מלחמת העצמאות הנצחית של קולומביה 1199
זה חמישים שנה שקולומביה שרויה במלחמת אזרחים עקובה מדם. באופק יש עוד שביב של תקווה, אבל לא ברור אם קולומביה תצליח למנוע מעצמה לאבד עצמה לדעת לפני מימושו.

24 עיתונאים נאלצו לגלות מארצם, 15 אמנים מקבלים איומי רצח, 5 מנהיגי ארגוני עובדים כבר נרצחו, טבח יום־יומי באזורים המרוחקים, שביתה כללית אחת, ועוד שביתה כללית מתוכננת כנגד הרפורמות הכלכליות שמבצע השלטון החדש. אלו הן התוצאות, לאחר חודש וחצי בלבד מאז עלייתו לשלטון של הנשיא הקולומביאני החדש, אלוארו אוריבה וולז.

איך זה קרה לקולומביה, מדינה שעד אמצע המאה ה- 20 הייתה דוגמה יוצאת דופן ליציבות ושגשוג כלכלי בכאוס של אמריקה הלטינית, שהמשקיעים כינוה "הסוד השמור ביותר של אמריקה הלטינית"? מדינה בעלת רמת השכלה גבוהה, בעלת תשתיות מפותחות, רפואה מתקדמת ומחקר אקדמאי רב הישגים, מדינה של עם שצורך ומייצר תרבות - איך קרה שכיום קולומביה נמצאת בעולם השלישי?

התשובה, כנראה, טמונה בכך שקולומביה מעולם לא השכילה לסיים את מלחמת העצמאות שלה. מאז שזכתה בעצמאותה בשנת 1810, היא שרויה בעימות פנימי תמידי. למרות גבולותיה המסומנים וחוקתה הקבועה, אופייה מעולם לא היה ברור. במבט לאחור, נראה כי זוהי תוצאתו של איחוד מאולץ בין יסודות וכוחות שאינם יכולים לדור בכפיפה אחת.

זה חמישים שנה שמתחוללת בקולומביה מלחמת אזרחים עקובה מדם. מלחמה זו החלה ביריבות בין המפלגה הליברלית למפלגה השמרנית, שתי המפלגות המסורתיות בקולומביה. שתי המפלגות הללו היו הבעלים של האדמות בקולומביה, ועל־רקע אי הצדק החברתי הזה, נולדו שתי קבוצות הגרילה שקיימות היום.

למרבה הצער, למרות עשרות אלפי חיילים, טנקים, אוניות ומטוסים, ניתן לומר שלקולומביה אין צבא. הצבא בקולומביה אינו ארגון ממלכתי ולאומי אלא גוף מקושר לגורמים פרטיים, פוליטיים־עסקיים (בעלי אופי ימני, כמובן). מבחינה זו קולומביה לא שונה מרוב הארצות באמריקה הלטינית - השילוש "הקדוש" הבלתי ניתן להתרה בין המאיון העליון, הימין והצבא. הצבא אינו נהנה מתמיכת העם באזורים הכפריים, שם מפחדים ממנו אף יותר מארגוני הגרילה. כתוצאה מביקורת ומעקב של ארגוני זכויות אדם, נולדו מתוך שורות הצבא כוחות חצי־חוקיים, הפארא־מיליטרים. כיום הצבא והפארא־מיליטרים למעשה משתפים פעולה (כשהפארא־מיליטרים מבצעים את "העבודות המלוכלכות"), לרוב על־מנת לקדם אינטרסים של האוליגרכיה הימנית או של ברוני הסמים. תעשיית הסמים, על כל השלכותיה, גדלה על הקרקע הפוריה של הסכסוך המזויין של חמישים השנים האחרונות.

מאזן הכוחות בקולומביה

ניתן לחלק את הכוחות המרכזיים שפועלים כיום בקולומביה לשש קבוצות:

1. הצבא: כאמור, הצבא הקולומביאני הוא צבא לטיני טיפוסי. החיילים הפשוטים הם מדלי העם, בעוד שהגנרלים הם אנשי ימין בני המשפחות העשירות ביותר של קולומביה. למרות שהצבא מעולם לא אחז בשלטון כחונטה צבאית כמו בארגנטינה, בצ'ילה או בברזיל, מאחורי הקלעים הוא תמיד תמרן וכיוון את השלטון הנבחר. סך־הכל זוהי תוצאה צפויה במדינה שחיה בעימות מתמשך.

2. ה- FARC (הכוחות החמושים המהפכניים של קולומביה - las Fuerzas Armadas Revolucionadas de Colombia): זהו ארגון הגרילה הגדול ביותר במדינה. למעשה ניתן להגדיר את ה- FARC כצבא לכל דבר: לא מדובר באנשי פלנגות ספורים אלא ב- 25 אלף חיילים לובשי מדים המצוידים, בין השאר, גם בנשק כבד. הם מצויים בכל רחבי המדינה, וכפופים להנהגה ריכוזית אחת. ה- FARC נולד כארגון מרקסיסטי למען זכויות האיכרים, אך ניתן לומר שכעבור שנים רבות כל־כך, הוא זנח את האידיאולוגיה שלו וכיום הוא כוח צבאי ופוליטי "רגיל", שלא רק שאינו מגן על האיכר, אלא לעיתים קרובות נלחם בו, כפי שעושה הצבא. אנשי ה- FARC מממנים את פעילותם על־ידי חטיפות למען כופר, "דמי חסות" מאיכרים, וגידול של מטעי קוקא. ארגון שמקצין את פעילותיו ולא בוחל ברצח של ילדים ונשים חפים מפשע.

3. ה- ELN (ארגון שחרור לאומי - Ejercito de Liberacion Nacional): ארגון גוואריסטי (כלומר אחד מהארגונים הרבים שנולדו לאחר מותו של צ'ה גווארה ופועלים בהשראתו). ה- ELN פועל תחת השפעה קובנית חזקה ומטרתו היא להפוך את קולומביה למדינה סוציאליסטית. בשורותיו כ- 8000 לוחמים וכן אנשי רוח רבים. למרות שגם לארגון זה יש קופת שרצים לא קטנה, ניתן לומר שעד היום הוא לא בגד בעקרונותיו (למשל, האיסור המוחלט של עיסוק בסמים - ה- ELN לא מממן את פעילותו על־ידי סחר בסמים, אלא על־ידי חטיפה לצרכי כופר של אנשים הידועים בשחיתותם). אידיאולוגית, ה- ELN מתנגד ל- FARC, אך בלחימה היום־יומית קיים שיתוף פעולה צבאי במבצעים מסוימים.

4. הפארא־מיליטרים, או בשמם הרשמי, ה- AUC (כוחות ההגנה־העצמית המאוחדים של קולומביה, Autodefensas Unidas de Colombia). בשורותיהם כ- 10,000 לוחמים. הם נוצרו מתוך שורות הצבא על־מנת להשיג אינטרסים של בעלי אחוזות עשירים, ברוני סמים ובעלי אינטרסים כלכליים אחרים (בין השאר, גם ארצות הברית). זהו ארגון אכזרי במיוחד שאחראי לרוב מעשי הטבח והזוועה המתרחשים בקולומביה - גירוש איכרים מאדמתם, אונס, ביזה, עינויים ורצח תוך שימוש במסורים חשמליים, "הסמל המסחרי" שלהם.

5. ברוני הסמים: עוצמתם של ברוני הסמים (המאוגדים בקרטלים) היא כה גדולה, עד כי מממנים את ה- FARC, את הצבא, את הפאראמיליטרים, וכמובן, את פוליטיקאים.

6. האוליגרכיה התעשייתית: כל החברות הכלכליות בקולומביה נתונות בידיהן של חמש משפחות, המנהלות מאבקי כוח ביניהן (גם באמצעות שליטה במסדרונות הפוליטיים). בעבר הן הכשילו נסיונות לביצוע רפורמות סוציאליות, וכיום הן מובילות את המהלך לביצוע רפורמות הפוכות.

עד לפני כארבע שנים, מאזן הכוחות היה די ברור: היו אזורים שבשליטה ארגון כזה או אחר, והיו אזורים שהיו נתונים למאבק בין הקבוצות, אך בסך־הכל נשמרה בהם רמה מסוימת של סטטוס־קוו והאלימות הייתה רחוקה מהתושבים העירוניים של קולומביה, שהרגישו בה לעיתים רחוקות (כשבוצעו חטיפות) או באופן עקיף (הגעה של עוד ועוד איכרים מגורשים אל העיר, כלכלה שהולכת ומדרדרת וכו'). לפני כארבע שנים, נבחר הנשיא אנדרס פסטרנה, שניסה לקדם תהליך שלום מול שתי קבוצות הגרילה. (כמו כל דבר בפוליטיקה, סביר כי היו לו מספר אינטרסים, וסיום הסכסוך ככל הנראה לא היה ביניהם). סופת האש של ה- 11 בספטמבר הגיעה גם לקולומביה, והנשיא הודיע שתהליך השלום התקוע מבוטל ושארגוני הגרילה הם ארגוני טרור. ה- FARC הגיב בהתאם, והחל בשורה של פיגועים קשים ואכזריים במיוחד, הפעם גם בלב הערים הקולומביאניות. בין השאר, הוא חטף את אחת המתמודדות לנשיאות (שעדיין מוחזקת בשבי). חצי שנה לפני בחירות, מלחמת האזרחים לובשת מאפיינים של מלחמה של ממש - הפצצות מטוסים של הצבא בג'ונגל, הפצצות מרגמה של הגרילה בערים, סיוע צבאי אמריקאי והצהרות לוחמניות.

הקולומביאני העירוני הוא קהל היעד של הפוליטיקאים, שכן בכפר יש אחוזי הצבעה אפסיים. העירוני, שלא התעניין כל־כך בסכסוך שבו שרויים חבלי הכפר אלא דווקא בכלכלה, החל להרגיש את המלחמה על בשרו. בחודש מרץ נבחר ברוב גדול בסיבוב הראשון אלווארו אוריבה וולז, פוליטיקאי ימני קיצוני (ששמו נקשר עם הפאראמיליטרים). הוא הבטיח לא לקיים שום סוג של תהליך שלום אלא יד קשה ומלחמת חורמה בגרילות . הוא נכנס לתפקידו באוגוסט השנה, ונראה שהוא יקיים אף יותר משהבטיח.

בחמש השנים האחרונות, שני מיליון(!) איכרים גורשו מאדמותיהם והחלו לקבץ נדבות בערים. בחודש וחצי האחרון נראה שקיימת עליה מפחידה בקצב ההגעה של האיכרים אל הכרך. איתם, החלו להופיע פנים חדשות - שבטים אינדיאנים מהאמזונס שנעקרו מאדמתם, מסתובבים ערומים במטרופולינים שכל־כך זרים להם, ומתים מקור ומרעב מתחת לגשרים ובסמטאות.

ומה עכשיו

ככל הנראה, על קולומביה עובר אותו תהליך שעבר על צ'ילה וארגנטינה לפני 30 שנה. הנשיא הנבחר, אוריבה וולז הקים בעברו קבוצה שנקראה CONVIVIR (לחיות ביחד). למרות השם השליו, מדובר היה בקבוצה של אזרחים חמושים שפעלו עם הצבא כדי להגן על עצמם ועל רכושם. עם השנים, מגרעין זה התפתחו הפאראמיליטרים. כיום, כנשיא קולומביה, הוא ממשיך באותו קו. הוא הכריז על מדיניות של "דמוקרטיה ובטחון", שכוללת בין השאר פרס כספי לכל המביא מידע על פעילי גרילה. בתוכנית טלוויזיה מצמררת, המשודרת מידי יום שני, נראים אנשי צבא ביחד עם הנשיא, מעניקים פרס כספי לאזרחים רעולי פנים שמוסרים מידע מפליל בשידור חי על שכנם, עמית לעבודה או כל אדם אחר.

כמו כן, העביר הנשיא חוק חדש, המעניק לצבא סמכויות נרחבות - לשפוט אזרחים, תיירים ופעילי זכויות אדם, לעצור כל אדם ללא משפט, צו או צורך לתת סיבה, להכריז על עוצרים ועל תקנות בטחון כראות עיניו, להגביל את חופש התנועה ברחבי המדינה של אזרחים, פעילי זכויות אדם ותיירים, ועוד. בנאומו בקונגרס, המורכב מנציגים עצמאיים רבים, הוא הכריז ברוח התקופה - "מי שלא איתי, הוא אויבי". על־פי הכרזותיו הפומביות, עליהן חזר מספר פעמים, מנהיגי ארגוני פועלים, פעילי ארגונים סוציאלים, פעילי זכויות אדם ואנשי רוח, כולם פעילי גרילה. כמובן שכל המהלכים האלה מלווים גם בצעדים כלכליים - מס מלחמה, הגדלת נטל שאר המיסים על המעמד הבינוני והקטנת הסיוע הסוציאלי (שהיה נמוך עוד קודם לכן).

הדרך השלישית

בין המתמודדים הרבים בבחירות האחרונות רץ לנשיאות גם מתמודד חדש, שלא מטעם שתי המפלגות הגדולות, וזכה להצלחה יחסית יפה (כ- 10 אחוזים מהקולות). שמו לואיז גרסון, או לוצ'ו, כפי שהוא מוכר יותר. לוצ'ו שונה מכל שאר המתמודדים בכך שהוא היחיד שהגיע מלמטה. הוא החל את דרכו כנער שליחויות והמשיך כפועל נפט, כראש ועד עובדים מקומי, כראש סינדיקט העובדים הכללי, וכך הלאה. הוא מזכיר קצת את יושקה פישר הגרמני - לא רק בגלל הכריזמה החמה שלו (גם אויביו הפוליטיים מתקשים למתוח עליו ביקרות אישית), אלא גם מבחינת המסלול האידיאולוגי שעבר. בתקופת לימודיו באוניברסיטה הוא היה פעיל שמאל קיצוני, ומאז נראה שהוא הפך מרומנטיקן לריאליסט, ונדד עם השנים למרכז השיח הציבורי.

עמדתו של לוצ'ו לגבי המלחמה היא פשוטה - אי אפשר לתת נוק־אאוט לגרילה, כל עוד התחלואים החברתיים קיימים. אחרי המלחמה הזאת, אומר לוצ'ו, יחזרו אל שולחן המשא ומתן, אך הפעם יקבעו אותו על ערמה של מיליון גופות. לוצ'ו מטיף לרפורמה קרקעית בכפר ולרפורמה סוציאלית בעיר. הוא גם קורא למלחמה בתעשיית הקוקאין ובהשלכותיה, בין השאר על־ידי לגליזציה מלאה של הסם. לוצ'ו ניצל מנסיונות התנקשות רבים וכיום הוא אינו שוהה בקולומביה (הוא נע בין ספרד וארה"ב). יש החוזים שאם יהיו בחירות עוד ארבע שנים, לוצ'ו יכול להיות מועמד מוביל.

אך אחרי חודש וחצי לשלטונו של אוריבה וולז, ארבע שנים נראות כמו נצח...
קישורים
FARC
ELN
"המאבק בסמים"
פארא־מיליטרים - בספרדית
ELN - בספרדית
משרד ההגנה הקולומביאני - בספרדית
לוצ'ו גרסון - בספרדית
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חברה וכלכלה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  מאמר מעניין מאד • האייל הגולה
  תודה רבה • דיאנה ונמרוד
  תודה רבה • ewilde
  תודה רבה • אבירי
אחרי נסיון ההפיכה הכושל שלו 101394
בונצואלה, אני חושב שבוש הקטן החליט להתמקד בעיראקים. מצד שני, אולי Chavez יכול להיות אותו גורם חיצוני שיש לו אינטרס להתערב בקולומביה ולעשות שם קצת סדר.
  אחרי נסיון ההפיכה הכושל שלו • אבירי • 2 תגובות בפתיל
אחרי נסיון ההפיכה הכושל שלו 471575
הדברים כאן הזויים!
אתם מציעים שמטורף שמכנה עצמו סוציאליסט, שלמעשה הוא דיקטוטר אכזר בשם שאבז שעל אף שמדינתו עשירה כקורח הביא אותה למצב של פשיטת רגל ולאנשים פשוט חסר אוכל אפילו שועעית ביצים וחלב חסר - הוא הגאון שיפתור לקולומביה את הבעיות???
צאו ולמדו - ראו מה קרה בפרו, הנתיב הזוהר החריב את המדינה בשנות ה 80, FUJIMORY ביד קשה (ואף בדיקטטורה צבאית שנתים כמדומני) חיסל אותם לגמרי סגר אותם בפינה בג'ונגל והפך את פרו למדינה בטוחה ויציבה - והחזיר את הדמוקרטיה) זה נכון שהוא נפל על שחיתות, אבל אם אתם חושבים ששאבס לא מושחת אז אין לכם מושג ירוק - הוא יכול להכנס לספר גינס על שחיתות במיליארדים!!!
אוריבה הוא הנשיא הראשון שייצב את המצב, בוגוטה כיום היא גן עדן בהשוואה למה שהיה לפני 5 ו 10 שנים, האם זה שיא הדמוקרטיה? לא ולא! ואצלנו יותר טוב? אין שחיתות? זכויות האדם נפלאות?
הגרילה מזמן הפכה לארגון סמים, עזבו אתכם מהרומנטיקה של צ'ה גוורה (שדרך אגב היה כשלון, כריזמטי אך כישלון - ראו את ההפיכה שארגן בזאיר נדמה לי ואיך סיים את חיו בבוליביה... ממש מהפכן... ליצן!) ושאבז היום מבריח את הסמים דרכו וגוזר קופון - אלה יצילו את קולומביה?
תפסיקו לעשן... ולקחת כדורים, חיזרו אלינו לקרקע - VIVA URIBE
מצחיק 471586
לכתוב "בוגוטה כיום היא גן עדן בהשוואה למה שהיה לפני 5 ו 10 שנים" בתגובה למאמר שפורסם לפני למעלה מחמש שנים.
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 472010
דורון, קיבלתי!
אז מה עכשיו? תעדכן גם את המאמר... או שעדיין אתה חושב ששאבז והסוציאליזים שמרעיב את וונצואלה וקובה הוא הוא יפתור את הבעייה?
מה עכשיו אתה אומר על אוריבה? שבתקופה שנייה שלו הכלכלה פורחת, המטבע יציב, ה AUC התפרקו (לא כולם) ואפילו חיילים מושחתים נשפטים על רצח שוטרים... מי היה מאמין?
לא גן עדן?
אתה אולי מעדיף את הזנות בקובה או את הפשע בקראקס?
או מי אתה מציע עכשיו לשלטון בקולומביה - אינגריד בטנקורט?
אז שוב, שלא יהיו אי הבנות, קולומביה עדיין מסוכנת, וזכויות האדם זה לא הצד החזק שלהם, אבל ביחס לשאר המדינות הגדולות ביבשת הלאטינית (ברזיל, מקסיקו, ארגנטינה, וונצואלה...) מצבה של קולומביה לא רע...
אז מה עכשיו?
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 472011
למה אתה חושב שצ'אבס והסוציאליזם מרעיב את ונצואלה? מצבה של רוב האוכלוסיה טוב יותר מאשר לפניו. אולי עשירי ונצואלה קצת פחות עשירים.
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 472019
עזוב את הקפיטליסטים האלה. הם משמיצים אפילו את סטלין.
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 472026
מה אתה אומר, את שמש העמים? אני חש כבר לא כל כך בנוח שאני צריך להאיר מדי פעם שבמצעד הדיקטטורים של אמריקה המרכזית והדרומית, צ'אבס הוא אחד מחסידי אומות העולם.
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 475904
צאווז עושה לכם את זה?
הוא באמת מזכיר קצת את שודד הרכבות הגרוזיני שהרג יותר (הערכות כ 18-20 מיליון איש מבני עמו!) מהיטלר... הוא אכן דוגמא ומופת!!!
ולהגיד שמצב האדם ברחוב בוונצואלה יותר טוב עכשיו זה פשוט לא נכון, קארקס היא העיר האלימה השנייה אם לא הראשונה ביבשת, חסר מוצרי ייסוד בחנויות, מצב הכלכלה חמור ביותר על סף שבר ממש, השחיתות חוגגת (חידה: מתי פירסמה PDVSA פעם אחרונה מאזן???) ושאבז מוציא מיליארדים על מטוסי סוחויי חדשים ומפעל לקלצ'ניקובים - שדרך אגב המשלוחים האחרונים הלכו ל "קומנדו נוער" שהוא הקים, ופשוט הפך לארגון פשע.... הוא גירש את ה DEA לפני מספר שנים, ומאז הפך את וונצואלה ליצואנית הסמים מס 1 בעולם!
וקולומביה, אך קולומביה... מצבה הולך ומשתפר ככל שהפארק נשבר ושטויות הרפורמה הסוציאליסטית הרומנטית מתגלים כעלה תאנה לארגון הגנה לקרטלי הסמים..... וסוף סוף הם גם מחסלים את "הוועדה העליונה" לאט לאט. אוריבה הוא ככל הנראה הנשיא הכי טוב שהיה להם ב 20 שנה האחרונות!
VIVA URIBE, VIVA COLOMBIA

קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 475951
מה אומר ומה אוסיף יוסי, אם אתה אומר כנראה שאתה יודע המון על דרום אמריקה. האמת שהסגנון שלך מוציא לי את החשק להביא לך לינקים לגבי אמריקה הקריבית, המרכזית והדרומית וגם לגבי ונצואלה והוגו צ'אבס. אוקיי, אז שינינו את שמו ליוסף ויסריונוביץ צ'אבס.
קיבלתי - אז תעדכנו גם את המאמר 481253
אני מבין שאתם מעריצים את האיש הכי קרוב לאחמדאינג'ד, שפתח אתו מפעל טרקטורים מאוד מעניין... שפתח קו תעופה חדש שתי טיסות בשבוע (כול הכרטיסים נמכרו מראש!) לטהרן, שדרך אגב עוצר בדמשק (בבסיס צבאי אם היה לך ספק), אני מדבר על מחשב שנתפס אצל ראול ראייס FARC עם הוכחות חותכות שקיבלו מחבר שלכם 300 מיליון דולר, זה בטח עזר לעניים לא?
אני מדבר על מזוודה עם 800 אלף דולר שנפתסה בדרך למימון הקמפיין של קריסטינה קירשנר לפני הבחירות (ראה המשפט של סוכני מודיעין מוונצואלה במיאמי:
אני מבין שיש מנהל תקין בוונצואלה ולכן PDVSA לא פרסמה דוחות מאז 2003, ושלולא עליית המחירים המדהימה הכלכלה הייתה נשברת (כי התפוקה נופלת) ואני גם מבין שאתם תומכים במי שסילק את ה DEA (לוחמה בסמים) כי בטח אין לו מה להסתיר...

זה לא שאין בעיות בקולומביה או שהממשל שם מושלם, רחוק מזה...
אבל אין בכלל מה להשוות, והם גם מפרקים את המיליציות הימניות.
וגם זה הולך קשה, וקמה קבוצה עוד יותר גרועה וקיצונית... אבל עדיין זה לא הפשע המאורגן של אדון צ'אבס, אין מה להשוות!
נכון, אבל לא בגלל מה שאתה חושב.. 101405
קשר הקוקאין של קולומביה וארה"ב הוא קצת מורכב.
זה נכון שארה"ב היא הלקוח של קולומביה, אלא ש-‏80% מההכנסות במסחר בסמים נשארות בתחומי ארה"ב...
ננסה למצוא את הנתונים המדוייקים לגבי דירוג המחירים של הסם בכל שלב, אבל אם אני זוכר נכון אז איכר קולומביאני מקבל כדולר וחצי עבור טונה של עלי קוקה. עדיף בעצם שנמצא את הנתונים ולא נסתבך בהשערות.
ההכנסות, אגב, נכנסים בסופה של הפירמידה לכיסים די מהוגנים, שמאוד קרובים למוקדי הכח בארה"ב.
אבל זה לא הכל. המלחמה בסמים מאפשרת לארה"ב להרחיב את העסקים בקולומביה - שליחת חיילים שילחמו בנגע, הסכמי הסגרה הדדים עם הממשל הקולומביאני, וקידום אינטרסים שונים בתוך קולומביה.
בשנים האחרונות החלו לרסס מטעי קוקה, במסגרת המאבק בסמים, זה נשמע טוב, אבל במציאות רוססו גידולים חקלאיים, מה שגרם לנישול חקלאים מאדמותיהם ותפיסת השטח ע"י חברות נפט אמריקאיות, ובמקרים אחרים - ע"י מיליציות פאראמיליטריות, שהתמשו בשטח ל - גידול סמים!
ההשפעות האקולוגיות של המשחק המטורף הזה הן איומות - מצד אחד, גידולי הקוקה עצמם גורמים למידבר אקולוגי, (לא רק בשלב ביעור הקרקע), חומרי הריסוס החריפים נכנסים למערכת האקולוגית ומרעילים צמחים ובעלי חיים, דרכים נוספות נפרצות בג'ונגל, מה שמאפשר כניסה מאסיבית של ציידים...
ההשפעות החברתיות הן חמורות גם כן. איכר פשוט ועני נאלץ לגדל קוקה, שהוא גידול רווחי יותר (למרות דמי החסות שהוא נאלץ לשלם ל-FARC או לפאראמיליטרים), ואם הוא לא יעשה כן, הוא חשוף לסכנה שגידוליו ירוססו, ושחייו יהיו בסכנה (מצד הפאראמיליטרים או מצד ה-FARC).
  אנ'לא מבין • האייל הגולה • 13 תגובות בפתיל
las colombianas 477356
son mucho mas bonitas que las venezolanas y este boludo de chavez es un indio que no sabe nada.
en bogota en la zona rosa hay chicas hermosas y que l eimporta al pueblo de todo lo demas?

  תודה רבה • דיאנה ונמרוד • 3 תגובות בפתיל
  חבל • אבירי • 3 תגובות בפתיל
  תקלה בקישורים • עמית מנדלסון • 7 תגובות בפתיל
  הרהור לא-פי.סי • ברקת • 82 תגובות בפתיל
  איפה זה כפר יאנון? • דיאנה ונמרוד
  Bowling for columbine • יואב
  Bowling for columbine • ארז לנדוור
  Bowling for columbine • גלעד דנבום
  Bowling for columbine • רון בן-יעקב
  האלימות בארה''ב • דיאנה ונמרוד
  Bowling for columbine • ג. שמעון
Bowling for columbine 103478
מצפייה בפרק הראשון של "האמת העירומה" הלילה,בעקבות המלצתך,עולה בבירור כי מור יוצא נגד התיקון השני לחוקה.

הסרקאזם ע"ח תעשיית הנשק והלוביסטים שלה חוגג על רקע נתונים קשים המוצגים לצופים, כגון: ילדה בת 6 שנורתה למוות ע"י בן כיתתה, ואח"כ בסוף התוכנית מובא הנתון כי תוך 10 שבועות ממקרה זה נפגעו 936 ילדים מנשק חם.
  Bowling for columbine • גלעד דנבום
אוקיינוס של כלי ירי 562232
למרות הטבח בטוקסון, למארגנים לא היה ספק ש"תערוכת הירי" השנתית בלאס ווגאס תתקיים. "ים של רובים, אקדחים וסכינים", כולל רובי אוויר לבני נוער.
אוקיינוס של כלי ירי 562305
חשבתי שהעיר נקראת ''טוסון''.
אוקיינוס של כלי ירי 562460
לצערי זה לא התרגום הרשלני הראשון שלי. תודה. בתור נחמה, אני מציע מעבר זריז בתופת של דנטה.
  Bowling for columbine • גלעד דנבום • 5 תגובות בפתיל
  עוד 5000 פליטים... • דיאנה ונמרוד
  קולומביה • מתן • 32 תגובות בפתיל
  אילת ישראל • ששון אבי • 2 תגובות בפתיל
  מטיילים נחטפו בקולומביה • עמית מנדלסון • 3 תגובות בפתיל
  פארק? • נמרוד קפון • 6 תגובות בפתיל
  ELN? • נמרוד קפון
  ה-ELN לקח אחריות על החטיפה • נמרוד ודיאנה • 4 תגובות בפתיל
  הפיתרון צריך לבוא מבפנים • צדק • 3 תגובות בפתיל
  בלי לקשר לחטיפה.. • נמרוד קפון • 2 תגובות בפתיל
  לא רק בקולומביה • נמרוד קפון
  תקווה חדשה • נמרוד קפון
בטאנקור שוחררה 483052
צבא קולומביה שיחרר את אינגריד בטאנקור ועוד 14 חטופים ללא כל שפיכות דמים. יופי!

בטאנקור שוחררה 483063
אחרי שש שנים.
מישהו רוצה להציע למשפחת שליט לחכות ארבע שנים נוספות?
בטאנקור שוחררה 483078
לא, חלילה. וסליחה על ההערה, אין לי שום זכות להעיר לך, ובכל זאת: עד כמה שהתרשמתי - המשפחות לא נהנות ולא משועשעות כשמדברים על הנושאים האלה בצחוק, בהומור, בציניות, בסרקאזם, בלויית הומור עדינה, אפילו, וכו'. כך שמתוך כבוד לסבל שהם עוברים, אולי כדאי להימנע לחלוטין מכל דבר העלול להתגלות כמעורר-רגישות, כולל אמירות מסוג "מישהו רוצה להציע למשפחת שליט...". (ואם תגיד שכתבת את זה לא בצחוק או בציניות אלא ברצינות - נדמה לי שישנם מי שזה עלול לזעזע אותם אפילו עוד יותר. וזה בלי קשר לשאלה מי קורא את האייל ואיזה סיכוי כבר יש שמישהו ממשפחת שליט מגיע דווקא לכאן - הדברים האלה קורים לפעמים ונדמה לי שהבת/נכדה של ס. יזהר, למשל, הגיעה לכאן לאחר מותו והגיבה לדברים שנאמרו כאן וששיקפו, לדעתה, באופן מוטעה, את דעותיו [משהו הקשור בתנועה הכנענית, אזא"מ])
בטאנקור שוחררה 483080
קודם כל יש לך את הזכות להעיר לי.
מעבר לכך, לא מדובר בהתבדחות, וגם לא כהצעה מעשית.
כוונת דברי החתה להגיד שעם כל הכבוד לכך שבטאנקור שוחררה, וללא שפיכות דמים, שש שנים זה *המון* זמן. בשביל להראות כמה המון זמן, הבאתי לשם השוואה את גלעד שליט שמוחזק "רק" שנתיים.
בטאנקור שוחררה 483084
הבנתי, תודה. אבל ההערה (או העצה) בעינה עומדת. אולי יכולתי להבין יותר טוב מיד ברגע הראשון שקראתי, לו הניסוח היה שונה. למשל, לו במקום "מישהו רוצה להציע...", היית אומר מלכתחילה: "שש שנים זה המון זמן, זה כאילו שמישהו היה אומר למשפחת שליט שיחכו עוד ארבע שנים מעכשיו...".
בטאנקור שוחררה 483179
יש גבול לניטפוקים האפשריים. מדבריו של אלון אפשר היה להבין שהוא היה רוצה שגם את שליט ישחררו באותו אופן. כוונתו של דורון, בהתאם, הייתה מובנת מלכתחילה.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים