמושג "עם" מוזכר לעיתים קרובות גם כשמאן מאמין דהו מוכן לדון באמונתו היהודית האישית.
גם נוצרים למיניהם עוסקים רבות בחיי הקהילה, אך נראה לי שהדבר נובע מהתפקיד שלקחה על עצמה הכנסיה כמתווכת ולא מעיקרי האמונה כפי שהם נתפסים ע"י המאמינים עצמם. ישו טיפס-עלה על הצלב בשבילי ובשבילך אישית, כי הוא אוהב אותנו, כן-כן, אותך אישית, ישו הוא חבר שלך. (חבר קצת דימיוני, אבל כמה מחברי הטובים ביותר וגו') (אני בכוונה לא נכנס לפלפולים לגבי הסיבות המדויקות שבגללן היה צורך לטפס על צלבים - מנסה להתמקד בהבדלי האמונה אצל המאמינים עצמם - הכח האמיתי של כל דת).
ואם ישו חבר שלך, אז בטח שגם אבא שלו, למעשה אבא שלו מסתבר - הוא האהבה עצמה. ואני הולך לתלות אותך מהאגודלים עד שתכיר בכך - כמובן - שוב הכנסיה, הכח הפוליטי העצום הזה, לא עיקר האמונה של הנוצרי.

לא מוכר לי אל-חבר אישי, שלא ליחידי סגולה (עכשיו כולנו יחידי סגולה! איש איש בנפרד, כל אחד ואחת - רמבו) ביהדות או לפניה. זה לא אותו האל למרות שגם שלהם כל-יכול. כמובן שהבדלים אלו מיטשטשים בעולם היהודו-הוליוודו-נוצרי.

ותודה שענית על שאלותי בכל זאת. אז מאהבה אדם מקבל עליו מצוות, אהבה לאל.
611707
גם אני לא הצלחתי לרדת לשורש דבריך, וזה כנראה רק מראה שלכל אדם יש דרך משלו לשאלות אמונה. אם בכל זאת אני מבין שמטריד אותך הפער בין מה שהוא בגדר אמונה אישית, לבין מה שהוא מושג העם ביהדות, אז אני חושב שאלוהים נגלה למשה ולא לעם ישראל. משה ביקש להנחיל את תורת האלוהים מתוקף אמונתו לציבור שלם. ובמה הדברים ניכרים. בכך שבעוד היה משה מסתודד עם האלוהים, היה עמו, עם עבדים עלוב, אוסף ענידים ונזמים לעשות מהם דבר שאמור להיות מופלא ונשגב.

משה יצר עם. מן העלובים והנידחים והנדכאים והנרדפים והמשועבדים העניים והמסכנים, יצר משה קיבוץ ועשאו לעם. והנחיל לו תרבות ומשפט ועיקרי אמונה. מעולם לא קיבל על עצמו הציבור בכללותו את האמונה. יש אדם שלוחץ ולוחץ ולוחץ ולא יוצאת מתוכו אמונה. ויש אדם אשר רואה את שתי עיני בתו ושר הללו-יה. השאלות הפוליטיות של הדת, הפוליטיזציה של הדת, הן שאלות פוליטיות אשר קשורות ביחסים בין אדם לאדם. אם הן נידונות במושגים דתיים, הרי זה מן הסתם מכיוון שאלה המושגים בנמצא. רדיפה פוליטית או חברתית על רקע דתי היא רדיפה חברתית או פוליטית במושגים של אמונה. הכנסייה לצורך העניין, מדגימה את הפער הבלתי ניתן לגישור בין המישור האישי של האמונה לבין המישור החברתי קיבוצי. והנה גם כאשר אדם נראה כנוצרי, מתנהג כנוצרי, מקיים טקסים כנוצרי, הריהי מקימה עליו משטרת מחשבות לאמור לו בעינויים- אתה נוצרי, אבל לא נוצרי באמת. אתה לא מאמין, רק מעמיד פנים.

עוד אני נזכר מה פשר המילה גוספל, מיד הדבר מוליך אותי אל שירת הלוויים.
611731
יפה. מטרתה של האמונה האישית היא להשפיע מתוכך על הסביבה, ובעזרתה ניתן להביא פוטנצייל - הגלום לעיתים בחומרים הנחותים ביותר - לידי ביטוי. ניסוח מאוד ניו-איג'י, אני ידע, יתכן שאיני יורד לעומק הדברים.
אבל יתכן גם, בנוסף לכך, שחסר לי פה משהו - גשר בין מישורים מסוימים כדבריך, הלא תרומתה של הדת היהודית לאנושות היתה - רעיון האל היחיד והבילתי מושג ושאינו מתישב עם אלים אחרים (רעיון שלתפיסתי הוא מקביל למדי, גם בזמן, לרעיון האמת האחת והחיפוש אחריה כעקרון מנחה), תרומה לתרבות שאכן נראית לי משמעותית.
האמונה האישית, כפי שאתה מתאר אותה (טוב, כמו שאני מתאר אותך מתאר אותה), קבלת אלוהים מתוך אהבה וגילוי של עצמה רוחנית מתוך כך, מתאימה, לדעתי, לאמונה אישית בכל הרכב אלילי-עקרוני שהוא.
פה גם טמון הכלב שלי בשאלה של עד כמה הנצרות היא יהדות מנוונת, אם אנחנו קובעים שהאמונות האישיות שוות (משתנות רק ביחס ליכולת האמונית האישית) ומכאן אנחנו קופצים להשוואת הממסד הדתי, אכן יוצא שהנצרות לא חידשה מאום, אבל יוצא גם שאין שום קשר בין האמונה האישית שלך לבין החידוש המרטיט (סליחה) של הדת היהודית.
611784
אני לא אמרתי שמטרתה של האמונה האישית היא להשפיע מתוכך על הסביבה. להפך. אני אמרתי שאמונה איננה מושג אשר קשור במטרה. יחסך זה מופיעה מוקדם יותר כששאלת האם אני רואה את האמונה בתור השקעה כלשהי, או תעודת ביטוח. לא ולא. האמונה היא גילוי, ובתור שכזו היא אינה עומדת על המישור שבו הדברים מוערכים על פי תכלית או תועלת. אם קבעת שזה גילוי הגלום בחומרים נחותים- אני מניח שאתה יודע.

אתה אומר שרעיון האל האחד מקביל לרעיון האמת האחת והחיפוש אחריה, ואני לא מבין למה אתה מתכוון. מי חיפש "אמת אחת" ומתי? ולמה אתה חושב שאותו חיפוש, למשל החיפוש של סקאלי ומאלדר אחר האמת אי שם, יש בה משהו דומה לאמונה באל האחד? והרי כבר החיפוש מתנהל על מישור של ידיעה, בעוד שהדת מתנהלת במישור של אמונה.

מעולם לא הופיעה, ככל שידיעתי משגת וגם בתור מושג רעיוני, תפישה של אחדות טרנסצנדטלית של האלוהות, לפני אברהם ומשה. היהדות לא תרמה לאנושות את הדת ולא את האמונה. גילויים שבעיני חוקרים הם גילויים דתיים, מופיעים כבר בזמן שהאדם חי במערות.

האמונה היא אכן גילוי שבאדם. היא מופיעה באדם, מתחוללת באדם, מתחילה ומסתיימת באדם. מן הסיבה הזו אין שום אפשרות לדרג. אדם שמאמין בעץ ובאבן, בזאוס ודמטר, בג'ון וביוקו, הוא אדם מאמין. אז אותו אדם שאינו מקרב יחידי הסגולה יושב ולומד את עיקרי הדתות כולן ובוחר לו על פי שכלו את הדוגמה שנראית בעיניו. לכאורה אפשר לומר שאדם מגיע אל האמונה באמצעות השכל, וכי השכל בחר עבורו את האמונה. אבל השכל לא בחר את האמונה, אלא את עיקרי האמונה. את המושגים שבתוכם מתנהלים החיים הדתיים. אבל האמונה כשלעצמה אינה בבחינת שהשכל יוצא לשוטט בין מושגי האלוהות, אלא היא גילוי רוחני כלשהו שאיננו שכלי. כשם שגילויי שמחה ועצב משיירים ברוח דבר מה שאיננו מתמצה מתוך ההגדרה השכלית של שמחה ועצב.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611786
"מעולם לא הופיעה, ככל שידיעתי משגת ...תפישה של אחדות טרנסצנדטלית של האלוהות, לפני אברהם ומשה."
על מנת לדייק, החידוש כאן הוא דווקא במילה טרנסצנדטלית, מאחר ואחדות שאיננה כזו הופיעה גם הופיעה בדתות קדומות, למשל בדת ההודית העתיקה (ראה אטמן/ברהמן).
ולכן החידוש היהודי הוא לא באחדות האל, אלא בהרחקתו מעולם המציאות היומיומית והאנושית ושיכונו אי שם במרומים. כמובן שפילוסופיות יותר מאוחרות ביהדות, קבלה למשל, מחזירות את האל לתוך העולם באופן כזה או אחר.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611812
אבל גם מושג הברהמן ההינדי עבר תהליך דומה במידת מה של הפשטה - כאשר משהו גדול מדי ונמצא מחוץ לעולם כבר קשה לתאר אותו.

גם הקבלה (קבלת הזוהר, האר"י ועוד) לא בדיוק מחזירה את העל לעולם. נראה לי שאפשר להמחיש את זה בצורה פשטנית במקצת בעזרת שיעור קומה (ספר) [ויקיפדיה] הקדום יותר. לכאורה מדובר בחיבור שעוסק בהגשמת האל. אולם די ברור שמחברו מייחס לאל ממדים בלתי נתפסים (אסטרונומיים במונחינו. אולם אורכים אסטרונומיים הם בני השוואה לעצמים שאנו מכירים). בתמונת העולם של מי שמיקמו את האל בשמיים, השמיים לא היו חלק מהעולם (זו הייתה תמונת העולם שמשלה בכיפה עד תחילת העת החדשה).

גם ביהדות ההפשטה לא הגיעה מיד "עם משה בסיני", אלא רק לקראת אמצע-סוף תקופת בית ראשון. גם התורה כוללת לא מעט שרידים לתפישות של האל שמתהלך בגן עדן, שורה עם יעקב, מתמקח עם אברהם ומתעצבן מדי פעם.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611816
זה המשיך גם בתקופות מאוחרות יותר.רש"י, אגדות למיניהן, החסידות וכד'. ודאי שלא אמצע הבית הראשון. אמנם מייחסים כל מיני דברים ליאשיהו אבל לא ברור מה. לגבי האל שמתעצבן מדי פעם: אלו אינם שרידים. זה קיים כל הזמן. ארך אפיים ורב חסד, אל קנא ונוקם - תכונות אנושיות לכל הדעות.כלומר, ההפשטה היא חלקית בלבד.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611822
למיטב הבנתי, הטרנסצנדנטליות טוענת שהאל נפרד מהעולם ואיננו חלק ממנו, או איננו מושפע ממנו. הוא חיצוני לו, בניגוד לפנתאיזם בו האל הוא חלק מהעולם והעולם הוא חלק ממנו. ובייחוד לגבי האדם, שגם הוא חלק מהאל. הטרנסצנדנטליות טוענת שהאל חיצוני לעולם וגם לאדם. זה לא בהכרח מונע ממנו לקנא ולנקום.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611823
לקנא ולנקום פירושו האנשת האל. ברור שזה אינו מסתדר עם אל שהוא נפרד מהעולם ואיננו חלק בו. יובל נוח הררי טען בספרו שההבדל בין מה שקרוי ''המונותיאיזם'' ובין מה שאנחנו קוראים ''העולם האלילי'', הוא שהמונותיאיזם לקחו את הכוח העליון שאצל ה''אליליים'' היה נשגב ואינו מתעסק בניהול בני האדם, וחיברו אותו ל''ניהול השוטף''. ראה קיצור תולדות האנושות.
מדיטציה טרנסצנדטלית 611897
הנוכחות האלוהית של תקופת המשכן היתה מאוד קרובה ופעלה פיזית בעולם - החל מעמוד האש ועמוד הענן במדבר ועד המגפות שגרם ארון הברית אצל הפלשתים.
אחר כך סגרו את ארון הברית בקודש הקדשים ולא מדווח יותר על פעילות אלוהית ישירה בעולם, אבל כל עוד בית המקדש עמד על תילו והקרבת הקרבנות התנהלה כסדרה הנוכחות האלוהית היתה עדיין קרובה. גם האל הלא מוחשי נהנה מניחוח הקרבן. אפילו אם לא מריח הבשר הצלוי עצמו אז מכך שעבדו אותו- את הקרבנות הקריבו עבורו.
אחרי חורבן הבית השני עברה היהדות את הטרנספורמציה שאפשרה לה לשרוד עשרות דורות בגלות כאשר הפכה לדת של כיסופים טרנסנדנטיים. במקום הקרבת קרבנות- תפילה‏1 ובמקום עליה לרגל- כיסופים. רק אז הפך לימוד התורה לעיקר, הנוסח האחיד של ההלכה קודש, והדת הצטפדה בתגובה לכתות ולמינים.
בתקופת המשנה עוד היתה תקשורת ישירה בין החכמים והקב"ה (הם מזדעקים אליו בדמי ליבם והוא מגיב בארועי טבע‏2 או בת קול [ויקיפדיה], אבל במהלכה כבר הוחלט ש"לא בשמים היא" בסיפור היפה על תנורו של עכנאי [ויקיפדיה]

1 תפילת שמונה עשרה [ויקיפדיה]
2 "עמד על רגליו ואמר: רבונו של עולם גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי עשיתי, ולא לכבוד בית אבא עשיתי, אלא לכבודך שלא ירבו מחלוקות בישראל - נח הים מזעפו"
611855
חבל שלא הסברתי מאיפה אני מביא את ענין 'האמונה המשפיעה על סביבתה ויוצרת בחמרים נחותים' - זהו הלקח שהפקתי מסיפור משה כפי שסיפרת אותו, כאן אולי המקום לעצור ושוב לציין שאני לא מתכוון להעליב או לצעוק את דעותי בקול חזק יותר, ובמיוחד כשאני אומר 'סיפור' ו'לקח' אני לא מזלזל אפילו טיפה.
הערתי גם שזה כנראה ניתוח שיטחי, אבל בכל זאת, אתה זה שזימן את רבינו להעיד על הקשר בין מושג העם למושג האמונה האישית -ובצדק. לגבי הניסוח 'מטרת האמונה' הרגשתי שלא בנח בזמנו, אולי עדיף - טבעה של האמונה האישית הוא לרומם את המצוי מסביב. אולי רק בתוך נפשו של המאמין (משה - רואה בערב הרב פוטנציל שהם עצמם אינם מכירים בקיומו) וההשפעה החוצה היא "פועל יוצא" במקרה שמדובר באישיות גדולה (שנוצרת בזכות האמונה) - וזה כל הקונץ.
תיאור אוסף העבדים "אצלך" הוא תיאור של חומר לכאורה-נחות, ה"ציווי" עצמו היה להתעסק בחומר, התוצעות היו מרוממות - מוסרית.

אכן, הפטנט על טרנסצדנטליות יחידה כנקודת יחוס (כך אני רואה זאת) שייך ליהדות, והשפעת הרעיון על העולם היא מרחיקת לכת כל-כך שאין כל טעם לדון ב-האם זה היה רעיון טוב או רע. (כפי שדיון ברעיון הירידה מהעצים, טוב ורע, הוא חסר משמעות מוסרית לדעתי: אם מישהו היה מבצע בנו לובוטומיה עלמנת להחזיר אותנו לעצים זה, לכשעצמו, היה מעשה שלילי).
באופן כללי, כשאני מנסה להבין קצת יותר את האמונה, אני משתדל להמנע מניטפוקים היסטוריים כאשר אלו מנגחים טענה שולית של המחזיקים באמונה מסוימת. לא זה המקרה לדעתי בנוגע לקשר (הרחוק מלהיות מוכח) בין רעיון האלוהות האחת המופשטת, ומשמעויותיו, לבין רעיון האמת - הדרך הנכונה לתאר את הדברים, והערך שברדיפה אחריה. (מתוך - כמה מפתיע - אהבה).
כפי שאני רואה את זה, וכמובן-כמובן אשמח אם יעמידו אותי ערום ועריה זפת נוצות וכולי בפינה, שני הרעיונות התפתחו די במקביל בהיסטוריה, ועם סיכוי שקשה לשלול לקשר כלשהו.
(כדעה אישית יותר, כזו שעמידה בזפת, אני סבור שהמניעים הפסיכולוגיים של שמשי שתי הכנסיות הסותרות האלו הם דומים. ושספק אמיתי הוא מצרך נדיר)

איך כל זה קשור לעניננו? עניננו, אם אינני טועה, נמצא בפסקה האחרונה בתגובתך ובמיוחד ב'לכאורה' שבה. אני מנסה לברר אם אכן אין הבדל באמונה האישית של מאמין בדת א' או בדת ב', מעבר לעובדה ששתיהן הן אמונות ומעבר הבדלים שבין טיפוסי המאמינים השונים.
לדעתי (שאינה בהכרח יצוקה בסלע או משהו בנושא הזה), יש גם יש הבדל באופי האמונה באלוהויות שונות, גם ביחידאיות שבינהן, והבדל זה הוא שמגדיר את האלוהות ומכך את הדת (יסודותיה הפילוסופיים והחוויתיים).
611885
יש הבדל באמונה האישית. הרי דווקא מכיוון שהאמונה כמו האהבה, הריהם קשורים באדם, הרי שאין כמותם לאף אחד אחר. ואולם באשר אדם חי חיים של אמונה, אין מדרג של דתיות לפי מושא האמונה. האדם אשר בנה את מאצ'ו פיצ'ו, האדם שבנה את הפירמידות, האדם שבנה את ירושלים והיכלה, קרוב לוודאי שכולם פעלו מתוך תחושה דתית, כל אחד במושגי דתו. הצד המשותף לכולם, היא ההכרה בקיומו של דבר המצוי מעבר להכרה השכלית או החושית.

אחת ההבחנות שניתן לקיים בדתות, היא על פי ההתייחסות או הדרכים לאמונה לפולחן ולעבודת האלוהים באותה הדת ובדתות שונות. דרך אקסטזה, כמו שאול אשר בנביאים, דרך קיום מצוות כמו ביהדות ההלכתית, דרך הטקס כמו בטקסים פולחניים או מאגיים של קרבנות או כדרך שאדם מטיל קוביות במשחק לאחר שמילא קודם לכן איזו התכוונות או רצף של פעולות וכיו''ב. הצד השווה לכל אלה ביהדות, היא שהמאמין בזרם כזה או אחר, מתייחס לאל אחד עליון אשר מעל לכל הדברים כולם ואשר אין להגשימו. זה מושג היסוד באמונה הישראלית לזרמיה, לדורותיה, לגילוייה בבני אדם יחידים, ובטקסים, מנהגים ושאר מושגים קולקטיביים.

אדם עומד לפני ציור של פיקאסו ונפעם. לצדו עומד אדם שני שאומר- אין כאן כלום. אלו משיכות מכחול סתמיות. ולחשוב שמישהו יהיה מוכן לשלם על זה סכומי כסף כאלה. ואז הוא אומר האידיוט לשני, אתה אידיוט ממה אתה נפעם, אינך רואה שזה בסך הכל קשקוש. ובאותם מושגים של אידיוט הוא מפתח איזו יומרנות איזו גאוותנות, איזו יוהרה כלפי השני שחש את המשמעויות, שחי חיים של אמונה, והוא האידיוט מחשיב את עצמו גדול על פני רעהו מכיוון שהוא הגדול למד את האבולוציה והוא מכיר את קארל סייגן. בעיני עצמו שבכל גישתו לשאלות הדתיות העומדות ביסוד הקיום האנושי, ורואה רק צלחת ספגטי, בעיני עצמו הוא מייצג את האור, והוא מקים מפלגה וקורא לה- אור.

דווקא בחברה ובתרבות הישראלית בזמן הנוכחי, כאשר אדם יכול להרגיש חירות גמורה לגשת אל אותם מושגים רוחניים שהדת עוסקת בהם ולהתחייב בהם במצפונו הפרטי בלבד ומבלי לאבד דבר בחייו האזרחיים, אנשים נדבקים לקנטרנות, לסטריאוטיפים, לצד הזול של הדברים. ובמה הם מתעסקים. בזה שאם תהיה להם עורלה הם ירגישו דגדוגים.
611485
עיקר, עוד אנחנו מדברים על יהדות בית המקדש, מתעוררת סערה זוטא על התבטאות של מועמד ציבור שאם כיפת הזהב תופצץ..ייבנה בית המקדש. אני לא יודע איך אדם יהודי מעז לעלות על דעתו שתתרחש ..'' הפצצה'' על הר האלוהים, ועוד חמור מכך על דל שפתיו בתור מועמד ציבור. ועוד שואל אם הוא מוקלט. הטרור היהודי שיש לו סימנים בולטים בקרב המתנחלים, דרוש לחנוק אותו בשתי ידיים.

אני לא יודע איזו גסות וחזירות מרשים לעצמם אריה אלדד ומיכאל ארי להלך אימים על הציבור הערבי לשלול את זכויותיו בשפתם הערבית, ועוד שיא החוצפה מבלי לציין שמדינת ישראל עצמה היא שפטרה את המגזר הערבי משירות צבאי ואת הטעם לכך כולנו מכירים. לזה אכן ייקרא פשיזם.
611503
כדאי להבהיר ש"דרוש לחנוק אותו בשתי ידיים." מתייחס לטרור ולא לאותו "מועמד ציבור". זה בדיוק מה שכתבת, אבל בקריאה חפוזה עלול להשתמע משהו אחר.
611512
כן. אני הוא השוטה. :-(
מעניין לעניין באותו עניין 611902
ההבדל האידיאולוגי 617598
שלום לכולם, גילית את האתר הזה שבוע שעבר, ומכאן התנצלותי לתגובה המאוחרת מה. האידיאולוגיה בין ישו ויהוה היא שונה לגמרי ולמרות כל הסממנים החיצוניים רוב היהודים בישראל בבסיסם מתנהגים תחת האידיאולוגיה של יהוה. ישו, מביא את עצמו כקורבן, מוסר את הלחי השנייה ותמיד משיב באהבה, לעומתו יהוה הוא לוחמני, אינדיוודואלי ונוקמי. וככה החברה בישראל. בלי קשר לחגים שהיא חוגגת והבגדים שהיא לובשת, העם היהודי הוא אחד, ונקמני ולוחמני. בתפיסה הבסיסית הישראלי מחכה לאלוהים שיציל אותו. הישראלי לא מבקש מישו שיגיע וישרה שלום מסביב, אלא מבקש מיהוה שינקום.
הקולנוע האמריקאי הוא דוגמה נהדרת לאידאולוגיה הנוצרית, ברוס ויליס (רק דוגמה) יקריב את עצמו כדי להציל את כולם. ובקולנוע הישראלי? (נא להתעלם מסרטי שנות השבעים שהם חיקוי לקולנוע האמריקאי, ולא יצירה מקורית). המשפחה היא מרכז הסיפור ממתינה לשינוי מצב שיבוא מבחוץ, ולא קורבן מבפנים. לכן, לדעתי, הצד של ישו אינו קיים בישראל וזו מפני שהאידאולוגיה הפנימית של האדם ומשפחתו היא של יהוה.
אשמח לשמוע דעתכם.
ההבדל האידיאולוגי 617600
לפי התיאור שלך אני לא מכיר אפילו עם אחד או מדינה אחת שמתנהגים על פי האידיאולוגיה של ישו. ז"א "מביא את עצמו כקורבן, מוסר את הלחי השנייה ותמיד משיב באהבה". אז אולי כולם יהודים בסתר ליבם?
ההבדל האידיאולוגי 617611
נכון הוא הדבר, מכאן שישו הוא רק רעיון, שמאד נח לעקוב אחריו, וזו הסיבה שגם בגללה הנצרות בעצמה מפולגת. הרי מי היום יגיש את הלחי השנייה? מי יוותר ולא יבקש צ׳יפס טרי במקדונלדס אם קיבל חצי קרטון ריק?! מי יתן שיפגעו בו? אף אחד. כולם יזעקו לאלוהים במקרה של צרה, וזה המבחן האמיתי. כשטוב לאדם הוא מרשה לעצמו להרהר ולהמציא סיפורים, וכשרע לו הוא משיב באלימות. אני אינני אדם דתי, אני לא מקיים טקסים , כי כל אלו הם שמשיכים אותנו לדת זו או אחרת. והשאלה אם יהוה או ישו היא לא רלוונטית לבירור מי אתה, או במה אתה מאמין. זו שאלה שבודקת דבר מלוכלך בהרבה יותר: בבוא מן הימים שתתבקש לתרום כסף לבית פולחן, למי תתרום? לבית פולחן עם ציורים יפים בחלונות או לבית פולחן עם ארון קודש?
ההבדל האידיאולוגי 617614
אם אתה מסכים שהקבוצה השנייה היא ריקה, והעם שלנו משתייך כמו כולם לראשונה, הכינויים החמורים והלוחמניים שהדבקת לו בתגובתך הקודמת אין להם לא הצדקה לוגית ולא הצדקה מוסרית.

אלא אם הם באים מהגרסה היהודית/פולנית להפניית הלחי השנייה - הפניית האצבע השנייה אל עצמך וקריאה גדולה "אני אשם אני אשם" תוך הלקאה עצמית חוזרת ונשנית.
He said Jehovah! 617620
תעלה תמונה זו לפייסבוק 664460
יהיה משעשע לראות כיצד הימניים הלאומנים ינסו להגן על ראש ממשלתם ועל יהדותם. 3 שנים זה "המון" זמן.
תעלה תמונה זו לפייסבוק 664523
הימניים הלאומנים לא הצביעו לראש הממשלה ואינם בטוחים שהוא דוגמה ומופת ליהודים ויהדות.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים